B1 blogcsalád



Miért ilyen koszos Budapest?

2015. január 19. - ng.pontkukac

Az elmúlt években sokakat elgondolkoztatott a fővárosban élő újságírók és civilek közül, hogy miért ilyen összehasonlíthatatlanul koszos Budapest más európai fővárosokhoz képest. Aki sétált már fővárosunk bármelyik részén, általában olyan utcaképekbe fut, mintha bolgár falvakat nézegetne a Google Street View segítségével.

A probléma különösen szembetűnő, ha épp Londonból, Bécsből, vagy akár Minszkből érkezünk haza. Mégsem hiszem, hogy mélyen gyökerező, kulturális kérdés lenne, hogy oda szemetelünk, ahol minden nap járunk-kelünk. Figyeljük csak meg egy rendezett és tiszta városban azokat a honfitársainkat, akik Pesten simán eldobják a mekis zacskót, koszos zsebkendőt, szórólapot vagy csikket. Bécsben megkeresik a szemetest, és ha Londonban nem is feltétlenül, az esti bulik után hajnalra a belváros újra tiszta.

Más európai nagyvárosokban szinte kivétel nélkül azt látjuk, hogy az önkormányzatok képesek kifogástalanul takarítani az utcákat, a közösségi közlekedési cégek járműveit, az aluljárókat. Ezt pedig az ott élők és vendégeskedők nagyrészt tiszteletben tartják.

Míg nálunk még a legjópofább civil kezdeményezések is elbuknak:

Büszkén vallottuk, hogy ha az állam nem teszi meg helyettünk, mi bizony majd megszabadulunk a járdánkat ellepő kosztengertől. Felkerestük ez év január 23-án a Fővárosi Közterület-fenntartó egyik illetékesét, hogy kölcsönözzünk tőle a cég járdatisztító gépei közül egyet – nemes célunk érdekében. Nem jártunk sikerrel. A sokszor ismerős "hagyjanak minket békén" helyett ezúttal a hasonlóan tömör "de hiszen mi nem rendelkezünk ilyenekkel" választ kaptuk.

Alább az Index korábbi fotóival illusztráljuk, milyen állapotok uralkodnak (változás azóta sem tapasztalható) Budapesten, és felhívjuk olvasóinkat, hogy küldjenek képeket e-mailben a legkoszosabb utcáról, BKV járatról a lakókörnyezetükben. Most induló cikksorozatunkban pedig a probléma nyomába eredünk, szóra bírjuk az illetékeseket, és megpróbálunk elmozdulást kezdeményezni a változás irányába - elvégre ez az újságíró dolga.

kosz01.jpg

 

kosz02.jpg

kosz03.jpg

kosz04.jpg

kosz05.jpg

kosz06.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr547088521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

uarempty 2015.01.19. 15:41:09

mert a magyarok ilyen igénytelenek azért, egész egyszerűen ezt tükrözi a főváros is...meg az ország gazdasági helyzete, ennyi.

Jack Solis 2015.01.20. 09:48:07

voltam Londonban, sokkal szemetesebbek az utcák, mint Pesten. Berlin, Bécs viszont láthatóan tisztább városok. Pesten nagyobb gond van az összevizelt utcákkal és a kutyapiszkot nem eltakarítókkal.
A virágládákban nyomott csikkek, eldobott söröz dobozok, magyarul a putri rész pedig sokszor sajnos vagy a fiatalokhoz, vagy a hajléktalanokhoz is köthető (feltételes mód, nem csak ők a hibásak)

BigPi 2015.01.20. 09:51:19

@uarempty: Vagy egyszerűen máshol az ingatlan adó egyrészét erre a célra használják fel.
Sajnos sok telek és ingatlan tulajdonos elfelejti, hogy a telekhatártól számított 15 m-en belül az ő kötelessége rendet tartani (takarítani, füvet vágni..stb.). Legalább is nálunk, így szól az önkormányzati rendelet.

aleb19 2015.01.20. 09:52:57

nem tom de sajat tapasztalat alapjan London szemetesebb mint Budapest

Traktoros lány 2015.01.20. 09:58:19

London nem szemetesebb mint Bp., de kb. hasonló. A szemét nagy részéről a dohányosok tehetnek.

OkoskaTo:rp 2015.01.20. 10:03:33

Mert az emberek eldobálják a szemetet (ez alól csak részben jelent felmentést, hogy ritkán vannak szemetesek), és mert az FKF tojik az egészbe, hiszen ennyi pénzt kap csak a fővárostól.
Így fordulhat elő, hogy itt nemcsak a mellékutcákban komposztálódik az avar egész évben a járdaszegély mentén, hanem a Thököly úton is. Aztán csodálkoznak, hogy miért vannak eldugulva a csapadékvíz-lefolyók.

