B1 blogcsalád



7 ok, amiért nem hihetünk a közvéleménykutatásoknak

2018. március 27. - nickgrabowszki

Ma Magyarországon egyszerűen nem létezik közvélemény, ha azon - a Nyugaton szokásos módon - az álláspontok nyílt és őszinte felvállalását, bántódás nélküli felvállalhatóságát értjük.valasztas_illusztracio.jpg

Az országgyűlési választás kampánya most már egészen világosan szétvált 2 dologra, vagy 2 valóságra, ha úgy tetszik. A Fidesz természetesen az országot elözönlő AIDS-es négerek százmillióval riogat és uszít, miközben az ellenzéki oldal oldal azt találgatja, hol és hogyan győzhető le a kormányoldal - teljesen háttérbe szorul az, hogy ki mit ígér a választóknak, vagy hogy mi fog történni a választás után.

Az eddig kampányokban soha nem látott módon alapoz mindenki mindent a közvéleménykutatásokra. Már oda jutottunk, hogy a kormány - közpénzből persze - szinte percenként méret meg mindent, de az ellenzéket is elárasztják az egymástól is jelentősen eltérő eredményeket mutató felmérések.

A legszebb persze az, hogy most már civilek is méretnek egyéni választókörzeteket, hogy hol mekkora eséllyel győzheti le az ellenzék a kormányt. Az egész azonban inkább a választók befolyásolására alkalmas - ha egyáltalán -, mintsem a valós helyzet bemutatására.

7 okunk is van ezt állítani:

1. Hódmezővásárhely

Többen állítják (például Török Gábor és Somogyi Zoltán politológusok), hogy láttak 2 olyan mérést is (egy fideszest és egy jobbikost), ami a Fidesz polgármesterjelöltjének 60-40-es győzelmét jósolta. Ehhez képest az ellenzéki Márki-Zay Péter simán nyert Lázár János városában. Már ez is elgondolkodtató kellene legyen a közvéleménykutatások megbízhatóságát illetően, és ha ehhez hozzávesszük, hogy úgy nyert az ellenzéki jelölt egy fideszes fellegvárban, hogy közben a felmérések a Fidesz fölényes vezetését mutatják országszerte, akkor végképp nehéz megbízni bennük.

2. Időközi választások

Hódmezővásárhely nem kivétel, inkább a trend folytatása: a Fidesz egyetlen egy komolyabb időközi választáson sem tudott nyerni 2014 óta. Bár a mérések - egy rövid, féléves zökkenőtől eltekintve - a jelentős előnyét mutatják, a kormánypártok kikaptak Ózdon, Újpesten, Tapolcán, Veszprémben és Salgótarjánban is. Mindenhol, ahol időközi országgyűlési választást vagy jelentősebb városban polgármesterválasztást tartottak.

3. A Fidesz felülmérése

Mára teljesen elfogadott, hogy Orbán Viktor pártját a kutatások a valóságosnál nagyobbnak mutatják. Az okok nem teljesen (sőt, úgyszólván egyáltalán nem) tisztázottak, de a tény maga világos. 2002 óta a Fidesz minden egyes országgyűlési választáson kevesebb szavazatot kapott, mint amennyit a kutatások mértek neki. Sőt, még annál is kevesebbet, mint amennyit a kutatók előrejeleztek számára.

Különbség van ugyanis a mérés (a "nyers adat") és a "tisztított" publikáció, valamint még az előrejelzés között is. Ezt a B1 blognak egy közvéleménykutató szakember off the record azzal illusztrálta, hogy ha ő (például) a választás előtt közvetlenül 61,5 százalékot mérne a Fidesznek a biztos szavazók között, akkor a publikációba már csak 50 százalékot írna, de a választás estéjén a tévében már csak 45 százalékot mondana be.

A Fidesz túlmérésének a politológusok között elfogadott 5-7 százalékos mértéke tehát jelentős alulbecslés. Az már a nyilvánosságra hozott számokból indul ki. Azonban a túlbecslést előtte már a közvéleménykutatók is próbálják korrigálni, ami egyszerűen annyit jelent, hogy a nyilvánosságra hozott adatot egyszerűen hozzáigazítják a konkurencia (általuk megbízhatónak tartott részének) számaihoz.

Ez a manuális korrekció a közvéleménykutatók egyik féltett titka. A Nézőpontot például azzal szokták vádolni, hogy - mivel a Fidesz számára jelentősen kedvezőbb adatokat mér - pártérdekek alapján torzítja a számokat. Miközben valószínűleg nem ez történik, egyszerűen csak rutintalanok, és nem korrigálják manuálisan kutatást: azt publikálják, amit ténylegesen mérnek. Nem a méréssel csalnak, maga a mérés tér el jelentősen a valóságtól.

