B1 blogcsalád



Az Orbán-kormány a gazdasági bajokba fog belebukni, mert az antidemokratikus rendszer nem képes megújítani az elavult gazdaságpolitikát

Nemzetközi sajtószemle

2019. február 01. - Szelestey

mnp.jpg

  • Parragh László adja vissza az iskolapénzt, mert már most látnivaló, hogy kimerült az olcsó munkaerőre épülő, export vezérelt gazdasági modell, ám emokratikus hiányosságai miatt a rezsim képtelen bármi  jobbat kitalálni. 
  • Itt az egypártrendszer reneszánsza, csak éppen az illiberalizmus lerombolja a demokráciát, megfojtja a szabadságot és a társadalom végletes megosztása árán uralkodik,
  • A francia csendes diplomácia mostanában a kapcsolatok enyhülését szeretné elérni Magyarországgal, ezt szolgálja a Novák Katalinnak adományozott Becsületrend is.

 

Project Syndicate

ps.png

A londoni School of Economics egyik magyar tanára szerint Kelet-Európában az illiberális rendszerek végét jelentheti, hogy ezek az államok a politikai szerkezet vele született hiányosságai miatt képtelenek gazdasági átalakulásra, noha az igencsak sürgető volna. Mohácsi-Nagy Piroska (a képen) szerint az ilyesfajta hatalmak számára eleve nem jön szóba semmiféle kompromisszum, a tanszabadságot és a független intézményeket viszont annyira meggyengítették, hogy a politika képtelen érdemben reagálni a gazdasági gondokra. Ennél fogva az egyetlen visszajelzési lehetőségként marad a tüntetés és a polgári engedetlenség. A rabszolgatörvény elleni budapesti utcai megmozdulások mutatják az ilyen rezsimek sebezhetőségét. És ami eddig történt, az lehet, hogy legfeljebb csak ízelítő.

A régióra váró megpróbáltatásokat még a leghajlékonyabb és legnyitottabb kormány is csak nehezen tudná orvosolni, hát még az ideológiailag szemellenzős magyar és lengyel vezetés. Nincs elég munkaerő, miközben a reálbér még mindig jócskán alatta marad a fejlett uniós tagállamok színvonalának. Ezek a tényezők egytől egyik nyomják fel a kereseteket, pedig pl. Magyarországon nem javul a termelékenység, ami a jelek szerint összefügg a nagyarányú kivándorlással. Ily módon a külföldi kézben lévő vállalatok elköltözése fenyeget.  Az autógyártásban a távozást nagyban elősegíti az automatizálás. Közben Európa déli része  hozzáigazítja a jogszabályait az uniós normákhoz, a jövedelmek pedig jóval alacsonyabbak, mint a kontinens középső részén és ez szintén nagy csábítást jelent.

Az Orbán-kabinet ebben a helyzetben találta ki a rabszolga törvényt. A jobboldali rendszerek számára teljesen természetes, hogy fölülről mondják meg a tutit. A nagytőke és az autokrácia ráadásul hajlamos összejátszani. A régió gazdasági fordulóponthoz érkezett. Kimerült az export vezérelte felzárkózási modell. Az alapokat inkább az innovációra kell építeni, amihez magasabb képzett munkaerőre van szükség, ahhoz pedig az oktatásba kellene beruházni, továbbá javítani kellene a szociális politikán. A költségvetés fő céljait ennek megfelelően kellene meghatározni, továbbá bátorítani kellene a tanszabadságot, az alkotó tevékenységet és a párbeszédet. Csak éppen pont ezzel gyűlik meg az illiberális demokráciák baja, mert  elutasítják a szabad gondolkodást, az innovációt, megvetik az olyan intézményeket, amelyeket a szakértelem irányít. Ebből következően a gazdasági hiányosságok elvezetnek e rendszerek lebomlásához. 

Die Presse

die_presse.jpg

Magyarország erősen tart az egypártrendszer felé, az ellenzék mozgástere egyre kisebb, ellenben határozottabban alakot ölt az illiberális demokrácia. Így jellemzi a helyzetet vendégkommentárjában Csekő Balázs, a Bécsben élő szabadúszó újságíró. Felidézi, hogy év eleji sajtótájékoztatóján Orbán Viktor kifejtette: az ellenzéki pártok saját sírjukat ássák, ha összefognak az EP-választásra. Ám ez a vélemény sokat elárul arról, milyen sorsot is szán ellenfeleinek a politikus. Mint ahogy az is, hogy másként gondolkodókat és vezető üzletembereket fenyegetett meg, továbbá nem engedett be az eseményre egy sor független sajtóorgánumot. Mindez arról tanúskodik, hogy még inkább kiépül az illiberális rezsim.

Az ellenzék nem sok mindenben bízhat, noha hosszú évek után közösen lép fel az Országgyűlésben a Fidesz ellen, követel demokráciát és jogállamiságot. A jobboldali-radikális hatalom az összefogás láttán mindent megtesz, hogy szétverje az egységet és a margóra szorítsa ezeket az erőket. Merthogy teljes egészében ki akarja kapcsolni a vele szemben álló tábort. Erre bizonyítékkal szolgált az egykori fideszes Domokos László vezette Számvevőszék, amely létében fenyegeti a Párbeszédet és a Momentumot, miután megvonta tőlük az állami támogatást. Még rosszabbul járhat a Jobbik, amelyre akár a bírósági felszámolás várhat, ha újabb hatalmas pénzbüntetést szabnak ki rá.

A hatalom célkeresztjében benne van az ellenzéki sajtó is, noha azt már jócskán megtizedelték. Orbán liberális médiatúlsúlyt emlegetett, amit csakis a független újságírás elleni veszélyes fenyegetésként lehet értelmezni. A kormányfő már egy évvel ezelőtt értésre adta, hogy a parlamenti választások után jön a bosszú, és be is váltotta a szavát. Zajlik a szalámitaktika, az ország visszatér az állampárt rendszeréhez.

Kurier

kurier.jpg

Semmiféle hiba sincs a magyar demokrácia körül! – állítja Varga Judit, az EU-ügyekért felelős államtitkára a lapnak adott interjúban. Szerinte inkább az a baj, hogy imamalomként ismétlik a vádakat az ország ellen az európai választások előtt. Mint mondta, a politikai kampány része a múlt szeptemberben kezdeményezett jogállami eljárás, valamint az EP szerda esti vitája is. Úgy gondolja, hogy Strasbourg ily módon próbál nyomást gyakorolni Magyarországra a migrációs politika feladása érdekében. Pedig a kormány kifejezetten Európa-barát. A politikusasszony úgy látja, hogy a bevándorlás és a biztonság kivételes módon befolyásolja majd a májusi választások kimenetelét, mert a polgároknak arról kell dönteniük: a migráció híveit vagy ellenfeleit juttatják pozícióba.  

Úgy értékeli, hogy a szankciós eljárás egyértelműen politikai eszköz a bevándorlás támogatóinak kezében. A Sargentini-jelentés szerinte idejétmúlt, a magyar rendszer minden tekintetben kiállja a jogállamiság próbáját. Csak a sajtó hangoztat mást. Ám nehéz azzal küzdeni, ha egy rendszert megbélyegeznek, mondván, hogy az nem demokratikus. Arra a megjegyzésre, hogy a médiaszabadság a demokrácia egyik tartópillére, az államtitkár megismételte, hogy nálunk egyértelműen fölényben vannak a liberális, a kormányt bíráló orgánumok. Cenzúra ellenben egyáltalán nincs. És hiába került a regionális sajtó hatalom közeli kezekbe, szerinte ez nem számít, mert a népek az internetről tájékozódnak. Vagyis teljesen szabad a sajtó.

Hogy a hatalom mit szeretne elérni a Soros elleni hadjárattal, arra úgy felelt: az volna a jó, ha az üzletember nem ütné az orrát megválasztott kormányok dolgába. Úgy viselkedik, mint egy állam, többször találkozik uniós biztosokkal, mint egy köztársasági elnök. Ily módon félő, hogy rossz irányban befolyásolja a társadalmat, noha az ő irányvonala semmiféle demokratikus felhatalmazást nem élvez.

Varga Judit nem ért egyet azzal, hogy létezik kelet-nyugati feszültség, azt tanácsolja, hogy erről inkább pragmatikus alapon mondjanak véleményt. Mert ugyan Magyarország függ az orosz energiaszállításoktól, ám a nyugati védelempolitikában ezzel együtt megbízható partner. Az államtitkár szóvá tette, hogy a nyugati sajtó a negatív híreken lovagol, viszont alig-alig számol be a gazdasági és egyéb sikerekről. Pedig egy országot nehéz kívülről megítélni. A riporter ezek után csak azt nem érti, hogy ha ennyire jó a helyzet, akkor miként lehet ekkora s szegénység magyar földön, ideértve, hogy az idén már kb 80 ember fagyott halálra. A válasz az, hogy a vonatkozó törvény éppen a hajléktalanokat igyekszik beterelni a szállásokra, mert ott akad elég hely.

Der Standard

der_standard.jpg

A gyűlöletbeszéd korrumpálja a társadalmat, noha szolidaritást kellene tanúsítani a gyengékkel. Erre figyelmeztetett az osztrák író, Martin Pollack Bécsben, az idei filmdíjak átadásakor elhangzott beszédében. Az alkotó, aki tavaly novemberben Állami-díjat kapott, kiemelte, hogy a nyelvnek az igazságot és az emberséget kell szolgálnia, ám a jobboldali, populista és radikális politikusok mind inkább kisajátítják a nyelvet, manipulálják, visszaélnek vele. Pár éve tart az illiberális, reakciós fordulat, ami együtt jár a megszállott nacionalizmussal, az erősödő idegenellenességgel, az egyre brutálisabb hangvétellel. Ennek azután végzetes következményei vannak az emberekre nézve, amit csak tetéz a jobboldal folyamatos támadása a liberális demokrácia és annak intézményei ellen.

Az Európa- és demokráciaellenes jobbratolódást épp úgy megtapasztalni Ausztriában, mint Magyarországon és Lengyelországban, Olaszországban és Németországban. A demokráciát létében éri fenyegetés, de ezt nem szabad tétlenül nézni. A jobboldali populisták, illetve radikálisok, valamint a völkisch nacionalisták és a múltba visszarévedő Európa híveinek primitív barát-ellenség-képe a félelemre épít. Alaktalan rettegést és bizalmatlanságot kelt, hogy azzal igazolja a politika keménységét és embertelenségét. Így a menekültek, a kritikus értelmiség és művészek ellen. Van bőven ellenség, de mindig találnak újakat, hogy korlátozni lehessen a szabadságot. A jelszó: aki nincs velünk, az az ellenségünk, és minden eszközzel le kell gyűrni. Ez magyarázza az agresszív tónust, de hogy az hová vezethet, azt jól mutatja a gdanski polgármester meggyilkolása.

Idáig Ausztria nem jutott el, még nem. Nem úgy, mint Magyarország vagy Lengyelország, de az FPÖ pontosan abba az irányba tart. A tényeknek ellentmondva egyfolytában napirenden tartja a menekültválságot, mert el akarja bizonytalanítani a társadalmat. Azt igyekszik ily módon elérni, hogy ráhangolja azt a tekintélyelvű, mindenkit és mindent megfigyelő állam elfogadására. Onnan azután már nincs messze a putyini vagy orbáni autoriter rezsim. Nem véletlen, hogy mindkét politikus a Szabadságpárt kinyilvánított példaképei közé tartozik. Ám ennek megálljt kell parancsolni.

