B1 blogcsalád



Táblával illusztrálta Hadházy Ákos a miniszterelnök beszédét

2019. október 21. - nickgrabowszki

Orbán Viktor éppen azt fejtegette, hogy a Fidesz megnyerte az önkormányzati választásokat, amikor a független ellenzéki országgyűlési képviselő odalépett, és egy táblát tartott elé. Orbán megpróbálta elvenni a táblát, de nem tudta. Végül Kövér embereinek (update: fideszes képviselőknek!) sikerült. (kép: Tordai Bence/Facebook)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr2215244746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.10.23. 23:53:38

@eszti.....: 'a csórók!
milyen snassz Bécsben bérházban élni, mikor zsákfalván is lehet sajátban. '
Addig jó bérleményben lakni, amíg az ember egészséges és van munkája.
Ha nincs miből fizetni a lakbért, mert beteg az illető vagy kevés a nyugdíj, akkor még a mocsárszéli saját kunyhó is vagyont ér.
Arról nem beszélve, hogy a gyerekeire nem hagy semmi, ők is kezdhetik elölről az egészet, ...
Már többször betettem azt a cikket ahol az európai országok vagyoni helyzetét elemzik, hogy pl. az agyon irígyelt hollandoknál, dánoknál az emberek több mint 60% úgy hal meg, hogy több az adóssága, mint a vagyona, ... nagy élmény az a gyerekeknek.
A mobilitás nem sokat ér, ha közben tömegek lesznek földönfutók pont e miatt a "fejlett nyugaton"!

2019.10.24. 00:02:48

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Részben válaszoltam a felvetésre az előző beírásomban.
A mobilitás nem nekünk találták fel, hanem a cégeknek, hogy nagyobb legyen a profit.
Budapesten éppen lakhatási válság van kialakulóban, mert olyan magasak lettek a bérleti díjak, hogy a borsodinál magasabb fizetések maradványából röghöz kötött szintet lehet csak produkálni, ...
Azt is rosszul látja, hogy ezt a rendszerváltáskor rontották el, mert Európa nyugati felén már a lakosság közel felét érinti ez a probléma, .. ez a liberális gazdaságpolitika terméke, az gyűrűzik be hozzánk, nálunk azt a kisebbséget érintve, aki bérleményben lakik.
Foggal körömmel ragaszkodnunk kell a magán lakóingatlan birtoklás hagyományaihoz, mert ha nem ezt tesszük, akkor a robotizáció minket is ahhoz a pár száz millió európai lakoshoz fog hozzárendelni, akik sátortáborokban fognak élni a saját hazájukban!

2019.10.24. 00:10:27

@eszti.....: Nyugaton más a kolbász mozog a kerítésben, bár a folyamatos újrafestés miatt ezt sokan nem látják.
A liberális gazdaságok lényege, hogy az erősebb hal megeszi a gyengébbet, .. és ebbe a lakosság minden tagja beletartozik.
novekedes.hu/elemzesek/melyik-az-a-ket-europai-orszag-ahol-a-lakossag-60-szazalekanak-tobb-az-adossaga-mint-a-vagyona

eszti..... 2019.10.24. 00:14:15

@Tényelek:

ez békaperspektíva.
én egy ideig Ausztriában dolgoztam, mint ápoló. néhány család életét közelről figyeltem, kvázi részt vettem benne.
osztrák kisváros Bécs közelében.
az idősek családi házban laknak. a gyerekeik max. 20 éves korukban elköltöznek otthonról. lakást bérelnek. amennyiben családot alapítanak, kisvárosban építkeznek, nagyvárosban első években bérleményben laknak, majd saját ingatlant vásárolnak/építenek.
a mamahotel intézményét nem ismerik.

eszti..... 2019.10.24. 00:20:10

@Tényelek:

ez Matolcsy lapja? )))))))))))))))))

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.24. 07:46:06

@Tényelek:

hvg.hu/itthon/20191023_retvari_bence_hadhazy_akos_tabla_parlament_szavazas?s=hk

Csatlakozok a facebookozókhoz.:D

Após házát a vidéki kis faluban nem lehet eladni, mert nincs fizetős kereslet, mivel nincs munkahely, megélhetési lehetőség. Meg földjük sem, mert azt is ügyesen összeszedték Torgyán idején a csókosok. Pedig csak 4 milláért árulják a fürdőszobás házat. Annyiért már egy rendes ólat sem lehet ma építeni. Mihez akarsz te ragaszkodni?

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.24. 07:50:58

@Tényelek: "Remélhetőleg odáig nem fogunk eljutni, hogy az ő alpáriságukat majd az gyerekeinknek, unokáinknak mint értékrendet kell kötelezően átvenni!"

Remélem Hadházyról nem is kerül elő borkás féle videó sem.;D

n_dy 2019.10.24. 08:16:49

mindig van lejjebb ... ismét bizonyított a bányászati szakértő

Cycmen 2019.10.24. 08:27:01

Táblával illusztrálta! Nagyon jó! Akkor ez valami powerpoint varázsló segítségével előállított prezentáció ugye? :D Erős a gyanúm, hogy a szoftver kissé vírusos lehetett!

2019.10.24. 10:29:12

@eszti.....: "ez Matolcsy lapja? ))))))))))))))))) "
Valójában nem tudom, de pl. az indexen, hvg--n, privátbankáron is megtalálható ez az elemzés, az egyiken ennél sokkal részletesebben.
De lehet, hogy mindegyik Matolcsynak dolgozik, nem néztem utána.

2019.10.24. 10:32:27

@eszti.....: "ez békaperspektíva.
én egy ideig Ausztriában dolgoztam,"
Ez nem érv, nekem sok év jutott náluk a "megfigyelésre" :-)!
Azon érdemes elgondolkodni, hogy vajon miért tömegjelenség, hogy az okosabb nyugatiak nálunk vásárolnak lakóingatlanokat, .. ha náluk annyira jó minden, nálunk, meg minden rossz!

