B1 blogcsalád



Valaki mondja már ki, hogy őrültség!

2015. április 09. - Egyenlítő blog

Ott ül Tarlós Pityu, félig lehunyt szemhéjai alatt a kontrollált agresszió villanásai, és gépies-kásás hangon belemotyogja a kamerába: jó ötlet a Városliget beépítése, mert a zöldfelület 5%-kal növekszik. Addig jó, amíg nem üvölt.

Vegyünk mély levegőt, és elemezzük a mondatot:

A Városliget beépítése = a zöldfelület növekszik.

A logika, az a zseniális logika.

Aztán ott van Elsimon, az én kis Elsimonom. Őt is szeretjük, a kis pofikáját. Újabb megalomán tervet vázolt föl nemrég: alakítsuk át a Várat, 100 milliárdért. Neki amúgy nem tetszik ez a Liget-ötlet, miért kell beépíteni a Ligetet, ha valahol vannak már épületek, amik üresen állnak.

varosliget.jpg

A választópolgár, aki azért költözött a Városliget mellé, mert áhítja a zöldet a beton-autó-szmog-kutyaszar négyszögben, szeretné a gyerekét legalább a hétvégén fák és növények között tudni, ilyenkor felsóhajt. Lehet, hogy van még remény? Az egyik fideszes nagyágyú elrontja a másik fideszes nagyágyú üzletét és a fák megmenekülnek? Ha már a Liget le van pusztulva, legalább a fákat békén hagyják…?

Amúgy repkednek a milliók is, a mi millióink, hiszen a LigetProjekt nagy üzlet.

Eddig elköltöttek cca. 900 millió forintot az adófizetők pénzéből pályázatokra, kommunikációra, tanácsadásra, tanulmányokra. Próbálják a helyieket nevetséges PR-újsággal meggyőzni, hogy milyen jó lesz, ha kivágják a Ligetben a fákat.

Mire ezt a cikket megírom, már 910 milliónál tartunk, amúgy. A szám folyton nő.

Zugló volt polgármestere, akinek legfőbb dolga volt mindenhová trianonos szobrokat állíttatni és utcákat átnevezni, letérdelt, és tálcán nyújtotta át a Városligetet a fővárosnak, aki ezért megsimizte a buksiját.

A LigetProjekt szereplői összevissza nyilatkoznak a LigetProjektről, ami alapján elmondhatjuk, hogy senkinek fogalma sincs, mi történik, de az biztos, hogy közben mindenkinek a haverja tanácsot ad, pályázatot ír ki és PR-újságot jelentet meg azzal kapcsolatban, hogy milyen jó lesz, ha kivágják végre azokat a kurva fákat és mindent leöntenek betonnal.

Az építészek, a zöldek, valamint a helyi civilek szerint ez az egész nettő őrültség. Erről jelentek meg cikkek, amiket a varosliget.hu alatt szépen összegyűjtve el lehet olvasni. Józan ember amúgy tisztában van vele, hogy mindez nettó őrültség, ehhez nem kell sem építésznek, sem civilnek lenni. 

A lakosság némán tűr. Magyarországon a lakosság általában némán tűr. Néha morog egy kicsit a Facebook-on, hogy ez így nem mehet tovább. Aztán tűr tovább némán és minden megy tovább.

A lakosság és a helyiek véleményét ugyan megkérdezték, volt pár egyeztető fórum, de a lakosság véleménye nem érdekelt senkit.

Amúgy volt egy tiltakozás is. Az önkormányzati választások előtt a PM hirdetett egy megmozdulást, ahol értelmiségiek esküdöztek, hogy ők majd jól megvédik a Ligetet, de tulajdonképpen Karácsony Gergely kampánykörútjának csúcsát láthattuk. Jelenlévő hippik, tiltakozók és pártszimpatizánsok száma: 200 fő. Azok nagy része is csalódottan ment utána a Kertembe sörözni, mert a Ligetet ugyan nem védték meg, ám megkapták, hogy milyen jó lesz, ha Karácsony Gergelyre szavaznak. Jó lett.

A Városliget 200 éves fái amúgy a történetben nem mérvadóak. Ők nem mondanak semmit. De Önnek, aki olvassa és nekem, aki írja, az lenne a feladatunk, hogy megmentsük őket. Mondjuk ki: ez az egész őrültség.

