B1 blogcsaládEz tényleg váratlan fordulat: Orbán mégis meghátrál a CEU előtt

2018. december 31. - nickgrabowszki

Az egyetem egyik professzora azt mondta "épp a napokban" ellenőrzi a kormány, van-e CEU-nak amerikai képzése. Ez arra utal,  készülnek a korábbi álláspont felülvizsgálatára, és Orbán írásban garantálja, az egyetem törvényesen működik Magyarországon. ceu_3_2.jpg

Ami eddig történt:

 • Donald Trumpot 2016-ban amerikai elnökké választották, és Orbán Viktor találkozni akart vele. Trump viszont nem volt kíváncsi a Fidesz elnökére.
 • Alighanem a közös ismerősük, Gorka Sebestyén tanácsolja azt Orbán nemzetközi kifutójának, hogy generáljanak egy konfliktust az amerikai és a magyar kormány között, amit Trump megoldhat, és ennek ürügyén Orbán bejuthat a Fehér Házba.
 • Állítólag élelmiszeripari cégek kitiltása is felmerült (illetve az egészségtelen termékeké, de ezt nehéz lett volna képviselnie a híresen sportos alkatú Orbánnak), végül a CEU mellett döntöttek, és az Országgyűlés fideszes 2017 áprilisában többsége el is fogadta az egyetemet egyoldalúan diszkrimináló (és ezért nyilvánvalóan alkotmányellenes) törvénymódosítást.
 • A kormánypropaganda és a fideszes papagájkommandó azzal védte a vállalhatatlan döntést, hogy a CEU Soros janicsárképzője, meg a magyar egyetemek esélyegyenlőségére hivatkozott (noha a CEU nem jelentett konkurenciát a magyar felsőoktatásnak). Külön vicces volt, hogy kamuegyetemnek titulálták, bár erről a nemzetközi egyetemi rangsorok készítői nem látszottak tudomást venni.
 • A valós céllal azonban mellélőttek: Trump ha akarja se tudta volna megoldani a problémát, mert az oktatás állami és nem szövetségi ügy. Washington helyett New York állammal kellett volna szerződést kötni (vagy elismerni a már meglévő érvényességét), de ezzel nem járt volna fehérházi meghívó.
 • A CEU ügye innentől érdektelenné vált Orbán számára, ugyanakkor nem vonulhatott vissza anélkül, hogy ne szenvedne presztízsveszteséget a választói előtt. Másfelől viszont a CEU elüldözése még nagyobb tekintélyvesztést jelentett számára Magyarországon és külföldön egyaránt.
 • 2018-ban új amerikai nagykövet érkezett Budapestre, aki prioritásnak tekintette a CEU ügyének megoldását. Orbán azt az ajánlatot tette, tegyenek úgy mintha semmi nem történt volna: nem módosítják az egyetem diplomakiadását ellehetetlenítő törvényt, de nem is szereznek érvényt neki. Tehát fogadják el Orbán ígéretét, de nem kötnek írott szerződést.
 • A CEU viszont jogállami garanciát, azaz aláírt kormányközi szerződést akart, és miután ezt 2018. december 1-éig nem kapták meg, Ignateff rektor bejelentette, hogy az egyetem Bécsbe költözteti az amerikai diplomát adó kurzusait, tehát a működésének zömét és lényegét.
 • Ezek után a kormánypropaganda egyszerűen letagadta a költözést, sőt, Kósa Lajos egyenesen addig jutott, hogy a CEU nem is tud elköltözni, mert soha nem is volt itt. (Az utóbbi gondolat megfejtéséhez már nyilvánvalóan nem kremlinológus, hanem mentálhigiénés szakember kellene.)

És ezek után még az is elképzelhető, hogy tényleg nem költözik el a CEU, csak nem úgy és nem azért, ahogy a kormánypropaganda állította. Hanem úgy, hogy

a kormány meghátrál, és elfogadja, hogy a CEU teljesítette a magyarországi működéshez szükséges feltételeket.

csaba-laszlo.jpgAz egyetem egyik vezető professzora, a korábban Orbán-tanácsadó, mára viszont elhidegült, sőt, sorosistaként listázott Csaba László közgazdász-akadémikus a Fühünek (a korábban a B1 blogon is publikáló Kardos Ernőnek adott interjúban) arra utalt, a költözés még nem végleges.

Ez az ügy még nem zárult le, egyelőre a budapesti óráimra készülök.

A rektorunk, Michael Ignateff azt jelentette be, hogy a bécsi városvezetés 1 euróért 99 évre felajánlott egy kaszárnyát, amelyben el lehet indítani egy amerikai stílusú campust. Ezt az ajánlatot az egyetemünk elfogadta, s az ajánlat segítségével elindítjuk majd az alapképzést, amelynek hiánya a magyar kormány egyik kifogása volt. A másik pedig az, hogy eddig nem volt amerikai képzésünk, de mára elindítottunk egyet a Bard College társaságában.

Ha minden igaz, akkor a magyar kormány képviselői épp a napokban ellenőrzik.

Tehát a politika mindkét kérését teljesítettük, technikai értelemben további kifogásuk már nem lehet. Az viszont nem világos, hogy a kormány elfogadja-e, s a parlament elé terjeszti-e a működésünkhöz szükséges jogszabályokat.

Miután mindenki számára előnyös, hogy budapesti árakon amerikai diplomát adunk ki, abban reménykedünk, hogy a törvényi rendezés rövidesen lezárulhat. Ha mégis költözni kell, az egyetem épülete, intézményei, a könyvtár, a kutatóközpont akkor is itt marad, hisz 35 milliárdért készült el a CEU két új intézménye, nyilván nem fogjuk a Századvég Alapítványra hagyni.

Ez nyilvánvalóan fordulat ahhoz képest, hogy egy hónapja már biztosnak és véglegesnek tűnt a CEU Bécsbe költözése.

Ha valóban igaz, hogy "a magyar kormány képviselői épp a napokban ellenőrzik", hogy a CEU-nak valóban van-e amerikai képzése, az nem képzelhető el anélkül, hogy visszatáncolnának abból a korábbi álláspontból, miszerint nincs is neki amerikai kampusza, csak egy házikó a Bard College területén, ahol nem folytatnak valódi oktatási tevékenységet.

Ezt eddig csak egy trükknek nevezték a kormányoldalon. Ezen már nincs mit ellenőrizni. Bár Csaba László érintett és érdekelt lévén ezt nem akarja biztosra venni, és direkten kimondani, csak reméli, mi megtehetjük helyette:

értelme csak akkor van ezzel foglalkozni ismét, ha felül akarják vizsgálni a korábbi kormányálláspontot.

(Mert az ne merüljön fel senkiben, hogy a döntésben jogi vagy oktatási, és nem politikai szempontok játszanak kizárólagos szerepet.)

