B1 blogcsaládA világsajtóban hatalmas a felháborodás a CEU miatt, a politika a kezeit tördeli

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. december 04. - Szelestey

• Átment Ignatieff rektor üzenete: sötét nap ez Magyarország és Európa számára, de a Times szerint kemény ellenlépések kellenek, hogy Orbánt meg lehessen fékezni

• Csupán az eddigi oktatás 20 %-a marad Budapesten, az egyetem vezetői az este már a hogyantovábbról tárgyaltak a bécsi polgármesterrel

• A tekintélyelvű vezetők személyi kultusza az adott ország megsemmisítésének gyáva módja

New York Times

new_york_times.jpg

A világ önjelölt autokratáinak egyre nagyobb tábora jól tenné, ha nézné, Orbán Viktor milyen folyamatosan, módszeresen és hajthatatlanul tett lehetetlenné minden kritikát vagy tisztességes beszámolót arról, hogy jobboldali, nacionalista politikája rátelepedett mindenre Magyarországon. Így látja a helyzetet a világlap vezércikke annak kapcsán, hogy a miniszterelnök most éppen a sajtó túlnyomó részét vonta ellenőrzése alá, mint a szerkesztőségi állásfoglalás írja: lélegzetelállító merészséggel. Nyilvánvaló, hogy a több 500 szóban forgó orgánum tulajdonosai nem emberbarátságból adták át a szerkesztőségeket a miniszterelnök hívei által vezetett alapítványnak, hiszen valamennyien hatalom közeli oligarchák és szövetségesek. Sőt, alighanem boldogan tették meg ezt a kis szívességet, főként mivel a rádiók, tévék, újságok, netes portálok az állami hirdetésektől függtek és nem hoztak sok anyagi hasznot.

Ily módon Orbánnak sikerült egyedülállóan hatalmas médiabefolyást szereznie, olyat, ami a kommunista propaganda gépezetre emlékeztet. Különös az érv, hogy a hatalom ily módon csupán a baloldali sajtó ellensúlyát teremti meg, mivel több mint 500 orgánum kormánypárti, míg 3 éve ez a szám mindössze 31 volt. A médiaszabadságot nem kizárólag Magyarországon támadják, de az irányt az illiberális állam nevében a magyar miniszterelnök szabta meg.  A szélsőséges ideológiájának terjesztésére szolgáló lépések kiterjedtek a művészetekre, egyetemekre, de még az egyházakra is. Lecsapott a demokráciát támogató intézményekre, valamint a CEU-ra. Utóbbit éppen most kényszerítik Ausztriába, amit a Trump-kormányzat vállvonogatással nyugtáz. Az orbáni vonal láttán az Európai Parlament eljárást indított Magyarország ellen, de ennél sokkal többre lesz szükség ahhoz, hogy Orbán Viktor ne fütyüljön rá simán.

Washington Post

washington_post.jpg

Természetesen Soros György a hibás, mint mindig, csak hogyan jut ennyi minden galádságra ideje?  – kérdi ironikusan a kommentár, majd emlékeztet arra, hogy a vádak szerint a ’bűnlajstroma’ szinte végtelen, ideértve, hogy kézben tartja az amerikai Külügyet, a Demokrata Pártot, és a szakszervezeteket, meg akarja buktatni Trumpot, továbbá áskálódik az euróövezet ellen, de nincs biztonságban miatta a török államfő és a Facebook sem. Szabad idejében terroristákat támogat, határokat nyit ki. Azt is mondják róla, hogy gyerekként náci kollaboráns volt, napjainkban viszont antikrisztusként szolgál. Ha normális időket élnénk, még a legmegátalkodottabb szélsőségesek is elismernék, hogy itt a zsidókra aggatott évszázados címkéről van szó, tehát hogy azok titokban manipulálják az eseményeket.

De hát abnormális idők járják, így Trump és csapata nem csupán rábólint az összeesküvés elméletekre, hanem egészen új világuralmi törekvéseket tulajdonít Sorosnak, mintha annak nem lenne éppen elég a rovásán. A következmény az, hogy a befektető levélbombát kapott. A Diszkriminációellenes Liga vezetője ezt úgy fogalmazta meg tegnap, hogy a ’globalisták’ ellen fellépő erők, köztük az elnök, a szélsőjobb jelszavait veszik át, noha azok burkoltan ugyan, de zsidóellenesek.

Az autokrata Orbán Viktor, aki gusztustalan antiszemita kampányt folytat a milliárdos ellen, közben sikerrel piszkálta ki Magyarországról a CEU-t. Bármennyire is hihetetlen, de a budapesti amerikai nagykövet beismerte, hogy sem mézesmadzaggal, sem fenyegetéssel nem próbálta jobb belátásra téríteni magyar barátját. A kinevezési eljárás során Cornstein „büszke amerikai zsidóként” még azt ígérte, hogy fellép a magyarországi antiszemitizmus ellen, de semmi ilyesmit nem tett. Inkább azt állította, hogy nincs gond az emberi jogokkal, az egyetem kiszorítása semmilyen módon nem függ össze a tanszabadsággal. Vagyis Soros a hibás. Nem mindig ez a helyzet?