További gyöngyszem, hogy pl. Zuglóban van ugyan járdatakarító gépe a kerületnek, de ez nem a forgalmasabb helyeket járja, hanem a Polgármesteri Hivatal környékén cirkál. Ha a Pétervárad utcától eljut a Róna utca túloldalára, akkor az már expedíciónak számít.

@BigPi: Igen egyszerű a megoldás erre. Hetente végig megy a közterületi brigád, és a parkoláshoz hasonlóan kamerával dokumentálja az állapotokat, majd szükség szerint összetakarít, és kiszámlázzák az ingatlan tulajdonosának.

Kicsilulu 2015.01.20. 10:06:29

Idézek a cikkből:
"Mégsem hiszem, hogy mélyen gyökerező, kulturális kérdés lenne, hogy oda szemetelünk, ahol minden nap járunk-kelünk. "

Pedig de, igenis kulturális kérdés, mert értelmes ember Bpesten is oda tud(na) lépni a szemeteshez és abba dobni a saját szemetét, pláne akkor, ha néhány száz kilométerrel nyugatabbra ezt meg is teszi!
Attól, hogy más a flaszterra köpi ki a pofájából a rágót a bevásárlóközpont bejárata előtt (mikor kb. 1 méterre van a szemetes), attól még nem kell utánozni!
Az pedig már tényleg gazdasági kérdés, hogy van-e elég pénz a köztisztaság fenntartására.
De ne felejtsük el, hogy a szemét NEM MAGÁTÓL KELETKEZIK, ha nem dobáljuk szanaszét, akkor SOKKAL KISEBB ANYAGI RÁFORDÍTÁSSAL is megoldható a közterület tisztán tartása!

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.01.20. 10:09:56

Kina, Peking. Emberek szemetelnek, ettermek kiontik a maradekot az utcara, mindenki eldobja a csikkeket. De!! Utcaseprok es szemetfelszedok ezrei masnapra feltakaritjak mindazt! Budapesten az FKFV mindig is egy korrupt vallalat volt, mar a rendszervaltast is egy szep nagy lehuzassal/sikkasztassal/hutlen kezelessel kezdte az igazgato meg az egesz management.... A nemetek hiresen tuchtig feertich pedans emberek, azt a szintet nehez lenne elerni, de ha Budapest legalabb annyira tiszta lenne mint egy kinai metropolisz mar az is eredmenynek szamitana!

inebhedj - szerintem 2015.01.20. 10:11:10

Különös, hogy a londoni vagy éppen párizsi (nem magyar) ismerősök viszont el vannak ájulva attól, hogy Budapest Londonhoz, Párizsihoz képest milyen tiszta. (Én meg attól, hogy komolyan gondolják.)

Most akkor mi van?

Cecan Basescu 2015.01.20. 10:11:13

" Felkerestük ez év január 23-án a Fővárosi Közterület-fenntartó egyik illetékesét" !

Bécsben, Londonban, Minszkben nincsenek puttó környékek, itt minden szar, el innen.

ursus artos 2015.01.20. 10:13:03

@uarempty: "mert a magyarok ilyen igénytelenek "
Ezzel szemben Hódmezővásárhely ragyogóan tiszta. Mintha egy svájci kisvárosban járnál!! Szal, lehet, hogy a parasztok igényesek a pesti prolik meg nem?

ursus artos 2015.01.20. 10:13:44

@Cecan Basescu: " itt minden szar, el innen. "
Igyekezz már!!!!

csak egy néző 2015.01.20. 10:19:23

Sok minden csak szervezés kérdése lenne. Elég csak végigsétálni este a bulinegyedben az összes utcai szemetes púposra van tömve és ami már nem fér bele az megy mellé a földre. Példa erre a 2. fotó. Pedig csak annyi kellene, hogy napjában többször menjen végig egy teherautó kiürítendő az utcai szemeteseket.

Ibn al-Haiszam 2015.01.20. 10:21:12

Az angol nagyvárosok különösen szemetesek, Leeds, London, Exeter, tök mindegy.
Minszk meg nem az emberi igényességtôl tiszta, hanem a rendôri retorzióktól. (Ugyanígy Szetpéterváron is kétszer meggondolja a lakkfilces fa*fej, hogy taggeljen-e a buszmegállban)

ildsisy 2015.01.20. 10:22:49

Mert minden szervezés kérdése, akár járőrszolgálat, nappal, este, éjjel is (!!!), akár takarítás, ahova persze emberek kellenek!!!!!!
Ha már sokan így szemetelnek... :(

Cecan Basescu 2015.01.20. 10:27:26

@ursus artos: Cinizmusról hallottál már?

altimus 2015.01.20. 10:27:50

@OkoskaTo:rp: "(ez alól csak részben jelent felmentést, hogy ritkán vannak szemetesek"

Peldanak okaert Tokyoban _nincsenek_ utcai szemetes kukak. Az emberek _hazaviszik_ a szemetet amit menet kozben termelnek. Az egesz varos patika tiszta, az utcan nincs szemet.