4. A látencia

A Fidesz túlmérése nyilvánvalóan abból következik, hogy amit az emberek az adatfelvevőnek mondanak, az jelentősen eltér attól, amit valójában gondolnak, és ami alapján cselekszenek. A 2014-es és (például) a hódmezővásárhelyi adatokból (a "nyers adatokból") az következik, hogy kb. másfélszer annyian mondják magukat fideszesnek, mint amennyien ténylegesen is hajlandók Orbánra szavazni. Ha a kutatások szerint mért (de nem a nyilvánosságra hozott) számoknak egyszerűen levonjuk a kb. egyharmadát, akkor kapjuk meg a Fidesz valódi támogatottságát. Néha ez elég a győzelemhez, mint 2010-ben és 2014-ben, néha nem, mint 2002-ben és 2006-ban.

5. A rejtőzködés

Sokan tehát fideszesnek mondják magukat, de nem azok, sokan azonban még erre sem hajlandók, egyszerűen nem vállalják a véleményüket: nem bíznak a felmérések anonimitásában. A kutatók szerint egy 1000 fős mintán készülő méréshez legalább 4-5 ezer embert meg kell keresni, mire találnak elég nyilatkozót. A Jobbik-közeli Iránytű intézet azonban egy hete beszámolt egy olyan, meg nem nevezett vidéki nagyvárosról, ahol minden 11 emberre jutott egy, aki egyáltalán hajlandó volt szóba állni velük. (Az eset még tavaly történt, a kutatást vissza kellett vonni.)

6. A kampányhajrá

Az Iránytű szerint az utóbbi eset oka a meg nem nevezett megyei város hiszterizált közélete volt. Az átpolitizáltság a parlamenti választás előtti hetekben az egész országra jellemző, az elhallgatás, a rejtőzködés és a látencia aránya ilyenkor még nagyobb lehet, ezért is teljesen fölösleges ilyenkor egyéni választókörzeti méréseket készíttetni.

7. Az egyéni körzetek

Az egyéni körzetekben készül mérések amúgy is hírhedetten megbízhatatlanok. Egy 2006-os Medián-kutatás szerint például a szocialista Steiner Pálnak a Belvárosban fölényesen kellett volna legyőznie Rogánt, még úgy is, ha az SZDSZ-es Pető Iván állva marad. Ehhez képest Rogán csaknem annyi voksot kapott az első fordulóban, mint a kormányoldal jelöltjei együttvéve, és Steinernek vissza kellett lépnie, hogy a második körben Pető szűken megverhesse a fideszes jelöltet.

Az egyéni körzetek mérései bizonytalanságának az az oka, hogy nagyon messze állnak ez elvárt reprezentativitástól. Korábban csak az országos átlagnak megfelelő makroszociológiai adatokat vehették alapul, mostanra ez annyiban javult, hogy már rendelkezésre állnak a 2011-es népszámlálás adatai választókörzeti bontásban is. Tehát 7 évvel ezelőtti makroszociológiai számokkal lehet dolgozni, ami jobb azért a semminél, de nem sokkal.

Ez máris 7 ok arra nézvést, hogy ne tulajdonítsunk nagy jelentőséget annak, ha valaki mérésekre hivatkozva azt állítja, az adott körzetben az övé a legerősebb ellenzéki jelölt, vagy a kormánypropaganda a Fidesz fölényes előnyét harsogja. 

A helyzet az, hogy lehet, hogy így van - meg az is, hogy nem. Vakon vagyunk. Soha még ennyire nem volt igaz, hogy választást kell nyerni, nem közvéleménykutatást. Az említett hét okból az lesz majd az igazi felmérés a választói hangulatról. De nyilvánvalóan az is csak akkor, ha elegen mennek el, és ott már vállalják a valódi véleményüket.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr5113783600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

legeslegujabbkor 2018.03.27. 21:02:39

Mindenki tájékozódjon, hogy a közvéleménykutatók szerint, ki a legjobban támogatott ellenzéki jelölt, és azután gondolkozzon.

A lényeg, hogy menj el szavazni!

nyikk 2018.03.28. 09:48:04

A pollo.hu oldalt javaslom egyik lehetseges tajekozodasi pontnak.

Sir Galahad 2018.03.28. 09:51:15

Van még egy tényező, ami nehézzé teszi az előrejelzéset: nem tudni, hogy az ellenzéki oldalon az átszavazási hajlandóság mekkora. Ezt valójában nem lehet mérni, csak "élesben" derül majd ki.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.28. 09:59:46

Akárhogy is csűröd.-csavarod, ebből ballibageddón lesz.

