B1 blogcsalád



Az Európai Bírósággal lehet hidegre tenni az illiberális rezsimeket

Nemzetközi sajtószemle

2018. december 25. - Szelestey
  • A Die Welt tudósítója úgy látja, hogy a magyar ellenzéki média szabadabban működhet, mint idáig.
  • Orbán helyet akar csinálni a kultúrában az új nemzedéknek, de egyébként is folyton cserélgeti az embereket a különféle posztokon, nehogy bárki is túlságosan biztonságban érezhesse magát.
  • 56-ban a 'menekült' szó még azt jelentette: segíteni, mára azonban már olyan fogalmak társulnak hozzá, mint veszély, bűnözés, ezért nem meglepő, ha kikopik mögüle a részvét.

Spiegel

der_spiegel.jpg

A kommentár arra figyelmeztet, hogy az uniónak védekeznie kell, mert ellenfelei egyaránt támadják Nyugatról és Keletről. Az első a Brexit formájában jelentkezik, a második pedig konkrétan azt jelenti, hogy Magyarország, Lengyelország és Románia aláássák a közösség értékeit. Ez ellen pedig tenni kell, még akkor is, ha ennek érdekében eljárást kell indítani az érintett tagok ellen. A posztkommunista román kormány olyan jogrendszeren dolgozik, amely menedéket nyújt saját, korrupt politikusainak, és pont ez az állam veszi át a jövő hónaptól az EU soros elnöki feladatait. Magyarországon Orbán Viktor a legapróbb csavarig kézben tartja a sajtót és a közigazgatást. Sőt, most már az igazságszolgáltatás fölött is átveszi az ellenőrzést. Ám ébredezik az ellenállás, a tüntetések immár az egész orbáni rendszer ellen irányulnak.

Hogy miként kell az autokratákkal elbánni? Nos, erre nézve támaszt nyújt, hogy pár napja a lengyel elnök kénytelen volt végrehajtani az Európai Bíróság döntését és visszahelyezni állásukba a Legfelsőbb Bíróság kényszernyugdíjazott bíráit. Ez a jó irány, hiszen Lengyelország reagált az unió nyomására. Idáig nem ez volt a helyzet, noha a Bizottság keményen fellépett Budapest, illetve Varsó ellen. A nemzeti populista kormányok számára nem nagy ügy politikai intrikaként lejáratni a jogállami eljárást. Ez általában bejön a lakosság jelentős részénél.

Ám ha a lengyel fél nem tesz eleget a luxemburgi bírósági ítéletnek, az politikailag igencsak kockázatos lett volna, mert a lengyelek többsége nem akarja, hogy az ország kiváljon az EU-ból. Ugyanez érvényes a magyarokra és a románokra is. De Orbánnak és társainak nincs is mandátumuk a kilépésre. Viszont hogy a lengyelek visszakoztak, az azt mutatja, hogy az európai igazságszolgáltatásnak kell ügyelnie az alapelvek betartására. Vagyis az EiB feladata megállapítani, hogy melyik új rendelet sérti a jogot Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és másutt. Mert az uniónak meg kell védenie a demokráciát.

Die Welt

die_welt.jpg

Magyarországon új, szabad sajtókultúra van kialakulóban, mert noha éppen most állították be a jobboldali orgánumokat egységesen a vonal alá, a másik oldalon minden eddiginél szabadabban jelennek meg kritikus írások. Ennek bizonyítékaként említi a konzervatív lap, hogy megkezdte működését a ’Valaszonline.hu’, amely fölöttébb bátor témákkal indított, de ez nem is csoda, hiszen a Heti Válasz digitális reinkarnációjáról van szó. Az már régi, lejárt lemez, hogy egyre kevesebb az olyan sajtótermék, amely független volna a kormánytól. Ám azért közben megjelennek új publikációk, és jócskán megerősödtek a hatalommal szemben álló újságok, rádiók, tévék, netes portálok. Lásd a Magyar Hangot. Bár az is igaz, hogy a fennmaradásuk bizonytalan, hiszen csak nehezen jutnak hirdetésekhez. Vagyis anyagilag teljes egészében az olvasóktól, azaz a saját munkájuk minőségétől függnek.

Szigeti Péter, a 24.hu főszerkesztője problémásnak nevezi, hogy ezeket a kiadványokat ugyanaz a 9 ezer ember olvassa, és ez roppant kevés. De pl. a közönségük folyamatosan nő, mert sokan elvándorolnak a Fidesz-hű origótól. Erősödik a HVG és a Népszava népszerűsége is. Másfelől közös alapítványba vittek be csaknem 500 jobboldali orgánumot. Emögött az lehet, hogy Orbán nem szeretne még egy olyan meglepetést, mint amilyet Simicska szerzett neki a G-nap után. De belejátszhat a takarékoskodás is. Mindent egybevéve még egyáltalán nem dőlt el a sajtószabadságért zajló harc.

Deutschlandfunk

deutschlandfunk.png

Magyarországon mostanában mindent a vonalhűség határoz meg. Zajlik a kulturkampf és aki nem igazodik a hivatalos irányzathoz, az szedheti a sátorfáját, vagy búcsút inthet hatalmának. Múzeumigazgatók vesztik el az állásukat, filozófusokat pellengéreznek ki, szociológiai kutatások anyagi fedezetét törlik. Orbán Viktor a kultúra kulcspozícióiban helyet akar csinálni a saját embereinek. Ezt igazolja Pröhle Gergely sorsa, pedig itt nem akárkiről van szó. De hát az Irodalmi Múzeumban megünnepelték Konrád György születésnapját, noha az író előzőleg nyílt levélben élesen támadta a miniszterelnököt és ez felségsértéssel ér fel.  Orbán a nyáron Tusványoson kulturális harcot hirdetett meg. 

A rendszer nagy célja az illiberális állam, a nemzeti együttműködés, bírálók ebbe nem férnek bele. Már zajlott boszorkányüldözés az olyan filozófusok ellen, mint Heller Ágnes. Az idén visszavették az MTA-nak szánt pénzekből. Célkeresztbe kerültek a gendertudományok is. Kovács Éva szociológus úgy érzékelteti a helyzetet, hogy a hatalom bizonytalan légkört akar teremteni. Nincs itt semmiféle kulturkampf, a pőre hatalmi stratégiát lehet tetten érni. Amikor egyesek ellen hecckampány folyik, az egyszerűen csupán az Orbán-rezsim arcát fedi fel. A klientúrában új nemzedék jelent meg, és a tagok számára kell a hely. Ezért még azoktól is meg kell szabadulni, akik korábban lojálisnak számítottak. Vagy csak próbára teszik őket, hogy még inkább kitartsanak a rendszer mellett. Ez az orbáni vezetés lényege: a különféle posztokon állandóan cseréli a katonáit, nehogy a szék túlságosan megmelegedjen a fenekük alatt és valamilyen kiskaput találjanak. 

A szakember azt mondja, a kormány iránti hűség már mélyen beleégett a társadalomba, látható az öncenzúra, az apró kompromisszumok jó néhány jele. Ebből következően amikor fontos volna, hogy az emberek a sarkukra álljanak és nyilvánosan tiltakozzanak bizonyos döntések ellen, akkor inkább belemennek a rossz megoldásba. Mégpedig azzal a felkiáltással, hogy így jobban tudják befolyásolni a dolgokat. A következmények olyan súlyosak, hogy nehéz lesz tőlük megszabadulni, amint azt a Kádár-korszakból már ismerjük.    