Hogy ezt hogy lehet elerni? Neveles, kultura, civil kontrol ... nyilvan nem egy dolog az ami miatt rend es tisztasag van egy varosban, orszagban.

ursus artos 2015.01.20. 10:30:05

@Cecan Basescu: "Cinizmusról hallottál már? "
Hallottam. Nem is tudják sokan jól művelni...

2015.01.20. 10:32:18

Én nem látom annyira szemetesnek Budapestet, csak iszonyatosan mocskosnak. Év tizedek alatt összesen talán kétszer láttam járdatakarítást gépekkel. (az utca sepregetése csak a szemét ellen jó, a mocsok ellen nem)

altimus 2015.01.20. 10:32:32

Budapesten alapveto problema a kutyatartas. Nem lattam meg olyan kulturalt varost (ne citaljuk most ide Bukarestet es a Balkant), ahol ennyi kutya lenne.

Elso lepeskent be kellene vezetni egy igen magas kutyaadot (mondjuk min 50000 Ft/ev). Aki onkent sterilizaltatja a kutyajat (az onkormanyzat koltsegen) az mentesul az ado alol. Ez a szabaly mukodhetne 5 evig, aztan johetne egy fokozatosan, evente emelkedo kutyaado a mar sterilizalt kutyakra is. 10 even belul el kellene erni a jelenlegi kutyaallomany 80%-os csokkeneset, 15 even belul a 95%-os csokkenest.

Cecan Basescu 2015.01.20. 10:33:29

@ursus artos: És még annál is kevesebben értik...

_pgpetike 2015.01.20. 10:39:22

@ng.pontkukac: Te melyik Londonról beszélsz? Mert amelyikben én lakom, az bizony messze koszosabb Budapestnél. Voltál te már Lewisham-ben, Depfort-ban, Croydon-ban, Startford-ban vagy akárhol máshol Londonban, ami nem Westminster??? Szeméthegyek az utcán, a buszokon hömpölyög az üres sörösdoboz, a McDonald's-os kajamaradék. Hát London minden, csak éppen nem tiszta. Na jó a parkok úgy-ahogy, azokban nemigen van szemét. De a metró összehasonlítva például a budapesti 4-es metróval még az ÁNTSZ-t is azonnal lefullasztaná. Elephant&Castle egy forgalmas csomópont, mellesleg a Bakerloo vonal végállomása, olyan húgyszag terjeng az aluljáróban, hogy ahhoz képest a Nyugati téri aluljáró a legundorítóbb korában is Eau de toilette, ha nem parfüm.

Affeneegyemeg 2015.01.20. 10:51:28

Azért szerintem a legtöbb felhalmozott szemétkupac pont a kihelyezett szemetesek körül található, ahonnan a közterületesek, vagy más, akinek kellene, hetenként sem viszi el a dzsuvát. Az emberek meg tovább hajigálják a tele szemetes köré.

