B1 blogcsalád



Festéktüsszentő Hapci Benő csókoltatja a bíróságot

Abszurd ítélet Gulyás Mártonék ügyében : a turisták miatt tilos festéket dobálni

2017. április 14. - jdesi

A TASZ jelenti:

Alapjogsértő ítélet született csütörtökön Varga Gergő és Gulyás Márton büntetőügyében. A büntetőbíróság több száz óra közérdekű munkára büntette a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyfelét és társát, mert az ítélet szerint garázdaságot és rongálást követtek el. A jogvédő szervezet szerint a formabontó, meghökkentő véleménynyilvánítás önmagában nem bűncselekmény, a büntetőjog szabályait nem lehet kiterjesztően értelmezni, ezért az ítélet ellen fellebezik.
gulyas_marci.jpgA súlyos bűnöző bilincsben Éljen a jogállam!

Április 11-én hétfőn a TASZ ügyfele, Varga Gergő Gulyás Mártonnal együtt narancssárga festéket dobott a Sándor-palota épületének irányába. Csoportos garázdaság és műemlék épület megrongálása miatt indult ellenük eljárás. Az ügyben a tárgyalást mindketten őrizetben várták, amit Gulyás Márton esetében a bűnismétlés veszélyével indokolt az ügyészség, Varga Gergő esetében nem volt ilyen indok.

Az eset jogi megítélése nem vonatkoztatható el a körülményektől. A köztársasági elnök aláírta a napok óta a demonstrációk kereszttüzében álló lex CEU-t, amivel figyelmen kívül hagyta a törvénnyel szemben megfogalmazott társadalmi tiltakozást.

A véleménnyilvánítás szabadsága nem egy korlátlan alapjog, kivételes esetekben jogállamban is járhat büntetőjogi szankciókkal a vélemény kifejezése. Erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha minden kétséget kizáróan megvalósul egy konkrét bűncselekmény. Jelen ügyben az ügyészség által állított két bűncselekmény egyike sem valósult meg. A rongálás azért nem, mert a Sándor-palotán keletkező, néhány, húszforintos nagyságú festékcsepp vízzel lemosható volt, így az épületben nem keletkezett a rongálás megállapításához elengedhetetlen állagsérelem. A garázdasághoz pedig az kellett volna, hogy a jelenlévők körében megbotránkozást vagy riadalmat kelthessen a festékdobálás.

Önmagában az, hogy a vádlottak formabontó, meghökkentő módon fejezték ki a véleményüket, még nem jelentheti azt, hogy garázdák voltak.

Egy ilyen jogértelmezés ellentétes lenne az alkotmánybírósági és a strasbourgi gyakorlattal is, amelyek kimondják, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága a meghökkentő, sokkoló véleménynyilvánítást is védi. Erre az esetre legfeljebb szabálysértési, illetve kártérítési felelősség alkalmazható, büntetőjogi nem.


beno.jpgA rendőrség már a nyomában van.  Rövidesen bíróság elé állítják.


Ezzel szemben a bíróság úgy ítélte meg, hogy mindkét bűncselekmény megvalósult. A rongálás azért, mert a festékcseppek értékcsökkenést okoztak az épületben - miközben azt a bíróság is elismerte, hogy a kár összege nem állapítható meg. A garázdaság azért valósult meg Hornyák Szabolcs bíró szerint, mert a festékdobálás objektíve alkalmas volt arra, hogy a Sándor-palota környékén esetlegesen jelenlévő járókelőkben, “turistákban” megbotránkozást vagy riadalmat keltsen. (Az érvelés ezen pontján a hallgatóság tüntetőleg kivonult a tárgyalóteremből.) Hozzátette a bíró, hogy nem igazolható, hogy minden tüntető ízlésének megfelelt a dobálás. A bíróság szerint semmi jelentősége nincs annak, hogy a Sándor-palota a köztársasági elnök munkahelye, valamint annak sem, hogy a szokatlan véleménynyilvánítás egy békés tüntetéssorozat része volt. Ez a bírói jogértelmezés ellentétes azzal a követelménnyel, hogy az alapjogok korlátozásakor az eset összes körülményét figyelembe kell venni.

