B1 blogcsalád



Egy izraeli magáncég segített lejáratni a civileket közvetlenül a választások előtt

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. július 08. - Szelestey

• Azt még nem lehet tudni, hogy a magyar kormánynak köze volt-e a civil szervezetek elleni kémkedéshez, de az példátlan, hogy az érintett, hírszerzésre szakosodott izraeli vállalkozás anyagát bevetették a kampány finisében

• Magyarországnak fel kell tennie magának a kérdést: akar-e továbbra is az EU tagja lenni - mondja a luxemburgi külügyminiszter

• Magyarországon, Lengyelországban és Romániában lassan tovatűnik a demokrácia, Merkel és Macron pedig fékezett habzású nemzetközi kooperációért küzd.

black_cube.JPG

                                               Nemzetközi sajtószemle, 2018. július 8.

 

 

Politico

politico.jpg

Egy izraeli magáncég bevonásával valóban kémkedtek a civilek után a magyar választási kampányban. Ezt erősítette meg a Black Cube hírszerző vállalkozás egyik korábbi alkalmazottja, illetve egy olyasvalaki, aki rálát az ügynökség belső ügyeire. Elmondták, hogy a múlt év decembere, illetve idén március között a megbízottak – hamis személyazonossággal - felvették a kapcsolatot olyan civil szervezetekkel, valamint magánszemélyekkel, akik így vagy úgy kötődnek Soros Györgyhöz. A beszélgetéseket felvették, majd a szöveg megjelent előbb a Jerusalem Postban, később pedig a Magyar Időkben, három héttel a választás előtt. A hivatkozásokat Orbán Viktor az NGO-k elleni támadásra használta fel a választási hadjárat hajrájában.

A Black Cube, amelynek székhelye Tel Avivban van, már több botrányba is belekeveredett az USÁ-ban, továbbá Európában. De ha minden igaz, ez az első eset, hogy az általa gyűjtött anyagot bevetették közvetlenül a választásokat megelőzően. A cég szóvivője arra hivatkozva tagadta meg a választ, hogy sosem adnak felvilágosítást az ügyfeleikről, illetve a munkájukról. A két forrás, névtelenséget kérve elmondta, hogy nem tudják, ki fizette a műveletet, és hogy az Orbán-kabinet benne volt-e. A hivatalos magyar kormányfő nem reagált a megkeresésre. Az ügynökök egyébként nem létező vállalkozások képviseletében európai és arab álneveket használtak, de közülük legalább kettő erős izraeli kiejtéssel beszélt angolul. A találkozók színhelye több hotel, illetve elegáns étterem volt, Budapesten, Bécsben, Amszterdamban, Londonban és New Yorkban.

A tel avivi központban a Black Cube alkalmaz egy magyar elemzőt, közölte a korábbi munkatárs. Az irodában főként olyan fiatalok dolgoznak, akik korábban többnyire az izraeli katonai titkosszolgálatnál voltak.  A magyar célpontok közül a Nyílt Társadalom Alapítványok Sorostól kapnak pénzt, mások, mint a Migration Aid nem áll kapcsolatban az üzletemberrel. A Helsinki Bizottság ugyanakkor azok közé a civil szervezetek közé tartozik, amelyeket igencsak gyakran támad a magyar kormány. Ellene is irányul a minap elfogadott „Stop, Soros”.

 

 

die_welt.jpg

A luxemburgi külügyminiszter úgy látja, hogy létveszélybe került az unió, és főként Magyarországot kell megkérdezni arról, lát-e még jövőt a maga számára a szervezeten belül. Asselborn azzal érvel, hogy ha nem tartják tiszteletben az értékeket, akkor vége az Európa-tervnek. Mint mondta, vannak olyan kormányok, amelyek már nem tekintik helyénvalónak a szolidaritást, a felelősséget, illetve egy másik Európát akarnak. Olyan ez, mint amikor két vonat robog egymás felé: egy adott pillanatban mindenképpen összeütköznek. Példaként Lengyelországot hozta fel, mármint hogy az a nemzetek EU-ját akarja. Csakhogy ebben a rendszerben a kormány dönti el, mennyire szabad a sajtó és az igazságszolgáltatás. Ez azonban már nem az, amire szükség van a kontinensen a 2. világháború után.

A menekülteket szigorúan elutasító Magyarországra utalva a politikus kifejtette, hogy egy kormánynak, amely lesajnálja a közös ügyeket, figyelmen kívül hagyja az alapszerződést, nos, annak fel kell tennie a kérdést saját magának, mennyire tudja még elképzelni a jövőt az unióban. Hozzátette, hogy a menekültkérdésben tanúsított szolidaritás vizsgát jelent az EU fennmaradása szempontjából.