Der Standard

der_standard.jpg

Az osztrák katolikus egyház feje igen fájdalmasnak tartja, hogy az unióban nem sikerült közös migrációs politikát kialakítani, ehelyett az egyes tagállamok sajnálatos módon saját megoldással próbálkoznak. Pedig Schönborn szerint inkább a népvándorlás okaival kellene foglalkozni, miközben sorsok forognak kockán, hiszen ezek az emberek menedéket keresnek Európában. A bíboros ugyanakkor azt tapasztalta, hogy egyre nehezebb ez ügyben a politikusokkal tárgyalni. Persze ha valaki nem tud kellő indokot felhozni a befogadása mellett, akkor ott nincs mit tenni, ezt döntsék el a bíróságok. Viszont az országnak igencsak érdeke, hogy maradhassanak mindazok, akik már megkapták a tartózkodási engedélyt, beilleszkedtek, nyereséget jelentenek a társadalom számára.

A főpap rámutat, hogy a 3 évvel ezelőtti válság utóhatásaként a mostani osztrák kormány sokkal szigorúbban bírálja el az ilyen ügyeket. Pedig 1956-ban a „menekült” szó még azt jelentette: segíteni kell. Mostanság azonban bizonyos szavak kifordultak eredeti jelentésükből, és ha pl. a menekültek kapcsán folyton azt emlegetik, hogy azok bűnözők, veszélyt jelentenek, akkor hamar odalesz a részvét. Ezért fontos, hogy a menedékkérőket ne csupán bajforrásnak tekintsék, hanem lássák mögöttük az emberi sorsokat is. A társadalomnak vigyáznia kell, nehogy az embertelen szörnyetegek nyelvére váltson át. Schönborn arra is kitért, hogy Európában igen sok gyerek születik a muzulmán hitet követő családokban, ám itt nem az a megoldás, hogy ezek után pánikba esünk bármi hallatán, ami az iszlámmal kapcsolatos.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6514513468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LKerekes 2018.12.25. 08:25:40

Basszátok az anyátokat. Szeretettel.

Toportyán Zsóti 2018.12.25. 09:09:39

@LKerekes: Gazdidat kiröhögik manapság,tiborczgyerek szimpla bűnözőt csinált belőle,már csak 1 maffiás unijós pénztolvaj őkigyelme.

Tangooo 2018.12.25. 10:20:58

Ha nem kevertétek volna a fogalmakat: migráns = menekült, akkor nem devalválódott volna a kifejezés. Épp úgy járt, mint a liberális szó: ma már senki nem gondol eredeti jelentésére, mert lejáratódott a végtelenségig.

paraszthajszal 2018.12.25. 10:41:23

„Az Európai Bírósággal lehet hidegre tenni az illiberális rezsimeket”

Fú, milyen harciasnak tetszik lenni – ezek szerint az Európai Bíróság az új csodafegyver? Már nem is a hetes eljárás meg az Ügyészség?

Csak aztán ne tessék csodálkozni, ha kiderül, hogy ez a Wunderwaffe is annyit ér majd, mint a náciknak a V-2…

John Brennan 2018.12.25. 11:12:54

A mindennapi orbánozás ezzel megvolt.

2018.12.25. 12:26:37

@John Brennan: miért, te nem nyaltad ma a zacsiját?

NemodaBuda 2018.12.25. 14:03:39

@LKerekes: Kinyalhatod, tisztelettel. Anélkül azt sem !

NemodaBuda 2018.12.25. 14:05:08

Jó lenne, ha úgy lenne, ahogyan a cím mondja. De ha azzal vádolnak valakit, hogy levezényli a demokrácia elleni totális támadást, a t. bíróság még ki akarja egészíttetni a vádat. Hová még ?

FCUK5 2018.12.25. 15:45:47

az európai bíróság szerint jogszerű volt a bírák nyugdíjazása. tudjátok, szinte az első olyan téma, amikor diktatúrát hirdettetek. akkor hogy is van ez? :)

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.12.25. 16:02:49

@FCUK5: "jogszerű"

A geci gazdád minden patkányságára előbb "törvényt hoz", így mionden "jogszerűen" le van papírozva.

nincs1itt 2018.12.25. 16:27:23

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: tudod, ha Die Welt cikkéből idézetteket is elolvasod, akkor világos lesz, hogy o.v. miért engedhet meg bármit magának és csapatának:
"ezeket a kiadványokat ugyanaz a 9 ezer ember olvassa, és ez roppant kevés".