Kb. ott tartunk tehát, hogy Orbán azt hitte, Ignateff rektor csak blöfföl, amikor a CEU költözésével fenyeget, ha nem kapnak a működést lehetővé tévő írásbeli-jogi garanciát. De nem blöffölt. Így - ha el akarja kerülni a párialétet a nemzetközi tudományos-oktatási értelmiségi közeg előtt - a kormány kényszerül visszatáncolásra: írásban kell garanciát adnia arra, hogy a CEU legálisan működik Magyarországon.

Most úgy látszik, Orbán gyáva nyúl játékot (chicken game-t) játszott, és veszített. Ignateff nem rántotta el a kormányt, ezért Orbánnak kell az utolsó lehetséges pillanatban. Még mindig jobban jár, ha beismeri a vereséget, és visszavonul, mintha nekimegy a falnak.

A kormánypropaganda harci kutyáinak meg majd a szemük se rebben, és lazán fogják ezt majd úgy keretezni, hogy

 1. soha egy pillanatig szó nem volt az egyetem kiszorításáról/elűzéséről;
 2. lám, ők megmondták előre, hogy a CEU nem fog elköltözni Budapestről;
 3. csak a gonosz liberálisok hazudtak megint, és tömik fake news-zal az olvasók fejét.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1514525098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2019.01.01. 14:59:41

@paraszthajszal: „A gyanú szerint a CEU sem végzett Amerikában tényleges oktatási tevékenységet, csak egy „Patyomkin-falut” rendeztek be a kiutazó magyar delegációnak”. Függetlenül attól, hogy mi lesz, egy dolgot próbálj meg megmagyarázni. A dokumentumokat megkapták New York állam oktatási hivatalától. Ez nem elég, nem hiszik el. „Komoly kormányküldöttség tekintette meg április 13-án a CEU amerikai oktatási helyszínét a New York állambeli Bard College-ban… a küldöttségben ott volt Palkovics László, Altusz Kristóf és Kumin Ferenc is.”. Ha három ilyen nagy tudású, komoly kompetenciával rendelkező ember nem képes megállapítani, hogy van-e ott oktatás akár tíz diákkal, akkor minek mentek ki? Várost nézni?

alöksz róz 2019.01.01. 15:07:06

@WTF???!!4!!44!!: tereltél, mellébeszéltél, ez tény

alöksz róz 2019.01.01. 15:13:29

@$pi$: rossz a helyesírása, tehát nem lehet igaza? na ez melyik típusú érvelési hiba? :D

élhetetlen 2019.01.01. 15:16:37

@Bkkzol: „Azt mindenki tudja, hogy az usá-ban valós oktatást nem végeznek”. Te pl. honnan tudod? Mert New York állam oktatási hivatala mást mond, mást igazol. De ők biztosan nem tudják, csak te, meg a mindekid. Ja. És csak megjegyzem, hogy a magyar törvényben szó sincs arról, hogy mit kell oktatni, tehát teljesen mindegy, hogy mit oktatnak. Az is, hogy milyen minőségben, ha már ilyen komoly érveid vannak. Faházas trükk. Tudod, a volt Kandó székesfehérvári kihelyezett tagozata úgy indult, hogy az első évfolyamnak még faháza sem volt, egy középiskolában bérelt egy osztálytermet. 30 diák, és kb. 60 tanár. Részben fehérváriak, a többség meg Pestről járt le. És? Ez mit vont le a színvonalból?

alöksz róz 2019.01.01. 15:20:26

@Törpvadász: "Aki meg a diplomáját szidja, annak csak 1 megjegxzásem van: nézze már meg a propagandahálózatból felislantva, h hány fideszes szezett ott diplomát az elmúlt évtizedekben. Kezdve az exkormányszóbibővel. Ja, tuuuudooom, az más!" - papa, a világon senki sem mondta, hogy az más. csak te így tudsz tekinteni így a dolgokra :D
és a saját totál hibás, oldalakba begyógyult gondolkodásodat vetíted ki másokra...

keeper1 2019.01.01. 15:22:07

@paraszthajszal: ...Ennyi" Maga az állítás is kiegészítésre szorul (hat ) , miszerint bármely diplomának ritkán van csak és kizárólag marketingértéke. De a kérdésed?!?!? A marketingérték az bezony valós érték. Ha nem tudtad , akkor az egyedüli lehetsz, aki "csak marketingértékű" oskolában tanult

alöksz róz 2019.01.01. 15:22:49

@élhetetlen: nem sok az a 60 tanár egy 30 fős évfolyamnak?

Weidmüller 2019.01.01. 15:37:26

@MACISAJT1: Azért Maci,mert mindegy hogy miről szól a diploma, csak az a lényeg hogy ki adta ki,vagy melyik ország. Tehát,egy amerikai diploma jobb,mint egy EU-s. Mármint a munkaerő piacon. Több manit kapsz,vágod? És így tovább. Az EU-s jobb mint a magyar. Ez van,ilyen a világ. Tudod,széllel szemben.....

Weidmüller 2019.01.01. 15:41:21

@MACISAJT1: Azért Maci,mert mindegy hogy miről szól a diploma, csak az a lényeg hogy ki adta ki,vagy melyik ország. Tehát,egy amerikai diploma jobb,mint egy EU-s. Mármint a munkaerő piacon. Több manit kapsz,vágod? És így tovább. Az EU-s jobb mint a magyar. Ez van,ilyen a világ. Tudod,széllel szemben.....

élhetetlen 2019.01.01. 15:42:30

@alöksz róz: „nem sok az a 60 tanár egy 30 fős évfolyamnak?”. Nem, mert a tananyag mennyisége, a tantárgyak száma nem függ a diákok számától. Ugyanazt az anyagot kellett leadni a harmincnak is, mint Pesten a sokkal többnek. Voltak féléves tantárgyak is, és mivel ez ipari főiskola volt, mérések, laborok, stb., nem csak tanórák. Egyébként azt írtam, hogy kb. Igen az ELTE matek szakon öt év alatt (szintén kb.), talán 20 tanárom volt, de az tiszta elmélet volt, és az algebra 5 félév, ugyanazzal a tanárral. Más a helyzet.

paraszthajszal 2019.01.01. 15:42:50

@Weidmüller: „mert mindegy hogy miről szól a diploma, csak az a lényeg hogy ki adta ki,vagy melyik ország”

Amerikában nem csak Ivy League egyetemek vannak, amelyekről te hallottál, hanem olyanok is, ahol félanalfabéta sportolók kaphatnak diplomát, ha elég jók az amerikai fociban.
youtu.be/WytFY6uroi0

„Az EU-s jobb mint a magyar”

Látszik, hogy sokat tudsz a bolognai rendszerről, és az unió egységes belső piacáról általában…

paraszthajszal 2019.01.01. 15:45:52

@keeper1: „bármely diplomának ritkán van csak és kizárólag marketingértéke.”

