B1 blogcsalád



Nem létező, törvénytelen eljárás: 7,6 milliós ügyvédi megbízás feleslegesen 

2015. szeptember 03. - pelikanjozsef

Közhatalmi szerv nem lehet pótmagánvádló, a Földművelési Minisztérium viszont egy ügyészségi hiba miatt készíttetett egy ilyen beadványt a Magyarországi Leader Egyesület egyik támogatásával kapcsolatban. A közzétett adatok szerint 7,6 millióért bíztak meg egy ügyvédi irodát a nemlétező eljárással. 

Július közepén a kormánypárti Napi Gazdaság terjedelmes cikkben számolt be arról, hogy a Földművelési Minisztérium különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt pótmagánvádas eljárást kezdeményez Gőgös Zoltán szocialista politikussal szemben.

fmvezetok.jpgA lap ugyanis azt állította, a tárca szerint félmilliárdos kár érte, amikor soron kívül fizettek félmilliárd forintos támogatást a Magyar Leader Közhasznú Egyesületnek, amiben Gőgös mint a minisztérium akkori államtitkára járt közben. Az ügyben a Központi Nyomozó Ügyészség hosszasan vizsgálódott, majd nem emelt vádat az ügyben senkivel szemben, sőt,

a bűnösnek kikiáltott Gőgös Zoltán gyanúsítotti kihallgatása se történt meg soha.

A földművelési tárca félmilliárdos vagyonzár elrendelését is kérte Gőgössel szemben. 

A Fidesz is ráugrott az ügyre, de aztán a Népszabadság feltárta, hogy a pótmagánvádnak nincsen jogi alapja. Az Alkotmánybíróság ugyanis korábban (éppen az ügyészség kérésére) kimondta. közhatalmi funkciót ellátó állami szerv nem léphet fel pótmagánvádlóként. A lapnak a Legfőbb Ügyészség el is ismerte, hogy fatális tévedés eredménye, hogy a nyomozást megszüntető határozatban "benne felejtették" a pótmagánváddal kapcsolatos lehetőséget. A hibázó ügyészeket felelősségre is vonták. 

Most az Egyenlítő Blog kiszúrta, hogy az FM szerződést kötött a Francsics és Társai Ügyvédi Irodával, amely az el sem induló pótmagánvádas eljárás végéig 7 millió 620 ezer forintot kap. A megállapodást május végén kötötték, míg az FM bejelentése júliusban volt, így jó esély van arra, hogy

történhetett az ügyben teljesen felesleges kifizetés.

Az Egyenlítő blog közérdekű adatigénylés keretében kikéri, mennyibe került az ügyvédi iroda felesleges megbízása és az ügy fejleményeiről természetesen beszámolunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr397757308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása