B1 blogcsalád



Gyurcsány csapdája: a baloldali ellenzék stratégiai dilemmája

2016. november 01. - nickgrabowszki

gyuf_1.jpg

Az MSZP-s országgyűlési képviselő mindenképpen elindul a következő választáson, ha a pártja nem támogatja, akkor függetlenként. Horváth Imre ezt az Origónak nyilatkozta azok után, hogy a hétvégén kiszivárgott, az MSZP és a DK különalkut kötött a főváros képviselő helyek elosztásáról.

Horváth két éve, 2014 novemberében fölényesen verte a fideszes ellenfelét Újpesten az elhuny Kiss Péter volt miniszter megüresedett egyéni képviselői helyéért, ám a kiszivárgó hírek szerint az MSZP átadja az újpesti körzetet a DK-nak, aki ott elvileg Varju Lászlót indítja.

Az osztozkodásról kikerült hírt az MSZP és a DK is tagadta, de arról

hetek óta keringenek hírek.

Többek között a B1 bloghoz is eljutott erről információ, de a teljes lista hiányában nem tudtunk írni a részletekről. Annyi biztosan tudható, hogy a szocialisták és a gyurcsányisták nemcsak az egyéni jelöltekben egyezkednek, hanem külön listát is állítanának a következő országgyűlési választásra. Elsősorban Gyurcsány nyomására:

  • külön lista az MSZP-nek és a DK-nek, az ún. jelentős erőknek
  • a (Gyurcsány kifejezésével) a reszli meg csinál amit akar.

Az egyéni jelölteknél még kérdésesnek tartják, hogy a kisebb baloldali pártok húzóembereinek adnak-e egy-egy nyerhető körzetet, vagy a koordinált jelöltállítással se számolnak.

A baloldali pártok között a választási együttműködésről indult tárgyalások a szocialisták és a DK közötti alku fügefalevelét jelentik. Gyurcsány stratégiája világos, azt - ha véletlenül eddig nem lettünk volna vele tisztában - nyilvánosságra hozta Kerék-Bárczy Szabolcs, a DK korábbi elnökségi tagja. (Akit ezután nemcsak az elnökségből, hanem a pártból is kirúgtak.) Eszerint

  • a volt miniszterelnök úgy számol, hogy a 2018-as választásokat nem lehet megnyerni
  • ezért az a terve, hogy a baloldalon foglal pozíciót, azaz elfoglalja a baloldalt.

Azzal a szocialisták is tisztában vannak, hogy Gyurcsánnyal nem lehet megnyerni a választásokat,

de csapdába kerültek, mert a volt miniszter- és pártelnök mögött van 400-600 ezer szavazó, akit nem tudnak át- (illetve inkább vissza-) csábítani az MSZP-hez.

Gyurcsány viszont továbbra is Magyarország messze legnépszerűtlenebb politikusa, még Rogán is csak egyetlen kutatás szerint tudta megelőzni ebben a versenyben, pedig tett (azaz lopott és villantott) érte nem keveset.

Az egykori kormányfő baloldalon továbbra is erős, a problémát az jelenti, hogy elutasítják nem csak az orbánisták, hanem

  • a korábban mögötte álló, ma jobbikos, de a kormány ellen átszavazni hajlandó szavazók,
  • a Fidesz-tábor mérsékelt szélén lévők,
  • valamint a bizonytalanok is.

És akkor még nem említettük azokat a kisebb baloldali pártokat, mint az Együtt, a Párbeszéd vagy akár az LMP, akik Gyurcsánnyal nem közösködve szintén elvesznek legalább 6-8 százalékot a részleges baloldali összefogástól.

Az mindenki számára (beleértve az MSZP-t, a DK-t és a többi, a Fidesztől balra lévő formációt egészen az LMP-ig) nyilvánvaló, hogy Gyurcsány nem hoz szavazót. Ellenben, mint maga ismerte el, segít összetartani a Fidesz bázisát.

Arra a dilemmára pillanatnyilag nincs válasz, hogy mihez kezdenek azzal a helyzettel, amelyben

  1. Gyurcsány megkerülhetetlen a baloldalon,
  2. viszont egyfajta kalapot jelent a választói táboron, és mivel annak jelenlegi mennyisége biztosan nem elég a Fidesz legyőzéséhez, önmagában gátja a kormányváltásnak.

Gyakorlatilag tartja Gyurcsány tartja hatalomban Orbánt.