_pgpetike 2015.01.20. 11:01:04

Hagy meséljek egy picit a londoni állapotokról. London egyes részein (főleg a főutak környékén) nincsenek kukák a házakban. Ehelyett az emberek az erre a célra rendszeresített zsákokban pakolják ki a ház elé a szemetet. Namármost Londonban a szél egy kicsit mást jelent, mint például Budapesten. Ami Budapesten orkán, az még csak szél errefelé. Így a zsákok tartalma könnyedén a levegőbe kerül, hömpölyög, száll a levegőben, akár egy szürreális katasztrófafilmben.
Az emberek megeszik a kajájukat, a maradékot és csomagolást otthagyják a buszon. De néha a húgyszagú hajléktalan is felszáll. Olyankor orrfacsaró szaga tud lenni a járműnek. Szálltam én már le 60-as buszról Streatham-ben, mert csípte a szemem a húgyszag.
Megy az emberke az utcén, és eldobálja a taknyát, köpködnek. Ja a papírzsebkendő valami furcsa találmány a kontinensről, őslakos olyat nem használ - tisztelet a kivételnek. Az is teljesen normális, hogy vett valamit, kibontja, és a csomagolás csak úgy huss, a levegőben van.
Kutyaszart tényleg nem találsz az utcán. Pedig van kutya, elég sok. Egyszerű a magyarázat: uszkve 3 millió térfigyelő kamera a városban. És a kutyaszar utcán hagyását egy jelentéktelen, 1000 fontos bírsággal is honorálhatják (Mai árfolyamon ez 415 ezer forint, azért az itt is nagy pénz). Éppen ezért ma már természetes, hogy a kutyások - de csak ők - takarítanak maguk után.
Karácsony után hazalátogattunk, és csak ámulok, hogy mennyire tiszta a város, mennyire rendbentartott minden. A 4-es metrón először utaztam. Olyan tisztaság van, hogy enni lehet a padlóról. A járművek tisztasága a londoniakhoz képest szembetűnő. Nem kellene mindent csak úgy lefikázni, mert magyar. Persze vannak dolgok, amik otthon nem jól mennek - a megélhetési lehetőségeket ne hasonlítsuk össze, mert elképesztő különbségek tudnak lenni - ezért lakunk itt. De hidd el, ha a tisztaság, a város kultúráltsága, autóval való használhatósága lenne a döntő érv a két város között, hát én bizony egyetlen percet sem gondolkodnék, már rohannék is haza csomagolni...
Le kellene szokni arról, hogy Bécset, Berlint és Londont egy kalap alá vesszük, mert nagyon nincsenek egy szinten.

Szputya 2015.01.20. 11:06:07

@altimus: Ebadó kivethető. Szerinted miért nem vetik ki az önkormányzatok? Mert ellepnék a városokat a kóbor kutyák, a menhelyek meg tele vannak. A törvény szerint az ivartalanított, menhelyi és magyar fajták után nem kell ebadót fizetni. nekem két ivartalanított menhelyi kutyám van, külső kerületben lakom, van nálam zacskó, hogy felszedjem a xart... de NINCS szemeteskonténer (külön erre a célra), amibe bedobhatom... és amúgy sincs túl sok szemetes... nem ebadó kell, hanem kulturált viselkedés... Ki szeret kutyaxarba lépni? Én sem...

Miumiu 2015.01.20. 11:06:50

Őszintén szólva én még Londonnál szemetesebb várossal nem találkoztam. Soha nem értettem, hogy miért divat pl. kitenni a szemeteszsákokat az utcára (!) a villanypózna mellé.
Sőt sokszor még az is megesett velem párszor, hogy több busz állt be egymás mögé a megállóba és a legutolsónak az ajtaja pont egy óriási szemétkupac előtt nyílt ki, amin az emberek szépen keresztülbukdácsoltak.
Arról nem is beszélve, hogy a külvárosi részeken a kitett szemeteszsákokra rájárnak a rókák és széthordják reggelre.
A metró is szörnyű, még napközben amikor a végállomásokon végigjárnak összeszedni a hulladékot egész korrekt, de késő este gyakran futottam bele szétdobált gyorséttermes papírokba, a padlón felejtett papírpohárba, újságba stb.
Ja és érdemes belenézni egyszer a Temzébe, mert olyan mint egy csatorna, tele van szeméttel ( egyszer láttam egy ping-pong asztalt úszni benne) a Duna ahhoz képest svájci hegyi patak...

krj 2015.01.20. 11:14:46

London és a tisztaság? mesélj még

hondamonda 2015.01.20. 11:15:55

Budapestet nem szemetesebb, mint mas nyugati nagyvarosok, amelyekben jartam (foleg Barcelona), inkabb sokkal tobb a mocsok. Elkepeszto, hogy Buda kozepen 10 meterenkent folyik a hugy a jardakon. Nem tudom, hogy a reszegek, kutyak es hajlektalanok milyen aranyban veszik ki a reszuket belole, de elkepesztoen undorito.

altimus 2015.01.20. 11:18:05

@Szputya: a kobor kutya problemat igen konnyu megoldani. a kutya nem veszelyeztetett allat, egeszen egyszeruen ossze kell szedni a kobor kutyakat, elvinni egy menhelyre oket es ha 30 nap alatt nincs egy kutyanak uj gazdaja akkor azt a kutyat meg kell semmisiteni. a kobor kutya mint olyan elfogadhatatlan.

altimus 2015.01.20. 11:19:44

@Affeneegyemeg: ez pontosan igy van. varosszerte felallitottak ujrahasznosithato hulladekgyujto kontenereket, amiket aztan nem uritenek es az emberek otthagyjak korulotte azt amit oda szannak. igy ennek semmi ertelme.

Szputya 2015.01.20. 11:27:06

@altimus: Ezt teszi a sintértelep most is... több dolguk lenne... és valószínűleg nem lenne túl olcsó sem, mert azért az altatás nem ingyen van...