The Times

the_times_1.jpg

A konzervatív lap szerkesztőségi állásfoglalásban mutat rá, hogy Orbán Viktor veszedelmes precedenst teremt a CEU elűzésével. Mélyen nyugtalanító az, amit az egyetemmel művel. Hogy az intézmény most Bécsbe települ át, az egy korszak végét jelzi, a hatóságok kétéves zaklatása után. Az idevágó törvényt egyértelműen az iskola ellen hozták. A kormány megszegi a tanszabadság alapértékét és hiába volt minden európai, illetve amerikai hivatalos figyelmeztetés. Aligha túlzott Ignatieff rektor, amikor kifejtette: idáig még sosem volt példa arra, hogy kiszorítsanak egy amerikai intézmény egy NATO-tagállamból, illetve egy európai intézményt az EU egyik országából.

Sajnos, a lépés beleillik a vonalba, a magyar vezetés újabb csapást mért az oktatás függetlenségére. Orbán szívós hadjáratot folytat Soros ellen. Ahogy pedig az egyetemmel bánt, annak el kell oszlatnia a maradék illúziót is az ügyben, merre tart a magyar demokrácia. Ugyancsak aggasztó, hogy mások követheti a miniszterelnököt. A Soros elleni kirohanásokat már rég átvették a szélsőjobbos populisták, köztük az osztrák FPÖ. Örvendetes ugyanakkor, hogy az intézmény új otthon talált Bécsben, és reméljük, hogy nem fog csalatkozni.

New York Times

new_york_times.jpg

Csaknem kétéves küzdelem után került pont a CEU magyarországi történetének végére egy olyan országban, ahol a kormány lehetetlenné tett bármiféle ellentmondást politikájával szemben és rátehénkedett az élet minden szeletére. Hónapok óta világos volt, hogy eljutunk az egyetem távozásához, de nyugati politikusok bíztak abban, hogy az utolsó pillanatban csak sikerül kompromisszumot találni. De nem. Orbán jó ideje a liberalizmus fészkeként tekint az intézményre, mármint hogy az fenyegeti az illiberális demokrácia megteremtését. A hadjáratot csak megacélozta az alapító, Soros György személye, hiszen a miniszterelnök éve óta próbálja patás ördögnek beállítani az üzletembert, és közben gyakran alkalmaz antiszemita kliséket.

A politikus hosszú évek alatt képes volt megszilárdítani hatalmát a középjobb európai vezetők minden ellenvetése nélkül, de ez most változhat. Folyamatosan aláásta a jogállamot, szinte teljesen rátelepedett a sajtóra, megfojtva ezzel a vitát. Ellenséges légkört alakított ki az olyan civil szervezetek számára, mint a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok, amely már el is költözött Budapestről. Csakhogy a CEU ellenes hadművelet széleskörű elutasításban ütközött – ellentétben a keményen bevándorlás-ellenes állásponttal, mert az széleskörű egyetértésre talált a földrészen. Ám a budapesti amerikai nagykövet legutóbbi nyilatkozatából az derül ki, hogy Trump széttárja a karját az egyetem megmentése ügyében: ha nem megy, hát, nem megy.  Sokan mások számára viszont a kiűzetés ismét csak az bizonyítja: Orbán a szabad társadalom, a nyílt vita és párbeszéd alapjait fenyegeti. Az EP magyar jelentéstevője, a holland Sargentini úgy fogalmazott, hogy ha ki lehet paterolni egy egyetemet valamely európai államból és a többi kormány ezt csak nézi, akkor nagy bajban van az EU.

Washington Post

washington_post.jpg

Hiába beszélt az EU vörös vonalról, szólalt fel az amerikai nagykövet és vonultak ezrek a budapesti utcákra, a végén semmi sem állította meg Orbán Viktort a Közép-Európai Egyetem ellen. A miniszterelnök még szorosabbra vonta a dolgok ellenőrzését Magyarországon, de már mind többször ő mondja meg a tutit a nyugati szövetségeseknek is, noha azok elvileg erősebbek. Ez az első alkalom, hogy távozni kényszerül egy felsőoktatási intézmény az unió valamelyik tagállamából. A fejlemény az egyik legbiztosabb jele annak, hogy több évtizedes viszonylagos szabadság után a tekintélyuralom visszatér az országba, de az egész térségbe is. Megaláztatás ez a Nyugat számára, mert nem volt képes erőt mutatni Orbánnal szemben, aki nem csinál titkot abból, hogy belülről igyekszik megdönteni a nemzetközi liberális rendet.

Orbán különösen kíméletlennek bizonyult, ha bármi olyanról volt szó, amit Soroshoz lehetett kapcsolni, mivel annak liberális filozófiája szögesen szemben áll a kormányfő nacionalista szemléletmódjával. Kati Marton úgy értékelte az amerikai nagykövet múlt heti nyilatkozatát, hogy az árulás, az USA immár nem védi meg a tanszabadságot.  

Reuters

reuters.jpg

A CEU bejelentése, miszerint elköltözik a magyar fővárosból, betetőzi a sokéves harcot a liberális ügyek mellett kiálló Soros György és a nacionalista, bevándorlás-ellenes Orbán Viktor között. A hírre az amerikai Külügyminisztériumhoz hasonlóan a Bizottság is aggodalmát fejezte ki. Egy szóvivő kijelentette, hogy felsőoktatási törvény módosítását vissza kell vonni, az uniós jognak megfelelően. De most az Európai Bíróságnál a labda, hogy tisztázza az ügyet. Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezére úgy fogalmazott, hogy Orbán szégyellheti magát, mert legutoljára, 1943-ban, a náci megszállók zárattak be egyetemet – Norvégiában.

Bloomberg

bloomberg_1.jpg

Elhagyja Budapestet a CEU, mert az amerikai támogatás túl gyengének bizonyult. A döntés mérföldkövet jelez az orbáni illiberális állam felé vezető úton. A miniszterelnök több Soros-elleni kampánnyal szilárdította meg rendszerét. A fejlemény egyben rávilágít, hogy a Trump-adminisztráció kétes szerepet játszott a történetben. Sok a közös vonása a magyar rezsimmel, különösen a migráció kapcsán. A magyar fél érdektelennek minősítette az egyetem bejelentését. Az európai és amerikai partnerek nem fejtettek ki kellő nyomást a miniszterelnökre, mutatott rá Ignatieff rektor. Hozzátette: ennek a játéknak véget kell vetni.

The Times

the_times.jpg

A CEU lépése után várhatóan fokozódik a nyomás Orbánra az európai szövetségesek részéről, ideértve a német kereszténypártokat, mármint hogy elszigeteljék kormányát az EU-ban. Ignatieff úgy értékelte a helyzetet, hogy most precedens született más egypártrendszerek számára, amelyek amerikai érdekeltségeket akarnak távozásra kényszeríteni. Helyettese, Liviu Matei pedig rámutatott, hogy a kipaterolás az elnyomás korát harangozza be Magyarországon. Mert már az utóbbi hetekben lehetett látni, hogy a hatalom támadást intéz egy sor szabadságjog ellen, ideértve a sajtó és az igazságszolgáltatás függetlenségét. A CEU-val a kormány egy határvonalat lépett át, embereket kényszerít arra, hogy a határon túlra költözzenek, ez pedig már elnyomás.

A körülmények nagyon hasonlítanak arra, amikor a Nyílt Társadalom Alapítványok látták jobbnak, hogy inkább Berlinbe települjenek át, miután az Orbán-kabinet egy sor korlátozó intézkedést hozott ellenük. Goran Buldioski, a képviselet vezetője azt mondta, hogy esetükben a kampányt szélsőjobbos és antiszemita dezinformáció, illetve megfélemlítés jellemezte. Hozzátette: magyar ügyben az a nyugtalanító, hogy bizonyos szélsőséges elméletek immár bekerültek a politika fő áramába, törvényi erőre emelkednek.

Daily Telegraph

daily_telegraph.jpg

A keményen jobboldali lap azt írja, hogy Magyarországon erősödik az elnyomás, most éppen a Soros György által alapított egyetemet paterolja ki a nacionalista kormány. Ily módon még inkább várható, hogy Európa részéről fokozódik az aggodalom a magyar jogállam lebontása miatt.  Kovács Zoltán azt közölte, hogy az egész felhajtás csupán a szokásos blöff, Soros stílusában előadva, így szóra sem érdemes, hiszen az oktatás jelentős része marad Budapesten.

Guardian

guardian.png

Orbán sok néppárti támogatója azt jelezte az Európai Parlamentben, hogy vörös vonalat jelentene, ha bezáratnák a CEU-t, ám nemigen valószínű, hogy most megszólalnának, hiszen közelednek a májusi kontinentális választások. Igaz, hogy a magyar akkreditációval rendelkező program egy része Budapesten marad, de ezek csupán az egész oktatás kevesebb mint egyötödét teszik ki. Ignatieff azt közölte, hogy nem emigrációba vonulnak, beleilleszkednek az osztrák felsőoktatásba, mert Ausztria olyan ország, ahol még számít valamennyit a jogállam és a tisztelet a független intézmények iránt.

BBC

bbc.jpg

Az amerikai Szenátus Biztonsági és Együttműködési Bizottsága nevében egy republikánus és egy demokrata törvényhozó elítélte, hogy a magyar kormány kipiszkálta a Közép-Európai Egyetemet. Merthogy a CEU formálisan elfogadta, hogy szedheti a sátorfáját. A washingtoni nyilatkozat szerint az intézmény ugyan eleget tett a hatalom által előírt minden feltételnek, a másik fél azonban erre nem bólintott rá. Az európai liberálisok képviseletében Verhofstadt úgy értékelte, hogy Európát megalázták, hiszen 45 után idáig nem akadt példa arra, hogy kiszorítsanak egy egyetemet bármelyik európai demokráciából. A háttérben sokkal súlyosabb kulturális és politikai csata húzódik meg, főként Soros személye körül.

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

Bécsbe teszi át székhelyét a CEU, mert túl nagy volt a nyomás a kormány részéről. Az egész ügyet erősen átitatja a politika és alighanem súrlódásokat okoz az EU-n belül is. A neves intézmény mind inkább a Soros elleni hivatalos hadjárat középpontjába került. Viszont hogy Kurz kancellár a múlt hónap közepén az egyetem áttelepülése ügyében fogadta az üzletembert, az világos elhatárolódás volt nem csupán Orbántól, hanem a Szabadságpárttól is.

Spiegel

der_spiegel.jpg

Az európai konzervatívok bizottsági elnökjelöltje, Weber az üzente a twitteren: elfogadhatatlan, hogy egy egyetemnek el kell költöznie egy tagállamból. Az ügy előtörténete hosszú időre nyúlik vissza és nem sok köze van az oktatáshoz. Annál inkább Soros Györgyhöz, akit Orbán Viktor a fő ellenségének választott. Merthogy kényelmes ellenfelet talált a személyében, akit felelőssé lehet tenni minden rosszért, a menekültektől a pénzügyi válságig. Csak idő kérdése volt, hogy a Nyílt Társadalom Alapítvány után mikor kerül célkeresztbe a CEU is.

Der Standard

der_standard.jpg

Alig pár órával a költözködés hivatalos bejelentése után, az este már a bécsi polgármesterrel találkoztak a CEU vezetői. Ha minden igaz, az áttelepülés további részleteit, illetve az oktatás megkezdésének menetrendjét vitatták meg. Az intézmény arra készül, hogy jövő ősszel 700 diákkal indul az ottani program. Az egyeztetés után a városvezető azt közölte, hogy az egyetem nem könnyen hozta meg a végleges döntést, de most annál fontosabb, hogy osztrák részről szívélyesen fogadják a tekintélyes iskolát. Elárulta azt is, hogy teljes lendülettel folynak a tárgyalások, és számára különösen fontos, hogy mind a tanárok, mind a hallgatók elégedettek legyenek a rajttal. Az oktatási miniszter is üdvözölte az áttelepülést. Úgy értékelte, hogy Bécs tudományos szerepe felértékelődik ily módon. Pénzt azonban az osztrák állam nem adhat, mert magánegyetemről van szó.

New York Times

new_york_times.jpg

A neves történész, Timothy Snyder  ’A tekintélyelvűség gyáva arca’ címmel arról ír, hogy Trump, Orbán, Putyin vagy Erdogan egytől egyik azon személyi kultusszá szeretné átépíteni a demokráciát. Ez a vonásuk a klánok vagy a törzsek vezéreire jellemző, a demokrácia az emberekről és nem mitikus ködbe vont személyekről szól. A tömegek igénylik az igazságot, amit a személyi kultusz megsemmisít. A tényeket a hit helyettesíti, az arc lép az ész helyébe. Az egész úgy indul, hogy megjelenik a vezető, aki hajlandó folyamatosan hazudni, hogy lejárassa az igazságot. És akkor ér véget, amikor az emberek többé nem tudják megkülönböztetni a valódit az érzéstől. Mindenütt az az alapja, hogy az adott arc a nemzetet testesíti meg. De voltaképpen azon nyugszik, hogy jó sokan elfogadják a politika pilléreként a félelmet és nyugtalanságot, e két állati érzést.

Napjaink autokratái közepes méretű hazugságokhoz folyamodnak, habár ahogy Orbán az állítólagos zsidó összeesküvés vezéreként Soros Györgyöt támadja, az már erősen közelít a felső határhoz. De arra mindenképpen alkalmas, hogy kiiktassa a tények világát. És ha elhisszük az első hazugságot, onnantól kezdve nincs megállás. A vezetőből zászlós figura lesz, jelzi a különbséget köztünk és „azok” között. És minderre csak rásegít a közösségi média, ahol az algoritmusok megmutatják, mivel lehet bennünket a képernyő előtt tartani: félelemmel és nyugtalansággal. De a személyi kultusz nem képes újratermelni önmagát. Gyávaságot takar, mert a főnök nem tudja mérlegelni, hogy előbb-utóbb meghal, vagy távozni kényszerül. Viszont ahogy távolodunk a demokráciától, úgy feledkezünk meg annak céljáról, hogy mindenkinek legyen jövője. Ebből következik, hogy a demokrácia az ország vezetésének bátor módja. A személyi kultusz az adott ország megsemmisítésének gyáva formáját jelenti.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9114424334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Bates dö Hól 2018.12.05. 00:06:33

@Homyak: ez a válasz a legtisztábban megmutatja, hogy mi a gond : "Az, hogy agresszívan propagálja a nyilt társadalmat, a liberális demokráciát, a kapitalizmust."

csak azt nem értem, hogy miért szégyellik kimondani, hogy : "én diktatúrában akarok élni!"... sokkal korrekebb lenne...

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 00:07:55

@balcán maxval bircaman:

1) honnan a faszomból tudnád te, hogy a világ kisemberei mit ünnepelnek, te mongolFidióta elmebeteg?!

2) van minimum itt pár kisember minimum, aki nem ünnepli

miketbeszéltek 2018.12.05. 00:08:57

@balcán maxval bircaman: "a liberális demokráciát, a kapitalizmust."
Az általad istenített despotikus, kommunista/feudalista nézetekkel szemben a politikai (nem erkölcsi!) liberalizmus és kapitalizmus hozta meg emberek millióinak az emberhez méltó életszínvonalt, és az emberhez, mint Isten képmásához illő szabadságot....

Sir Bates dö Hól 2018.12.05. 00:09:40

@paraszthajszal: a telibaszott kurva anyádnak ajánlgassál ilyen linkeket baribaszó ner-cseléd!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 00:10:20

@Tangooo: Bayerrel nem az a baj, hogy mocskos a beszéde, hanem az, hogy egy idióta, geci, embertelen faszfej állat.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 00:18:17

@Tangooo: Bayerrel nem az a baj, hogy mocskos a beszéde, hanem az, hogy egy idióta, geci, embertelen faszfej állat.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 00:20:10

@rallus: tehát elismered, te Fideszes geci, hogy az emberek kétmilliárd forintnyi felajánlását NEM a károsultak házainak restaurálására fordította a geci Orbán.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 00:22:09

@rallus: tehát elismered, te fidióta görény, hogy az emberek mintegy kétmilliárd forintnyi felajánlását NEM a károsultak házainak helyreállítására fordította a geci Orbán.

köszönjük, ennyi, kérek egy kávét!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 00:23:30

@rallus: persze, Fidióta, Soros maga hordja ki az újságot az egész világon. hajnali -3 órakor kel minden nap!:)

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 00:26:22

@Gandosz: az összes ilyen kommentelő te vagy. más nincs.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 00:28:42

@Cycmen: akkor Sorosnak csak az a dolga, hogy német egyetemet hozzon Magyarországra. a hülyeséged elég magas labda volt, nem is szerepel ez a baromság, még orbán ostoba törvényében sem, akkora idiótaságot írtál.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 00:31:42

@Gandosz: a nácik is úgy kezdték, hogy betiltották a dolgokat, a végén akasztófán végezték egy nürnbergi tornateremben. Orbán is így fog járni.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 00:33:59

@rallus: " sorolj fel néhány amerikai CEU diplomást, akit a mindenható szabadpiacon foglalkoztatnak horribilis javadalmazással!"

egy naplopó CEU dilomást mindenképpen érdemes megemlíteni: Kovács Zoltánt, a Fidesz szóvivőjét. egy geci fasz.

Részletek Kovács Zoltán, Fideszes szóvivő életrejazából, aki rendszeresen pocskondiázza a CEU-t, holott ott végzett, Sorostól sok ösztöndíjat kapott. De odaszarik a saját fészkébe ez a faszfej.

2002. június: PhD diploma a CEU-n
1996. október-1999. szeptember: PhD ösztöndíj a CEU-n (”The Political Image of the Habsburg Monarchy in Great Britain, 1749-56”)
1995. június-1996. október: ’Pre-Doctoral Fellowship’ CEU
1994. október-1995. október: Soros/Foreign & Commonwealth Office ösztöndíj, Oxford, (Queen’s College)
1993: kitüntetéses történészdiploma a Kossuth Lajos Tudományegyetem, MA diploma a CEU-n
1992-1993: MA tanulmányok a Közép Európai Egyetemen (CEU, Budapest College, History Department, Kontler László irányítása alatt)

1996-1999: PhD ösztöndíj, CEU, Budapest, History Department
1996-1999: Central European University, History Department, PhD ösztöndíj
1995-1996: Pre-Doctoral Fellowship, CEU
1994-1995: egy éves Soros/Foreign &Commonwalth Office Scholarship, Oxford, The Queen’s College

1992-1993: MA ösztöndíj a Közép Európai Egyetemen (CEU)

www.kormany.hu/hu/a-kormanyszovivo/kovacs-zoltan-eletrajza

és egy Soros ösztöndíjast is, Orbán Viktort, aki soha az életben nem dolgozott.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 00:37:08

@Androsz: hét ez mondjuk Magyarországhoz képest eléggé világsajtó.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 00:38:33

@Androsz: a jobbik kussol, az értelmes része hangos. látom, neked a kétbites dolgok már nem mennek!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 00:40:37

@John Brennan: " A cikkben nyilatkozók egyikének sincs szabadpicaci állása."

A Fidesz melyik naplopójának van?!

Részletek Kovács Zoltán, Fideszes szóvivő életrejazából, aki rendszeresen pocskondiázza a CEU-t, holott ott végzett, Sorostól sok ösztöndíjat kapott. De odaszarik a saját fészkébe ez a faszfej.

