B1 blogcsalád



Hóman Bálint haptákban

Monoszkóp

2015. december 02. - Egyenlítő blog

Sajnos a mi kisközségünk nem valami nagy, alig terjed túl a falu határain, sőt. De ez nem jelenti, nem jelentheti azt, hogy ne lenne bennünk egészséges versenyszellem, öntudat, s ne rejtsük azt se véka alá, hogy mindez nálunk nagyravágyással, némi kivagyisággal, hogy ne mondjam, dölyfösséggel is párosul.

Nem vagyunk mink alávalóbbak senkinél,

és bármennyire is rázza a rongyot Köveskál, ahol rendszeresen Audi TT-ket meg bécsi rendszámú full extrás Mercedeseket szerveznek a libalegelő melletti parkolóba, a mi Golfjaink, Volvóink és Rovereink is érnek annyit, és akkor még nem is számítottuk a patinát.

Szóval van közöttünk némi vetélkedés, annyi már szentigaz, szóba is került a dolog a legutóbbi közmeghallgatáson, úgy is mint falugyűlés.

Nem voltunk ugyan rettentő számosan, bár ahhoz képest, hogy – mint azt már többször is leszögeztük ezeken a hasábokon – legfeljebb hetven élő lelket számlál Monoszló állandó és rendszeresen jelen is lévő, fizikai mivoltukban is hús-vér emberként létező valódi lakossága, ez sem volt kevés. Ott volt mindjárt a polgármester, a pereputtya, számos családtagja és üzletfele, valamint azok is, akik melegedni járnak az ilyen késő őszi politikai-kulturális eseményekre. Plusz jelen volt még két valóságos pesti bebíró személy is, akik megtestesítették a szezonbéli matematikai többséget, vagyis minket, és akkor még nem is zsidóztam.

p1190797.jpgHogy miért volt politikai ez az esemény, arra kár is lenne itt, ezeken a hasábokon kitérni, hiszen a kistérségi nemzeti demokrácia megkerülhetetlen és egyben egyik legfontosabb fórumáról beszélünk, még ha ez alkalomból kivételesen nem is gyűjtöttek az erre felkent személyek népi aláírásokat az illegális gazdasági bevándorlási kérdés ellen, és ezúttal a terrorizmus kérdésköre is lekerült hamar az asztalról. Ugyanígy elkerülésre került a vallási tematika is, vagyis kis falunkban továbbra sem épül zsinagóga, látványa bármennyire is színesítené a Balaton-felvidék méltán nemzetközi érdeklődésre is számot tartó építészeti képét.

Annál érdekesebb az esemény kulturális vonzata, hiszen a magas polgármesteri-képviselőtestületi előterjesztés és a még annál is elsöprőbb igenlő szavazati arány eredményeképpen a meglévő, negyven személy kényelmes elhelyezésére is alkalmas református szálloda (Villa Silvestris, Templom utca 8.), a Liszkay Borkúria és Kastély (bor, mámor, zongora), a Németh-birtok, valamint az úgynevezett Monoszlói Vendégház mellett

minimum 90 százalékos európai uniós segítséggel

a főtéri kisbolt fölé is felhúznak majd egy új szintet az ott elhelyezendő községi vendégszobák számára. Megbízott főépítész Németh Ferenc képviselő, építész, s egyben a Németh-birtok névadója is.

Hamarosan több kereskedelmi szálláshely lesz Monoszlón, mint Budapesten, és akkor most udvariasságból nem említem meg a környező balatonkörnyéki falvak és kisvárosok szánalmas idegenforgalmi infrastruktúráját.

Na de mit ér a dinamikusan fejlődő falusi turizmus látnivalók nélkül. Ez nem kérdés: nem sokat.

  1. A Balaton: uncsi, nedves, télen befagy, nem jó.
  2. A Hegyestű (természetközeli geológiai bemutatóhely és oktatási központ) nem lenne rossz, de télen elég hűvös van ott, a parkoló is fizetős, és ki tudja, nem szédülnek-e egyes messze földről ide elzarándokoló turisták a néha bizony eljegesedésre is hajlamos lépcsőkről a mélybe letekintve.

Naugye.

Úgyhogy kell új attrakció a falunak, erről nem is nyitottunk vitát. Hanem hogy mi legyen az. Mert nem elég látnivalót prezentálni, annak mélyebb tartalmat kell hordoznia. Mondjuk legyen egy szobor, azt időnként koszorúzni is lehet, de mindenek előtt felavatni, amely rendkívüli eseményről talán még a tévéhíradó is megemlékezik majd. Ha a kereskedelmiek nem is, de az állami bizonyosan, csak ügyesen kell kavargatni a kártyákat.

Igaz, szobrunk már van egy, az Ismeretlen Katona,

még ha az illető (vagy az ahhoz modellt állni rendelt egyén) nem is felel meg minden ízében az általánosan elfogadott és sztenderdként is elismert fizikai személyek testarányainak és statisztikailag is igazolt végtagelrendezésének. (Ezt ugyan be nem hívnák, még munkaszolgálatra se.) Ám a katonaszobor iránt megtestesülő, sajnálatos általános érdektelenség, valamint a falu gazdasági helyzetének siralmas volta egyaránt arra ösztönzi az önkormányzat és a községi közvélemény hangadóinak többségét, hogy a turizmus nagyarányú fellendítése végett tervezett Új Szobor ennek a réginek az alapjaira épüljön, csak a fejét kell, és azt is csak a szükséges mértékben megváltoztatni.

Így alakult ki végül az az általánosan elfogadott álláspont, hogy a leendő Hóman Bálint (időközbeni földindulásszerű változás esetén: Lenin) szobor fejére írjon ki a falu nyílt (esetleg meghívásos, zárt) pályázatot.

  1. Eredményhirdetés: folyamatos.
  2. Szoboravatás: időközönként, amikor a legnagyobb sajtóvisszhang várható tőle.

Hogy negatív vagy pozitív, egyre megy, a lényeg az, hogy ismét, és ráadásul költséghatékony módszerrel a hírek gyújtópontjába kerüljünk.

Tardos János

(A képet a szerző készítette)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr998130794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása