B1 blogcsalád



Politico: Orbán számíthat a visszavágóra

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2019. január 12. - Szelestey
  • A magyar miniszterelnök nyomathatja a vágyálmait és Brüsszelnek is beinthet, de azért közeleg a fekete leves, Tusk azt mondta, hogy az nem az erő, hanem a gyengeség jele, ha egy kormány semmibe veszi az EU szabályait;
  • Az Orbán-rezsim nem viccel, bár nyílt erőszakra idáig nem adta a fejét, ebből következően egyre többen szavaznak a lábukkal, 2006 óta egymillió ember költözött Nyugatra.  A hatalom egyik legfőbb támasza a permanens agymosás a tömegpropaganda révén;
  • A magyar gazdaságpolitika kettős a külföldi cégekkel szemben: egyrészt kipaterolja, másrészt lekenyerezi őket.

juncker_orban_nyelv.jpg

   

Neue Kronen Zeitung

kronen_zeitung_1.jpg

A Bizottság elnöke nem is akarja elhinni, amit Orbán Viktor mondott a két napja lezajlott sajtótájékoztatón, mármint hogy a magyar politikus azt szeretné, ha a májusi európai választás állásfoglalás lenne mindenfajta migrációval szemben. Ezért azután Juncker nem is kívánta értékelni az elhangzottakat. A lap emlékeztet arra: a magyar kormányfő kinyilvánított célja az, hogy a bevándorlás-ellenes erők az összes EU-intézményben átvegyék az irányítást, beleértve az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsot. Azt is kifejtette, hogy a földrészen hamarosan kétfajta civilizáció lesz: vegyes, keresztény-muzulmán Nyugaton, illetve a kereszténydemokrata közösség a kontinens középső részén. A beszámoló egyúttal felidézi, hogy Juncker nem túl nagy híve Orbánnak, hiszen négy éve egy taslival és azzal üdvözölte a magyar vezért egy csúcsértekezlet előtt: „Helló, diktátor!”

 

Politico

politico_1.jpg

Egy uniós diplomata úgy gondolja: Orbán Viktor alighanem rá fog még jönni, hogy sebezhető, hiszen miközben nem tanúsít semmiféle szolidaritást a migráció ügyében, aközben nagyon is függ Brüsszel pénzügyi támogatásától. Szóval, szinte mindig eljön a visszavágó mérkőzés. A portál kiemeli a miniszterelnök sajtótájékoztatójából, hogy a politikus harcolni kíván Macron ellen, aminek hátterében a bevándorlási vita áll. Ugyanakkor hozzáteszi, hogy a francia államfő saját maga értékelte fel a kicsiny Magyarország vezetőjét, amikor elsőszámú ellenfelének minősítette.

 

FT

financial_times.jpg

Bukarestben a kormány és a Bizottság elnökének szócsatájával indult Románia uniós elnöksége. Az aktus minden ünnepélyessége ellenére Juncker arra figyelmeztette a házigazdákat, hogy visszalépés lenne a korrupcióellenes harcban, ha valóban amnesztiát kapnának olyanok, akiket ilyen vádakkal ítéltek el. Egyben sürgette a vendéglátókat, hogy ne siklassák ki belső vitákkal a közösség ügyeinek irányítását a mostani félévben. Nem sokkal később pedig megerősítette, hogy a jogállam ügyében nincs kompromisszum. A vita éppen akkor bontakozik ki, amikor a szervezeten belül éleződnek az ellentétek a Közép-Európában, így Magyarországon és Lengyelországban tapasztalt tekintélyelvű változások miatt.

A bukaresti hivatalos vacsorán az Európai Tanács elnöke azt fejtegette, hogy a román elnökség tétje az, milyen legyen a földrész jövője. Mint mondta, Románia ez ügyben jó példával járhat elöl, de lehet baljós figyelmeztetés is, amit csinál. Ám tévednek azok, akik úgy gondolják, hogy erőt sugároznak, ha semmibe veszik a közös játékszabályokat. Éppen ellenkezőleg: nagyon is gyengék. Tusk egyben folyamatos harcra szólította fel azokat, akik keményen dolgoznak a közös érdekek, a szabadság és a jogok védelmén. A tudósító hozzáteszi, hogy a román elnökség igen kényes időszakra esik, hiszen az EU próbálja betemetni a belső árkokat, kidolgozni a következő hétéves költségvetést, és jön az EP-választás, amely várhatóan a rendszerellenes pártok megerősödését hozza.

 

Green European Journal

 

Orbán Viktor manipulálja a piacokat, hogy elnyomja az emberek ellenállását. Így pl. ravaszul kihasználja az állások elvesztésének lehetősége miatt érzett félelmeket, továbbá a függőség más formáit, hogy korlátok között tartsa az elégedetlenséget és erősítse saját hatalmát. Így látja ezt Kim Lane Scheppele, a Princetoni Egyetem jogász professzora, a magyar helyzet alapos ismerője.

Arra hívja fel a figyelmet, hogy a tekintélyelvű kormányok nem nyíltan sértik meg a jól bejáratott jogokat, de megértetik a polgárokkal, hogy figyelik őket, ám azok hiába fordulnak bíróságokhoz, vagy nemzetközi szervezetekhez. Jó példája ennek, amikor tömegeket raktak ki a közigazgatásból. Utána a magánszektorban fekete listák jártak körbe, nehogy bárki felvegye a kirúgottakat. A cégek vezetőit megzsarolták, hogy elvesztik az állami megrendeléseket, ha nem engedelmeskednek. A következmény az lett, hogy felgyorsult a kivándorlás és immár nagyjából egymillió ember hagyta el az országot 2006 óta. A rendszer ellenfeleként túlnyomórészt képzett, a világra nyitott emberek költöztek el.

A kettős interjú másik alanya, Hegedűs Dániel, a Berlinben tanító politológus az Orbán-rezsim nagy újításának nevezi, hogy igen széles az eszköztár, ami kiváltja a fizikai erőszakot: a haveri kapitalizmus, a stratégiai korrupció, a jóléti politika, a sajtó feletti uralom, a központosított propaganda gépezet, a hatékony jogorvoslat lehetősének hiánya, a titkosszolgálati eszközök bevetése és hogy senki és semmi nem ellenőrzi a végrehajtó hatalmat. Viszont ily módon el tudja kerülni a közvetlen erőszakot. Kim Lane Scheppele ezt megtoldja azzal, hogy akik az utcára kerültek, azok hiába mentek el akár Strasbourgba, hiszen az Emberi Jogok Bírósága nem tekintheti jogsértésnek, ha valaki nem tud elhelyezkedni.

Kim Lane Scheppele szerint az EU főleg a támogatások megvonásával vethet véget ennek a vircsaftnak, miután a korrupció lélegzetelállító. Orbán a barátoknak és a rokonoknak osztja el főleg a kohéziós alapokból kapott forrásokat. A hatalom széleskörű megfigyelési rendszert épített ki. Aki ott van a tüntetéseken, az pontosan tudja, hogy felvétel készül róla. Utána pedig ha nagyon ugrál, megzsarolják az illetőt. Azon kívül a kormány behatolt az ellenzéki pártokba, illetve megvette őket. Ily módon azok szándékosan nem akarnak nyerni a választásokon. Ám mostanában már erőszakosabbra vált a taktika. Scheppele pl. több halálos fenyegetést kapott, számítógépére többször is vírus került. Ez a rendszer szemernyit sem tréfál. Ezért a legtöbben feladják: vagy emigrálnak, vagy csöndben maradnak otthon a fenekükön.

Az amerikai szakértő úgy véli, hogy Orbánnak nincsenek elvei, számára lényegtelen az ideológia, csak az számít, hogy mi hoz neki (politikai) hasznot. Így a migrációt azért ellenzi, mert tudja, hogy annak elutasítását jól el lehet adni az előítélettel terhelt vidéki lakosságnak. A CEU elleni támadás pedig bosszú, mivel Soros az ellenzék mellett áll. De a miniszterelnök számára igazából csak az a fontos, hogy megtömje a barátok, a család és persze a saját zsebét. Hegedűs szerint ha mindezen változtatni akarnak, a külföldi támogatóknak arra kell összpontosítaniuk, hogy megerősítsék a politikai és civil ellenzéket, és megőrizzék a sajtó sokszínűségének maradványait.

Scheppele arra emlékeztet, hogy az EU tehetne sokkal többet is. Az EP előtt már ott van a javaslat, hogy az unió a jövőben közvetlenül segíthesse az NGO-kat, ne kelljen hozzá kormányzati csatornákat igénybe venni. Magyarország már jókora utat tett meg a rendőrállam felé, itt a Bizottság eljárást indíthatna azon a címen, hogy az Orbán-kabinet módszeresen megszegi az adatvédelmi szabályokat. Az idő igencsak sürget, mert a helyzet nagyon emlékeztet arra, mint amikor újra be kell rendezni egy akváriumot, miután annak lakói már mentek a halászlébe.

