B1 blogcsalád



Szerintetek ezért koszos Budapest

2015. január 22. - ng.pontkukac

Miért koszos Budapest? - tettük fel a kérdést cikksorozatunk első részében, és a téma izgalmas és pörgős vitát váltott ki Kedves Olvasóink között. Most, cikkünk második részében azzal folytatjuk a téma élveboncolását, hogy ismertetjük olvasóink legmarkánsabb véleményeit, és kommentáljuk is őket.

koszos_bkv_1.jpg(a fotót Szabolcs nevű olvasónk készítette)

Mindenek előtt azonban szeretnék reagálni arra a rengeteg értetlenkedő üzenetre, amelyekben azt kértétek rajtam számon, hogy Londont a legtisztább városok közé soroltam. Szeretném jelezni, hogy ott a különbséget Budapesthez képest nem erre értettem. Londonban igenis vadul szemetelnek, de tapasztalataim szerint hasonló alapossággal takarítanak is. Legalábbis én több alkalommal úgy láttam, hogy a szemét a forgalmas városi területeken reggelre eltűnik, míg nálunk például augusztus 20-a harmadnapján is pereces papírban és konfettiben kell gázolni sokáig. (De például ma is botlottam petárdába az utcán.)

Viszont térjünk át a Ti jogos (és 1-2 esetben agyatlan) felvetéseitekre:

mert a magyarok ilyen igénytelenek azért, egész egyszerűen ezt tükrözi a főváros is...

Szerintem ez nem igaz, a magyarok tisztán kapott környezetben (Bécs, vagy akár egy-egy normálisan takarított budapesti szeglet) megtalálják a szemetest.

voltam Londonban, sokkal szemetesebbek az utcák, mint Pesten.

Igen, de ott reggelre a város legforgalmasabb részein el is tűnik a kosz. Btw nem láttam közterületest a legújabb iPhone nélkül szemetet szedni.

Sajnos sok telek és ingatlan tulajdonos elfelejti, hogy a telekhatártól számított 15 m-en belül az ő kötelessége rendet tartani

Ez igaz.

Mert az emberek eldobálják a szemetet (ez alól csak részben jelent felmentést, hogy ritkán vannak szemetesek), és mert az FKF tojik az egészbe, hiszen ennyi pénzt kap csak a fővárostól.

Mi is épp így látjuk.

Igen egyszerű a megoldás erre. Hetente végig megy a közterületi brigád, és a parkoláshoz hasonlóan kamerával dokumentálja az állapotokat, majd szükség szerint összetakarít, és kiszámlázzák az ingatlan tulajdonosának.

Első blikkre jó megoldásnak tűnik, amennyiben a közterületesek lehetőségei adottak, hogy tisztességesen takarítsanak és dokumentáljanak.

Ezzel szemben Hódmezővásárhely ragyogóan tiszta. Mintha egy svájci kisvárosban járnál!!

Éljen Lézer János! :)

Én nem látom annyira szemetesnek Budapestet, csak iszonyatosan mocskosnak. Év tizedek alatt összesen talán kétszer láttam járdatakarítást gépekkel. (az utca sepregetése csak a szemét ellen jó, a mocsok ellen nem)

Újabb jogos felvetés!

Elso lepeskent be kellene vezetni egy igen magas kutyaadot (mondjuk min 50000 Ft/ev). Aki onkent sterilizaltatja a kutyajat (az onkormanyzat koltsegen) az mentesul az ado alol. Ez a szabaly mukodhetne 5 evig, aztan johetne egy fokozatosan, evente emelkedo kutyaado a mar sterilizalt kutyakra is. 10 even belul el kellene erni a jelenlegi kutyaallomany 80%-os csokkeneset, 15 even belul a 95%-os csokkenest.

Te ijesztően hülye vagy, esetleg sohasem volt neked/hozzátartozódnak/barátodnak társa egy kutya személyében. A megoldási javaslatod nem pusztán a valóságtól elrugaszkodott baromság, de olyan hideg precizitással adod elő, ahogy Hitler akarta megoldani a világ általa elképzelt problémáit. Lépjünk tovább.

Azért szerintem a legtöbb felhalmozott szemétkupac pont a kihelyezett szemetesek körül található, ahonnan a közterületesek, vagy más, akinek kellene, hetenként sem viszi el a dzsuvát. Az emberek meg tovább hajigálják a tele szemetes köré.

