B1 blogcsaládNémeth Szilárd kemény képet posztolt

2019. szeptember 11. - nickgrabowszki

Újra itt vannak a 30-as évek: fogadalomtétel az állami janicsárképzőben 2019-ben. Köves Slomó és Ursula von der Leyen likes this.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr5315066028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Bates dö Hól 2019.09.13. 13:11:33

@Womb Rаider: legyen ahogy akarod;-)...
(bár nyilván szomorúsággal tölt el, hogy eszmecsere helyett projektálsz és mellébeszélsz/csúsztatsz, de ezt betudom időhiánynak vagy a blogkörnyezetnek. ettől függetlenül a szívem csücske vagy;-))

Kеrеcsеnsólyom 2019.09.13. 13:13:08

@ZX: Szingapur, Hong-Kong specialis helyzetu varosallamok. Nehez ezekkel korrekt modon osszehasonlitani egy "normal" orszagot (akar Magyarorszagot).

nincs1itt 2019.09.13. 13:14:00

@Womb Rаider: ajjaj... ez most olyan májkell múros volt... jól vetted észre utópia amit írtam. de tudod, én aszerint dolgozom(kell dolgoznom), hogy utópisztikusan tökéletes eredményre jussak, más nem elfogadható, életveszélyes is lehet. alkalmazkodni kell, de belesimulni és azt állítani, hogy nincs jobb megoldás, mint a félmegoldás, az hazugság és önáltatás.
a termodinamika második törvényéhez, amit entrópiának is nevezhetünk, a természetben a folyamatok egy irányban játszódnak le, ezek külső behatás nélkül nem fordíthatóak vissza. ha ezt egy társadalomban akarod megfigyelni, már nem beszélhetünk entrópiáról, mivel a termodinamika második törvénye feltételezi a külső behatástól való mentességet a folyamat lezajlásakor. ilyen steril állapot egy társadalomban nem fordul elő. a rendszert nem tudod megváltoztatni? hagyd magára, és belép az entrópia kérlelhetetlen folyamata. lásd még ghandi...

Sir Bates dö Hól 2019.09.13. 13:18:37

@nincs1itt: mielőtt legitimálod a baribaszót, a kiindulási alap a következő kommentre reagálása volt:
"ZX
3 órája
@Womb Rаider: "olyan időtávon vagyunk lemaradva a saját nagytőkés rétegünk felépítésében, hogy nincs időnk egy új kontinenst keresve, annak népét kiirtva gazdasági fundamentumot hozzunk létre."

Mert ugyebár pl. Szingapúr, Dél-Korea vagy a szarrá bombázott Japán is úgy gazdagodott meg, hogy gyarmatosítottak....ja nem."

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.09.13. 13:21:03

@nincs1itt:
"májkell múros "

Ez milyen sváb étel? Egy szendvics, esetleg pástétom?

nincs1itt 2019.09.13. 13:21:35

@Magyarország még mindig a Magyarok Országa: egyetértünk 90-ig. ott sem történt egyéb, mint rapid eredeti tőkefelhalmozás. majd később a hirtelen gazdasági elit ostoba és mohó vagdalkozása következett. nem állt saját pályára a magyar gazdaság, az egyszerűbb utat választotta az összes kormány, a külső függést. ez egyre erősödik, még napjainkban is. 30 év után sem alakult ki a "nemzeti" gazdasági elit, amely fontosnak tartja a függetlenséget (természetesen észszerű keretek között). sokan vannak még akik "éhesek" maradtak, vagy egyszerűen telhetetlenek. a latin-amerikai párhuzam sajnos nem annyira elképzelhetetlen forgatókönyv.

nincs1itt 2019.09.13. 13:22:56

@Sir Bates dö Hól: jóvanna! időnként oktatok is, ez amolyan reflex...

nincs1itt 2019.09.13. 13:24:16

@R.V.J.: ha többet nem tudsz felfogni(ezt sem érted), akkor inkább maradj csendben és tanulj, pasziánszozz vagy valami olyasmivel foglald el magad, ami nem zavar másokat.

Gábris szomszéd 2019.09.13. 13:25:54

@Veszéjben a lyogállamiság !: A kommentem lényege nem ez volt. Na de akkor még egyszer. Szóval mit is írnál ha a közmunkások az ellenzéki anyagokat szórnák? :)

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.09.13. 13:26:03

@nincs1itt:
Aham, kell még máj, vagy már megtaláltad? Elég múros?

Womb Rаider 2019.09.13. 13:26:18

@nincs1itt: Az maximalizált entrópiát itt (én) a mindenki(minden) egyenlő állapotú társadalomra értettem..
A tarsadalom addig 'él'..amíg különbségek (jelentős különbségek) vannak, amíg van valahonnan valahová tartani. .. amíg van vonzás és taszítás.
Ez az erő több forrásból fakadhat, de látható cél kell.
(jobbik esetben a több tudás megszerzése is lehet..de a többséget inkább az egzisztenciális szabadság mozgatja leginkább.. a betegeket meg a hatalomvágy)

"de tudod, én aszerint dolgozom(kell dolgoznom), hogy utópisztikusan tökéletes eredményre jussak, más nem elfogadható, "

Milyen szar lehet neked.. soha nem fogsz célba érni. Nem érheted el a tökéletességet...bár nyilván közelebb és közelebb juthatsz.. A társadalom viszont ettől végtelenül messze van, főleg, hogy tökéletlen lények interakcióin alapul.
..és fura módon az evolúció (genetikai és memetikai értelemben) néha olyanokat 'jutalmaz' akik az általános közvélekedés szerint nagyon nem érdemesek erre.
Az evolúció valójában leszarja, hogy korrupt vagy-e. Ha a túléléshez az kell, hát sikeres leszel. Az evolúció az alkalmazkodást és a rugalmasságot preferálja. Ki tudja mi lez holnap?

ZX 2019.09.13. 13:29:49

@Magyarország még mindig a Magyarok Országa: Ja, hát kifogás az mindig van, hogy mi miért nem és mások miért. Az a legnagyobb probléma, hogy a szándék is hiányzik, mert inkább tönkrevágják az oktatást, hogy könnyebb legyen a népet hülyíteni, és lophassanak tovább.

Womb Rаider 2019.09.13. 13:33:47

@Sir Bates dö Hól: "Mert ugyebár pl. Szingapúr, Dél-Korea vagy a szarrá bombázott Japán is úgy gazdagodott meg, hogy gyarmatosítottak....ja nem." "

Ja..ezt ZX írta? Nem is vettem észre..akkora itt a forgatag..
Na, mindegy..
Valóban..nem mindenki egyformán lett az..de az, aki elég gyakran úgy érzi, joga van kioktatólag belepofázni a belügyeinkbe, az így lett a világ domináns, túlsúlyos hatalma.
Tehát tanulni csakis a legjobbaktól..szedj össze agresszív, kalandor, gátlástalan 'géneket', fegyverezd fel őket és tiéd elsz egyszer a világ. Amire később szükséged lehet, arra ott lesz a VISA kártyád.. vagy a bankóprésed.

"bár nyilván szomorúsággal tölt el, hogy eszmecsere helyett projektálsz "
Mondja ezt az, aki azonnal megállapítja mindenki pedigréjét, pusztán a vélt, vagy valós politikai identitására pillantva. Te nem 'eszmecserélsz', csak prédikálsz.. jelentős a különbség. Jogalap/felhatalmazás hiányában néha idegesítő ám!

