B1 blogcsalád



Valami rémesen furcsa történik az ügyészségnél

2019. január 29. - Mr Flynn Rider

Eddig csak a Fideszt tartották hatalomban. Mostanra annyira kontraszelektált lett a rendszer, hogy a magyar társadalom ellen fordultak.polt_peter_orban_viktor.jpg

Egy számítógépes specialistát vádol az ügyészség azzal, hogy betört a Magyar Telekom adatbázisába, amivel elkövette a közérdekű üzem megzavarásának bűntettét, és ezzel az ügyészség szerint veszélyeztette a társadalmat. Az ügyészség benyújtott vádiratáról a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet azt írta, abból nem derült ki, hogy pontosan mit is követett el, nincs benne az elkövetés helye, ideje, eszközei vagy éppen módja, „és általában semmi, amit a törvényes vádhoz szükséges lenne részletesen bemutatni” – írta nemrég az Index az esetről.

Mindenki emlékszik az irtózatosan ciki BKK-főváros-Tarlós-malőrre, ami aztán kicsúcsosodott az e-jegyrendszer teljes bukásában: egy huszonéves fiatal nem túl bonyolult módon, a nyilvános Telekomos weboldalon, sima, szöveges formában kint hagyott adatok segítségével be tudott jutni a a cég belső hálózatába. Ők fejlesztették az e-jegyrendszert és a cég rendkívül szerencsétlenül reagált: ahelyett, hogy azonnal felvette volna a srácot és megtette volna kiberbiztonsági felelősnek, feljelentették. A rendőrség bilincsben vitte el, most pedig, mint olvashatjuk az ügyészség „társadalomra veszélyes elemként” tartja nyilván.

Egy huszonéves srácot, aki segíteni akart.

Nézzük meg a helyzetet kicsit messzebbről.

akkor jól látszik, hogy Orbánék a magyar államot a magyarok ellen, a saját érdekükben használják fel.

A Fidesz az államot két funkcióra bontja:

  1. Lopjunk, azaz vegyünk ki belőle minél több pénzt;
  2. Tartson bennünket hatalomban, azaz használjuk mindenkivel szemben, aki ellenünk van.

A Fidesz (Orbán Viktor), ahogy korábban is írtuk, eddig ellenségnek olyanokat jelölt ki magának, akikért az össz-társadalom nem aggódott, vagy kifejezetten utált, esetleg semleges volt velük szemben (liberálisok, civilek, hajléktalanok, melegek, Soros, Gyurcsány, you name it).

A rabszolgatörvény bevezetése azonban újabb fordulót jelent ebben: mostanra mindenki ellenséggé vált. Mindenkitől félni kell, mindenkire rá kell ugrani és le kell teperni, aki nem ért egyet.

Ezt hívják diktatúrának.

Orbán Viktor mostanra a tízen-huszonéves gyerekektől is fél, hiszen rájuk nem hat az ostoba propaganda, ők generációs alapon lázadnak a rendszere ellen. Mivel nem lehet őket beterelni a karámba és megtéríteni, ezért ők ki vannak átkozva: a rendszer kidobja őket magából. Eddig a rendszer legalább azokkal nem kezdett semmit, akik nem voltak kifejezetten ellene, de mostanra ez megváltozott: bárki célpont lehet. Az is, aki segíteni akar. Az is, aki fideszes. Hiszen egy fideszes is lehet rosszkor, rossz helyen.

Ennek látványos kifejeződése az, amit ezzel az etikus hekker sráccal (még csak nem is hekker, basszus, hiszen nem is tört fel semmit!) művelnek: az ügyészség teljesen elszakadt a társadalmi igényektől (elsődleges funkciója az lenne, hogy büntesse meg a bűnözőket), ehelyett gyakorlatilag a pártközpontból kézzel irányított szervezetté vált. Akárcsak az állam többi része.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3814595696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2019.01.30. 15:28:24

@Klesk: "De erről szó nem volt."

Honann tudod?

vanRob 2019.01.30. 15:38:11

@Klesk: Hát, a helyzet némileg bonyolultabb. A tesco raktárnál ott a tábla, hogy illetékteleneknek belépni tilos. Tudod, hogy hol a határ. Az általalam hozott példában nem tudod, hogy meddig terjed a jogosultságod, mert okkal joggal feltételezed, hogy akinek a jogosultságok beállítása a feladata, az felelősen végezte el ezt a munkát.
Mint ahogy a Telekom rendszerének biztonsági beállításait és hozzáféréseit kezelő IT szakember.
Ha meg elsiklott a figyelme valami felett, vagy csak szimplán slendrián volt, az nem lehet 100%-ig annak a hibája, aki felfedezte a rést.
Amúgy tökmindegy, attól, hogy nem villog pirossal, hogy "TILOS! TILOS!", attól az még nem szabad. (Jé, ez az EU pénzek ellopására is igaz...).

Rettegek mert ballib vagyok 2019.01.30. 15:38:53

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Az a baj, hogy most közel se annyira elrugaszkodott dolgokat ír a nickhamsiító srác, mint szokta. :D

vanRob 2019.01.30. 15:42:08

@látjátok feleim szümtükkel: a második belépésnél már (szerintem) felmerülhet az ismert biztonsági rés kihasználása és az azzal való visszaélés.

2019.01.30. 15:44:20

@vanRob: Azt írták, hogy egy használati útmutatóban találta az ip címet, és azt felhasználva jutott be. Ez nem attól szól, hogy csórikám az előfizetésének adatait kereste a nyilvános honlapon, aztán mit ad isten, véletlenül ott találta magát. Ha így lett volna, igazat adok neked.

morph on deer 2019.01.30. 15:44:41

@Klesk:
“És remélem is hogy megfingatják az illetőt, mert akkor lett volna pozitív amit csinál, ha a biztonsági hiányosság észrevételekor ír az illetékeseknek.”

Azt tette, de nem történt semmi.
Amikor - ha jól emlékszem - egy héttel később megint megnézte, ugyanolyan átjáróház volt, mint előtte, láthatóan senkit nem érdekelt, hogy ajtó-ablak nyitva.

Aztán ment BE a rendszerbe, és bizonyította, hogy szabadon tehet-vehet bárki, hogy végre felfogják a kontraszelektált dilettánsok is, hogy gáz van!
Na erre sértődtek meg az ottaniak, hogy egy amatőr bizonyította az inkompetenciájukat, és kezdtek hisztizni.

Kiváncsi vagyok, hogy mostanra már kijavították-e, vagy még mindig csak a szájtépés megy.

“Miután már belépett, az már tisztességtelen.”

Az a tisztességtelen alapból az, hogy a rendszergazdák, meg a biztonsági szakemberek szartak a cég- meg az ügyfelek adatainak biztonságára!
Na ez tisztességtelen!

Ennél már csak az volt tisztességtelenebb, hogy a figyelmeztetés ellenére sem tettek semmi!
A srác bele is nyugodhatott volna, hogy szarnak az egészre, - mint mindenki más, - de nem tette, mert ez így a tisztességes!

Az, hogy az igazságszolgáltatásban a témában teljesen járatlanok hoznak döntéseket, azért elég érdekes 2019-ben, szó ami szó.

Na de mi mást is lehetne várni egy félművelt kormány kontraszelektált csinovnyikjaitól, úgy őszintén?

Attilajukkaja 2019.01.30. 15:46:59

@Kuglóf. Az:
"Nulla támogatottságú senkiháziaktól félni? A gyomorrontástól, attól valószínűleg fél vagy a hígfosástól, de tőletek, meg a "fiataloktól"?"
Szerintem Orbánnál a hígfosás egy mindennapos élmény lehet, attól biztosan nem fél. De a fiataloktól nagyon is!

"Ez ELENGEDHETETLEN hogy Orbán még kb. 70 évig miniszterelnök maradjon."
Minél tovább bitorolja a trónt, annál keményebb lesz a leszámolás. Miért akarsz neki rosszat? De a pocakját elnézve, max. 20 évet adok neki, aztán megy az Andy után.

dr. vuvuzelafan 2019.01.30. 15:47:41

@rdos: Őőőő, ne fogadj te arra, hogy olyan pikk-pakk menne a visszaállás. Egy jól irányzott "katyvasz" után sok helyen eltelnének napok, mire szolgáltatni tudnának.

dr. vuvuzelafan 2019.01.30. 15:51:31

@rovid: Ha beavatkozik a rendszerek működésébe, ezzel bármilyen szintű problémát okozva, akkor már szvsz nem nevezhető semmiképp etikusnak az a hacker. Maximum Robin Hood-nak, ha olyan helyen avatkozik be, úgymond "közmegelégedésre", de ez már nem jogi kategória.

2019.01.30. 15:52:27

@morph on deer: Ugyan már. Az még nem jogosította fel semmire, hogy nem csináltak még semmit. Ha öreganyámhoz odamegy egy kigyúrt faszi, hogy mutter, ha ilyen nyápic vagy, el tudom venni a pénztárcád, legközelebb meg ne lássalak így! Vagy ha szólsz hogy nyitva hagytam a lakásajtót, aztán amikor legközelebb megint megpróbálod, akkor megint nyitva van. Ez nem jogosít fel senkit semmire. Nem úgy van szerencsére, hogy amit megtehetünk fizikailag, azt már jogos is megtenni. Bemégy az önkiszolgáló kasszához, technikailag megteheted, hogy nem húzod le a fele cuccot, de az attól még jogellenes. Az IT-t is meg kéne fingatni, de attól a betörés, a profilok létrehozása, az illetéktelen adathozzáférés továbbra is jogtalan. De már az is az volt, amikor a talált ip címmel elkezdett próbálkozni, mert már akkor is pontosan tudta, hogy amit csinál, az szabálytalan.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.30. 16:00:38

@Rettegek mert ballib vagyok: "Az a baj, hogy most közel se annyira elrugaszkodott dolgokat ír a nickhamsiító srác, mint szokta."

Nem. Ezek a valóságtól pont annyira elrugaszkodott dolgok, mint szokta. A fideSSpropaganda egyre durvább, és ahhoz képest kevésbé elrugaszkodott. Mondhatnám, lassan közelebb áll a valósághoz, mint a fideSSpropaganda. :))

dr. vuvuzelafan 2019.01.30. 16:08:33

@Pic: Az olvasható közlemények alapján ott mehetett túl az etikusság határán, hogy belenyúlt az informatikai rendszerbe, saját adatokat (accountokat, hozzáféréseket) hozott ott létre, amikkel további, az informatikai rendszert képező komponensekhez tett szert illetéktelen hozzáférésekre. Az, ha én bejutok valahová, ahová az üzemeltető szándéka szerint nem lenne szabad bejutnom, az maradhat etikus, ha ezt az állapotot dokumentálom és az üzemeltetőt haladéktalanul értesítem.
Ha ezzel a helyzettel visszaélve a "továbblépés" lehetőségét nem csak felvázolva, hanem meg is valósítva - az üzemeltető tudta nélkül - "mélyebbre" ásom magam az infrastruktúrában, akkor az már nem etikus - legalábbis érzésem szerint.

Csak egy példa: ha én bejutok egy hiba folytán root accessel a vállalat accountjait tároló szerverekre, attól még jó eséllyel nem fogok tudni belépni mondjuk a bérszámfejtési rendszerbe, hogy valakinek megemeljem az alapbérét. Ellenben lehetőségem lehet egy általam ismert account létrehozására, aminek már lesz joga béremeléshez. Ha ezt az accountot létre is hozom, és belenézek vele a bérekbe, az az én szememben már nem nevezhető etikus hekkelésnek akkor sem, ha egyébként nem emelek senkinek bért. Ha megálltam volna ott, hogy tudnék csinálni bérszámfejtési hozzáférésű accountot, de nem teszem meg, hanem ledokumentálom, hogy milyen hiba révén és hogyan estem be a user-adatbázis közelébe korlátlan jogokkal, valamint felvázolnám a dokumentumban azt is, hogy ez mire ad szerintem lehetőséget, és ezt az egészet eljuttatnám az üzemeltetőhöz, akkor még etikus maradhatnék.

Lehet, hogy a példa primitív, de talán érzékeltetheti a különbségeket.

morph on deer 2019.01.30. 16:09:37

@Klesk:
“Ha ez nem így lenne, akkor minden hack teljesen legális lenne, mert mindegyik biztonságtechnikai hiányosságot támad.”

Ez azért nem hack, hanem exploit.
Azaz: a bejutáshoz nem kellett kódot törni, kémprogramot használni, vagy bármilyen modifikációt elkövetni a rendszerben.
Ő egyszerűen fel/kihasználta a rendszerben meglevő hiányosságot, ennél többet nem tett a bejutás érdekében. Mondhatnám CSAK.
Ami egy szintbeli különbség, nem csupán a szükséges tudást, de a dolog súlyát illetően is.

Ha a srác egy rosszindulatú hacker lett volna, akkor te minden valószínűség szerint akkor hallottál volna róla először, - ha egyáltalán, - amikor nyilvánosságra hozza, vagy eladásra kínálja több tízezer Telekom felhasználó adatait!

És ez CSAK rajta múlott, hogy nem így történt, NEM azokon a biztonsági “szakembereken”, akiknek az adatok védelme lettvolna a dolga!

Ezt ragozhatod napestig, ebben a történetben az a bűnös, aki felelőtlenül bánt a cég és az ügyfelek adataival, és nem az, aki lebuktatta őket!

Az, hogy mi mennyire volt “szabályos” szerintem másodlagos ebben a történetben. A lényeg az, hogy a Telekom örülhetne, mint majom a szerszámának, hogy ilyen módon megúsztak egy nagyszabású botrányt, ami azzal jár, ha pl. nyilvánosságra kerülnek a felhasználók adatai, szóval keménykedés helyett alaposan meg kéne köszönni inkább, hogy valaki tisztességesen viszonyult a bődületes biztonsági hibájuk megtalálása idején.
Szerintem.

dr. vuvuzelafan 2019.01.30. 16:21:10

@morph on deer: Attól, hogy egy általa ismert exploit-on próbálkozva, netán általa teljesen ismeretlen hibán keresztül, tök véletlenül kerül be a rendszerbe, attól az még jogosulatlan bejutás, legalábbis jogilag, ha jól tévedek. Az, hogy itt megáll, vagy utána még tevőlegesen tesz is valamit "odbent", az lehet a határvonal az etikusság és a nem etikusság között. Mindegy, hogy hekker, script kiddie vagy csak egy balfék user, akinek véletlenül lett root access-e valahol.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.01.30. 16:22:46

mit ossze fantazialnak egyesek. minden konkret ismeret nelkul. ugyanigy ossze lehet azt is fantazialni, hogy a gyerek egy tesztlabor frissen beallitott routerere lepett be a gyari jelszoval, ott olyan tavol volt az elofizetoktol, mint en ahogy itt ulok, nagy arccal bement allast kovetelni maganak, ott kirohogtek, elmondtak neki, hogy huszadrangu problema amit feltart, es figyelmeztettek, hogy ettol meg jogilag ez buncselekmeny, es meg ne szorakozzon. aztan csakazertis szorakozott, es akkor mar nem voltak vele elnezoek, megtettek a feljelentest oszt jonapot.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.30. 16:27:18

@Kuglóf. Az: azt már tudjuk, hogy arroganciád méthetetlen butasággal párosul.
"(2) Nem büntethető előkészület miatt,

a) akinek önkéntes elállása folytán marad el a bűncselekmény elkövetésének megkezdése"

Tehát nem vagy köteles elolvasni a figyelmeztető táblát, nem vagy köteles olvasni tudni, sőt, nem vagy köteles magyarnak lenni.
Bűncselekményt nem követsz el, sőt , szabálysértést sem, hisz nem tulajdonítasz el semmit. A törvény nem ismerete nem jogosít fel, hogy hülye legyél.
De szívesen látom az általad linkelt törvényhelyet. Hamár annyira büszke vagy az iq-ra...

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.30. 16:28:54

@morph on deer: "Nem büntethető előkészület miatt,

a) akinek önkéntes elállása folytán marad el a bűncselekmény elkövetésének megkezdése,

b) aki az elkövetés elhárítása céljából korábbi felhívását, ajánlkozását, vállalkozását visszavonja, vagy arra törekszik, hogy a többi közreműködő az elkövetéstől elálljon, feltéve, hogy a bűncselekmény elkövetésének megkezdése bármely okból elmarad, vagy

c) aki az előkészületet a hatóságnál a bűncselekmény elkövetésének megkezdése előtt feljelenti."

látjátok feleim szümtükkel 2019.01.30. 16:50:54

@vanRob: "a második belépésnél már (szerintem) felmerülhet az ismert biztonsági rés kihasználása és az azzal való visszaélés."

Valamiért elszállt az erre írt válaszom, most ismétlem, ha közben előkerülne.

A Btk. kifejezetten a számítástechnikai rendszer biztonsági rendszerének a kijátszását követeli meg. A résen kettőt lehet tenni, bemenni, vagy becsinálni. A részt kijátszani nem lehet, fogalmilag kizárt.
A kihasználás és a kijátszás szavak nem azonos tartalmat fednek. Ha megváltoztatják a törvény szövegét, akkor majd büntetendő lehet a kihasználás is, de most a kijátszás jáccik.