 

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

Magyarországon, Lengyelországban és Romániában igencsak bizonytalan a jogi helyzet. A vitatott jogi reformok, valamint az egyetemekre és a sajtóra gyakorolt nyomás egy sor aggályt kelt az uniós partnerek körében. Gazdasági téren az ellentétek hosszú távon csak még jobban megnövelhetik a szintkülönbséget a Kelet és Nyugat között. Katainen, a Bizottság alelnöke ezt úgy fogalmazza meg, hogy a jogi bizonytalanságok elriaszthatják az idegen befektetőket. A lengyeleknél a közvetlen beruházások összege egy év alatt több mint a felével csökkent. De hát ha a bankokat a politika és a pártok érdekeinek rendelik alá, akkor az minden polgár gazdasági biztonságát fenyegeti. Nem beszélve arról, ha az állam törvényi úton átvehet pénzintézeteket. 

A vaskézzel irányító nacionalista Orbán Viktor országában a jogállamiság fölöttébb képlékeny fogalom. A hatalom sokféle úton-módon avatkozik bele a gazdaságba. Személyre szabott jogszabályokkal, közmegbízásokkal, amelyeket csak a kiválasztottak nyerhetnek el, a vetélytársak megfélemlítésével. A hivatalos cél az, hogy „nemzeti gazdasági elit” jöjjön létre. Az állam beleszól az árakba és a hitelezés feltételeibe is. Orbán körül oligarchahálózat alakult ki. Tagjai pillanatok alatt kőgazdagok lettek, ám valamennyien a gazdától függnek. A legfeltűnőbb Mészáros Lőrinc felemelkedése. Ugyanakkor különadók, illetve más szigorítások egy sor ágazatban jócskán megnehezítették külföldi cégek életét. Viszont a kormány nagyon is körüludvarolja az autó- és gépgyártó cégeket, így az Audit és a Mercedest. De azok is belenyugodtak a helyzetbe, akik megszívták az elmúlt években, mert azért nekik is leesnek jó kis üzletek. Pl. az oligarchák alvállalkozóiként, a szakismeretek birtokában. 

A magyar, lengyel és román kormány egyelőre viszonylag biztosan ül a nyeregben, ám megfordulhat a szél, ha az emberek jobban megérzik a pénztárcájukon a politika hátrányos következményeit

 

Le Figaro

le_figaro_1.jpg

A jobboldali lap szerint újra választóvonal jött létre Európa két fele között. A rendszerváltás után lelkesedés már rég elült, a kontinens középső részén a migránsválság, illetve a beváltatlanul maradt remények illiberális kormányokat juttattak hatalomra. Az agyelszívás meggátolta a térségben versenyképes nemzeti tőke kifejlődését. A keleti tagok úgy érzik, hogy csupán másodrendű tagok az EU-ban.  Elvesztették a demokráciába vetett hitüket is. Politikailag még mindig a régi, szocialista kultúra hatja át őket, ami feleslegesnek tekinti a vitát, ezzel szemben az eltérő hangokat ellenségnek tartja. Hogy újból felbukkantak az orosz hatalmi igények, az újraélesztette a különbségeket. Ezek az országok nagyon is érzékenyek az identitás megőrzésére. Nem kérnek a 3. világból érkező migránsokból.

Magyarország és Lengyelország ellenzi a liberalizmus erkölcsi rendjét, a hagyományos értékek mellett van, azokat felsőbbrendűnek gondolja a demokratikus szabadságjogokkal és a globalizáció ígéreteivel szemben. Lázad az európai bürokráciával szemben. Most először érzi úgy, hogy független külpolitikát folytathat. Nagyot tévedett a Nyugat, ha azt hitte, hogy magába tudja olvasztani ezt a régiót, miközben figyelmen kívül hagyja annak geopolitikai félelmeit és kulturális identitását. A földrész két felét ismét elválasztó fal a történelem tükre, egyben délibábot vetít előre a jövő számára, mert folyamatosan mozog. Magyarországon a tüntetők kétségbe vonják Orbán Viktor illiberális uralmát. A másik oldalon az olaszokat elérte a rendszerellenes hullám, a franciáknál a sárga mellényesek széttördelik a hatalmat.

A kelet-nyugati megosztottságot megfejeli a népek és az elitek, a hagyományos pártok és a rendszerellenes mozgalmak ellentéte. Illetve másként megközelítve: Az uniónak össze kell békítenie a keleti és a nyugati víziókat, az eltérő geopolitikai megközelítésmódokat. Vagy különben jön az összeomlás.

 

Bloomberg

bloomberg.jpg

Orbán Viktor propaganda gépezete ellenőrzése alatt tartja a tiltakozásokat, a tájékoztatás a magyar vezető szinte példátlanul erős fegyvere. A kormányfő még azt is megtehette, hogy két nappal ezelőtt, a sajtótájékoztatóján tartott 16 perces bevezetőben egyetlen szóval sem említette a megmozdulásokat, miközben azokon már az illiberális demokrácia felszámolását követelik.  Az emberek legfeljebb a hivatalosan megszűrt csatornákon át hallottak a jövő szombatra meghirdetett demonstrációkról, valamint a kilátásban helyezett általános sztrájkról. A rendszer most vizsgázik, mármint hogy képes-e elhallgatni a fokozódó elégedetlenséget.

Polyák Gábor a Mérték elemző intézettől azt mondja, a propaganda feladata az, hogy elszigetelje a miniszterelnök támogatóit a tüntetésektől, vagyis, hogy megtartsa őket. Úgy tűnik, hogy idáig bevált a stratégia. A Fidesz őrzi népszerűségét. Viszont az ellenzék csak igen nehezen tudja eljuttatni az üzenetét, főleg a kis városokban és falvakban, amelyek általában Orbán fellegvárainak számítanak. Az állami tévé pl. a múlt szombaton csupán a 10. percben hozta szóba a tiltakozásokat. A kormány közeli sajtó úgy állítja be ezeket a felvonulásokat, mint amelyek jelentéktelenek, illetve mint Soros talpasainak műveit. Krekó Péter úgy látja, amikor a kormánygépezet felcsavarja a hangerőt, azzal a másik oldal csak igen-igen nehezen tud versengeni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6914557364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rallus 2019.01.12. 07:51:13

Nem fordulhat elő, hogy szegény Juncker csak az isiásza miatt rázta a fejét?

2019.01.12. 08:07:10

@rallus:

ő legalább nem lenyúlós cigány.... érted ugye?

Helga Beauty Salon. 2019.01.12. 08:12:39

Juncker csak a fejét rázta a legújabb orbáni szózat hallatán, szerinte kár is a szót vesztegetni arra"

Egy fejrázásból nem kéne egyből egy történetet kerekíteni, főleg Juncker esetében! Szerintem csak be volt megint baszva!
Sokat elmond az ellenzéki médiáról, hogy idült alkoholisták véleményére alapozzák kormánykritikájukat.

rallus 2019.01.12. 08:18:35

@az EU pénzek zsákolója: Attól, hogy nem rokonod, még nem lett hitelesebb...

2019.01.12. 08:29:32

@Helga Beauty Salon:

iszik, öreg, rángatózik.... de nem rabol ki egy egész országot a haverjaival, van difi ugye?
s nem migráncsozik éjjel nappal.

2019.01.12. 08:33:39

@rallus:

"Attól, hogy nem rokonod, még nem lett hitelesebb..."

reméljük, ő legalább nem építettet közpénzből a háza végébe stadiont, kisvasutat és tette milliárdossá minden családtagját és haverját.

rángatózzon csak.

M1 híradó: soros soros migráncs migráncs!!!!!!!!!! szavazzatok a geccire.

látjátok feleim szümtükkel 2019.01.12. 08:59:52

@az EU pénzek zsákolója:

Orbánt sem zavarja a rángatózása amíg dől a lé.

2019.01.12. 09:20:41

@látjátok feleim szümtükkel:

amíg van pénz a szerviliseire, soros soros migráncs migráncs elég a seggnyalóinak, nincs baj.

Toportyán Zsóti 2019.01.12. 09:28:47

@rallus: Futóbolondnak is gyenge azemberek pénzét az ország jövője helyett saját passzióitokra elszórakázó fajtád,Kisvárdán 70 fizető nézőre 70 VIP páholyos jutott.

Toportyán Zsóti 2019.01.12. 09:30:47

@Helga Beauty Salon: Idült alkeszt bőven találnál saját fajtabelijeid között bipoláris bértollnok.

Helga Beauty Salon. 2019.01.12. 09:33:17

@az EU pénzek zsákolója: de nem rabol ki egy egész országot a haverjaival, van difi ugye?