Womb Rаider 2019.09.13. 13:35:18

@ZX: "Az a legnagyobb probléma, hogy a szándék is hiányzik, mert inkább tönkrevágják az oktatást, "
"https://index.hu/techtud/2019/09/04/kozep-europai_matematikai_olimpia_memo_eredmeny_helyezes_magyar_arany/"

Sir Bates dö Hól 2019.09.13. 13:50:02

@Womb Rаider: ;-) most évődünk? mint az óvodában, mikor a hajad húzta a másik? ehhez már öregek vagyunk mindketten;-)... ha kő' kóla mongyadd!;-)...

nincs1itt 2019.09.13. 13:50:11

@Womb Rаider: az entrópiát klasszikus értelemben használom, rendezett állapotból a rendezetlenség felé haladás (ez az "ortodox" értelmezése) proto-tudományok értelmezhetik másként is.
az én világlátásom szerint a tökéletességre törekvés nem valami sajnálni való nyavalya. ha már szóba hoztad a genetikát és az utánzást ötvöző proto-tudományt, amihez hozzákeverted az evolúciót (az ént értelmezésemben az evolúció és az entrópia nem összeegyeztethető folyamatok, alap természetükből fakadóan), akkor nézzük meg hogy valóban az evolúció a jutalmazó, vagy csak egy társadalmilag kialakult elfogadó nézet miatt hiheti a "jutalmazott", hogy előrébb jutott a társadalmi evolúcióban? illetve ha a mimetika alapgondolata szerint(ha jól értem), nem is evolúció zajlott az emberi agyban, hanem egy külső nyomásra alakult olyanná, amilyenné és befolyásolja az emberi magatartást, akkor az entrópia nem járhatja be az útját, mert külső behatás megváltoztatja a körülményeket.
mi lesz holnap? tényleg jó kérdés! de fenntartom, hogy eddig egyetlen felvázolt elmélet sem ad felmentést egy rendszer korruptságára. legfeljebb elfogadóan áll hozzá.

A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel 2019.09.13. 13:56:37

@Womb Rаider: "kozep-europai_matematikai_olimpia_memo_eredmeny_helyezes_magyar_arany"

Neked nem azt kéne bizonygatnod, hogy szegregált oktatás folyik, a gazdag gyerekek elitképzőbe járnak, a szegény tehetségeknek nincs lehetőségük az előrejutásra, hanem az ellenkezőjét kéne hazudnod.

A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel 2019.09.13. 13:59:04

@Magyarország még mindig a Magyarok Országa: "Szingapur, Hong-Kong specialis helyzetu varosallamok. Nehez ezekkel korrekt modon osszehasonlitani egy "normal" orszagot"

Tessék, itt van Finnország, kisebbek, mint mi, szegényebbek voltak, mint mi, tanulással a világ élvonalába törtek, míg Ondó Viktor egyre lejjebb csúsztatja Magyarországot.

Gábris szomszéd 2019.09.13. 14:00:58

@Womb Rаider: Örüljünk együtt a magyar aranynak. :)

Na de azért van abban valami bájos, hogy megy folyton a kormányzati dicshimnusz arról, milyen remek helyezésük is van nemzetközi szinten a magyar egyetemeknek. Aztán ismét szembe jön egy nemzetközi rangsor és a legjobb 3 is "csak" a 400-500, a többi pedig a 600-800, az alja a 800-1000 közé fér be, még a remek, agyondicsőített, most "einstandolt" CORVINUS MÉG AZ 1000-ES LISTÁRA SE TUD BEKERÜLNI. Tênyleg jó ötlet volt 9 év alatt szétverni az oktatást! Hej Bugrisok "Ez jó mulatság, férfi munka volt. :)

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/egyre_rosszabb_a_magyar_egyetemek_megitelese.691337.html

Sir Bates dö Hól 2019.09.13. 14:02:48

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: finnországot már kiveséztük egyszer: az a fakivágás miatt fejlődött, miként a ner támogatói rámutattak volt!:-)...

Womb Rаider 2019.09.13. 14:04:22

@nincs1itt: Figyusz... nem engedem hosszú lére..péntek van..kezdődik a nagy menetelés.

Na.. szóval.. amennyiben nem áll módodban megváltoztatni valamit és nem is tudod magad függetleníteni tőle, mit teszel? Az útjába állsz és a gyerekeid majd büszkén mesélik a híd alatt, a hordóban lobogó tűzbe révedve: A fátter odatette magát, ahogy kell!!

Örülök, hogy az optimizmusod elég hajtóerőt ad..de azon azért el kéne gondolkodni, hová , milyen úton is haladnak a globalizált világ társadalmai.. hogy miért is haladnak ebbe az irányba,.. de ehhez be kellene látnod, az elveiddel azonos elveket vallók millióan voltak az elmúlt századok során, nyilván lesz ezután is.. és mégis úgy érezzük (én mindenképpen) hogy nem csak mi tartunk rossz irányba..még csak nem is a legnagyobb tempóban.. Egyet tehetünk (szerintem) előre menekülhetünk, időt kell nyerni..( a vonat elé feküdni is lehet.. ki ki habitusa szerint.. de atomizált világunkban nem a legcélravezetőbb) ..és várni kell a kell a kedvezőbb konstellációt.

Kеrеcsеnsólyom 2019.09.13. 14:10:20

@Gábris szomszéd: "megy folyton a kormányzati dicshimnusz arról, milyen remek helyezésük is van nemzetközi szinten a magyar egyetemeknek"

Hol lattal te ilyen dicshimnuszt?

Szerintem te nagyon elneztel valamit, mert a kormanyzati forrasok nem ezzel dicsekszenek (a jelen helyzettel nincs mit), hanem a jo helyezest tuzik ki celul!

www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/hirek/lathatova-kell-tenni-nemzetkozi-szinten-is-a-magyar-felsooktatast

Womb Rаider 2019.09.13. 14:11:45

@Gábris szomszéd: Azt talán még te is tudod, hogy az oktatás nem több, mint üzlet.. közhely, vagy sem. Ehhez mérhető marketinggel.. amit persze megfelelő mértékű invesztíció is kell támogasson. ..és ebből fakadóan nem merném állítani, hogy teljesen objektív egy ilyen lista.. de még ez is mellékes. Azt is érdemes lenne egyszer valami okos módszertan szerint összevetni, hogy az egyes helyezések mögött mi ráfordítás húzódik..

Az amerikai egyetemek bérelt első ötödben karistolnak, ezzel együtt az amerikai oktatásügy is reformokért és a terhek könnyítéséért rimánkodik.
Van erről (gondolatébresztőnek mindenképpen érdekes) film, Ivory Tower a címe, ha jól emlékszem.. amiben azt fejtegetik, hogy szép, jó, de olyan ára van, amit egyre kevesebben tudnak és egyre kevesebben akarnak megfizetni... megfizetni, egy életen át.
(de ettől függetlenül nyilván lehetne még többet tolni a magyar oktatásba, ha másért nem, hát csak azért, hogy még képzettebb magyarok dolgozhassanak a világ nagy szellemi műhelyeiben :)

Kеrеcsеnsólyom 2019.09.13. 14:12:42

@Gábris szomszéd: "Tênyleg jó ötlet volt 9 év alatt szétverni az oktatást"

Oktatas ≠ egyetemek.

Tessek mondani, a szocik alatt volt egyetemunk az elso szazban?

Ha akkor sem volt, akkor milyen tonkretetelrol beszelsz, lipsikem?

Womb Rаider 2019.09.13. 14:12:54

@Magyarország még mindig a Magyarok Országa: Ugyan..egy liberális nem elégszik meg az első helynél rosszabbal..

A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel 2019.09.13. 14:18:29

@Womb Rаider: "egy liberális nem elégszik meg az első helynél rosszabbal"

Egy ner-cseléd nem elégszik meg az utolsó helynél jobbal...

Akkor már inkább a liberális.

Gábris szomszéd 2019.09.13. 14:19:11

@Magyarország még mindig a Magyarok Országa: Nem ártana egyeztetned a főnökeiddel a fidesztrollközpontban. :)

Intergalaktikus léptékű sikereken van túl az Emberi Erőforrások Minisztériuma. :)

Kásler: Szent István óta nem voltak olyan fejlesztések az oktatásban és a kultúrában, mint most
444.hu/2019/09/12/kasler-szent-istvan-ota-nem-voltak-olyan-fejlesztesek-az-oktatasban-es-a-kulturaban-mint-most

Sir Bates dö Hól 2019.09.13. 14:22:08

@Womb Rаider: "Egyet tehetünk (szerintem) előre menekülhetünk, időt kell nyerni..( a vonat elé feküdni is lehet.. ki ki habitusa szerint.. de atomizált világunkban nem a legcélravezetőbb) ..és várni kell a kell a kedvezőbb konstellációt."

ez pontosan miben is különbözik a "beállni a sorba és kaparj kurta, neked is jut" mentalitástól?
(ez csupán egy neutrális kérdés, nem értékítélet;-)... persze neked jogod van ezt a "képmutató, álszent prédikátor" eposzi jelzővel annu

A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel 2019.09.13. 14:22:12

@Magyarország még mindig a Magyarok Országa: "a szocik alatt"

Egy évtized után, a fideSSfasszopók még mindig emútnyócéveznek. Nem érzitek, mennyire gáz már ez? Azon izmoztok, hogy a geci vagy az elkúró okozott nagyobb kárt a hazában. És ha nagy nehezen kimutatjátok, hogy az elkúró egy centivel rosszabb volt, az nem fordítja meg a geci dúlását.