John Brennan 2019.01.30. 16:59:33

Érdekes, nekem eszembe se jut a Telekom adatbázisába belépni.
A csávó meg belépett, büntessék meg és kész, mondja a józan ész és jogérzék. De erre jönnek a jogvédők, és majd még a magyar államot perlik be, hogy 100 milliós kártérítést fizessen a bűnözőnek.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.30. 17:00:46

@droid_: a bűncselekmény jól kölürírt.
Ùgy jön ide, hogy álaszoltam egy példára, amiben a személygépjármű jogosulatlan használata szerepelt.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.30. 17:04:29

@droid_:
a) akinek önkéntes elállása folytán marad el a bűncselekmény elkövetésének megkezdése"

A kérdés: mi volt a bűncselekmény?
A behatolás? Tudomására hozta a tulajnak? Okozott kárt? Tett szert haszonra?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.01.30. 17:05:59

@Igazamvanvagyigazamvan?: szo nincs elokeszuletrol, teljesen irrelevans, hogy egy elokeszulet mikor buntetheto. vagy mas van a vadiratban? tenyleg, arra "elfelejtettel" valaszolni, hogy hol lehet megnezni a vadiratot, ahonnan az elozo okossagot vetted.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.01.30. 17:07:55

@Igazamvanvagyigazamvan?: ja es te nem vagy jogasz, de erted a torvenyeket, ugyhogy keresd ki gyorsan, kell-e kar vagy haszon mindegyik, de leginkabb a szoban forgo buncselekmeny elkovetesehez.

Bambano 2019.01.30. 18:22:01

addig védi a tasz a gyereket, míg 8 év letöltendőt sikerül kiharcolni neki :P

egyébként pedig aki a részletekből nem csak az álláspontjának kedvező dolgokat csemegézi ki, hanem az egészet, és tisztában van a vonatkozó jogszabályokkal is, b1 blog ne érezd magad megszólítva, az tudja, hogy a gyerek megérdemli, hogy elhúzzák a nótáját.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.30. 18:25:00

@Bambano: "addig védi a tasz a gyereket, míg 8 év letöltendőt sikerül kiharcolni neki"

A geci gazdádnak hány évvel súlyosbította a TASZ a büntetését, mikor őt védte a bíróság előtt?

Bambano 2019.01.30. 18:30:43

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: egyrészt nincs gazdám, másrészt nem tudom, melyik esetről beszélsz, harmadrészt légy szíves velem szemben ne engedj meg magadnak ilyen kifejezéseket. szerintem másokkal szemben sem, de az nem az én hatásköröm.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.30. 18:40:40

@Bambano: A söpredékkel úgy beszélek, ahogy a söpredéktől tanultam, hogy kell velük beszélni. :))

Aki a tiszteletreméltó civil szervezetről, a TASZ-ról azt állítja, hogy rontja a védelmébe vett személy esélyeit a bíróság előtt, sőt, a lehető legnagyobb büntetést éri el, az más patkányságra is képes. Ne várj tőlem szánalmat.

Hogy lásd, mennyire szívemen viselem a világ dolgairól való tájékozottságodat, felajánlom ezt olvasásra:
mno.hu/migr_1834/a-tasz-kepviseli-orban-viktort-424822

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2019.01.30. 18:45:20

"Orbán Viktor eddig ellenségnek olyanokat jelölt ki magának, akikért az össz-társadalom nem aggódott, vagy kifejezetten utált, esetleg semleges volt velük szemben (liberálisok) "
Liberálisok. Vagyis gróf Batthyány, Széchenyi, Kossuth.
hu.wikipedia.org/wiki/Batthy%C3%A1ny_Lajos_(minisztereln%C3%B6k):Amiben az szerepel, hogy Batthyány az örökváltság és a közteherviselés ügyében Kossuth álláspontját fogadta el; a parasztságot az úrbér eltörlésével szerette volna a liberális nemesek oldalára állítani.
Vagyis Batthyány liberális volt. Orbán meg fasiszta, mint Mussolini.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.30. 18:47:33

@Török törp hörcsögöt bökő bögöly: "Orbán meg fasiszta, mint Mussolini."

Vót az mán minden, tán csak akasztott ember nem.

Nem kéne teljessé tenni azt a nagyszerű életutat? :))

Bambano 2019.01.30. 18:49:49

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Aki a tiszteletreméltó civil szervezetről, a TASZ-ról azt állítja, hogy rontja a védelmébe vett személy esélyeit a bíróság előtt, sőt, a lehető legnagyobb büntetést éri el, az más patkányságra is képes."

a hírek szerint az ügyészség két év felfüggesztettet ajánlott a gyereknek, ha bevallja, hogy mit tett. egyébként nem kell bevallania, mert a számítógépes cselekményeket mindenhol naplózzák, a legálisat és az illegálisat is. a bevallással a gyerek az ítélethozatali szakaszt könnyítette volna meg. gondolom a tasz biztos volt benne, hogy felmentést is ki tud harcolni a gyereknek.

na ehhez képest az ügyészség súlyosbította a vádat, amire európai rendelet kötelezte egyébként, így lehet abból a két év, 4 évre felfüggesztettből 2-8 év letöltendő. tehát ha a gyerek nem izmozik, meg nem kap rossz tanácsot a tasztól, akkor szabadlábon maradhatott volna, így meg kettő év letöltendőről indul felfelé.

egyébként meg a tasz azt is mondta, hogy az ügyészség irata hiányos volt. az ügyészség meg azt nyilatkozta, hogy nem. kinek higgyek?

egyébként pedig, mivel munkámból kifolyólag egy cipőben járok ezügyben a trével, így nem kell sem orbánnal, sem az ügyészséggel szimpatizálnom, hogy elítéljem azt, amit a gyerek tett.

"A söpredékkel úgy beszélek, ahogy a söpredéktől tanultam, hogy kell velük beszélni.": ezzel két baj van:
- a beszédem alapján nemigen sorolhatsz a söpredékbe. tehát velem ne beszélj úgy, mint a "söpredékkel".
- az, hogy milyen módon fejezed ki magad, téged minősít, nem a söpredéket. én sem beszélek veled úgy, ahogy megérdemelnéd, mert nem süllyedek le a szintedre.

morph on deer 2019.01.30. 18:51:54

@Klesk:
“de attól a betörés, a profilok létrehozása, az illetéktelen adathozzáférés továbbra is jogtalan.”

Akkor mégegyszer: NEM tört be!

Rosszabb hírem is van: ha ő nem keresi a kapcsolatot a Telekommal, hogy halló, nyitva a sliccetek, stb, akkor azoknak még fogalma sem lenne róla, hogy ott nézelődötf valaki!

Ezzel megint arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy nem volt rossz szándékú a személy, ezt azért illene figyelembe venni.

“De már az is az volt, amikor a talált ip címmel elkezdett próbálkozni, mert már akkor is pontosan tudta, hogy amit csinál, az szabálytalan.”

Te annyi IP-vel próbálkozhatsz, amennyivel jólesik, ezzel önmagában nincs probléma. A gond itt is inkább az, hogy miképpen lehet “megtalálni” egy olyan IP-t, amelyik egy nyitott bejárathoz vezet a Telekom nevű távközlési cégnél?

Mert ez úgy alapból nem szabályos, szerintem. Az aztán egy teljesen nyilvánvaló lépés, hogy erre megnézi, hogy ne máár, ezek tényleg ennyire felelőtlenek lennének, vagy valaki csak hülyéskedik egy kamu IP-vel?

Szóval lehet azon merengeni, hogy az események melyik pontja mennyire volt, vagy mennyire nem volt szabályos, de egy biztos, hogy az illetékeseknek szép rendesen sikerült túllőniük a célon ez alkalommal is.
Ügyesek, na.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.30. 19:11:41

@Bambano: "a hírek szerint az ügyészség két év felfüggesztettet ajánlott a gyereknek, ha bevallja, hogy mit tett."

Ez van, ha csak a geci által terjesztett féknyúzt olvasod.

"az ügyészség már olyan alkut ajánlott az etikus hackernek, hogy ha beismeri bűnösségét, akkor csak 2 év felfüggesztett börtönt kap, ha azonban nem él ezzel az ajánlattal, akkor 5 év letöltendőt fognak kérni."

24.hu/belfold/2019/01/27/etikus-hacker-telekom/

Tehát nem egy vallomásért, hanem bűnösség beismeréséért kapta az ajánlatot.

Az ügyészség kezében láthatólag nincs semmi, ezért hagynák futni az állítólag 5 év letöltendőt érdemlő gyereket. Egyébként is impotensek dolgoznak már csak ott.

"kinek higgyek?"

Nyilván a Polt Péter fideSSkatonának, aki csak akkor hazudik, ha nyitva a szája. De akkor nagyokat!

"elítéljem azt, amit a gyerek tett."

Pontosan milyen elítélendő dolgot tett? Kárt okozott valakinek? Pontosan milyen kárt?

Én nem tudom, de azt mondják, hogy talált egy hibát, arra felhívta a figyelmet, és később megnézte, a hibát sikerült-e megfelelően kijavítaniuk. A cselekedete nagy társadalmi hasznossággal bír, kitüntetést érdemelne.