2019.10.24. 10:39:44

@látjátok feleim szümtükkel: "Após házát a vidéki kis faluban nem lehet eladni, mert nincs fizetős kereslet, mivel nincs munkahely, megélhetési lehetőség. Meg földjük sem, mert azt is ügyesen összeszedték Torgyán idején a csókosok. Pedig csak 4 milláért árulják a fürdőszobás házat. Annyiért már egy rendes ólat sem lehet ma építeni. Mihez akarsz te ragaszkodni? "

Lehet a mában tengődve gondolkodni, de talán egy ingatlan esetében érdemesebb a jövőben, hosszútávon !
Ami ma értéktelen az, lehet holnap már komoly értékkel bír, .. nem kell eladni, hanem kiadni kalandra vágyó nyugatiaknak, mint azt a balatoni barátom teszi a Bükkben, ... abból fizeti a Mosonmagyaróváron vásárolt lakásának a törlesztését.
Csak halkan jegyzem meg, hogy a történelmi tudása némi kiegészítésre szorul, mert Torgyán miatt biztosan nem vették el a földet a csókosok, ő ugyanis a reprivatizáció híve volt, azért veszett össze Antallal, mert nem az ő elképzelését valósították meg.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.10.24. 10:52:43

@n_dy: "mindig van lejjebb ... ismét bizonyított a bányászati szakértő"

Faszt ért Ondó Viktor gazdád a bányászathoz. Kábé semmihez nem ért, talán csak a focihoz, azt nem tudom megítélni.

Cycmen 2019.10.24. 10:53:28

@Tényelek: "Csak halkan jegyzem meg, hogy a történelmi tudása némi kiegészítésre szorul, mert Torgyán miatt biztosan nem vették el a földet a csókosok, ő ugyanis a reprivatizáció híve volt, azért veszett össze Antallal, mert nem az ő elképzelését valósították meg."

Bocs hogy közbeugatok, csak ez a jelenség amit csinált itt is a kolléga, néhány gondolatot vetett fel bennem!
Szóval elképesztő, ahogy a szoclib bűnöket pofátlanul áttestálják másokra, azt gondolva hogy nem vagy tisztában azzal az időszakkal!

Cycmen 2019.10.24. 10:56:55

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Faszt ért Ondó Viktor gazdád a bányászathoz. Kábé semmihez nem ért, talán csak a focihoz, azt nem tudom megítélni."

Pedig már nem számítana egyel több téma, amiben úgy mondasz megfellebbezhetetlen véleményt, hogy hozzá sem konyítasz!

alöksz róz 2019.10.24. 11:59:02

@inreallife: "2007-ben ugyanakkora volt a median netto haztartasi bevetel, mint 2016-ban." - hol láttál ilyet, mert az általad hozott táblázatban nincs ilyen, így meg erős a gyanú, hogy kamuzol
(2009-től szerepelnek benne adatok, 2010-ben volt alacsonyabb a 2009-esnél, a többi mind bőven magasabb)
"A magyar netto berek faszan mutatjak az orszag helyet az unioban." - és nem a nettó béreket tartalmazza, hanem benne vannak a segélyek, nyugdíjak is

mgdé 2019.10.24. 13:06:43

@Cycmen:

Már Antall is szoclib? :)

Sir Bates dö Hól 2019.10.24. 13:33:02

@Én de genere Mi: maradj már! kinyújtott nyelvvel összpontosított! értékeljük az erőfeszítést!...

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.24. 14:17:19

@Tényelek: "mert Torgyán miatt biztosan nem vették el a földet a csókosok, ő ugyanis a reprivatizáció híve volt, azért veszett össze Antallal, mert nem az ő elképzelését valósították meg."

Érdekes amit állítasz, mert a mi megyénkben elsők közt a Torgyán jobbikbalik keze szerezte meg a maga 300 hektárját, a kisember meg még éveket várt, mire sorra került a roszabb minőségű földek körül.

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.24. 14:23:14

@Tényelek: "Azon érdemes elgondolkodni, hogy vajon miért tömegjelenség, hogy az okosabb nyugatiak nálunk vásárolnak lakóingatlanokat, .. ha náluk annyira jó minden, nálunk, meg minden rossz!"

Na, akkor gondolkozz!

Rokon a szomszédban egy év alatt annyit tudott félre tenni a keresetéből, hogy abból rendbe hozatta a házát, és nyitott egy kisebb boltot.

Paráss 2019.10.24. 14:30:54

hadhazy utolsó tábláján egy rövid, de léyengretörő személyes kívánságlista volt? hogy mit is szeretne?
:)

kalapácstollú 2019.10.24. 14:33:26

@Paráss: Ezt most próbáld meg betűelütés nélkül!
Viszont nem zárható ki, hogy a válasz igen. :)))

Paráss 2019.10.24. 16:04:26

@Sir Bates dö Hól: "Megjegyzem, hogy a tábla tartalmát ki is vitatná?"
Valahol jogos. Mert a hadházy név mit is juttat mostantól az eszünkbe? Hát a lónak a... ;)

atomic power 1986DucaDuca 2019.10.24. 16:27:37

@Én de genere Mi:

„Mikor volt Olaszország az olasz egyesülés óta bármikor is Hollandia fejlettsége közelében? Írd és mondd: Soha.”

Ez igaz, de én nem is állítottam az ellenkezőjét. A távolság viszont nőtt az eurózóna legfejlettebb államaihoz képest. Az egykor gazdasági csodaként emlegetett olasz gazdaság jelenleg Görögország után a legrosszabb állapotban lévő gazdaság a zónán belül.

„Teljesen más okokból származó különbségeket akarsz a kormányváltások nyakába varrni. Ilyenekkel inkább Lenyin bácsinál házalj.”

Ezek nem sima kormányváltások voltak, hanem kormányválságok. Kezdetben, a II. világháború után az ok az volt, hogy nem volt pártokon átívelő váltógazdaság.
Biztos hallottál már az olasz politikai élet pörgős-pörölős nyughatatlanságáról, melyben egy rakás párt amortizálódott?! /szemben pl.: Németországgal, ahol mindig stabil váltógazdaság volt a II. világháború után/

Pl.: 1951-ben De Gasperi elnöki megbízást kapott ujabb kormányalakításra 10 nappal azután,hogy hatodik kormánya megbukott. Aldo Moro 1964-ben alig egy hónappal azután, hogy megbukott kapott szintén kormányfői megbízatást. Rumor kormányfő 3-szor bukott, kétszer újra megbízást kapott. Andreotti kormánya is széthullott pillanatok alatt.

