B1 blogcsalád



Trumpnak Orbán mutatta az utat

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. augusztus 27. - Szelestey
  • Juncker be akar keményíteni a lengyelekkel szemben, de Merkel tart attól, hogy a magyar vétó megszégyenítené az uniót.
  • Trumpnak egy provokáció elég, hogy Orbán példáját követe bedarálja a demokratikus intézményeket és túszul ejtse a demokráciát.

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

Juncker azon van, hogy meg kell vonni Lengyelország szavazati jogát az unióban, és ehhez meg akarja nyerni a tagállamok támogatását, ám a német miniszterelnök ellenzi az elképzelést. A Bizottság elnöke az igazságszolgáltatás vitatott reformja miatt szorgalmazza a szankciókat, hogy ily módon térítse jobb belátásra Varsót. Ha ez nem sikerül, akkor élne az EU a 7-es paragrafus adta lehetőséggel. A politikus azzal küldte nyári szabadságra a biztosokat, hogy odahaza mindenki lobbizzon a terv érdekében. Hogy az eljárást meg lehessen indítani, ahhoz négyötödös többség szükséges, utána viszont egyhangú támogatás kell a döntéshez. Merkel azonban nem szeretné kiélezni a viszályt, mert attól tart, hogy a magyar vétó miatt a javaslat vereséget szenved a szavazásnál. Juncker szerdán tárgyal a német vezetővel a kérdésről. Ugyanakkor a luxemburgi külügyminiszter nem ért egyet Berlin visszafogott álláspontjával és azt sürgeti, hogy Berlin és Párizs figyeljen oda, mármint hogy minden tagállamban tartsák tiszteletben az unió alapértékeit. Macron különben a minap kijelentette, hogy a lengyel kormány nagyon sok kérdésben szembemegy az európai érdekkel és ily módon a földrész szélére sodródik, amire Lengyelország igen élesen reagált.

Bloomberg

bloomberg.jpg

A francia elnök után a német kancellár is bírálta a lengyel kormányt, amiért az megpróbálja befolyása alá vonni az igazságszolgáltatást. Merkel, akire négy hét múlva választások várnak, azt mondta, hogy amíg olyan államok, mint Lengyelország és Magyarország az Európai Bírósághoz fordulhatnak, bármi bajuk van, addig nem lehet rossz kompromisszumot kötni. Hozzátette, hogy különösen a lengyelek miatt igen súlyos a helyzet. A többség elsősorban ott ütközik korlátokba, ahol alapvető demokratikus értékek sérülhetnek. A jelentés megjegyzi, hogy az unió szankciókat szabhat ki a Szydlo-kormányra a jogállami elleni támadás miatt. A lengyel fél, a magyarokkal és a csehekkel együtt – biztonsági megfontolásokra hivatkozva – nem tesz eleget a kvótadöntésnek sem. Merkel ezt úgy értékelte, hogy senki sem csemegézheti ki, mely területeken szolidáris.

Boston Globe

unnamed_3.png

Orbán Viktor eltérítette a demokráciát, kihasználta a menekültválságot, hogy felkorbácsolja a muzulmánellenes érzelmeket, és ily módon előfutár volt ahhoz, ahogyan Trump kiszolgálja a fehér felsőbbrendűség híveit. Így látja ezt a CEU volt rektora, aki még korábban a demokráciáért és az emberi jogokért felelős amerikai külügyminiszter-helyettesként dolgozott, jelenleg pedig a Harvardon tanít. Mint írja, Magyarország erős embere Putyint utánozva mutatta meg az utat. A félelem és az elégedetlenség segítette hatalomra. meggyengítette a sajtót, az igazságszolgáltatást, a civil társadalmat, a jogállamot és a kisebbségi jogok védelmét. Uralmát azzal szilárdította meg, hogy az idegengyűlölő szélsőséghez folyamodott.