"a beszédem alapján nemigen sorolhatsz a söpredékbe"

Megnéztem korábbi aktivitásodat, és láttam, hogy a Kubatov trolljainak kiadott sablonokat kommenteled. Így be lettél sorolva.

"nem süllyedek le a szintedre."

Én viszont veszem a fáradságot, és lesüllyedek a szintetekre, különben egy szót nem értenétek. :))

Bambano 2019.01.30. 19:11:44

@morph on deer: "Ezzel megint arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy nem volt rossz szándékú a személy, ezt azért illene figyelembe venni. ": jószándékot feltételezni erről a gyerekről meglehetős információhiányra utaló jel.

egyébként pedig a tettére konkrét btk paragrafus van:
2012. évi C törvény 423. paragrafus. ott emlegetnek minősítő körülményt is, ami szintén megáll, ezért nem fix két év, hanem 2-8.

az illetékesek pedig nem lőttek túl a célon, max. a tasz.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2019.01.30. 19:14:53

Orbánc már 2011-ben nemzetére tört. Sőt már 2006-ban kikiáltotta, hogy csak a fideszes magyar, a többiek hulladékok. Mit vártunk mégis ettől a nemzetellenes patkánytól? Üldöz ez bassza meg mindenkit, aki vele ellentétes véleményen van. Nemcsak a nemzetében, hanem az egész világon.

John Brennan 2019.01.30. 19:16:57

@Török törp hörcsögöt bökő bögöly:
Battyhányt, Széchenyi és Kossutht egy táborba sorolni Veerhofstadttal, Bősszel, meg az AIDS aktivistákkal, talán részeg vagy?

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2019.01.30. 19:20:21

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Orbán mindig is fasiszta volt, csak titkolta. A 90-es évek elején nem hithű liberális volt, azt csak álcának használta a sunyi féregje, hogy hatalomba juthasson. Aztán 1998-ban előtört belőle a fasiszta sátán a fasiszta-torgyán paktummal, amit előtte letagadott. Ekkor kezdetét vette nemzetellenes tevékenysége. 1998-as hatalma kezdetén szétbaszkodott mindent, amit elődei megvalósítottak. Így vált ő végérvényesen fasisztává, ami 2010-es kétharmados győzelme után csúcsosodott ki.

Bambano 2019.01.30. 19:20:29

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: hiába próbálsz itt erőlködni, az általam leírtak meg az általad idézettek között nincs tartalmi különbség.

"Tehát nem egy vallomásért, hanem bűnösség beismeréséért kapta az ajánlatot.": terelés, mert az a vallomás, amiben nem ismer be semmit, említésre sem méltó, tehát minek is erőlködnének rajta. nyilván olyan vallomást emlegettem, amiben elismeri a bűnösségét, és alkalmas az ítélkezési szakasz lerövidítésére. csak ezt nem olvastad el, mert nem passzolt a prekoncepciódba.

"Én nem tudom, de azt mondják, hogy talált egy hibát, arra felhívta a figyelmet, és később megnézte, a hibát sikerült-e megfelelően kijavítaniuk. A cselekedete nagy társadalmi hasznossággal bír, kitüntetést érdemelne.": egész pontosan az történt, hogy talált egy hibát, bement, megnézte, hogy a hiba létezik-e. majd leült tárgyalni a trével, de elutasította az általuk adott ajánlatot. ezek után tényleg belépett, hogy megnézze, kijavították-e a hibát.

amiről a kamumédia (b1 blog most érezd magad megszólítva) nem szól, hogy konkrétan még legalább 60 alkalommal belépett, és azon túlmenően, hogy megnézte, az adott hiba megvan-e még, olyan felhasználói azonosítókat is csinált, amivel rendszergazdai jogosultsággal hozzá lehetett férni komolyabb trékomos rendszerekhez. ezek használatával felmerülhet az államtitok sértés lehetőségétől kezdve egy csomó minden más is.

tehát a gyerek, amikor nem egyezett meg a trével, dafke széthekkelte a belső rendszereket. most ne firtassuk a tré felelősségét ebben, a gyerekről legyen szó. az, aki ilyen szinten belemászik a rendszerbe, az teljesen biztosan nem jószándékú, és nem érdemel elnéző bánásmódot. szó nincs társadalmi hasznosságról, a tette kifejezetten veszélyes a társadalomra és az állambiztonságra nézve.

fentiek figyelembevételével ha az ügyészség csak 5 évet kért rá 8 helyett, az kifejezetten rendes húzás tőlük.

"Megnéztem korábbi aktivitásodat, és láttam, hogy a Kubatov trolljainak kiadott sablonokat kommenteled.": szemészeti problémákkal nem tudok foglalkozni.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2019.01.30. 19:21:04

@John Brennan: Nem én soroltam oda őket, hanem a történelem.

2019.01.30. 19:24:45

@morph on deer: Ennél többet nem tett? Akkor nem is lett volna bűncselekmény. De sajnos tett, és ezért perelték be. "A vádirat szerint a fiatalember, az internet felhasználásával jogosulatlanul lépett be egy olyan, a Magyar Telekom Nyrt. által üzemeltetett szerverre, amely a dolgozók belépési adatait tárolta, majd a saját részére illegálisan felhasználói profilokat hozott létre, és gyűjtötte a dolgozók adatait, jelszavait. A felhasználói profilok teljes körű hozzáférést biztosítottak az elkövető részére, melynek segítségével a Magyar Telekom Nyrt. teljes hálózati infrastruktúráját, beleértve az ügyfelek mobil és fix szolgáltatását blokkolhatta volna, illetve a teljes vezérlést átvehette volna". Ez nem lebuktatás volt, annál bőven több. És nem is egyszer járt ott.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2019.01.30. 19:28:32

@John Brennan: Nem én mondtam, hanem ez volt Batthány tevékenysége:
Batthyány az örökváltság és a közteherviselés ügyében Kossuth álláspontját fogadta el; a parasztságot az úrbér eltörlésével szerette volna a LIBERÁLIS nemesek oldalára állítani. Vagyis a liberális nézeteket vallott. Azt amit orbán liberálisnak állít be, az valójában csak uszítás egy társadalmi csoport ellen. Annyi köze van a libárális eszméhez, mint Makónak Jeruzsálemhez. Batthyányék szabadságelvűek, vagyis liberálisok voltak. Ezért is harcoltak a szabadságukért, és az orbánchoz hasonló tevékenységet folytató Habsburg császár elnyomása ellen. Kossuthék a Habsburg császárság részeként folytattak belső ellenzéki tevékenységet, ahogy most az ellenzék folytat ellenzéki tevékenységet. Orbánc kormányon nem lehet ellenzékben, nem folytathat maga ellen szabadságharcot. Orbánc a hatalom és elnyomás megtestesítője.

2019.01.30. 19:31:03

@morph on deer: "Az aztán egy teljesen nyilvánvaló lépés, hogy erre megnézi, hogy ne máár, ezek tényleg ennyire felelőtlenek lennének, vagy valaki csak hülyéskedik egy kamu IP-vel?" Hát lehet neked teljesen nyilvánvaló lépés az adott ip cím szkennelése a nyitott szolgáltatásokra, majd azokon keresztül belépést kezdeményezni, többször be is lépni és tevékenykedni, de őszintén szólva eszembe se jutna, mert nyilvánvalóan tudom, hogy bűncselekmény. Mi más lenne? Nem attól nem préda valami hogy minden fizikailag vagy itt technikailag védett, hanem hogy nem az enyém. Elégnek kellene legyen védelemnek a jog is.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.30. 19:33:21

@Bambano: "nyilván olyan vallomást emlegettem, amiben elismeri a bűnösségét"

Nyilván gondoltál valamire, de nem azt írtad.

Például arra gondolsz, hogy beállítod, hogy egy alrendszerhez csak a rendszergazda férjen hozzá, de valójában azt írod, hogy publikus legyen.

"a hírek szerint az ügyészség két év felfüggesztettet ajánlott a gyereknek, ha bevallja, hogy mit tett."

Ha bevallja, amit tett, azaz, hogy talált egy hibát, és arról értesítette a illetékeseket? Nem ez van az ügyészség ajánlatában.

"munkámból kifolyólag egy cipőben járok ezügyben a trével"

Az baj, mivel láthatólag nem erősséged a logikus gondolkozás.

"dafke széthekkelte a belső rendszereket"

Nem tartom valószínűnek, és a fentiek miatt neked végképp nem hiszem el.