2015.01.20. 11:32:27

Sorrendben az okok: Népszínház utca: cigányok, Király utca: részeg angolok, Moszkva tér: ótvar hajléktalanok. Problem solved.

Pax Deorum 2015.01.20. 11:34:46

Én is inkább úgy látom, hogy Budapest lehangoló képének nem annyira az eldobált utcai szemét, hanem a kosz és a lepusztultság a fő oka.
Csak címszavakban:

- utcára hugyozás, nyáron gyomorforgató húgyszag
- kutyaszar, főleg a belső kerületek kisebb utcáiban
- minden felületet elborító graffitik
- vadplakát-tenyészetek a villanypóznákon, felüljáró-pilléreken, trafóházakon stb.
- keményre kitaposott egykori zöld felületek
- az épületek általános felújítatlansága, elszürkültsége

ursus artos 2015.01.20. 11:58:04

@Cecan Basescu: "És még annál is kevesebben értik... "
Pláne azokét, akik szarul csinálják...

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.01.20. 12:04:50

Mer az a rohadt Demszkáj teleszemeteli, teleszarja... Ja... nem, Demszky már nincs itt, az ugató kórus valahogy el is hallgatott. Turhás urat már nem merik köpködni ugyanezért...

aleb19 2015.01.20. 12:05:04

es arrol meg senki senem beszelt ,hogy New York milyen lehangoloan szemetes,mocskos es az utak sokszor katyusabbak mint pesten

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.01.20. 12:06:13

@altimus: javasolnám, hogy menj el egyszer pár hónapra egy állatmenhelyre, ismerd meg az állatokat, utána pofázz ilyeneket, te kretén!

Gonoszkistörpe 2015.01.20. 12:07:15

@altimus: Nem hiszem,hogy a kutyatartás lenne a probléma.Az adó nem oldaná meg ezt a kérdést. Abban az esetben ha évi 50 000 Ft adót fizetne a kutyatartó joggal várhatná el,hogy ezért a pénzért eltakarítsanak a kutyája után. Viszont nincs takarító a városban aki felelne a rábízott területért mint a 60-as.években. Abban az időben még lovak is járták a várost és volt aki takarított utánuk. Ha a lakásod nem takarítod az is koszossá szemetessé válik. A várost is takarítani kell és nem közmunkásokkal nem lehet mindent gépekkel megoldani. Amíg a metró megállókat rendesen takarították tiszták voltak no ez a helyzet a várossal is.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.01.20. 12:09:21

Úgy tíz évvel ezelőtt jártam először Bécsben. Utána néhány éven át visszatérő vendég voltam. Fura volt. Első két alkalommal egy gyönyörű, tiszta várost láttam, pedig nem kifejezetten a turisztikai célpontokat kerestem. Aztán a harmadik évtől kezdve elég tempósan zuhant a színvonal. Mikor utoljára Bécsben jártam, már alig láttam tisztábbnak, mint Budapestet. Persze még mindig jobb volt a helyzet, de nem volt annyira szembeszökő az eltérés, mint első két alkalommal. És nem Budapest lett tisztább.

Peetiboy 2015.01.20. 12:20:55

Londonnak egy úgymond kultúráltabb külvárosi részén élek. Hidd el, rengeteget szemetelnek az emberek. De nem is ez a lényeg. Budapestnek miért más városhoz képest kellene tisztábbnak lennie? Nem lenne jó csak úgy, magunk miatt?

aleb19 2015.01.20. 12:29:45

@Peetiboy: "Budapestnek miért más városhoz képest kellene tisztábbnak lennie? Nem lenne jó csak úgy, magunk miatt? "

mert az atlagpestipanelparszt ha magabiztos akkor elkezd kevesebbet vasarolni feleslegesen...ergo a multik megrendelnek ilyen cikkeket ...rettegj,erezd magad senkihazi jottmentnek es legyel ideges

bkover 2015.01.20. 12:32:02

én még ennyire sem takarítanék a városban. rohadjanak meg a mocskukban, ha már összeszarják, hugyozzák, szemetelik a várost. de hát én egy neofasiszta diktátor vagyok! :D

2015.01.20. 13:01:33

@altimus: Az ilyen hülyék csökkentését kellene inkább elkezdeni :D

élhetetlen 2015.01.20. 13:12:20

Igen, nem azon kéne versengenünk, hogy melyik város a szemetesebb. Budapesten három problémát látok. A kutyaszar, amit nem ebadóval, hanem az szart otthagyók büntetésével kéne megoldani. A másik, kevés a szemetes. Említette valaki a dohányosokat. Én is az vagyok, de kifejezetten zavar, hogyha ráléptem a csikkre, és utána felveszem, akár több száz méteren keresztül nem találok egy szemetest, amibe bedobhatom. És a csikk (elfogult vagyok), még a legkisebb szeméthalmaz. A harmadik, és legproblémásabb. Nincsenek nyilvános vécék, vagy legalábbis nagyon nem elég. Több kellene, ráadásul szerintem kellenének közösségi fenntartású, ingyen használhatók megfelelő sűrűséggel, ami, ha nem is lenne olyan csilli-villi, mint az ötszáz forintos, de a hajléktalanok sem az utcán végeznék el a dolgukat. Mert, ugye, ők nem mehetnek be a mekibe, ha kellene nekik. Ennyi, de úgy látszik, erre nem telik.