Hát, ha én az ecserin veszek egy harvardi diplomát, annak csak és kizárólag marketingértéke lesz, mert tudást azt nem adnak hozzá…

Persze félanalfabéta libbantakat lehet azzal hülyíteni, hogy az amerikai felsőoktatás en bloc olyan rangú, mint a Harvard, csak néha szembejön a valóság…
youtu.be/WytFY6uroi0

Gyorgy007 2019.01.01. 15:46:49

@Etniez: JA O1G a jelszava a 2000 hülye gyereknek, aki életvitelszerűen tüncikézik, vagy hisztizike a neten. Persze a kettőből csak egy megy egyszerre. Amikor kivonulnak a kisbáránykán, akkor az interneten csend lesz. :) Aztán másnap kijózanodva folytatódik a foscunami az internetnen.
Nyomhatjátok az O1G-t, de 2022 ben leztek újra megkérdezve, hogy kit is szeretnétek :) Addig is nem csak többségben, hanem minősített 2/3 os többségben kapjátok az áldást! :D BUÉK kis bárány!

Gyorgy007 2019.01.01. 15:48:44

@vénkujon: Nyugi a kiskocsmád marad és ihatod a kannást tovább :D

vénkujon 2019.01.01. 15:49:08

mondhatjuk e thát végülis, hogy a miniszerelnők ur bezáratott sikeresen egy tökmindegymilyen egyetemet? igen mondhatjuk. sikerült neki. és mivel szereti a sikereket, fog ez a sor folytatódni

Gyorgy007 2019.01.01. 15:49:39

@Weidmüller: Én azt hittem a tudásról szól :)

vénkujon 2019.01.01. 15:50:13

@Gyorgy007: de a donyhánbotot már arréb tetette. így nekem ez problémás. de nem errő szól a cikk

taga20 2019.01.01. 15:51:12

@vénkujon: mi van haver, kitiltottak a subárol?:)))

Hungryhorse 2019.01.01. 15:53:07

A ceu és a soros sameszai úgy mennek, hogy maradnak.
Ezt eddig is tudtuk.
Azt is tudtuk, hogy orbánnál nem arra kell figyelni mit hazudik, hanem arra, mit tesz.
Akkor most mire ez a hazudozás itt, egy áprilisi interjúval maszatolva?

Menjetek a fenébe!

taga20 2019.01.01. 15:53:41

@Gyorgy007:

mi van fityeszgeci, hova jársz kakálni?

taga20 2019.01.01. 15:54:59

@Hungryhorse:

mi van te szarházi, te is befutottál?

Robur 2019.01.01. 15:57:10

Így jár, aki ilyen Gorka Sebestyénekre hallgat.

vénkujon 2019.01.01. 15:57:35

@taga20: onnan soha nem basznak ki. nem beszélek csunyán+nem sértegetek senkit

Hungryhorse 2019.01.01. 15:58:02

@taga20: mi van te trágár barom?
A kurva anyádat szólítod így?
Vagy ő téged?
Mindegy is.
Leszarlak.

nemari 2019.01.01. 16:00:29

"Ha mégis költözni kell, az egyetem épülete, intézményei, a könyvtár, a kutatóközpont akkor is itt marad, hisz 35 milliárdért készült el a CEU két új intézménye, nyilván nem fogjuk a Századvég Alapítványra hagyni." Ez egy fontos megjegyzés a történtek megértéséhez. Ha a CEU-t működtető alapítvány ellehetetlenül (aka nem tudja az alapításkor meghatározott tevékenységét végezni), akkor meg kell szűnnie. Viszont az alapítvány vagyona nem az alapítókra száll vissza, hanem a törvényes felügyelete dönt arról, hogy ki kapja meg. Olyan szervezeté lehet, amelynek a tevékenysége, céljai azonos, vagy hasonló volt az eredeti alapítványéval. Ilyenek pl. a Pallasz álnevű Matolcsy alapítványok. Így is lehet rekvirálni, és még csak nem is látszik az igazi cél.

vénkujon 2019.01.01. 16:00:29

@Hungryhorse: mi ingerültkedc? a miniszerelnők ur győzött(és ezzel magyarország is) hol a baj? ünnepelned kelene itt, nem pedig harcolni

taga20 2019.01.01. 16:00:47

@vénkujon: így könnyű!

nem volt mindenkinek francia nevelőnője:)))

élhetetlen 2019.01.01. 16:02:47

@paraszthajszal: Nehéz veled. Azt hiszed, rafinált kérdést tettél fel. Hogy lehet valaminek marketing értéke, ha valós értéke nincs? A marketing érték úgy jön össze, hogy sokan elismerik az adott termék, akár egy diploma valós értékét. Csak hogy értsd. A CEU-s diploma elismertebb, mint a miskolci. Könnyebb vele bejutni jobb helyekre, ahol a miskolciról esetleg nem is hallottak. Küldök egy linket, esetleg nézz bele.
24.hu/belfold/2017/04/11/magyar-csucstehetsegek-akiknek-a-ceu-nelkul-nem-sikerult-volna/ . Ha nem győz meg, akkor maradj úgy. Nekem mindegy.

taga20 2019.01.01. 16:02:54

@Hungryhorse:
"mi van te trágár barom?
A kurva anyádat szólítod így?"

te fityeszes nyomorék, te a saját pofádat nyomod bele a saját szarodba!

csak röhög rajtatok az ember!:)))))))))))

Világít a torony 2019.01.01. 16:04:38

@Kolompár Magneto: Miért kellett volna az USA-ban is képzésnek lennie? Magát a képzést akkredidálták, tehát a sikeres képzés után kapott diplomát az USA-ban teljes értékű diplomaként kezelték. 2017 tavaszáig törvényesen működött Magyarországon így a képzésforma.
Minden további helyett:
2018. Február.
"A CEU-t a világ 100 legjobb egyeteme közé rangsorolta a QS a politika, szociálpolitika, szociológia, történelem és filozófia tárgyakban. A tavalyi legjobb 101-150 közötti helyezéshez képest történelemből előrébb lépett az egyetem. A közgazdaságtan és jogtudomány terén a CEU megtartotta helyét a legjobb 200-ban."

Világít a torony 2019.01.01. 16:12:10

@$pi$:
"A CEU-t a világ 100 legjobb egyeteme közé rangsorolta a QS a politika, szociálpolitika, szociológia, történelem és filozófia tárgyakban. A tavalyi legjobb 101-150 közötti helyezéshez képest történelemből előrébb lépett az egyetem. A közgazdaságtan és jogtudomány terén a CEU megtartotta helyét a legjobb 200-ban."
Lehet átlátszó ostobaságokkal előrukkolni, de azt az agyatlan fidesz szavazókra kellene pazarolni. Nekik még az általad elősíbolt ostobaságnál is kevesebb elég.

élhetetlen 2019.01.01. 16:13:26

@Gyorgy007: „Én is a CEUra járok... kakálni :D”. Okosodsz is, mert neked a seggedben is fejed van! (Weöres után szabadon).

WTF???!!4!!44!! 2019.01.01. 16:17:30

@alöksz róz:

"@WTF???!!4!!44!!: tereltél, mellébeszéltél, ez tény"

Helló! Pontosan mikor tereltem? Mikor beszéltem mellé? Tényleg kíváncsi lennék, hogy mire gondolsz.