Hét hónap elteltével úgy tűnik, mintha az amerikai elnök Orbánt koppintaná. Az újságírókat a nép ellenségének minősítette, nekiment a sajtó fő vonalának, mondván, hogy az hamis híreket szállít. Megkérdőjelezte a bíróságok függetlenségét, valamint a bírák szuverén döntésképességét. Megtámadta a civil szervezeteket, vezényelte a rasszizmus és a gyűlölet bűncselekmények megerősödését. Jogkörével visszaérve el akarta érni, hogy az FBI állítsa le a vizsgálatot korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója ellen, majd menesztette a Szövetségi Nyomozó Iroda igazgatóját, aki azt akarta kideríteni, hogy Trump összejátszott-e Oroszországgal a választások befolyásolására.

Lehet, hogy a demokrácia ellenállóbb az USÁ-ban, mint Magyarországon, csak éppen a Fehér Ház lakója instabil és emiatt még veszélyesebb, mint Orbán. Az elnök az utóbbi időben megmutatta, hogy képes végtelen károkat okozni az ország belső és nemzetközi biztonságának. És elég egy olyan esemény, mint annak idején a Reichstag felgyújtása volt, hogy kiégjen a biztosíték. Ha Észak-Korea netán támadást indít, vagy fordítva, ha az USA támadja meg Kim Jong Un rendszerét, az már olyan félelmet kelthet, amit Trump megpróbálhat kiaknázni. Minden demokratikus intézményt mozgósítani kell, hogy meghiúsuljon a próbálkozás az amerikai demokrácia eltérítésére.

Economist

economist_1.jpg

Hazatérnek a kelet-európaiak, így lehet, hogy már túl van a csúcson a nyugatra irányuló kivándorlási hullám, amely oda vezetett, hogy 13 év alatt 18 millióval csökkent az érintett államok lakossága. Hogy megfordult az irányzat, annak az az oka, hogy virágoznak a keleti gazdaságok, emelkednek a bérek és alacsonyak a megélhetési költségek. Nagy-Britanniába pl. tavaly csak öt ezerrel érkeztek többen ezekből az országokból, mint ahányan távoztak a szigetországban dolgozó polgáraik közül. És főleg a fiatalok, a munkások mennek haza. Állást könnyű találniuk, Magyarországon a termelőcégek 73 %-a panaszkodik, hogy nincs elég munkaerő, ami 15 %-kal nyomta fel a kereseteket. Nagy vonzerőt gyakorol továbbá, hogy viszonylag olcsó a lakás. De nem csupán az anyagi megfontolások számítanak. Hanem a többi közt a hazafias derűlátás. Vagyis a nyugatiaknak, akik attól tartanak, hogy a keletiek elárasztják őket, nem szabad megfeledkezniük arról, hogy ezek közül az emberek közül sokan szeretik a hazájukat.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8712783538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.27. 15:53:07

Hála Istennek, Mertkell már érzi, hogy nem tud keménykedni.

Ez az ideális csata: meg se kell ütközni, mert az ellenség visszavonul.

John Nethem 2017.08.27. 17:03:45

A CEU volt rektora bemutatta, milyen is a kétbites gondolkodás.

taga20 2017.08.27. 18:37:45

@John Nethem: te most komolyan putyini szarországot akarsz itt?

Index isis alkaida mind CIA termék 2017.08.27. 19:15:16

Én eddig asztat hittem, hogy a CIA- csicskasajtó Hamis Hírek szerint a Putyin irányítja a Trumpot erre most kiderül, hogy a Patás Zorbán...

Merkeli demokrácia:

www.wsws.org/en/articles/2017/08/11/face-a11.html

Második facebook- cenzúza központ nyílik, Essenben.

Egészség világ 2017.08.27. 21:12:00

Érdekelnek otthoni munkák, pénzkeresési lehetőség? (Nincs MLM, piramis, egyéb visszataszító dolog :) ) Amivel találkozhatsz: YouTube partner program és nézettség növelés, Instagram Marketing, Fordítási Munkák, Freelancer munkák (bármi, programozástól kezdve, videó vágás, amit el tudsz képzelni), Ingyenes Domain szerzés, Ingyenes VPS :)..
Csekkold: valodi-otthoni-penzkereses.blogspot.com/

John Nethem 2017.08.28. 10:11:19

@taga20:

Egyáltalán nem állítottam ilyet.
Én csak az egyoldali, csőlátásos és primitív kritikák ellen vagyok, legyenek akármilyen politikai oldalon.