Bambano 2019.01.30. 19:39:35

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Nem tartom valószínűnek, és a fentiek miatt neked végképp nem hiszem el. ": ezért jelzem folyamatosan a b1 blognak, hogy nem tesz jót a szándékosan egyoldalú félretájékoztatás. ha korrekt lenne ez a poszt, akkor nem én mondanám először ezeket az infókat, hanem benne lenne a posztban.

meg kellene érteniük, neked is, hogy sem a tények tendenciózus elhallgatása, sem az általad képviselt stílus nem teszi vonzóvá a jelenlegi ellenzéket a kiábrándult választók számára. ugyanúgy, ahogy a fidesz trollok se.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.30. 19:46:13

@Bambano: "nem teszi vonzóvá a jelenlegi ellenzéket"

Nem tisztem vonzóvá tenni a jelenlegi ellenzéket. Keversz Kubatov trolljaival.

Nincsenek céljaim, nem tartozok senkinek semmivel, az ellenzékhez semmi kötődésem. Én csak kijavítom néhány itteni faszkalap hazugságát.

Ha lenne egy jobboldali párt, azzal valószínűleg szimpatizálnék. A geci tesz róla, hogy ne lehessen.

cavalry 2019.01.30. 19:46:13

Sokan okoskodnak az informatikai rendszrerek biztonságán, hová jogosult belépni hová nem stb. marhaságokat írogattok.1 Informatikai biztonság az egy tág fogalom. 2. Minden szervezet szabványok betartásával köteles a saját informatikai biztonságát létrehozni (már ha figyelembe veszi őket, de ha meg nem akkor nincs oka panaszkodni). Most nem idéznék ebből egy halommal úgysem érdekel senkit. 3. A belső ellenőrzésnek vagy külsőnek is hasznos, célszerű és a vállalati politika részeként auditálnia kell a rendszerét rendszeresen a biztonsági előírások erre vannak módszertanok is pld COBIT, stb. De az is a szabványokon alapszik. 4. Ha valamelyik cég totál idióta embereket alkalmaz akik a szabványokat és a módszertanokat nem ismerik, azokat nem alkalmazzák, akkor a saját hibájuk elfedése érdekében nem etikus a betévedő külső látogatókat elcseszett törvények és felkészületlen jogászok által vegzálni, mert ezzel csak saját magukat járatják le és ezért úgyis kirúgja őket egy komolyabb cég, vagy minimum leváltja. 5. Teljesen nyilvánvaló hogy a jogászoknak fogalma sincs az egészről, mert a törvényeket elolvassák és utána izzadva próbálják hasonlítgatni az adott esethez de ez nem szokott sikerülni mert az objektív valóság ismerete és a logika náluk szinte soha nem szokott találkozni (az jelenti az igazságot). Szénné tudnám égetni őket, de ingyen nem dolgozom. 6. A világban még nagy bankok is elcseszik ezeket a dolgokat így holmi BKV meg egyéb nevetséges szervezetektől nem lehet nagyon elvárni hogy szellemi csúcsokat döngessenek, hát ez van. 7. A konkrét esetekben nem etikus az eljárás, a kis fiatal indiánok lehet hogy izgatónak találták a dolgot de mivel jelentkeztek nem tekinthető rosszindulatú manővernek a dolog, jutalmat kellett volna adni nekik és kijavítania dolgot. Aki nem ezt tette az menjen a...oda. A tv alkotó detto, mert aki alkotta fogalma sem volt a valóságtól. Csak érdekesség, hogy egy nagy bank rendszerét ellenőrizte (auditálta) ismerősöm, és tudtam neki adni olyan tanácsolat hogy mit nézzen meg amitől leizzadtak. Ezeket az itteni rendszereket is lehetne ellenőrizni és javítani de az jelentős költség - nem is teszik meg. Tehát felesleges ezen jogászkodni, előbb javítani kell ezt a sok szart.

John Brennan 2019.01.30. 20:17:59

@Török törp hörcsögöt bökő bögöly: hülye vagy
a liberális ma teljesen mást jelent, mint a 19. században

2019.01.30. 20:24:28

@John Brennan: Orbánék nagyon nyomják ezt az álláspontot, és megértem az indítékaikat. Habár az ő szájából kevéssé hiteles, tekintve hogy a Liberális Internacionálé egyik alelnöke volt.

LebensraumamOsten 2019.01.30. 20:24:56

@Én de genere Mi: Nem kötelező neked tulajdonjogot hagyni.
Az egyetlen amit magadnak szabályhozhatsz, a légzésed. De előbb inkább mint utóbb ezt is elveszik tőled.

Attilajukkaja 2019.01.30. 20:31:50

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Ha lenne egy jobboldali párt, azzal valószínűleg szimpatizálnék."
Számodra mit jelent a jobboldaliság??? Nem sürgős a válasz, mert most úgyis elmegyek vacsit készíteni. :o)

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.30. 21:05:04

@Attilajukkaja: Pontosan olyan jobboldali párt sose lesz, amilyet én szeretnék.

1. Támogatom a kapitalizmust, a piac határozza meg a dolgokat, amennyire csak lehet, ésszerű.

2. Anarchista is vagyok, az állam szerepét a minimálisra csökkenteném.

3. Ugyanakkor az esélyegyenlőség híve vagyok. A társadalom gondoskodjon az elesettekről. A szegény gyerekeknek is ugyanakkora esélye legyen előrejutni, mint a gazdagoknak. Ezt önös érdekből, nem jótékonykodásból. Akkor erős egy társadalom, ha nincs sok leszakadt szegény, ekkor a gazdagok is gazdagabbak.

4. Konzervatív vagyok, szeretem a változatlanságot, a biztonságot, a tervezhetőséget.

5. Támogatom az állam és az egyház szétválasztását, a babonaság árát a babonások fizessék, nem az egész társadalom. Ugyanakkor elismerem az egyház kariratív tevékenységét, ugyanannyi támogatást megérdemelnek, mint a civilek.

Mint látható, nem ideológiai, hanem gazdasági alapon közelítem meg a dolgokat. Mélyen hiszek a kapitalizmusban. A szegény gyerekek oktatása nem jótékonykodás, hanem a létező legjobb befektetés. Hasonlóan az egészségügybe való befektetés több, jobb hosszabb idejű munkaerőt jelent. A megelőzésbe fektetett pénz is kamatostul visszajön.

Az állam szerepét csökkenteném, de nem ésszerütlenül. Pl. az utak karbantartása állami feladat, ha ott pénzt spórolnak, rosszabb utak jobban tönkreteszik a járműveket, és adott pénz megspórolása tízszer annyi kárt okoz.

morph on deer 2019.01.30. 21:26:51

@Klesk:
“A vádirat szerint a fiatalember, az internet felhasználásával jogosulatlanul lépett be egy olyan, a Magyar Telekom Nyrt. által üzemeltetett szerverre, amely a dolgozók belépési adatait tárolta..”

Az internet segítségével, mi?
Ez lehetett a baj. Mert ha peldául a vízvezetéket vette volna igénybe erre a célra, akkor biztosan nem perlik be!”

“...majd a saját részére illegálisan felhasználói profilokat hozott létre, és gyűjtötte a dolgozók adatait, jelszavait.”

Mindezt a harmadik “látogatása” alkalmával, és még akkor sem kapták rajta, - ő mag mondta el! Mindezt nyilvánvalóan azért, hogy vegyék már végre komolyan a veszélyt az idiótái..!

“A felhasználói profilok teljes körű hozzáférést biztosítottak az elkövető részére, melynek segítségével a Magyar Telekom Nyrt. teljes hálózati infrastruktúráját, beleértve az ügyfelek mobil és fix szolgáltatását blokkolhatta volna, illetve a teljes vezérlést átvehette volna".

Sőt, még egy vadászbombázót is eltulajdíthatott volna, és lebombázhatta volna az egész Telekomot!
Amint, ha a nagymamámnak pöcse lett volna, akkor ő lett volna a nagypapám.
De ez SEM történt így meg, érdekes.

“Ez nem lebuktatás volt, annál bőven több. És nem is egyszer járt ott.”

Nem, ez nem lebukás volt, mivel saját maga vette fel a kapcsolatot a Telekommal, nem is egyszer, és ő mondta el mindezt.
Szóval lebukásnak valóban nem lehet nevezni. :)

“Elégnek kellene legyen védelemnek a jog is.”

Mint bárhol máshol, az élet bármely más területén is. De azért mégis van rendőr is, meg firewall is, mert a jog és a törvények önmagukban valahogy mégsem elégségesek. Ki tudja, miért...

Mindenesetre az igazságszolgáltatás ismeretei ijesztően hiányosak a témában.
Talán nekik is igénybe kéne venni az “internet segítségét”, attól tartok.

dr. vuvuzelafan 2019.01.30. 22:04:01

@morph on deer: Szerintem rosszul látod. Tételezzük fel, hogy az történt, amit korábban valaki bemásolt, és amiket te is említesz a hozzászólásodban. Ebben az esemény/cselekménysorban kb. ott kellett volna megállnia, hogy bejutott egy olyan szerverre, amire soha senki nem jogosította fel, hogy belépjen. Ha itt nem csinál semmit, csak értesíti a T-t vagy akárkit, aki kompetens a témában, akkor lehetne etikusnak nevezni.