Nem szabad megengedni, hogy hétköznapivá váljon a gyűlölet, a lenézés, az uszítás nyelve. Mert ha hozzászokunk, az olyan, mint a titkos méreg: rombolja az agyat, demoralizálja a lakosságot. A veszély egyre fokozódik, mert a reakciós körök mind nagyobb hatalomhoz jutnak. Szétverik a szolidaritást, kijátsszák egymás ellen az egyes csoportokat, hogy visszaszorítsák, illetve felszámolják a demokráciát. Miközben állítólag csak védekeznek. Azt szajkózzák, hogy ők csak áldozatok, akik kénytelenek védekezni. A támadók mindig a másik oldalon vannak. Putyin a rendszere elleni fenyegetésnek tekinti a szavak, a művészetek szabadságát, egyáltalán: a demokráciát. Ám nem szabad hagyni, hogy megfélemlítsenek bennünket, főleg nem brutális erőszakkal. Nem szabad belemenni az öncenzúrába! Stratégiákat kell kidolgozni a jobboldal visszaszorítására.  

Le Monde

le_monde.jpg

Az újság beszámol arról, hogy Becsületrendet kapott Novák Katalin, aki pedig Orbán Viktor közeli munkatársaként bizonyos területeken pontosan azt a kemény álláspontot képviseli, mint a munkaadója. Mindenesetre az elismerés azt jelzi, hogy minden nyilvános vita ellenére a magyar és a francia politikusok az utóbbi hónapokban a színfalak mögött diszkréten a viszony enyhítésén dolgoznak. Egy diplomata azt közölte a lappal, hogy a Lovagkereszt odaítélésében nincsen semmi rendkívüli, annál is kevésbé, mert az államtitkár a kétoldalú baráti csoport vezetője a Parlamentben és ebben a minőségében sokat tesz pl. a francia nyelv ápolásáért. 

A tudósítás megjegyzi, hogy az európai választások közeledtével Párizs igyekszik feladni az Orbán Viktor által képviselt illiberális, euroszkeptikus erők, illetve a Macron fémjelezte liberális, EU-barát körök közti szembenállás logikáját. Merthogy az unió megreformálásához Franciaországnak szüksége van az új tagállamokra is. És Novák Katalin mindig is igyekezett fenntartani a két állam közti kommunikációs csatornákat, úgy is, mint egykori francia állami ösztöndíjas.  Ugyanakkor a Fidesz egyre gyakrabban tolja előtérbe az államtitkárt, hogy az népszerűsítse a kemény irányvonalat. Pontosan ezért csapott össze tavaly nyáron a holland konzervatívokkal, akik azt követelték, hogy a Néppárt zárja ki a Fideszt. Másfelől ő volt a legutóbbi, családügyi nemzeti konzultáció egyik kezdeményezője, amely több kétséges ötletet is felvetett, pl a romák jövőbeni szociális támogatása ügyében. 

The Times

the_times_1.jpg

Miközben a világ egyre borúlátóbban ítéli meg a kilátásokat, aközben a magyarok 79%-a azt várja, hogy az idén jobban alakul a sorsa, mint tavaly. Ez derül ki az Ipsos Mori felméréséből, amely több mint 30 országra terjedt ki. A közhangulat azért fontos, mert pl. ha az emberek visszaesésre számítanak, akkor visszafogják a kiadásokat, ám ily módon éppen a recessziót segítik elő. Nos, ez ügyben a személyes jövő pozitív megítélése jelenti az egyetlen reménysugarat, mert különben a nagy többség úgy gondolkodik, hogy ebben az évben gyengül a gazdasági helyzet. Politikai instabilitás és több gazdasági háború is fenyeget, ennélfogva a magyarok 75%-a véli úgy, hogy fokozódni fog a nyugtalanság. E tekintetben csupán Franciaországban látják sötétebben a jövőt, ott minden ötből négy ember jósol társadalmi összecsapásokat. A cseheknél, magyaroknál, belgáknál, hollandoknál és franciáknál legalább 80 % valószínűtlennek tartja, hogy erősödne a tolerancia.

Independent

independent.jpg

Az uniós tagállamok végig ritka egységet tanúsítottak a Brexit ügyében, ám egyáltalán nem biztos, hogy a továbbiakban is fennmarad ez az összhang. Sok EU-politikus és elemző arra számít, hogy a brit kilépésnek destabilizáló hatása lesz a szervezetre nézve, pusztán a romboló erő nagysága kérdéses. Elismerik, hogy a szigetország távozása nem egyszerűen példa nélkül való, hanem szembemegy az egész európai terv szellemével. Ám egyáltalán nem biztos, hogy a jövőben is fennmarad a többiek összefogása, az pedig befolyásolja majd, mennyire érvényesülhetnek a nemzeti különbségek. Az olaszok pontosan ebből a meggondolásból támogatják az „egység a sokszínűségben” jelszót, mert nem szeretnék, ha Franciaország és Németország szabná meg számukra a dolgokat.

A Brexit több tekintetben is elősegítette az összefogást, lásd a közös európai védelmet, ám ez a kérdés még megosztó is lehet, mert Kelet- és Közép-Európa inkább a NATO-ra kíván támaszkodni ezen a területen. További gond, hogy a britek nélkül módosulnak az erőviszonyok az euróövezet országai és a kívül maradt államok között. Lehet, hogy most erősödni fog a nyomás a nem tagokra a belépés érdekében? Viszont akkor kétsebességes lesz Európa, vagy minden kormány tetszése szerint döntheti el, milyen programokban kíván részt venni. Közép-Európa máris úgy érzi, hogy polgárait másodosztályúként kezelik az unióban. Ezen belül Magyarország és Lengyelország azt gondolja, hogy igazságtalanul bánnak vele a két törvényesen megválasztott kormány miatt, és foggal-körömmel harcolni kíván, mármint hogy ne legyen semmiféle megkülönböztetés a mag-Európa és a periféria között.   

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

A berlini Művészeti Akadémia vezetője nem izgatja magát túlzottan amiatt, hogy egy magyar bíróság a Schmidt Mária-féle Kertész-intézetre testálta az alkotó irodalmi hagyatékának  kezelési jogát. Az író ugyanis még életében a német intézményre hagyta archívumának javát és az ott is marad. Ám mostantól minden új publikációt a magyar alapítvánnyal kell engedélyeztetni. A német levéltár vezetője azt közölte, hogy szaván kívánják fogni a magyar felet, miután az kinyilatkoztatta, hogy mindenki számára hozzáférhetővé szándékozik tenni a dokumentumokat. Ennek megfelelően az Akadémia egy magyar szakértő bevonásával kutatni akarja a Budapesten lévő anyagot. 

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

Egyre erősebb a gyanú, hogy a szélsőséges német AfD egyik parlamenti képviselőjének volt munkatársa adott megbízást az ungvári magyar Kulturális Központ felgyújtására, továbbá finanszírozta az egész akciót. A három végrehajtó közül az egyik bíróság előtt áll Lengyelországban és a férfi ellen vallott. A terrortámadás éppen egy éve történt, az első számú gyanúsított szerint célja az volt, hogy úgy nézzen ki az egész, mintha ukrán nacionalisták követték volna el, és ily módon azután fokozódjon a feszültség Budapest és Kijev között. A lengyel aktákból kiderül, hogy a szélsőjobbos Markus Ochsenreiter 1500 eurót adott a támadásra. A német ügyészség nyomoz, de vádat még nem emelt. Az biztos ugyanakkor, hogy az illetőt szoros kapcsolatok fűzik Oroszországhoz, így a többi közt Putyin fő ideológusához. Egyébiránt odahaza szélsőjobbos orgánumoknak írt cikkeket, sőt egy ilyen magazinnak a főszerkesztője. A botrány kirobbanása után az AfD törvényhozója sürgősen megvált tőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr2014601478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rallus 2019.02.01. 07:29:23

"Az Orbán-kormány a gazdasági bajokba fog belebukni, mert az antidemokratikus rendszer nem képes megújítani az elavult gazdaságpolitikát"

"A magyar gazdaság prosperál, és a következő években is erőteljes, bár valamelyest lassuló ütemű növekedés várható: a GDP a tavalyi 4,6 százalékos bővülést követően az idén 3,9 százalékkal, jövőre pedig 3,3 százalékkal bővülhet - állapította meg a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) csütörtökön kiadott országelemzése."

Ja...

havrilla 2019.02.01. 07:46:57

Álom. Csak a szokásos ostoba hazug-álmodó firkász hányadéka.

Európai téridő 2019.02.01. 07:57:49

A londoni magyar főiskolai okítót vigye el a Devla!

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.01. 08:39:40

@rallus: "A magyar gazdaság prosperál"

Ja, mint az EU legszegényebb állama.

Hungryhorse 2019.02.01. 09:12:47

Igen, igen, igen.
2010 óta bukik bele.
Naponta.
Kivéve sabbathkor, de vasárnap ezért kétszer is.
Sőt.
Van úgy, hogy naponta kétszer, vagy négyszer bukik meg.

De nem csak megbukik ám!
Fenntarthatatlan is.
2010 óta.
Annyira fenntarthatatlan, hogy már nincs is magyar gazdaság.
Már semmi nincs, csak okos megmondóemberek, akik a tanulásra képtelenség nyomoróságában ugyan azt a szart hadoválják 2010 óta.
Szégyenérzet nélkül.
Önreflexió nélkül.
Mintha arra várnának, hogy 10-20 év múlva majd elmondhassák: ÉN MEGMONDTAM!

Hahahaha!

rallus 2019.02.01. 09:44:59

@Hungryhorse: Az még csak rendben van, hogy ezek a zsenik évek óta félrejósolnak, de ki az isten fizet nekik ezért? Szemmel láthatóan nem abból élnek, hogy a levegő nitrogénjét kötik meg szimbionta baktériumok segítségével, inkább valami nem költségérzékeny szponzor lehet a háttérben...

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2019.02.01. 10:32:28

" ... Közép-Európa máris úgy érzi, hogy polgárait másodosztályúként kezelik az unióban. ... "
hvg.hu/gazdasag/20190130_Az_EU_is_ugy_latja_mas_minosegu_elelmiszert_kapnak_bizonyos_tagallamok

Azt hiszem, ez magáért beszél. Lehet az EU-ért rajongani, de ilyenkor azért lehet látni, hogy tényleg csak gyarmatként kezelik az új uniós tagállamokat a régi tagok. Hiába lett szlovákia eminens, és vezette be hipp-hopp az eurót, a közös valuta nem garancia arra, hogy nem használják ki a lehetőséget a régi uniós országok cégei a profitmaximalizálásra.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.01. 10:43:42

@Hungryhorse: "2010 óta bukik bele."

Az semmi. A szociknak 40 év kellett hozzá, hogy tarthatatlanná váljon a helyzet.

A csúti geci kegyelmi állapotot kapott Soros Györgytől, aki elhozott egy soha nem látott erősségű és hosszúságú világgazdasági konjunktúrát.

atomic power 1986DucaDuca 2019.02.01. 12:35:12

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"A magyar gazdaság prosperál"

""Ja, mint az EU legszegényebb állama.""

A háztartások megtakarítási képessége 2016-ban az EU-ban
(Éves bevételük hány %-át tudják megtakarítani)

Lengyelország: 4,36
Szlovákia: 9,46
Bulgária: 4,86
Lettország: 2,66
Litvánia: - 0,48
Spanyolország: 7,73
Portugália: 5,88
Egyesült Királyság: 5,16
Írország: 6,65
Finnország: 6,13

Cipruson nemhogy megtakarítani nem tudtak 2016-ban, de 2 százalékkal csökkent is a vagyon. 2012-2016 között folyamatosan mínuszban vannak és élik fel tartalékaikat az ottani családok. Litvániában sem tudnak félrerakni a családok.

Magyarországon 2005-ben még csak 20 528 milliárd forint volt a háztartások pénzügyi vagyona, ez azóta több mint a duplájára nőtt (49 934,8 milliárd Ft)

Egy ország lakosságának vagyoni helyzetét az mutatja meg, hogy a háztartások mekkora megtakarítási képességgel rendelkeznek.