 

 Csák Gergely

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr97353758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔batyu♔ 2015.04.10. 09:03:00

Papcsák egyetlen trianonos szobrot állított,nem pedig "mindenhová", másrészt elhiheted, Trianon nekünk legalább akkora trauma mint a zsidóknak a holokauszt. (Most a legújabb holokauszt emlékmű a sok másik mellett egyébként 5 milliárd Ft. Vajon mit szólnál egy 5 milliárd Ft-os Trianon emlékműnek?)

A másik, szerintem várd meg, amíg elkezdik kivágni a "200 éves" fákat. A civilek pedig inkább örülnek annak, hogy a Városliget átalakul. Szerinted ki fogja sajnálni pld. a Pecsa bolhapiacát, ahonnan már évek óta kiszorultak azok akikért az egészet létrehozták és ma már afféle primitív Tangó állandó árusokkal.

Azért nem tiltakozik egyébként senki, kivéve ti "helyi civilek", mert már mindenki látja mi a különbség Tarlós és Demszky között.

♔batyu♔ 2015.04.10. 09:04:19

Papcsák egyetlen trianonos szobrot állított,nem pedig "mindenhová", másrészt elhiheted, Trianon nekünk legalább akkora trauma mint a zsidóknak a holokauszt. (Most a legújabb holokauszt emlékmű a sok másik mellett egyébként 5 milliárd Ft. Vajon mit szólnál egy 5 milliárd Ft-os Trianon emlékműnek?)

A másik, szerintem várd meg, amíg elkezdik kivágni a "200 éves" fákat. A civilek pedig inkább örülnek annak, hogy a Városliget átalakul. Szerinted ki fogja sajnálni pld. a Pecsa bolhapiacát, ahonnan már évek óta kiszorultak azok akikért az egészet létrehozták és ma már afféle primitív Tangó állandó árusokkal.

Azért nem tiltakozik egyébként senki, kivéve ti "helyi civilek", mert már mindenki látja mi a különbség Tarlós és Demszky között.

fifibá55 2015.04.10. 09:32:05

"Az építészek, a zöldek, valamint a helyi civilek szerint ez az egész nettő őrültség."
Úgy vélem, a fenti kitétel pontatlan. A felsoroltak _egy része_ szerint az, de egy másik része szerint nem az, nem tisztem megbecsülni a pro és kontra arányát. Az elfogadó/támogató rész pedig nem a tűrése miatt néma, hanem mert nincs miért felszólalnia.

Rubicon 2015.04.10. 09:36:23

Oké, mentsük meg, hogyan ??

OkoskaTo:rp 2015.04.10. 09:36:39

@♔batyu♔: Szerintem a trianonos-szobor kategóriába tartozik Tisza István, a Wass Albert tér ésatöbbi, nem csupán a Dózsa György úti Jobbikalányaló.

A Ligettel kapcsolatban pedig többek között arról szólt a poszt, hogy a bazinagy plusz épületek mellett erősen pofátlanság a zöldfelület növekedéséről beszélni. Ezt ugyanis csak statisztikával tudják összecsalni, ugyanis az eddig aszfaltos sétányok szűkítésével fogják növelni a zöldfelületet.

Senki sem sír a PeCsa melletti bolhapiacért. (De a PeCsában található repüléstörténeti kiállításért igen.)

különvélemény2 2015.04.10. 09:38:23

"hogy senkinek fogalma sincs, mi történik"
"Az építészek, a zöldek, valamint a helyi civilek szerint ez az egész nettő őrültség"

Most akkor senki sem tud semmit, vagy mindenki tud mindent?

randomuser1 2015.04.10. 09:41:45

a városliget környékén leginkább követségek és puccos cégek, pár irodaház, egy egyetem meg kéthárom középsuli lakik,mijjen civilek?

♔batyu♔ 2015.04.10. 09:49:48

@OkoskaTo:rp: A Városliget alapvetően nyilván megmarad zöldnek. Na most az, hogy kivágnak pár régebbi fát és ültetnek pár újabbat ez nyilván belefér.

Trianon, pedig ismétlem, nem jelentéktelen ügy, akkor sem, ha pld. neked az. Papcsákot ezért baszogatni szerintem eleve gáz, hiszen végre elkezdett valamit.

A Közlekedési múzeumot 8 milliárdért újítják fel. Ebben azért elég sok minden el fog férni.

♔batyu♔ 2015.04.10. 09:56:05

@OkoskaTo:rp: Ja, most olvasom, hogy az indexben épp sokallják a Közlekedési műzeum 8 millárdját.