Nem kenyerem a szocikat védeni, de alattuk enyhén javult az oktatás, a geci alatt meg beleállt a földbe.

nincs1itt 2019.09.13. 14:23:54

@Womb Rаider: az első kérdésedre a válasz: 1./ amit te is felvázoltál, 2./ elkerülöm.
péntek lévén én sem leszek hosszú, a második bekezdésed teljesen érthetetlen számomra. majd egyszer kifejted.
talán mégis annyi érthető, hogy globálisan gondolkodva minden a legnagyobb rendben mo.-n(elvégre innen indultunk), csak a világ törvényszerűségeit látjuk megjelenni a milliárdokban.
ha nem vagyunk maximalisták és legalább egy kicsit idealisták, akkor inkább hangyának gondolhatjuk magunkat, de akkor egy speciális társadalomról kell beszélnünk.

A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel 2019.09.13. 14:23:56

@Womb Rаider: "az oktatás nem több, mint üzlet"

Tekintheted üzletnek. A világon a legjobb befektetés az oktatás, semmi más nem hoz akkora profitot hosszútávon. Ondó Viktor ezt is elbaszta, nemhogy az oktatásba fektetett volna, de a fele pénzt kivonta.

Kеrеcsеnsólyom 2019.09.13. 14:24:51

@Gábris szomszéd: Mirol is kene egyeztetnem a fonokeimmel?

Oktatas ≠ egyetemek; az egyetemekkel kapcsolatban egyebkent le is lesznek valasztva a feladatkorok az EMMI-tol, mennek az ITM-be.

Az ITM reszerol folyamatosan arrol szol a kommunikacio, hogy nem elegedettek a jelenlegi helyezesekkel, pontosan ezert kellettek/kellenek a strukturalis valtozatatasok is (pl. az alapitvanyi formaba valo atalakitas, budapesti egyetemi tarsulas), hogy ezen javitani lehessen.

De meg egyszer, Kasler amugy sem errol beszelt, a felsooktatas az oktatasugynek csak egy (gyakran tulertekelt) szelete; ha most az alapfoku, kozepfoku szinten jelentos reformok, beruhazasok valosulnak is meg, az a felsooktatasi rangsorok helyezeseiben max. evek mulva fog latszani. De mas szempontok ott amugy is hangsulyosabbak.

A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel 2019.09.13. 14:25:09

@Sir Bates dö Hól: "a fakivágás miatt fejlődött"

:))

A legjobb úton vagyunk... :))

A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel 2019.09.13. 14:26:33

@Magyarország még mindig a Magyarok Országa: "Mirol is kene egyeztetnem a fonokeimmel?"

Mondjuk, hogy mi a mai napra kiosztott mantra, hogy ne beszéljél már túl nagy hülyeséget.

Kеrеcsеnsólyom 2019.09.13. 14:31:56

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: A fonokeimnek ehhez garantaltan semmi koze, nem a kormanyzati kommunikacioban dolgozom.

De veletek ellentetben azert kovetni tudom az ott megjeleno uzeneteket is (pl. ITM nyilvanos megnyilatkozasok), egyik se szol arrol a marhasagrol, amit Gabriel kollega hallucinalt, hogy marha elegedettek lennenek a jelenlegi felsooktatasi rangsorokban betoltott helyezesekkel, hanem arrol szolnak, hogy milyen lepesekkel akarnak ezen javitani.

Pl. a Corvinus-atalakitast is akkor tudnatok hitelesen ekezni, ha a ti kedvenceitek alatt mondjuk ott lettek volna az elso ketszazban (spoiler alert: nem voltak sehol se), es azota csusztak volna ki a rangsorrol.

nincs1itt 2019.09.13. 14:36:46

@Womb Rаider: mégiscsak! kezdelek érteni, talán. defetista szemléletet képviselsz. de ez nem verdikt, csak hirtelen gondolat.

Sir Bates dö Hól 2019.09.13. 14:38:55

@Gábris szomszéd: okés, hogy jobbikos vagy, de ne menj már bele egy vitába olyannal, aki azt állítja, hogy az "Oktatás≠egyetem": ez olyan, mint a gerincesek≠emlősök... nem, de a részhalmaza!;-)...

nincs1itt 2019.09.13. 14:44:36

@Magyarország még mindig a Magyarok Országa: a felsőoktatás valóban nem politikai kategória, alap és középszintű oktatás rendkívül alacsony színvonalat képvisel(ahogy látom, nem mo.i tapasztalat, de sejtésem szerint a helyzet ott is egyre romolhat) mivel a tananyagot és az elvárásokat igazítják a leggyengébb képességűekhez, ezért a felsőoktatás is alacsonyabb színvonalon képes csak működni.

A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel 2019.09.13. 14:46:10

@Magyarország még mindig a Magyarok Országa: "nem a kormanyzati kommunikacioban dolgozom"

Persze, hogy nem. Te csak egy ner-cseléd vagy, aki pénzért trollkodik.

Womb Rаider 2019.09.13. 14:46:56

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "A világon a legjobb befektetés az oktatás, semmi más nem hoz akkora profitot hosszútávon."

Túlzásokba ne ess.. egy határig működik, de nincs olyan ország jelenleg, amelyik a saját nyersanyagából képes lenne a saját gazdasága számára annyi szakembert, kutatót, orvost..(szürkeállományt ) legyártani, ami a fejlődés hajtóereje lehetne.
Messze jobb buli mindenkit az oktatás fejlesztésere biztatni, és a késztermékből kimazsolázni a legjobbakat. A legeslegtutibb, amikor másokkal finanszírozattod a saját keresleted kielégítését. Csak ez ugye azok számára egyenes bukás, akik későn léptek pályára ezen a meccsen.
Nyilván a másik oldal, hogy mindenkire sózzunk rá egy diplomát, mert az ahhoz vezető úton további haszonra tehetünk szert..és mivel a munkánkra értelemszerűen nem kell garanciát vállaljunk, ha egyszer a gyerek bedugta a fejét a hurokba, már nyert ügyünk van. A diákhitel egy örök barátság kezdete..

Sir Bates dö Hól 2019.09.13. 14:51:43

Érdekelne, miként viszonyul az alábbi cikkhez a nagyra becsült közönség
444.hu/2019/09/13/a-rogan-csalad-kinotte-a-pasa-parkot-bekoltoztek-sarka-kataek-melle-egy-hatalmas-hazba

Morális alapon természetesen, hiszen "erkölcsi fároszost játszol és magadra osztod a főszerepet.";-)...