Az egész II. világháború utáni olasz történelemben a pártok gyors amortizálódását és a folyamatos botrányokat látjuk. A jól működő gazdaság és a mély strukturális reformok ugyanakkor jól működő államapparátust és jogi hátteret igényelnek.

A gazdaságpolitika Olaszországban mindig a pillanatnyi erőviszonyoktól függött. Olyan, hogy hosszú távú tervezés szinte ismeretlen volt az olasz gazdaságpolitikában, az erőviszonyoknak megfelelően mindig a reformokat gyengítő kompromisszumokkal válaszoltak. Nem véletlen, hogy ezekkel a reformokkal a mai napig adós Olaszország.
1993 után kialakult Olaszországban is a váltógazdaság német, angol mintára, de a kormányválságok ennek ellenére nem szűntek meg. Olyan kormányfők buktak sorra, mint Berlusconi, Dini, Prodi és D’Alema.

A jobbközép és a balközép blokk ellenzékbe került és felettük összefogtak a balos és jobbos populisták. Azonban csak az intrikák jellege változott meg és kormányválság továbbra is van, mint a köztársaság születése óta folyamatosan.
Olaszországban az elmúlt 70 évben három teljesen eltérő politikai rendszerben ugyanazzal a bugalommal őrlik fel egymást a pártok.

A pártok közötti bizalom rendkívül törékeny. Andreotti második kormánya banális ok miatt bukott meg 1973-ban, de ennek ellenére még ötször jött vissza különböző helyzetekben kormányozni.

Én nem állítom azt, hogy kizárólag a sorozatos kormányválságok miatt került az olasz gazdaság relatíve rosszabb helyzetbe az északi államikhoz képest, de a politikai bizonytalanság biztosan nem kedvezett nekik.
Úgy látom, hogy Magyarország is hasonló útra térhet, a politikai bénultság állapotába, ugyanis habitusunk nagyon sokban hasonlít az olaszokéhoz.

eszti..... 2019.10.24. 16:33:01

@Tényelek:

Miért tömegjelenség?
Mert annyival olcsóbb. Ez még nem jutott az eszedbe?
Az osztrák nyugdíjas nem a csirkefarhát akciót várja, hanem elutazik a magyarországi víkendházába.
"Ez nem érv, nekem sok év jutott náluk a "megfigyelésre" :-)!"
Mégsem sikerült megértened a kinti életstílust, felfogást, a magyarországi értékrendhez viszonyítasz mindent. Ezt neveztem békaperspektívának.
Nem mindenütt a létbizonytalanság az alap.

Sir Bates dö Hól 2019.10.24. 18:33:02

@Paráss: ja, csak nálam a ner korrupcióinak feltárása kapcsolódik harházy nevéhez, sz'al arra gondolva tényleg a "meg a lónak a faszát!"-ra asszociálok azonnal;-)...

Sir Bates dö Hól 2019.10.24. 18:35:55

@atomic power 1986DucaDuca: ne erőltess semmit, amit nem kapsz készen a facebookon, borkai spanja, az önálló véleményalkotás nem a te világod...

atomic power 1986DucaDuca 2019.10.24. 18:40:15

@Sir Bates dö Hól:

------Sir Bates dö Hól2019.04.29. 18:37:29
@6.Lenin: "A korrupció pedig akkor van, ha nem te lophatsz, ha te, akkor annak rengeteg más elnevezését is kitalálták már."

Lajosom, a korrupció az korrupció! a többi csak szarmaszatolás! én elég sokszor vesztegettem meg embereket, de nem is néztem őket szarba se! gyökér kis geci mind, aki hagyja magát megvesztegetni! ez a normális morális álláspont! aki mást mond, az meg morálisan nulla!--------

eszti..... 2019.10.24. 18:48:50

@atomic power 1986DucaDuca:

figyelj! nem én vagyok a legélesebb kés a fiókban. épp ezért mondom neked- suba a subához, guba a gubához- ez így már unalmas.

atomic power 1986DucaDuca 2019.10.24. 18:51:01

@eszti.....:

Nekem is unalmas, de nem száll le rólam!

atomic power 1986DucaDuca 2019.10.24. 18:58:59

@eszti.....:

Semmit nem talált meg, viszont durván személyeskedik, amit én nem tettem vele.
Veled lehet vitatkozni, mert Te korrekt vagy. Ő viszont már a legelején prejudikál.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.10.24. 19:04:11

@Sir Bates dö Hól: Szerintem azt nem hadházy tárta fel. Ő csak beteges akciózásokkal és mocskolódással hívta fel magára a figyelmet. A korrupcióról tőle függetlenül tudhatunk.

eszti..... 2019.10.24. 19:06:09

@atomic power 1986DucaDuca:

ilyen ez a popszakma. :)
döntsd el! vagy érzékenykedsz, vagy kommentelsz. a kettő együtt nem megy.

csak addig zavar a véleménye, míg nem lősz vissza. nem kell ahhoz trágárnak lenni.
mondjuk, elég vastag az a rinocéroszbőr, de lehet rajta fogást találni. :)

atomic power 1986DucaDuca 2019.10.24. 19:22:44

@eszti.....:

"döntsd el! vagy érzékenykedsz, vagy kommentelsz. a kettő együtt nem megy."

Nem érzékenykedek. Viszont nem kommunikálok olyanokkal, akikkel normális stílusban nem lehet. Én próbálok mindenkivel tisztességes hangnemben kommunikálni. Ezt szeretném vissza kapni. Nem azért, mert érzékeny vagyok, hanem azért, mert azt szeretném, ha a szekértáborok között közeledés lenne. Azt próbálom kicsiben "elkövetni", amit a nagypolitikában is látni szeretnék. Valamifajta kiegyezést a politikai oldalak között, mert ez így nem mehet tovább, ha jót akarunk magunknak. Úgy tartom, hogy mindenkinek igaza van valamilyen mértékben, ha ezt őszintén gondolja. Az osztrák-magyar kiegyezés is üdvös volt az ország számára. A jelenlegi belpolitikai helyzetben is erre lenne szükség. Én, a magam részéről ezen a fórumon megtettem mindent. Erre jön valaki, aki mindenbe beleköt, ami be csak lehet. Ennek így semmi értelme.

