B1 blogcsaládFAZ: Orbán botrányt akart, megkapta, mennie kell a Néppártból!

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2019. február 21. - Szelestey
  • Orbán Viktor a Juncker elleni támadással túlfeszítette a húrt, de a Néppárt továbbra is opportunista, mert hatalmi törekvéseihez szüksége van Strasbourgban a magyar képviselők szavazataira;
  • Az Európai Tanácsban egyre inkább az látszik, hogy a szükséges többség híján fektetik a Magyarország elleni jogállami eljárást, de ebben nagy felelőssége van a német kereszténypártoknak;  
  • Európában újból kivirágzik az antiszemitizmus, amit igazol a Soros elleni rágalomhadjárat, valamint a formálódó Horthy-kultusz.

orban_ellenkampany.jpg

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

A vezércikk azt latolgatja, vajon kiborul-e a bili a Juncker elleni magyar kampánnyal, hiszen sokan már jó ideje felvetik, mennyire van még helye a Fidesznek a Néppártban és erre most válaszolni kell. A „Nem illik” címmel megjelent írás szerint Orbán szívesen állítja be magát a Napnyugat rettenthetetlen megmentőjének. Ebben a szerepkörben olyan hírnevet szerzett magának, mint aki szívesen osztogat pofonokat és nagy ívben tesz a liberális értékekre. Retorikája gyakran nélkülöz mindenféle mértéket. Különösen begyében van a brüsszeli uniós apparátus és Soros. Az illiberális demokráciát prédikálja. Immár nem lehet kitérni a kérdés elől, hogy egy ilyen ember pártjának a kereszténydemokraták soraiba kell-e tartoznia.

Az új plakát leplezetlenül azzal vádolja Junckert és Sorost, hogy azok az illegális bevándorlást és a kötelező kvótákat pártolják. Lehet, hogy ez az utolsó csepp a pohárban. A reakciók kemények: „alávaló”, „rágalom”, „hazugság”. Úgy néz ki, hogy vége a CDU, de még a CSU türelmének is. Orbán értésre adta, hogy szerinte nem jó helyen van a Néppártban. Azaz kudarcot vallott a kereszténydemokraták kísérlete, hogy a tagsággal zabolázzák meg. Neki botrány kell és most meg is kapja.

Három hónap múlva lesz az európai választás, amely sokak szerint döntőnek bizonyul majd, és amelyből a kemény jobboldal, illetve a jobboldali-populista tábor megerősödve kerül majd ki.  Emiatt elképzelhető, hogy bizonytalan erőviszonyok alakulnak ki Strasbourgban. Nem lehet tudni azt sem, ki lesz a Bizottság új első embere. Ez némileg magyarázza a habozást és a taktikázást. Senki sem akarja Orbánt Salvini karjaiba taszítani, még nagyon is elevenek az emlékek arról, amikor a brit konzervatívok kivonultak a frakcióból. De a legtöbben még közülük is legalább olyan messzire voltak az magyar kormányfő által gyakorolt uszítástól, mint Makó Jeruzsálemtől.

 

Frankfurter Rundschau/AFP

frankfurter.jpg

A Juncker elleni támadással Orbán Viktor most aztán tényleg túlfeszítette a húrt, és ebből még Webernek is gondja lesz, ha el akarja nyerni a Bizottság elnöki tisztét. Merthogy Magyarország nem Európa mellett mozgósít a választások előtt, hanem inkább azzal vádolja az EU végrehajtó testületének vezetőjét, hogy az az illegális migrációt gerjeszti. Brüsszel már régen tengelyt akasztott a magyar politikussal, miután az botrányt keltett intézkedéseivel, hatalma bebetonozására. Az állam ellenségének tette meg Soros Györgyöt, amivel magára vonta az antiszemitizmus vádját. 

Az EU sorozatban indította a szerződésszegési eljárásokat. Ha Magyarország elveszti ezeket a pereket, az vörös vonal lesz a Néppárt számára, mondja egy konzervatív bennfentes. De addig még évek telhetnek el. És pl. Daul most sem követelte, hogy távolítsák el a Fideszt az EPP-ből. De hát attól félnek a konzervatívok, hogy ha kihajítják a pártot, akkor Orbán összeáll Salvinival. Első pillantásra nem látszik nagy veszteségnek, ha a 12 magyar EP-képviselő kiválna a frakcióból. De a Bizottság elnökének megválasztásához a küldöttek több mint felének a voksa szükséges, ahhoz pedig Webernek meg kell szereznie még legalább két pártcsalád jóváhagyását. Egy brüsszeli elemző szerint azonban azzal, hogy most hallgat a bajor politikus, még kevésbé látszik legitimnek a zöldek, a szociáldemokraták és a liberálisok számára. Vagyis nőnek egy alternatív jelölt esélyei. 

 

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

 „Újabb szakítópróba” címmel a vezető konzervatív lap arról ír, hogy Orbán Viktor megint óriásplakátokkal provokálja Brüsszelt, ám ezúttal olyan messzire merészkedett, hogy azzal még az Néppártot is megoszthatja. Ezek a hadjáratok persze alapvetően belpolitikai megfontolásból születnek, ezt elárulta Birnbaum. De csak tavaly átszámítva csaknem 14 millió euróba kerültek – az adófizetők pénzéből, nem pedig a Fidesz pártkasszájából. A magyar fél a bizottsági cáfolat ellenére kitart állításai mellett. Juncker közben azt kérdezte, hogy neki kellene felállnia az asztaltól azért, mert ott olyasvalaki ül, aki nem tartja be a közös értékeket?

Az egyik svéd konzervatív EP-képviselő az ügy folyományaként levélben szólította fel Webert, a Néppárt frakcióvezetőjét, hogy március 6-ra tűzze napirendre a Fidesz kizárását. Merthogy amit Orbán művel, az olyan, hogy azt Le Pen vagy Putyin is megirigyelné. A frakcióból azt lehetett hallani, hogy a vezetésnek foglalkoznia kell a helyzettel. De hivatalosan még egyetlen tagpárt sem kezdeményezte a magyarok eltávolítását. Hogy egy ilyen eljárás meginduljon, ahhoz legalább öt országból hét tagszervezet, vagy az EPP elnökségének ajánlása szükséges.