Womb Rаider 2019.09.13. 14:55:27

@Sir Bates dö Hól: Lassan írom, hogy értsd: HA neked jogod van dehonesztáló minősítgetésekbe torkolló verbálmaszturbációt bemutatni a trambulin szélén, úgy azt gondolom, nekem is jogom van pozőr prédikátornak titulálnom téged.
Nem haragból, inkább baráti jószándékból.. Karácsonyra kapsz tőlem egy szép tükröt, hogy lásd, mit látunk mi ;)

Womb Rаider 2019.09.13. 15:01:34

@Sir Bates dö Hól: Ez milyen rafinált.. a jól bevált és borítékolható zsigeri irígységre apellál :) vakon szórva a magot is biztos lehetsz benne, ezen a talajon szárba szökken és burjánzó gyűlöletté érik..és most amúgy teljesen másodlagos, hogy a vagyongyarapodás mire vezethető vissza.
Nem lehetsz te olyan csacsi, hogy elhidd, ehhez csak azon az úton juthat el ember, ahogyan Tónika jutott. Mert akkor érthető lenne a háborgásod..de ilyen vagyonok ha nem is ekkora tempóban, de eléggé sok embernél felhalmozódtak.
De mindegy is..

nincs1itt 2019.09.13. 15:04:45

@Sir Bates dö Hól: élelmes üzletemberek, akik a globális áramlatokba besimulva, még a félmegoldásokkal is beérik. hiszen csak a ház fele(?) rogánéké...

nincs1itt 2019.09.13. 15:10:28

@Womb Rаider: egy korábbi eszmecserében, már én is felvázoltam, hogy miként is képzelem el a szelfmédment alá hángeri. az idő tényező az ami igazán felkorbácsolja az indulatokat. mert tényleg mókás, hogy 1,97+1+apró a jövedelmezése rogánnak, emellett, hirtelen nőtt annyi ingatlan, az esős idő miatt, hogy bejárni sem kis túra... tegyük fel a kürt rt-t miért nem piszkálom? talán azért, mert az elfogadható(elkerülhetetlen) mértékű politikai dörgölőzésen túl, nem nagyon látszik más, mint a valódi munka? persze, vannak még hasonló cégek, hasonló vagyonok...

Sir Bates dö Hól 2019.09.13. 15:31:04

@Womb Rаider: én pontosan tudom, hogy miként halmozódtak fel a vagyonok moon;-)... s még mielőtt: nem, nem az újságokból;-)...

sz'al miként is állsz a kérdéshez? "zsigeri gyűlölet"? ennyi a válasz? akkor ugye gyurcsány vagyonának gyarapodását sem kifogásolod/emeltél szót az ellen;-)...

Kеrеcsеnsólyom 2019.09.13. 15:32:18

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Latom, sikerult erdemben cafolnod valamit.

JA NEM, szokas szerint csak szemelyeskedni tudsz.

Ennyire telllik.

Womb Rаider 2019.09.13. 15:35:29

@nincs1itt: Ezzel az a gond, hogy bár minden elismerésem Kürti úré..de tegyük hozzá, hogy nagyon speciális területen, de effektíve alacsony beruházás igényű területen nyomultak.. viszont kvázi monopol helyzetben, monopol (max oligopol..) árakon emelkedtek a csúcsra.
Egy ország gazdasága (Mo dimenzió) nem sok ilyen céget termelhet ki..és nyilván még kevesebbet tud idehaza megtartani.
Ennél nagyobb gond, hogy szükség van rengeted olyan 'saját fennhatóság alá tartozó' cégre is, amik csak akkor képesek egyáltalán piacra lépni és megvetni a lábukat, ha nagyon komoly tőkeinjekcióban részesülnek.. (most mielőtt belekötsz, nem rogánról beszélek) Kellenek a hazai infrastruktúra építő cégek, kellenek munkahelyeket dinamikusan gyarapító ipari vállalkozások.. és mindezt valamiféle klaszterba kell foglalni. ..és néha arra is kell áldozni, hogy ezek a külső támadások ellen védve legyenek. A piac egy illúzió..ez egy csatatér és nekünk egyelőre csak bodzapuskáink vannak
Végül.. (önismétlés, vagy sem) jelenleg egy olyan időszak szenvedő alanyai :) vagyunk, amely időszakon minden kapitalista gazdaságú ország végigbotorkált.. ebből én csak arra tudok következtetni, hogy nincs királyi út. (Maximum átírt történelm.. de az a győztesek kiváltsága)

Kеrеcsеnsólyom 2019.09.13. 15:47:16

@csókolom a Miniszterelnök Úr kezit: Tisztaban vagyok vele, hogy az amerikaiak bombaztak Tokiot is, ez nem volt a vita tragya.

Sir Bates dö Hól 2019.09.13. 15:50:34

@Womb Rаider: "Ennél nagyobb gond, hogy szükség van rengeted olyan 'saját fennhatóság alá tartozó' cégre is, amik csak akkor képesek egyáltalán piacra lépni és megvetni a lábukat, ha nagyon komoly tőkeinjekcióban részesülnek.. "

és ismét nincs ezzel gond, ellenben mutass már rá egy cégre, amely így képes volt bármi teljesítményt felmutatni a piacon(a szénné dotált és protezsált otp-n kívül!)!

Kеrеcsеnsólyom 2019.09.13. 15:58:40

@csókolom a Miniszterelnök Úr kezit: Nyilvan a haboru kovetkezmenye Nemetorszagban es Japanban egyarant embereletben, infrastrukturaban, ipari kapacitasban is oriasi merteku, szazezer fokben, milliard dollarokban merheto pusztitast okozott.

Ettol azonban meg (kulonosen a muszaki szinvonal-human toke viszonylatban megmarado kulonbsegek miatt) nem mondhato el az, hogy Japan '45-ben ugyanott tartott volna, mint Felso-Volta vagy Becsuanafold.

ZX 2019.09.13. 16:16:32

@Magyarország még mindig a Magyarok Országa: Mint ahogy Mo. sem ott tartott a rendszerváltáskor, csak itt nemzeti sport a korrupció és a pénzek ellopása.

csüngőhasú norvégbáró 2019.09.13. 18:50:08

@ZX:

hja, csak aq csutti lopat ész nélkül, a maradék a népé, mert ugye:

nyilván az emberek könyörögtek a csutti romabárónak

- a lakástakarékok 2 napos kinyirásáért
- az idióta kafeteria rendszerért (focibérlet on, albi lé off)
- a 27% os ÁFA ért
- a Quaestor és Budacash lopásért
- a 330 feletti euróért
- a brutál drága -import- zöldségekért, élelmiszerárakért
- a fidessnyik kézbe került Balatonért, felvásárolt országért
- a megfizethetetlen lakás és albérletárakért
- a Gruevszki simliért
- a stadionokért, a felcsúti kisvasútért
- a rabszolgatörvényért, az ország szalagmunkássá züllesztéséért
- a strómanokért (pénztáros lölö, elios pittyer, pelus récsöl...)
- az MNB ből kilopkodott árfolyamnyereségért (kuszaszem off, alapitványok on)
- a primitív egykulcsos adórendszerért
- az ellopott 3 ezer milliárd nyugdijmegtakarításért
- az oktatás és eü rendszer szétveréséért
- a szabad sajtó megszállásáért
- a 48 féle fidess adóért (pl. ostoba tranzakciós -> durva kp. használat)
- a csutti cziggány ámokfutásáért.

soroljam még?

nincs1itt 2019.09.13. 19:02:43

@Womb Rаider: sajnálom, de ez a szofisztikált körítés ellenére is csak újfent szerecsen mosdatás: "jelenleg egy olyan időszak szenvedő alanyai :) vagyunk, amely időszakon minden kapitalista gazdaságú ország végigbotorkált.."
mert ha valaki elkövetett egy hibát, akkor miért is kell megismételni?

taga20 2019.09.13. 19:28:29

@nincs1itt:

haver, wombi hétvégén nem dolgozik.

hétfő délelőtt kilenc tájékán kezd, addig várjál!:)))

Sir Bates dö Hól 2019.09.13. 19:28:56

@nincs1itt: mert ez a determinista sorsa, így a korrupciót a legkönnyebb megmagyarázni; ugyanakkor ugyanezen személyek vallják a legelkötelezettebben, hogy szorgalommal és tanulással megváltoztatható egyéni sorsunk, mindent elérhetünk, függetlenül attól, hogy kastélyba vagy árokpartra születtünk;-)... s az ő univerzumukban ez nem hordoz semmi ellentmondást;-)...

6.Lenin 2019.09.13. 19:39:20

@nincs1itt:

"mert ha valaki elkövetett egy hibát, akkor miért is kell megismételni? "

Mert nincs két egyforma út. A saját útján pedig mindenkinek végig kell mennie. A gyerekeid is majd a saját útjukon élik meg a saját hibáikat. és leszarják, hogy te milyeneket éltél meg, követtél el.

nincs1itt 2019.09.13. 19:46:45

@6.Lenin: uljanov efti! isten hozott! de tényleg, miért is kéne ilyen, jobb nincs náluk embereknek elkövetni még egyszer? nem bonyolult, ahogy mondod, mert leszarják! az egyéni boldogulás, gazdagodás és főleg a hatalom érdekli őket. hogy ezt lehetne másképp, kevésbé átlátszó módon is? esetleg kevesebb kért okozva, többet visszajuttatva a kirablottaknak? leszarják, mert megtehetik, a hozzád hasonlók pedig lelkesen megmagyarázzák!

nincs1itt 2019.09.13. 19:47:46

@taga20: na most mi lesz! na mindegy... de talán csak elolvassa...

nincs1itt 2019.09.13. 19:52:22

@Sir Bates dö Hól: pedig milyen szépen körberajzoltuk... entrópia, meg defetizmus+determinált... már majdnem megvilágosodtam, amikor jött a memetika+evolúció+entrópia ekkor megzavarodtam, mint kezdő jobbikos a zsinagógában. de azért körbeértünk! azért van, mert drake kapitány és bözsi is így valahogy csinálta, lásd mi lett belőle! igaz a tévelygések 90%-a elkerülhető, ha okulunk az elődeink hibáiból. de leszarjuk! mi akkor is...

6.Lenin 2019.09.13. 19:54:03

@nincs1itt:

Ahogy minden ember más, az útja is más lehet csak. Néha esetleg beleláthatunk-ha nagyon erőlködünk- hasonló elemeket,részleteket is.

A gyakorlatban a világ nem úgy működik ahogy te a beszűkült agyadban elképzeled. Soxor kevered a valóságot a mesékkel.

taga20 2019.09.13. 20:00:12

@6.Lenin:

"A gyakorlatban a világ nem úgy működik ahogy te a beszűkült agyadban elképzeled. Soxor kevered a valóságot a mesékkel."

munkásőr, te tükör előtt gyakorolsz?:))

Sir Bates dö Hól 2019.09.13. 20:07:50

@nincs1itt: valójában azt nem értem, hogy miért gondolja azt, hogy erkölcsi minősítés egy tény megállapítása? úgy tagadta, mint az alkoholista, a függő az állapotát... ez egyébként jellemző: itt tapsolnak vöröslő tenyérrel a már majdnem kiépült autokráciának, ám felháborodva utasítják el, ha azt állítod, hogy azért ők nem a demokrácia hívei, s a szabadságjogok csorbítását hozod szóba... én például sosem ellenkezem, ha valaki azt írja, hogy elszívok egy jointot;-)... miért tenném? én semmi kivetnivalót nem találok ebben;-)...

Sir Bates dö Hól 2019.09.13. 20:21:02

@6.Lenin: Lajos! Te már megtaláltad a saját utad? Tudod, a sárgaköveset, Smaragdvárosba? Totó kiszimatolta?

nincs1itt 2019.09.14. 07:52:30

@6.Lenin: tudod, ez megint csak mellébeszélés. mert itt nem egyes emberekről van szó. azt megértem, ha számodra egyszerűbb. de nem az. mert itt egy társadalmi berendezkedésről beszélünk, ami sok helyen már kialakult, természetesen különböző módon és másféle eredménnyel. de! ez éppen azt jelenti, hogy ezekből kiválasztható egy verzió, ami a legjobban illeszkedik adott országhoz, majd ezt kell alkalmazni a megfelelő változtatásokkal. a hibák ismertek, elkerülhetőek, de legalább csökkenthetőek. ami pedig annyit jelent, hogy nem lehet megmagyarázni! a vezetők alkalmatlanságát, rossz szándékát bizonyítja, ha hibákat (amik elkerülhetőek lettek volna) szükségszerűként állítja be.

látjátok feleim szümtükkel 2019.09.14. 13:19:44

@Cycmen: "Baszki, egyértelmű, hogy ezen fogadalomtétel alkalmával felemelt kéznek semmi köze a náci karlendítéshez, nem kell itt becsicskulni ezeknek az állandóan fasisztázó hologeciknek, szépen néznénk már ki, ha Adolfék miatt nem emelhetné fel az ember a kezét!"

Hát azért nem egészen van igazad, mert akár szalutálhattak volna, mint a kádárizmusban. Hiszen a szalutálás az régi magyar hagyomány. ;D

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.09.14. 14:23:56

@nincs1itt:

www.origo.hu/nagyvilag/20190512-v4na-manfred-weber.html

Más:

alfahir.hu/2017/09/17/christine_lagarde_europai_bizottsag_europai_unio_imf_korrupcio

"400 millió eurós korrupciós ügyben ítélték el, mégis az EU első embere lehet az IMF elnöke "

Hát az nem lett végül is, csak az Európai Központi Bank elnöke..:)

nincs1itt 2019.09.14. 18:48:07

@Veszéjben a lyogállamiság !: köszönöm. a v4na, mint nemzetközi? de mindegy. most akkor azt kellene mondanom, hogy mészáros + co kóristalányok?
weber kibérelte a saját házát, mint irodát. schön! tényleg megnyugodhatunk, egy gazembert találtál, amitől a saját gazemberek már nem is...

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.09.14. 18:54:50

@nincs1itt: Most ennyit tudott csalni,majd ha más poziban lesz,több is összejön..A hajlam megvan..:)
A Lagarddal kapcsolatos cikkkről pedig mélyen hallgatsz.Én megértem..:))

nincs1itt 2019.09.14. 18:57:29

@Veszéjben a lyogállamiság !: csak egy kérdés, a dicső magyar delegáltak? arról mélyen hallgatsz... lagard nem volt szó róla, csak weberről... de sebaj ettől lesz o.v. und mészáros + co patyolat tiszta, mert józsika is...

2019.09.15. 14:51:18

@ZX: "Dél-Korea és Szingapúr amik messze előttünk járnak és egyik sem gyarmatosított. "
Dél-Korea egy az USA által megszállt ország, ami felvonulási terület az ország északi részén lévő csillagászati értékkel bíró bányák megszerzéséhez. Katonailag becsődölt az USA ezért kirakat államot csinált a déli részből, hogy ezzel érje el a két ország egyesítését a hozzá lojális déli országrész vezetésével, .. és már meg is van a nagy lóvé nekik.
Szingapúr előbb holland majd brit gyarmat volt, most a brit pénzügyi érdekeket képviseli a régióban és ezért jólétet biztosítanak nekik.
Ettől még mindkét ország vezetése is tesz sokat azért, hogy jól menjenek a dolgok, de nem illik összehasonlítani egy volt közép-kelet-európai gyarmat gazdasági helyzetével, ahol a gyarmattartó megbukott, az új gyarmatosítók meg be sem rendezkedtek rendesen, most még csak a rablógazdálkodásnál tartanak ugyanúgy, mint az ön által példaként felhozott országokban a hatvanas években.

2019.09.15. 14:57:31

@látjátok feleim szümtükkel: "Hát azért nem egészen van igazad, mert akár szalutálhattak volna, mint a kádárizmusban. Hiszen a szalutálás az régi magyar hagyomány. ;D "
Gugolhattak volna még esetleg, de mivel már több száz éve ez a karmozdulat van több egyetemen, ezért megtartották a hagyományt, .. Hitlernek még az ükapja sem született meg, amikor Selmecbányán ilyen képeket lehetett volna készíteni az egyetemen, .. mondjuk 1735-ben, .. bár akkor még csak tisztképzőnek hívták .....

2019.09.15. 15:09:49

@nincs1itt: "az egyéni boldogulás, gazdagodás és főleg a hatalom érdekli őket. hogy ezt lehetne másképp, kevésbé átlátszó módon is? esetleg kevesebb kért okozva, többet visszajuttatva a kirablottaknak? "
Bármennyire siralmas is elismerni, de a mi vezetésünk még a legjobbak között van a világon, .. és hát milyen a többi!
olkt.hu/magyarorszagot-kiraboltak-peldatlan-hogy-egy-orszag-a-teljes-allamadossaganak-ket-es-felszereset-kulfoldre-engedje-ugy-hogy-abbol-semmifele-bevetele-nem-szarmazik-itt-vannak-a-tenyek/
Amíg a világ más részein a vagyonkülönbség már torzabb, mint a francia forradalom pillanatában volt Franciaországban, addig nálunk szinte minden polgár saját lakóingatlan vagyonnal rendelkezik, sőt a kormány még ösztönzi is annak megszerzését!
De, ha a demokrácia szintjéről beszélünk csak, nálunk még Rákosi és Kádár sem merte felfüggeszteni a parlament működését, mint pl. most a briteknél, ... és ott van az igazi demokrácia, itt meg már nincs is jelző :-) .