csak addig zavar a véleménye, míg nem lősz vissza. nem kell ahhoz trágárnak lenni.
mondjuk, elég vastag az a rinocéroszbőr, de lehet rajta fogást találni. :)

eszti..... 2019.10.24. 19:49:30

@atomic power 1986DucaDuca:

talán első lépésként próbálhatnád megérteni, miért olyan, amilyen
aztán játszani vele /lőjj vissza! )))/

de ahogy érzed......te nickked, te döntésed

atomic power 1986DucaDuca 2019.10.24. 19:55:58

@eszti.....:

"talán első lépésként próbálhatnád megérteni, miért olyan, amilyen
aztán játszani vele /lőjj vissza! )))/"

Nem foglalkozom vele. Becstelen ember. Ő maga állítja magáról. Miért kellene nekem ilyenekkel foglalkoznom? Nem fog lehúzni a szintjére.

eszti..... 2019.10.24. 19:58:17

@atomic power 1986DucaDuca:

ahogy érzed. de ezt már mintha mondtam volna..... :)

Sir Bates dö Hól 2019.10.24. 20:18:39

@atomic power 1986DucaDuca: ez nem prejudikáció borkai spanja! tisztán tényközlés;-)... krumplit hoztál már? vagy még maradt a voksolásról?...

Szergej Szergejevics Szergejev 2019.10.24. 20:20:39

@Sir Bates dö Hól: Hiába kuncsorogsz, a krumplit már elvitték, neked már csak a csontok maradtak.

vau vau

Sir Bates dö Hól 2019.10.24. 20:21:35

@Fermentátor: sz'tem meg rendesen dolgozik azon: úgy ismerte meg a közvélemény, hogy borította a trafikmutyit szekszárdon; hogy milyen képviselő lenne egy normális parlamentben, azt én sem tudom még megítélni...

Sir Bates dö Hól 2019.10.24. 20:22:56

@Szergej Szergejevics Szergejev: húst is osztottak?! baaaazmeg, ha ezt tudom, nyalom a segget, mint te;-)...

Sir Bates dö Hól 2019.10.24. 20:25:32

@eszti.....: azt már megmagyaráztam, hogy azért volt, hogy ne fájjon!...

eszti..... 2019.10.24. 20:35:59

@Sir Bates dö Hól: nagy fasz vagy. de talán ezt is mondtam már.....

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.10.24. 20:54:06

@atomic power 1986DucaDuca: Utolsó bekezdésedhez: igen, mert a választók nagy tömege a vélt igazságot nézi, nem pedig a működőképességet. Olyan hiedelmekkel élnek sokan, hogy az igazság és a demokrácia valamiféle cél.

kalapácstollú 2019.10.24. 20:59:04

@Sir Bates dö Hól: Mert hadhazy valahol megkapargatott valamit, ami csepp a tengerben, attól...szóval nem ő találta fel a spanyolviaszt. A normális parlament pedig attól elsz normális, ha normálisan viselkednek a képviselők, nem pedig attól, ha neked tetsző a politikai összetétele. Ami a normális viselkedést illeti, hadházy perpill az utolsó helyen áll.

Sir Bates dö Hól 2019.10.24. 21:19:32

@kalapácstollú: amennyiben szerinted az normális, mikor lezsák lekeverte a mikrofont a "rabszolgatörvény" vitája során, akkor igazad van... én azért inkább maradok a már jelzett véleményemnél...

atomic power 1986DucaDuca 2019.10.24. 22:11:35

@Fermentátor:

"igen, mert a választók nagy tömege a vélt igazságot nézi, nem pedig a működőképességet. Olyan hiedelmekkel élnek sokan, hogy az igazság és a demokrácia valamiféle cél."

Mindkettő cél, de hogy milyen sorrendben az már más kérdés. Bizonyos helyzetekben a "totális" demokrácia éppen hogy visszatartó tényező lehet a döntéshozatalban.

Francis Fukuyama szerint az USA-ban a fékek és ellensúlyok rendszere akadályozza a döntéshozatalt, mivel ideológiai ellentétekre épít.

Éppen ezért szerinte az amerikai döntéshozatalt a hanyatlás jellemzi.

Ennek az az oka, hogy alapesetben liberális v. baloldali elnök konzervatív, azaz jobboldali törvényhozással áll szemben. Ezek a hatalmi tényezők kölcsönösen blokkolják egymást.

Más esetekben a liberális demokrácia idő előtti alkalmazása akár az állam széteséséhez is vezethet.

Sir Bates dö Hól 2019.10.24. 22:15:12

@atomic power 1986DucaDuca: ezzel azt akarod sugallni, hogy moon idő előtti a jogállam? látod, ezért vagy borkai spanja;-))))...

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.10.25. 12:27:30

@atomic power 1986DucaDuca: Véleményem szerint a demokrácia nem cél, hanem eszköz. Eszköz a társadalom működtetésére. Az igazság pedig (mivel mindenkinek van igazságérzete) egyfajta "nyelv" az értékítéleteinkben, mely alapján egyes helyzeteket megítélhetünk. Lehet, hogy pontatlan ez így, de az igazság sem lehet cél. Cél, hogy a társadalom működjön. Vagy cél, hogy lehetőség szerint minél boldogabbak legyünk. Ezek lehetnek célok.
Ahogy Te is írtad, a liberális demokráciát nem lehet bárhol és bármikor alékalmazni. Kiegyensúlyozott társadalomban, viszonylagos jólétben, kicsi veszélyhelyzet és megfelelő társadalmi értékrend esetén igen.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.10.25. 12:29:53

@Sir Bates dö Hól: A liberális demokrácia nem azonos a jogállammal. Utóbbi azért jóval tágabb kategória.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.10.25. 12:44:18

@atomic power 1986DucaDuca: Még erre:

"Bizonyos helyzetekben a "totális" demokrácia éppen hogy visszatartó tényező lehet a döntéshozatalban."
Egyetértve ezzel egy gondolati játék: demokráciát legegyszerűbben a szabad választások meglétén mérnek le. Nyilván van más módja is ennek, most a játék kedvéért nézzünk egy tó-ig változatot. Ebben a totális demokrácia az, mikor minden egyes döntés meghozatalában mindenki részt vesz. A legapróbban is: újszülöttől az aggastyánig. Elméletileg (!) ez lenne a totális demokrácia. Ez nyilván nem működőképes, ezért a demokráciát mindenütt korlátozzák: korlátot, hogy kik szólhatnak bele (korhatár szerint, priuszok szerint, állampolgárság szerint, stb.) és mibe szólhatnak bele (pl. abba, hogy kik hozzák meg HELYETTÜK a döntéseket). Ezt a korlátozást elméletileg vihetjük a falig és akkor megkapjuk a totális diktatúrát. Nyilván egyik totálsi helyzet sem életképes, a valóság a kettő között szokott elhelyezkedni. És vannak vészhelyzetek (pl. természeti kataklizma, háború, stb.), mikor ezt a demokrácia-diktatúra potmétert a diktatúra irányába kell eltolni, máskor pedig, a veszély elmúltával a potméter csavarható a demokrácia felé. És sokszor nem egyik napról a másikra tehető ez meg, hiszen az adott társadalom értékrendjétől is függ ez. Más a magyar társadalom helyzete és értékrendje, mint a holland vagy a svéd, esetleg a svájcié (ahol egyébként ötven éve pl. a nőknek sem volt választójoguk a nagy liberális tobzódásban), nem is lehet elvárni, hogy ez a képzeletbeli potméter itt is ugyanabban a helyzetben álljon, mint náluk. Most mégis azt várnák el tőlünk.

Cycmen 2019.10.25. 12:50:18

@Sir Bates dö Hól: ezzel azt akarod sugallni, hogy moon idő előtti a jogállam? látod, ezért vagy borkai spanja;-))))...

A jogállam dumátok egy aláírt üres papírlap, mindig azt követelitek ezzel az indokkal, ami éppen eszetekbe jut! Íme ez a Borkaihoz kötés! Milyen jog? Jelentsd fel ha bizonyítékod van, a jog lehetőséget ad rá! Törvényesen megválasztották? Igen! Ugatsz? Igen! Milyen jogról is beszélsz? A ti abszolút hatalmatokat kiszolgáló egyoldalúan alkalmazott és csak rátok nem vonatkozó jogról!

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.10.25. 14:12:44

@Fermentátor: tó-ig= tól-ig :D
a többi elütés (van néhány) azért talán érthető.

Sir Bates dö Hól 2019.10.25. 15:27:29

@Fermentátor: pontosabban? remélem nem azt fejted ki, hogy a száli frankok törvénykönyve is a jogállam alapja volt;-) (bár kétségtelen, hogy a germán törzsi demokrácia elviselhetőbb lehetett, mint a ner)

Sir Bates dö Hól 2019.10.25. 15:33:32

@Fermentátor: semmi probléma ezzel a gondolatkísérlettel, de a fidesz nem arra kért és kapott felhatalmazást, hogy a potmétert a diktatúra irányába csavarja: corliolanust is felkérték, miként churchillt is, orbánt ellenben senki;-)...

Sir Bates dö Hól 2019.10.25. 15:35:36

@Cycmen: Mirmur, elgurult a gyógyszer? Úgy érzed, hogy kezd összeállni egy falka?;-)... legyél már férfi, csak leszálltak már a golyóid;-)...

Cycmen 2019.10.25. 15:42:45

@Sir Bates dö Hól: Ezt a fos választ! Ne ironizálj.

6.Lenin 2019.10.25. 15:50:36

@Fermentátor:

"a potméter csavarható a demokrácia felé. "

Ezek szerint a demokráciát a potmétert csavargató határozza meg. Nácitól-a libsiig.
Érdekes gondolat. De nem pont ez a baj?

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.10.25. 15:52:06

@Sir Bates dö Hól: "...a diktatúra irányába..." Ez így eléggé félreérthető, őleg annak fényében, hogy a fenti gondolatkísérlet alapján, minden, ami nem a totális demokrácia (értsd: minden egyes pici kérdésben kb. népszavazáson döntenek újszülöttől aggastyánig), az diktatúra.
Minden kormánytöbbég arra kap felhatalmazást, hogy a potmétert a működőképesség irányába tekerje.

6.Lenin 2019.10.25. 15:56:51

@Fermentátor:

"Minden kormánytöbbég arra kap felhatalmazást, hogy a potmétert a működőképesség irányába tekerje. "

A nácitól- libsiig. Náci demokrácia, liberális demokrácia, lófasz demokrácia.

Jó a játék.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.10.25. 16:21:34

@6.Lenin: "Érdekes gondolat. De nem pont ez a baj?"
Szerintem semmi gond avval, ha egy gondolat érdekes. :)))

Na jó: azt sem látom gondnak, ha a mandátumot kapott erő gyakorolja a hatalmat (átállítja azt a potmétert, ha szükséges). Ha nem az őt felhatalmazó szája íze szerint teszi, majd leváltják.

Sir Bates dö Hól 2019.10.25. 16:29:10

@Fermentátor: nem gondolom, hogy ez következne a gondolatkísérletből;-)...
a "totális demokrácia" alatt érthetjük-e a közvetlen demokráciát?

mit nevezel "működőképességnek"?

a választáson győztes nem az előre meghatározott programjának megvalósítására kap felhatalmazást? s ez jelentheti-e azt is, hogy jogosult felrúgni/megváltoztatni az addig konszenzusos szabályokat, ha ezt nem jelezte előre?

Sir Bates dö Hól 2019.10.25. 16:30:38

@Fermentátor: s mi van akkor, ha úgy változtatja meg a szabályokat, hogy ne lehessen leváltani? nevezhetjük-e azt még demokráciának?

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.10.25. 16:44:38

@Sir Bates dö Hól: "a "totális demokrácia" alatt érthetjük-e a közvetlen demokráciát?"
Leírtam, hogy ebben a gondolatkísérletben mit neveztem totális demokráciának. Nem egyszerűen a közvetlen demokráciát.

"mit nevezel "működőképességnek"?" Kicsit csúnyán fogalmazva: talán egy fenntartható optimális üzemét az adott államnak? Talán nem pontos.