"@$pi$: rossz a helyesírása, tehát nem lehet igaza? na ez melyik típusú érvelési hiba? :D"

Ezzel kapcsolatban meg: én is ezt írtam. Köszi, hogy egyetértünk!

2019.01.01. 16:20:35

@Etniez: Örülök ,hogy végre beláttad, hogy mennyire dedós dolog az O1G-zés..:)

antiinternáci 2019.01.01. 16:21:25

@Gyorgy007:

Hagyd őket, hadd terjesszék az igét:
Orbán 1 Géniusz. A sok sötét internácihoz képest pedig Orbán 1 Übergéniusz.

Világít a torony 2019.01.01. 16:22:02

@Kolompár Magneto: Még egy dolog.
" Mellesleg ha megnézed (én végigböngésztem) a CEU képzésieinek listáját, hát nagyítóval kell keresni olyan tárgyakat, szakirányokat, ami valami tényleges tudományhoz köthetők."
Az sajátos értékítélet, hogy ki és mit talál értékes képzésnek. Sajnálom, hogy ezt kell írjam, de csak a legbutább fafejek nem tartják a társadalomtudományokat a legfontosabb képzések egyikének. Ide értve a jog és gazdasági képzést. Az, hogy a Fidesz itt tarthat a hatalomtechnikájában az pl. a társadalomtudományok kutatásának eredménye is. Felhasználták a tudomány megállapításait és eredményeit a gyenge pontok megtalálásában.

alöksz róz 2019.01.01. 16:28:17

@WTF???!!4!!44!!: ceu és diploma-akkreditáció témában mészároslölöztél

Törpvadász 2019.01.01. 16:32:31

@aznincs: Na még egyszer. MLörinc Nem tehetséges üzletember. Strómann!! Az a zsé Orr báné. Majd tesse Nagyon figyelni, amikor ML megmurdel ( mert biza 60 körül a magyar palik jelentős része megmurdel, remelem, ez javulni fog, mire odaérünk...) és ha addig Orr bán nem murdel meg, akkor a zövé lesz Minden. Bár a részvényekben már vastagon benne van a veje, így tehát a lánykájé minden, aki önállóóóó ám nagyon és naaaagyon tehetséges persze. Mint tudjuk, apa segedelmével könnyű.

ProFiL-Kép 2019.01.01. 16:32:53

Bocs srácok de éppen Csaba László ismerte el, hogy csak most teljesítette az amerikai campus technikailag a törvényi feltételeket. az egész cikk bűzlika csúsztatasoktol, tényleg faképnél news:) Tényfeltáró írás formajaba csomagolt zagyvasàg és baromság. Itt egy gyáva szereplő van és az nem Orbán hanem a ceu, hogy ezt nem ismerte el eddig.

élhetetlen 2019.01.01. 16:34:41

@MACISAJT1: „ellentétben a szegény ágrólszakadt magyarországi egyetemekkel”. Valamit nagyon nem értesz. Míg ezt a törvényt meg nem hozták, hogy kell amerikai oktatás is, addig minden magyar egyetemnek megvolt a lehetősége, hogy akkreditáltasson amerikai diplomára jogosító képzést. Csak el kellett volna érni, hogy valamelyik szövetségi állam elismerje, hogy érdemes foglalkozni velük, át kellett volna esni az amerikai akkreditációs elfogadtatáson, szóval strapás, még az ELTE is elüldögélt a langyos vízben a jól megérdemelt itthoni hírnevével elégedetten. Nem a CEU tehet arról, hogy az ELTE, vagy bármelyik magyar egyetem nem tud amerikai diplomát adni. Úgy igaz, most már nehezebb, mert már egyetemet is kell alapítani az USA-ban, az új törvény szerint. És az még nem jutott eszedbe, hogy Magyar Bálint legfeljebb az itteni működést engedélyezhette, de az amerikai akkreditációhoz, ő már kevés volt? Az, hogy kiadhattak amerikai diplomát, az az amerikaiakon múlott.

Világít a torony 2019.01.01. 16:40:32

@Etniez: A kérdésedre nem tudom a választ, mivel a CEU az anyagi haszon mellett (külföldi tanulók itt költötték el pénzüket, adózás, foglalkoztatottság, pályázati pénzek) komoly erkölcsi sikerekkel is hozzájárult Magyarország megítéléséhez. Macisajt nevű formáció nagy valószínűség szerint egy hivatásos fidesz troll. Ezzel sem lenne különösebb baj, de a sok agyatlan pusztán a szag után követi és a legtöbbnek közülük fogalma sincs a posztgarduális mesteri és doktori képzésekről. Ez már viszont komoly probléma, ami miatt Magyarország nem tud a szolga gazdaságok köréből kitörni. A képzetlen és buta zsigerből ostobák száma már több millió. Ők jelentik a Fidesz hatalmi bázisát, többek közt az ilyen Macisajt nevű képződmények segítségével.
Bár a választ neked írtam, nyugodtan vegye magára mind az, aki érintettnek érzi magát.

csivava ellen dobócsillag nuncsaku 2019.01.01. 16:44:40

@Kolompár Magneto: "kétszáz belpesti értelmiségin kívül a lőtéri kutyát nem érdekli a CEU sztorija" - vagyis a sok narancstálib aki itt hemzseg, a lőtéri kutya szintjét nem üti meg.

MACISAJT1 2019.01.01. 16:45:35

@WTF???!!4!!44!!: "Baromira tele van a faszom a zsidózással. "

Az jó. Legalább akkor el tudod magyarázni, per definitio mi is az a "zsidózás"...

"Hiszen miért utálod te őket? Egyáltalán kik azok az ők? Néhány család? Vagy a hegedűs a háztetőn is zavar? Rockefellerék? Vagy az egyszerű órásmester is? Mi zavar bennük a leginkább?"

Pl. jelen esetben az zavar a leginkább, hogy miután évtizedekig ment ez a tudatosan felépített csalás a KEE/CEU két diplomája körül, most hogy ez bebukni látszik és a továbbiakban "csak" egy nyamvadt Közép Európai Egyetem diplomát adhatnak majd ki ..nos az a világméretű hiszti, hazudozás, zsarolás, fenyegetés ami részükről érkezett Magyarország irányába...na az zavar a legjobban.

Nem mintha csodálkoznék...
És most Amerikán se csodálkozhatunk.
Ahol pl. Soros György, Michael Bloomberg és Tom Steyer milliárdosok arra készülnek, hogy a félidős választásokon az általuk megvásárolt demokrata jelöltekkel megvásárolják a kormányunkat – minderről Kevin McCarthy, a republikánus többségű képviselőház vezetője beszélt.
Vagy, mikor Kagant keresztül verték a Legfelsőbb Bíróságba, akkor ünnepeltek hogy hehe, csak katolikusok és zsidók vannak ott:
mandiner.hu/cikk/20100806_katolikus_es_zsido_legfelsobb_birok_az_usa_ban

Most meg Kavannaugh esetében amit rendeztek, na az sem a filoszemitákat erősítette.