Ja! Most éppen a "nagy menzarablás" az aktuális!
Hazudtunk éjjel nappal, nem csináltunk semmit, eladtuk húgyért szarért az egész országot, a bevétel me eltűnt ezért IMF kölcsönt vettünk fel, mindent félkészen hagytunk de alaposan szétlopva! Van difi ugye?
Juncker pedig Sorossal tárgyal, aki ugyebár a másik szegény öreg ártalmatlan bácsi, ő csak az OTP-t akarta elrabolni amilyen jóravaló filantróp.

Dickon 2019.01.12. 09:37:02

"A Bizottság elnöke nem is akarja elhinni, amit Orbán Viktor mondott a két napja lezajlott sajtótájékoztatón, mármint hogy a magyar politikus azt szeretné, ha a májusi európai választás állásfoglalás lenne mindenfajta migrációval szemben."

Junckernek nem kellene annyit kezeltetnie az isiászát, akkor nem maradna le ilyen fontos részletekről.
:)))))))

" Ezért azután Juncker nem is kívánta értékelni az elhangzottakat."

Mert rohant a következő kezelésre...meg hát értékelte már elégszer...
:)

"Azt is kifejtette, hogy a földrészen hamarosan kétfajta civilizáció lesz: vegyes, keresztény-muzulmán Nyugaton, illetve a kereszténydemokrata közösség a kontinens középső részén. "

Multikulti kontra maradi keletiek...
:)))))

taga20 2019.01.12. 09:38:41

@rallus: az a baloldalon lévő szarkupac beteg? nem tudja benntartani a kibaszott nyelvét a pofájában?

Helga Beauty Salon. 2019.01.12. 09:41:10

@Toportyán Zsóti: bipoláris bértollnok.

Miiket tucc te Zsóti, szenzációs! :P

Dickon 2019.01.12. 09:43:19

"Egy uniós diplomata úgy gondolja: Orbán Viktor alighanem rá fog még jönni, hogy sebezhető, hiszen miközben nem tanúsít semmiféle szolidaritást a migráció ügyében, aközben nagyon is függ Brüsszel pénzügyi támogatásától. Szóval..."

Szóval vagy beállsz a sorba és szépen azt teszed amit mondunk, vagy nem kapsz pénzt. Tiszta beszéd. Nem kell itt mindenféle demokratikus értékekre, meg elvekre hivatkozni. Meg kell mondani a kelet-európai gyarmatok helytartóinak keményen, hogy mit várunk el, hogy hol a helyük, és hogy aszerint dolgozzanak.
:)))))

"A portál kiemeli a miniszterelnök sajtótájékoztatójából, hogy a politikus harcolni kíván Macron ellen, aminek hátterében a bevándorlási vita áll. Ugyanakkor hozzáteszi, hogy a francia államfő saját maga értékelte fel a kicsiny Magyarország vezetőjét, amikor elsőszámú ellenfelének minősítette."

Mekkora csalódás ez a Macron...meg a románok is...
:))))))))

2019.01.12. 09:47:21

@Helga Beauty Salon:

"Hazudtunk éjjel nappal, nem csináltunk semmit, eladtuk húgyért szarért az egész országot, a bevétel me eltűnt ezért IMF kölcsönt vettünk fel, mindent félkészen hagytunk de alaposan szétlopva!"

szinte semmilyen beruházás nem halad, ami közbeszerzés és meszaros... M3 költségvetése is elszállt és már +3 hónapnál tartunk.

nincs imf kölcsön, mert a fidess kizsarolt és ellopott 3000 milliárd után jöttek az EU pénzek igazán, amit azóta is szaporán lopnak.... ha annak vége, lesz IMF kiscigány.. :D nincs gazdaságunk, az összeszerelőüzemek a rabszolgatörvénnyel nem gazdasági háttér.

O1G programja továbbra is csak a SOROS SOROS migráncs migráncs, én nem látok arra utaló jeleket, amitől pl. ne menne el még több ember s vagy hazajönne, aki távozott.

fidess egy szar, szerencséje volt eddig, nem több. jön szép lassan a 340 es euró is, persze az se gond, hiszen arról mattolcsy gondolskodik, mehet a tejfel alapítványokba, aztán....

Dickon 2019.01.12. 09:53:35

"Bukarestben a kormány és a Bizottság elnökének szócsatájával indult Románia uniós elnöksége. "

Hát ja kérem. Ha a román kormány nem mondja elég gyorsan azt, hogy : -Igen! Értettem! , akkor bizony gyorsan szócsata és vita alakul ki.
:)))

"Az aktus minden ünnepélyessége ellenére Juncker arra figyelmeztette ... .... hogy ne siklassák ki belső vitákkal a közösség ügyeinek irányítását a mostani félévben."

Majd Brüsszelből megmondják, hogy mit kell csinálni, nehogy ezek a balfasz románok belekontárkodjanak.
:)))

"Nem sokkal később pedig megerősítette, hogy a jogállam ügyében nincs kompromisszum. "

Mert ha belekontárkodnak, akkor Romániában is problémák lesznek a jogállamisággal, mint a lengyeleknél és a magyaroknál. Érthető ez...
:)))))

"A tudósító hozzáteszi, hogy a román elnökség igen kényes időszakra esik, hiszen az EU próbálja betemetni a belső árkokat, kidolgozni a következő hétéves költségvetést, és jön az EP-választás, amely várhatóan a rendszerellenes pártok megerősödését hozza."

És pont most elnökölnek ezek a balfasz románok. Nehéz féléve lesz ez a progresszió élharcosainak.
:)

Helga Beauty Salon. 2019.01.12. 10:01:37

@az EU pénzek zsákolója: O1G programja továbbra is csak a SOROS SOROS migráncs migráncs,

Amire az a válasz hogy nincsenek migránsok, Soros meg nem csinál semmit. Azon kívül meg hozzáteszik hogy miért nem fogadjuk el a kvótát, miért akadályozzuk szegény migránsokat kerítéssel és a Soros által pénzelt civileket és a szintén általa üzemeltetett forradalmárképző CEU-t miért nem hagyjuk hogy azt csináljanak amit akarnak.

Dickon 2019.01.12. 10:03:08

"Magyarországon, Lengyelországban és Romániában igencsak bizonytalan a jogi helyzet."

Már Romániában is. Nagyon szomorú ez...
:)

"Gazdasági téren az ellentétek hosszú távon csak még jobban megnövelhetik a szintkülönbséget a Kelet és Nyugat között. Katainen, a Bizottság alelnöke ezt úgy fogalmazza meg, hogy a jogi bizonytalanságok elriaszthatják az idegen befektetőket. "

Igen. Ez a magyar rabszolgatörvény is elbizonytalanította őket. De a bizottság elnöke lehetett volna bátrabb is, és mondhatta volna a keletieknek azt, ha sokat ugráltok, akkor annyira elbizonytalanodunk, hogy pénzt sem kaptok és a gyárainkat is elvisszük gazdaságilag "engedelmesebb" helyekre.
:))))))

"A lengyeleknél a közvetlen beruházások összege egy év alatt több mint a felével csökkent. "

Valahogy így...
:)

"Ugyanakkor különadók, illetve más szigorítások egy sor ágazatban jócskán megnehezítették külföldi cégek életét. Viszont a kormány nagyon is körüludvarolja az autó- és gépgyártó cégeket, így az Audit és a Mercedest. De azok is belenyugodtak a helyzetbe, akik megszívták az elmúlt években, mert azért nekik is leesnek jó kis üzletek. "

Ezek a szemét németek megint jól járnak, és még ezért néha be is védik Orbánt. Hallatlan!
De azért csurran-cseppen másnak is...
:)))))))))

"A magyar, lengyel és román kormány egyelőre viszonylag biztosan ül a nyeregben, ám megfordulhat a szél, ha az emberek jobban megérzik a pénztárcájukon a politika hátrányos következményeit. "

Ez így van! Ha a politika beleszól, akár keletről, akár nyugatról, azt az emberek mindig a pénztárcájukon érzik meg...
:)

2019.01.12. 10:09:31

@Helga Beauty Salon:

"Amire az a válasz hogy nincsenek migránsok, Soros meg nem csinál semmit. "

nem jönnek ide migráncsok, nem akarnak egy szétlopott országban éhezni, soros meg nem foglalkozik velünk.

a fidess csürhe viszont lop éjjel nappal.

taga20 2019.01.12. 10:12:54

@Dickon: mi van haver, megint hétvégére osztottak be?

bakker, téged szívatnak a köszpontban!:)))

Helga Beauty Salon. 2019.01.12. 10:23:58

@az EU pénzek zsákolója: nem jönnek ide migráncsok, nem akarnak egy szétlopott országban éhezni, soros meg nem foglalkozik velünk.