Messze nem csak a migráció miatt vannak súrlódások, noha a magyar fél folyamatosan arra hivatkozik, bármilyen bírálat is éri. Az EP bajosnak látja a jogállamiságot és itt van még a korrupció is, lásd Orbán vejének volt cégét. Egyébiránt vörös posztó a magyar miniszterelnök szemében Timmermans, aki az alapjogok betartásáért felel a Bizottságban, ráadásul ő a szociáldemokraták jelöltje Juncker utódjaként.   

 

The Times

the_times_1.jpg

Az újság szerint a Bizottság hónapokon át csak nyelt, miután a magyar kormány sorozatosan keresztbe feküdt az EU törekvéseinek, és ez az elégedetlenség robbant ki nyíltan, amikor az új plakátkampányban Budapest – Soros mellett – immár Juncker is kipécézte magának. A Bizottság elnöke szócsatába keveredett a populista kormányfővel, akit azzal vádolnak, hogy összeesküvés elméletekkel házal az unió migrációs politikája kapcsán. Juncker még az is kijelentette, hogy a magyar vezető hazudik és felszólította az európai konzervatívokat, hogy szabaduljanak meg a Fidesztől.  Kettejük viszonya az elmúlt öt évben romlott meg. Brüsszel jogállami eljárást indított Magyarország ellen, miután észlelte, hogy a hatalom elnémítja a sajtót, a bíróságokat és a civil társadalmat.

 

Politico

politico_1.jpg

A portál óv attól, hogy bárki túlértékelje az Orbán és Juncker közti összecsapás jelentőségét. Az mindenesetre tény, hogy itt az EPP egyik tagállamának kormányfője ment neki a pártcsalád által delegált bizottsági elnöknek, vagyis megint csak a konzervatívok ellen kampányol és ezzel eléggé világosan megválaszolja, mennyire tekinti még saját politikai otthonának a Néppártot. Azonban Daul, az elnök semmiféle komoly következményt nem vetett fel, bár megvédte Junckert és azt hangoztatta, hogy Magyarországnak nem Brüsszellel kellene hadakoznia. Ehelyett inkább rá kellene jönnie, hogy annak ő maga is része. Ezért azután a megtámadott maga jelentette ki, hogy a Fidesznek nincs helye a kereszténydemokraták között. 

Az Általános Ügyek Tanácsában a magyarok azzal verték vissza Timmermans bírálatát, hogy ő a szociáldemokraták jelöltje a Bizottság élére. A jelentés hozzáteszi, hogy Magyarországnak nincs külön Európa-politikája, nálunk minden a politikáról szól. Egy diplomata közben arról számolt be, hogy Románia nem sok hajlandóságot tanúsít, mármint hogy túlzottan nyomja a magyar és a lengyel kormány ellen folyamatban lévő eljárást. Így azt sem lehet tudni, hogy mire készül az ügyben. Soros elnökként Bukarest mindenáron azon van, nehogy az a benyomás alakuljon ki, hogy a dolgok nem tisztán és átláthatóan zajlanak. 

 

Der Standard

der_standard.jpg

A Juncker elleni támadás beárnyékolta a magyar államfő bécsi látogatását. A politikus elutasította, hogy bármit mondjon a kampányról, de azt azért jelezte, hogy szerinte összefüggés van a plakátok az EP-választás között. A házigazda Van der Bellen ugyanakkor kijelentette, hogy tarthatatlan a vád a Bizottság elnöke ellen. Közben az osztrák kereszténydemokraták strasbourgi frakcióvezetője megismételte javaslatát, miszerint függesszék fel a Fidesz néppárti tagságát. Karas örömét fejezte ki, hogy az EPP végre egyértelműen elítélte Orbán akcióját. Ám azt nehezményezi, hogy még mindig nem jutott előbbre Magyarország ellen indult jogállami eljárás. Egyben felszólította az összes pártcsaládot, hogy dolgozzák ki, mitévők legyenek a maguk „fekete bárányaival”. 

 

 

Le Monde

le_monde.jpg

Az előírt többség híján nem sok eszköz van Magyarországgal és Lengyelországgal szemben azoknak az államoknak a kezében, amelyek ki akarják kényszeríteni a demokrácia tiszteletben tartását. Az Európai Ügyek Tanácsa ugyan rendszeresen foglalkozik a kérdéssel, de ezek az ülések lassanként belefulladnak a rutinba, a résztvevők ugyanazt a mantrát ismételgetik. Így történt ez kedden is, amikor a lengyel jogállam szerepelt a napirenden. A nagy kérdés az volt, hogy a soros elnök Románia kezdeményez-e hivatalos meghallgatást a testület jövő hónapban esedékes összejövetelén. Csak éppen nincs meg a négyötödös támogatás, hogy a miniszterek kimondják: súlyos veszély fenyegeti a lengyel demokráciát. Magyarország, a balti köztársaságok és más keleti tagoknak nemigen van kedvük ahhoz, hogy ujjal mutogassanak Varsóra. Földrajzi, történelmi szolidaritásból, vagy csak azért, mert hasonló esetben ők sem szeretnének a Bizottság célkeresztjébe kerülni. 

A lengyelek azt követelik, hogy adják fel a 7-es paragrafust, a franciák és a németek azonban ragaszkodnak ahhoz, részben elvből, részben pedig azért, mert egy ilyen lépés rossz vért szülne a választások előtt három hónappal. Magyarország is szóba került kedden, de a tagok még haboznak, az Orbán-kormány pedig kétségbe vonja az EP által kezdeményezett eljárás jogosságát. Berlin és Párizs azon töri a fejét, hogy valahogy eléri a szükséges támogatást márciusra egy előzetes meghallgatáshoz. A javaslat mellé idáig rajtuk kívül csupán Hollandia, Belgium Finnország és Svédország állt oda.  A hasztalan vita mutatja, milyen mértékben tehetetlen az EU a jogállammal szembeni támadások esetében. 

 

Die Welt

die_welt.jpg

Teljesen mindegy, hogy a magyar demokrácia lebontását vagy a Putyinnal szembeni gyengeséget nézzük, az EU rettenetes állapotban van, 100 nappal a választások előtt, és ezért a túlságosan gyáva kancellár, valamint az önmagával foglalkozó Németország a felelős – hangsúlyozza az elemzés. Mint rámutat, az unió nem sok mindent tud érdemként felmutatni és ez jól magyarázza, hogy miért annyira csekély a lelkesedés iránta.  A nagy kérdések továbbra is megoldatlanok, a kisebbek rendezésére pedig nem sok energiát fordítottak a tagállamok. Pedig a vezetők már jó egy évtizede tudhatják, hogy jönnek a migránsok. Ennek ellenére sem tudtak közös politikát kidolgozni. És miközben Trumppal a vámokról csatáznak, aközben Kína már rég elhatározta, hogy az információs technológiával uralma alá kívánja vonni a világot. Putyin pedig csak mérsékelten izgatja magát a szankciók miatt. 

Ilyen körülmények között nem meglepő, hogy egyre több európai nem a megoldás, hanem a probléma részének tekinti az uniót. A fokozódó Európa-ellenesség láttán a német elit az orrát fintorgatja, de nem különbek a demokráciát tekintve elmaradt magyarok sem. Csak éppen Berlinben túl gyorsan a populistákat teszik felelőssé a mély árkokért. Ám ők összekeverik az okot az okozattal. Az Orbánok és Salvinik részben azért olyan sikeresek, mert sok szellemileg halott ötletük mellett pár dolgot pontosan látnak. Így azt, hogy az EU kudarcot vallott egy sor gond kapcsán, és hogy a legtöbb embert nem érdeklik a kis előrelépések részletei. 

A helyzetet a németek politikai elitnek kendőzetlenül meg kellene vitatnia, még mielőtt túl késő volna a választások előtt.  A berlini kormánynak vállalnia kellene az európai felelősséget. Merthogy a földrész azért gyenge, mivel Németország is gyenge. Utóbbi külön utakon jár, nem tartotta be az ígéreteit, vagy sokszor egyszerűen nincs kedve. Ennek a következményei leginkább az EU-n belül jelentkeznek. Bomlik le az értékközösség alapja, Magyarország és Lengyelország mind inkább megkérdőjelezi a jogállamiságot. Berlinnek kulcsszerepet kellene játszania abban, hogy rámutasson, hol húzódik a határ. Ehelyett a CDU-CSU engedi, hogy a Fidesz egyre-másra megússza a demokrácia felszámolását. Úgy hogy egy nap az unokák megkérdezhetik a németeket: miért adták fel könnyelműen Európát, amikor még meg lehetett volna menteni? 

 

Süddeutsche Zeitung 

suddeutsche_zeitung.jpg

Rettenetesen termékeny a populisták által megművelt talaj, amelyből ismét kivirágzik a barna métely. Az erősödő antiszemitizmus folytán a zsidók jó pár országban immár nem érezhetik biztonságban magukat, de ez ellen a társadalmaknak testületileg meg kell mozdulniuk. Haladéktalanul.  Mindenkit fel kell ráznia, ha német és osztrák túlélők arra figyelmeztetnek, hogy újfajta holokauszt következhet be. Eltolódtak ugyanis a határok, hogy mit lehet kimondani és elviselni. Egyes politikusok a jogot hajlítják a maguk kénye-kedve szerint, de a történelmet is átírják. Orbán Viktor a sok százezer zsidó deportálásáért felelős Horthyt dicsőíti. Magyarországon és Lengyelországban nacionalisták kormányoznak. Ausztriában az FPÖ részese a hatalomnak. A populisták keltik a nyugtalanságot, ezzel készítik elő a terepet a gonosz szellem visszatéréséhez. Az általuk felfokozott nemzeti „mi”-érzés kirekeszt másokat és utóbbiakat teszik felelőssé minden gondért. Nem számít, hogy azok tényleges vagy csak vélt bajok. A külföldiek, muzulmánok, zsidók tehetnek mindenről. 

Trump a kisebbségek ellen uszít és elősegíti, hogy sokféle formában ismét felbukkanhasson a rasszizmus. Izraelben ha bírálják a kormányt, vagy a fegyveres erők fellépését a megszállt területeken, azt gyakran antiszemitizmusnak nyilvánítják. Ugyanakkor Netanjahu simán az ország barátainak minősít olyan politikusokat, mint Orbán. Sőt, csatlakozik a Soros elleni antiszemita hadjárathoz. Ez pont annyira téves, mint amikor a külügyminiszter kifejti, hogy a lengyelek már az anyatejjel magukba szívták a zsidóellenességet. De itt az idő, hogy a világ megálljt parancsoljon a szóbeli kirohanásoknak és a fizikai támadásoknak.    

 

Die Welt 

die_welt.jpg

A jobboldali újság jó hírnek tartja, hogy elmaradt a V4-ek és Netanhaju jeruzsálemi csúcstalálkozója. Az persze kedvező Európa szemszögéből, hogy a négyek szorosabban együtt kívánnak működni Izraellel, ám hogy lefújták a tanácskozást, az pontosan mutatja, hogy nem lehet elkendőzni a múltat, vannak azért határok. A fejlemény rácáfolt mindazokra, akik azt hitték, hogy az izraeli vezetés mindenképpen össze akar fogni az európai jobboldali populistákkal, ám e cél érdekében kész túllépni azok antiszemitizmusán és történelemhamisításán. A kapcsolatok alapja az, hogy a négyek Amerika- és Izrael-barátok és ily módon ellensúlyt képeznek sok nyugat-európai állammal szemben. 

A különleges viszonyon az érintettek csak nyerhetnek. Izraelnek lesznek barátai az Európai Tanácsban és Parlamentben, a visegrádiak pedig felmentést kapnak az antiszemitizmus vádja alól. Ám arról most lemondott a varsói vezetés, miután Netanjahu és újdonsült külügyminisztere arra emlékeztetett, hogy lengyel összejátszott a németekkel a zsidók halomra gyilkolásában. Jeruzsálemben persze egyetlen politikus sem szándékozik a holokauszt felelősségét a nácikon kívül bárki másra hárítani. Sehol sem mentettek meg annyi zsidót, mint Lengyelországban. Ám a kétezer éves európai antiszemitizmus nem tűnt el 1945 után. Ezt bizonyítja a Soros elleni kampány is. Csak éppen a kontinens keleti részén mindenütt próbálják leplezni történelmük gusztustalan fejezeteit. Pl. Orbán szeretné rehabilitálni Horthyt. Vagyis további konfliktusok várhatóak Izrael és az európai jobboldali populisták között, amíg utóbbiak számára egyszerűbb felvenni a nacionalista gúnyát, mint a cionizmus oldalára állni. De ez jól is van így. 

 

New York Times

new_york_times.jpg

Az amerikai elnök az osztrák kancelláron kívül jó barátságot ápol több már európai populista politikussal, így Orbán Viktorral, csak éppen elemzők nem látják a jelét annak, hogy bármiféle kézzelfogható eredményt ért volna el a washingtoni politika. Arról nem beszélve, hogy elmélyítette az ellentéteket a németekkel és a franciákkal. Azon felül, mint a Brookings Intézet egyik elemzője a lapnak nyilatkozva rámutatott: a múlt heti varsói konferencia brutálisan megmutatta, hogy az európai jobboldal felkarolása árt az USA érdekeinek és hitelességének.

Az értékelés annak kapcsán látott napvilágot, hogy Trump fogadta az osztrák kancellárt, amiben elsősorban az játszott szerepet, hogy az elnök is vonzódik a nacionalizmushoz és el van szánva, hogy lecsap a migrációra. Ráadásul Kurz a szélsőjobbal közösen kormányoz és ez még inkább vonzóvá teszi a házigazda szemében. Előbb négyszemközt ültek, majd a tárgyalásokba bevonták a tanácsadókat is, ami egy ilyen kis ország esetében szinte sosem szokott előfordulni.   Az egyik fontos téma az USA és Európa közötti feszültség volt, a vendég felajánlotta, hogy közvetít a Fehér Ház és Merkel között. De az egész találkozó mögött leginkább az van, hogy az osztrák politikus az FPÖ-vel kötött szövetség miatt olyasmit képvisel, ami tetszik az elnöknek, miközben egyre élesebb a viszonya Európával.  

 

Washington Post

washington_post_1.jpg

Az USA kezdeményezte a nemzetközi közel-keleti konferenciát Varsóban, ám annak nyomán kemény vita robbant ki Lengyelország és Izrael között a holokauszt miatt, úgy hogy most Washingtonnak közvetítenie kell. A varsói amerikai nagykövet felszólította az új izraeli külügyminisztert, hogy kérjen bocsánatot, miután az eredendő antiszemitizmussal vádolta meg a lengyeleket, az első nap, amikor hivatalba lépett. Azt Netanjahu is elismeri, hogy a politikus szavai szerencsétlenek voltak, bár Varsóból hazatérőben ő is arról beszélt, hogy „a” lengyelek kollaboráltak a nácikkal a háborúban. Washington szempontjából a gond az, hogy Lengyelország a tanácskozás megszervezésével nagy szolgálatot tett az Egyesült Államokkal, ám az most igen nehéz helyzetbe került a lengyel-izraeli viszály miatt.

 

New York Times

nyt.png

Az Európai Határvédelmi Ügynökség vezetője szerint szó sincs semmiféle égető válságról a migráció ügyében. Az azonban kétségtelen, hogy többen akarnak Afrikából eljutni Európába Marokkón, illetve Spanyolországon keresztül. Tavaly az érkezők száma több mint egynegyedével csökkent, összesen 150 ezren próbálkoztak meg az átkeléssel. Ezen belül 80 %-kal kevesebben vágtak neki a tengernek Líbia és Tunézia felől. Ezzel együtt a téma igen sokat ígérő a kelet-európai populisták részére. A magyar kormány olyan plakáthadjáratot kezdett, amely a bevándorlás bátorításával vádolja a Bizottságot. 

A Frontex szerint a valóság az, hogy gyakorlatilag alig érkeznek menekültek Görögországba, viszont Nyugaton már 57 ezren kísérelték meg, hogy spanyol területre lépjenek, ami 160 %-os emelkedést jelent. Ám sokan közülük marokkóiak, tehát nem irakiak vagy afgánok. Továbbra is nagy számban jönnek viszont szírek és megugrott a menekülő törökök száma is. De ők javarészt Görögországot választják célpontként. Tavaly egyébként Európából csaknem 150 ezer embert zsuppoltak ki, mivel nem kaptak tartózkodási engedélyt. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1314640550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paraszthajszal 2019.02.21. 07:51:08

„Három hónap múlva lesz az európai választás, amely sokak szerint döntőnek bizonyul majd, és amelyből a kemény jobboldal, illetve a jobboldali-populista tábor megerősödve kerül majd ki.”

Ez a lényeg, lippsikéim!

Mi előretörünk, Ti pedig szopóágra kerültök, mert a népnek elege van abból, hogy ti Soros őrült tervét hajtanátok végre, az idegen kultúrák betelepítését propagáljátok; a migránsoknak kedveznétek a Magyarok helyett!

FCUK5 2019.02.21. 07:52:21

ki a fazom az a FAZ? :)

hónapok óta mondjuk, hogy Orbán azt csinál, amit akar, főleg amíg igaza van.

fel kellene ébrednetek lassan, főleg, mert elkezdődött a munkanap. és Orbán még mindig nem bukott meg.

fojtassuk :)

Helga Beauty Salon. 2019.02.21. 08:17:52

FAZ: Orbán botrányt akart, megkapta, mennie kell a Néppártból!....................

Ez a cím, azután kiderül, hogy egy szó sem igaz az egészből!

Helga Beauty Salon. 2019.02.21. 08:27:40

Az erősödő antiszemitizmus folytán a zsidók jó pár országban immár nem érezhetik biztonságban magukat, de ez ellen a társadalmaknak testületileg meg kell mozdulniuk........

Hol van antiszemitizmus tessék már mondani? Én csak kiforgatott dolgokból felfújt műbalhékat látok! Nekem egyébként sem ez a legnagyobb problémám, hagyjanak békén és nem leszek antiszemita!

Helga Beauty Salon. 2019.02.21. 08:32:13

"Az Európai Határvédelmi Ügynökség vezetője szerint szó sincs semmiféle égető válságról a migráció ügyében. Az azonban kétségtelen, hogy többen akarnak Afrikából eljutni Európába Marokkón, illetve Spanyolországon keresztül. "

Többen akarnak jönni, de szó sincs válságról! Látom ezt a posztot is a "legjobb" szakemberre bízták, mint annyi minden mást ebben a kibaszott kupleráj EU-ban!

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2019.02.21. 08:33:48

@Helga Beauty Salon: Ne csodálkozz ezen, ezt is egy újságíró írta, és mint köztudott, az újságíró és az igazság csak nagyon távoli ismerősök. Az újságíró a politikus közeli rokona, hazug disznó mindkettő, és legtöbbször kéz a kézben, együtt működnek.... Nézd akár a lakájmédiát, vagy csak olvasd az itteni böffeneteket. Mindegyik politikai rendelésre készül.

Helga Beauty Salon. 2019.02.21. 08:45:06

@Magánvéleményem: Nézd akár a lakájmédiát, vagy csak olvasd az itteni böffeneteket. Mindegyik politikai rendelésre készül.......

Rendelésre? (álmélkodik) De én sokszor szokok hallani független sajtóról! Akkor engem most átbasztak?
Az monnyuk már feltűnt, hogy szegény baloldalnak nincs sajtója, csak a rohatt fideszes van, meg hála istennek a független!

Helga Beauty Salon. 2019.02.21. 08:55:05

az új izraeli külügyminisztert kérjen bocsánatot, miután az eredendő antiszemitizmussal vádolta meg a lengyeleket, az első nap, amikor hivatalba lépett. .................

Mi más is lett volna az első napi teendője, mind jó zsidó szokás szerint pofán köpni az éppen arra járót! Ez a zsidó metodika, utána meg lehet antiszemitázni jókat ha elküldik őket a jó édes anyjukba!

neko1967 2019.02.21. 09:24:14

@paraszthajszal:
" a kemény jobboldal, illetve a jobboldali-populista tábor megerősödve kerül majd ki.”

És ha nem? Mi lesz, ha nyugaton a geci meg a helyi szövetségese képével plakátok kerülnek ki, mondjuk ilyen szöveggel:
"Együtt lopják a te pénzeteket"

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.21. 09:32:18

@MOTHERFCUK5: "Orbán azt csinál, amit akar, főleg amíg igaza van."

Na, mondj EGY dogot, fideSSfasszopó, amiben igaza van a geci gazdádnak!

Helga Beauty Salon. 2019.02.21. 09:33:14

@neko1967: Mi lesz, ha nyugaton a geci meg a helyi szövetségese képével plakátok kerülnek ki, mondjuk ilyen szöveggel:
"Együtt lopják a te pénzeteket".............

Akkor azok úgy fognak írni ahogy te! Pedig úgy kéne, hogy lopják a TI pénzeteket!
Érted analfabéta?

Ego55 2019.02.21. 09:35:23

Már megint mennie kell? Nem unalmas ezt mantrázni?

élveteg 2019.02.21. 09:36:15

"Az előírt többség híján nem sok eszköz van Magyarországgal és Lengyelországgal szemben azoknak az államoknak a kezében, amelyek ki akarják kényszeríteni a demokrácia tiszteletben tartását"

"Csak éppen nincs meg a négyötödös támogatás, hogy a miniszterek kimondják: súlyos veszély fenyegeti a lengyel demokráciát."

Szar ügy ez a demokrácia úgy látom Rögzített aszabályok vannak a döntések elfogadásához Ha nincs meg a többség ha egy döntéshez négyötödös támogatás kell és ez sincs akkor e van "Le Monde -ék " Ha szabályok szerint nem tudják elfogatatni hogy "
súlyos veszély fenyegeti a lengyel demokráciát." akkor nem fenyegeti Heheheeee....

John Brennan 2019.02.21. 09:46:10

Mindenki leszarja, hogy a Fidesz a Néppárt frakciójában van vagy sem. Abszolút érdektelen, jelentéktelen dolog.

John Brennan 2019.02.21. 09:48:30

@Helga Beauty Salon: az antiszemitázó mindig szemetebb, mint az antiszemita

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.21. 09:55:16

@John Brennan: Érzékenykedsz, fideSSfasszopó? Visszanyalt a fagyi?

neko1967 2019.02.21. 10:02:43

@Helga Beauty Salon:
Analfabéta te vagy, hülye fidesspatkány! Elütöttem egy betűt, és hamarabb elküldtem, ellenőrzés nélkül! Ennyi!

444.hu/2019/02/21/harom-ev-bortonre-iteltek-mengyi-roland-volt-fideszes-orszaggyulesi-kepviselot-korrupcio-miatt

A tiborcz nevezetű tolvajt mikor ítélik el?

neko1967 2019.02.21. 10:06:43

“És jöhet még mindenki más, akiket az NBB meghív.“

NE! o.O :D
# Vlad’ meghívatja a Vörös Hadsereget az intézmény biztonsága érdekében és itt állomásoznak majd úgy negyven évig…

Helga Beauty Salon. 2019.02.21. 10:22:12

@élveteg: Szar ügy ez a demokrácia úgy látom Rögzített szabályok vannak a döntések elfogadásához ................

Neked is úgy tűnik, hogy ilyenkor nem is annyira vannak oda a demokráciáért?

Helga Beauty Salon. 2019.02.21. 10:24:38

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Érzékenykedsz, fideSSfasszopó? .......

Már rég fel sem vesszük az ilyesmit, hiszen ez a prolimentalitás szerves része! :P

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.21. 10:28:06

@Helga Beauty Salon: "fel sem vesszük az ilyesmit"

Na ugye! Miközben buzgón lefetyelitek a meleg szart a gazdátok seggéből, miért is kéne azon érzékenykednetek, ha valaki azt mondja rátok, hogy buzgón lefetyelitek a meleg szart a gazdátok seggéből? :))

Helga Beauty Salon. 2019.02.21. 10:28:43

@neko1967: Elütöttem egy betűt, és hamarabb elküldtem, ellenőrzés nélkül! Ennyi!.........

Szerintem meg folyamatosan gondolkodás nélkül ontod a mocskot magadból primitív állat módjára és ez annak a következménye! Ennyi.

Helga Beauty Salon. 2019.02.21. 10:31:12

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Nem! Természetesnek vesszük hogy egy disznó büdös és röfög, belátjuk hogy másra nem is volna képes.

neko1967 2019.02.21. 10:31:27

@Helga Beauty Salon:
De odavagyunk a demokráciáért fidesspatkány! Csak én úgy módosítanám a szabályokat, hogy a többség dönt és nincs vétó az EU döntéshozó testületeiben! Mert az nem demokrácia, hogy ha a csuti geci lop akkor a lengyel testvérek vétóznak a büntetés ellen, ha meg ők lopnak akkor meg a csuti geci!

neko1967 2019.02.21. 10:32:49

@Helga Beauty Salon:

Primitív állat? Én?
Ez teljesen kizárt, mert soha nem szavaztam a fidessre!

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.21. 10:36:12

@neko1967: A sokezer tolvaj közül vajon miért pont Voldemort nagyurat ítélték el? Nem mintha bármelyik patkányt is sajnálnám, de vajon mik a kiválasztás szempontjai?

neko1967 2019.02.21. 10:38:28

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Egyszerű!
1. Nem kért engedélyt a lopásra.
2. Nem adta le a részesedést.
3. Keveset lopott.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.21. 10:39:47

@Helga Beauty Salon: "Természetesnek vesszük hogy egy disznó büdös és röfög, belátjuk hogy másra nem is volna képes."

Akkor miért szopjátok a faszát ilyen lelkesen? Miért vártátok, hogy nem csúsztatja le a Magyarországot az EU legszegényebb államává? Ha ezzel tisztában vagytok, akkor miért véditek ennyire lelkesen a csüngőhasút?

neko1967 2019.02.21. 10:43:12

Fidesses hitvallás:

Pista bácsi a falu szarembere volt, mindenkit feljelentett, megvádolt, besúgott. Egyszer aztán jött a hír, hogy közeledik a front. Mindjárt bejönnek az oroszok a faluba. Mindenki csomagol, menekül, csak Pista bácsi pipázik nyugodtan a teraszán. Meg is döbbennek a falubeliek.

- Pista bácsi! Mindjárt itt vannak az oroszok. Hogy lehet ilyen nyugodt? Pont maga!

- Ugyan fiam… hát szaremberre mindenkinek szüksége van

Helga Beauty Salon. 2019.02.21. 10:47:20

@neko1967: Mert az nem demokrácia, hogy ha a csuti geci lop akkor a lengyel testvérek vétóznak a büntetés ellen, ha meg ők lopnak akkor meg a csuti geci!............

Ja komám, ha annyi eszed lenne amennyi nincs, akkor tudnád hogy az EU ezt önvédelemből találta ki. Most a libsiket kurvára zavarja hogy ezek a szabályok, viszont ha elkezdenének országokat büntetgetni, akkor hamarosan egy csomóan kilépnének a picsába és a nagy Brüsszeli idióták üldögélhetnének az ülésteremben amíg éhen nem döglenek! A britek már meglépték, nem tetszett nekik hogy ilyen seggfejek próbálnak beleugatni minden dolgukba. Ha meg annyira érdekel a lopás, tanulmányozd az ellenzék múltját, lesz min élvezkedned! És majd utána és csakis utána következik a mostani korszak, pláne úgy, hogy egyenlőre alternatívának a régi mocskos rablók várakoznak csak a koncra!

neko1967 2019.02.21. 10:54:29

@Helga Beauty Salon:

Lopás?
Melyik baloldali politikus épített stadiont a kertje végébe? Melyik baloldali politikus veje miatt bukik a költségvetés néhány milliárdot? Melyik baloldali politikusnak a gyermekkori barátja lett az ország leggazdagabb embere - persze csak papíron, mert a vagyon igazi tulajdonosa a csuti geci- meséljél már!

Megint belevertelek a betonba!

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.21. 11:14:16

@Helga Beauty Salon: "egy csomóan kilépnének a picsába és a nagy Brüsszeli idióták üldögélhetnének az ülésteremben"

Leginkább Magyarországnak lenne ez rossz. Egyrészt a kis országoknak előnyös az EU, másrészt azoknak, ahol a nép egy jelentős része nem a nemzetállamban él. Szóval a magyargyűlölő hazaáruló geci a fasságaival Magyarországnak képes legjobban ártani.

John Brennan 2019.02.21. 11:29:11

@neko1967: szarember belpesti gúnyolódás

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2019.02.21. 11:36:06

@Helga Beauty Salon: " ... Mi más is lett volna az első napi teendője, mind jó zsidó szokás szerint ... "

Na ez a bekezdésed az, ami rasszista előítélettel van terhelve...

