B1 blogcsalád



Kína megköszönte Szijjártónak, hogy kiállt mellette Amerikával szemben

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2019. február 13. - Szelestey
  • Kína megköszönte, amiért Szíjjártó "független, tárgyilagos és elfogulatlan módon" kiállt Pompeo ellenében a Huawei mellett;
  • • Az EU és a Néppárt vezetői intenzíven hallgatnak, noha évértekelőjében Orbán megint vastagon az unió képére mászott;
  • • Európa ébredj, mert végveszélyben vagy a populisták miatt, a Néppárt pedig szégyellheti magát! - üzeni Soros György.

szijjarto_kina.jpg

Washington Post

washington_post_1.jpg

Bőven van politika az amerikai külügyminiszter mostani, közép-európai látogatása mögött., hiszen Pompeo Budapesten és Varsóban két olyan kormánnyal ült, illetve ül le, amelyik tüske az EU szemében.  Bírálók szerint Orbán, Kaczynski, valamint nyugati szélsőjobbos vezetők ihletet adnak a földrészen az új, illiberális élcsapatnak, amely nagy előretörésre készül a májusi EP-választásokon. Idehaza a Fidesz uralmának lopakodó tekintélyelvűsége odavezetett, hogy a Freedom House értékelése alapján az ország immár csupán részlegesen szabad demokráciának számít.  Így olyan államokkal került egy sorba, mint Zimbabwe és Pakisztán.

A vendég azt közölte a magyar fővárosban, hogy megvitatja a házigazdákkal a vitatott politikát, ám többször is rokonszenvét nyilvánította ki az Orbán által szorgalmazott nacionalista tömb iránt. Pl. amikor az év végén Brüsszelben ünnepelte azokat az országokat, amelyek helyreállítják szuverenitásukat, ugyanakkor figyelmeztetett minden kormányt, hogy lakosságuk érdekeit helyezzék az EU-bürokraták szándékai elé. Kijelentését alighanem nagy örömmel vették Budapesten. Szíjjártó hétfőn kifejtette a közös sajtótájékoztatón, hogy a két vezetést összeköti a hazafias politika, a határok és a keresztény örökség védelme. Ez a szál valószínűleg fontosabb a Fehér Ház számára, mint az, hogy a magyar fél flörtöl a Kremllel, engedi, hogy a Huawei jelentős pozíciókat építsen ki a piacon, továbbá módszeresen visszaszorítja a független sajtót és a civil társadalmat.

Európai illetékeseknek felfordul a gyomruk, amikor azt látják, hogy Trump olyanokat emel fel magához, mint Orbán, akit éveken át került az Obama-kormányzat. Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy ily módon a térség érintett politikusai mind inkább büntetlenül folytathatják irányvonalukat. A Stanford Egyetem egyik tanára úgy fogalmazott, hogy Magyarország és Lengyelország az autoriter nacionalizmus ütemére lép. Ezer örömmel elfogadják Brüsszeltől a milliárdos támogatásokat, a liberális-demokratikus erények diktátumából azonban nem kérnek. Ez egyúttal az uniós vezetés erélytelenségéből is fakad. Lásd Soros György most megjelent elemzését, amely rámutat, hogy Orbánt a Néppárt politikai cinizmusa tartja hatalmon, mert szüksége van Strasbourgban a Fidesz voksaira.

 

The Times

the_times_1.jpg

Orbán Viktor egyre inkább tekintélyelvű lett, a magyar politikát pedig Kelet felé fordította az alatt a 8 év alatt, amíg nem járt amerikai külügyminiszter Budapesten. Azon kívül a tavaly novemberben a Huaweit bízta meg az 5G-s mobilhálózat kiépítésével, noha nyugati titkosszolgálatok szerint félő, hogy a kínai hírszerzés a saját céljaira használja a céget. Pompeo a hétfői látogatás kezdetén derűlátónak tűnt, mármint hogy helyre tudja állítani az amerikai befolyást a térségben. Ám Szíjjártó Péter visszaverte a barátságos közeledést, mondván, hogy a moszkvai és pekingi kapcsolat nem mond ellent az uniós és NATO-tagságnak. Kína a 16+1-fórum keretében felvetette az infrastruktúra fejlesztését az érintett államokban, de a héten esedékes müncheni Biztonsági Konferencia arra figyelmeztet, hogy a kormányok könnyen adósságcsapdába eshetnek.

Bőven vannak aggályok Oroszország miatt is, mivel az társadalmi és vallási megosztásra játszik, hogy feszültség alakuljon ki az EU-ban, illetve a katonai szervezetben. Orbán igencsak közel került a Kremlhez, miközben mind jobban fittyet hány az unió demokratikus és jogi normáira. Krekó Péter ezt úgy érzékelteti, hogy a politikus 7 éve 180 fokos fordulatot hajtott végre. Jelenleg javítani igyekszik az oroszokról alkotott képet, a Nyugatot gonosznak állítja be, ellenben a Keletet nagyszerűnek. Olyannyira, hogy Magyarország jelenleg Moszkva egyik erődje az integrációban.

 

Le Monde

le_monde.jpg

A Visegrádi Csoport Trump szövetségese Európában. A négy kormány egyre sűrűbben tesz gesztusokat Washingtonnak, miközben szemben áll a Berlin-Párizs tengellyel. A ma kezdődő varsói konferencia kapcsán pedig félő, hogy az leginkább az európai sorokon belüli ellentéteket tárja fel, amire amúgy az USA nyíltan igyekszik rájátszani. Az USA azonban nem tart attól, hogy fagyos lesz a viszonya Németországgal és Franciaországgal, amiért a tekintetét a kontinens középső része, az EU készséges bajkeverői felé fordítja. A stratégia azonban vegyes eredményeket hozhat, figyelembe véve bizonyos amerikai követeléseket, amelyek sértik a partnerek szuverenitásáat. Mindenesetre főként a lengyelek látnak szövetségest az elnökben.

Orbán Viktor már nem viszonyul ennyire egyértelműen az Egyesült Államokhoz. Az amerikai fél mind inkább felháborodik azon, hogy Budapest kevésbé könnyen kezelhető, noha Washington segíti, pl. úgy, hogy nem bírálja módszeresen a jogállam elleni támadásokat. Hogy a V4-ek a jövő hétfőn és kedden csúcstalálkozót tartanak Jeruzsálemben Netanjahuval, az megint csak jó Washingtonnak, ellenben árulkodik arról, mekkora feszültségek vannak a mind jobban széthúzó EU-n belül. Orbán és a többiek nyíltan megkérdőjelezik a palesztinok ügyében elfoglalt európai álláspontot. A magyar vezető ugyan nem annyira merész, hogy a tagállamok közül elsőként helyezze át nagykövetségét Tel Avivból Jeruzsálembe, de jelezte, hogy ha valaki kihívja ez ügyben Berlint és Párizst, akkor ő hajlandó követni a példát.

 

Yahoo/Bloomberg

bloomberg_1.jpg

Az amerikai diplomácia vezetője közel járt ahhoz, hogy ultimátumot adjon Budapesten azoknak az államoknak, amelyek vevők a Huawei technológiájára: vagy a kínai cég mellett döntenek, vagy lemondhatnak az amerikai műszaki megoldásról. Merthogy a két rendszer Pompeo szerint nem létezhet egymás mellett. A kínai óriásvállalat Magyarországot választotta európai bázisának, 1,2 milliárd dollár értékben ruház be a magyar piacon. Az USA szerint azonban biztonsági kockázatnak teszik ki magukat azok a kormányok, amelyek üzletelnek a Sencsenben bejegyzett holdinggal. A pekingi Külügyminisztérium úgy reagált a vádakra, hogy Washington megfélemlíti a partnereket. A szóvivő egyúttal köszönetet mondott a magyar külügyminiszternek, amiért az „független, tárgyilagos és elfogulatlan módon” kiállt a magyar-kínai együttműködés mellett.

 

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

A jó barátságot ápolni kell – ezzel az ironikus felütéssel vezeti be a konzervatív lap a Pompeo budapesti útjáról írt kommentárt. Pompeo Budapesten szinte bűnbánóan szólt arról, hogy az USA túlságosan is sokáig távol tartotta magát a térségtől. Kína és Oroszország azonban benyomult a résbe. A megjegyzést oldalvágásnak szánta Obama részére, akit ideológiailag ezer mérföldek választottak el pl. a magyar kormányfőtől. Trumppal már más a helyzet. Orbán elsőként állt mellé, ám viszonzásként mindezidáig elmaradt a fehér házi meghívás, amit a magyar fél nem egyszer hangos nemtetszéssel fogadott. Így azután a mostani látogatást jutalomként állította be.

A vendég nem csupán mézesmadzagot tartogatott a vendéglátók számára, hiszen elsőként a civilek képviselőivel ült le tárgyalni.  A CEU-ról nem esett nyilvánosan szó, de hát az amerikai elnök sem barátja Soros Györgynek. A fő téma a megbeszéléseken nyilvánvalóan az orosz és kínai nyomulás volt. Ám Szíjjártó visszaverte a kritikát. Szóban legalábbis, nem tett engedményt Ukrajna ügyében sem. De ettől még fegyverüzletek születtek és a magyarok újabb kontingenseket ígértek nemzetközi békemissziókhoz.

 

Guardian

guardian.png

Soros György arra figyelmeztet, hogy az EU olyan képet nyújt, mint az egykori Szovjetunió 1991-ben, azaz az összeomlás szélére került. Az elemzés szerint a májusi választásokból előreláthatólag megerősödve kerülnek ki az unióellenes erők, így fel kell ébredniük mindazoknak, akik meg akarják őrizni a közös értékeket. Még mielőtt túl késő. Úgy tűnik, senki sem érti, hogy döntő pillanathoz érkeztünk, nevezzük ezt radikális egyenlőtlenségnek. Az euroszkeptikus pártok előnybe kerültek, mert elavult a földrészen a pártszerkezet, gyakorlatilag nem lehet változtatni az alapszerződésen és hiányoznak az eszközök, hogy megfegyelmezzék azokat a tagokat, amelyek megszegik a legfőbb normákat.

A nagy pártcsaládok esetében még rosszabb a helyzet, azok létét csakis a vezetők önérdeke diktálja. Ezen belül a dolgok a legrettenetesebben a konzervatívok soraiban mennek. Az EPP-nek szinte nincsenek elvei, amit alátámaszt, hogy hajlandó szövetkezni Orbán Viktorral, hogy megőrizze strasbourgi többségét és dönthessen az uniós vezető posztok elosztásáról. Az Európával szembenálló köröknek legalább vannak bizonyos elveik, még ha azok igen gusztustalanok is. Nehéz megmondani, hogy ez EU-barát pártok miként győzhetnének májusban, hacsak nem sorolják a saját érdekeik elé azt, ami a kontinens számára fontos. Azonban még nincs minden veszve, de ehhez radikális váltás kell. A mostani európai vezetés az egykori szovjet PB-re emlékeztet, egymás után hozza a rendeleteket, mintha azok bármit is számítanának.

Az a legelső teendő, hogy meg kell védeni Európát az ellenségektől, kívül is, belül is. Fel kell ismerni, mekkora veszélyt jelentenek. Azon kívül fel kell ébreszteni az alvó többséget, amely az unió oldalán áll. Mozgósítani kell a közös értékek védelmében. Máskülönben az egyesült Európa álmából könnyen a 21. század lidércnyomása lehet.

 

Politico

politico_1.jpg

Orbán Viktornak megvan az a nagy előnye, hogy jóformán csak a magyarok értik, amit odahaza, a saját közönségének mond, ám most megérkezett a hivatalos fordítás szombaton mondott helyzetértékeléséről, és azt bizony, érdemes elolvasni. Merthogy látlelet, olyan kitételekkel, amelyekről a magyarul tudók azt mondják, hogy eredetiben még árulkodóbbak. Az önfényező előadás szerint Magyarország egészen kiválóan teljesít, de még többet is tudna nyújtani, ha valamilyen titokzatos okból nem volna a gonosz EU tagja. Annak vezetése ostromolja az országot, amely kénytelen szembenézni a Soros-, ésTimmermans-féle magyarellenes összeesküvéssel, de abból kiveszik részüket a brüsszeli bürokraták is. Nem beszélve a civilekről. Ebben a helyzetben a magyarok számára csak az marad, hogy védekezzenek, mielőtt lesöprik őket a föld színéről, azaz csináljanak annyi gyereket, amennyit csak tudnak. Legalábbis ezt ajánlja az orbáni legenda.

Jó lett volna kihallgatni, miről beszélt hétfő délután Juncker, Weber és Daul, a Néppárt elnöke Strasbourgban, mert addigra már megismerhették Orbán beszédét. Mármint hogy mit mondanak nyilvánosan erre a kollektív sértésre, nem szólva arról, amit a Bizottság elnöke kapott a magyar vezetőtől. Nos, konkrétan semmit. A kérdés ezek után az, hogy ugyan a Fidesz szavazatokat hoz az EP-ben és más vélt előnyei is vannak annak, hogy a konzervatívok nem adnak túl a párton, ám mikor kerekedik felül az a negatív hatás, amelyet a magyar tagság vált ki az európai szavazópolgárokban az EPP kapcsán? Vagy talán ami még fontosabb: mennyivel lesz nehezebb így többséget kialakítani Strasbourgban május után?

 

 FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Teljes sületlenség, hogy Európát bármiféle tömeges migráció fenyegetné Dél felől, a hisztéria nem segít a menekültek ügyében. Így foglalt állást a Törökországgal kötött uniós megállapodás szülőatyja. Gerald Knaus, aki az Európai Stratégiai Kezdeményezés nevű kutató intézet vezetője, megtévesztőnek tartja, ha bárki úgy állítja be, hogy demográfiai tényezők, a globális felmelegedés vagy a szegénység miatt egyre erősödik a migrációs nyomás és utat keres a földrész felé. Hiszen nagyjából annyian érkeznek mostanában, mint 2014 előtt. Viszont az is tény, hogy Görögországon keresztül változatlanul vezetnek utak Nyugat felé. A megoldás megtalálásához reális vita szükséges, de nem kell inváziótól tartani.

A nyugtalanító az, hogy az EU-nak még a kevés menedékkérő esetében sincsenek működőképes eszközei. Közös erővel kellene elérni, hogy aki jön, azt emberhez méltóan fogadják, a kérelmét gyorsan és tisztességes módon elbírálják, és aki nem maradhat, azt küldjék vissza. Ez esetben kevesebben halnának meg, és kevesebben is jönnének, viszont nem sérülne a menedékjog. A szakértő reménytelennek nevezi a német kvótaelképzelést, ezért aki maradhat, azt önkéntes alapon kellene átvenni és az érintett települések, régiók uniós támogatást kapnának hozzá. Ebben a keretben két éve 20 ezer ember már otthonra lelt.

Ám Knaus jelenleg nem lát esélyt arra, hogy az elképzelésből egyhamar lesz bármi is. A németeknek és a franciáknak ugyanis nem érdekük, hogy olyan államok vétózzanak, amelyek rosszul bántak a menekültekkel, ily módon az egész problémát rátolták a szomszédjaikra, és nem akarnak semmiféle rendezést. Azok között kell szövetséget létrehozni, akik nem kívánják feladni a menedékjogot, valamint nem fogadják el a határokon kialakult állapotokat. Ehhez sürgősen Berlin és Párizs kezdeményezésére van szükség.

 

Washington Post

washington_post_1.jpg

Orbán Viktor intézkedéscsomaggal akarja megállítani a népesség számának csökkenését, ám ezt könnyebb mondani, mint elérni. Ha valaki ilyesmire adja a fejét, akkor érdemes óvatosnak lennie, mert sok ösztönző alig hat, és egyáltalán nem hozza vissza az árát. De ami még rosszabb, könnyen visszaüthet, sőt katasztrofális hatásokkal járhat. A magyar kormányfő, a konzervatív bajkeverő szerint több gyerekkel és nem bevándorlással kell orvosolni a bajt. Ám ezzel nem ért egyet a bécsi Demográfiai Intézet egyik szakértője, mert szerinte a terv csak átmenetileg segít, a hét pontból pedig több teljesen felesleges. Orbán ezt tudhatná már csak abból is, hogy annak idején miként sült fel igen szigorú lépéseivel Ceausescu, hiszen a végén az egész rendszer belebukott.

Orbán nem egészen követi a Conducator példáját, de a szakember szerint azokat a módszereket nem is volna könnyű alkalmazni egy demokratikus rendszerben. Ám a példák alapján egyáltalán nem biztos, hogy beválik a migráció radikálisabb elvetése és azzal párhuzamosan kedvezmények megadása. Emellett a mostani intézkedések egy része már évek óta érvényben van Magyarországon, de nem egyértelműen váltott ki kedvező hatást. A születések arányszáma továbbra is rendkívül alacsony, viszont a családtámogatás jó sokba kerül. A Családi Tanulmányok Intézetének egyik kutatója ennek megfelelően nem is vár semmit az új bejelentéstől. Azon kívül a miniszterelnöknek sokkal több oka van aggódni a ki-, semmint a bevándorlás miatt, hiszen 2006 óta csaknem egy millióan hagyták el az országot. És amíg mennek el a fiatalok, addig nyomathat a kormány bármiféle őrületet a hanyatló népességszám feltartóztatásáról, teszi hozzá az osztrák szakember.

 

Bloomberg

Élőlánc volt az MTA épülete körül, mert a részvevők szerint a magyar kutatás 200 éves központja hamarosan áldozatul esik a független hangok elleni központi fellépésnek. Orbán Viktor, az erősödő európai nacionalista mozgalom zászlóvivője mind inkább igyekszik eltakarítani minden akadályt, ami illiberális víziójának útjában áll. Ennek része, hogy távozásra kényszerül a CEU. A szigort a miniszterelnök annak idején azzal magyarázta, hogy csökkenteni kell a Soros irányította érdekcsoportok befolyását. A tegnapi tüntetés oka az, hogy a hatalom megpróbálja felügyelete alá vonni a független akadémiát és felfüggeszti a támogatás egy részét.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9714624334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paraszthajszal 2019.02.13. 06:55:59

„Európai illetékeseknek felfordul a gyomruk, amikor azt látják, hogy Trump olyanokat emel fel magához, mint Orbán, akit éveken át került az Obama-kormányzat.”

Tán nem kéne annyit innia a Juncker úrnak, akkor nem forogna állandóan a gyomra.

„Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy ily módon a térség érintett politikusai mind inkább büntetlenül folytathatják irányvonalukat.”

Hagyják nekik, hogy olyan irányvonalat kövessenek, ami az őket megválasztó szavazók elképzeléseinek, kívánalmainak megfelel, és nem a brüsszeli ukáz szolgai végrehajtásában merül ki? Hallatlan!

„A Stanford Egyetem egyik tanára úgy fogalmazott, hogy Magyarország és Lengyelország az autoriter nacionalizmus ütemére lép. Ezer örömmel elfogadják Brüsszeltől a milliárdos támogatásokat, a liberális-demokratikus erények diktátumából azonban nem kérnek.”

Kár odaírni a demokratikus szót, tudjuk, hogy titeket úgyis csak a liberális „erények” érdekelnek. Errefele Európában állítólag követelmény a „demokrácia”, ami a hagyományos felfogás, a szó eredete alapján a „néphatalom” érvényesülését jelentené, de liberáliséknak valahogy teljesen sikerül minden fogalmat teljesen kicsavarva értelmezni.

Ha a magyar kormány a választópolgárok elsöprő többségének akaratával megegyezően gátat akar vetni az illegális bevándorlásnak, nem kér az idegen népesség kötelező betelepítéséből, akkor „az autoriter nacionalizmus ütemére lép”. Ha pedig Brüsszel akaratát követve (de a polgárai akaratával ellentétesen) éppen mindennek az ellenkezőjét csinálja, akkor jó „liberális demokrata”.

Éredekes egy demokráciafelfogás…

kunzoo 2019.02.13. 07:32:34

Nem értem miért az USA tól várják a fidesz politikájának az elítélését. Ott
Halálbüntetés van, vígan üzemel Guantanamó kínvallatással, indoklás nélküli fogvatartással. Fegyvereket adnak Szaúd Arábiának ami egy sötét középkori diktatúra saríjjával. A németek vígan üzletelnek a ruszkikkal északi áramlat, a legtöbb merci kínában talál gazdára. Ez valahogy mégsem keveri fel az úgynevezett európai diplomaták kényes gyomrát.

Helga Beauty Salon. 2019.02.13. 07:35:14

Európa ébredj, mert végveszélyben vagy a populisták miatt, a Néppárt pedig szégyellheti magát! - üzeni Soros György...............................

Segítsetek már libsik, ez ugye nem az a Soros György akit szegény öreg nyugdíjas bácsi létére igazságtalanul vádolunk hogy beleavatkozik az ügyeinkbe?
Ez csakis egy másik lehet, mert ez szemmel láthatóan beleavatkozik!

Helga Beauty Salon. 2019.02.13. 07:44:19

Pompeo Budapesten szinte bűnbánóan szólt arról, hogy az USA túlságosan is sokáig távol tartotta magát a térségtől...........................

Igen tudjuk, a világ más részein raboltak meg gyilkoltak a demokrácia nevében. Remélem nem őszinte a bűnbánata Pompeo bácsinak és nem kezdenek errefelé is igazságoskodni!

kunzoo 2019.02.13. 07:47:34

Knaus úr elképzelései itt buknak meg: "aki nem maradhat azt küldjék vissza" ez a visszaküldés nem működik. Csak Németországban 60 ezer ember van akit már jogerősen elutasítottak, mégsem sikerült a hazautaztatás. Mali pl. Nem engedte leszállni a repülőről a visszaküldötteket mert nem voltak papírjaik, az EU nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani az állampolgárságukat. Afgánokat azért nem tudnak hazaküldeni merz a pilóták nem mernek velük felszállni.

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.02.13. 08:06:01

A ballibek tehát a washingtoni csatát is elbukták.

Helga Beauty Salon. 2019.02.13. 08:10:51

. A Stanford Egyetem egyik tanára úgy fogalmazott, hogy Magyarország és Lengyelország az autoriter nacionalizmus ütemére lép..........................

Bár a Stanford szerintem is tele van zsenikkel akikre érdemes odafigyelni ha mondanak valamit, de ez véletlenül sem az az eset! Egy libsikhez bekötött bérpolitológus ne akarja már több ezer kilométerről jobban tudni nálunk hogy itt mi van és mit kell gondolnunk!
Persze ez az" autoriter nacionalizmus ütemére lép" megfogalmazás tanúsítja is hogy nem objektív szakmai véleménnyel, hanem pusztán egy liberomocskolódással van dolgunk.

Európai téridő 2019.02.13. 09:26:24

"Európa" meghülyült, a kelleténél jobbanhagyja figyelmen kívül Amerika érdemeit a nyugat-mucsaröcsögei kontinensrész újjáépítésében, túlfényezte önmagát. A sztálini Szovjetuniónak Churchill és mások által martalékul odavetett egykori európai (?) "keleti blokknak" pedig megtelt a hócipője velük, ezért javultak Amerika európai pozíciói.

Che21 2019.02.13. 17:34:57

"Európai illetékeseknek felfordul a gyomruk, amikor azt látják, hogy Trump olyanokat emel fel magához, mint Orbán,.."

Tessék már megmondani, kik ezek a híres európai illetékes elvtársak, és miben illetékesek?

Ki válaszottta meg őket, milyen demokratikus felhatalmazás áll mögöttük?

Tangooo 2019.02.13. 20:42:19

" Az EU és a Néppárt vezetői intenzíven hallgatnak,..."
Nem kell mindig jelzőket használni a hangulat fokozására, pláne, ha értelmetlen.
Milyen az intenzív hallgatás?

Alick 2019.02.14. 10:50:37

@Tangooo: "Milyen az intenzív hallgatás?"

Mint a nemzetközi helyzet fokozódása. :)

Alick 2019.02.14. 10:58:42

"nem tett engedményt Ukrajna ügyében sem"

Az a baj, hogy Szíjjártó nem mondta meg Pompeo-nak, hogy Ukrajna NATO felé rángatása teljesen beteg ötlet. Az egy dolog, hogy növelné a feszkót az oroszokkal a régiónkban. A másik viszont annak felmérése, hogy Ukrajna egy szegény és megosztott ország, annak idején legyel és orosz területekkel tömték ki. De a legrosszabb, hogy a hatalomért vetekedő oligarchiák - oroszbarát és nyugati érdekeltségeket váró - között újra kilenghet az inga.

Alick 2019.02.14. 11:00:54

"megfegyelmezzék azokat a tagokat, amelyek megszegik a legfőbb normákat"

"Az erőszak nem tarthatja össze a birodalmat. Erőszakkal még soha semmit nem lehetett huzamos ideig összetartani. Minél jobban összeszorítják a markukat, annál több csillagrendszer fog kicsúszni az ujjaik között. Ön egyszerűen ostoba, kormányzó. És az ostobák gyakran az ábrándjaiknak esnek áldozatul." - mondta Leia Tarkinnak.

Brix 2019.02.14. 12:11:32

Orbán csak azt teszi, amit jónak gondol: ügyes pávatáncosként ugrándozik a nagyhatalmak érdekszférájának határvonalán. Mindenkivel kialakít egy kis szövetséget , így az ország fontosabbnak tűnik, mint a valós geopolitikai súlya...A nyugati szövetség a legfontosabb, hiszen a nyugat-európai országok tartják fenn Magyarországot azzal, hogy megvásárolják termékeinket, beruháznak és éves szinten a GNI 5%-át kitevő fejlesztési forrásokkal támogatják az országot...Az USA az az ország, amely - elvileg- garantálja a biztonságunkat a katonai ereje révén...
Az orosz és a kínai haverkodásnak nagy értelme nincs , ha csak nem az, hogy a nyugati tömbön belül erősebbnek tűnjünk erős haverokkal a hátunk mögött..
Az oroszok nem a barátaink, csak a régi nagyhatalmai álmaikat akarják újraéleszteni és a szatellit államokat a befolyási övezetébe vonni... Egy liberális Oroszország a jó barátunk lehetne , ha feladnák a nagyhatalmi ábrándokat..
Kína megint nem a barátunk, sőt ők Európa ellenségei! Rosszabbak mint a nyugati kapitalisták , akik legalább megveszik a termékeinket...
Kína mindenhova csak azért megy , hogy megszerezze a piacokat és eladjon... Meg kell nézni a külker mérleget, mennyire negatív a kínai reláció...Nem véletlenül kezdtek háborút ellenük háborút Nyugat-Európában, vagy az USA-ban...
Szerintem, vissza kellene térnünk az európai , a nyugati táborba kül- és belpolitikailag is...
Semmi gond nincs , ha egy országban erősen konzervatív jobboldali kormány van , van nem akar bevándorlást ( más kérdés ezt menyire lehet megakadályozni ..) a nagy baj akkor van, ha egy politikai tömörülés a népre hivatkozva, a hatalom kizárólagos megszerzésére törekszik, és fondorlatos eszközökkel felszámolja a plurális demokráciát a választási rendszer meghekkelésével- eltorzításával, a fékek ellensúlyok felszámolásával , a független hatalmi ágak megszállásával, és a társadalmi-gazdasági pozíciók saját szimpatizánsai közötti felosztásával...
A lényeg nem az hogy milyen politikai színezetű kormány van hatalmon, hanem hogy létezik -e a demokrácia , a jogállam , vagy sem...
Pl.: Lengyelország még demokrácia , Magyarország már nem....Az orbáni önkényes, autoriter rendszer, minden eddigit felülírt , az EU történetében...

Cinkes 2019.02.14. 12:15:03

Mi történt a jobboldalisággal? Miért kellett becserélni az ostobaságra és az állampártokra? Korábban ezek kommunista "értékek" voltak.

TPK 2019.02.14. 12:24:24

A sok fidesznáci itt is nyomatja a hülyeséget. Ott a kesma, nem elég nekik?

citrix 2019.02.14. 13:14:27

Az egészben csak azt nem értem, miért kommunistáznak az un. parlamentben a fideszesek (élükön Orbán mint KISZ titkár, Kövér mint MSZMP-s anno amikor az volt a divat) ha a legjobb barátaik a kommunista Kína és a kvázi kommunista Oroszország. A Heineken dobozon a vörös csillag problémás volt, amúgy ideológiailag és haverság szempontjából okés. A fene érti ezt.

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.02.14. 13:24:34

Nagyszerű hír, hogy kiálltunk a népi Kína mellett.

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.02.14. 13:26:01

@Brix:

Oroszország nagyhatalom. Ha feladja a nagyhatalmi "ábrándjait", az azt jelenti: öngyilkos lesz.

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.02.14. 13:27:43

@Alick:

Így igaz. Ezért is omlik a liberális világrend.

nemecsekerno_007 2019.02.14. 13:55:46

Nem szívesen vagyok patetikus, de a patás az utóbbi 200 év egyik legnagyobb formátumú politikusa Mo.-on és egy teljesen új korszakot nyitott a 21. századi történelmünkben. Végre talán sikerül feldolgoznunk a sok traumát ami a 20. sz.-ban ért bennünket, javaslom az ellenzéknek és híveiknek, hogy tegyék ők is ezt és próbáljanak hasznos és tevékeny részesei lenni annak ami most jön.

Ballib vagyok mert rettegek 2019.02.14. 13:58:45

Mégis, ki mellett álljon ki Orbán Viktor ha nem a természetes illiberális szövetségeseink, Kína a Szovjetunió meg Erdogán mellett? Talán Merkelért álljon aki Soros bérence és az EU-ba 100 millió afrikait akar betelepíteni?

Nagyon jól csinálja Orbán Viktor hogy mindenki mellett kiáll, akitől az Eunak azonnal felfordul a gyomra. Ezt kell az Euval csinálni hogy megtanulják hogy ne szórakozzanak velünk törpe országokkal mert mi vissza tudunk vágni. Nemhiába, Orbán Viktor alatt nagy nemzet lettünk, akiről nyugaton éjjel nappal beszélnek és mindenhol példaként emlegetnek.

Ballib vagyok mert rettegek 2019.02.14. 14:02:51

@nemecsekerno_007:

Szerintem Kádár nagyobb formátumú volt mint Orbán Viktor, apámék szerint viszont Rákosi volt eddig az utolsó 600 évünk legnagyobb formátumú magyar politikusa.
Mindegy, ezen nem vitázunk, Orbán Viktor benne van a három legnagyobb formátumú politikus közt az elmúlt 1000 évünkben, ez a lényeg, a karaván halad, a lippsi meg csak ugat Gyurcsánnyal. Mondjuk egyszer én is szavaztam rá, de azonnal rájöttem hogy tévedtem.

mindbender2 2019.02.14. 14:22:57

@Alick: Könyörgöm a cél a feszkó növelése az oszd meg és uralkodj elvén.

Tekintsd meg:

www.youtube.com/watch?v=gGdcQMaLinE

Az alapvető cél az oroszok meg az eu egymás ellen hergelése, mert ha kooperálnak, akkor az az usa-nak veszélyes.
Az ukrán válságot is emiatt kellett generálni.

mindbender2 2019.02.14. 14:23:33

@mindbender2: De az eu több lépcsős gyengítése, migrációval és egyéb intézkedésekkel is ezt célozza.

Killary Fucking Clingon 2019.02.14. 15:19:39

@citrix: A te gondolatmeneted nem kicsit hibás.. Szóval legyünk jóban a németekkel akik korábban ugyan nácik voltak és szétbaszták európát és népeit amennyire csak tudták, majdnem kiirtottak egy népet de most már jó fiuk, szeressük őket és legyünk barátságosak velük, minden meg van bocsájtva. Ugye? Akkor mos mi bajod az oroszokkal??? Nem tudod megbocsájtani hogy egykor szovjetek voltak? Hm?? Cicafül...szopnál kutyát inkább minthogy itt ontod a faszságaidat te retardált kretén..

BiG74 Bodri 2019.02.14. 16:00:27

Ilyen a ner külpolitikája! Most akkor mi van? Van valami lehetőségünk beleszólni? Nincs! Kritizálni lehet (még), de az legyen az átlag ember joga. Nem lehet itt baj, ha a tényleges gazdasági, katonai, és politikai ( néppárt ) kussol, mint szar a gazban. Ki kiabál kire?

BiG74 Bodri 2019.02.14. 16:16:18

@BiG74 Bodri: Mármint a tényleges gazdasági, katonai, és politikai ( néppárt ) szövetséges kussol.

nemecsekerno_007 2019.02.14. 16:36:03

@Ballib vagyok mert rettegek: Húha, ebben nagyon nem fogunk egyetérteni.

Kádárnál kártékonyabb magyar politikus soha nem volt, Rákosi csak egy síma, erőszakos bolsevik volt...

De ha érdekel akkor ítt elmondják, hogy milyen aljas és alattomos volt a Kádár-rendszer igazából:

Elsikkasztott történelmi lehetőség I–II. / Kibulizott ország / Bereznay András

www.youtube.com/watch?v=9fLbxIhIbvQ

www.youtube.com/watch?v=L02XFPXuDFc

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.14. 16:56:42

@nemecsekerno_007: "Kádárnál kártékonyabb magyar politikus soha nem volt"

A csúti geci mindent elkövet, hogy visszaépítse a kádárrendszert. Ha az a célja, hogy a rendszerváltás utáni legkártékonyabb politikus legyen, azt már elérte. Ha Kádár babéraira tör, még dolgoznia kell rajta egy kicsit.

Willkommenskultur 2019.02.14. 17:40:50

"Európai illetékeseknek felfordul a gyomruk, amikor azt látják, hogy Trump olyanokat emel fel magához, mint Orbán, akit éveken át került az Obama-kormányzat. "

S hamarosan az europai illetekesek is pont oda kerulnek, ahova az Obama-adminek.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.14. 18:30:56

@Willkommenskultur: "Nagy a jolet"

Mindenhol Európában, csak Magyarországon nem. A geci elérte, hogy Magyarország lett az EU legszegényebb állama.

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2019.02.14. 19:06:23

@Willkommenskultur:

te segghülye szlovák, megint minek ugatsz bele a magyarok dolgába? Azt a startisztikát vedd elö, miszerint 2010 óta mára Orbansiztán az EU utolsó helyzettjei közé csúszott le, mert ezek a "rekord" eredm´ények rendre csak egy negyedévig tartottak, utána meg 10 negyedéven át egész Európa elzakatolt Orbaniszt´án mellett.

Azt a hülye szlovák haza´áruló agyadnak meg hiába mondanam, hogy 2018 csak azért lett jobb év, mert parancsba lett adva, hogy az összes maradék EU támogatást el kell költeni. Illetve lopni.

Willkommenskultur 2019.02.14. 19:34:13

@Orbánék Moszkva fele menekülnek!: Orban, azon kivul, hogy a szocik altal itthagyott szarbol, adossagcsokkentes mellett az EU leggyorsabban novekvo gazdasagat hozta letre.

Magyarorszagot feltette a diplomaciai vilagterkepre. Napi szinten ir rolunk a vilagsajto, Magyarorszagnak sosem volt ennyi kulfoldi sajtofelulete. Ezen kivul jo a kapcsolat, az USAval, az Oroszokkal, Kinaval, a nemetekkel, es az osszes szomszeddal. Az ideutazo turistak szama evrol-evre rekordot dont.

Es ezen kivul, a hataron tuli magyaroknak mindenhol plusz jogokat harcolt ki, ami szinten nem sikerult korabban senki masnak.

Es meg van vagy 10 eve dolgozni, ugyhogy Magyarorszag orulhet, jo kezekben van!

nemecsekerno_007 2019.02.14. 19:47:06

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Akkorát tévedsz mint a ház, de ezt már megszoktuk az ellenzéktől és a híveiktől. Inkább az ellenzék oldalán vannak olyanok akik a Kádár-renszerben gyökereznek...

Killary Fucking Clingon 2019.02.14. 23:12:02

@Brix: Te egyszerűen hülyeséget beszélsz. Téged nem zavar hogy ennyire hülye vagy?

morph on deer 2019.02.15. 01:13:45

@Cinkes:
“Korábban ezek kommunista "értékek" voltak.”

Korábban orbán is egy (ifjú)kommunista érték volt, most már lassan az se.
Naiv ostobaság azt remélni, hogy az amerikaiak nem veszik zokon ezeket a fricskákat, bajuszrángatásokat, és nem tesznek rá valami nagyobb bútorr viktorunk lábujjaira, hogy lenyugodjon kissé, ha eljön az ideje.

Most beleavatkozni egy nagyhatalmi szerelmi háromszögbe pontosan annyira értelmes dolog, mint amikor a szomszédok civódásába szól bele valaki, - azt seperc alatt össze lehet eredménként hozni, hogy a civakodók együttes erővel kenik szájon a beleavatkozót, és nem véletlenül.

citrix 2019.02.15. 07:10:13

@Killary Fucking Clingon: Először is: ha te szereted is az állatokat kielégíteni orálisa, nekem ez nem vágyam, kimarad az életemből. ha neked bejön akkor nosza.
Kína: kommunista ország. Orbán (egyik) mintaképe. Oroszország: a Kreml csúcsán vörös csillag és még számtalan más helyen is, Lenin szobrok. Putyin legalább olyan demokratikus mint Pinochet volt. Nem mellesleg szovjet kgb-s ezredes volt előzőleg. A németeket hozod fel ellenpéldának, teljesen hibásan. Mert: a németeknél nincsenek Hitler szobrok és horogkereszt se díszeleg az állami épületeken. Demokratikus jogállam, az önkényuralmi rendszerben állambiztonsági funkciót betöltő tisztek nemhogy nem vezetik az országot de a parlamentben sincsenek. Hová is kívánkozik, költözik boldog-boldogtalan? Nem, nem Putyinhoz, olyanról még nem hallottam. Kínába se jellemző annyira. Németországba annál inkább, nézd csak meg hány magyar ember, család költözött ki hozzájuk. Már ha ráérsz ilyesmire a kutyusok kielégítése közben.

Willkommenskultur 2019.02.15. 07:57:36

En is koszonom Szijjartonak, hogy kiallt a Huaweii mellett.

Hajra Magyarorszag!

n3spr3ss0 2019.02.15. 09:08:16

2002-ben a kokárdát volt ajánlatos kitűzni, hamarosan jöhet a vörös csillag kötelező viselése.

n3spr3ss0 2019.02.15. 09:10:20

@Killary Fucking Clingon: Pedig minden szava igaz, mi van süllyedt, talált?

n3spr3ss0 2019.02.15. 09:10:58

@Killary Fucking Clingon: Pedig minden szava igaz, mi van talált, süllyed? Így jobb.

n3spr3ss0 2019.02.15. 09:12:25

@nemecsekerno_007: 13.55
Ezért szoktam nagyokat köpni a láttán.

Világít a torony 2019.02.15. 09:16:37

@közíró MAXVAL bircaman: Már tagadnod kell sem kell, hogy maradék kommancs vagy.
Népi Kína...hogy baßodnál a kommancs gyilkosaiddal együtt.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.15. 09:57:20

@nemecsekerno_007: "egy teljesen új korszakot nyitott"

Így van. Még soha nem volt Magyarország az EU legszegényebb állama. Sokat voltunk az élen, meg sokszor a középmezőnyben, de sereghajtók még sose voltunk. Ez új korszakot nyit.

nemecsekerno_007 2019.02.15. 10:37:48

@n3spr3ss0: "Ezért szoktam nagyokat köpni a láttán."

Jaja, igaz. Nem ülhet mindenki a lovon, valakinek a lósz@rt is szedegetni kell utána....

morph on deer 2019.02.15. 10:38:01

@n3spr3ss0:
“hamarosan jöhet a vörös csillag kötelező viselése.”

Vörös csillag, Huawei logóval!

Aztán kit érdekel, hogy már amerikából is ferde szemmel néznek ránk, hát nem?
Hiszen olyan erősek vagyunk már, mint a Pista!
Na jó, olyan csípősek mindenképpen.
Sőt, egy Pista kétszer is!
Naugye..!

nemecsekerno_007 2019.02.15. 10:42:31

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Szajkózzad csak a szokásos mantrát.... :)))))) Nektek már csak a fikázás maradt, de ennél jobb hír nem is lehetne....

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.15. 10:55:55

@nemecsekerno_007: Aha, az Eustat adatok, az neked a mantra, amit a geci hazudik, az meg a valóság. :))

Fordítva ülsz a lovon, kispöcs, mégpedig alulról ülöd meg, hogy seggedben a lófasz. :))

oassasa 2019.02.15. 18:32:41

@Brix:
A keleti nyitást nem Orbán találta ki, de kitart mellette.

24.hu/fn/gazdasag/2003/01/02/medgyessy_latogatas_moszkvaban_megtort/

Kell az orosz piac, befektetés, a pénzük, a gáz , a Paks 2, ez üzlet. Kínát támogatjuk, de nem mi vagyunk nekik a piac, az EU-t akarják elárasztani mi csak részesedni akarunk a haszonból. Ez csak üzlet.
Magyarország elkötelezett EU és NATO tag, de vannak saját elképzelései.
süti beállítások módosítása