Tök jó amikor közvetve akaratodon kívül bevallod hogy jönnek a migránsok, ugyan most még nem ide mert a hülyék jobban eltartják őket, de egyértelműen segélyért és a munka nem szerepel a terveik között! Komám, a túlzásod a saját vermed amibe beleestél, mert azért aki itt dolgozniuk annak nem kell félnie az éhezéstől!
Mit vársz, legyen lelkiismeret furdalása a magyaroknak, mert nem tudják és nem is akarják fejedelmien eltartani a migránsokat mint a hülye németek? Soros pedig nyíltan üzemeltet civil szervezeteket és buziképzőt, az neked nem velünk foglalkozás?

Helga Beauty Salon. 2019.01.12. 10:25:53

@taga20: Te meg menjél varjút fogni ebédre, mert éhen marad a family és tökönrúg az asszony!

2019.01.12. 10:30:55

@Helga Beauty Salon:

nem jönnek a migráncsok, sehova, ez O1G retorikája, semmi több.

sokkal nagyobb gond, hogy megakadályozza az ország, egy fasiszta arrogáns tolvajpárt bejutását (többségét) az EU parlamentbe. Magyarország elsősorban EU tag, abból is él, és nem fasiszta FIDESS rajongó.

A FIDESS rendszert max. az akarja, aki él és függ a rendszertől, a káderek, csicskák, haverok, nyugdíjasok, romák, közmunkások. Ez a FIDESS bázisa, épeszű értelmiségi nem támogat egy arrogáns nacionalista tolvajbandát.

Dickon 2019.01.12. 10:34:13

"A jobboldali lap szerint újra választóvonal jött létre Európa két fele között."

Az a választóvonal megvan már rég, de azért örülünk, hogy fel tetszettek ébredni végre.
:)

" A rendszerváltás után lelkesedés már rég elült, a kontinens középső részén a migránsválság, illetve a beváltatlanul maradt remények illiberális kormányokat juttattak hatalomra."

Igen. Az elkövetett hibáknak, a mohóságnak és a pofátlanságnak is ára van.
:)

" Az agyelszívás meggátolta a térségben versenyképes nemzeti tőke kifejlődését. "

Ott a szerkesztőségben tanulhatnának a hazai ellenzéki újságírás nagyjaitól, mert akkor valószínűleg azt írnák, hogy az illiberális kormányok miatt mentek el azok a tehetséges, képzett melósok....nyugatra...
:)))))

"A keleti tagok úgy érzik, hogy csupán másodrendű tagok az EU-ban."

Azért érzik így, mert ez így van.
:)

"Elvesztették a demokráciába vetett hitüket is. ... ... Ezek az országok nagyon is érzékenyek az identitás megőrzésére. Nem kérnek a 3. világból érkező migránsokból."

Tudod ez olyan, mint a Teleshop. Egyszer átbasznak a csodaedénnyel, aztán van aki átlehet még párszor, de van akit nem.
:)))))

" ... ellenzi a liberalizmus erkölcsi rendjét, a hagyományos értékek mellett van, azokat felsőbbrendűnek gondolja a demokratikus szabadságjogokkal és a globalizáció ígéreteivel szemben. Lázad az európai bürokráciával szemben. Most először érzi úgy, hogy független külpolitikát folytathat. Nagyot tévedett a Nyugat, ha azt hitte, hogy magába tudja olvasztani ezt a régiót, miközben figyelmen kívül hagyja annak geopolitikai félelmeit és kulturális identitását. "

És miután egyértelmű, hogy tévedtünk és hibáztunk mi is, úgy gondoljuk, hogy a legegyszerűbb, ha a keletieket hibáztatjuk. Rohadjanak meg ezek a hálátlanok. Pedig csinálhattuk volna mi is úgy mint a ruszkik. Majd legközelebb...
:)))))

"A kelet-nyugati megosztottságot megfejeli a népek és az elitek, a hagyományos pártok és a rendszerellenes mozgalmak ellentéte. Illetve másként megközelítve: Az uniónak össze kell békítenie a keleti és a nyugati víziókat, az eltérő geopolitikai megközelítésmódokat. Vagy különben jön az összeomlás."

Erre pedig a legjobb módszer, ha pénzmegvonással, szavazati jog megvonással, felfüggesztéssel és kizárással fenyegetjük a renitenseket. Így lehet a legjobban megbékíteni a különböző víziókat, az eltérő geopolitikai megközelítésmódokat.
:)))

Dickon 2019.01.12. 10:36:15

@taga20:

Már egyszer szóltam ezért, de még több túlóra lett belőle. Azóta tartom a számat...csinálom amit mondanak.
:)

rallus 2019.01.12. 10:38:38

@az EU pénzek zsákolója: ....és mintegy mellékesen...

Az 2018-as , az uniós módszertan szerint számolt GDP-arányos államháztartási hiány az előzetesen várt 2,5 százalék helyett csak 2 százalék lett.
2018-ban a gazdasági növekedés 4,6 százalék lehetett az előzetes számok szerint, az államadósság pedig a GDP 71 százalékára csökkent.
Tavalyi év végére 71 százalékra mérséklődhetett a GDP-hez mért államadósság, amely 2017 végén 73,3 százalék volt. Az Eximbank nélkül a GDP-arányos államadósság mértéke 69,2 százalékot mutat .
A munkanélküliségi ráta a 2010-es 11,5 százalékról 2018-ban 3,6 százalékra esett vissza.
Ide teheted a jelenlegi ellenzék idején elért eredményeket, hogy pirulni tudjak...

Legalább néha gondolkodhatnátok egy kicsit sírás előtt....

2019.01.12. 10:44:54

@Helga Beauty Salon:

borzasztó érzés lehet egész nap kényszeredetten azt bizonygatni, gyakorlatilag 0 érvvel, hogy a fidess nekünk jó. nem jó. nem kell cigapárt, nem.

rallus 2019.01.12. 10:53:58

Kim Lane Scheppele, a Princetoni Egyetem jogász professzora, a magyar helyzet alapos ismerője: immár nagyjából egymillió ember hagyta el az országot 2006 óta.

"A munkaképes korú románok majdnem egyötöde, 19,7 százaléka, a litvánoknak pedig a 15 százaléka tartózkodott tartósan más uniós tagállamban 2017-ben. A két országot Horvátország (14,0 százalék), Portugália (13,9 százalék), Lettország (12,9 százalék) és Bulgária (12,5 százalék) követte, Magyarország pedig 5,2 százalékkal a 13. helyen állt tavaly.
Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) adatai szerint 325 ezer magyar vállal más uniós tagállamban munkát, ők adják a 20–64 éves korcsoport 5,2 százalékát."

Ha nem lenne a Princetoni Egyetem jogász professzora és a magyar helyzet alapos ismerője, akkor akár 10 milliót is szakérthetett volna...

Dickon 2019.01.12. 10:58:15

"Orbán Viktor propaganda gépezete ellenőrzése alatt tartja a tiltakozásokat, a tájékoztatás a magyar vezető szinte példátlanul erős fegyvere."

Ó, vazze! Miért nem meritek leírni, hogy a tiltakozásoknak nemsokára vége. Kifulladt, befulladt az egész. Hiába szőnyeg bombáztak Simi bá atomfegyverével, az O1G-vel, felsültek. Nem lesz sztrájk...ezt remélem helyesen írtam le, mert a momentumos tüntetőknek elsőre nem sikerült. Nehéz szó ez, mint az útelágazódásodás...vagy mi.
:)))))

"A kormányfő még azt is megtehette, hogy két nappal ezelőtt, a sajtótájékoztatóján tartott 16 perces bevezetőben egyetlen szóval sem említette a megmozdulásokat"

Igen. még most is az van, hogy olyan balfék az ellenzék, hogy a Fidesz és a kormány megbuktatását is a Fidesztől és a kormánytól várja. És Orbánnak beszélni kellett volna erről...pffff.
:)

" miközben azokon már az illiberális demokrácia felszámolását követelik."

Meg még sok mindent. Mikor mit...függően attól, hogy éppen ki keveredik a mikrofon elé, az emelvényen. Valamelyik ellenzéki valaki összefogást sürgetett az EU-s választásokra, de közben kiderült, hogy az sem lesz.
:)))

"Az emberek legfeljebb a hivatalosan megszűrt csatornákon át hallottak a jövő szombatra meghirdetett demonstrációkról, valamint a kilátásban helyezett általános sztrájkról. "

Meg a legnagyobb internetes hírportál élő közvetítéséből, az RTL híradóiból, az ATV élő közvetítéséből és megannyi facebook-os közvetítésből, megosztásból....És igen, a "hivatalosan megszűrt csatornák vidám összeállításaiból".
:))))

A rendszer most vizsgázik, mármint hogy képes-e elhallgatni a fokozódó elégedetlenséget.

