B1 blogcsalád



Az öt legjobb film a lázadásról

2014. november 17. - ng.pontkukac

A ma készülődő tüntetések apropóján összeszedtük azokat a filmeket, amelyek hősei a fennálló (általában gonosz és diktatórikus) rendszerrel szemben lázadnak. A lista teljesen szubjektív, íme az egyenlítősök kedvencei, spoiler-veszélyesen:

1.) V mint Vérbosszú

A Wachowski testvérek képregény-adaptációja kihagyhatatlan klasszikus minden forradalmárnak. A megkopasztott Natalie Portman zseniális alakításában egy fiatal tévés asszisztens radikalizálódását követhetjük végig a vérgőzös, epikus moziban. Az állami hazugsággyárban (bárki az MTI-re ismerhet a brit állami tévében) dolgozó lányt a rezsim zsoldosai egy éjszaka kis híján megerőszakolják, ám a titokzatos maszkos idegen, V kihúzza őt a bajból. A lány innentől a rendszer ellenségévé válik, és sorsa végleg összefonódik a titokzatos idegen forradalmáréval. Íme a záró jelenet, amitől mindenkinek lúdbőrős lesz a háta:

2.) Az éhezők viadala

Az utóbbi évek méltán felkapott regény- és mozifilm-folyamában szintén egy fiatal lány kerül szembe a rendszerrel, amikor a beteges diktatúra lakosságra erőltetett véres játékát annak szervezői ellen fordítja. A filmek komoly érdeme, hogy a fiatalabb korosztálynak is azt üzeni: nem kell agyatlanul behódolni semmilyen felsőbb hatalomnak, legyen az bármennyire is erőszakos. Nagyon üdítő az is, ahogy a film végre a "női hőshöz" mint karaktertípushoz közelít. A teljesen átlagos külsejű girl-next-door Katniss Everdeen-ből nem egy női rambót vagy csábító prostit csináltak, hanem egy okos, valódi női értékeket magáénak tudó és azokat a végső győzelemhez felhasználó lányt gyengeségekkel, félelmekkel. A regény nem elhanyagolható érdeme, hogy mint korábban Harry Potter, napjainkban Katniss története veszi rá a legfiatalabb generációt az olvasásra.

3.) Mátrix

Szintén kihagyhatatlan a sorból a Wachowski család másik remekműve, a Márix trilógia. Mert mi ellen is lázad Neo és Morpheus csapata? Egy olyan rendszer ellen, ahol a gépek egyszerű, őket tápláló alkatrészeket készítenek belőlük, agyukat pedig egy virtuális valóság börtönébe zárják. És hát nem ugyanezt teszi minden diktatúra? Dolgoztat téged, hogy termelj, közben agyadat álhírekkel bombázza, ha pedig "felébredsz", megpróbál megölni. 

4.) Hair

Ha már lázadás, akkor ki hagyná ki a sorból azt a filmet, amit gyerekkorunkban minden ébredező hippilelkű lány megkönnyezett? A film az 1960-as évek végén, a vietnami háború idején játszódik. Claude Bukowski, egy vidéki fiatal férfi megkapja behívóját a hadseregbe, ezért New Yorkba utazik. Itt ismerkedik meg a hippiként élő Bergerrel és annak barátaival, akik bevezetik Claude-ot a saját világukba: megmutatják számára a szabadságot, a társadalmon kívüli, kötetlen életet, de a barátságot és a felelősségvállalást is. A film a fordulatos történeten, humoron és a magával ragadó zenén kívül komoly társadalomkritikát is tartalmaz. Felmutatja a faji előítélet és az arisztokrácia megnyilvánulásait, valamint a társadalmi képmutatást és az értelmetlen konvenciókat. (forrás: Wikipédia) 

5.) Kapitalizmus, szeretem

Az Oscar-díjas dokumentumfilmes Michael Moore munkásságát lehet szeretni és gyűlölni, megkönnyezni vagy kinevetni, de az biztos, hogy ha a fennálló rendszer elleni lázadásról van szó, megkerülhetetlen figura. Ebben a filmjében a vadkapitalizmus ellen lázad, bemutatva annak álságosságát. Magánbörtönbe zárt ártatlan gyerekek, a Wall Street által elkövetett gazdasági államcsíny, bankok által kisemmizett dolgozó emberek. Az egész úgy bicskanyitogató, ahogy van, leöntve némi demagógiával. De a végén biztosan felállunk a fotelünkből, és teszünk valamit. A rendező engedélyezte filmje bármilyen úton történő (YouTube, torrent, stb.) terjesztését, így itt a teljes mozi magyarul:

Nektek melyik a kedvenc lázadós filmetek? Kommenteket várunk itt és a Facebook-oldalunkon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr346909137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gizmo266 2014.11.17. 20:08:26

A Száll a kakukk fészkére is lázadós film, csak ott McMurphy a főnővér ellen lázítja az örülteket, de biztos van valami metaforikus rendszerellenes értelmezése is, csak azt nem értettem meg.

gizmo266 2014.11.17. 20:11:50

Az 5. filmet nem értem miért kellett kiemelni, gyakorlatilag bármelyik Michael Moore film lehetett volna. Az "egészségbiztosításos", a "fegyvertartós" vagy a "felhőkarcoló-rombolós" si.

gizmo266 2014.11.17. 20:13:58

ÉS az a (6 db) film hol van, ahol fellázadnak a birodalom, az erő sötét oldala, meg a darth vödör ellen?

gizmo266 2014.11.17. 20:16:55

Vagy ott van a szárnyas fejvadász, ahol a cyborg-ok (replikánsok) fellázatnak az ellen, hogy nem emberként kezelik őket.

gizmo266 2014.11.17. 20:19:02

Meg a harcosok klubjában is fellázadnak valami ellen, és ahelyett hogy björnborg kanapét vennének, inkább összeveretik magulat a képzelt barátjukkal, így lázadnak a fogyasztói társadalom ellen.

ng.pontkukac 2014.11.17. 23:11:05

Szinte mindenkivel egyet kell értenem, folytatjuk a sorozatot. :)
süti beállítások módosítása