Ami ez után történt, hogy többször visszament, ott tevékenységeket figyelt meg, létrehozott magának hozzáféréseket - no ez már egyáltalán nem etikus. Ha ezeket mind elkövette, akkor nem sajnálom, ha megkapja érte a megérdemelt böntetését.

Hogy mit kellett volna tennie? Nem tudom, de például olyasmikre gondolok, hogy felkeres egy, a témában valamennyire felkészült ügyvédet, a bejutás ledokumentálását ott letétbe helyezi és az ügyvéddel együtt keresik meg a céget. Ha a cég nem reagál a megkeresésre, akkor talán az ügyvéd tudna olyasmiket, amikkel rá lehet kényszeríteni a céget az együttműködésre, a hibák javítására, esetleg valamilyen jutalom kifizetésére a "nyomravezetőnek". De tovább túrkálni illetéktelenül a rendszerekben semmiképp nem lett volna szabad.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2019.01.30. 22:17:57

@John Brennan: Nem jelent mást. Nem kell azonnal válaszolnod csak gondolj bele. Ma orbán egy teljesen független állam korlátlan hatalommal rendelkező miniszterelnöke. Azt csinál, amit akar, ő a hatalom korlátlan birtokosa. Az EU nem szól bele(sajnos). Kossuthék egy szintén független császárság részei voltak, de mint ellenzék, a hatalomhoz annyi közük volt mint egy leveli békának. Ők, mint a hatalom ellenségei küzdöttek a szabadságukért, mert előtte semmi szavuk nem volt. Orbán hol van ettől? Kurva messze. Most Kossuthék megfelelője, az ellenzék, és a rájuk szavazók, akik küzdenek a szabadságukért, mert orbán(mint annak idején a Habsburg császár)elnyomja őket. Ők valójában a szabadságharcosok, nem orbán. Orbán lassan már-már királynak képzeli magát,a szabadságharcoshoz annyi köze van, mint öreganyámnak.

felső határ nincs 2019.01.30. 22:19:27

Az ugyeszseg kivaloan vegzi a munkajat.

A bukott ellenzek az Uri Szalon melletti sikatorban obegat.

Mindenki a helyen.

Bambano 2019.01.30. 22:20:19

@dr. vuvuzelafan: "de például olyasmikre gondolok, hogy felkeres egy, a témában valamennyire felkészült ügyvédet": azért itt hangosan felröhögtem.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2019.01.30. 22:27:25

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"nincs sok leszakadt szegény, ekkor a gazdagok is gazdagabbak."
Nem biztos, hogy a gazdagok gazdagabbak, ellenben mivel nincs sok szegény, a kevesebb vagyonuk is nagyobb biztonságban van, mert nem akarja senki elvenni tőlük. Meg sokkal jobb egy olyan közösségben élni, ahol a többi ember is boldog. A pénz ugyanis csak bizonyos mértékben boldogít, ha túl sok van, az már gond. Tudom, mert én is voltam ebben a cipőben, hogy túl sok pénzem volt, nem voltam boldogabb. Egy bizonyos vagyon felett vissza kell osztani a társadalomba a vagyont, hogy forogjon. Minek is ülni rajta, semmi értelme. Ha sok pénzed van, azzal is bármit megvehetsz, nem kell mérhetetlen nagy vagyonodnak lenni. Sok NER-es hatökör ezekig a keresztény értékekig még nem jutott el.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2019.01.30. 22:31:02

@Török törp hörcsögöt bökő bögöly:
Kossuthék, mint a hatalom ellenségei küzdöttek a szabadságukért, mert előtte(meg utána se) semmi szavuk nem volt. Orbán bármit megtehet, nem vonja érte felelősségre senki(a birka szavazóit most ne vegyük ide, mert azok még a kútba is utána ugornának), ezért szabadságharcot kell folytatni ellene, ahogy Kossuthék tették.

dr. vuvuzelafan 2019.01.30. 22:32:26

@Bambano: Jó, valószínűleg nem lesz egyszerű. De azért létezik ilyen.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2019.01.30. 22:34:33

@John Brennan: És az még rosszabb, hogyha valaki a saját népét nyomja el(Orbán), mintha ezt egy idegen hatalom(Habsburgok) tenné egy más néppel. Az ellenzéknek ezért kutya kötelessége szabadságharcot vívni az elnyomó diktátor, és talpnyalói ellen, mert a szavazóik ezt követelik meg tőlük.

mgdé 2019.01.30. 23:29:59

@LebensraumamOsten:
Ó, én nem hiszem, hogy egy bármennyire is hájpolt ügyész irányíthatja a természet törvényeit. Majd ha fel is tud támasztani, akkor esetleg elgondolkodom. :)

dr. mesterséges színezék 2019.01.30. 23:37:20

A fortélyos félelem ilyetén gerjesztése nem rendszerhiba, hanem a rendszer maga.

2019.01.31. 06:26:26

@morph on deer:
"Az internet segítségével, mi?" : mégis hogy fogalmaznád meg, hogy nem belső, zárt rendszerben tevékenykedett?

"Mindezt a harmadik “látogatása” alkalmával, és még akkor sem kapták rajta, - ő mag mondta el!": Az első még lehetett elfogadható, atöbbi tuti nem. Egyébként amit 'odabent' csinált, az bűncselekmény, már az első látogatásál is.

"Sőt, még egy vadászbombázót is eltulajdíthatott volna, és lebombázhatta volna az egész Telekomot!": ha ezt nem írják oda, akkor meg azzal jönnél, hogy de amúgy se lett volna jogosultsága semmihez.

"Nem, ez nem lebukás volt, mivel saját maga vette fel a kapcsolatot a Telekommal, nem is egyszer, és ő mondta el mindezt. ": Tökmindegy, mert se egyszer, se kétszer, se sehányszor nem csinálhatta volna ezeket. A törvény nem írja, hogy ha szólsz, akkor azt csinálsz amit akarsz.

"De azért mégis van rendőr is, meg firewall is, mert a jog és a törvények önmagukban valahogy mégsem elégségesek." Ezzel az erővel gyere ki ide hozzánk a határba, és szedd le a parasztok összes terményét a földeken, de kivághatod az összes erdőt is, mert nincs se kerítés, se állandó fegyveres őrök. Szabad préda, vagy nem?

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.31. 08:57:45

@Török törp hörcsögöt bökő bögöly: "Egy bizonyos vagyon felett vissza kell osztani a társadalomba a vagyont, hogy forogjon. Minek is ülni rajta, semmi értelme. Ha sok pénzed van, azzal is bármit megvehetsz, nem kell mérhetetlen nagy vagyonodnak lenni. Sok NER-es hatökör ezekig a keresztény értékekig még nem jutott el."

Egyetértek. De ezt itt ne hangoztasd, mert az itteni nincstelen fideSSfasszopók rettegnek, hogy túladóztatják majd őket, hogy a még szegényebb nincsteleneknek adják. :))

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2019.01.31. 09:29:39

@John Brennan: Oh istenem, a szokásos beképzelt fideszféreg önteltség. No látod patkány pont erről beszélek. A hozzád hasonló beképzelt majmokat kell kiirtani, hogy boldogabb legyen a világ.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2019.01.31. 09:31:56

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ugyanmár, nem félek én tőlük, ha kell egyesével fogom az ilyen beképzelt majmoknak a heréjüket a torkukon lenyomni.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2019.01.31. 09:39:01

@John Brennan: Tudod fasiszta féreg, ahogy hitler seggnyalóival tették, úgy fogtok lógni. Ha kell partizánharccal fogunk egyesével levadászni titeket, mint De Gaulle emberei, vagy Tito katonái tették az elnyomó fasiszta kollaboránsaikkal. Sajnos a liberális Batthyányék elszámolták magukat amikor a fasiszta Haynau volt az ellenfelük. Az ő hibájukat mi nem követjük el még egyszer.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.31. 13:31:36

@Török törp hörcsögöt bökő bögöly: Kár beléjük az a jó kis here. :))

Egy külföldi turista látja egy spanyolországi vendéglőben a kirakatüvegen keresztül, hogy egy vendég valami különleges gombócot eszik.
Bemegy és megkérdezi a pincért, mi az az étel, mert ő is szeretné megkóstolni.
A pincér azt válaszolja, hogy azok a bikaviadalon elejtett bika heréi elkészítve, de egy nap csak egy adagot tudnak felszolgálni. Kéri, hogy jöjjön vissza a kedves vendég másnap.
Így is történik, a vendég megrendeli a finom csemegét, de amikor kihozzák, látja, hogy a tegnapi adaghoz képest a mai jóval kisebb. Hívja a főpincért és méltatlankodik.
A pincér egykedvűen válaszol:
- Sajnálom uram, ma a bika győzött!

