B1 blogcsalád



A vezér felemelkedése és bukása

2015. július 16. - Egyenlítő blog

(Nota bene: Ha a kedves olvasónak e sorokon túljutva a mi kis vezetőnk jut az eszébe, akkor magára vessen, és viselje a következményeket.)

A mélynövésű Caius Trebonianus Gallus már egészen kis korában biztos volt benne, hogy egyszer uralkodóvá válik. Bár alacsony sorból származott, de jó iskolába került. Csillaga gyorsan emelkedett, mert semmi más nem érdekelte, csak a hatalom. Akadtak mások is ilyenek Rómában. De Trebonianus Gallus mindenkinél ravaszabb és gátlástalanabb volt. Kémfőnöke, Adipem Mustache kis palatáblájára rótta fel azt, kit mivel lehet zsarolni.

gallus.jpg

Ki állami pénzt sikkasztott, más csúnya zsarolással jutott egy fürdőépítéshez, olyan is előfordult, aki egy bányát lopott magának, vagy éppen kémkedett.  Nos, ezeket a figurákat szoros pórázon fogták, zsarolták. Akadt, akit a szenátusba nyomtak be, más a kincstár igazgatását kapta, a harmadik a rabszolgák országos felügyelője lett, a negyedik a filozófusok előljárójává avanzsált, mégha írástudatlan is volt.

És akik megpróbáltak ellenállni?

Őket Caius Trebonianus Gallus, a kor szokásainak megfelelően, meggyilkoltatta.

Így gyorsan jutott a helytartósági rangig, Egy gótokkal vívott győztes csata után, amikor két napig szabadrablást engedélyezett marcona katonáinak Pannónia tartományban, a határidő lejárta után egy részeg centurio felvetette, miért nem ő a császár. Több sem kellett emberünknek. Jó ötlet – kiáltott fel. S a már idejében megszervezett pretoriánus gárda élén bevonult Rómába. Elődjét Herennius Etruscust azonnal idegenszívűnek nyilvánította és némi huzavona után tömlöcbe vettette. Szerencsére addigra már a bírák is tudták, ki mellé kell állni.

A plebs eleinte lelkesedett az új császárért.

Volt kenyér és cirkusz rogyásig.

Aztán a kenyér fogyni kezdett, mert a ravasz Dextro Manu, a pénzügyek főfelügyelője az állami vagyon nagyrészét, támogatásuk fejében, kiosztotta néhány amúgy is dúsgazdag patriciusnak. A patriciusok ugyan lenézték a császárt, mert bugrisnak tartották, de a közvagyont köszönettel elfogadták tőle. És különben is, úgy remélték, a fiatal császár lesz az, aki Róma mind jobban elszegényedő népét kordában tudja tartani.

Az ifjú császár igyekezett mindent néhány kedves barátja kezére játszani. Akik ott ültek vele egy páholyban a gladiátorviadalon, mind hatalmas vagyonok urai lettek. Igaz, tisztes sápot kellett fizetni a császárnak, de sebaj. Volt, aki lázadni próbált, ezeket általában lefejezte – nagy népünnepély keretében. Volt egy szegényekből és nyomorultakból szervezett csoportja, Pacem in Roma egyesület – ezek szívesen vonultak fel a császár egyetlen csettintésére bármiért is. Cserébe egy-két vezetőjüknek kellett csak apróbb koncot dobni, a többiek már csak azért is résztvettek a dologban, hogy elverhessenek pár rabszolgát, esetleg elevenen megnyúzhassák őket némi ingyenser mellett.

De a kenyér a legtöbb plebejusnál ettől csak fogyott.

A gótok után a perzsák is úgy találták, Róma minden korábbi megállapodásukat felrúgja. Ezért szankciókat vezettek be.

A nép már éhezett. De addigra Caius Trebonianus Gallus megszerezte a főpapok, a szenátus, a hadsereg, az iskolák és a fürdők feletti teljes felügyeletet. Nyilvánosan mindenki csak hajbókolt neki.

Ám a rabszolgák is mind jobban morogtak a lehetetlen körülmények miatt. Ekkor Trebonianus Gallus az oroszlánok elé dobatta hivatali elődjét.  Ezzel is nyert némi időt, mert kétségtelenül szerette a nép ezt a cirkuszt.