Az ellenzék most vizsgázik, hogy az állítólagos, vagy csak vizionált országos elégedetlenséget be tudja-e váltani egy kormánybuktatásra...
:)

"Polyák Gábor a Mérték elemző intézettől azt mondja, a propaganda feladata az, hogy elszigetelje a miniszterelnök támogatóit a tüntetésektől, vagyis, hogy megtartsa őket."

Már megérte ezt az elemzőt alkalmazni.
:))))

"Úgy tűnik, hogy idáig bevált a stratégia. A Fidesz őrzi népszerűségét."

Úgy látszik, nem vált be az ellenzék stratégiája. És ezért egyértelműen a Fidesz és a kormány a felelős....tehát mondjanak le!
:)

" Viszont az ellenzék csak igen nehezen tudja eljuttatni az üzenetét, főleg a kis városokban és falvakban, amelyek általában Orbán fellegvárainak számítanak. "

A buta, iskolázatlan vidékiek amúgy sem értenek a politikához, meg a demokráciát sem tudják hova tenni. meg úgy általában nem értenek semmihez sem.(lásd momentumos Mécs...)
:)

"Az állami tévé pl. a múlt szombaton csupán a 10. percben hozta szóba a tiltakozásokat. "

Igen, ezek a buta, iskolázatlan vidékiek, az alig kimutatható nézettségű királyi csatornákat bámulják naphosszat.
:))))

Dickon 2019.01.12. 11:01:41

@rallus:
„A keddi, az amerikai Kongresszusban Magyarországról folytatott albizottsági meghallgatás nem sikerülhetett rosszul a magyar kormány szempontjából. Ez már csak abból is látszik, hogy az eseményt követően a hazai közjogi rendszer egy oly szakavatott elemzője, mint Kim Lane Scheppele rögtön klaviatúrát ragadott és dühös írást tett közzé. Na, most persze kivételesen nem (csak) a »magyar közállapotokat«, hanem az amerikai képviselőházat, annak érintett albizottságát, azon belül is annak republikánus tagjait állítva pellengére.

A meghallgatás ugyanis – híven a vonatkozó kongresszusi eljárásokhoz – a következő koreográfiát követte: az albizottság republikánus elnökének meghívására »tanúként« megjelent a testület előtt négy »szakértő«, akik a maguk »szakterületéről« beszámoltak a testület kilenc – republikánus és demokrata – tagjának. Az albizottság tagjai azonban nem csak kérdeztek, hanem megnyitó-beszédeikben, illetve a „szakértőkkel« folytatott eszmecsere során maguk is kifejtették nézeteiket Magyarországról, illetve az amerikai-magyar kapcsolatokról. És persze ez volt az, ami annyira felháborította Scheppelét, akit – minden viccet félretéve – nemes egyszerűséggel csak »a magyar alkotmányjog szakértőjeként« szoktak emlegetni (már azok, akik ezt tényleg el is hiszik).

Az nyilván az amerikai belpolitikai adok-kapok része – nahát, ott is van ilyesmi? –, hogy Scheppelének most már nem csak a magyar közjogi berendezkedéssel, illetve a kormánnyal van baja, hanem a Kongresszussal és a republikánus képviselőkkel is, akik ilyen »rosszindulatú« és »egyoldalú« vitát mernek rendezni a kérdésben. Persze Scheppele most is nagy mellénnyel próbálja osztani az igazságot és kioktatni az egyébként – vélhetően a magyar kormány kinti lobbistájának, Connie Mack-nek köszönhetően – egészen jól felkészült képviselőket. Ted Poe, texasi republikánus képviselő például azon »értetlenkedett«, hogy miért probléma a kritikusok számára az Alaptörvény »Isten, áldd meg a magyart” kezdősora. Na, Scheppele megmondja, hogy miért. Hát azért, mert »az alkotmány csak a >>magyarok<< kifejezést használja, mely csak a magyarokat jelenti, a többi nemzetiséget nem. Szóval a preambulumban megidézett alkotmányos hatalom (sic!) nem említi a zsidóságot, a romákat és más magyar állampolgársággal rendelkező nemzetiségeket, miközben a nem Magyarország területén élő magyarokat igen – pedig nem is rendelkeznek állampolgársággal. Ez tehát a problémánk, nem Isten említése«.

Igazából kommentálni sem lenne méltó mindezt – ha a Scheppele nem magas lóról beszélne, oly pózban, mintha ismerné az egésznek a hátterét.”

Dickon 2019.01.12. 11:04:34

@rallus:
"Kim Lane Scheppele, a Soros-birodalom című könyv szerzője, az amerikai Princeton Egyetem professzora, a Közép-európai Egyetem (CEU) egyik kedvenc vendégelőadója, akit jogállami kérdésekben Magyarország fő feljelentőjeként szokás számon tartani, és aki magát a magyar és a közép-európai alkotmányos rendszerek avatott szakértőjének gondolja, rendszeresen célba veszi mindazon államokat, amelyek nem hajlandók a liberális transzatlanti diktátumokat önként végrehajtani."

Dickon 2019.01.12. 11:06:56

@rallus:
"Úgy látszik, TASZ-ék nem tudnak elszakadni saját értelmezésüktől, miszerint a politikát minél jobban korlátoznia kell a jognak, abba meg a nép ne szólhasson bele. Kim Lane Sheppele is felvilágosított minket nemrégiben, a magyarok annyira buták, hogy nem szabad nekik választott képviselők útján gyakorolni a hatalmat, hanem egy gondoskodó, haladó-tudatú, atyáskodó alkotmánybíróságnak kell nekik utat mutatni, irányt szabni, és ezért problémás az AB összetétele. Jogvédőink tulajdonképpen ezt az álláspontot képviselik, ám ennek nem sok köze van a demokráciához, ezt simán jogászdiktatúrának nevezik, amiben – ezek szerint – szívesen élnének, amennyiben ők gyakorolják a kizárólagos hatalmat."

Dickon 2019.01.12. 11:10:00

@rallus:
"Kim asszonyság március elején hozakodott elő az új választási rendszert elemző cikksorozattal. Ebből mindjárt botrány is kerekedett, amikor Szigetvári »Együtt-PM« Viktor azt merte állítani, hogy egy, a 444.hu-n megjelent másik elemzés jobb, mint Scheppeléé. Erre előugrott a virtuális bokorból egy Balogh S. Éva nevű senki a tengerentúlról, és csúnyán lekúrta Szigetvárit, hogy mit merészel, »ők«(Scheppelével) halálra dolgozzák magukat értük, és ez a hála, meg különben is, Szigetvári szarul beszél angolul. A Scheppie-elemzés egyenletes színvonalú volt: hemzsegett a tévedésektől, hazugságoktól és ferdítésektől. Ráadásul az a furcsaság állt elő, hogy a magyar fordítás hamarabb jelent meg a Galamuson, mint az eredeti a New York Times online oldalán, Paul Krugman blogján. Azt fel sem tételezzük, hogy a mű esetleg eleve magyarul íródott… Bár a műfajnak jelentős hagyományai vannak itthon. Az első Orbán kormány idején Weyer Béla, egykori HVG-s szerző gyakran jegyzett német nyelvű cikkeket a Frankfurter Allgemeine Zeituingban vagy a Süddeutsche Zeiutungban ballib megrendelésre. Azért volt szükség Bélára, hogy utána hivatkozni lehessen a »mértékadó nyugati sajtó véleményére« itthon a Népszabiban, Népszavában, 168 órában, és szörnyülködhessenek balról, »mámegin’ milyen rossz véleménnyel vannak Orbánról«. Annak idején ezt nevezte el Lovas István weyerbélázásnak.

És akkor itt van a legújabb darab Scheppelétől. Már a címe is sokkoló: »Orbán újraválasztása a magyarországi politika összeomlását jelzi."

Dickon 2019.01.12. 11:13:44

@rallus:

HVG-s riportrészlet Kim asszonysággal...

" -Találkozott valaha Orbán Viktorral?

-1994 nyarán, röviddel a választások után érkeztem Magyarországra. A következő évben három napot töltöttem Orbán Viktorral Ukrajnában. Ez volt az az időszak, amikor a Fidesz eltávolodott a liberalizmustól, és csak egy pár képviselője volt a parlamentben. Amikor hazatértem az útról, azt mondtam a barátaimnak, hogy megismertem a legveszélyesebb embert, akivel valaha is találkoztam. Orbánnak olyasfajta karizmája volt, hogy szinte megolvasztotta annak az agyát, akire a figyelme összpontosult. A barátaim azt mondták, csak a képzeletem játszik velem, de most úgy tűnik, láttam a jövőt. Nem szabad lebecsülni Orbánt: nagyon szokatlan politikai tehetség, és abszolút könyörtelen.

-Mostanában kevesebbet publikál, mi történt?