Az utolsó bekezdéshez: szerintem van olyan helyzet, amikor nem azt kell tennie, amire közvetlen felhatalmazást kapott. Például a kormányprogramban szerepel a munkaheléyek számának növelése és a közúthálózat fejlesztése, stb. Erre kitör egy háború, megtámadja országunkat egy szomszéd állam. Mondhatja erre a hatalom, hogy "hmm, erre a helyzetre nem kaptunk felhatalmazást, építjük hát inkább tovább az utakat."?
Másik megközelítés. Mi a fontosabb: a játékszabályok betartása vagy a működőképesség fenntartása? Ugyanez kicsit levíve az egyén szintjére: ha a gyermeked csúnya konfliktusba kerül valaki családon kívülivel, ki mellé fogsz állni: a gyermeked mellé vagy az igazság mellé?

De válasz a kérdésedre pedig: igen, van olyan helyzet. Szerintem.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.10.25. 16:50:56

@Sir Bates dö Hól: Például beszünteti a szabad választásokat? nem, az nem demokrácia. Illetve a választások direkt megszüntetésén kívül még biztosan számtalan módja lehet annak, hogy a szabad választások mentén definiált demokráciát megszüntethesse a hatalom.
Ellenzéki oldalról gyakran olvasni, hallani, hogy Magyarországon ma ez van, olyan a választási rendszer, hogy van ugyan választás, de azokon csak a jelenlegi hatalom győzhet. Nos, október 13-a igazolta, hogy ebben tévedtek, nem olyan a választási rendszer. Ezt csak azért írtam, ha esetleg erre akartad kihegyezni a kérdésedet.

6.Lenin 2019.10.25. 16:52:51

@Fermentátor:

Azzal tényleg semmi gond, de egy nagyon lényeges dolgot kifelejtettél. Vagyis kettőt.
De a leglényegesebb, hogy az egész akkor működőképes, ha azt el is fogadja minden résztvevője a mókának.
Ez a legnagyobb gond, hogy hiába szerez valaki -a liberálisokon kívül-többséget, hiába tekerik a potit a működőlépesség irányába, ha a drágalátos libsik nem fogadják el. Akkor szoktak lőni a demokráciának. Mint ma Mo-on is.

Budapesten most kezdődik a demokrácia, és ki a faszt érdekel a működőképesség? Szabad, és zöld, mint a 2 éves kutyaszar a pincében. Senki nem fogja piszkálni.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.10.25. 17:04:19

@6.Lenin:
Azt hiszem, két dolgot nem vettél figyelembe az eszmefutatásomból. Az egyik, hogy a demokrácia nálam nem a "liberálsi demokrácia" szóösszetétel rövidítése.
A másik pedig, hogy az egész onnét indult, hogy szerintem a demokrácia nem cél, hanem eszköz. (Még akkor is, ha itt és most az a legcélravezetőbb, leghatékonyabb eszköz - és mégegyszer: a demokráciáról beszélek és nem a liberális demokráciáról*). Itt pedig avval próbálsz cáfolni, hogy ha pl a liberálisoknak nem tetszik a helyzet, akkor lőttek az egésznek? Ugyan dehogy! Mindenkinek nem lehet megfelelni.ui:
Budapesten pedig eddig is demokrácia volt és remélhetően ezt követően is az lesz!

* Hidd el, nagyon örülnék, ha olyan lenne a helyzet, hogy a liberális demokáciát tarthatnám a legjobb eszköznek az ország működtetésére!

mgdé 2019.10.25. 17:12:05

@Fermentátor:

"vagy a működőképesség fenntartása"

S ugye erre a fenntartásra csakis egyetlen adott konkrét izé alkalmas? :D

Sir Bates dö Hól 2019.10.25. 17:16:28

@Fermentátor: hát pedig sz'tem te a közvetlen demokráciát írtad le (feltételezve, hogy nem a magánszférába tartozó kérdéseket vetted alapul, ha azokat is, akkor az lehet egy pater familias nélküli nagycsalád);
akkor a működőképességet passzoljuk, mert mi az "optimális" definíciója;-)...;

a rendkívüli vagy vészhelyzetek esetére ott van a szükségállapot vagy háborús állapot, ahova eleve meghatározták a coriolanusi diktátor tevékenységét;-);

az "igazság" mellé, vállalva a felelősségem a gyermek tetteiért (ezt a helyzetet azért a büntetőjog jól szabályozza a "megtagadhatja a tanúvallomást..." alatt;-))

hogy én mire akarok kilyukadni?;-)... azt le szoktam írni, szabatosan;-)... de nem emlékszem arra, hogy '10-ben szerepelt volna a programban az Alkotmány hatályon kívül helyezése vagy a választási törvény totális megváltoztatása...

egyébként azt hiszem, hogy az előbbiekben a '48-90 közötti időszakot is teljesen korrektnek és vállalhatónak jellemezted;-)...

(Még mielőtt: amennyiben az alábbi elvek sérülnek (a választás tisztaságának alapelve; a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség alapelve; a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elve), nem beszélhetünk tiszta választásról; s ez a ner összeeszkábált ukázában is szerepel;-))

6.Lenin 2019.10.25. 17:20:17

@Fermentátor:

"Itt pedig avval próbálsz cáfolni, hogy ha pl a liberálisoknak nem tetszik a helyzet, akkor lőttek az egésznek? "

Miért nem így van ma Mo-on? Kik mondták, hogy nincs demokrácia? Kik mondják Amerikában?
Kik mondták, hogy rossz a választási rendszer? Akkor most illegitim a választási eredmény Bp-en? Nem a rendszerrel volt a baj.

A demokráciának nem lehet jelzője. Népi-, liberális-, keresztény-, semmi.

Mindenkinek el kéne fogadnia, hogy a többség kormányozhat, határozhatja meg az irányt, amíg egy másik választáson nem mások lesznek a potitegergetők.
A demokráciát érintő kérdésekben meg csak közösen elfogadott szabályok lehetnének, amin egyoldalúan senki nem változtathatna meg semmit. Csak közösen elfogadott elvek mentén, esetleg, mivel nyilván minden korban lehetnek új kihívások is.
Szerintem.

Sir Bates dö Hól 2019.10.25. 17:21:52

@6.Lenin: Lajos, találd meg a tökeid és kergesd el a kutyát inkább!

"De a leglényegesebb, hogy az egész akkor működőképes, ha azt el is fogadja minden résztvevője a mókának." 2002, "A haza nem lehet ellenzékben!" ; 2007. Kossuth téri kordonbontás... sz'al inkább a kutyát kergesd el;-)...

Sir Bates dö Hól 2019.10.25. 17:23:45

@Fermentátor: pontosan mit is értesz demokrácia alatt?