taga20 2018.12.25. 17:02:03

@nincs1itt: haver ezt kihagytad!

der standard:

"A főpap rámutat, hogy a 3 évvel ezelőtti válság utóhatásaként a mostani osztrák kormány sokkal szigorúbban bírálja el az ilyen ügyeket. Pedig 1956-ban a „menekült” szó még azt jelentette: segíteni kell. Mostanság azonban bizonyos szavak kifordultak eredeti jelentésükből, és ha pl. a menekültek kapcsán folyton azt emlegetik, hogy azok bűnözők, veszélyt jelentenek, akkor hamar odalesz a részvét"

"A társadalomnak vigyáznia kell, nehogy az embertelen szörnyetegek nyelvére váltson át. "

látom téged is elkapott a filling. azé boldog karácsonyt gyökér!:)

nincs1itt 2018.12.25. 17:19:02

@taga20: először is boldog karácsonyt, haver! tetszik tudni és a főtisztelendő úrnak is illik tudnia, hogy egynémely eltérések mernek mutatkozni az 1956-os menekültek és a 3 évvel ezelőtt megindult illegális bevándorlás között. mert azt, erre te is emlékezhetsz, hacsak nem volt túl sok a kannás, soha nem mondtam, hogy nincsenek a 2015-ben megindult ember(!) áradatban valódi és szó szoros értelmében vett menekültek.
de! mint azóta sokszor kiderült, elenyésző számban voltak az illegális bevándorlókhoz képest. de rögtön náczizni kell? attól jobb lesz a statisztika, esetleg nem is történtek meg azok a bűncselekmények? esetleg még emlékszel, amikor 2015-ben az osztrákok kígyót-békát (náczy-f@szistát) kiáltottak a magyar hozzáállás miatt? mit ad Isten, eltelik egy kis idő és hirtelen elkezdik látni, a bőrükön tapasztalni, hogy nem is akkora vircsaft, sőt mondhatni baromira sokba fáj, pénzben, biztonságban...

nincs1itt 2018.12.25. 17:22:51

@taga20: most még annyit, hogy azért idéztem a die welt cikkéből, mert szerintem is qrva kevés a 9-10 ezer gondolkodó, hogy megtörje (belátható időn belül) o1g - ezt tőled tanultam és teccik! - uralmát. itt vagy te mint don kijött-e, remélem nem rózsitante! és háborúzol a sok agybaxott o1g hívővel. eredmény? csak érdeklődöm, mert nem ott vagyok!

taga20 2018.12.25. 17:45:28

@nincs1itt: "és háborúzol a sok agybaxott o1g hívővel. eredmény? csak érdeklődöm, mert nem ott vagyok!"

mondhatnám azt, hogy a remény hal meg utoljára , vagy szolga népnek nincs hazája, de én inkább ezt mondom:)

Das dicke Ende kommt nach.

nincs1itt 2018.12.25. 17:54:05

@taga20: akkor válaszolj a privátra is! mi jön a vég után?

FCUK5 2018.12.25. 18:11:56

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: ugye az európai bíróság nem a magyar törvények alapján dönt. Csendben maradtál volna, kevésbé tűnnél hülyének:)

2018.12.25. 18:17:35

O1G -ről megint írt a "fakenewsgyár" New York Times... :D

www.nytimes.com/2018/12/25/world/europe/hungary-democracy-orban.html

"And it is this paradox that explains why analysts struggle to judge whether Hungary is still a democracy, and why Mr. Orban’s friends and foes alike ascribe increasing importance to the inner workings of this small and previously marginal country."

"Mr. Orban’s allies control the Constitutional Court, while loyalists control which prosecutions make it to court in the first place. They have rarely, if ever, pursued corruption allegations against Mr. Orban and his ministers — and even if they did, few would hear about it."