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2019.02.21. 11:40:15

@neko1967: Reménykedjünk hogy annak is eljön majd az ideje.

John Brennan 2019.02.21. 11:48:48

@neko1967: amit ezzel a gusztustalan "viccel" terjesztesz, az belpesti eredetű
mint azok a kabarékból származó városi legendák, hogy a magyar parasztok Isaurának gyűjtenek, a magyarok feljelentők stb

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.21. 11:49:33

VAJON EZT MIÉRT HALLGATJÁK EL A FIDESZES EP-KÉPVISELŐK? ‼️‼️

Miközben újabb közpénzmilliárdokat költenek el a fideszesek az Európa-ellenes és nyilvánvalóan otromba hazugságokra építő kampányukra, aközben sunyin elhallgatják azokat a tényeket, amelyek cáfolják az állításaikat. Ideje akkor, hogy ismét lebuktassuk őket!
A Fidesz európai parlamenti képviselői - például a sorosozásban fedett pályás Európa-bajnoknak számító Deutsch Tamás - írásbeli kérdéseket nyújtottak be az Európai Bizottsághoz a kormánypárti sajtóban előszeretettel tárgyalt „migránskártyákkal” kapcsolatban. A Fidesz politikusai szerint az Európai Bizottság „elfogadhatatlan módon hallgatásba burkolózik” az ügyben és „semmilyen tájékoztatást nem ad a kérdésről.” Nos, ehhez képest a jobboldali-néppárti uniós biztos, Dimitrisz Avramopulosz nemrég írásbeli választ adott minden kérdésükre az ügyben, amit azonban szép sunyiban elhallgatnak. Nyilván azért, mert nem passzol az épp bedurrantott Európa-ellenes kampányuk szövegéhez.
Avramopulosz biztos a fideszeseknek megküldött írásbeli válaszában rögzíti, hogy a hivatkozott kártyákat Görögországban használják az Európai Bizottság által finanszírozott humanitárius program keretében. Az előre meghatározott összeggel feltöltött készpénzkártyákat nem „illegális migránsoknak osztogatják”, ahogy a fideszes hazugság-gyár fogalmaz, hanem - olvasható Avramopulosz válaszában - az „elismert menedékkérőknek” és „nemzetközi védelemben részesülő személyeknek”. Főszabály szerint legfeljebb hat hónapos időszakra kapják az alapvető szükségleteik méltó, legális és hatékony módon történő kielégítése céljából; a kártyákat kizárólag Görögországban lehet használni, csak az ENSZ illetékes főbiztossága és végrehajtó partnereik tölthetik fel a kártyákat, a tulajdonosok személyazonosságát pedig fizikai vizsgálattal rendszeresen ellenőrzik. További tény, hogy a programot az ENSZ menekültügyi főbiztosa két másik nemzetközi humanitárius szervezettel, a katolikus segélyszolgálattal és a Vöröskereszt Nemzetközi Szövetségével közösen hajtja végre. Utóbbiak a fideszesek szerint ezek után nyilván „sorosista összeesküvő” szervezetek.
Végtelenül elszomorító, ahogyan a Fidesz szégyenérzet nélkül képes hazudozni, gyűlöletet kelteni és sunyin eltitkolni a tényeket. Hiába minden fenyegetés és tudatos karaktergyilkosság, én továbbra is a NER elhivatott ellenfele leszek és rámutatok a bűneikre.

www.facebook.com/dr.ujhelyi.istvan/posts/2488923204455184

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2019.02.21. 11:54:41

@neko1967: " ... Melyik baloldali politikus ... "

Azt azér ne feledd, hogy a "baloldali politikusok" (hívjuk őket inkább ex MSZMP kádereknek, mert ez az igazság) a gengszterváltás során, spontán privatizációból és kisebb, nagyobb korrupt üzletek során, a korábbi kormányok alatt megszedték magukat. Aztán szétszéledtek mindenféle pártokba, így a fideszbe is jutott belőlük rendesen... Nincs új a nap alatt!

Szóval, fura módon az MSZMP pártfunkcik szinte kivétel nélkül mind meggazdagodtak, szerinted pl.: kurcsányék vagyonát a bodzaszedők hordták össze?

neko1967 2019.02.21. 11:57:32

@Magánvéleményem:

Ne terelj, ki épített stadiont közpénzből a kertje végébe? Melyik politikus ma az ország leggazdagabb embere?

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2019.02.21. 12:01:55

@neko1967: Nem terelek, leszarom a gazdagsági listákat, a láthatatlan vagyonok úgy sem szerepelnek rajta. Te csak lölővel akarod elfedni azt, hogy a magyar politikai elit EGÉSZE gazemberségből gazdagodott meg. Nem teszek kivételt, kurcsány ugyanúgy élvezi Apró vagyonát, mint ahogy lölő mint stróman fürdik az összetarhált vagyonban. Egy tőről fakad a vagyonuk, mindet az országtól rabolták el!

Helga Beauty Salon. 2019.02.21. 12:14:43

@Magánvéleményem: .. Mi más is lett volna az első napi teendője, mind jó zsidó szokás szerint ... "Na ez a bekezdésed az, ami rasszista előítélettel van terhelve....

Elnézést, de hol van itt előítélet? Egy konkrét megtörtént eseményre utaltam, nem ítéltem és főleg nem előre. A szokás szerint szintén nem egy megelőlegezett kijelentés hanem tapasztalati és számtalan példa van rá, ugyanúgy, mint az ilyen ócska provokációk utáni antiszemitázásokra. Szerinted van még ország amelynek a külügyminisztere az első napján meg mer ilyet tenni?
Ez már bevett szokás, most a lengyeleket köpték pofán, máskor meg mi vagyunk genetikailag alantas moslékzabálók! Mert nekik mindent szabad, de ha valaki meg mer mukkanni akkor jön az antiszemitázás és hozzájuk kapcsolódnak még a beszariak is?
Különlegesnek hiszik magukat de számomra nem azok. Nekem is jogom, van megsértődni vazze, pláne úgy, hogy még csak nem is én kezdem ! Érthető ez?

neko1967 2019.02.21. 12:15:04

@Magánvéleményem:

Terelsz, mert a főbűnös nevét nem mered leírni! Ha börtönbe zárnák - ahogy megérdemli - a kisebb gengszterek is visszafognák magukat. De amíg vannak, akik védik - mint te is - addig csak rosszabb lesz!