6.Lenin 2019.10.25. 17:29:17

@Sir Bates dö Hól:

Te barom szarzsák, hol írtam, hogy azt elfogadtam demokráciaként?
Szövegértési problémáid vannak, vagy már telezabáltad magad varázssütivel?

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.10.25. 17:40:28

@Én de genere Mi: Szerinted igen??

@Sir Bates dö Hól: Kicsit mintha már nem beszélgetni szeretnél, hanem kötözködni. Amihez persze teljességgel jogod van, ki is tiltaná? Viszont én fáradt vagyok hozzá.

@6.Lenin: Ebben is van valami. Viszont attól, hogy egyesek szerint itt nincs demokrácia én még nem feltétlen fogom azt gondolni, hogy nincs demokrácia.
Ami pedig a demokrácia elé tett jelzőt illeti... Hát, lehet, hogy a demokráciának önmagában valóban nem lehet jelzője, de az egyes országok demokráciája mégis eltérő lehet, attól függően, hogy milyen egyéb értékeket kívánnak kihangsúlyozni. A jelző tehát igazad lehet, nem a demokráciá, hanem az adott társadalomé.

@Sir bates dö Hól: "pontosan mit is értesz demokrácia alatt?" Erre leírtam két meghatározást is.

mgdé 2019.10.25. 17:43:59

@Sir Bates dö Hól:

De hát az az időszak semmiképpen nem lehetett demokrácia, amikor Uljacöf bácsi megszavazottja éppen nem volt kormányon. Hát ennyit sem tudsz? :D

mgdé 2019.10.25. 17:49:57

@Fermentátor:

Mondjuk Cöfi bácsi vezetésével nem igazán lehetne elműködtetni :D , Birca esetében erre talán már lenne némi esély, néhány ezer/tízezer ember esetében meg biztosan van.

100 %-os esély természetesen csakis a te vagy az én esetemben lehetne ...

6.Lenin 2019.10.25. 18:05:54

@Fermentátor:

"A jelző tehát igazad lehet, nem a demokráciá, hanem az adott társadalomé. "

Vagy azoké, akik szeretnének a társadalom többi része felett uralkodni "demokratikusan", természetesen, hiszen ők vannak hatalmon. Pontosan ezért nem lehet(ne) jelzője.

Természetesen lehetnének hatalmon liberálisok, keresztények, a "nép" is, csak nácik nem, baloldaliak is. Libsik, komcsik nem, hiszen azok is a náci család rokonsága.

Sir Bates dö Hól 2019.10.25. 18:11:20

@Fermentátor: amennyiben az kötözködés, hogy tisztázzuk, mit is értünk egy fogalom definíciója alatt (ez is egy meghatározás;-)), akkor igen, most kötözködöm... bár sz'tem inkább a prekoncepciód szeretném megérteni, mert mintha más jelentéstartalmakat tulajdonítanánk egy-egy betűsorhoz;-)...

Sir Bates dö Hól 2019.10.25. 18:15:00

@Fermentátor: ne haragudj, nem találom a demokrácia meghatározásod, nyilván én vagyok figyelmetlen...

Sir Bates dö Hól 2019.10.25. 18:16:52

@Én de genere Mi: Lajosom eposzi küzdelmet vív a kutyával, ne kérjünk rajta számon most a következetességet;-)...

alöksz róz 2019.10.25. 19:11:45

@Sir Bates dö Hól: "A haza nem lehet ellenzékben!" - kontextus vágod mit jelent?
majdnem két évtizedes propagandaszöveget írogatsz, jól le vagy maradva :D

Sir Bates dö Hól 2019.10.25. 20:45:38

@alöksz róz: én nem felejtettem még el a kontextust, sem az aranyhajót, sem azt, hogy miért mondta;-)... mondhatod, hogy propaganda, de ez nem fogja megváltoztatni az álláspontom, mivel nem fogok emiatt azonosulni a tiéddel;-)... rossz helyre írtad ezt;-)... akkor sem polgárságot építettek, hanem járadékvadászok tömegét;-)... ott voltam, láttam...

(tudod, én vagyok az utolsó generáció, akinek még személyes élményei vannak a késő kádár-éráról, de persze mindenki ismeri a "kommunistákat";-)... annak is, aki '90-ben született...)

Sir Bates dö Hól 2019.10.25. 20:49:38

@alöksz róz: és pontosan tudtam, mikor elolvastam '93-ban a mancs-ban a székház eladását, hogy ezektől mit lehet várni, s azt is, hogy elbaszták a lehetőséget a még meg sem született gyerekeimnek a lehetőséget arra, hogy ne egy korrupt, nepotista rendszerben nőjenek fel;-)... akár hiszed, akár nem...

alöksz róz 2019.10.25. 22:16:30

@Sir Bates dö Hól: jó helyre ment az, csak nem gondolod h kihagyhatok egy ilyen ziccert :-)
te jöttél egy időben folyton a kontextussal... meg a goebbelsi propagandával.
hát ez pont az.

ez a bolsi kettős mérce, ebben élted le az életed, még szép, hogy az az álláspontod, hogy nektek lehet

alöksz róz 2019.10.25. 22:21:39

@Sir Bates dö Hól: ha megélted, akkor nyilván tudod, hogy honnan ered a szar java

alöksz róz 2019.10.25. 22:22:37

@Sir Bates dö Hól: gondolom azért örülnétek, ha ma is olyan mérsékelten adná elő magát vagy a 'csapatépítést', mint akkoriban :D

alöksz róz 2019.10.25. 22:25:27

@alöksz róz: *a késő kádári időszakot

Sir Bates dö Hól 2019.10.25. 23:08:34

@alöksz róz: a goebbelsi propaganda az a nyelv eluralása, amit a ner tesz ma is (migráns, migránssimogató, tüntikézés, liberálbolsevik, stb.);

az egész szar a szocializációnkból ered, a fidesz ezt nem tudta átlépni, pedig háromszor kapott rá esélyt ('90,'98,'10);

ugyanígy folyt a csapatépítés, mint most, az egész ott kezdődött;

(nem akarod elengedni azt a hülyeséget, hogy kategorizálsz (bolsi, ballib, liberálbolsevik)? tudod, hogy nincs olyan doboz, ahova ezek alapján beszuszakolhatsz;-)...)

atomic power 1986DucaDuca 2019.10.26. 08:30:53

@Fermentátor:

„Véleményem szerint a demokrácia nem cél, hanem eszköz. Eszköz a társadalom működtetésére.”