Cycmen 2019.09.15. 15:16:00

@látjátok feleim szümtükkel: "Hát azért nem egészen van igazad, mert akár szalutálhattak volna, mint a kádárizmusban. Hiszen a szalutálás az régi magyar hagyomány. ;D"

Ebben a gondolatmenetben csak az hibádzik, hogy ezen az egyetemen van katonai és polgári szak is, a civil pedig nem szalutál és sapó nélkül a katona sem!

nincs1itt 2019.09.16. 08:32:49

@Tényelek: "Magyarországnak maradt a folyamatos eladósodás, hitelfelvételek és megszorítások ördögi köre –
kormányzatoktól függetlenül!!!" ez is a cikkben szerepel, nem jelent semmit a cikkbeli összeg elképzelhetetlen nagyságához mérten, a lakóingatlanok magántulajdonának gyakorlatilag 100%-os rátája.
nem tudom, szerintem van erről adat, a mo.-i, magántulajdonú lakóingatlanok mekkora része terhelt bármiféle hitellel, esetleg maga az ingatlan a fedezet, esetleg a magántulajdon hitelből jött létre. ekkor már szinte nem is beszélhetünk magántulajdonról... névlegesen az, de földhivatalban jól látható, hogy a tulajdonosi jogokat nem a benne lakó, hitelt felvevő egyén/-ek gyakorolják.

rákosi és kádár, nem is kellett felfüggeszteniük mert 99,9%-os "egyetértés" volt a legalacsonyabb szint, amit produkáltak a "képviselők". a brit parlament működése a volt kommunista rezsimek "parlamentjénél" egy cseppet árnyaltabb.

a vagyoni különbségek valóban nagyok, mi több fényévnyi távolságok vannak. lásd mészáros+co 353 ezer milliós vagyonkáját, a tiédhez viszonyítva. viszont az átlag európai polgár alatt feszül(lóg) egy szociális háló, ami pl fr.forr. alatt nem annyira volt jelen. tehát ez megint nem teljesen helyes, de nagyon kedélyborzoló megállapítás ami kellő ismeretekkel nem rendelkező polgárnál nagyon hatásos. populista demagógiának is nevezhetném. ha a tényleges adatokat nem ismernénk.

Womb Rаider 2019.09.16. 09:56:50

@nincs1itt:

Bezzeg egy amerikai jópógár 34 200 000 millióra rúgó vagyona és egy részmunkaidős mozgássérült raktáros vagyonkája között csak néhányszoros az eltérés..
És olyan, de olyan szociális háló feszül alatta, hogy csak na! ..és amíg meg nem unják, addig lesz mindenkinek orvosi ellátás is.
Persze ezen háló elég bő szemű itt a vén kontinensen is, talán ennek köszönhető, hogy a Bezzeg Hollandia sikeresen duplázta meg a hajléktalanjai számát, röpke 7-8 év alatt és az amszterdami gyerekek 30%-a a szegénységi küszöb alatt él. Berlin és Bécs lakosságának túlnyomó hányada a 'mások pénzéből' finanszírozza a lakhatását..
Döntsük már el, piac, kapitalizmus, vagy kommunizmus light, meghekkelt piacgazdasággal?
(és bocsi, de nincs az a pénz, hogy a hétvégi szófosást/észosztást végigolvassam... úgyis olvashatom újra a nagy bölcsességről és kigyúrt erkölcsi normákról árulkodó szónoklatokat..és újra, és újra.. az internet bármit elbír..)

nincs1itt 2019.09.16. 10:45:46

@Womb Rаider: mondom európa... milyen "mások pénzére" gondolsz? csak nem arra, hogy mo. fizeti a berlini és bécsi lakhatás költségeit? hollandia, megduplázta? lehet, mo.-on pedig kriminalizálták a hajléktalanokat, a számuk nem csökken, sőt. de statisztikákban "láthatatlanná" tették ezeket a szerencsétleneket.
bizony el kellene dönteni, hogy mo. kapitalizmus hardcore korszak meddig még? mert van pl. a szociális piacgazdaság(szintén sok hiányossággal+hibával) de azért működget.
van hajléktalan itt is, nem is kevés. pl. a bundestag környékén is volt "szerencsém" néhányat látni.
de ha reagáltál volna, a szokásos nyugat szapulás helyett, hogy egy régóta működő bérlakás rendszer (németo.), ahol kb 50% él bérelt lakásokban, házakban miért rosszabb, mint a magántulajdon, ami nincs?
ne olvasd, mert tényleg minek is megismerni azt, amiről véleményed van!

Womb Rаider 2019.09.16. 11:15:14

@nincs1itt: "milyen "mások pénzére" gondolsz? "
Amire a balosok szoktak :) "Fizessenek a gazdagok!" Meg a "csakis a progresszív adózás az igazságos!"
Tudod te, de próbálsz terelni. Nme vagyok hülye, tudom, hogy a bécsi szoclakások az osztrák adózók adója terhére vannak finanszírozva.. ami szép..de ugye van aki fizet..meg van, aki támogatáshoz jut. Ha Hollandia duplázott.. nekünk , csóró vidékieknek kéne lenni az eminensnek? Megjegyzem.. ha humánusan és progresszíven szemet hunyunk felette, úgy az még ugyi nem szociális háló...(de ez amúgy elég messze vezető kérdés..)

"mo.-on pedig kriminalizálták a hajléktalanokat"
Ez sem párját ritkító..de ugye nem ez volt a 'kérdés'.. te beszéltél egy pálmafák közt ringatózó függőágyról..

"bizony el kellene dönteni, hogy mo. kapitalizmus hardcore korszak meddig még?"
Nem tudom.. a francia, a német, a brit, az összes többi mennyi idő alatt jutott át ezen a mocsáron? Mibe került a túra..és főleg : kinek került sokba?

"mert van pl. a szociális piacgazdaság(szintén sok hiányossággal+hibával) de azért működget."
Én ezekben nem hiszek, nekem Pető Iván vagy valamelyik Liberális Gábor a feéltucatból, verte a fejembe, hogy az Zállam rossz gazda! Csakis a ótómata mechanizmusok jók!

"de ha reagáltál volna, a szokásos nyugat szapulás helyett, hogy egy régóta működő bérlakás rendszer (németo.), ahol kb 50% él bérelt lakásokban, házakban miért rosszabb, mint a magántulajdon, ami nincs?"
??? A bérlakás kb. addig létezik, amíg van, aki megépíti/megépítteti és elfogadja bérlőnek az aktuális pógárt. Nem dönt úgy, hogy inkább mostantól új szelek fújnak, új lakókat illik bekvártélyozni.
Mert ilyenre is akad példa..
Ami régóta működik, önmagában még nem annyira biztos, hogy jól is működik!
Az, hogy neked esetleg jó.. hát mázlista vagy.. meg az is mázlista, akinek saját lakása/háza van..Mostanság pl. azért, mert jelentős vagyongyarapodás alapja is lehet.

"e ha reagáltál volna, a szokásos nyugat szapulás helyett,"
Hát persze.. mondom én.. ne is foglalkozzunk azzal, min is alapul a nagy nyugati kerítésből álló kolbász, kit érdekel holmi háború, néminemű gyarmatbirodalom.. bűnös csak egy van, ez az ágról szakadt ország és annak főgombóca.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.09.16. 11:38:18

@nincs1itt: De szó volt.. Egy 400 millió eurós "kis" ügyben marasztalta el a bíróság.. Ma az EKB elnöke..

A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel 2019.09.16. 12:21:55

@Womb Rаider: "Döntsük már el, piac, kapitalizmus, vagy kommunizmus light, meghekkelt piacgazdasággal?"

Mintha csak ez a két idióta véglet lenne.

Természetesen kapitalizmus kell, más láthatólag nem vezet sehova, de a gazdagok érdeke is, hogy az alsóbb osztályok ne földönfutók legyenek, hanem megelégedett fogyasztók. Gyűlölködéssel semmire se mentek.