 

Washington Post

washington_post_1.jpg

1. A vezércikk úgy látja, hogy Közép-Európában lassan elhervad a demokrácia. Lengyelországban, Magyarországon és Romániában a populista pártok nyomatják a saját programjukat, közben felforgatják a pluralista, demokratikus normákat és megjelenik a tekintélyelvűség. A támadás elsősorban a jogállam, és annak fő biztosítéka: a független igazságszolgáltatás ellen irányul. Ez legújabban a lengyeleknél figyelhető meg, tükrözi a PiS nyílt megvetését a liberális demokrácia nyugati értékei iránt. Az EU fegyelmi eljárást indított, de mivel Magyarország fedezéket nyújt, nem valószínű, hogy Varsó megérezné a szankciókat. A románoknál a hatalmon lévő szociáldemokraták vezetőjét kétszer is elítélték választási csalásért, illetve hivatali visszaélésért, de a párt most megpróbálja felvizezni a korrupcióellenes törvényt.

A demokráciaellenes köröket mindkét államban Magyarország bátorítja, amely fittyet hány az EU-nak, és elfordul a demokráciától. Orbán elhallgattatta az önálló sajtót, megfélemlítette az ellenfeleket, ócsárolja a migránsokat és kirohant az intézmények ellen, amelyek nem gazsuláltak neki. Az uniónak nincs hatékony válasza az értékek megsértése ellen, jóllehet a brüsszeli támogatások segítik a magyar gazdaságot, de ugyanez a helyzet Romániával és Lengyelországgal is. A demokratikus erők harcolnak, mert nem szeretnék, ha újraéledne a tekintélyelvűség. Bátorságuk lelkesítő, de többet érdemelnek, mint Washington közönyösségét és Brüsszel impotenciáját.

 

2. Orbán Viktor és Angela Merkel e héten, Berlinben készült fényképe illusztrálja a kommentárt, amely rámutat, hogy a kancellár és a francia elnök az európai értékek, a nemzetközi együttműködés nagy mértékben csökkent vízióját védelmezi. A német vezető 3 éve csaknem egymillió embert fogadott be, ezen a héten mégis nagyobb rendre, ellenőrzésre és megelőzésre szólított fel, továbbá sürgette a visszautasított menekültek gyors kitoloncolását. Macron olyan bevándorlás politikát léptetett életbe, ami megbotránkoztatta még a szövetségeseit is, ám további szigorításokra készül a nyáron. De azért elhatárolta magát Trumptól, aki elválasztotta a gyerekeket a szülőktől a mexikói határon. Azon kívül a francia elnök hazahívta budapesti nagykövetét, miután az modellnek nevezte Orbán nulla toleranciát hirdető politikáját a menedékkérőkkel szemben.

Párizs és Berlin javarészt csak nézte, amint több uniós kormány is lezárta a határait. Mindkettő egyben szigorított a saját álláspontján, noha visszazuhant a kérelmek száma. A válság szinte teljes egészében politikai természetű. Az érkező tömegek látványa, az európai kultúráért érzett aggódás, a migránsokhoz kapcsolt erőszakcselekmények gerjesztik a nacionalizmust és a közvélemény bevándorlás-ellenes hangulatát. Úgy hogy Merkel a végén a CSU követelésére belement egy olyan megoldásba, amely lehetővé teszi a határon az utasok megkülönböztetését faji alapon, továbbá a szabad mozgást veszélyezteti.

Macron helyzete sokkal jobb, de fél szemmel ő a nacionalizmus „lepráját” figyeli. A francia-olasz határon már most olyan rend van érvényben, amely modellül szolgálhat az olasz és osztrák hatóságok számára a Brenner-hágón. Ez a fajta ellenőrzés a szakemberek számára azt bizonyítja, hogy a jobboldal máris nagy teret nyert. Merkel és Macron egykor a nyílt, toleráns Európáért állt ki. Ám nem valószínű, hogy mostanában a közös értékeket hirdetnék, miközben a földrész támadás alatt áll, kívülről és belülről egyaránt. Igazából már nem világos, melyek is ezek az értékek.