Mazlee 2015.01.20. 13:18:11

@Pax Deorum:

abszolút jól szedted össze az okokat. Én is pontosan ezeket a dolgokat látom problémának. No meg a szimpla igénytelenséget. Akár egy korlát, kerítés, villanyoszlop lefestésével renoválásával rengeteget lehetne dobni a környéken.

Szelid sunmalac 2015.01.20. 13:20:29

En itt Nemetorszagban meg csak olyat lattam, hogy valaki felvesz szemetet az utcan. Hogy eldob, olyat meg nem.

Szelid sunmalac 2015.01.20. 13:21:59

@altimus: Nalunk is kitettek oket. Az elso idoszakban szepen vittek, az emberek vegre atalltak a szelektiv hulladekgyujtesre. Aztan egyre ritkabban vittek el, a szemet meg ott tornyosult, ugyhogy inkabb ujra nem szelektalnak.

Mazlee 2015.01.20. 13:27:50

@Szelid sunmalac: és a szemét csak úgy odaterem az utcára? :D vagy arra járt egy londoni vagy budapesti? :)

Mazlee 2015.01.20. 13:29:04

Sosem értettem miért a lakókra próbálják terhelni a hulladékok szelektálását.

randomuser1 2015.01.20. 13:31:46

tendenciózus, bár felettébb kevéssé megygyőző poszt, a szemetet úgy köll keresni a városban és ha meglátunk a szélben felborult kukát, már érdemes meglőni mert ennél többre nem nagyon lehet számítnai, pár cigicsikk, de azzal is kell sietni mert a gubisok összeszedik fél óra laatt
sokkal itzgalmasabb a lepusztult, posztapokaliptikus millő, a mázzá összeállt mocsok a fém részeken, a töredezett járda, a mindent elborító fantáziátlan filces tagek...

MINE 2015.01.20. 13:39:57

Mi Bécs 10. kerületében lakunk és koszos, sokkal koszosabb, mint a korábbi budapesti lakhelyünk. A kutyaszar helyzet pedig legalább olyan szörnyű, mint Pest belvárosában. Szóval Bécs nem minden része patika tisztaságú, nem is venném viszonyítási alapnak...

tvk · http://kodzaj.blog.hu 2015.01.20. 13:54:27

Semmi gond Bp-vel a többi fővároshoz vagy nagyvároshoz képest kosz szempontjából. Ami engem illet holland és belga városokkal tudom összehasonlítani. Nyilván vannak itt is meg ott is koszosabb és tisztább részek. Sőt, bizonyos időszakokban le lehet fényképezni különösen vállalhatatlan állapotokat. Egy felborult kukát pedig fel is lehet állítani fényképezés és kiposztolás helyett.

Szelid sunmalac 2015.01.20. 14:10:02

@Mazlee: Elejti valaki. Mondjuk nem szandekosan. Vagy valami tusko barom. Ott is elofordul

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.20. 14:28:26

Azt állítod, hogy mindezért nem Orbán a hibás???

Nahát, ezt a blogot is jól megvette a Fidesz!!!

odamondó 2015.01.20. 14:37:27

A magyarok igénytelenek? Aha... Tehát a bulinegyed ordenáré állapotáért nem a legfőképpen angol 10iqval rendelkező egyedei felelősek, mert ők most itt bármit megtehetnek és ezért odaszemetelnek ahova bírnak.

Persze aztán vannak azok a kerületek ahol a brazilok laknak ott is rettenetes a kosz, de furcsa mód a normális emberek által lakott kerületek ahol nincsenek duhajkodó paraszt bulizó külföldiek teljesen rendben vannak.

inyesmester 2015.01.20. 14:42:45

Az utolsó előtti képen egy több mint tíz éve bezárt épület alja látható.Valóban érdekelne, hogy a világ melyik részén nem verték volna még szét az üvegeket, a márványt, vagy gyújtották volna fel a kirakat fa részeit.A letört szemetes és a felborított kuka pedig a városban vendégeskedők miatt ilyen.A város azon részein, ahol helyiek járnak ott ilyen nincs, de itthon egyáltalán nem jellemző a szemetelés.Budapesten a valós probléma az illemhelyek hiánya.Ez anyagi áldozatot kíván az önkormányzattól,mert csak veszteségesen üzemeltethető. Ők inkább elmebeteg áron kívánják bérbe adni.A legmocskosabb illemhelyeket pont Bécsben láttam, a legtisztábbat, pedig Szekszárdon.

Csöreg 2015.01.20. 14:56:33

Én ezzel vitatkoznék. Mármint azzal, hogy az az ember máshol nem szemetel, itt meg igen. Szerintem akibe belenevelődik, hogy ne szemeteljen, SEHOL nem szemetel. Én a 8. kerületben lakom, sajnos naponta látom, hogy akár a troli ablakából is kidobják a szemetet, kifogy a kóla, a cigi, totál természetességgel eldobják, s mennek tovább. Csináltunk szemétszedési akciót a környéken tavasszal, 1, azaz egyetlen napig volt elfogadható a tisztaság.

Csöreg 2015.01.20. 15:01:49

@inyesmester: sajnos nem, nem a vendégek szemetelnek, a helyiek inkább, bár ez is területtől függ talán. Miflénk a nyolcadikban a helyiek, gondolom nem kell részleteznem.
A vécével teljesen egyetértek, bár Stockholmban is nehezen lehet találni, ami ingyenes, az a plázákban ott is. Viszont ha elkapnak utcán, az 40 ezred bánja

Csöreg 2015.01.20. 15:06:36

@maxval bircaman szerkesztő: te teljesen jól vagy? szerinted mi köze Orbánnak ahhoz, hogy a büdös tahó nem szedi össze a kutyája után a szart, hogy eldobja a földre, ami nem kell neki? Ezt csinálja most, egy évvel ezelőtt, 5 évvel ezelőtt, 10 évvel is, és ezt fogja akkor is, ha más lesz a miniszterelnök. Csak egy példa: tavasszal részt vettünk a TeSzedd! Akcióban, összeszedtük a lakóhelyünkön az összes szemetet. Na, a tisztaság egyetlen napig tartott.

pendinguser 2015.01.20. 15:11:28

A magyarokban nincs meg az alapvető 'más vagy közös tulajdon tisztelete' attitüd. Pontosan ez az agyi folyamat zajlik le amikor valaki ellop egy 1 000 000 Ft értékű köztárgyat és eladja fémhulladéknak 500 ft-ért, megrongálja azt az utcai bútort ahol korábban pihent, vagy átveszi 500 000 Ft kenőpénzért az állami beruházást és ezzel okoz tízmilliárd ft kárt az államnak. Érthetetlen pazarlás.

átlátó 2015.01.20. 15:39:20

A környezet valóban hatással tud lenni a felhasználókra, ettől még hülye mindenhol van és nem teszem hozzá, hogy "ennyi".
A hétvége Salzburgban ért, maradtam is pár napot, - a só jó bevétel lehetett, látszik a városon, meg Mozart kugelt is lehetett kapni, mikor megkérdeztem, hogy árulnak e ilyet dikk? Árusítottak. Ettől még Bécsben is sok a kutya vizelet nyoma, de szarba lépni elég nagy ritkaság...továbbá, ha a policáj látja, hogy a csikk repül, az 35-be fáj és nem forinban számolja...München után belekaptam egy enyhe havazásba, egyáltalán nem úgy gondolta a közúti kezelő, hogy "Megvárjuk még eláll, aztán neki látunk. Addig hiába takarítjuk, úgy is esik."
Na, ez a nagy különbség Béláim, amúgy meg üzenem a Viktornak és a sleppjének, hogy már Európában vannak:
www.youtube.com/watch?v=LYUQIEAd8II

Lipton 2015.01.20. 16:04:12

Pár hete voltam New Yorkban. Igaz, hogy szilveszter után voltunk pár nappal, de ami a legjobban megdöbbentett, hogy Manhattan milyen koszos.
A legmenőbb sugárútról nyíló utca két méter után tiszta retek és szemét. Persze maga a sugárút se tiszta. A metróalagutak lepukkantak, sok helyen hugyszagúak. :)
Laktam Svédországban, az viszont teljesen més kategória. Minden tiszta és rendezett.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.20. 16:05:45

@Csöreg:

Te fasiszta vagy. Aki szerint nem mindenért Orbán a hibás, az fasiszta.

Pax Deorum 2015.01.20. 16:06:58

@élhetetlen:
Amit a végén írtál, azzal nagyon egyetértek. Egyszerű, okos és humánus hozzászólás. Valószínűleg töredék annyiból meg lehetne valósítani, mint a kölcsönbringa-rendszert.