A gótokat az ilyesmi azonban nem hatotta meg. A Dunától északra megtámadták a birodalmat. Csak egy feltörekvő ifjú, ki mindig császár akart lenni, tudott eredményesen fellépni a támadók ellen. Marcus Aemilius Aemilianus a győzelem után két nap szabadrablást engedélyezett. Utána egy részeg centurio felvetette,

miért nem ő a császár.

A mi Marcusunknak több sem kellett. Mire átlépte katonáival a Rubicont a , a megőszült, elhízott Gallust saját emberei, ahogy akkoriban ez szokás volt, már meg is gyilkolták, hogy ezzel üdvözöljék az új császárt. Gallus egyik első számú helyettese és bizalmasa egy fiatal, mindig elegáns tógát viselő, amúgy vidékről felkerült egykori helyi előljáró volt a sor elején, amikor kézcsóka kellett járulni az új császárhoz.

Marcusnak jólesett akkor a gesztus, csak pár év múlva kezdte el sajnálni, amikor a népnek megint feltűnt, hogy elfogyott a kenyér, hogy nincs kit az oroszlánok ellen vetnie.

Dési János

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr587632472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2015.07.16. 17:38:41

Nem tudnám eldönteni, hogy az első vagy a második MSZP kormány az amire ez a kis sztori inkább hajaz.

Netuddki. 2015.07.16. 18:04:23

@midnight coder: Hehe! Erről szólt a bejegyzés.
Ó, nem hülyék a talpnyalók, csak tettetik. Mindig tudják merre kell nyalni és merre rúgni...

Netuddki. 2015.07.16. 18:05:14

@bértrollbosszantó_kovi1970: Aztán amikor eljön az idő, akkor váltanak.

Rémbódess 2015.07.16. 19:07:54

@midnight coder: Hogy te milyen kis éleslátó vagy! Szerintem is Medgyessy Péter jelleme rajzolódik ki a sorok között... Marha...

2015.07.16. 19:16:15

Tényleg meglepő a hasonlóság. Először még úgy, ahogy fut a szekér, az emberek megvannak maguk, mit érdekli őket, hogy odafönt mit hogyan osztana. Utána fogy a kenyér, 2006 körül indulnak a megszorítások. először csak úgy utána meg a válság miatt. Odafönt persze nincs válság... Az emberek kifejezik a nemtetszésüket, a főkolomposokat megfélemlítik, lovasroham, könnygáz, stb stb... Eközben a környező országok közül néhány rájön, hogy lényegében akkor mossa fel a padlót az országgal, amikor akarja. Közben pár embert az oroszlánok elé vetnek, mondván, hogy voltak közöttünk is bűnözők, de most már megtisztulunk!

És ezek után csuti Ramszesz meglepő átlépte a Rubikont... meg a kétharmadot.

2015.07.16. 19:26:09

@Rémbódess:
Elvátrs! Sajnos segítségre szorulok. Van egy ilyen, hogyaszondja:

"Az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel"
www.gondola.hu/cikkek/37887-_Az_SZDSZ_tele_van_korrupcios_ugyekkel__-_kerdesek_Medgyessy.html

Tessék mondani, ezt hogy kell értelmezni? Addig én is eljutottam, hogy ez is egy bátor igazságbeszéd volt, és, hogy a "Az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel" szavakat a sok hülye fideszes félremagyarázta, mert valójában azt jelentik, hogy a Fidesz és különösen Orbán velejéig korrupt. De hogyan tovább? Hogyan alakítsam ki a véleményemet?

Üdv.
Egy európai, felvilágosult, gondolkozó értelmiségi

Le Orme 2015.07.16. 20:13:52

Inkább a Gyurcsótány, mint a Meggggyesi. Annyi különbséggel, hogy Gyurcsótány biológiai értelemben létezik még.

zobod 2015.07.16. 20:27:29

Micsoda példabeszéd. Folytassuk veletek, nektek La Fontaine A felfuvalkodott béka c. történetét kellene, vagy legalábbis kellett volna behatóbban tanulmányozni, mielőtt a jobboldallal versenyre keltek.

midnight coder 2015.07.16. 21:06:41

@Rémbódess: Az információkkal sakkban tartó vezér az inkább Horn. Azóta sem sikerült senkinek kormányozni az MSZP élén. A népnek a kassza kiürüléséig osztogstó vezér, na az a Megyó.

empoftla 2015.07.16. 21:26:16

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Szerencsére az illiberálisok medicsőülnek és szenté avatják őket.