 

The Times

the_times_1.jpg

Trump volt főtanácsadója páratlan tehetségnek tartja Orbán Viktort. Steve Bannon, akit előbb eltávolítottak a Fehér Házból, majd a szélsőjobbos Breitbart News vezetői székét is fel kellett adnia, az egyik hősének tartja a magyar kormányfőt. Azt mondja, sokakkal találkozott már a világ vezetői közül, Kissingertől a kínai elnökig, valamint a szaúdi koronahercegig, de Orbán felér mindegyikkel. Az interjúalany igen jó véleménnyel van Salviniról, a radikális olasz belügyminiszterről is. Egyébiránt úgy gondolja, hogy a Brexit csupán az első dominót jelentette, jönnek a populisták, akiket Bannon erősen támogat, már csak azért is, hogy megfertőzzék Európát és ily módon segítsenek be az amerikai elnöknek.

Mivel ezek az erők nekiestek a Merkel és Marcon által sürgetett nyitottabb bevándorlás politikának, a szakértő derűlátó a földrész jövőjét illetően. Úgy gondolja, hogy a kontinens egy évvel jár Amerika előtt.  Azt is örömmel látja, hogy a német kancellár végre megkapja a magáét, amiért a migránsokkal szembeni laza bánásmóddal sokat tett Németország és Európai tönkretételéért. Úgy gondolja, hogy a politikus már nem húzza sokáig jelenlegi posztján. Szerinte Macron követni fogja a történelem szemétdombjára. Úgy fogalmaz, hogy a populizmus felkelést indított az egész világon.

 

Mediapart

mediapart.jpg

A gazdag Nyugat-Magyarországon, így Csornán és környékén népszerűsége csúcsán áll a Fidesz. Ezt tapasztalta a helyszínen a francia újságíró. Maga a városka az ultrakonzervatív párt egyik hitbizománya, az ottani képviselő kapta az egész országban a legtöbb voksot a választáson. A sikerben igencsak közrejátszott az egykori őszödi beszéd, amely miatt a magyarok nagy része még ma sem szeretné, hogy visszatérjenek a hatalomba a szocialisták. Egy másik tényező a szüntelen migránsellenes kampány. A helyi polgármester és a körzet parlamenti képviselője mindenben teljesen egyetért Orbán Viktorral, a kétségnek halvány árnyalata sem merül fel bennük a kormány politikáját illetően.

Anyagilag jól mennek a dolgok Magyarországon, amely megtagadja a segítséget a háború elől menekülőktől. Az ország elfelejtette, milyen támogatást kapott a Nyugattól a Vasfüggöny idején. Gyopáros Alpár, a honatya ugyanakkor azt mondja, hogy a magyarokkal ellentétben a görögök rosszul használták fel az uniós pénzeket. Szóval a Dél herdál, szemben az erényes Európával. Egyébként pedig a politikus teljes mértékben támogatja, hogy a miniszterelnök távol kívánja tartani a migránsokat. Abban viszont még nagyobb veszélyt lát, hogy szerinte az EU korlátozni akarja a nemzetállamok jogkörét, beleértve, hogy előírja, azok mit tegyenek. És bár nincs elég munkaerő, a politikus szerint mégsem szorulnak rá a bevándorlókra. Majd a megemelt családi segély megoldja a gondokat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8114099931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.07.08. 07:43:36

A demokrácia fogalmát a liberálisok amortizálták. A populisták csak helyre állítják a világ normális rendjét.

Bryan élete 2018.07.08. 12:47:22

@Quercus a populista: és pont ilyen skizofrén tolvaj orbánokkal és primitív, buta, narcisztikus trumpokkal?
Félelmetes.

Dickon 2018.07.08. 12:55:40

Szerintem a Politico írása antiszemita.

Steve Bannon-nak pedig igaza van, nagyon igaza.

taga20 2018.07.08. 20:37:17

@Quercus erdész: elmesz a kurvaanyadba gerinctelen fereg!

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.07.09. 10:45:44

" ... A sikerben igencsak közrejátszott az egykori őszödi beszéd, amely miatt a magyarok nagy része még ma sem szeretné, hogy visszatérjenek a hatalomba a szocialisták. ... "

Hihetetlen éleslátás egy ballib sajtóorgánumtól, El-Qúróék megalapozták a fidesz évtizedes fölényét a beszéddel, és bebiztosították az ismétlődő 2/3-ot a 2006-os őszi rendőrattakkal. Amíg ezeknek az írmagja is el nem takarodik a közéletből, addig garantált a Csúti Napóleon győzelme a választásokon.

2018.07.09. 11:59:18

@Dickon: "Steve Bannon-nak pedig igaza van, nagyon igaza."

Ugyan, hova gondolsz. Bannon... amikor még a B1-et sem olvassa? Meg sem értené Szelestey mélyelemző írásait? Ki ez a faszi?

MIÉRT NINCS MlNDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN (törölt) 2018.07.10. 19:02:22

a
süti beállítások módosítása