A fenti adatok 2016-os adatok. Azóta a lakosság megtakarítási képessége tovább, jelentősen emelkedett Magyarországon.

atomic power 1986DucaDuca 2019.02.01. 12:52:25

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Ami kimaradt:

Egy átlagos magyar háztartás éves jövedelmének mintegy 10 százalékát tudja félrerakni az Eurostat adatai szerint.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.01. 13:24:38

@atomic power 1986DucaDuca: "Cipruson nemhogy megtakarítani nem tudtak 2016-ban, de 2 százalékkal csökkent is a vagyon"

Persze, Cipruson éheznek az emberek. Na, elmész te a jó büdös picsába. :))

Ciprus egy háborúval kettészakított ország, ugyanakkor kétszer jobban élnek, mint mi, a lehető legkevésbé alkalmas viszonyítási pontnak, és te éppen erre támaszkodsz. Izzadtságszagú az erőlködésed.

"Egy ország lakosságának vagyoni helyzetét az mutatja meg, hogy"

mit tudnak venni az emberek a fizetésükön. És bár e téren 2010-ben még a középmezőnybe tartoztunk, de mára sajnos sereghajtók lettünk az EU-ban.

A magyar háztartásokra meg az a jellemző, hogy nagy részüknek semmilyen tartaléka nincsen, egy lábtörés, betegség néhány hónapjára való tartalékuk sincsen.

Hogy mennyire nem arra való ez a mutató, mint beállítani szándékozol, mutatja, hogy éppen a válság évében, 2009-ben volt a csúcson, amikor egyértelműen mindenki szegényebb lett.

"egyetlen valamennyire kiemelkedő év volt, mégpedig a 2009-es 13 százalékkal"

www.napi.hu/magyar_gazdasag/mennyire_gazdag_az_atlag_magyar_meghokkento_uj_adatok_lattak_napvilagot.668948.html

Tehát a te logikád szerint ma Magyarország van leginkább válsághoz közeli helyzetben. Ez neked kontraproduktív.

Leállhatnál ezzel a szánalmas erőlködéssel, mert láthatóan nem értesz hozzá. Egyre csak jobban és jobban beégsz vele, a saját állításodat is azonnal megcáfolod. Én értem, hogy az eszményképedet próbálod védeni, de ő le se szar téged, te neki csak egy hasznos idióta vagy, aki védelmezi, míg ő szabadon fosztogatja az országot. A társadalom ugyanannyira elítéli a kollaboránsokat, mint az elnyomókat, ezt ne feledd.

Itt van egy példa arra, hogy az elferdített statisztika miért mutathat hamisan erős lakossági befektetéseket:
index.hu/gazdasag/2018/08/21/allam_kontra_bankok_trukkos_penzgyar_a_lakossagi_allampapirokkal/

John Brennan 2019.02.01. 13:31:29

Mohácsi Piroskát dugta a korábbi IMF vezér Strauss. Óriási szakértőről van szó.

sZulamith 2019.02.01. 13:58:51

" ..az ország visszatér az állampárt rendszeréhez." Visszatért, mert egy párt mondja meg, hogy mi a jó, és mi a nem jó nekem. Persze még igy is többre mennénk, ha szakmai, és tudásalapon müködne az állampárt. Szerintem volt már rá példa:)

sZulamith 2019.02.01. 14:07:33

@atomic power 1986DucaDuca: "Azóta a lakosság megtakarítási képessége tovább, jelentősen emelkedett Magyarországon." Nem kell a rizsa, kapunk abból eleget napi szinten:)

atomic power 1986DucaDuca 2019.02.01. 14:45:05

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"A magyar gazdaság prosperál"

""Ja, mint az EU legszegényebb állama.""

A válaszaidban semmi értékelhető bizonyítékot nem találtam arra, hogy a magyar állam az EU legszegényebb állama.

E1G ellenzék egy geci 2019.02.01. 14:46:46

"A rabszolgatörvény elleni budapesti utcai megmozdulások mutatják az ilyen rezsimek sebezhetőségét"

Nem, hanem pont azt mutatják, hogy minden rendben van. Mert több honapnyi ellenzéki vircsaft után is csak 2 ezer embert tudnak az utcára vinni,országosan ami még az elmebetegek számát sem közeliti.
A mentális betegek arány általában 1-2 százalék a tásadalmakban. Tehát nálunk kb 100-200 ezer ember. És ebből mindössze 2 ezret sikerült az utcára vinniük.
VAGYIS MÉG AZ ELMEBETEGEK SEM TÁMOGATJÁK, MÉG AZ ELMEBETEGEK SEM HISZIK EL A LIBSIK NEVETSÉGES HAZUSÁGAIT.

Gábor Herczeg 2019.02.01. 16:35:18

Ne ne...tudtok azért ennél jobbat is, vagy mégse!?.:D

Gábor Herczeg 2019.02.01. 16:37:23

@E1G ellenzék egy geci: Ok..mi ezt tudjuk, de az a kétezer meg nem olvassa, mert vagy részeg, vagy azt csinálják amit mondanak nekik.:D

Gábor Herczeg 2019.02.01. 16:56:21

@sZulamith: Nem mondod...valamiről lemaradtam?? Én ilyenre nem emlékszem, de olyanra igen, hogy az Elnöki Tanács elnöke egy volt Tsz elnök lett /Losonci Pál/, hogy az Egészségügyi Miniszter egy szövőnő volt /Ratkó Anna/,hogy a Belügyminiszter, majd később a kommunista párt főtitkára egy irodagép műszerész volt, /Kádár János/ hogy a Művelődésügyi Miniszter,/ bár szerényen csak kultúrpolitikusnak hívták / egy kőművessegéd volt, aki rengeteg tehetséges embernek törte ketté a karrierjét!! /Aczél György/ stb, stb....ugye nem erre gondoltál??

John Brennan 2019.02.01. 17:03:16

@Gábor Herczeg: Nyers Rezső betűszedőre gondolt, aki 25 évesen lett országgyűlési képviselő, majd 37 évesen pénzügyminiszter.

sZulamith 2019.02.01. 17:18:35

@Gábor Herczeg: Nem ismertem közelebbről ezeket az embereket akikről irsz, de 16 éves koromtól dolgoztam, munka mellett szereztem diplomát. Volt olyan müszaki főnőköm aki szintén a munkapad mellől került vezetőnek, és jó eredménnyel vitte a céget. Tudod miért, mert a területét gyakorlóként ismerte, és nem könyvekből. Hiteles volt amit mondott.
Persze voltak felkapaszkodott bunkók akkor is, de ha nem hozta az eredményt, mehetett. Nyereséghez kötött bérgazdálkodás? Nem sok eltartottat türt meg.