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.01. 13:34:48

Tudjátok a Btk. az olyan törvény, amit a parlament elfogadott, annak minden szava szentírás, és lényeges.

Ha abban az van, hogy az informatikai rendszer védelmi rendszerének a megsértésével vagy annak kijátszásácval lehet ezt a bűncselekményt elkövetni, akkor ezeket a feltételeket kell a vádnak is tartalmazni. Azzal az ügyészség nem tett eleget a törvényi követelménynek, hogy leírta, a vádlott az internet segítségével jutott be jogosulatlanul a rendszerbe. Mert nem az internet használatát, hanem azt bünteti a törvény, hogy a telekom védelmi rendszerét megsértette ( hol, mikor, milyen eszközzel, és milyen módon ), vagy ezt a védelmi rendszert kijátszotta ( hol, mikor, milyen módon ).

Az ügyész nem informatikus, de jogász. Állítólag annak a szakértője. Ha a más szakterületéhez nem ért, akkor szakértőtől kell megtudnia azokat a körüményeket, amiket a törvény megkíván ahhoz, hogy a bűncselekmény elkövetése megállapítható legyen.
Mondjuk ezt nagyon jól nyomon lehet követni az ellenzék feljelentései alapján, ahol az ügyészség szépen meg is indokolja mindig, miért nem bűncselekmény amit a feljelentésben írtak.

Attilajukkaja 2019.02.01. 16:11:03

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Pontosan olyan jobboldali párt sose lesz, amilyet én szeretnék."
Talán, mert már elavult ez a jobb- és baloldali felosztás. A lényeg szerintem, hogy ne legyen diktatúra, se "illiberális" demokrácia, bármilyen irányból is "támadják" az országokat.

"1. Támogatom a kapitalizmust, a piac határozza meg a dolgokat, amennyire csak lehet, ésszerű."
A vadkapitalizmus már lecsengett, ma valóban a szociálisan is érzékeny kapitalizmusé a jövő.

"2. Anarchista is vagyok, az állam szerepét a minimálisra csökkenteném."
Ésszerűvé kell tenni. Az államnak kell, hogy felügyelő szerepe legyen.

"3. Ugyanakkor az esélyegyenlőség híve vagyok. "
Ez szimpatikus. :o)

"4. Konzervatív vagyok, szeretem a változatlanságot, a biztonságot, a tervezhetőséget."
Minden áron? Akár azon az áron is, hogy a világ elmegy melletted, te meg egy helyben topogsz, hogy a gyerekednek sem lesz jobb, mint neked volt?

"5. Támogatom az állam és az egyház szétválasztását"
Ez is nagyon rendben van.

"nem ideológiai, hanem gazdasági alapon közelítem meg a dolgokat."
Ha csak erről van szó, akkor neked Szingapúrban a helyed vagy az Emírségekben. :o))))
Komolyra fordítva a szót, számomra a két dolog elválaszthatatlan. Az a kérdés, hogy CSAK neked legyen gazdaságilag jó és biztonságos vagy az egész országnak. És lehet-e biztonságos egy olyan ország, amelyiknek a gazdasága és a kormányzása is hazugságokra lett alapozva? És itt már véleményem szerint benéznek az ideológiai kérdések is.

Attilajukkaja 2019.02.01. 16:13:51

@látjátok feleim szümtükkel:
"Tudjátok a Btk. az olyan törvény, amit a parlament elfogadott, annak minden szava szentírás, és lényeges."
Gondolom, ha ezeket a törvényeket a kormány is kötelezőnek tartaná magára nézve, az emberek is komolyabban vennék.
De a Btk. nem mérlegeli a szándékot is? Vagyis hogy mit miért tesz az ember?

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.01. 16:35:36

@Attilajukkaja: "CSAK neked legyen gazdaságilag jó és biztonságos vagy az egész országnak."

Nincs ilyen dilemma. Az egyénnek és a társadalomnak ugyanakkor lesz jó.

"És lehet-e biztonságos egy olyan ország, amelyiknek a gazdasága és a kormányzása is hazugságokra lett alapozva?"

Természetesen nem. Az nem ésszerű.

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.01. 16:44:26

@Attilajukkaja:

A szándékot nem mérlegeli, hanem meghatározza. Ezért van a szándékos ésgondatlan bűncselekmény. Ott a törvény elején elolvashatodm ha érdekel. Alapból a bűncselekmény szándékos cselekmény, de esetenként a Btk. előírja, hogy a gondatlan cselekmény is büntetendő.

Attilajukkaja 2019.02.01. 16:55:10

@látjátok feleim szümtükkel:
"A szándékot nem mérlegeli, hanem meghatározza."
Nekem úgy is jó. :o)

"esetenként a Btk. előírja, hogy a gondatlan cselekmény is büntetendő"
Esetenként? Vagyis a bíró mégis csak mérlegel.

Attilajukkaja 2019.02.01. 16:58:43

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Nincs ilyen dilemma. Az egyénnek és a társadalomnak ugyanakkor lesz jó."
De csak hosszútávon, ... ez a gond. És csak akkor nincs dilemma, ha a hatalmon lévőket egyáltalán nem is érdekli a társadalom, leszarják.

"Természetesen nem. Az nem ésszerű."
Nálam itt jön be az ideológia, de ha úgy tetszik, az erkölcsösség.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.01. 17:10:24

@Attilajukkaja: ""esetenként a Btk. előírja, hogy a gondatlan cselekmény is büntetendő"
Esetenként? Vagyis a bíró mégis csak mérlegel."

Nem. A törvény egyes gondatlan cselekedeteket is bünteti. De pl. gondatlanul nem törhetsz be. :))

"A bíróságnak, abban az esetben, ha megállapítja, hogy a munkavállaló magatartása felróható, azaz nem úgy jár el, ahogyan az az adott helyzetben elvárható lett volna, vizsgálnia kell azt is, hogy a károkozás szándékos volt-e vagy gondatlan. A kártérítés mértékének megállapításakor annak van jelentősége, hogy a munkavállaló károkozása szándékos volt-e vagy gondatlan. Hogy mi minősül szándékos károkozásnak a bíróság szerint és mely magatartásokat értékeli gondatlan károkozásnak bírósági eseteken mutatom be."

jogaszvilag.hu/szakma/a-szandekos-es-gondatlan-karokozas-elhatarolasa/

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.01. 17:22:07

@Attilajukkaja: "De csak hosszútávon"

Az nem gond, konzervatív vagyok. :))

A nép megválasztott vezetőit ne érdekelje az egyéni haszonszerzés, mert le lesz vágva a kezük. Egy ideális társadalomban.

Ha az egyénnek a társadalomtól függetlenül lehetne jóléte, akkor nem városokban élnénk, hanem remeteként.

Az egyének a társadalom kára is gazdagodhatnak, de a tolvajlást jobb helyeken tiltják.

"azon az áron is, hogy a világ elmegy melletted"

Akár. Ha megbolondul mindenki, legyen az tulipánhagyma tőzsde, vagy amerikai jelzálogkötvények, nem kell utánuk ugranom. Ha mindenki fészbúkozik, akkor menjen el mellettem a világ, akkor se szállok be. Ha a villanyautó és a távmunka (most mondtam két modern dolgot) lesz az olcsóbb és ésszerűbb, akkor kénytelen leszek váltani.

Például az ingyenes budapesti tömegközlekedés olyan dolog, ami látványosan egyszerre jó az egyénnek is és a társadalomnak is. Kevesebb lesz a dugó, tisztább a levegő, gyorsabb és sűrűbb a tömegközlekedés, és mind az egyénnek, mind a társadalomnak olcsóbb a közlekedés.

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.01. 17:26:41

@Attilajukkaja: @MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

4. § (1) Bűncselekmény az a szándékosan vagy - ha e törvény a gondatlan elkövetést is büntetni rendeli - gondatlanságból elkövetett cselekmény, amely veszélyes a társadalomra, és amelyre e törvény büntetés kiszabását rendeli.

(2) Társadalomra veszélyes cselekmény az a tevékenység vagy mulasztás, amely mások személyét vagy jogait, illetve Magyarország Alaptörvény szerinti társadalmi, gazdasági, állami rendjét sérti vagy veszélyezteti.

Ebből értelemszerűen következik, hogy alapból a szándékos cselekmény lehet bűncselekmény, azonban ha a törvény azt mondja, hogy a gondatlanság is büntetendő, akkor az is bűncselekmény. Pl. gondatlan vagyok, és véletlenül kitöröm az áruház kirakatüvegét. Ez rongálás, de nem szándékos, és nem bűncselekmény. Ha viszont egy jó nagy téglával bedobom, az már szándékos, és bűncselekmény.