"Nyilvánvalóan demagógiának bélyegezné a beruházás bármely megrendelője, ha kórházi felszerelésre, ingyenkonyhai ételporcióra, miniszteri szállodafoglalásra vagy futballstadionra számolnám át a Közlekedési Múzeum rekonstrukciójára szánt 8 milliárd forintos összeget, ezért nem is teszem, bár nagy kedvem lenne hozzá."

Vajon a szerző a Józsefvárosi holokausztház 5 milliárdjából is inkább lélegeztetőgépet venne? Le is merné írni?

Bobby Newmark 2015.04.10. 12:01:25

@♔batyu♔: Jó, csak mondjuk ennyi erővel sírhatnánk azért is, hogy Mátyás nem lett Német-Római császár, vagy hogy nem mentünk el a Honfoglalás során az óceánig.
Még a múlt században talán-talán el tudtam fogadni ezt a Trianon után picsogást, de most már igazán kezd ciki lenni.

Kb mintha a nyugdíjazásodnál még mindig azon sírnál, hogy középsuliban nem volt meg a Rozi.

csedársajt 2015.04.10. 12:14:06

Csoda lenne, ha a liget valahogyan megmenekülne. De nem fog, orbán nem tesz le arról, hogy a várból uralkodjon, az ott lévő múzeumokat pedig át kell telepíteni.
Egyébként a liget nem is abba megy majd tönkre, --az csak felteszi a koronát az egész trágyahalomra--, hogy mivé alakul, hanemhogy AMÍG alakul.
Ez ugyanis hazai viszonylatban azt jelenti, _minimum_ az _egész_ 3-5 évig úgy néz ki majd, mint most a moszkva tér.
Ha ugyan csak addig és nem jut a cet a 4es metró, meg a többi xar sorsára, ld műjégpálya story.
Márpedig erős az esély (olyan 85%os minimum), hogy beszól az EU, összevész még egy két oligarcha, beüt egykét újabb 10milliárdos bróker vagy egyéb lopásügy, eltübnik a pénz, eltünnek a cégek, jé, marad 10++évre egy építési terület, egy új "gödörpark" bp közepén.

Halász Patrik 2015.04.11. 00:03:53

A Városliget helyén mocsaras terület volt, az ottani talaj máig puha, süppedékes. Kérdés, az épületek stabilitását és a környéken a talajvíz szintjét hogyan befolyásolja majd, ha megvalósulnak a (túlméretezettre) tervezett épületek.
Egyébként nálunk az építőipar (illetve néhány nagy cége) szerintem a mindenkori fő rabló, a közpénz fő elszivattyúzója. Az egyik kormány alatt 4-es metró épül, meg méregdrága völgyhíd (meg majdnem kormányzati negyed), a másik alatt meg stadionok és múzeumi negyed. Mind fölösleges, mind iszonyatos költség. Olyan nagy, hogy fel se tűnik, ha a pénz egy része eltűnik.

Halász Patrik 2015.04.11. 00:14:47

Ja, és a Vár... Hát persze, hogy a Horthy-rezsimhez hasonlóan antidemokratikus és szegényellenes (és egyre inkább fasiszta jellegű) kormány is onnan uralkodik majd, mint Horthyék tették. És persze, hogy le kellett dózerolni a Kossuth térről is mindent, ami nem illik ebbe a politikai-ideológiai kormányzati koncepcióba! Nem kérte senki, sokaknak nem tetszett és sokba került? Nem számít! És hogy a Vár átalakítása több tucatszor annyiba fog kerülni? Annál jobb! Kell a pénz az "építőiparnak". És majd mi megmutatjuk, meddig mehetünk el! Ameddig csak akarunk!

MSimon 2015.04.11. 20:42:58

@különvélemény2: Más az alanya a két mondatnak. (1: "A LigetProjekt szereplői összevissza nyilatkoznak a LigetProjektről, ami alapján elmondhatjuk, hogy senkinek fogalma sincs", 2: "Az építészek, a zöldek, valamint a helyi civilek szerint ez az egész nettő őrültség.") Az utóbbi persze nem jelenti azt, hogy bármit tudnának.

Kóbászzsír 2016.12.23. 06:53:33

Mi magyarok puhapöcsű bandává züllöttünk. Nincs már bennünk sem összetartás, sem szolidaritás. Halálra vagyunk ítélve.
Amúgy pedig: nem mérvadóAk, hanem mérvadók. (Eladók, kiadók, átadók, stb....)
süti beállítások módosítása