Womb Rаider 2019.09.16. 12:55:32

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "más láthatólag nem vezet sehova"

No, ugye mert a kapitalizmus egy diadalmenet... a maga egyre hegyesedő piramisával, ahol antigravitáció mozgatja a javakat, szigorú monotonitással, egyre nagyobb lefedettséggel.
A kapitalizmus másként szar.. ráadásul alaptermészete a pazarlás, a sáska öntudat. Ha nem fogyasztasz igényeid meghaladó módon, nem is létezel, csak ballaszt vagy a társadalom dereglyéjén. A 'növekedés' mindenek felett..
..és ez az a társadalom, ami a szorgos, de fogyasztási kényszernek egyre nehezebben megfeleni tudó embereket igyekszik gépekkel, robotokkal felváltani. Nyilván lesz robotnyugdíjas, aki a műfarhátra nyomul, meg AI, ami elvezetgeti a BMW Q9-est.. ha nem kell dagadt embereket furikáznia, úgy még kisebb fogyasztással teheti!

A 'gazdagoknak' NEM érdeke, hogy mindenki emberi módon éljen.. csak annyi 'egyéb' emberre van szükség, ami az erőforrások / anyagi javak transzferét folyamatosan biztosítani tudja. Nincs emögött semmi gyűlölködés..puszta pragmatizmus, üzleti megfontolás.
A kapitalizmus is egy zsákutca, maximum jobb a burkolat.

nincs1itt 2019.09.16. 13:40:24

@Womb Rаider: tudod tényleg meglepsz időnként(gyakran), mi a bajod a holland, német, angol stb kapitalizmussal? a gyarmatosítás és szabad rablás kora elég régen lezárult. pl. németeknek alig volt gyarmata. nyersanyag sem túl sok, de mégis lett médindzsörmeni és nem csak '45 után... bérlakás és szociális bérlakás az nem teljesen azonos kategória. te mint tőkés, építtetsz egy házat, az abban lévő lakásokat kiadod, megtérül a befektetés, haszonnal természetesen. nagyon egyszerűen így néz ki. miért a bérlakás rendszer? mert a munkavállaló mobil kell legyen. ez is egy adottság, amit vagy elfogadsz, vagy nem. de mo.-on is volt "fekete vonat", amin sok-sok ember utazott vidékről bp.-re pl., mert helyben nem volt munka... a komenizmusban történt, de sokan "ingáztak" más módon is.
a szociális piacgazdaságban mekkora is az állami tulajdon rész, konkrétan németo.-ban???
kezded szépen burkoltan a migráncsozást... jól van, gondold, hidd!, hogy így van... én is látom, hogy nem kicsit elbaxták ezt a willkommenskultur marhaságot. okoz is elég problémát és kiadást is!

a saját ház, mint bármi egyéb hitelre vásárolt dolog, csak akkor válik tőkévé/vagyonná, ha már ki van fizetve, addig nem a benne lakó/használó tulajdona... de szerintem ez is világos előtted, csak valamiért nem akarod belátni, hogy a 35 éves korban 25 évre felvett hitel, az éppen 25 évig fizetendő, ha nem törleszt belőle előre a jóember! tehát addig nincs semmije, csak tartozása és kötelezettségei. 61 éves lesz mire kifizeti, ha sikerül és nem áll a fejére a deviza alapú hitelezés ismét. ha nem sikerül kifizetni, akkor meg mehet hajléktalannak(szerencsétlen esetben). vagy szociális bérlakásra szorul... tényleg baz+ annyira éles látóan fikázol bármit, ami nem a ner, hogy az félelmetes. hetet-havat összehordasz, de tisztán látszik, hogy legfőképpen magadnak akarsz hazudni. lövésed sincs, mi lenne a megfelelő számodra. de ami van az szar és különben is...

Womb Rаider 2019.09.16. 14:37:51

@nincs1itt: " te mint tőkés, építtetsz egy házat, az abban lévő lakásokat kiadod, megtérül a befektetés, haszonnal természetesen. "

Valóban, nem ugyanaz. Az állam építtet (nyilván nem maga épít, hanem egy tőkés, profitérdekelt cég..) és páff..lemond a hasznokról..sőt..'támogat'. Befektet, de bevétele elmarad a piacon realizálttól és ezzel gyorsan más forrás bevonását eszközöli: adók formájában, másoktól (is)

"miért a bérlakás rendszer? mert a munkavállaló mobil kell legyen. "
Azon talán nem fogunk összeveszni, hogy ez inkább kényszer (nem a munkavállaló akar mobil lenni) és végső soron, ha a mobilitás kellően nagy akciórádiuszú, akkor a munkabérek növekedése ellenében IS hat.
Egyéb nem igazán pozitív hozadékai is vannak. És még csak nem is arra gondolok, hogy a családdal vándorlás mennyire jó mondjuk egy kiskorú gyerekkel.. mert ugye a jövőben az sem kívánatos, hogy család korlátozza a munkaerő mozgását. Mert ugye 2 ember mobilitását szinkronizálni még nehezebb..

"a saját ház, mint bármi egyéb hitelre vásárolt dolog, csak akkor válik tőkévé/vagyonná, ha már ki van fizetve, addig nem a benne lakó/használó tulajdona..."
Amennyiben a törlesztőrészlet pariban van a lakbér/utazás kombóval, addig nem rossz.. mert egyszer csak lesz valami vagyona, nem csak egy lakás bérleti jogát fogja 'örökíteni'
Mert akinek most került eladósorba az anno 50-150kHUF áron vett lakása, az most csapkodja a térdét, mert akár 50-80millióért adhatja el..

Nem kell kiselőadást tartanod a hitel mibenlétéről, bár soha nem vettem fel ilyet :)

"de szerintem ez is világos előtted, csak valamiért nem akarod belátni, hogy a 35 éves korban 25 évre felvett hitel, az éppen 25 évig fizetendő, ha nem törleszt belőle előre a jóember! tehát addig nincs semmije, csak tartozása és kötelezettségei. "
És??? Ha 25 évig fizet 2000Ft/m2 + rezsit albira , akkor milye lesz? Egy jókora köteg sárga csekkje?
Tudod, az ember, a normális ember nem egy életben gondolkodik, hanem családban, az utódok jövőjét is figyelembe véve.. az ember nem magának ültet diófát, de örül a szíve, mert látja, hogy egyszer az unokái is felemlegetik, amikor az árnyékában hűsölnek..
"tényleg baz+ annyira éles látóan fikázol bármit, ami nem a ner, hogy az félelmetes. "
Hopp.. a NER-kártya.. ultima ratio a köbön!
Nos, te meg (ha már így összegyüttünk) miért is pofázol bele abba, amihez távozásod okán sok közöd már nincs? Kibicnek semmi sem drága..ugye?

Az emberek pénzügyi analfabetizmusa külön tészta, minimum a felelősség megosztását jelenti..de ez is messzire vezet, kötve hiszem, hogy pont ebben lennénk közös platformon. A felelős gazdálkodás és a lehetőségek mentén való tervezés nagyon kis részben az állam felelőssége.
Ja..(bár ugye nem Európa) ha az teljesen természetes, egy állítólag erős, liberális demokrata országban, hogy a pógár fiatalon egy szar diplomáért is annyi diákhitelt vesz fel, hogy 45-50 éves korára fizeti vissza..(ha éppen nem éri olyan baleset, aminek kórházi számlája közbeszól) akkor nem ördögtől való a lakásba fektetett dolgos évek sokasága..

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.09.19. 16:36:51

@Womb Rаider: Németeknek nem nagyon volt gyarmatuk.
Ezért voltak kénytelenek fejleszteni az iparukat.

