B1 blogcsalád



BOM-hívek, vigyázó szemetek Rióra vessétek!

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. május 25. - Szelestey
  • A tavalyi olimpia csak a NOB-korifeusainak fizetődött ki, de nekik busásan, Rio viszont évtizedekig nyögi az adósságokat.
  • A CEU örül, hogy bejelentette tárgyalási szándékát a new yorki kormányzó.
  • Botka azt közölte, hogy ha nincs más választás, a szocialisták egyedül indulnak jövőre.

FT

financial_times.jpg

A lap vezércikkben sürgeti, hogy az unió lépjen fel a soraiban jelentkező illiberális erők ellen, mert Közép- és Kelet-Európában egyre nagyobb nyomás nehezedik a jogállamra. Olyannyira, hogy ezekben az országokban a hidegháború óta a legnagyobb veszély fenyegeti az olyan, közös értékeket, mint a demokrácia, a szólásszabadság és a polgári jogok. És az EU-nak jelenleg nincs eszköze, hogy érdemben megakadályozza e tagok sodródását a tekintélyelvű rendszer felé. Pedig szüksége van megfelelő jogkörre, hogy orvosolja a legsúlyosabb jogsértéseket. Magyarország pl. fokozatosan szűkítette a demokráciát és a civil társadalmat. Orbán Viktor azt közölte, hogy illiberális államot akar és dicsérte a kínai, orosz és török modellt. Nem árt azonban, ha Brüsszel óvatos, amikor megpróbálja helyre tenni a tévúton járó országokat. A szavazati jog felfüggesztése visszaüthet. Orbán már unióellenes érzelmeket gerjeszt, hogy fokozza hazai támogatottságát.

Hosszú távon jó megoldásnak tűnik, hogy az EU több lépcsőben hozhasson szankciókat. Ehhez persze módosítani kell az alapszerződéseket, de ez nem lehet akadály. Addig is a tagoknak éberen kell figyelniük és gyorsan el kell ítélniük, ha bármelyik ország megszegi a demokráciát és a szabadságot. Közben azonban a nyugati államoknak törődniük kell a saját, otthoni populista nacionalizmusukkal. Ugyanakkor az egykori szocialista tömb tagjaira nem igaz, hogy náluk visszafordíthatatlan volna a demokrácia. Ami Keleten történik, az még nem fenyegeti létében az uniót. De őrülten derűlátó az, aki azt gondolja, hogy nem is fogja alapjaiban veszélyeztetni a közösséget.

Reuters

reuters.jpg

Románia szerint nincs szükség arra, hogy az unió új mechanizmusokat dolgozzon ki Magyarország és Lengyelország ellen a jogállamiság megsértése miatt. Erről a román külügyminiszter beszélt és azzal érvelt, hogy a jelenlegi eszközök tökéletesen alkalmasak a helyzet megfigyelésére. Melescanu hozzáfűzte, hogy Bukarest szorosabb kapcsolatokat akar a Visegrádi csoporttal. Egyben elutasította a többsebességes Európát, mondván, hogy az megosztaná a szervezetet. Mint ismeretes, több volt szocialista állam, köztük a magyar és a lengyel kormány is ugyanígy vélekedik, mert attól tart, hogy a partvonalra kerül, ha a szorosabb összefogás mellett döntenek az élenjáró, integrációpárti tagok.

FT

financial_times.jpg

Lehet, hogy Vaclav Havel országa már csupán egyetlen választásra van az illiberális demokráciától. Így látja a csehországi helyzetet a washingtoni American Enterprise Institute egyik, cseh származású kutatója. Dalibor Rohac megjegyzi, hogy Prága idáig jórészt kimaradt a nemzetközi jelentésekből, ami nem is baj, tekintve, hogy a világ figyelmét a térségben inkább Orbán és Kaczynski tekintélyelvű törekvései kötötték le. Ám az októberi választások nagy esélyese a most menesztett pénzügyminiszter, akit a szerző a prágai Berlusconinak nevez. Merthogy az ország egyik leggazdagabb embere, aki pártot alapított és lapokat vett. Viszont Magyarországtól és Lengyelországtól eltérően a cseheknél nacionalista retorikával nem lehet sokat elérni, arról nem beszélve, hogy Babis maga Szlovákiából származott el. De esetében súlyos érdekütközést jelent, hogy cégei nagy anyagi támogatást kapnak, miközben tulajdonosuk idáig a pénzügy tárca gazdája volt. Ellenzi, hogy bevezessék az eurót és az integráció elmélyítését. Ha megválasztják kormányfőnek, az azzal fenyeget, hogy az ország éppen akkor szigetelődik el, amikor fontos döntések születnek Európa jövőjéről. Még aggasztóbb azonban az a kérdés, vajon Csehország mennyire horgonyzott le a nyugaton.  