2002. június: PhD diploma a CEU-n
1996. október-1999. szeptember: PhD ösztöndíj a CEU-n (”The Political Image of the Habsburg Monarchy in Great Britain, 1749-56”)
1995. június-1996. október: ’Pre-Doctoral Fellowship’ CEU
1994. október-1995. október: Soros/Foreign & Commonwealth Office ösztöndíj, Oxford, (Queen’s College)
1993: kitüntetéses történészdiploma a Kossuth Lajos Tudományegyetem, MA diploma a CEU-n
1992-1993: MA tanulmányok a Közép Európai Egyetemen (CEU, Budapest College, History Department, Kontler László irányítása alatt)

1996-1999: PhD ösztöndíj, CEU, Budapest, History Department
1996-1999: Central European University, History Department, PhD ösztöndíj
1995-1996: Pre-Doctoral Fellowship, CEU
1994-1995: egy éves Soros/Foreign &Commonwalth Office Scholarship, Oxford, The Queen’s College

1992-1993: MA ösztöndíj a Közép Európai Egyetemen (CEU)

www.kormany.hu/hu/a-kormanyszovivo/kovacs-zoltan-eletrajza

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 00:42:21

@John Brennan:

szerinted Kovács Zoltán komisszár?!

Részletek Kovács Zoltán, Fideszes szóvivő életrajzából, aki rendszeresen pocskondiázza a CEU-t, holott ott végzett, Sorostól sok ösztöndíjat kapott. De odaszarik a saját fészkébe ez a faszfej.

2002. június: PhD diploma a CEU-n
1996. október-1999. szeptember: PhD ösztöndíj a CEU-n (”The Political Image of the Habsburg Monarchy in Great Britain, 1749-56”)
1995. június-1996. október: ’Pre-Doctoral Fellowship’ CEU
1994. október-1995. október: Soros/Foreign & Commonwealth Office ösztöndíj, Oxford, (Queen’s College)
1993: kitüntetéses történészdiploma a Kossuth Lajos Tudományegyetem, MA diploma a CEU-n
1992-1993: MA tanulmányok a Közép Európai Egyetemen (CEU, Budapest College, History Department, Kontler László irányítása alatt)

1996-1999: PhD ösztöndíj, CEU, Budapest, History Department
1996-1999: Central European University, History Department, PhD ösztöndíj
1995-1996: Pre-Doctoral Fellowship, CEU
1994-1995: egy éves Soros/Foreign &Commonwalth Office Scholarship, Oxford, The Queen’s College

1992-1993: MA ösztöndíj a Közép Európai Egyetemen (CEU)

www.kormany.hu/hu/a-kormanyszovivo/kovacs-zoltan-eletrajza

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 00:43:36

@balcán maxval bircaman: a magyarok többsége kapitalizmust akar, úgyhogy kuss!, kétharmad!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 00:44:20

@Laciiiii55: Részletek Kovács Zoltán, Fideszes szóvivő életrajzából, aki rendszeresen pocskondiázza a CEU-t, holott ott végzett, Sorostól sok ösztöndíjat kapott. De odaszarik a saját fészkébe ez a faszfej.

2002. június: PhD diploma a CEU-n
1996. október-1999. szeptember: PhD ösztöndíj a CEU-n (”The Political Image of the Habsburg Monarchy in Great Britain, 1749-56”)
1995. június-1996. október: ’Pre-Doctoral Fellowship’ CEU
1994. október-1995. október: Soros/Foreign & Commonwealth Office ösztöndíj, Oxford, (Queen’s College)
1993: kitüntetéses történészdiploma a Kossuth Lajos Tudományegyetem, MA diploma a CEU-n
1992-1993: MA tanulmányok a Közép Európai Egyetemen (CEU, Budapest College, History Department, Kontler László irányítása alatt)

1996-1999: PhD ösztöndíj, CEU, Budapest, History Department
1996-1999: Central European University, History Department, PhD ösztöndíj
1995-1996: Pre-Doctoral Fellowship, CEU
1994-1995: egy éves Soros/Foreign &Commonwalth Office Scholarship, Oxford, The Queen’s College

1992-1993: MA ösztöndíj a Közép Európai Egyetemen (CEU)

www.kormany.hu/hu/a-kormanyszovivo/kovacs-zoltan-eletrajza

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 00:45:31

@Homyak: Kína túl jó nki, ennek az idiótának Észak-Korea kell!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 00:47:16

@paraszthajszal: Részletek Kovács Zoltán, Fideszes szóvivő életrajzából, aki rendszeresen pocskondiázza a CEU-t, holott ott végzett, Sorostól sok ösztöndíjat kapott. De odaszarik a saját fészkébe ez a faszfej.

2002. június: PhD diploma a CEU-n
1996. október-1999. szeptember: PhD ösztöndíj a CEU-n (”The Political Image of the Habsburg Monarchy in Great Britain, 1749-56”)
1995. június-1996. október: ’Pre-Doctoral Fellowship’ CEU
1994. október-1995. október: Soros/Foreign & Commonwealth Office ösztöndíj, Oxford, (Queen’s College)
1993: kitüntetéses történészdiploma a Kossuth Lajos Tudományegyetem, MA diploma a CEU-n
1992-1993: MA tanulmányok a Közép Európai Egyetemen (CEU, Budapest College, History Department, Kontler László irányítása alatt)

1996-1999: PhD ösztöndíj, CEU, Budapest, History Department
1996-1999: Central European University, History Department, PhD ösztöndíj
1995-1996: Pre-Doctoral Fellowship, CEU
1994-1995: egy éves Soros/Foreign &Commonwalth Office Scholarship, Oxford, The Queen’s College

1992-1993: MA ösztöndíj a Közép Európai Egyetemen (CEU)

www.kormany.hu/hu/a-kormanyszovivo/kovacs-zoltan-eletrajza

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 00:47:51

@paraszthajszal:

ilyen "remekművek" is születnek a CEU-n.