“A büntetőjog egy végső eszköz a véleményszabadság korlátozására. Az állam csak akkor nyúlhat ehhez, ha máshogyan nem lehet megvédeni a társadalmi rendet. Az ítélettel szemben fellebbezünk, mert a bíróság teljesen figyelmen kívül hagyta, hogy döntésével a véleményszabadságot korlátozza.” - mondta el Dojcsák Dalma, a TASZ szólásszabadság programjának vezetője.

Varga Gergőt dr. Nehéz-Posony Kata ügyvéd képviselte.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6512425663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2017.04.15. 15:27:37

Még véletlenül sem vagyok jogász! Még véletlenül sem vagyok FIDESZ rajongó!
Viszont már napok óta mindenki jogtalan, meg eltúlzott itéletről, eljárásról irkál.
Ha az esetről készült képeket jól láttam, akkor bizony ott van köztük egy rendesen összefestékezett rendőr képe is--nos szerintem, ha az ügyészség rendesen végzi a dolgát, akkor innentől a hivatalos személy elleni erőszak bűntettéért felel az emberke. Ha pedig egy cseppet túlzásokba akartak volna menni akkor pont a jogvédő szervezetek módszereit használva, akár a hivatalos személy sérelmére elkövetett, maradandó károsodást okozó súlyos testi sértés kisérlete is szóba jöhetett volna! Ráadásul az elkövető már visszaesőként követte el---simán mehetne vagy 2-5 év letöltendő. Tehát nagyon úgy néz ki, hogy nem akarták komolyan megmérni az emberkét, ugy, hogy örvendezzetek inkább.

morph on deer 2017.04.15. 15:58:00

@HK417:
Csak az arányok érzékeltetése miatt: akkor szerinted az annakidején tankkal randalírozó jóember - tudod, akinél éppen volt egy, a célra alkalmas akkumulátor is a spontán reakcióhoz - mit érdemelt volna, ha az általad felvázolt gondolkodásmódot követjük?

Őszintén, nem kötözködni akarok, csak felkeltetted az érdeklődésemet a részletes okfejtéssel.

Nemfajtalan srác 2017.04.15. 16:18:13

"A büntetőjog egy végső eszköz a véleményszabadság korlátozására. Az állam csak akkor nyúlhat ehhez, ha máshogyan nem lehet megvédeni a társadalmi rendet. Az ítélettel szemben fellebbezünk, mert a bíróság teljesen figyelmen kívül hagyta, hogy döntésével a véleményszabadságot korlátozza.” - mondta el Dojcsák Dalma, a TASZ szólásszabadság programjának vezetője."

Ideje volna egy festékadaggal pofán löttyinteni ezt a TASZ Dalmát. Persze csak a véleményszabadság jegyében, nincs szó itt semmi egyébről

GallaiG 2017.04.15. 16:40:22

@Nemfajtalan srác:
"TASZ Dalma" nem rendőr. Minden molnárra ragad egy kis liszt, főleg ha az vízfesték. Megbotránkozásról meg szó sem lehetett, demonstráló tömegről beszélünk.
Inkább a 2006-os puccskísérlet szervezője örüljön, hogy itt csak vízfestékről van szó!

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2017.04.15. 17:35:34

@morph on deer: Nem vagyok a toppon a BTK tényállásait tekintve, de pár óra olvasgatás után, nyílván találnák párat ami passzol az öregre (igazából először az említett ügyet kéne újra olvasni, mert már csak homályosan van meg)--ha szeretnéd a véleményem, szánok rá időt és kibeszélhetjük. (Itt lenne egy smile, csak nem tudom hogyan lehet iderakni)

morpho 2017.04.15. 17:38:03

@HK417:
"Még véletlenül sem vagyok jogász!" Ez biztos, még véletlenül sem...
"Még véletlenül sem vagyok FIDESZ rajongó!" Hát lehet, hogy pénzért csinálod és tényleg nem vagy rajongó, de hogy Orbánék szekerét tolod ezzel a HSZ-szel, az tuti!