István Tamasi 2019.02.01. 17:35:02

Mivel O1G-nekfolyamatosan kell pénzelni a hűbéreseit, de egyszer csökkenni fog az erre a célra elérhető pénz és vagyon és akkor szét fognak széledni a hűbéresek. Tehát ebben a vonatkozásban gazdasági bajokba fog belebukni a NER.

a nagy hohoohooo 2019.02.01. 17:39:15

@Gábor Herczeg: Derága orbánseggszolgálatos baro....hehee...neked csak az bajod ,hogy a kedves édesanyádból nagyobb fäsz jött ki mint ami bement hehee..
Azok a régi kommunisták bölcsebbek voltak mint a mostani érdekáruló söpredék,de a legfontosabb ,hogy nem voltak ilyen mohók,ezek minden akarnak ,már a jövőt is .
Aczélt meg különösen nem kéne a kapa kilógó szádra venni ,mert lehet cenzor volt ,de az intelligenciája ,a tudásának a cipője talpáig sem érnek fel ezek Azért még van köztetek is jó néhány "komcsi". Elképzelhető, hogy kommunistákból valóban a legalja jutott nekünk, hiszen annak idején sajnos,mint Orbán Viktor gimnáziumi KISZ titkár,az apuci Orbán Győző a kőbánya párttitkára,az anyuka Sipos Erzsike néni pártbizottsági munkatárs aki tanítónői hivatását adta fel ,hogy fiacskáját a kis Viktort protekcióval a jogi egyetemre bedugja.
De szép társaság az őt,őket körülvevő ,a hatalomba pátyolgató érdek áruló MSZMP tagok is ,mint Pozsgay Imre ,Szűrös Mátyás,Pintér Sándor,Matolcsy György ,Boros Péter,...és így sorban,volt KISZ titkárok :Orbán,Rogán ,Varga ,van köztük Bakondi határőr (szovjet kiképzés), néhány államtitkár (neveket most nem, de ha kell....), stb..,de még csak nem is az a legnagyobb baj, hogy miközben sok százezer kommunista család őszintén hitt a dolgozók ügyéért harcoló szocializmusban, addig ezek karrierista nyikhajként – a többi rendszerváltó banditához hasonlóan – csak kapaszkodóként, eszközként használták a Kádár- rendszert.
A tragédia az, hogy míg a hithű kommunisták nem tagadták meg múltjukat,addig ezek az árulók gyűlölettől fröcsögő hangnemben gyalázzák egykori sorstársait, elvtársaikat. Illetve nem. Az elvtársait nem. Ahhoz ugyanis elvek kellenének, viszont szó szerint az a legalja, gerinctelen és elvtelen senkik.

a nagy hohoohooo 2019.02.01. 17:44:29

@John Brennan: @Gábor Herczeg: @E1G ellenzék egy geci: @rallus: Megpróbáltam beleélni magam az átlag mihígmélymagyar orbánseggszolgálatos szavazó bőrébe. Nem sikerült elsorvasztani az agyamat sajnos..gondolkodik...gondolkodik és gondolkodik tovább....hehee...
www.napi.hu/forumtopic/ezt_tette_az_orban-kormany_az_orszaggal_9_ev_alatt.60092.html?fbclid=IwAR2_dsM3ERIMLtUM5fLt-fmFc19iES4XpHxnZGaA7kK7L04z9DFAn4j38O4

Csaxólok a link és azon belül a linkek vs a nagy hohoohooo tényei azért vannak mert abban van az információ..mint a tojásban az élet ....heheee...ami nem uaz mint a fejetekben lévő orbánseggszolgálatos szellemi sötétség ...hehee..

a nagy hohoohooo 2019.02.01. 17:45:20

@John Brennan: @Gábor Herczeg: @E1G ellenzék egy geci: @rallus: Megpróbáltam beleélni magam az átlag mihígmélymagyar orbánseggszolgálatos szavazó bőrébe. Nem sikerült elsorvasztani az agyamat sajnos..gondolkodik...gondolkodik és gondolkodik tovább....hehee...
www.napi.hu/forumtopic/ezt_tette_az_orban-kormany_az_orszaggal_9_ev_alatt.60092.html?fbclid=IwAR2_dsM3ERIMLtUM5fLt-fmFc19iES4XpHxnZGaA7kK7L04z9DFAn4j38O4

Csaxólok a link és azon belül a linkek vs a nagy hohoohooo tényei azért vannak mert abban van az információ..mint a tojásban az élet ....heheee...ami nem uaz mint a fejetekben lévő orbánseggszolgálatos szellemi sötétség ...hehee..

a nagy hohoohooo 2019.02.01. 17:52:57

@John Brennan: @Gábor Herczeg: @E1G ellenzék egy geci: @rallus:Néha furdal a kíváncsiság, honnan a francból szalajtották ezeket?? Nem mondja nekik a környezetükben senki, mekkora barmok? Anyja nem mondta még neki, hülye vagy, fiam? Vagy egyáltalán... Minden alkalommal, mikor valaki azt írja, hogy innen már nincs lejjebb, ők ezt kihívásnak tekintik.
bekialtas.blog.hu/2018/12/31/vege_az_orban-korszaknak
Bárki bármit mond, én kedvelem Simicska Lajost, szívem együtt dobban az övével,ő legalább mindig kitartott elvei mellett („mindenkinek jogában áll hülyének lenni) és a magyar jobboldal visszaél ezzel a joggal ....hehhee...
Szerintem a kerítést Európa kéri Magyarország köre nem is Viktor akarja” tiszta bolondok háza”/Hofi/
Gyűjtöm a tiféle retardált orbánvalagszolgálatos trollok trófeáit,jó lesztek lábtörlőnek az ajtó elé hehee..

rallus 2019.02.01. 17:58:35

@a nagy hohoohooo: Az biztos, hogy a szeretett szocializmusod vezetői rátermett emberek voltak, hiszen csak az maradt közülük életben, aki előbb tudta a párttársát bemószerolni Moszkvában, vagy még praktikusabban itthon kivégeztetni. Csupa gerinces, hazáját szerető ember, akik csak Sztálinnak és a Vörös Hadseregnek köszönhetően kapaszkodott az ország élére, hogy tönkre tegye a náluk okosabbak és szorgalmasabbak életét és lepusztítsák Magyarországot... Nosztalgiázz...

a nagy hohoohooo 2019.02.01. 18:10:44

@Gábor Herczeg: @John Brennan: @E1G ellenzék egy geci: @rallus:
Már szinte élvezem ahogy egy seggbuta orbánseggszolgálatosok újra és újra feldobják saját szarukat ,oszt a vezérimádattól bambán tátott szájjal aláállnak..heheee.