Womb Rаider 2019.09.19. 17:50:08

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: ja.. 1912-ben valami 2 500 000 km2-nyi.. bagatell.. másokhoz mérten kevés, vitathatatlan..de dobogós helyezést ért így is.. akkori területünk ~ 10szerese felett rendelkeztek :)
A semminél érzékelhetően több :)
És volt min fejleszteniük ipart.. független államként

mgdé 2019.09.20. 13:09:12

@Womb Rаider:

No, akkor egy kiegészítés:
Az EU-nak valamiféle gyakorlati előmintája a bismarcki egységes Németország.
Melyben ugyanis a kis tartományi és ilyen-olyan egyéb határok, vámok, spéci adók, spéci helyi jogszabályok lebomlásával, s a közös pénzzel, megteremtődött az egységes, s nem is oly kicsi belső piac, némely gazdasági ágban (főleg persze az iparon belül, de nem csak ott) komoly állami megrendelésekkel - vasút, hadiipar pl. - is megtámogatva. Annyi persze igaz, hogy mindenhol (valamiféle) németül beszéltek - azt a néhány dánt, lengyelt, stb. leszámítva - s úgy azért könnyebb egységesülni.

Mert azt azért ne gondoljuk, hogy korábban nem is volt német ipar. Volt, csak épp 'helyi'. Sok kis helyi. Mondjuk Hessen-Kassel, stb. méretekben. Emiatt - akkor még - minőségre, technikailag a franciák mögött voltak a sok kis védett hazai piacon (még a poroszok esetében is). Ahol általában egyedüli, kizárólagos volt. A szomszéd tartományban meg egy másik volt, szintén vetélytárs nélkül. (S természetesen más szabványokkal is.) És így tovább.

Szóval akkor mi legyen az EU-val? :)

(Az afrikai német gyarmatok túl sokat nem hoztak. Lévén nem igazán a méretük érdekes, hanem az, hogy mi, milyen erőforrások találhatóak rajtuk. A 'jobb' területeket az angolok többnyire még időben lenyúlták ...)

Womb Rаider 2019.09.20. 13:28:25

@Én de genere Mi: "Szóval akkor mi legyen az EU-val? :)"

Mehet a levesbe :) amennyiben lényegi szemléletváltásra nem számíthatunk.

Szerintem a párhuzam egy olyan országgal, ahol a nacionalizmus szilárd kohézió alapja (volt és lesz..) némileg erőltetett..
Egy űbermenschek dominálta únióban mégis milyen szerepet is szánnak az alacsonyabb rendű népeknek?
"(Az afrikai német gyarmatok túl sokat nem hoztak. Lévén nem igazán a méretük érdekes, hanem az, hogy mi, milyen erőforrások találhatóak rajtuk. A 'jobb' területeket az angolok többnyire még időben lenyúlták ...) "
Nem baj, mert azóta némi kárpótlás gyanánt rátelepedtek a ex-keu országokra :) és ügyesen becsatornázták az úniós 'támogatások' java részét is a saját gazdaságukat olajzandó..

Valahogy mindig rácsodálkozom arra, miként vagy képes egy utópisztikus-fiktív úníót úgy vizsgálni, mintha már évszázados múltra visszatekintő , virágzó szövettségről lenne szó.
(most jótékonyan attól el is tekintek, hogy a megálmodóit sem vezérelte semmi ilyen elképzelés..)

mgdé 2019.09.20. 14:00:20

@Womb Rаider:

Mert szükség van/lenne rá.

(A keu-ra és a Balkánra már korábban is egyre inkább rátelepedtek. Nézd meg az I. vh. előtti német tőkekiviteli statisztikákat, valamint hogy a Monarchiában(!), Romániában, Bulgáriában mekkora volt a német ipari import aránya az összes ipari importból.)

Az elején azért a vallási nézeteltérések (nem véletlenül van elkülönülten CSU és CDU is, még most is(!)), illetve a kultúrgőg - a poroszok mondjuk a szászok, vagy a rajnaiak szemében - okozott némi problémát, valahogy leküzdötték, túlléptek rajta.

Ha az európai kultúra félteni való, akkor mégiscsak élővé KELL tenni ezt a fikciót. Egyedül még a németek is esélytelenek, a számok nyelve szerint is azok, ezt már kibeszéltük párszor.

Womb Rаider 2019.09.20. 14:16:28

@Én de genere Mi: "Mert szükség van/lenne rá."

Rengeteg mindenre lenne igény.. ;)

Én pl. szeretném, ha végre kolonizálnák legalább a Naprendszer bolygóit és persze erősen szükségét érzem a fúziós energiatermelés beindításának...
Tulajdonképpen utóbbinak még nagyobb esélye van, mint egy olyan szövettségnek, ami csakis az emberek teljes egyenlőségén/egyenrangúságán alapulhat..már amennyiben valami tartósról álmodunk.

"A keu-ra és a Balkánra már korábban is egyre inkább rátelepedtek. "

Aha.. jó, hogy említed.. de valami kifürkészhetetlen okból ezen területek és a németek közti 'távolság' szemernyit sem csökkent ;) Nem akarnak ők tőlünk semmi többet, mint hogy engedelmesen hajtsuk buksi fejünk az igába, ami az ő szekerük vonóerejét adja.
Se a németek, se a sógorok nem tekintik, nem is tekintették egyenrangúnak se a magyarokat, se a többi, szomszédos nemzetet.

mgdé 2019.09.20. 14:35:19

@Womb Rаider:

Valóban nem. De mindkét világháború azt tanította meg (nekik is!), hogy egyedül az összes szomszédjuk ellenében nem megy. Azaz, a franciák, beneluxok, északiak, mediterránok, visegrádiak együtt simán ellensúlyozni tudják/tudnák őket. Még csak nem is kell hozzá mindenki egyszerre. (Lásd pl. franciák + mediterránok + hollandok + dánok mezőgazd.-i érdekei. Ezt a kártyát kijátszották a franciák többször, s lám, rendszerint működött.) Szóval még mindig inkább próbálkozni, korrigálni, újra próbálkozni, mint szétesni. Se orosz, se kínai ostromlót nem szeretnék Berlin alatt, nem csak a németek miatt nem, hanem mert odafelé menet rajtunk megy át. Nyugodtan értheted gazdaságilag is ...

Womb Rаider 2019.09.20. 15:11:15

@Én de genere Mi: "De mindkét világháború azt tanította meg (nekik is!), hogy egyedül az összes szomszédjuk ellenében nem megy. "

Fegyverrel biztosan nem :) Ám ebben a naaagy összefogásban rohadtul nem mindegy, hogy a kezüket nyújtják..vagy a válladra igyekszenek állni.
Voltunk mi már egészen szar szerepkörben is a németek barátságáért gazsulálva.. voltunk golyófogó, voltunk bűnbak, voltunk zabrálható cigányország.
..és most is rögtön kimutatják a foguk fehérjét, amint nem úgy táncolunk, miként azt ők elvárják.

"Se orosz, se kínai ostromlót nem szeretnék Berlin alatt,"
No, de ugyi abban sincs sok köszönet, ha belőlünk képeznek akadályt, belőlünk vonnak védvonalat a saját érdekeltségeik és a kellemetlen vendégek közé.
A második vh után is simán odadobták az országainkat a ruszkiknak.. szerinted? Krízis esetén nem ugyanez lenne? A franciák és a németek nacionalizmusa mindenki más fölé emeli őket, ha valakit be kell áldozni, az se német, se francia nem lehet..maximum majd utólag lejátszák egymás között.. de biztosan mi leszünk az elsők, akiket mint szükségtelen ballasztot, kidobnak a hajóból.

mgdé 2019.09.20. 19:23:10

@Womb Rаider:

Szerinted én a Francia-Német-Magyar Hármaskirályságot propagálom? :D
(A sorrend szigorúan csak az abc miatt ...)

Ott, zűr esetén, valóban minket áldoznának fel először.
Pont ezért kell többen lenni benne, pont ezért érdekünk - nekünk, azaz Magyarországnak -, s kellene dolgoznunk azért, hogy legyen, s hogy elfogadhatóan működjön az Eu. Eeegen, többekkel összefogva. Szlovákokhoz mit szólsz pl.? Hisz dolgozni - ha jól tudom - már simán átjártak Győrbe az Audihoz. Finnekhez? A támogatásukért cserébe 99 évre odaadhatnánk nekik a fél Balatont, pacsálhassanak ők is néha meleg vízben is. Jobb üzlet, mint Lölönek/vejkónak odaajándékozni ...

Persze utópia. A hollandoknak, dánoknak vannak szövetkezeteik, nekünk nincsenek, ami lenne, azt is szétverjük erővel. Nyilván mi csináljuk jól ...
süti beállítások módosítása