És a legszebb, hogy ezt mindenki tudja. Tudják a baloldalon; tudják a jobboldalon; tudja maga Gyurcsány is.

Keresik a megoldás, az nyilvánvaló. Még akár azt is elképzelhetőnek tartják, hogy Dobrev Klárát, Gyurcsány feleségét jelöljék miniszterelnöknek, mint az kiderült abból kutatásból, amelynek tényét szintén a Magyar Idők szivárogtatta ki.

(Mivel kormánylapról, a kormánypropaganda eszközéről van szó, nyilván megfelelő szkepszissel illik fogadni a hírt. De az éppen nem cáfolja az igazságtartalmát, hogy Magyar Kornélia, a Progresszív Intézet vezetője azt közölte, ők nem végeznek ilyen felmérést. Mert, egyrészt, a nevüket álcaként felhasználva másvalaki viszont végezhet, valamint Magyar Kornéliának akkor is tagadnia kellene a kutatást, ha végez, és akkor is, ha nem végez ilyet. Ha nem így tenne, soha többet nem kapna megbízást senkitől.)

Ha Gyurcsányt sikerülne visszalépésre, háttérbe vonulásra, "kibaszott jó könyvek írására" kényszeríteni, önmagában az sem lenne elég a kormányváltáshoz:

Gyurcsány hiánya nem elégséges, de szükséges feltétele egy esetleges választási győzelemnek.

Ha erre nem hajlandó, és szinte kizárt, hogy hajlandó legyen, akkor az MSZP-DK-nak nemcsak a baloldali szavazatokat megosztó rivális listákra kell felkészülne a Gyurcsány elutasító baloldali ellenzéki pártok részérők, hanem rivális baloldali egyéni jelöltekre is - mint Horváth Imre példája is mutatja.

A dilemma feloldhatatlan. Gyurcsány 10 éve az önrehabilitációjáért küzd, nem hajlandó megfogadni Horn Gábor 2008-as tanácsát, és ezzel meghosszabbítja Orbán országlását.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3011921917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsoltbacsi 2016.11.01. 21:59:27

Orok klasszikus Horn Gabor. TErmeszetesen masnap a partkelteben kapasbol letagadta, hogy ilyet mondott volna...

m.youtube.com/watch?v=fIQINhmLk_g

Szegedi Attila2 2016.11.01. 22:20:43

Rossz a megközelítés. Gyurcsányt kell kiiktatni,akkor az összes szavazó az MSZP-hez menne.

Nyuszóka13 2016.11.01. 22:20:44

Ennyi marhaságot régen olvastam,szerencsére az a 600.000 ezer választó vagy több, nem ezen "klasszikus" szarkeverőt olvassa!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.11.01. 22:45:45

A cikk tökéletes, csak pár dolgot tennék hozá. Először is az MSZP nem baloldali. A DK nemtom milyen oldali, leginkább hülyeség oldali, hisz a miniszterelnöki álmokat kergető vezetőjük egy politikai hulla. Ide kívánkoik, hogy a fideSS sem jobboldali, hanem raszista szélsőjobb párt.

camilló 2016.11.02. 06:08:06

@Nyuszóka13: Írjál légy szíves Feri "értékeiről" pár sort!

Árpád Mészáros 2016.11.02. 09:11:04

Gyurcsány pubi többet ártott az ellenzéknek mint a Habony-Rogán duó.Szerelmes a hangjába,az pedig külön pech,hogy anyagilag is tudja magát finanszírozni.Amúgy kizárt,hogy ez a szellemi rövid nadrágos ellenzék találjon egy olyan közös jelöltet aki akárcsak a megszorítás esélyével fel tudná venni a harcot ezzel a csüngő hasú disznóval. Hátha a szlovák testvéreink imái meghallgatásra találnak,és az Úr magához szólítja ezt a fényes tekintetű,lánglelkű,magas homlokú Nagyvezirt.Mert az ő helye a mennyekben van!

István Tamasi 2016.11.02. 09:56:00

@Árpád Mészáros:
Az ellenzéknek a legtöbbet a gyurcsány pubit okkal-ok nélkül már 7-8 éve folyamatosan és durván ekézők ártottak és ártanak.
A csüngőhasú disznónál bárki /persze a szarabbikat és zazriveczet kivéve/ bárki, még akár gyurcsány pubi is jobb, de egészen biztosan sokkal kevésbé kártékony lenne.