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2019.02.21. 13:01:52

@neko1967: Ha orbánra vagy kíváncsi, ő nincs rajta a 100 leggazdagabb magyar listáján, csak a strómanja a lölő. Továbbra sem terelek, csak te ragaszkodsz ahhoz, hogy egyedül orbán a bűnös, és ezt a hitet elvárod tőlem is, de ez a te gumi cicád, ezzel én nem játszok, a teljes magyar politikai elitet le kéne csukni. Az összeset! Kezdve a legnagyobb gazemberekkel, akik valaha MSZMP színekben a kormányhoz tartoztak, folytatva a gengszterváltás utáni összes parlamenti politikussal és oligarchával, az összes strómajukkal és családtagjukkal.

Rohadtul nem érdekel, hogy te csak az O1G ig látsz, miközben O1G csak a jéghegy csúcsa!

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.02.21. 13:15:15

A Néppártnak kell a Fidesz, ez utolsó esélye.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2019.02.21. 13:59:24

@Helga Beauty Salon: " ... mind jó zsidó szokás szerint ... "

Hát az ilyen és ehhez hasonló elszólások. Észre sem veszed, de ezek maguk az előítéletek.

Helga Beauty Salon. 2019.02.21. 15:55:40

@Magánvéleményem: Észre sem veszed, de ezek maguk az előítéletek............

Nem előítélet, hanem tapasztalat! Ha a macedón külügyminiszter mondja, akkor lezárom azzal hogy paraszt, mert a macedónokat nem ismerem! Ha nem megyek be a cigánytelepre, mert tudom hogy abból problémám lesz, az sem előítélet, hanem tapasztalat! És emiatt nem nekem kell szégyellenem magam, bármennyire is előítéletezel!
De nekem édesmindegy minek nevezed, mássz be a krokodilok közé az állatkertben, ne légy előítéletes!

...a szomszéd tehene... 2019.02.21. 16:08:39

"FAZ: Orbán botrányt akart....mennie kell a Néppártból!" Ezt ugyan miből vezette le a FAZ-om? Senki nem mer nekimenni Orbánnak :D

Nincs közöttünk csicska 2019.02.21. 17:03:49

Bazmeg mar az Index cimlapot se csinalja meg egy "Zorbant kivagjak a Neppartbol" c. 39. cikk

megamedve 2019.02.21. 17:27:21

Csak a hülye nem látja:
A geci ki akarja a gecihordát dobatni a néppártból, hogy aztán az egész geciputtonyt a szélsőjobb közé ültesse.
Tiszta sor, röhög a vakbelem.

Helga Beauty Salon. 2019.02.21. 17:33:18

@neko1967: Megint belevertelek a betonba!.............

Miért, mikor vertél még be a betonba balfék? :D
Ez a baj. Hülye vagy, plusz indulatból kommentelsz . Utána meg magyarázkodhatsz az elütéseid miatt.

taga20 2019.02.21. 17:51:58

@Helga Beauty Salon: még egyszer fityeszdroid!

erre elfelejtettél válaszolni szutyok!

"Melyik baloldali politikus épített stadiont a kertje végébe? Melyik baloldali politikus veje miatt bukik a költségvetés néhány milliárdot? Melyik baloldali politikusnak a gyermekkori barátja lett az ország leggazdagabb embere - persze csak papíron, mert a vagyon igazi tulajdonosa a csuti geci- meséljél már!

Helga Beauty Salon. 2019.02.21. 18:08:04

@taga20: erre elfelejtettél válaszolni szutyok!

"Melyik baloldali politikus épített stadiont a kertje végébe? ..............

Válaszolok! Boldog karácsonyt te buzi!

taga20 2019.02.21. 18:16:37

@Helga Beauty Salon: még egyszer fityeszdroid!

erre elfelejtettél válaszolni szutyok!

"Melyik baloldali politikus épített stadiont a kertje végébe? Melyik baloldali politikus veje miatt bukik a költségvetés néhány milliárdot? Melyik baloldali politikusnak a gyermekkori barátja lett az ország leggazdagabb embere - persze csak papíron, mert a vagyon igazi tulajdonosa a csuti geci- meséljél már!

2019.02.21. 19:42:28

@taga20: Vigyázz mert ha még egyszer felteszed neki ezt a kérdést, agyvérzést fog kapni.

taga20 2019.02.21. 19:54:08

@Thomas Grande: edzett droid ez. ez a 2019-es modell!:)))

Róbert László 2019.02.21. 20:00:29

@paraszthajszal: Ez nem libsikéim kérdés. Ez már rég morális dolog. A hazánkat lejárató személyeknek el kell tűnniük örökre a közéletünkből. Ilyen gyerekes uszításokat csak a retardáltak vesznek be. Migráns helyzet, határhelyzet, Brüsszel és Soros témájú hazudozásoknak legyen egyszer s mindenkorra vége. kezeljék az állampolgárainkat felelősen !

Pista Sagemono 2019.02.21. 22:46:35

Furmány Piktor megint beleszart az EU ventillátorába és most megint csodálkozgatunk egy keveset, pedig már látják, hogy direkt volt. Pedig eleinte viccnek hitték.
Azt a Simicska féle jellemző kifejezést nem ártana végre értelmezni, mert piktorunknak a választások előtt nem szorulása lesz.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.21. 23:36:19

@Helga Beauty Salon: "Boldog karácsonyt"

Ennyire telik? A gazdádat másolod gyávaságban? A tolvajlásban is másolod? Kapsz legalább morzsákat? Vagy neked csak a hasznos idióta szerepe jut? :))
süti beállítások módosítása