B1 blogcsalád



Így áll most a keleti nyitás

2015. április 08. - Ninon

Szijjártó Péter szerint "a keleti nyitás sikere fontos összetevője a magyar nemzetgazdaság sikerének." Ennek apropóján utazott múlt hét kedden Kazahsztánba Orbán Viktor miniszterelnök, ahol is inkább érezte otthon magát, mint például Brüsszelben (a kazah-magyar rokonság kérdése amúgy valóban érdekes... De mint tudjuk, Viktorunk a hun-magyar rokonságra is megtalálta a bizonyítékotHUNGARY ORSZÁGNÉV A HUNOK FÖLDJÉRE UTAL.) Orbán Viktor szerint észszerű együttműködni Kazahsztánnal, az ő segítségükkel lehet majd kijelölni a magyar sikeresség útját, amelyet amúgy országunk mérete és természeti adottságai sem tesznek lehetővé.

A szerdai nap folyamán Orbán Viktor magyar–kazah stratégiai tanács felállításáról szóló egyetértési megállapodást, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a KazAgro Holding és az Eximbank közös pénzügyi alapjának beindításáról szóló előszerződést, Trócsányi László igazságügyi miniszter bűnügyi jogsegély megállapodást, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig kétoldalú szakképzési együttműködési megállapodást írt alá kazah kollégájával.

kazah-miniszterelnok.jpgKarim Maszimov és Orbán Viktor (444.hu)

A szeretet nagy áramlása azonnal arra buzdította a résztvevő feleket, hogy vízumkönnyítést is tervezzenek Kazahsztán és Magyarország között.

És ezek után ma kapott szárnyra a híresztelés, hogy a találkozó igazából nem is volt hasznos a magyar üzletembereknek, akik nem kaptak lehetőséget tárgyalások lebonyolítására. De a nagy semmiért legalább fizetniük is kellett, hogy különgéppel utazhassanak Asztanába, illetve az ott tartózkodásuk költségeit. Valószínűleg nem úgy, mint Mészáros Lőrincnek és nejének.

A tegnapi napon pedig a következő esemény zajlott le: Orbán Viktor miniszterelnök országházi dolgozószobájában fogadta Szerbia, Görögország, Macedónia külügyminiszterét és Törökország európaügyi miniszterét. Mindez Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kezdeményezésére. A találkozó témája a közép- és délkelet-európai térség energiaellátásának jövője volt.

download_2.jpgbalról jobbra: Nikosz Kociasz görög, Ivica Dacic szerb, Nikola Poposzki macedón külügyminiszter, és Volkan Bozkir, Törökország uniós ügyekért felelős minisztere áll gyűrűt Orbán Viktor és Szijjártó Péter körül  (MTI fotó: Botár Gergely)

A találkozó eredményei:

  • megállapodtak, hogy rendszeresen találkozni fognak, legközelebb júliusban,
  • de akkor már Albánia és Bosznia-Hercegovina képviselőinek bevonásával,
  • és szakértői munkabizottságot hoznak létre az infrastrukturális fejlesztések előkészítésére

MERT az energiaellátás biztonsága a legfontosabb a térségben Szijjártó szerint. Volkan Bozkir török EU-ügyi miniszter kifejtette: az energiaellátás Törökország számára is az egyik legfontosabb kérdés, az ország jelentős mennyiségű energiát használ fel a növekvő gazdasága révén, és mintegy 70 százalékát importálja az energiaszükségletének. Emellett Törökország fontos tranzitország is, és készen áll arra, hogy hozzájáruljon Európa energiabiztonságának megteremtéséhez – közölte.

És akkor itt álljunk meg egy szusszanásra: Törökország fontos tranzitország... Igen, ezt tudjuk. Meg az Iszlám Állam tagjai is tudják. Nekünk pont most kell szorosabbra fűzni a viszonyt a törökökkel, amikor a terrorfenyegetettség erősödik? Szaporodnak azok a videók a világhálón, amelyek az IÁ elborult tetteit mutatják be: lefejezések, ókori leletek lezúzása, ráadásul már magyar honlapokat törnek fel (ma az oviszulo.hu-t).

Loretta Napoleoni terrorizmus-szakértő szerint nő a terrorfenyegetettség azzal, hogyha magyar katonák is részt vesznek az Iszlám Állam elleni küzdelemben. Ahogy ő fogalmazott:

Magyarország olyan harcosok kiképzésében segédkezik majd, akik Törökországból szeretnének kiszakítani egy területet, és ezért készek adott esetben Isztambulban is terrorakciókat végrehajtani. Épp így született az IÁ is. Ezt nem kéne folytatnunk.

De hajrá tovább! Avassunk fel még néhány törökös mellszobrot!

download_1_1.jpg

Volkan Bozkir, Törökország uniós ügyekért felelős minisztere és Benkő Tibor vezérezredes, honvéd vezérkari főnök felavatja Ömer Lüfti pasa mellszobrát Budapesten, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr197351522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.09. 05:53:48

A keleti nyitás eddig hatalmas siker. Ez tény.

empoftla 2015.04.09. 05:57:23

@maxval bircaman szerkesztő: Igen, és a nyugat a liberális rendszerével maholnap bedől. Ez is tény.
süti beállítások módosítása