Zsoltbacsi 2016.11.02. 10:15:46

@István Tamasi:

Sajnos egyedul vagy ezzel a velemenyeddel. Pontosabban kb 15 szazaleknyi kovetod van....

Tanbácsi 2016.11.02. 10:20:19

Tudom, hogy a tények csak megzavarják a gondosan kifejlesztett összeesküvéselméletet. De azért az szembeötlő, hogy ha tényleg Gyurcsány elutasítsa az akadálya az ellenzék sikerének, és a bizonytalan szavazók megnyerésének, akkor hogy lehet az, hogy amikor az MSZP nyíltan megtagadott minden együttműködést a DK-val (2013 második fele és 2014-2015) akkor sem rohantak oda ezek a választók? Hogy amikor mindenki külön indult az EP választásokon minden párt, akkor az MSZP nemhogy jobban, hanem rosszabbul szerepelt, mint várta? Hogy Dúnaújvárosban a DK megelőzte az MSZP-t? Hogy a baloldallal való együttműködést következetesen megtagadó LMP sem tud érdemben bizonytalan szavazókat gyűjteni?

Zsoltbacsi 2016.11.02. 10:46:34

@Tanbácsi:

"Hogy Dúnaújvárosban a DK megelőzte az MSZP-t?"

Allitolag az mszp tamadta hatba a dk-t, pontosabban nem tartotta magat az egyezseghez, es ezt "dijaztak" a valasztok.

"Hogy a baloldallal való együttműködést következetesen megtagadó LMP sem tud érdemben bizonytalan szavazókat gyűjteni?"

Mert sok temaban nincs markans velemenyuk, csak sunnyognak, es tulelesre jatszanak. Lasd kvotanepszavazas, igazabol ott se mondtak erdemben semmit, es sok ilyen tema van.

". De azért az szembeötlő, hogy ha tényleg Gyurcsány elutasítsa az akadálya az ellenzék sikerének, és a bizonytalan szavazók megnyerésének, akkor hogy lehet az, hogy amikor az MSZP nyíltan megtagadott minden együttműködést a DK-val (2013 második fele és 2014-2015) akkor sem rohantak oda ezek a választók?"

1: A tobbseg nem hisz nekik
2: Kulon indulva mindig joval tobbet kaptak ha osszeadjuk, mint osszefogva. Talan Torok Gabor mondta, hogy az osszefogasnal 1+1 az nem 2, hanem 0,8

István Tamasi 2016.11.02. 11:41:36

@Zsoltbacsi:
Tudom, huszutuszu kupaklala már elmagyarázta, hogy a 3,3 millió a 98%-os többség.

NemodaBuda 2016.11.02. 12:15:57

Ennyire gyenge dolgozattal kár a lelkeket megzavarni ! Már hogyan lenne GYF orbán rezsimjének fenntartója ? Hogy a manóba lenne GYF a fidesz összetartója ? Elment a kendtek esze tán ? Az igaz, hogy megosztó, de hát szét is kell választani azokat, akik egyezkedni akarnak orbánnal, mert tetszik nekik az antiszemitizmusa, a rendpártisága, a keresetlen bunkósága, az erőszakossága, a tévedhetetlensége azoktól, akik ki nem állhatják ezt a tuskó, műveletlen, durva, lelketlen és hazug harácsolót ! Ki osztaná meg a népet, ha nem GYF ?

István Tamasi 2016.11.02. 12:49:23

@Zsoltbacsi:
Mit nem mond? Képes meghazudtolni kupaklalát meg magát a csúti surmót?

Bryan élete 2016.11.02. 13:42:35

Figyu, Grabovszki, hova tüntetted az 1:53kor írt bejegyzésedet a Magyar idők cimű kacsamagazin cáfolatáról? A címe árulkodóan fennmaradt.

Egyébként pedig lehet szavazni:

24.hu/tech/2016/11/02/orban-vagy-gyurcsany-szavazz-es-kerdezz/

Nyuszóka13 2016.11.02. 15:48:47

Camilló! Remélem figyelmesen elolvastad, az utánam szolokat, nekem különösen NemodaBuda hozzászólása tetszett! Persze, aki azért szurkol,hogy GYF tűnjön el a politika színpadáról, és OV diktatúrája maradjon fenn, azt értem, de akkor ezt kell írni és nem GYF-t ekézni, bár tudom nektek Ő veszélyes ellenfél!
süti beállítások módosítása