Közlekedési balesetnél van gondatlan cselekmény büntetése, aztán foglalkozás körében , és van még egy-két eset, de azt a törvény mindig kimondja, hogy a gondatlan elkövetés is büntentedő.

A gondatlanul okozott kárt is meg kell tértenie a károkozónak, de az nem a büntető jogban van szabályozva.

Attilajukkaja 2019.02.01. 17:46:48

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"A törvény egyes gondatlan cselekedeteket is bünteti. De pl. gondatlanul nem törhetsz be. :))"
És ha véletlenül törtem be, mert azt hittem, hogy az az én lakásom? :o))))

"Az nem gond, konzervatív vagyok. :))"
A hosszútávval az a gond a konzervatívok számára, hogy az őket körülvevő világ viszont dinamikus. :o)

"A nép megválasztott vezetőit ne érdekelje az egyéni haszonszerzés, mert le lesz vágva a kezük. Egy ideális társadalomban."
Én nem lennék ilyen véreskezű, de alapjában véve egyetértek!

"Ha az egyénnek a társadalomtól függetlenül lehetne jóléte, akkor nem városokban élnénk, hanem remeteként."
Ebben nincs köztünk vita. De tudod, hogy a mostani "konzervatívokat" ez baromira nem érdekli.

"Akár. Ha megbolondul mindenki, legyen az tulipánhagyma tőzsde, vagy amerikai jelzálogkötvények, nem kell utánuk ugranom. Ha mindenki fészbúkozik, akkor menjen el mellettem a világ, akkor se szállok be. Ha a villanyautó és a távmunka (most mondtam két modern dolgot) lesz az olcsóbb és ésszerűbb, akkor kénytelen leszek váltani."
Nem a megbolondulásról beszéltem, de ha annyira konzervatív valaki, akkor oda jut, ahová az ámishok. Az meg mire jó?

Attilajukkaja 2019.02.01. 17:51:10

@látjátok feleim szümtükkel:
"A gondatlanul okozott kárt is meg kell tértenie a károkozónak, de az nem a büntető jogban van szabályozva."
Egyetértek! De itt nem keletkezett semmilyen anyagi kár. Ellenkezőleg. A hekker felhívta a cég figyelmét arra, hol és hogyan érheti komoly kár. Erre ők legyintettek és inkább feljelentették a behatolót.
Ez olyan, mintha tárva-nyitva hagynám az ajtómat, aztán panaszkodnék, hogy valaki bejött és megkérdezte, hogy "hé, van itt valaki?". Pedig az ajtón láttam a kiírást, hogy ez nem az én lakásom, hanem a Kovácséké.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.01. 17:52:14

@Attilajukkaja: Amisok az jó példa. Nekem teszik. Ha nem lennének olyan szentfazekak, tán tudnék is velük élni.

Attilajukkaja 2019.02.01. 18:02:27

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Nekem teszik. Ha nem lennének olyan szentfazekak, tán tudnék is velük élni."
A baj, hogy csak nagy erőlködések árán tudják fenntartani a kultúrájukat, ahogyan más anabaptista csoportok is (pl. a mennoniták), és a számuk egyre apad. Egyre több fiatal nem látja be pl., hogy miért nem használhatnak zippzárat a ruházatukon vagy miért nem járhatnak iskolába, miért nem sportolhatnak 16 éves koruk után. Egyértelműen nem a jövő útja, szvsz.

Attilajukkaja 2019.02.01. 18:35:29

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Na mindegy! A lényeg, hogy ha te egy konzervatív anarchistának tartod, én pedig egy baloldali liberálisnak, akkor is ki tudnánk egyezni egy olyan kormányban, amelyik mindettőnknek megfelelne. Kezdetnek. :o)

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.01. 18:42:26

@Attilajukkaja:"... Ez olyan, mintha ..."

N em olyan, mert a jog ezt az olyan, mintha kifejezést nem ismeri. Ez pont olyan, mint a körülbelül, pedig az a gatyamadzag.

A jog pontosan fogalmaz, és nem neked, meg mindnekinek kell magyarázni, hanem csak értelmezni a nyelvtani szabályok szerint. Ha nem sikerül, akkor a bírónak van joga magyarázni a jog szövegét.

Géza nevű hozzászóló fentebb idézte a törvény szövegét, abból lehet csak kiindulni, és abban az van, amit már többször leírtam, nem fogom most neked sem ismételni, keresd meg.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.01. 18:59:04

@látjátok feleim szümtükkel: "A jog pontosan fogalmaz, és nem neked, meg mindnekinek kell magyarázni, hanem csak értelmezni a nyelvtani szabályok szerint."

Ok, mily praktikus! Csak egy kérdésem van. Az "illetve" szót a jogszabályokban "és" vagy "vagy " értelemmel kell használni?

Ja, és még egy. Az értelmetlen jogszabályi mondatokkal mit kell csinálni?

Ja, és még egy. Ha a jogszabály ellentmond a preambulumában meghatározott célnak, akkor melyiket kell venni? Mert egy új szabály szerint a jogalkotó szándékát kell venni, nem a szöveget. Akkor minek normaszöveg, miért nem elég a szándék leírása?

Attilajukkaja 2019.02.01. 19:01:33

@látjátok feleim szümtükkel:
"N em olyan, mert a jog ezt az olyan, mintha kifejezést nem ismeri."
De! Olyan. Ha nem érted, miért, azon nem tudok segíteni.

"Ez pont olyan, mint a körülbelül, pedig az a gatyamadzag."
Hát nagyon nem! Az általam felhozott példa nem egy "körülbelül", hanem egy párhuzam.

"Ha nem sikerül, akkor a bírónak van joga magyarázni a jog szövegét. "
Én is ezt állítottam! A bírónak igenis joga van mérlegelni.

"nem fogom most neked sem ismételni"
Nem is kell. Köszönöm.

Attilajukkaja 2019.02.01. 19:13:30

@látjátok feleim szümtükkel:
Szerintem az volt a baj fő oka, hogy a Telecom egyáltalán feljelentette at etikus hekkert. Nagy hibának tartom. Nem csak erkölcsi okokból, hanem azért is, mert egy olyan precedenst teremtett ezzel, hogy senkinek ezek után nem jut majd eszébe jóindulatú javaslatokat tenni, inkább visszaél a tudásával, és a Telecom meg más ilyen cég bénakacsázásával. A bírónak ezt is figyelembe kellett volna vennie, vagyis az elmarasztaló ítéletének hosszútávú következményeivel. Tudom, a mi joggyakorlatunk nem precedens alapú, de attól egy bíró még végiggondolhatná, hogy mit művel!

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.01. 20:41:50

@Attilajukkaja:

Ha esetleg jogász vagy, biztosan nem fogom kérni a jogi segítséged. Nem értesz hozzá, még a törvényt sem vagy képes elolvasni, de ontod az észt.

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.01. 20:55:54

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Kérdéseddel - jogalkotó szándéka, meg a preambulum - fordulj bizalommal egy fideszed képviselőhöz, lehetőleg jogászhoz. ;Đ

Szerintem a törvényalkotói szándék megfogalmazása nem elvetélt ötlet, csak jól kell megszövegezni. Ha nincs összhang közte és a törvényszöveg közt, az bizony a törvényalkotás silányságt jelzi. Sajnos az ellenzék nem mindig jelzi, pedig nekik van erre lehetőségük a megszavazás után. Aláírt törvényt az AB rendezlet le, ha már a köztársasági elnöknek nevezett sóhivatlban nem vették észre. Nem is tudom, hogy ott miket szoknak olvasgatni aláírás előtt. Egyébként meg Soros. Neki vannak fizetett emberei erre.

Az illetve szót a szövegkörnyezetbe kell értelmezni, lehet vagy vagy is, de ezt így általánosságban nem lehet állítani.

Értelmetlen jogszabályi mondatokkal lehet jogvédőket keresni, hogy támadják meg az AB-nél, de ha konkrét ügyben állampolgárt érint, akkor ő is mehet kifogásolni. Persze ma már mindent ügyvéden keresztül kell intézni, ezért keress egy jó és megfizethető ügyvédet. Lehetőleg fideszest, és ajálnd fel neki, hogy csináljon valamit a pártja törvényével.;Đ

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.01. 21:31:50

@látjátok feleim szümtükkel: :))

Nagy türelemmel válaszoltál a szemét kérdéseimre, gratula!

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.01. 22:05:44

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Nem csak te olvasod a választ, és hátha valakit érdekel is, nem úgy, mint téged.

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.02. 08:28:49

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Hát, pedig libsibolsikomcsi, no meg fideszbérenc is vagyok. Egy személyben.;D

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.02. 08:32:12

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Egyébként az igazi szórakozást majd az adja, amikor a felsőbb bíróság másként értelmezi a törvényalkotói szándékot, mint a alsóbb. A polgár meg majd kapkodja a fejét.
süti beállítások módosítása