A tárgyilagosság a professzióm ,szidnak is érte az érvelés helyett az orbánvalagszolgálatos "ÍKÚ"vitézek?Ezért is szeretem és művelem az iróniát és a szarkazmust ,ha tetszik másoknak,ha nem ,tanuljanak meg tényekkel érvelni és ne nem ellenőrzött baromságokkal.

www.portfolio.hu/unios-forrasok/gazdasagfejlesztes/orban-mukodne-a-magyar-gazdasag-eu-penzek-nelkul-is.271867.html
real.mtak.hu/17280/1/Kszemle_CIKK_1470.pdf

www.napi.hu/magyar_vallalatok/meghokkento_adat_megis_az_eu-penz_a_magyar_gazdasag_motorja.663036.html

www.portfolio.hu/unios-forrasok/gazdasagfejlesztes/mar-fejre-allt-volna-magyarorszag-eu-penzek-nelkul.306765.html
www.napi.hu/magyar_gazdasag/brusszel_nelkul_osszeomlott_volna_a_magyar_gazdasag.632452.html
Debreceni József "nem kell ahhoz különösebb jóstehetség, aki látta Orbán 1998-2002 közötti vagyonszerzés ,országrablását,hogy mi következik ha bakkecske 8 év éhezés után 2/3-al rászabadul a káposztáskertre..
Ennyi szarházi fasztalicskát egy blogban.. A világ jelentéktelen sehol nem jegyzett használt zokniai.. De bezzeg plakátországban ők úgy érzik napoleon konyak jár nekik..
Nekem Lösimon "seggembe ragadt sok napos szaros vécépapirok" című keresztyényi eposza tetszett, jobban kifejezi a fidesz rezsim értékeit..
Fuckers.

a nagy hohoohooo 2019.02.01. 18:32:37

@rallus:Derága végig orbánszäros farkú orbánseggszolgálatos takonynáci baro...hehee.,megint a leghülyébb orbánseggszolgálatos takonynácit vezényelték ki hehee.mindig, ha kommenteket olvasok, arra gondolok, hogy ezt az országot az emberek humorérzéke mentette meg a totális összeomlástól a történelem során.
Ajh, én hülye, akkor eddig rosszul csináltuk.
Meg voltunk győződve, hogy a tanulás segít a magadfajtákon, de most felhomályosítottál, hogy CSAK A VERÉS.
Nane,induljunk el a"kályhától"így igazságos ,hol voltak a székelyek amikor a Tanácsköztársaság honvédő harcot folytatva vissza akarta venni az elfoglalt területeket?Demencia ellen egy kis történelem,a székely hadosztály áruló tisztjei adták át az antantnak a Tisza-i offenzíva terveit,majd egyetlen puskalövés nélkül feladták a frontot ,ezzel elárulva a Tanácsköztársaságot amire felesküdtek! igen, pontosan annak a Kratochvill féle székely hadosztálynak lett volna a dolga, hogy feltartsa a román hadsereget, amíg a vörös hadsereg a felvidék felé nyomult.És ne jöjjön senki azzal, hogy " a gyatra felszereltség" miatt nem sikerült. Az első világháború volt az a háború, amiben néhány géppuskafészekkel hónapokig lehetett teljes frontszakaszokat blokkolni,nem kéne elfelejteni ,hogy ezzel az árulással tették lehetővé a főméltóságú Szamuelyi-től lopott lovon a románok háton bevonuló a Tanácsköztársaságot hátbatámadó lófótengerész Horthy Miklós feudálfasiszta rendszerét ,amelyik aztán zsidóság elleni bűnökkel Hitler utolsó csatlósává lett.
Mindkét világháborúba a magyar jobboldal rángatta bele az országot.És a fő felelősök, a háborús bűnösök pont azok voltak, akiket a mai magyarjobboldal rehabilitálni és hősként beállítani próbál.
Na egy kis történelmi memóriafrissítés:Sztálin már az SZU.náci megtámadása után 1941-ben egyik beszédében megmondta (nem szószerinti idézet):a fasiszta fenevadat a saját fészkében ,ahonnan ellenünk támadt fogjuk megsemmisíteni...és hazánkat azokkal fogjuk újjáépíteni akik kifosztották,lerombolták.(ergo a málenij robot már akkor megfogalmazódott).
Hogycsak a mimagyarokról szóljak ,nem kellett volna "édeserdély"irrendenta rémálomtól beuszulva hadat üzenni és náci csatlósként belépni a háborúba,mert Sztálin többet is ígért mint Hitler Észak-Erdélyt ha kimaradunk,majd nem kellett volna a "dicsőmagyarkatonáknak"szovjet civileket,zsidókat öregeket,nőket,gyerekeket lemészárolni,terhes nők hasát felvágni,a csecsemőket tűzbe dobálni,városokat ,falvakat kirabolni,felgyújtani,ugye onnan jöttek az ikonokkal,szőrmékkel,ereklyékkel megrakott vagonok haza,stb..és akkor nem veszett volna oda a 2.hadsereg kontár módon,nem rombolták volna le az országot,és nem lett volna a Rákosi Sztálintól másolt,de elferdített,meghamisított kommunista kísérlet sem,vagyis maradtunk volna feudálhorthyfasiszta urambátyámország.
És akkor te is még egy nagyságos úr cselédje,jobbágya szikkadt herezacskójában zörögnél. ...hehee..
Viszont a kommunisták a háborús rongálásból felépítették az országot és egy élhető és jövőképpen rendelkező országot teremtettek minden hibájával együtt ....
Nem rajtuk múlott ,hogy a SZU az USA-Reagen által eldobott fegyverkezési verseny "kesztyűt "felvette és ebbe beledőlt,magával rántva az ő általa támogatott rendszereket.