Így van!

a kobor kutya problemat igen konnyu megoldani. a kutya nem veszelyeztetett allat, egeszen egyszeruen ossze kell szedni a kobor kutyakat, elvinni egy menhelyre oket es ha 30 nap alatt nincs egy kutyanak uj gazdaja akkor azt a kutyat meg kell semmisiteni.

Te egy agybeteg faszfej vagy még mindig.

Sorrendben az okok: Népszínház utca: cigányok, Király utca: részeg angolok, Moszkva tér: ótvar hajléktalanok. Problem solved.

Rasszista barom vagy. Tovább.

es arrol meg senki senem beszelt ,hogy New York milyen lehangoloan szemetes,mocskos es az utak sokszor katyusabbak mint pesten

És miért New Yorkhoz képest kell tisztábbnak lennünk? Az összehasonlítás alapjai inkább a tisztább és/vagy jobban takarított városok legyenek. Most több nem fér bele, de álljon itt a végén egy személyes kedvenc:

Igen, nem azon kéne versengenünk, hogy melyik város a szemetesebb. Budapesten három problémát látok. A kutyaszar, amit nem ebadóval, hanem az szart otthagyók büntetésével kéne megoldani. A másik, kevés a szemetes. Említette valaki a dohányosokat. Én is az vagyok, de kifejezetten zavar, hogyha ráléptem a csikkre, és utána felveszem, akár több száz méteren keresztül nem találok egy szemetest, amibe bedobhatom. És a csikk (elfogult vagyok), még a legkisebb szeméthalmaz. A harmadik, és legproblémásabb. Nincsenek nyilvános vécék, vagy legalábbis nagyon nem elég. Több kellene, ráadásul szerintem kellenének közösségi fenntartású, ingyen használhatók megfelelő sűrűséggel, ami, ha nem is lenne olyan csilli-villi, mint az ötszáz forintos, de a hajléktalanok sem az utcán végeznék el a dolgukat. Mert, ugye, ők nem mehetnek be a mekibe, ha kellene nekik. Ennyi, de úgy látszik, erre nem telik.

Cikksorozatunkat innen folytatjuk, addig is küldjetek további képeket a koszos Budapestről és a koszos BKV-ról!

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr747095017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vmaast 2015.01.22. 20:28:06

Az idióta kutyafóbiást kellene sterilizálni, hogy a génjei ne nagyon szennyezzék tovább a természetet...

Mohamed 2015.01.22. 21:48:23

@vmaast:

Lehet ,hogy nagyon macska párti.

A Témához: a Szemetesek számát tényleg drasztikusan növelni kéne ,megjegyzem ez lenne a legegyszerűbb és legolcsóbb módszer, aztán a következő lépésként beidomítani a közterületfelügyelet munkatársait arra ,hogy vadásszanak a szemetelőkre és ne fukarkodjanak a pénzbüntetéssel ( ez nagyon jól passzolna az általánosiskolai gyerekeknek szóló neszemetelj típúsú nevelési filozófiával) így megvan a népnevelés is.

Hiába az ember már csak olyan ( nem ,nem csak a magyarok, legyen már elég ebből a beteges önostorozó magyarozásból ) ,hogy akkor hajlandó pozitívan változni ha szankció gyanánt a pénztárcájához nyúl a közhatalom.

kacsa28 2015.01.22. 23:30:12

Szólni kell magának az útfelületnek a szennyezettségéről is, ami elsősorban okozója annak, hogy maguk a járművek pl. kívül itthon koszosabbak, mint pl. Bécsben v. Münchenben. Az úttest koszát elsősorban a még Budapesten sem ritka földutakról, gondozatlan útpadkákról hordják fel a járművek (ennek megszüntetése direkt pénzkérdés), de az is felháborító, ahogy egy építkezésről kihajtó mocskos, sáros teherautó akár többszáz m útfelületet sározhat be. Megfelelő bírsággal erről is leszoktathatók lehetnének az elkövetők.

vmaast 2015.01.23. 18:38:11

@Mohamed: Teljesen igazad van. Amikor én még kistökös voltam, naponta járták a környéket az utcaseprők. Manapság elvétve látni csak őket, és akkor is inkább a főutakon...

vmaast 2015.01.23. 18:39:42

@kacsa28: Van nekem egy barátom, aki Bécsben lakik. Nem szokta túldramatizálni a dolgot, erre is csak annyit mondott: "Ha Bécsben esőben vezetek, tisztább lesz az autó. Ha Pesten, mocskosabb."
Ennyi...
süti beállítások módosítása