Csetepaté márki 2018.03.28. 10:42:11

"úgy nyert az ellenzéki jelölt egy fideszes fellegvárban, hogy közben a felmérések a Fidesz fölényes vezetését mutatják országszerte "

Lerágott csont, de tudtommal egyetlen "ellenzéki" párt sem állított jelöltet. Akkor az hogy lett mégis ellenzéki jelölt?
Nem a közvéleménykutatás baromság, hanem ez.

kispotzak 2018.03.28. 11:12:47

A 3-as pont eléggé lóg a levegőben. Ez az említett közvélemény kutató szerint mindig így van, vagy csak most, csak a fidesznel?

A 4-5- pontokhoz: Jellemzően azok az emberek vállalják fel a szavazatukat, akik bíznak/hisznek a közvélemény kutatásban. Ezek pedig értelemszerűen mindig azok, akiknek a kedvenc pártja az elmúlt időszakban magasan szerepelt az ilyen kutatásokban. Ez így egy ongerjeszto folyamatta válik, hiszen egyre inkább azok szavazási hajlandósága és irányultsága fog megjelenni, akiket eddig is felulmertek. Ez esetleg indokolhatja a 3-as pontot.

Nem írod, de sajnos létező probléma: a kutatók nem tudják ellenőrizni az összes lotifuti emberuket. Sokan csinálják azt, h nem állítanak meg annyi járókelőt amennyit kéne, hanem otthon az íróasztalnál sk töltik ki a papírokat. Vagy a saját preferenciajuk szerint torzitva, vagy, "nehogy lebukjak" címen, az általa vélt, kozkeletu arányok alapján...

bontottcsirke 2018.03.28. 11:14:54

Csak a biztos szavazók 50%-a fideszes , a többit nem tudod, tehát egyáltalán nem biztos egy fidesz győzelem, sőt.

megvagyhadnagy 2018.03.28. 11:36:22

Mivel az index facebook oldaláról a demokaratikus erők kitiltottak a más véleményem miatt, csak le szeretném írni, hogy szánalmas vergődés ez a karácsony féle index riport. Leszarom, ha lop a fidesz, de ez a jobbik-szoci "valami" 0,00001 másodpercig lenne képes ezt az országot elvezetni.
Bocs.

megvagyhadnagy 2018.03.28. 11:42:11

Ja, még valami aztán befejezem:
"El tudja képzelni, hogy a baloldal a Jobbikkal kerül többségbe, így baloldal-Jobbik kormány alakul. Még ezt is jobbnak tartja, mint Orbán rendszerét. Ezt azonban nem ő vagy Vona Gábor vezetné, hanem egy válságkezelő miniszterelnök"
Válságkezelő......pfej!!! Ezek állandóan válságoznak. Milyen válság b+????? Épp ez a lényeg. Ha nincs válság, majd csinálnak. Aztán meg majd kezelik. Pffff.....Épeszű ember nem szavaz ezekre a szánalmas, üldözési mániában szenvedő, Orbán-fóbiás gittegyletre.

Bobby Newmark 2018.03.28. 12:39:53

Én minden egyes alkalommal, amikor megtalálnak a közvéleméynkutatók, fideszesnek és orbánhívőnek hazudom magam. Bízzák csak el magukat a geciék.

Bobby Newmark 2018.03.28. 12:42:47

@megvagyhadnagy: Épeszű ember nem hagyja, hogy egy bűnszervezet ellopja alóla az országát. Akkor inkább menjen tovább a balfaszkodás, akkor legalább nekik is szar. Meg nem lenne baj, ha négy vagy nyolcévenként az előző kormány úgy egy az egyben elhúzna pár évtizedre a sittre. Hamar kitisztulna a politika. Bár ugye a biztos megoldás csak a lámpavas lenne, Orbánnak meg Gyurcsánynak jól álna az enyhe szellőben lengedezés.

Bobby Newmark 2018.03.28. 12:47:20

@Csetepaté márki: Úgy, hogy egy kormánypárt van (KDNP-t most -meg úgy általában- hagyjuk figyelmen kívül), mindenki más meg ellenzék. Fasza, hogy osztod az észt politika témában úgy, hogy még az alapfogalmakkal sem vagy tisztában.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.03.28. 18:03:34

Én sem hiszek a közvéleménykutatásokban

neko1967 2018.03.28. 22:33:34

@megvagyhadnagy:
Jegyez meg valamit fidess troll!
A csuti csüngőhasú nem kormányoz, hanem uralkodik! Ez igen komoly különbség!

DFK 2018.05.11. 12:11:40

Most igazán jót vidulok a poszton és a kommenteken.
süti beállítások módosítása