Véleményem szerint Maslow szükséglethierarchia-elméletéből lehet kiindulni ennél a kérdésnél. Az emberek cselekedeteinek motivációja a szükségleteik kielégítése. Ezek hierarchiába állíthatók a legelemibb fiziológiai szükséglettől a legmagasabb önmegvalósítási igényig.

Az emberek ezen igényeinek kielégítése hatékonyan különböző politikai rendszerekben lehetséges, attól függően, hogy az igény kielégítésének melyik szintjéről van szó, illetve milyenek az adott országban a belső és külső feltételek.

Így adott esetben a kevésbé demokratikus eszközök is célravezetőek lehetnek, pl. háborúk, nagy válságok idején.

Ahogy haladunk a szükséglethierarchia fokain felfelé, úgy változhat az alkalmazott politikai rendszer ezen igények kielégítésére. Itt is sokféle megoldás lehetséges, mert például a demokráciák is nagyon különbözhetnek egymástól.

Pl.: A vezető politikai osztálynak nem feltétlenül kell mindig azt tenniük, amit a társadalom szeretne. Államérdekből vagy egyéb, rendkívül fontos nemzeti érdekből eltérhetnek ettől.
A lényeg, hogy megmaradjon a társadalommal a rendszeres párbeszéd, „konzultáció”, melynek keretei között minderről számot adhatnak.

„Cél, hogy a társadalom működjön. Vagy cél, hogy lehetőség szerint minél boldogabbak legyünk. Ezek lehetnek célok.”

A szükséglethierarchia szerinti igények kielégítésén keresztül juthatunk el ide.

„Ahogy Te is írtad, a liberális demokráciát nem lehet bárhol és bármikor alékalmazni. Kiegyensúlyozott társadalomban, viszonylagos jólétben, kicsi veszélyhelyzet és megfelelő társadalmi értékrend esetén igen.”

Szerintem Kína és Oroszország pillanatok alatt szétesne egy „totális” demokrácia esetén. Ez a világot is megrengetné, de alaposan.
A demokrácia ott lehet a legfejlettebb, ahol a polgárosodás a legmagasabb szintre jutott. Nyilván, a leggazdagabb államok jutottak el erre a szintre. Ahol nincs polgárság, erős középosztály / nem csak gazdaságilag, hanem szellemileg is/ ott lehet ugyan kísérletezni a „totális” demokráciával, de nem valószínű, hogy sikeres lesz.

A világ legnagyobb "demokráciájának" tartott Indiában pl. még ma is nehezen lebontható, merev kasztrendszer működik, ami a fejlődés gátja.
Sokféle demokrácia létezik, és ezek gyakorlata úgyszintén sokféle eredményhez vezethet. A demokrácia konkrét formáját az adott ország társadalmi-gazdasági feltételeitől, valamint a megrögzült állami struktúráktól és politikai gyakorlattól függ.

Sir Bates dö Hól 2019.10.26. 09:00:26

@atomic power 1986DucaDuca: "Pl.: A vezető politikai osztálynak nem feltétlenül kell mindig azt tenniük, amit a társadalom szeretne. Államérdekből vagy egyéb, rendkívül fontos nemzeti érdekből eltérhetnek ettől.
A lényeg, hogy megmaradjon a társadalommal a rendszeres párbeszéd, „konzultáció”, melynek keretei között minderről számot adhatnak."

ja, a rogán-habony-féle nemzeti konzultáció;-)... nem fogsz te megvágni senkit, ha benyúl a fiókba...

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.10.26. 09:48:22

Mondjuk szerintem "csak" annyi történt, hogy a Hadházy csinált egy srt file-t (szöveg felirat file) az onlány parlamenti felszólamlás videójához. :-)

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.10.26. 19:55:22

@atomic power 1986DucaDuca: Az én olvasatomban, amiket írtál, nem cáfolták a kijelentéseimet. Egy részük megerősítette azokat, más részük nem érintette.

@Sir Bates dö Hól: Mint korábban jeleztem, bizonyára többféle meghatározás lehet. Én egyet említésszinten dobtam be: demokráciáról beszélhetünk, ha szabad választások rendszere működik egy adott közösségben. Egy másikban pedig nem "pontosan megfogalmaztam", hanem egy gondolati játékként vezettem le. Ebben van két véglet. A végletek természetesen csak elvi, logikai lehetőségek. Az egyik a totális demokrácia, melyben a közösség minden tagja minden egyes kérdésben közvetlenül dönt. tehát nincs semmilyen korlátozás nemre, életkorra, bűnös vagy büntetlen előéletre, stb. vonatkozóan. Választójoggal rendelkezik ebben a maszülettett és az aggastyán is. A másik véglet, mikor minden egyes kérdésben egyetlen személy dönthet, a többieknek a legkevesebb beleszólásuk sincs. nevezzük ezt totális diktatúrának! Na, a valóság ezzel a két végponttal leírt tengely mentén, de valahol a két végpont között helyezkedik el. A rendszereket nem abszolút értelemben, hanem egymáshoz képest nevezhetjük így demokráciáknak vagy diktatúráknak. vagy attól függően, éppen milyen az értékrendünk. Ami egyszer a legdemokratikusabbnak tűnik, későbbről szemlélve csúnya diktatúra is lehet. Vagy fordítva.
Jó csemegézést!

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.10.26. 19:58:26

@Sir Bates dö Hól: Ja:
"nyilván én vagyok figyelmetlen" Ne vedd bántásnak, de ebben most egyetértünk!

Sir Bates dö Hól 2019.10.26. 21:03:29

@Fermentátor: már miért venném?;-)... csak érdekes, hogy "a"-t "b"-ből vezeted le, "b"-t pedig "a"-ból, de ha működik...

atomic power 1986DucaDuca 2019.10.27. 10:10:28

@Fermentátor:

"Az én olvasatomban, amiket írtál, nem cáfolták a kijelentéseimet. Egy részük megerősítette azokat, más részük nem érintette."

Talán azért, mert nem is akartam annyira cáfolni!
süti beállítások módosítása