Persze ugyanakkor a republikánusok sem mások. Ott is zsidók, Jared Kushner és szintén milliárdos cimborái irányítanak.

Szóval, évekig állították hogy a Cion bölcsei egy oroszországi hamisítvány.
Akkor viszont ellopták a tartalmát és szóról szóra azt követik..
Muhaha

És ez így van a "nyílt társadalom" csúfnevű világmaffiájának esetében is. De bőven van más is. Mindenfelé.
Vegyük pl. a legutóbbi gazdasági világválságot.( Az 1929-1933-aast hagyjuk is, bár azt is Rotschildok okozták..)

Honnan kezdődött? Lehmann Brothers, Goldman Sachs és tsaik.
És mi lett velük? Ünnepelnek:

444.hu/2018/09/14/a-wall-street-egyetlen-ura-sem-kerult-birosag-ele-a-2008-as-valsag-utan

És nagyon bírnak csodálkozni hogy utálják őket mint a szart és ha valami hülyének eldurran az agya.

csivava ellen dobócsillag nuncsaku 2019.01.01. 16:46:56

@élhetetlen: Most komolyan gondolod, hogy a penészes @MACISAJT1: ezt felfogja?

MACISAJT1 2019.01.01. 16:48:53

Nézzük soros george bácsi kapcsán a szomszédos Ukrajnát...
Most kezdjem idézni hogy a soros-thomas melia-victoria nuland+cia gépezet hogyan követett el mindent egy jó kis kijevi polgárháborúért?
És hogy asszisztált ehhez mindenfelé a ballib média?
Nuland és Pyatt beszélgetése a BBC-n:
www.bbc.com/news/world-europe-26079957

Mégis csak elgondolkodtató hogy van a világban egy magyarsághoz hasonló létszámú( 14-15 millió) nép (nem vallás, mert az egy más tészta).
Ami, a Föld lakosságának 0,0015%-a. Lepkefing, mondhatnák joggal.

De valahogy mégis mindig úgy csinálják, hogy nincs a világban háború, forradalom, puccs, botrány, gazdasági világválság vagyis bármilyen szar, hogy abban ne legyenek (felül) reprezentálva.
Ennek a jelenségnek egyik emblematikus zászlóvivője éppen ez a george soros nevű alak.

Oszt utána annyit bírnak óbégatni hogy "ajvé, ántiszemitizmus".(ami önmagában is vérlazító baromság, nem láttam még van antiitalianizmust kiabálni az olaszokat mikor az etnikai alapú maffiákról van szó...).
A maffia etnikai alapon szervezett csoport, tagjai a maffiózók .
(Köz)ismertek:

Olasz maffia
USA: Amerikai maffia
Oroszország: Orosz maffia
Kína: Triádok
Japán: Jakuza
Dél-amerikai kábítószer-kartellek
Albánia: Albán maffia
Korzika: Korzikai maffia
Ukrajna: Ukrán maffia
Szerbia: Szerb maffia

Zsidó maffia ? Ááá, olyan nincs.
Meg különben is,ha ránézel pl. a CEU oktatói névsorára, az már önmagában ántiszemitizmus:-)

" Háttérhatalom", az olyan nincs, forgatják szemeiket a ballibák.
Tényleg?
Az 1921-ben elfogadott törvény, az Independent Treasury Act, (független kincstári törvény) lényegében átengedte a Federal Reserve System-nek, a FED-nek, vagyis egy 100%-osan magántulajdonban álló pénzkartellnek az Egyesült Államok pénzrendszerének, valamint Pénzügyminisztériumának az ellenőrzését. Érdemes felsorolni, hogy az Egyesült Államok központi bankjának a szerepét betöltő magánkartellnek, a FED-nek, mely bankok (illetve jelenlegi jogutódaik) a tulajdonosai:

- Rothschild Bank of London
- Rothschild Bank of Berlin
- Warburg Bank of Hamburg
- Warburg Bank of Amsterdam
- Lazard Brothers of Paris
- Israel Moses Seif Banks of Italy
- Chase Manhattan Bank of New York
- Goldman, Sachs of New York
- Lehman Brothers of New York
- Kuhn, Loeb Bank of New York

----

Muhaha

antiinternáci 2019.01.01. 16:57:40

Akkor most visszajön a Foxi Maxi, vagy Bécsnek lesz janicsárképzője?
Nem lehetne, hogy mindenhol legyen egy-egy Soros-egyetem Ondódtól Pornóapátiig bezárólag?
Mert gondoskodni kell a fiatalság a Párt irányvonalához igazodó ideológiai neveléséről, a munkásmozgalom régi harcosai teremtette hagyományoknak megfelelően.

A régi szép időkben maga a Foxi Maxi is tutkó benne volt a száz legjobb ideológiai oktatást nyújtó büféképzésben. Sőt, talán még a legjobb 50-ben is! (Lehet, azért terjedtek el a lángososok, meg a hekksütők akkoriban a Balatonnál? Egy biztos: akkoriban még büfé-hatalom voltunk, most bezzeg aZorbán elpuskázza ezt a nagy lehetőséget.)
Mert bár változnak az idők, de most a CEU pont ugyanazt a színvonalat nyújtja nekünk, mint annak idején a Foxi Maxi. Végünk lesz, megszünnek a büfék a Balcsin, ha nem lesz CEU... És ez nem vicc, mi magyarok nem tanulunk semmiből... Nem tudjuk megbecsülni a jót, mint tudjuk: annak idején a Foxi Maxit sem néztük szarba se, meg most ezt a CEU-t se... Kitehetik az elvtársak a szívüket-lelküket, hálátlan egy fajta ez a magyar, na! Nem lehetne lecserélni?

élhetetlen 2019.01.01. 17:02:24

@MACISAJT1: Itt az kommentek elején még pampogtál, hogy „de az igazi kámingout még hátravan.”. Hát te most komolyan „kámingoutoltál”. Magyarul az összes szakmai, tudományos megítélésed csak annyi, hogy sok ott a zsidó, ezért nem kellenek. Egyébként, „ha a Közép Európai Egyetem nevét a diplomán lefordították volna angolra(is) és Central European University néven adták volna ki a magyar és EU-s diplomát...senkinek egy szava nem lett volna. És még a "marketing eredmény" is megmaradt volna...”. Na, az lett volna az igazi csalás, ha a magyar nyelvű képzést eladják angol nyelvűként, és amerikai oktatásnak megfelelőként. És nem maradt volna meg a marketing érték, mert, ha pár év alatt kiderül, hogy a CEU-s diploma fel lett higítva magyar nyelvű képzéssel, és a végzettek egy részének ugyan van egy nyelvvizsgája, de a szakmát nem tudja angolul, akkor nem csak esett, hanem zuhant volna a marketing érték. De te ezt nem érted.

élhetetlen 2019.01.01. 17:04:18

@csivava ellen dobócsillag nuncsaku: „komolyan gondolod?”. Nem, csak optimista vagyok, hátha egy kevés átmegy.

2019.01.01. 17:07:39

@taga20:

O1GSPCSEKÖB: Orbán egy geci, Soros pedig csak egy kedves öreg bácsi..