Tudományos libsizmus 2015.07.16. 22:47:42

Az a helyzet libsik, hogy most éppenséggel Görögországban a legsanszosabb egy katonai junta uralomra jutása. Persze ti majd akkor is orbánozni fogtok, hiszen ezért kapjátok a baksist a Sorostól.

Punxsutawney Mormota 2015.07.16. 23:29:20

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Maxi! Már hiányoltalak! Mondtam is a Spíler blogon, hogy hol van az én komámK?! Te legalább helyesen írsz... Azért ez sem semmi képesség a mélyenmagyar oldalon.

PuZsu61 2015.07.17. 05:32:19

Kánikulai hétvége következik, de ez az urakat nem érinti a plebs meg mindig megszívja...!

Netuddki. 2015.07.17. 07:42:59

@Tudományos libsizmus: Görögország ott van, én meg itt vagyok Magyarországon, te tolvaj fideszes lúzer...

Rémbódess 2015.07.17. 07:45:43

@European citizen: Igen, az SZDSZ tele volt korrupciós ügyekkel. Jól megérdemelt módon a politika szemétdombjára kerültek. Lapozzunk.
De melyik ma az a párt, amelyik szintén tele van korrupciós ügyekkel? És ha most azt mondod, hogy az MSZP, akkor menthetetlenül szemellenzős vagy...

mindentláttam 2015.07.17. 07:56:41

Dési Úrnak izenem, hogy testalkaton (alacsony termeten) viccelődni kb. annyira elegáns, mint a Szerző szépségén... :-/

Gonbolkozó 2015.07.17. 09:00:36

A szereplők tényleg történelmiek, de a történet természetesen nem stimmel. És ez nem csak azért baj, mert meg valamelyik szokásosan tájékozatlan olvasó még elfelejt utánanézni a wikin... hanem mert a tényleges történetek még jobban illenenek a magyar helyzetre.

Orbán úr uralkodásának összevetése egy szinte tetszőleges 3. 4. Századi római császárral sok párhuzamosságot rejt: a hatalomért valo gátlástalan küzdelem, a hívek rémisztő szolgalelkűsége, a teljes erkölcsi nihilizmus stimmel. És persze az is, ahogy a csökkenő népszerűséget nehány bevándorló látványos cirkuszi 'ad bestiam' vetésével oldja meg. Kár, hogy ezeket csak kevéssé használta ki a szerző.

Gonbolkozó 2015.07.17. 09:01:35

A szereplők történelmiek, de a történet természetesen nem stimmel. És ez nem csak azért baj, mert meg valamelyik szokásosan tájékozatlan olvasó még elfelejt utánanézni a wikin... hanem mert a tényleges történetek még jobban illenenek a magyar helyzetre.

Orbán úr uralkodásának összevetése egy szinte tetszőleges 3. 4. Századi római császárral sok párhuzamosságot rejt: a hatalomért valo gátlástalan küzdelem, a hívek rémisztő szolgalelkűsége, a teljes erkölcsi nihilizmus stimmel. És persze az is, ahogy a csökkenő népszerűséget nehány bevándorló látványos cirkuszi 'ad bestiam' vetésével oldja meg. Kár, hogy ezeket csak kevéssé használta ki a szerző.

bobijub 2015.07.17. 11:10:07

@midnight coder: a megyó a népnek osztogatott, a nép kasszájából. a nagyvezír a haveroknak osztogat, a nép kasszájából. a nagyvezír annyit osztogat a haveroknak, hogy közülük egyesek évente többet viisznek haza fejenként(!) osztalékként (publikus adatok!!!!!), mint amennyi az összes túloldali szereplő teljes vagyona együttvéve
süti beállítások módosítása