ogli dzsí 2017.08.28. 20:08:27

'Trumpnak egy provokáció elég, hogy Orbán példáját követe bedarálja a demokratikus intézményeket és túszul ejtse a demokráciát'

muhaha

VaradiJanos 2017.08.28. 20:14:50

@taga20: megint csúnyán beszélsz, pofán vágatlak anyáddal

ogli dzsí 2017.08.28. 20:17:53

'Orbán Viktor eltérítette a demokráciát, kihasználta a menekültválságot, hogy felkorbácsolja a muzulmánellenes érzelmeket, és ily módon előfutár volt ahhoz, ahogyan Trump kiszolgálja a fehér felsőbbrendűség híveit. Így látja ezt a CEU volt rektora, aki még korábban a demokráciáért és az emberi jogokért felelős amerikai külügyminiszter-helyettesként dolgozott'

- azaz régen a kormánynak dolgozott, de amikor a baloldal megbukott, kirúgták, és most szomorú és dühös. Öröm olvasni, hogy baloldali ex-politikus volt a ceu rektora. Ez csak megerősíti hogy ott tudományt oktatnak.

Janossz 2017.08.28. 20:32:09

És akkor még ezek a szegény tájékozatlan brüsszeliek azt se tudják, mi készül Hunniában:
Hogy a Bivalybaznádi jegyző megfelelő hátszéllel egyszer csak bírói székben találja majd magát, és dönt életekről, sorsokról.
Fognak csodálkozni.

ogli dzsí 2017.08.28. 20:41:22

@Janossz: a 8 osztályos Sulc viszont tök jó lenne német kancellárnak a ballib szerint

Janossz 2017.08.28. 21:16:08

@ogli dzsí: Kancellárnak választják az embert, bírónak meg kinevezik.

Akár képesítés nélkül. Van (lesz?) ilyen ország.

ogli dzsí 2017.08.28. 21:27:40

@Janossz: tehát képesítés nélkül volt jegyző?

gyanítom te gázszerelő lehetsz

Janossz 2017.08.28. 22:16:23

@ogli dzsí: Te szegény, tényleg azt hiszed, hogy ami egy falusi jegyzőnek elég, az bírónak is alkalmassá tesz?

Ha gázszerelő lennék, megfelelő szomszédsággal, már az enyém lehetne a fél Dunántúl.
Mondjuk a déli fele, az északi már elkelt.

ogli dzsí 2017.08.28. 22:18:50

@Janossz: mindkettőhöz jogi diploma kell, semmi más

már nem a komcsik uralkodnak amikor disznópásztorokat raktak be bírónak

Jakab.gipsz 2017.08.28. 23:35:29

Mi keresztények nem gyűlöljük a muzulmánokat!
Aki muzulmán gyűlöletről beszél az hazudik.
Mi keresztények (fehér és felsőbbrendűek) például a nők öltözködési szabályait a nőkre bízzuk, ők döntik el, mikor mi legyen rajtuk, jobban értenek hozzá, mint mi férfiak.

Azért tehetjük meg ezt, mert minden nőben valakinek az anyját, leányát és a testvérét tiszteljük, nem a ruhát tiszteljük, mert az már bálvány imádás lenne, hanem az egyenrangú, emberi lényt.
Ha valaki nem érti ezt a felsőbbrendű tiszteletet, az ne akarjon és nem tud, európaiként élni, gondolkodni.
Következtetés képen a független bíróságoknak semmi köze sincs az európai értékek megőrzéséhez, ugyanis az európai keresztény kultúra nem jogi kategória, az vagy van vagy nincs, és nem tudjuk dekonstruálni, (darabokra bontani).
Hasonlóan gondolkodunk a demokráciáról, ami nem kilós árú, mint a krumpli, tehát politológusoknak nem szükséges méricskélni és megcsinálni, európai értékekre hivatkozva, mert mihelyst megméred a demokráciát, már el is tűnik, mint a burka alatt a nő.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.08.29. 08:25:52

Lasssan el kéne dönteni, hogy Orbán egy jelentéktelen alak, akit mindenki ignorál, és különben is cigány, vagy egy diktátor, akitnek a módszereit a nagyhaatalmak vezetői követik.
Persze csak azok, akiket természetesen a Soros csicska média diktátornak fest le szintén.
süti beállítások módosítása