2019.01.01. 17:09:07

@MACISAJT1: Kennedy vissza akarta állítani az állami bankjegykibocsátást. Hamar puskavégre került..

MACISAJT1 2019.01.01. 17:12:17

@élhetetlen: "De te ezt nem érted. "

Hát persze...Mindenki hülye csak te vagy helikopter...
Ugyan kérem.

Ugorgyunk.

Törpvadász 2019.01.01. 17:26:10

@ProFiL-Kép: Tudomásom szerint van ilyen képzés NYban. Amit más országnál elfogadnak, azt itt miért nem? Amúgy mi lesz, ha pl Románia alkalmazná ezt, ahhoz mit szólnánk? Pl. Babes-Bolyai v Sapientia, ami Jelentős Magyar Állami támogatást kap. És nincs hazai anyaegyeteme, egyiknek sem.

élhetetlen 2019.01.01. 17:39:26

@MACISAJT1: „Mészáros?”, „ellenben amit csinál az Magyarországon marad”. Ez is? www.nyugat.hu/tartalom/cikk/nk_osijek_eszek_stadion_meszaros_lorinc_latvanytervek . Ami itt marad, a földek, (fél Fejér megye), és a Balatonpart a szállodáival, ahova a lábadat nem tudod betenni, mert nem lesz rá pénzed. Ennek örülsz? A másik. "De te ezt nem érted. ". Ha értenéd, nem írnál olyan marhaságokat, hogy Magyar Bálint engedélyezte az amerikai diploma kiadását, mert azt Amerika engedélyezte, és, hogy milyen egyszerű lett volna a magyar nyelvű képzést eladni angol nyelvű, amerikai elvárásoknak megfelelő képzésként, mert szerinted csak a nevet kellett volna lefordítani. „Ugorgyunk, ugorgyá”. Ott a szellemi gödör, de már az alján vagy logikailag, kár ugrálnod, már nem tudsz lejjebb esni. Bár, ha sokat kaparsz, áshatsz még egy mélyebb lyukat.

Etniez 2019.01.01. 17:46:23

@Hata Mari..: /facepalm

Mostantól nem is reagálok rád, mélyen színt alatt vagy.

konrada 2019.01.01. 17:47:55

@Törpvadász:
És? Az román akkreditációt ad..

2019.01.01. 18:04:03

@Etniez: A színt alattiság az O1G-zés maga..

antiinternáci 2019.01.01. 18:10:10

@Törpvadász:

Az sem zavar, hogy a magyarok őshonosak a saját földjükön Erdélyben?
Ez számodra hasonlatos a Foxi Maxi, akarom mondani Soros-egyetem ügyéhez. Gratula.

Pop40 2019.01.01. 18:11:47

A CEU helyében én biztos mennék Bécsbe, akármit csinál is a hájas Geci.

Bécs Európa, normális jogrenddel, meg olyan közeggel, ami értékelni tud egy nívós egyetemet.

A Gecinek, meg a retardált híveinek trágya kell, meg disznóól, nem egyetem.

taga20 2019.01.01. 18:12:30

@Hata Mari..:

mi van fityeszdroid, bántsák a gazdádat?

ezt ismered?:)))

ORBÁN 1 GECI!

Pop40 2019.01.01. 18:14:09

@Hata Mari..:

Fordulj panasszal a vajda haverjához, Simicska elvtárshoz. Akivel 20 évig tökéletes egyetértésben loptak, mielőtt összerúgták a port.

Pop40 2019.01.01. 18:15:46

@taga20:

Abban speciel igaza van, hogy ez a mondat úgy jó, ahogy van, kár rövidíteni. :D

élhetetlen 2019.01.01. 18:17:00

@ProFiL-Kép: „éppen Csaba László ismerte el, hogy csak most teljesítette az amerikai campus technikailag a törvényi feltételeket.”. Pontosíts! Most teljesítette az ÚJ törvénynek megfelelő feltételeket. Miért kellett volna előtte megfelelni nem létező követelményeknek? A most teljesítette, az azt jelenti, hogy teljesítette. A törvényes működésnek egyetlen akadálya van, hogy a kormány nem írja alá az előkészített, egyeztetett tagállami szerződést, mert csak. Ez biztosan a CEU „gyávasága”. Orbán bátor, szembe mer menni a saját ígéretével. Ez igen! Csak próbáld meg átgondolni, ha van mivel!

WTF???!!4!!44!! 2019.01.01. 18:28:27

@MACISAJT1:

Mit értek zsidózás alatt? Én most konkrétan arra gondoltam, hogy ha nem értek egyet a NER-rel, mint rendszerrel, akkor zsidó vagyok, meg ballib. Meg zsidójanicsár?! Pedig nem vagyok az, még csak zsidó sem. Ha kritikát merek megfogalmazni a jelenlegi rendszerrel szemben, akkor nem vagyok magyar. Ebben az országban nem lehet vitát folytatni, mert ha visszakérdezek, akkor megkapom a fentieket, és ezzel befejeződött az érvelés.

A bank- és pénzügyi rendszerrel kapcsolatban pedig igazat adok részben. Nagy baj, hogy nem lett gyakorlatilag (alig-alig) következménye a válságnak. De én úgy látom, hogy az, ami a rendszer időről időre történő, előre kódolt összeomlását idézi az inkább az emberi kapzsiság. Az ember természetéből fakad, hogy mindenki nagyot akar szakítani, kevés munkával, és az emberek nem is nagyon gondolkodnak egy idő után, csak beszállnak, mert a szomszéd is meggazdagodott pl. az ingatlanbefeketetésével. Ezekből lesznek a bubérokok, amelyek végigkísérték a történelmünket. Természetesen mindig azok járnak a legjobban, akik irányítják az eseményeket, a szerencsésebb kicsik időben kiszállnak, a többség pedig megszívja. Ez szabályozás nélkül elkerülhetetlen, de valószínűleg még azzal együtt is.

Igen, a bankok nagyobb részt vannak zsidó kezekben bizonyos történelmi okokból kifolyólag. Ettől függetlenül a lopáshoz nincs szükség arra, hogy zsidó legyen az ember. Az országban is ez folyik, régen is ez folyt, csak a volumen sokkal kisebb, bár nekünk ugyanúgy fáj.

Nyilván rengeteg összefüggés létezik, amit nem látok át ezzel kapcsolatban, de szerintem sok ember ugyanígy van ezzel.

2019.01.01. 18:35:43

@taga20: T1BS : taga egy buta segg..:)

2019.01.01. 18:41:00

@Pop40: Kurzék imámokat tiltottak ki,mecseteket zárattak be..