-Amióta a nyugati újságírók is felfedezték, hogy Magyarország problémás eset, kevesebbet írok, és inkább szakértőként dolgozom az Európai Bizottság, az Európai Parlament és más EU-tagállamok kormányai számára. Megpróbálom kitalálni, az EU miként segíthetne, hogy az emberek visszanyerjék a politikai szabadságukat Magyarországon."

paraszthajszal 2019.01.12. 11:16:33

„a tekintélyelvű kormányok nem nyíltan sértik meg a jól bejáratott jogokat, de megértetik a polgárokkal, hogy figyelik őket”

Nemcsak az általatok „tekintélyelvűnek” nevezett, hanem a nyugati országokban is a titkosszolgálatok figyelik a rendszerellenes, felforgató elemeket, potenciális vagy tényleges terroristákat. Jobban is teszik, ha figyelik őket, mert különben lehet csodálkozni, meg bocsánatot kérni, ha valamelyik idióta már megint teherautóval hajt bele a karácsonyi vásárokon egybegyűlt békés tömegekbe.

„Anis Amri, drove a stolen truck into the crowded square, killing 12 people and injuring dozens of others. Mr. Amri, who died in a shootout with the Italian police days after the attack, had been under scrutiny by German security agencies for months before, but repeated opportunities to deport him were missed.

On Tuesday, Mr. Steinmeier offered an apology for the shortcomings of the German state and promised those present that their »complaints and warnings have not fallen on deaf ears.«” www.nytimes.com/2017/12/19/world/europe/berlin-attack-memorial.html

Helga Beauty Salon. 2019.01.12. 11:47:19

@az EU pénzek zsákolója: "borzasztó érzés lehet egész nap kényszeredetten azt bizonygatni, gyakorlatilag 0 érvvel, hogy a fidess nekünk jó. "

Nem azt mondták Laci! :DDDDDDDD
Egyrészt köszönöm az együttérzést, hogy osztozol a borzalmas kínomban, de én ezt úgy élem meg inkább, hogy azt bizonygatom nektek proliknak, hogy milyen rossz is ez számotokra! Közben természetesen leírom mi hogyan látjuk, ezek lennének az érvek ha úgy tetszik, bár minek ide bármi érv amikor ti azon a szinten vagytok hogy O1G! Hiszen ennél jobb érv nincs is, ráadásul ti találtátok ki saját magatok elleni intő jelként!
Szavazz arra, aki szerint Orbán egy geci! Jól hangzik mi? Tuti a kétharmad negyedszer is!

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.12. 11:48:52

@rallus: "Az 2018-as , az uniós módszertan szerint számolt GDP-arányos államháztartási hiány az előzetesen várt 2,5 százalék helyett csak 2 százalék lett."

....és mintegy mellékesen...

Magyarország lett az EU legszegényebb országa.

taga20 2019.01.12. 11:58:35

@Dickon:

ezt elbasztad haver!
gázszerelőnek kellett volna menned, akkor most te lennél a király:)

azé 400 óra után sztrájkoljál!:)))

taga20 2019.01.12. 12:04:13

@Helga Beauty Salon: á, a gundelbe megyünk O1G menüt enni.
állítólag finom és kurva ocsó.

remélem neked már rotyog az ürgepörkölt a fazekadban:)))

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.12. 12:12:45

@Helga Beauty Salon: "a fidess nekünk jó.
Nem azt mondták"

Tényleg. Mivel tudjátok igazolni a hazaárulást, ha még csak nem is jó nektek?

taga20 2019.01.12. 12:19:41

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

téged is elvinnélek, csak te fordítva fogod a kést, ahogy hallottam:)))

Helga Beauty Salon. 2019.01.12. 12:34:38

@taga20: : á, a gundelbe megyünk O1G menüt enni.
állítólag finom és kurva ocsó.

Tudsz élni! A ballagási öltönyöd még rád megy? Mert kitérdesedett mackónadrágban, meg tornacipőben nem engednek ám be! :DDDDD

Helga Beauty Salon. 2019.01.12. 12:36:35

@taga20:
téged is elvinnélek, csak te fordítva fogod a kést, ahogy hallottam:))

Te nem tartod fordítva, mert mindent kanállal eszel mi? :D Kivéve a levest, mert azt iszod! :P

taga20 2019.01.12. 12:50:19

@Helga Beauty Salon:

jó hogy szóltál tezsvérem!
majd kérek tanácsot a geci sztájlisztjétől, hogy hol lehet venni olyan csini roggyasztott gatyát kapni, amit a csuti is szokott viselni:)))

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.12. 12:59:34

A geci seggnyalói is elismerik, hogy diktátor.

Divatdiktátor. :))

paraszthajszal 2019.01.12. 13:04:54

@Dickon: „Ted Poe, texasi republikánus képviselő például azon »értetlenkedett«, hogy miért probléma a kritikusok számára az Alaptörvény »Isten, áldd meg a magyart” kezdősora. Na, Scheppele megmondja, hogy miért. Hát azért, mert »az alkotmány csak a >>magyarok<< kifejezést használja, mely csak a magyarokat jelenti, a többi nemzetiséget nem. Szóval a preambulumban megidézett alkotmányos hatalom (sic!) nem említi a zsidóságot, a romákat és más magyar állampolgársággal rendelkező nemzetiségeket, miközben a nem Magyarország területén élő magyarokat igen – pedig nem is rendelkeznek állampolgársággal. Ez tehát a problémánk, nem Isten említése«.”

Ezzel a Scheppele nevű asszonysággal még csak nem is az a legnagyobb baj, hogy elfogult és egyoldalú, hanem a tetejébe még ordítóan tájékozatlan is, pláne annak fényében, hogy a magyar ügyek „szakértőjének” nevezteti magát.

Basszus, ezt a baromságot BÁRKI egy perc alatt cáfolhatja, ha kikeresi a nemzeti jogtárban Magyarország Alaptörvényét (nem kell sokáig keresnie: net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1100425.ATV ).

Ebben a Himnusz kezdősora, az „Isten, áldd meg a magyart!” a Nyitómondat, a preambulumnak megfelelő rész a „NEMZETI HITVALLÁS”, ami ezután következik.

Ebben az alkotmányozók deklarálják, hogy „Kinyilvánítjuk, hogy a velünk élő nemzetiségek a magyar politikai közösség részei és államalkotó tényezők.

Vállaljuk, hogy örökségünket, egyedülálló nyelvünket, a magyar kultúrát, a magyarországi nemzetiségek nyelvét és kultúráját, a Kárpát-medence természet adta és ember alkotta értékeit ápoljuk és megóvjuk…”

Vagyis egyszerűen NEM IGAZ, hogy nem említi a nemzetiségeket, és AZ SEM IGAZ, hogy a nemzetiségeket nem tekinti a magyar politikai közösség részének.

Minderre ráerősít a SZABADSÁG ÉS FELELŐSSÉG részben található XXIX. cikk is, amelynek első bekezdése:
(1) A Magyarországon élő nemzetiségek államalkotó tényezők. Minden, valamely nemzetiséghez tartozó magyar állampolgárnak joga van önazonossága szabad vállalásához és megőrzéséhez. A Magyarországon élő nemzetiségeknek joguk van az anyanyelvhasználathoz, a saját nyelven való egyéni és közösségi névhasználathoz, saját kultúrájuk ápolásához és az anyanyelvű oktatáshoz.”

Mielőtt valaki nagy pofával véleményt nyilvánítana az Alaptörvényről, esetleg nem ártana el is olvasni! (Vagy legalább meg kéne kérdezni valakit, aki olvasta, mielőtt csúnyán beégetik vele magukat.)

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.12. 13:11:23

@paraszthajszal: "az alkotmányozók deklarálják"

Egy faszt. A fideszmaffia.

taga20 2019.01.12. 13:20:13

@paraszthajszal: "Ebben a Himnusz kezdősora, az „Isten, áldd meg a magyart!”"

mivel az ember teremtette az isten, ezért meg sem tudja áldani a magyart. itt a hiba!

ilyen alapon, azt is lehetett volna írni, hogy piroska és a farkas áldja meg a magyart:)

paraszthajszal 2019.01.12. 13:29:05

@taga20: „mivel az ember teremtette az isten”

Ezt a legtöbb konzervatív amerikainak hiába magyaráznád, maximum udvariasságból nem küldenének el a fenébe, de a véleményük meglenne rólad.

Arrafelé a konzervatívabb iskolákban kisdiákok ezreinek kell elmondani naponta az amerikai zászlónak tett hűségesküt, amelyben Isten (angolul God) is szerepel:
„I pledge allegiance to the Flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all.”

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.12. 13:35:59

olkt.hu/pofatlansag-az-orban-fele-baltas-gyilkosrol-kerdeztek-miniszterelnokseget-ezt-valaszt-kaptak/

"az OCCRP nemzetközi újságíró szervezet oknyomozásából kiderült, hogy 2012 és 2014 között az azeri kormány 2,9 milliárd eurót utalt európai bankokba, főleg azért, hogy az összegből nyugati politikusokat és újságírókat fizessen le Ilham Alijev elnök emberi jogokat sértő, autoriter rendszere. Az is kiderült, hogy a pénzből 7,6 millió dollár egy magyar számlán kötött ki. Ezzel nagyjából párhuzamosan pedig a magyar állami kiadta Ramil Safarovot, az azeri baltás gyilkost"

Keresztény örmény testvéreink bekaphattyák, egy kis zsozsóért cserébe a kormány a muszlimokkal van. :))

Helga Beauty Salon. 2019.01.12. 13:40:38

@taga20: mivel az ember teremtette az isten, ezért meg sem tudja áldani a magyart. itt a hiba!
ilyen alapon, azt is lehetett volna írni, hogy piroska és a farkas áldja meg a magyart:)

Talán mert ezek a hagyományaink, ez egy Magyar és keresztény ország. Ez egyébként nem sértés az itt élő nem magyar és nem keresztény normális emberek számára sem, az ilyen megsértődős, "piroska és a farkasozós" gyökerek meg magasról le vannak szarva!

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.12. 13:43:16

Napazmeg. Ha kitudódik, hogy M.o.-on 40 hónap múlva szabadulnak az elfogott terroristák, és még havi 200000 fizetést is kapnak a teljes ellátás mellé, mind ide fog jönni. :))

"A. H. szír állampolgár keresetet terjesztett elő a M. K.-val szemben. Annak megállapítását kérte, hogy az alperes megsértette a jó hírnevét, amikor a N. K. kérdőíveiben azt állította, hogy kövekkel támadt a magyar rendőrökre és ezért elítélték. Kérte elégtételadásra kötelezni az alperest, továbbá arra, hogy ahhoz biztosítson kellő nyilvánosságot. Kérte a kérdőívek megsemmisítését, továbbá 8 millió forint sérelemdíj megfizetését".

index.hu/belfold/2019/01/11/ahmed_h._felteteles_szabadlabra_kerul_kitoloncoljak_az_orszagbol/

taga20 2019.01.12. 13:43:31

@paraszthajszal: sőt, sok barom még azt is beveszi, hogy lapos a föld!

ember, hol a kurva életbe érdekel engem, hogy az olyan ostoba jobbágyok, mint te is, miben hisznek!

taga20 2019.01.12. 13:45:25

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

valami mekjelenik, de ha elmondanád, hogy mit akarsz evvel, akkor arra koncentrálnék:)

taga20 2019.01.12. 13:48:17

@Helga Beauty Salon:

"Talán mert ezek a hagyományaink, ez egy Magyar és keresztény ország."

haver, voltak még régebbi hagyományaink. az semmi?

pl. ez:)

www.youtube.com/watch?v=XHE0MAOgvRY

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.12. 13:53:51

@Helga Beauty Salon: "keresztény ország"

Kádár alatt eléggé visszafejlődött a kereszténység. Plusz MINDEN pap besúgó volt.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.12. 13:56:07

@taga20: A guglin reverse image search-öt csináltam a lókupeces geci képre. Erre kiadta, hogy ez az azeri baltás gyilkos. :))

taga20 2019.01.12. 13:57:12

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

me most kurvára keresztény az ország? nézd meg a csuti maffiát, és bandáját!
közük nincs a kereszténységhez!

uploads.disquscdn.com/images/b2287a18b207aa246632420a1151bea23e0c891b0054829fa9d52bc5ed3dac55.gif

taga20 2019.01.12. 14:06:44

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

így kell csinálni! minden elismerésem ezeké a fiataloké.

taga20 2019.01.12. 14:27:55

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

amit beraktam, arra kéccer bal egér gomb, és má is élvezheted a csútit!:))

rallus 2019.01.12. 14:53:54

Ez történik akkor, ha a ballibek minden kontroll nélkül kibontakozhatnak... A mennyiség és minőség harmóniája....

taga20 2019.01.12. 14:58:12

@rallus: Ez történik akkor, ha a csúti maffia minden kontroll nélkül kibontakozhatnak... A mennyiség és minőség harmóniája....

laszlo ador 2019.01.12. 15:22:36

Ha az öklét rázta volna a vezirünk már maga mellé rendelte volna a TEK-et.

látjátok feleim szümtükkel 2019.01.12. 18:32:45

@Helga Beauty Salon:

Ja, csak gumicsizmában, meg pufimellényben?

E1G ellenzék egy geci 2019.01.12. 19:41:00

" Azon kívül a kormány behatolt az ellenzéki pártokba, illetve megvette őket. Ily módon azok szándékosan nem akarnak nyerni a választásokon. "

Na ebbe azert lehet valami, mert az utobbi honapok tortenese tenyleg ezt mutatjak. A tv szekhaz akcio, karacsonyfa gyujtogatas, Gundel ugy, hogy az ellenzeki partok SZANDEKOSAN lejaratjak, kinevetetik magukat, azert hogy veszitsenek a valasztasokon.
Szerintem meg a sztrajkot is azert irtak szandekosan hibasan, hogy mindenki rajtuk rohogjon.
Felkene szolitani a Kunhalmit es a tobbieket, hogy hagyjak abba az ellenzek aljas elarulasat.

a nagy hohoohooo 2019.01.12. 20:41:28

@rallus: Lyézus ba+ és télleg derága orbánseggszolgálatos baro...neked még mindig az ilyen nyilvánvaló baromságoktól lesz két és fél centis a lankadt kis kézimunkaszerszámod ? hehee....és backi az benne a nagy szám ,hogy azzal ki is tudod elégíteni Helgát höhöö.....

a nagy hohoohooo 2019.01.12. 20:49:00

@E1G ellenzék egy geci: Lyóvanna....fuss még egy kicsit hehee...nehogy úgy láccódjon te is önként hanyatt dobtad magad @rallus két és fél centijének hehee...legyen egy kis erőszakláccata ...hihii.....kedves vagina höhöö...