Részletek Kovács Zoltán, Fideszes szóvivő életrajzából, aki rendszeresen pocskondiázza a CEU-t, holott ott végzett, Sorostól sok ösztöndíjat kapott. De odaszarik a saját fészkébe ez a faszfej.

2002. június: PhD diploma a CEU-n
1996. október-1999. szeptember: PhD ösztöndíj a CEU-n (”The Political Image of the Habsburg Monarchy in Great Britain, 1749-56”)
1995. június-1996. október: ’Pre-Doctoral Fellowship’ CEU
1994. október-1995. október: Soros/Foreign & Commonwealth Office ösztöndíj, Oxford, (Queen’s College)
1993: kitüntetéses történészdiploma a Kossuth Lajos Tudományegyetem, MA diploma a CEU-n
1992-1993: MA tanulmányok a Közép Európai Egyetemen (CEU, Budapest College, History Department, Kontler László irányítása alatt)

1996-1999: PhD ösztöndíj, CEU, Budapest, History Department
1996-1999: Central European University, History Department, PhD ösztöndíj
1995-1996: Pre-Doctoral Fellowship, CEU
1994-1995: egy éves Soros/Foreign &Commonwalth Office Scholarship, Oxford, The Queen’s College

1992-1993: MA ösztöndíj a Közép Európai Egyetemen (CEU)

www.kormany.hu/hu/a-kormanyszovivo/kovacs-zoltan-eletrajza

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 00:48:45

@törppicur: káderképző:

Részletek Kovács Zoltán, Fideszes szóvivő életrajzából, aki rendszeresen pocskondiázza a CEU-t, holott ott végzett, Sorostól sok ösztöndíjat kapott. De odaszarik a saját fészkébe ez a faszfej.

2002. június: PhD diploma a CEU-n
1996. október-1999. szeptember: PhD ösztöndíj a CEU-n (”The Political Image of the Habsburg Monarchy in Great Britain, 1749-56”)
1995. június-1996. október: ’Pre-Doctoral Fellowship’ CEU
1994. október-1995. október: Soros/Foreign & Commonwealth Office ösztöndíj, Oxford, (Queen’s College)
1993: kitüntetéses történészdiploma a Kossuth Lajos Tudományegyetem, MA diploma a CEU-n
1992-1993: MA tanulmányok a Közép Európai Egyetemen (CEU, Budapest College, History Department, Kontler László irányítása alatt)

1996-1999: PhD ösztöndíj, CEU, Budapest, History Department
1996-1999: Central European University, History Department, PhD ösztöndíj
1995-1996: Pre-Doctoral Fellowship, CEU
1994-1995: egy éves Soros/Foreign &Commonwalth Office Scholarship, Oxford, The Queen’s College

1992-1993: MA ösztöndíj a Közép Európai Egyetemen (CEU)

www.kormany.hu/hu/a-kormanyszovivo/kovacs-zoltan-eletrajza

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2018.12.05. 01:39:32

@Sir Bates dö Hól: "bármely teológiai szak sokkal inkább lehetne »káderképző«, nekem mégsem jutna eszembe soha így minősíteni egyiket sem..."

Pedig igazán helyesen tennéd. Sőt, azokra akár még a "komisszárképző" kifejezés is alkalmazható lehet. A vallást sem tudom sokra becsülni, de az egyház az igazi teher. A liberálisok valószínűleg csak azért nem mutatják az antiklerikalizmus egyértelműbb jeleit, mert könnyen lehetne belemagyarázni a vallásellenességet, ami tabu, főleg amióta a muszlimok a jó emberek. De én a katolikus egyházban nem tudom nem látni a világi hatalmát is féltő elnyomószervezet jegyeit.

Az, hogy Soros egyeteme "káderképző", természetesen egy sarkítás. De nem alaptalan, tekintettel arra, hogy a CEU képzési területeinek jelentős része világnézetalapú, a szubjektivitást kizárni nem tudó ismeretágazatokban található. Mondhatnánk, hogy az, hogy az egyetemet Soros alapította, már nem meghatározó tényező, de a CEU oktatóinak és hallgatóinak egy része az utóbbi években agresszív neoliberális, illetve migránspárti közéleti akciók támogatójaként tette ismertté magát. Magyar egyetemektől eddig nem kellett megszoknunk azt, hogy politikai irányvonalak agitátoraként szerepeljenek. Hiszen tudományt oktatnak, ugye, ami objektív, ennek megfelelően apolitikus.