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2017.04.15. 17:45:40

@morpho: Ezt a hülye dumát!!--de most tényleg.

morpho 2017.04.15. 17:50:28

@HK417: Hát főleg az a része, hogy : "Ha az esetről készült képeket jól láttam, akkor bizony ott van köztük egy rendesen összefestékezett rendőr képe is--nos szerintem, ha az ügyészség rendesen végzi a dolgát, akkor innentől a hivatalos személy elleni erőszak bűntettéért felel az emberke"

Na ez elég hülye duma, egyetértünk!

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2017.04.15. 18:05:25

@morpho: Ezzel mi a bajod? Megdobsz egy rendőrt az gáz--ennyi. Pont, mintha megütnéd vagy hasonló. BTK. 299.§--olvasgass. De egy kis magyarázatot bemásolok neked a Wikiről:
"Elkövetési magatartás

A törvényi tényállás 3 elkövetési magatartást említ:

Akadályozás: olyan aktív magatartás, amely gátolja a hivatalos eljárás rendes menetét, megszakítja illetőleg meghiúsítja az eljárási cselekmény foganatosítást. A hivatalos személy felszólításával szembeni engedetlenség – passzív ellenállás – nem akadályozás.
Intézkedésre kényszerítés: A hivatalos személy az alaki szabályoknak megfelelő olyan aktív tevékenységet fejt ki, intézkedik, amelynek anyagi jogi szabályai egyébként nem állnak fenn. A hivatalos személy cselekvése nem az ő, hanem az elkövető akaratának felel meg.
Tettleges bántalmazás: A hivatalos személy testére irányuló közvetlen, tudatos, fizikai ráhatás. Az elkövető célja a sértett becsületének csorbítása, nem testi sértés megvalósítása. Ilyen lehet például a bíró, rendőr felpofozása.

Elkövetési mód

A törvény két elkövetési módot szabályoz:

erőszak: minden olyan fizikai, aktív erőkifejtés, amely közvetlen-közvetett ráhatást jelent a testre és amely a hivatalos személy eljárásával ellentétesen hat. Személy elleni és dolog elleni erőszakkal (pl.:elkövető lelöki az intézkedő rendőr sapkáját) is megvalósulhat. Az erőszak akaratot hajlító jellegű: irányulhat mind a hivatalos személy, mind más jelenlevő ellen.
fenyegetés: A fenyegetés fogalmát a Btk. határozza meg, így a fenyegetés olyan súlyos hátrány kilátásba helyezése, mely alkalmas arra, hogy a megfenyegetettben komoly félelmet keltsen. A kilátásba helyezett hátránynak valóságosnak és közvetlennek kell lennie."
Amúgy semmi olyasmit nem találtam, hogy valakinek szabad, valakinek meg nem! Szóval nem tudom mi a gondod.

morpho 2017.04.15. 18:20:47

@HK417:
Te mi van akkor, ha ő a házat akarta befesteni, de elé ugrott a rendőr, aki ezért festékes lett. Ugyanis konkrétan ez történt. De téged mint narancskullancsot ez nem zavar. Csak másolgass be még pár jogszabályt a "Wikiről"!

morpho 2017.04.15. 18:56:45

@HK417:
Erre nem vennék mérget.

VADÁSZPUSKÁS LIBERALIZMUS 2017.04.15. 19:45:03

"Abszurd ítélet Gulyás Mártonék ügyében"

Felesleges, leírni, mert a posztoló is tökéletessen tudja hogy mennyire szánalmas hazug picsongás, ennek a jelentéktelen lófasz ítéletnek a dramatizálása.
Különössen a 2006-os rendőrterror idejében a hamistanukkal, egyértelműen koncepciós perekben sullyós börtönbüntetésekre ítélt teljessen ártatatlan ezrek viszonylatában.

v.f.michael 2017.04.16. 22:18:22

@VADÁSZPUSKÁS LIBERALIZMUS: vadászpuskáddal inkább a súlyos helyesírási hibáidra vadássz!
süti beállítások módosítása