"By applying financial pressure on the owners of independent media outlets, Mr. Orban has gradually persuaded them to sell to his friends, or toe a softer line."

éljen orbánia!!!

2018.12.25. 19:09:15

@nincs1itt:

"és háborúzol a sok agybaxott o1g hívővel. eredmény? csak érdeklődöm, mert nem ott vagyok!"

Mi mást tehet? Fogja be a száját? Esetleg vándoroljon ki, aztán nézze végig, ahogy unokái már csak a "szia nagypapit" fogják magyarul kinyögni?

taga20 2018.12.25. 19:14:56

@Ms.Cunnesburry: boldog karácsonyt drága eszti:)

film+-on nézem a bakancslistát. kurvajó! (ja már láttam, de ilyenkor karácsonykor, a születéskor, mindig szép!:)

nincs1itt 2018.12.25. 19:18:04

@Ms.Cunnesburry: ezek is opciók... mindenki maga dönt(még ma), aztán kiderül később, hogy igaza volt vagy sem.

nincs1itt 2018.12.25. 19:25:07

@taga20: rokonok, filmek, khm...

nincs1itt 2018.12.25. 19:32:21

@taga20: rokonok, buli, hanta???

rallus 2018.12.25. 19:41:19

Orbán még jobban félne, ha valamelyik EU felszabadító offenzívában reménykedő ballib leírná itt, hogy mekkora hatékonysággal működik az Európai Bíróság!

Az illiberális országokra rettenetes nyomás nehezedik, hiszen tudják, hogy az uborka görbületének problémájával már megbirkózott EU bürokraták, élükön az isiászos Junckerrel rettenetesen tudnak vuduzni és szemmel verni!

taga20 2018.12.25. 19:46:21

@rallus: sajnállak, hogy senkid sincs, aki rád rúgná az ajtódat így karácsonykor.

neked így marad az istened! O1G!

2018.12.25. 20:46:49

@taga20:

Nektek is.
Kíváncsi lennék a bakancslistádra. :)))

taga20 2018.12.25. 20:57:05

@Ms.Cunnesburry: hát majd esetleg máskor, me egy-két tétel nem komilfó:)))

2018.12.25. 21:04:28

@taga20:

menjünk át a kocsmába, ott kibeszélhetjük. a csaplárné elnézi nekünk)))

kunzoo 2018.12.25. 21:08:59

@taga20:
Hitler azt mondta: százszor inkább Budapest mint egyszer Bécs....az erőddé nyilvánításra és a város elpusztulására utalva. A sógoroknak alkalmuk nyílt ezt az adósságot -legalább részben- törleszteni. A magyarok hónapokig táborokban voltak míg nem döntenek a sorsuk felől. A határ túloldalán a Vörös Hadsereg. Nem ugyanaz a szitu.

taga20 2018.12.25. 21:17:37

@Ms.Cunnesburry: fáj a fejem, ma nincs kedvem:))

zenét bírod? nesze!:))

www.youtube.com/watch?v=i7d0Lm_31BE

taga20 2018.12.25. 21:28:42

@kunzoo: ez nagyon szép.

wudelen meg ezt mondta:

A feleségem és én 20 évig boldogan éltünk. Aztán találkoztunk...

na kábé ennyi volt a kapcsolat a két kommment között!:))

alöksz róz 2018.12.25. 21:40:46

@FCUK5: hát ha egyszer szereti hangoztatni, hogy hülye.
ne akard má megfosztani a kis örömétől

kunzoo 2018.12.25. 21:47:49

@taga20:
nana. A derék egyházi embernek nyilván feltűnt régi képekről hogy nem a Burg hanem a budai Vár hevert romokban. Ebben közreműködött országa leghíresebb szülötte. A sógoroknak nem volt semmiféle kötelezettségük a migrikkel szemben, ez hamar ki is derült. Ne felejtsd, az "ajtókat oldalelemekkel" nem Kurz, hanem még az előző szociáldemokrata kancellár idején építették.
süti beállítások módosítása