a nagy hohoohooo 2019.01.12. 23:18:20

@paraszthajszal:már megint sikerült hülyét csinálni magadból.....becsinálok a röhögéstől ,nálatok,mégvéletlenülsemnáci gyűlölködőknél a tisztelet jele,hogy félrebeszéltek?....vagy ez az a nívó,amire képesek vagytok?
Khmm .már nem egyszer írtam,Kósának a FideSS rendkívüli és meghatalmazott közhülyéjének volt egy ostoba ötlete,a választásokon való részvételt kössék bizonyos értelmi képesség szinthez.
Már akkor felmerült mi lenne ha az újságokba regisztrálóknál is ez lenne,akkor lehülyéztük Kósát.....téged és több túlértelmes jobbert látva .....az Kósa nem annyira hülye....brhühüü...húzd ki a fejed egy pillanatra Orbán seggéből és kukkants rá a térképre mielőtt kábítani próbálod a gondolkodó embert. Lószart mama!Orbán NER alapvetően egy fasiszta állam.
Orbán megmagyarázta nekünk Tusnádfürdőn, hogy hogyan is képzeli el a
világ és benne Magyarország sorsának folyását. Azonban a híres, hírhedt
Ő is felállította az államok tipológiáját és azok sorrendjét. Eszerint a
nemzetállamot a liberális állam követi, amit a jóléti állam vált fel –
ami ugyebár eredménytelen és nem képes megfelelő válaszokat adni a világ
kihívásaira ezért ezt szükségképpen követnie kell – és ez a magyar
válasz – egy munkaalapú állam korszakának.
Egy pár sarokkövet kiemelnék: alkotmány és az alkotmányos berendezkedés felforgatása (az új alaptörvény pártalkotmány és nem előzte meg széleskörű társadalmi vita), a törvénykezés kisajátítása (lásd 2/3-os törvények elfogadtatása egyéni képviselői indítványok alapján, mely kizárja az előterjesztés megvitatásának lehetőségét), az országgyűlési választási rendszer saját előnyükre történő megváltoztatása (így lehetett újra 2/3-ad), ún. "centrális" erőtér kialakítása (amivel visszatértünk az egypárti rendszerbe), javak egyenlőtlen alapon történő újraelosztása (földbérlet, költségvetési támogatások célzott módon és nem szakmai alapon történő kiosztása), visszamenőleges törvénykezés (szigorúan tiltott dolog egy olyan országban, ahol a jog mindennek az alapja). Emellett ide sorolható az egyház és politika újbóli összefonódása, iskolás gyerekek ideológiai alapokon történő oktatása és hosszan-hosszan sorolhatnám.
Horthy-szobrok, Wass-Nyirő-Tormay az alaptantervben,közös önkormányzati irányítás a neonáci Jobbikkal, József Attila és Károlyi Mihály eltávolítása, Kossuth tér náci emlékmű1944,(Orbán emlékműve!)egypárti OVB, választási csalást előkészítő regisztráció, egypárti alaptörvény saját asztallal, CÖF és Békemenet ,megsemmisített Alkotmánybíróság,Dörner nyilas színháza,
Úgy vélem, hogy a diktatúra építésének nyílt vállalásával Orbán átlépte a
Rubicont.
A nemzeti konzultáció vicc volt.
Egypárti az alkotmány és hiányzott a társadalmi párbeszéd az elfogadásakor,a magyar alkotmány ilyen tempójú, és ilyen tartalmú módosítgatása összeegyeztethetetlen az EU-s szerződés 2. cikkével (alapjogok), a 3. cikk első pontjával (értékek előmozdítása), és a 6. cikkel (az Európai Unió Alapjogi Chartájára való hivatkozás)
Ez tehát egy koherens rendszer, amelyben az államot megszálló szűk
csoport önkényén felépülő állam és társadalom született, mely a
bolsevista,Horthy fasiszta hatalomgyakorlás és a nacionalizmus, sovinizmus
eszmerendszerének a vegyítéséből áll.
ekint.org/lib/documents/1479670012-amicus_cardinal_laws_magyar_final.pdf
A törvényeket magukra írják, hogy a legnagyobb szemétséget és aljasságot is a törvényesség látszatának megtartásával hajthassák végre. Primitív, aljas bosszúszomjuk nem ismer határokat, nincsenek erkölcseik, becsületük, emberségük. Már az sem izgatja őket, hogy egy ország látja kárát aljasságaiknak.
A Cosa Nostra a FideSShez képest csak primitív kezdőnek számítanak egy ország szervezett, maffiamódszerekkel történő kifosztása terén. Kormány a rendszerváltás óta annyi kárt még Magyarországnak még annyi kárt nem okozott, mint a FideSSmaffia.
Ha Orbán nem lenne, a FideSS sem lenne. Egy ilyen hatalommámoros ember, aki belerészegült abba, hogy bármit dönt, az megtörténik, bármit meg akar szerezni, az az övé lesz, hirtelen lemond legalább a döntési szabadságáról? Mert az öszelopott pénzről aligha. Volt már olyan, hogy Pokorni és Kövér volt a FideSS elnöke. Valójában azonban mindig Orbán volt. A szétvert demokráciát, a megnyirbált szabadságot? Az önkényesen átírt szabályokat? A tönkre tett oktatást, egészségügyet, a megalázott rokkantakat, a rengeteg lopást, szemétkedést, aljasságot, az elszegényített milliókat, a haveroknak osztott uniós milliárdokat? Hogy aki nem FideSSes az nem is magyar, hanem hazaáruló?
Orbán maga a FideSS. Annak minden hatalmi struktúrájával, központosított, a régi dossziékra, pénzre, hatalomra felépített rendszerével.Ez a sorsa a nem demokratikus formációknak. A hosszabb létük is az erős, diktatórikus vezetésnek köszönhető, de a bukásuk így még nagyobb robajjal következik be.
Nem tudom, említettem-e már, te vagy itt a világ legtudatlanabb és legbutább nickje. Tőled bőven elég, ha csak ennyit mondasz ....

Orbán 1 GÉNIUSZ 2019.01.12. 23:25:47

" Jó példája ennek, amikor tömegeket raktak ki a közigazgatásból. Utána a magánszektorban fekete listák jártak körbe, nehogy bárki felvegye a kirúgottakat. A cégek vezetőit megzsarolták, hogy elvesztik az állami megrendeléseket, ha nem engedelmeskednek. "
"A hatalom széleskörű megfigyelési rendszert épített ki. Aki ott van a tüntetéseken, az pontosan tudja, hogy felvétel készül róla. Utána pedig ha nagyon ugrál, megzsarolják az illetőt. "

Mindig felmerul bennem, mikor ezeket az eszement elmebetegsegeket olvasom a b1-en, hogy ezek valodi ujsagok tenyleges cikkei, vagy csak a b1 talalja ki ??
Mert egyszeruen nem tudom elkepzelni, hogy barmennyire szelsosegesen elfogult is egy media, hogy ilyen gyermeteg ostobasagokat leirjanak.
Szoval lehet hogy csak a b1 hulyit minket, gondolva arra, hogy ugysem veszi senki sem a faradsagot, hogy utanna nezem ezek tenyleg letezo ujsagcikkek.

paraszthajszal 2019.01.12. 23:36:57

@a nagy hohoohooo: Sok a duma, libbantkám. És az egész terelés.

Kim anyó, a lieblinged egy kongresszusi meghallgatáson azt találta mondani, hogy az Alaptörvény „preambulumában” nincs szó a magyar nemzetiségekről, azok ki vannak rekesztve a magyar politikai nemzetből.

Én beidéztem, hogy a preambulumnak megfelelő NEMZETI HITVALLÁS, és az Alaptörvény tartalmi része is mindkét állítást cáfolja.

Innentől kezdve eldöntheted, hogy ez ténybeli tévedés (ami a magyar alkotmányjog önjelölt „szakértőjétől” minimum furcsa) vagy szándékos hazugság. Én az elsőt vélelmeztem, de tőlem lehet a második is…

Orbán 1 GÉNIUSZ 2019.01.12. 23:52:41

"Magyarország már jókora utat tett meg a rendőrállam felé, "

Egyebbkent meg, ha ezek valodi cikkek, akkor szorakoztato olvasni, hogy a libbantak ennyire gyengek, ketsegbeesettek, tehetetlenek, hogy mar kenytelenek ilyen szelsoseges baromsagokat irni. Es kenyszeredetten magyarazni, hogy a vilagrekord korrupcio, es fasizmus ellenere, miert magyarorszag fejlodik a leggyorsabban Europaban, es a rendorallam ellenere, miert ozonlenek a kulfoldi befektetok.

Szoval elvezetes latni a ketsegbeesesuket.

Orbán 1 GÉNIUSZ 2019.01.12. 23:53:21

"Magyarország már jókora utat tett meg a rendőrállam felé, "

Egyebbkent meg, ha ezek valodi cikkek, akkor szorakoztato olvasni, hogy a libbantak ennyire gyengek, ketsegbeesettek, tehetetlenek, hogy mar kenytelenek ilyen szelsoseges baromsagokat irni. Es kenyszeredetten magyarazni, hogy a vilagrekord korrupcio, es fasizmus ellenere, miert magyarorszag fejlodik a leggyorsabban Europaban, es a rendorallam ellenere, miert ozonlenek a kulfoldi befektetok.

Szoval elvezetes latni a ketsegbeesesuket.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.13. 00:36:47

@Orbán 1 GECI: "ha ezek valodi cikkek"

Vicces, hogy a fideSSfasszopók a rengeteg konteó beszopása hatására, már maguk se tudják, mi az, amit hazudnak nekik, és mi a valóság. :))

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.13. 00:43:05

@paraszthajszal: "nemzetiségekről, azok ki vannak rekesztve a magyar politikai nemzetből"

A geci azt vizionálja, hogy Magyarországon csak az egységes génállománnyal rendelkező magyarság legyen. Csórikám szerencsétlen, nincs még egy ennyire heterogén génkészlettel rendelkező nemzet Európában, mint a magyar. :))

Csórikám, vágya szerint növelné a heterogenitást százezer migráncs betelepítésével. :))

Libsik visítanak de az ország a miénk ! 2019.01.13. 01:51:24

Lofaszt sem számitanak ezek a cikkek. Mi védjuk az országunkat, közben precendenst teremtünk arra, hogyan kell legyözni a liberal fasizmust. És idövel minden orszag fellázad az liberális diktatura ellen, és akkor végük. Egy darabig még ki kell tartanunk, de aztán vége a liberális terrornak.

LKerekes 2019.01.13. 07:03:05

@taga20: És ki a lófaszt érdekel a jó kurva anyád, aki ellett, te szarevő geci senki.
Bazd szájba a harapós lovat. Fasszopó jovbbágy. Ez a ti liberális demokráciátok, hogy le van szarva a másik és a hite?
Men a kurva anyád bús picsájába! Soha nem fogtok nyerni.

taga20 2019.01.13. 08:07:11

@LKerekes:

laci, te ilyenkor dobbantasz is a lábacskáddal, vagy csak beleharapsz a monitorba?:)))

ja és neked is szép, jó reggelt!

László Fucskó 2019.01.26. 20:17:45

Nagyon beindult a kampany, a nepnek kell a cirkusz meg persze egy gonosz (ezek most eppen az ugynevezet populistak), ami ellen össze lehet fogni.

Bar a populista az aki hazudik es elferdeti a tenyeket a sajat politikaja erdekeben, de most akkor nemcsak keleten hanem nyugaton is dul a populizmus, nem..

Kedves liberalis kommentelöknek mondom, hogy engem tessek szidni, a csaladtagjaimat sziveskedjenek beken hagyni.
süti beállítások módosítása