Azé'próbáld a farkad helyett néha az agyadat is ellátni vérkeringéssel,mert már eléggé elsorvadt
Öregem, Te egy igen komoly érv vagy az abortusz mellett!Az orosz front elérte Magyarországot, és elkezdődött a rettegés a muszkától, a vörös veszedelemtől. Akinek volt egy lova, tehene vagy pár hold földje, az attól félt, hogy kuláknak nyilvánítják, és elviszik a gulágra.
Az egyik faluban élt egy közismert nyilas vezér, akiről mindenki tudta, hogy a gestapo besúgója. Ez az ember mindennap a kocsmában mulatott, ment a dínom-dánom és a muzsikaszó.
Egyszer egy jobbérzésű ember figyelmeztette, hogy az oroszok már a spájzban vannak, vagy legalábbis a szomszéd faluban. Hogy van az, hogy ő egyáltalán nem retteg?
Mire ez: – Ugyan már, szar emberre mindig szükség van!

a nagy hohoohooo 2019.02.01. 18:40:11

@John Brennan: Örülök ,hogy nosztalgiád a fejed seggedben való visszadugására műveletem iránt,....bár nem értem miért ez a sietség ..hehee...még az előző esemény szärcsimbókjai is lógnak szárazon a képeden hehee...
Szegény ember! Kívánom neki, hogy találja meg azt a lányt vagy fiút, akivel boldog lehet az életben, és nem kell ilyen hülyeségekkel kompenzálnia! Teljesen komolyan.
....vagy lovat ...
De ne bántsuk az állatokat
Én nem bántom...csak ez a bárgyú pöcs ...
Félő, hogy egy kisfiút fog megtalálni ..

rallus 2019.02.01. 19:14:10

@a nagy hohoohooo:
"Viszont a kommunisták a háborús rongálásból felépítették az országot és egy élhető és jövőképpen rendelkező országot teremtettek minden hibájával együtt ...."

Ahova nem jutottak Sztálin elvtárs jóvoltából kommunisták, ott még most is a romok között éheznek az emberek...

a nagy hohoohooo 2019.02.01. 22:27:13

@rallus: Egyszer szeretnék látni egy ilyen "ÍKÚ"vitézt, ahogy spontán, egy
utcai kérdésre elmagyarázza, hogy mi az a bolsevik vs kommunista és mit képvisel pl a
gazdaság és társadalompolitikájuk, szerintem lövésük nem lenne - csak ezt hallotta, és ettől beképzeli ,hogy akkor ő már valaki... azt hiszem ezt minden bolsi kikérné magának, már mint a nyilasokkal való összehasonlitást. Egyáltalán, aki ilyen előszeretettel bolsizik, tudja mit jelentett ez a szó eredetileg és kik voltak a bolsevikek? A kommunizmus - mint bármi más/haladó/ politikai eszme - nagyon jó.
Csakhogy a kommunizmust is - mint bármi más politikai eszmét - politikusok hajtanak végre.
A kommunizmus a legszebb,legigazságosabb,legemberibb eszme,világtörténelem legigazságosabb társadalmát akarták megvalósítani:
"...dolgozzon mindenki képességei szerint ,részesüljön a megtermelt javakból igényei szerint"....nem rajtuk múlott,csakhogy megelőzte az emberi gondolkodás fejlettségét, Marx,Lenin stb ...nem számoltak az emberek kapzsiságával.
Az öregekre ne haragudj, nagyon sok hasznos/jó dolgot is írtak és indítottak el.
Haragudj arra inkább aki a tanaikat rosszra használta.A kommunizmus alapelvei az együttműködésről, a szolidaritásról szólnak, arról, hogy a társadalomnak szabad egyének társulásaként kell működnie, melyben kinek-kinek lehetősége van képességei kibontására, miközben szükségeit fedezi az össztársadalmi termelés.
A kommunista közösség rendszere elfogadja a globális közösség multikulturális jellegét. Nem egyetlen,legfőbbnek kikiáltott értékre épül – legyen az akár az igazságosság, a szabadság, a hatékonyság, az észszerűség vagy éppen a hagyomány stb. –, “ördögtől valónak” és ellenségnek tekintve mindazokat, akik nem ezt vallják. A kommunista közösség tagjai elfogadják, hogy sokféle nézetrendszer és értékrendszer létezik, és természetesnek tekintik, hogy ezek együtt élhetnek.A közösség értékrendje tehát nem fogadja el az egyetlen identitásközpontot – legyen az Isten, nemzet vagy osztály.
Minden emberi érték elfogadandó, mindig köthetünk kompromisszumot.

rallus 2019.02.02. 07:12:12

@a nagy hohoohooo: "A kommunizmus a legszebb,legigazságosabb,legemberibb eszme,világtörténelem legigazságosabb társadalmát akarták megvalósítani:
"...dolgozzon mindenki képességei szerint ,részesüljön a megtermelt javakból igényei szerint"
Nehéz lenne eldönteni, hogy milyen jellegű zárt intézményben lenne a helyed. Hajlok arra, hogy abban, amelyikben fehér köpenyes ápolók dolgoznak...

alöksz róz 2019.02.03. 12:00:43

"kimerült az olcsó munkaerőre épülő, export vezérelt gazdasági modell" - és ki építette ezt ki, elvtársak? hát pont ti építettétek ki...

Spiritmonger 2019.02.03. 20:34:30

Lajos pászmeh, a név nélkül nyilatkozó londoni magyar tanár vajon milyen cuccot tol?
Bitang erős szer lehet, ha ennyire eltorzítja az érzékelést, hogy ne érékelje a valóságot...
süti beállítások módosítása