2015.01.20. 16:37:27

Ez baromság! Budapest egyáltalán nem kirívóan szemetes. Éltem Londonban, sokkal szemetesebb, mocskosabb város, plusz tele patkányokkal, egerekkel, csótányokkal, bedbugokkal.
Rómáról már nem is beszéljünk, ami egy szemétdomb, az olaszok borzasztóan szemetelnek.

gmihaly 2015.01.20. 17:25:37

@ébrenjáró: Csatlakozom az előttem szólóhoz, a véleménye első részét illetően. Persze, ha az renitens pesti "virtusból" is a szemetes mellé dobja az akármit, és azt jó balhénak tartja, akkor a gyakoribb takarítás is pénzpocsékolás.

empoftla 2015.01.20. 17:31:15

@maxval bircaman szerkesztő: A szemétért természetesen nem az Orbán a hibás, hanem a ballib média meg a nyugati liberális befolyás (teleszemeteltetik az utcákat, aztán megpróbálják a mostani rendszerre fogni a koszt)

rókuci 2015.01.20. 17:32:10

Azta!!!! Időutazók!:) Még csak január 20, de ők 23-án felkeresték az illetékeseket:)

Jega 2015.01.20. 18:09:36

Szerencsés vagyok, mert egy tiszta ,rendezett kisvárosban élek, ha néhanapján felmegyek a fővárosba, elborzaszt a kosz, és a bűz. Nem tudnék a belvárosban élni. Sajnálom az ott élőket.

Nzoltan 2015.01.29. 05:48:50

.....
Mert igénytelenek a lakói.

Nzoltan 2015.01.29. 05:53:11

@ursus artos: Vicces, de egyébként így van.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.01.29. 08:09:27

@ursus artos: viszont hozzád képest az általad annyira lenézett "prolik" is kifejezetten kultúrlények. Az asztalra szarás ugyanis felétek divat.

Reactor 2019.10.25. 03:14:38

A válasz egyszerű: mert nem takarítják. Az okok összetettek és sokrétűek. A tendereket jellemzően kormányközeli cégek nyerik meg sorra, akik az erre szánt pénzt elsikkasztják, a köztereseknek, városgazdásoknak büdös a munka, a hulladékgazdálkodási cégek pedig az utolsó két fillért is jóóóóóóóóóóóól megbasszák röptében, eszük ágában sincs plusz munkaerőt felvenni a város rendbentartására.
A szerteszét ürítő csövesek és a mattrészeg bulizók csak hatványozzák ezt a problémát. A csövike végigkukázza a fél várost, kigórálja a szemetet a kukákból (vagy csak helyből felrúgja á lá natúr), aztán ha végzett, ottmarad a gomi a járdán, amit persze a kukások nem szednek össze. A bulinegyedekben pedig a széthajigált flakonok, palackok, sörösdobozok, csikkek kvázi mindennaposak, kedvencem, mikor az agybajos kretén lendületből földhözvágja vagy falhozcsapja az üveget, hogy több négyzetmétert beterít aztán a szilánk, hadd röhögjenek a haverok. Ha különösen jó volt a buli, hazafelé ők is felrugdosnak 2-3 szemetest. Váci úton megfigyeltem nyáron egy ilyen társaságot, ahogy nyerítve hajigálják egymást a járdán szétterült szeméttel, egyikük pedig egy kapualjba kuporogva végezte a dolgát.
A kutyások meg egy külön kaszt. Az egy dolog, hogy idehaza nincs állattartási kultúránk, az viszont, hogy a betonra szaratjuk a kutyát, szimpla türhőség. A polgimester persze nagyhangon kijelenti minden évben, hogy namostaztán tényleg megoldja a kutyaszar-problémát, de jól megfontolt érdekből soha nem tesz semmit, mert ugye szükség van a kutyatartók szavazataira. Az ember meg kénytelen lesütött szemmel, matrózlépésben járni. Ezeket miért nem bírságolják? Secperc alatt megtelne az államkassza.
De nincs igazán mit csodálkozni, a Balkán közelebb van hozzánk, mint London vagy Helsinki.

@_pgpetike: Nem azért fikázzák a dolgokat, mert magyar, hanem mert szar. Hogy a kettő szinonimája lett egymásnak, arról pedig vastagon tehetnek a fent említettek.

@pythonozok: A mentalitást mindenesetre a Demszky-patkány nevelte bele az emberekbe, a liberalizmus szellemében. De azért verd csak le ezt is Tarlóson, aki feleannyi ideig nem uralkodott.
süti beállítások módosítása