élhetetlen 2019.01.01. 18:46:08

@antiinternáci: Ha már ilyen szellemes vagy, és Foxi Maxizol, át kéne gondolnod, hogy mihez hasonlít a Foxi Maxi. Nem szerepelt a világranglistákon, ahogy Matolcsy egyeteme sem biztos, hogy fog. De azzal jobb a párhuzam. Mindkettő egy párt elkötelezett programját oktatja, Matolcsyé az unotodox közgazdaságtant NER kompatibilisen. Nem ez hasonlít a Foxi Maxira?
index.hu/gazdasag/2016/05/15/az_embereknek_tudomasul_kell_venniuk_mit_akar_a_fidesz_erre_vannak_az_mnb-alapitvanyok/ . És igen, megszűnnek a büfék Balcsin, de nem azért, mert nem lesz CEU, hanem azért, mert a Balcsi körül lassan már csak zárt klubok, zárt partszakaszú szállodák, yacht kikötők lesznek csak, ahova egy gyalog nem jut be. És te ezen jól szórakozol, és szellemesnek képzeled magad. Persze, könnyű úgy poénkodni, ha tag vagy valamelyik elit klubban, de ne feledd, bármikor jöhet egy nálad fontosabb ember, akinek kell a helyed. Ha a tulajdonos vagy, akkor viszi az egészet. További jó szórakozást!

taga20 2019.01.01. 19:04:42

@Hata Mari..:

ezt ismered?

ORBÁN 1 GECI!

Che21 2019.01.01. 19:10:00

Hu bazmeg, a szövegértést a ceu-n tanultad?

"A másik pedig az, hogy eddig nem volt amerikai képzésünk, de mára elindítottunk egyet a Bard College társaságában.

Ha minden igaz, akkor a magyar kormány képviselői épp a napokban ellenőrzik."

Magyarul a ceu eddig nem teljesítette a törvényi feltételt, várta, hogy kivételeznek vele, mint a ballibák idején, majd mikor látta, hogy nincs kivétel mégis méltóztatik amerikai képzést indítani.

Orbán mindig is azt mondta, csak a ceu-n múlik, hogy megy vagy marad.
A törvényi feltételek tiszták, ha betartja, marad, ha nem elmegy.

2019.01.01. 19:11:39

@taga20: T1KI: taga egy korlátolt idióta..:)

taga20 2019.01.01. 19:14:55

@Hata Mari..: te meg egy szerencsétlen fityeszork vagy, aki itt égeti magát!:)

n_dy 2019.01.01. 19:21:51

nagyin felhevülhettél ...
javaslok priznicet, vagy Aszpirint ...

2019.01.01. 19:28:27

@taga20: T1BF: taga egy balfasz..:)

apro_marosan_petergabor 2019.01.01. 19:35:20

Nem sírnék a CEU után, a sumákolt amerikai diploma generálás ügyes trükk, de csak trükk. A poltika viszont complex dolog, alku követ alkut.
A CEU-n képzik a Soros katonákat, ha OV ezt a stratégiai gondot bevállalja rövidtávú taktikai érdekből, az ő dolga, én nem tennék kivételt, még akkor sem, ha a CEU lemondana cserébe a genderképzés nevű társadalmi fellezító célú programjáról....

Gyorgy007 2019.01.01. 19:35:34

Most olvasom tegnap este is volt egy 200 fős tüncike a Kossuth téren :)
Az elégedetlen többség :) Nem is tudom, hogy sírjak vagy nevessek.

taga20 2019.01.01. 19:37:09

@Hata Mari..: jó, az vagyok:)

cserébe áruld el, ki vagy. melyik korábbi fityesznick vagy?

wolves84lb 2019.01.01. 20:45:31

@MACISAJT1: te egy kibaszott beteg ember vagy, hogy január elsején is itt zsidózol...

wolves84lb 2019.01.01. 20:51:41

@MACISAJT1:
"Az jó. Legalább akkor el tudod magyarázni, per definitio mi is az a "zsidózás"..."

Most miért adod elő a buta értetlen faszt? Tudod te, mit jelent zsidózni, azt csinálod, éjjel-nappal. Egy beteg geci fasz vagy.

DFK 2019.01.01. 21:37:54

@wolves84lb: tények felsorolása mióta zsidózás?

DFK 2019.01.01. 21:40:01

@wolves84lb: na ja, Csurka.megmondta a frankót, régen az volt az antiszemita, aki nem szereti a zsidókat, ma az az antiszemita, akit nem szeretnek a zsidók.

orbántrollirtó 2019.01.01. 21:57:00

@apro_marosan_petergabor:

Na takarodj innen az orgiora te szarházi közismert orbánbértrollnok. Fogd az összes fideszes hazugságodat és lépjén fel a magyar időkben vagy a köztévén, ne szennyezd itt nekünk a szabad sajtót, te nyomorult orbánista troll.

Che21 2019.01.01. 22:35:50

@orbántrollirtó: " ne szennyezd itt nekünk a szabad sajtót"

Nocsak, akkor mégis van Magyarországon szabad sajtó?

Mégsenem törölte el a gonosz Orbán?

Vagy egyik nap van, a másik nap meg nincs?

orbántrollirtó 2019.01.01. 22:58:29

@Che21: Igen van még szabad sajtó! De már nagyon kevés. A rohadék orbán gazdád szerencsére még nem tudta az egészet kinyírni, de rajta van. Addig is a hozzád hasonló geci fidesztrollokat küldi ide, hogy szennyezze, és terítse az orbánista hazugságokat. .

Így hát takarodj az origóra, a köztévére, a magyar időkre, vagy a korrupt fideszes kurva anyádba te rohadt orbánpropagandista.

olias 2019.01.01. 23:01:21

@antiinternáci: Csak lassan azzal a géniuszozással koma! Volt itt a közelben már egy diktátor, akit a Kárpátok géniuszának nevezték. Nem lett jó vége neki. Remélem, hogy a Pannon Géniusz is úgy végzi, mint a román diktátor. A saját stadionja gyepén, egy kivégzőosztag sortűzétől kilyuggatva.

Bkkzol 2019.01.02. 00:51:32

@élhetetlen: Igazad van. Valószínű percek alatt megbénulna az usa közigazgatása és szellemi élete ha hirtelen eltünne a sok amerikai ceu-s diplomás.
Azt, hogy miért kell a mentethetetlent is kimagyarázni nem értem? A faházas trükk egy próbálkozás volt. Megpróbálták. Nem jött be. Ennyi.
Az alulról építkező egyetemek dicséretes példája amit írtál. Volt szándék..volt diák...volt oktató.... lett egyetem. A faházas trükk lényege, hogy volt faház...papír és ezen egy bélyegző. Még a helyi dolgozókkal se egyeztettek, hogy ha valaki keres valamit mit kell majd mondani.

wolves84lb 2019.01.02. 07:08:55

@DFK: te is egy beteg gyökér vagy.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.02. 08:51:40

@Bkkzol: "a sok amerikai ceu-s diplomás."

Tájékozatlan vagy. Amerikában a képzéseket még éppen hogy csak elindították, évek múlva lesznek azok csak befejezve. Ez nem az az OKJ-s képzés, amit te ismersz. :))

Bkkzol 2019.01.02. 09:01:18

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: jaaaa.. itt hány éve adja ki diplomáit e nagy múltú műintézmény???
"épp csak elindították"... nagyon aranyos....!! Diákok és oktatók nélkül egy faházban... bár biztos csak álca, belépve lefele vagy 8 emelet mélyen a legmodernebb oktatási centrum.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.02. 09:07:12

@Bkkzol: "itt hány éve adja ki diplomáit e nagy múltú műintézmény?"