New York Times/Washington Post/AP

washington_post_1.jpg

A CEU üdvözölte a new yorki kormányzó tárgyaláskészségét, az egyetem szerint Cuomo bejelentése megnyitja az utat az egyeztetések előtt. Ignatieff rektor reméli, hogy az Orbán-kabinet kedvezően reagál. Az iskola kezdettől fogva azon a véleményen volt, hogy a Magyarország és New York Állam között kötendő megállapodás jelenti a kiutat. A kormány egyelőre nem foglalt állást. Cuomo szerint minden érdekelt félnek alapérdeke, hogy a Közép-Európai Egyetem szabad intézményként Budapesten maradjon és ő e célból kész a párbeszédre. A hírügynökség megjegyzi, hogy a pillanatnyi állás szerint a nemrégiben módosított törvény távozásra kényszerítheti a CEU-t. A jelentés emlékeztet arra, hogy az amerikai Külügyminisztérium a magyar igényre válaszolva két napja közölte: nem jogosult és nem is szándékozik ez ügyben leülni a magyar féllel. Egyben felhívta Magyarországot, hogy függessze fel a jogszabályt. A tudósítás hozzáteszi, hogy az egyetem körüli vita része a szélesebb körű Soros-ellenes magyar kampánynak, ami abból ered, hogy az üzletember a nyílt társadalmat pártolja, Orbán Viktor ellenben illiberális államot akar csinálni az országból.

Reuters

reuters.jpg

1. Az MSZP az új baloldali programmal szeretné feltornászni saját népszerűségét, és csak utána kíván bármilyen szövetséget kötni Orbán Viktor megbuktatására. Ezt Botka László mondta a Reuters beruházási konferenciáján. Kiemelte, hogy a sikerre csak akkor van esély, ha a baloldalon egyetlen jelölt száll szembe a kormányfővel. A beszámoló kitér arra, hogy Orbán összeakaszkodott a nyugati szövetségesekkel a fékek és ellensúlyok lebontása, illetve a migrációs válság során alkalmazott durva retorika miatt. Ám a szétaprózott ellenzékkel szemben toronymagas favoritnak számít. Botka ugyanakkor szeretné visszacsábítani azokat, akik jó pár éve faképnél hagyták a pártot annak gazdaságpolitikai hibái és korrupciós botrányai miatt. A szocialisták jelöltje megismételte, hogy hallani sem akar semmiféle együttműködésről a Jobbikkal. De egyben szeretné elkerülni, hogy a baloldal belső vitái miatt Orbán megint kenterbe verje őket. Mint közölte, ha szükséges, az MSZP egyedül indul. Azt is megjegyezte, hogy ő leszerelné a határkerítést, amint az unió határvédelmi egységei elfoglalják helyüket és megnyugszik a közel-keleti helyzet.

2. A paksi bővítés államtitkára bejelentette, hogy a Roszatom illetékes leányvállalata már a közeljövőben kiírja az első jelentős nemzetközi versenytárgyalást a két reaktor gőzturbináinak legyártására. Aszódi Attila szerint a hasonló finnországi beruházás alapján a GE Alstom, a Siemens és a Toshiba indulhat a tenderen. A munkálatok várhatóan a jövő év elején kezdődnek, az első szakasz egy év alatt 600-900 millió eurót visz el. A nagy költségek 2021-24 között jelentkeznek, amikor a blokkokat alakítják ki és beépítik a berendezéseket. Aszódi megjegyezte, hogy az atomerőmű régi és az új része legfeljebb hat éven át működik párhuzamosan. De szerinte a magyar áramtermelésben megvan a helye a megújuló energiaforrásoknak is. Merthogy Paks az évszázad végéig a szükségleteknek a 40 %-át fedezi, vagyis a hiányzó részt más formában kell előállítani.

Yahoo

Rio de Janeiro pontosan mutatja, hogy miért nem szabadna egyetlen városnak sem olimpiát rendeznie. A láng mindössze 7 hónapja aludt ki, de a vendéglátó ország most már elismeri, hogy az egész vállalkozás rettenetes, sőt esetleg bűnös ötlet volt. Csak a hatalmas adósságok maradtak utána és senki sem tudja, hogy mit kellene tenni a máris pusztuló sportlétesítményekkel. Még soha ilyen gyorsan nem következett be a kijózanodás, még soha nem volt ekkora a helyi felháborodás, és talán egyszer sem győződhetett meg ennél egyértelműbben a világ, hogy nem szabad kapcsolatba kerülni a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal. A költségek 12 milliárd dollárt tettek ki, de az ügyészség a játékok előtt elkezdte a nyomozást a korrupciógyanús ügyekben. De a legmegdöbbentőbb, hogy Rio minden előzetes tervezés nélkül adta be a pályázatot, csak éppen a NOB nem törődött ezzel a ténnyel.

A tanulság az, hogy az olimpia egyenesen szörnyű minden olyan településnek és országnak, amely nem eléggé fejlett. Az egész arra megy ki, hogy találjanak új bugrisokat, akik vállalkoznak a szerepre: vagy túlzottan lelkes fejlődő államok, vagy korrupt despoták, vagy tehetős városok, amelyek azt hiszik, hogy belegázolhatnak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság mocskába, de ők maguk nem szennyeződnek be. Brazíliában a stadionok omladoznak, a lakóházakat nem adták át a szegényeknek. Esély nincs arra, hogy megszabaduljanak a rendezés folytán előállt tartozásoktól. A dicsfény viszont már rég elillant. Ellenben a NOB előkelőségeinek tele a zsebük és már az új áldozatra vadásznak. Azt mondják persze, hogy legközelebb másként lesz. De a 2026-os téli olimpia rendezéséért még nem jelentkezett senki. Ám ha odafigyelnek a riói jajkiáltásokra, akkor nem is fog.

Hangos sajtószemle.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1912538681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK1 2017.05.25. 12:31:48

megpróbáltam elolvasni.
Rióra aztán Rio
NOB-korifeusainak

eddig jutottam.
süti beállítások módosítása