Asszem évtizedek óta. Miért kérded?

"Diákok és oktatók nélkül egy faházban."

Féknyúz. Nyew York állam, ÉS a geci gazdád is igazolta, hogy működik ott az egyetem. Ennyike. De mindegy is, hogy megfelelnek-e az új követelményeknek, a geci eltaposta az egyetemet. Most már a könyvégetés is rajtatok van, fideSSfasszopók.

Bkkzol 2019.01.02. 09:12:24

Taposta a harapósló el az egyetemet. Ha jól emlékszek saját maguknak adtak ultimátumot.
A végére egy kicsit elgurult a gyógyszered, nem úriember módjára írtál.
Nyugszik! Gyukszik! Mély lélegzet!

alöksz róz 2019.01.02. 11:26:30

na, mik az új és még újabb fejlemények a váratlan fordulat ügyben, grabowszki? meghátrált április óta orbán a ceu előtt?

(vagy legalább sikerült az eu-kilépés előkészítését befejeznie a nemzetközi szerződések felmondásával?)

:D

élhetetlen 2019.01.02. 13:02:38

@Bkkzol: Neked is igazad van. „percek alatt megbénulna az usa közigazgatása és szellemi élete ha hirtelen eltünne a sok amerikai ceu-s diplomás.”. Nem bénulna meg. A magyar közigazgatás sem bénulna meg, a bezárna a debreceni egyetem. Akkor az is felesleges? Ez ilyen egyszerű nálad? „A faházas trükk egy próbálkozás volt. Megpróbálták. Nem jött be.”. Egyszerűen nem értelek. Ha a látogatás idejére kibérelnek egy nagy villát, akkor már lenne oktatás? Mit kattogsz ezen a faházon? Az első évet indították, 10 diákkal, elférnek benne. Ezen nem múlik semmi. A menthetetlent te magyarázod, mert, ha a kormány nem akarta volna szivatni a CEU-t, akkor azt, hogy van-e oktatás, ellenőrizhette volna már, akkor is ha csak 2019-ben kötelező, vagy elfogadhatta volna az amerikai oktatási hivatal nyilatkozatát. „volt faház...papír és ezen egy bélyegző”. Honnét tudod, hogy ezen kívül nem volt-e oktatás is? Ezt már kérdeztem, akkor sem válaszoltál. „Még a helyi dolgozókkal se egyeztettek”. Szerinted az ELTE JTK-n tudják, hogy a Társadalomtudományi karon milyen szakok indulnak? Utána nézhetnének, de miért tennék? Mert valaki valahonnét telefonált? Valaki felhívott egy másik kart, ahol azt mondták, hogy az ő karunkon nincs ilyen. Ha még a portást is felhívták volna, és ő sem tud róla, akkor már bizonyított, hogy nincs CEUS-s képzés, ugye? Szóval ez a te tudod, mindenki tudja, csak az amerikaiak nem, ez így nem meggyőző. Én legalább nem mondom azt, hogy tudom. Hogy mit hiszek el, és kinek, az más eset, de én pl. erre alapozok: www.ceu.edu/sites/default/files/attachment/article/22015/ceuletter6-20-18.pdf . Hivatalos.
„Az alulról építkező egyetemek dicséretes példája amit írtál. Volt szándék..volt diák...volt oktató.... lett egyetem”. Ez viszont még próbálkozásnak is rossz részedről. Mondhatni, ostobaság. Az alulról építkezés az lett volna, hogy összeáll harminc diák, szerez tanárokat, akiket ők fizetnek, a tanárokkal együtt összeállítanak egy tanmenetet, akkreditáltatják magukat, beszereznek minden engedélyt, bejegyeztetik magukat, és lesz egyetem. Ilyen nincs, csak a te agyadban. Az, hogy egy működő egyetem harminc diák képzését átteszi egy másik városba, az nem alulról építkezés. Na, jó hosszan írtam, csak megpróbáltam megmagyarázni, hogy a nagyon „logikus” érveid nem túl sokat érnek. Tudom, felesleges, itt kéne abbahagyni.

élhetetlen 2019.01.02. 13:17:25

@Bkkzol: Bocs, csak nézem, hogy ki mit írt még. „Taposta a harapósló el az egyetemet. Ha jól emlékszek saját maguknak adtak ultimátumot.”. Tényleg ennyire sötét vagy? Nem saját maguknak adtak ultimátumot, az élet adja a határidőt. Tudod, meg kell hirdetni a következő tanévet, és az nem megy úgy, hogy vagy itt lesz, vagy Bécsben. Már csak a diákok költségei miatt sem mindegy, bizonytalanra senki nem jelentkezik. Vagy, másik lehetőség, várunk még pár hónapot, hogy mit lép a kormány, és csak akkor hirdetjük meg a kurzusokat, mikor már mindenki beiratkozott valahova máshova, amíg mi nem voltunk a porondon. Ez sem működik. Te ezt tényleg nem érted?

apro_marosan_petergabor 2019.01.02. 15:51:31

@orbántrollirtó:
Barátocskám, mit jelent nálad a "bértollnok"? Fizetett sajtóst, akinek mondjuk más avéleménye, mint a tiéd? Ki kell ábrándítsalak nem vagyok sajtós. S nem is fizetnek tevékenységemért. Amellett te milyen fórumot szeretsz, ahol csak egyfajta vélemény van?
Ez a kommunista időkre volt jellemző, azok meg már elmúltak...
Ezért maradok még egy kicst... Engedelmeddel. Vagy anélkül.

Törpvadász 2019.01.02. 19:59:42

@konrada: Magyar nyelven tanítanak, Romániában. Nincs magyar anyaegyetem Magyarországon. Zongorázzam a "különbséget" jobban? Ezek alapján bármikor és bárki belénk szállhat... És még mi adtunk hozzá muníciót. Gratula a politikusoknak.

Törpvadász 2019.01.02. 20:09:32

@antiinternáci: Hogy mi vaaan???? Hogy jön ez ide??? Amúgy Soros György is magyar. És mielőtt fröcsögni kezd, nem tudom mióta ismer erdélyi születésű embereket, de az én ismerőseim mind kikérik maguknak, ha lemagyarozzák őket, mert ők Székelyek! Büszke székely emberek. Az pedig tény, hogy bármilyen kiváló egyetemek, amiket említettem, nincs anyaegyetem Magyarországon. És nem csak Orr bánék tudnak populisták lenni, román politikusok is. Bár amennyi zsét odanyom a magyar állam (a mi, vagyis az Ön és az én adóforintjainkból is) nem csoda, hogy ők örülnek ennek, es egyenlőre nem akarják elüldözni ezeket. Ők tudnak számolni, a mieink meg nem.
süti beállítások módosítása