A CEU részvétele a közéletben a liberalizmus eszmei terjesztőjeként, ez az, ami kilóg a sorból. A CEU pedig testületileg a liberális ellenzéki hozzáállás nyílt színi szorgalmazója lett, az erre örökké kész fiatalokat mozgósítva. Lehet, hogy Amerikában ez megszokott dolog, de ez nem Amerika, a tudomány fogalmához itt még társul a barokk-kori reformációs bölcsesség felé törekvés hagyománya, ötvözve a technikai modernizmussal. Az egyetemisták hagyományosan a magukat mindenkinél okosabbnak hívő fiatalok mozgalmasodásra hajlamos csapatának szerepét próbálgatják, de a CEU oktatói, elítélhető módon, az egyetem képviseletében szervezőként tűnnek fel közöttük. Ha az egyetem pártossá teszi magát, akkor részévé válik a pártharcoknak, és itt ma a liberális kisebbség minden nap megharcol a többség ellenszenvéért.

Habony Árpád. 2018.12.05. 02:01:39

"A világsajtóban hatalmas a felháborodás a CEU miatt, a politika a kezeit tördeli"

Semmi kozunk hozza, ez az O problemajuk. Nekunk szemernyit sem kell megfelelni a liberalis elvarasoknak, mert szamukra ugyis csak az volna elfogadhato, ha felkotnenk magunkat.

Most hátradőlök az ország 4 évig újra biztonságban 2018.12.05. 02:16:41

"ahol a kormány lehetetlenné tett bármiféle ellentmondást politikájával szemben és rátehénkedett az élet minden szeletére. "

Jó olvasni ilyen mondatokat. Orbánék megmondták Soroséknak, hogy huzannak a picsába, és dacára az évek óta tartó nemzetközi vernyákolásnak, úgy lett ahogy Orbánék akarták.
Ez komoly nemzetközi politikai GYŐZELEM. Óriási presztizs növekedés a kormánynak, országon belül és kivűl. Nem véletlen, hogy ujabb 3 %-ot erősödött a fideszt. Így jelenleg 3.2 millió ATOMBIZTOS szavazója van Orbánéknak.

Kunhallmi Agnes 2018.12.05. 02:28:12

::A washingtoni nyilatkozat szerint az intézmény ugyan eleget tett a hatalom által előírt minden feltételnek, a másik fél azonban erre nem bólintott rá.

Ugy van minden feltetelt teljesitettek.
Itt lathato: kepkezelo.com/images/hjegnlsko01rtigvsxlo.jpg
az Amerikai CEU, barmelyik orszagnak dicsosegere valna ha ilyen egyeteme volna, erthetetlen, hogy az Orbaneknak miert nem felelt meg.

Sir Bates dö Hól 2018.12.05. 03:02:23

@Androsz: a valláshoz való viszony, a hit sz'tem magánügy, a vallási szervezeteket meg mindig is rossz szemmel néztem, abból sosem csináltam titkot, hogy azokat elítélem, támogatásukat maximum, mint a bélyeggyűjtők vagy madarászok egyesületeit támogatnák, én a froi laïcité híve vagyok, horn soha el nem évülő bűneként tartom számon a vatikáni kiegyezést... moon az egyház mindig is az elnyomó államhatalom támasza volt...

ha bármi fogalmad van a társadalomtudományokról, akkor tudod, hogy ott az objektív jelző használata elég vicces (sz'tem semmi közöd nincs ezekhez, sz'al innen jöhet ez a dilettáns minősítés, nem sértésnek szántam)... az meg egyszerűen minősíthetetlen, hogy oktatóként bárki ne nyilváníthatna véleményt a gondolat- és szólásszabadság jegyében...

", a tudomány fogalmához itt még társul a barokk-kori reformációs bölcsesség felé törekvés hagyománya, ötvözve a technikai modernizmussal"
barokk-kori reformációs: te tudod, hogy mi a barokk és mi a reformáció?
azért ne írj választ, hogy kiröhögtesd magad, nyilván te sem gondoltad komolyan az utolsó bekezdést, hiszen az semmi más csupán bullshit... írd le egyszerűen, hogy örülsz, hogy elment a ceu, mert téged kiver a víz sorostól (vagy más okból, de az igazat írd le, ha veszed a fáradságot, hogy nekem válaszolsz, akkor tisztelj meg már azzal, hogy nem baromságokat írogatsz... azzal ne is gyere, hogy komolyan gondolod az utolsó bekezdésed, mert vagy hazudsz, vagy teljesen debil vagy (ezt az előző kommentjeid viszont kizárják))...

Sir Bates dö Hól 2018.12.05. 03:13:37

@Most hátradőlök az ország 4 évig újra biztonságban: "Ez komoly nemzetközi politikai GYŐZELEM. Óriási presztizs növekedés a kormánynak, országon belül és kivűl."

te egy igazi buta paraszt vagy. mi a faszomtól lenne presztízs egy kormánynak az, ha az általa hozott döntés végrehajtatik? ez a minimum te tanulatlan, ostoba bugris... te olyan hülye vagy, hogy még a kurva anyádba sem küldelek el, szánnivaló ner-cseléd... szerinted, ha a saját ingatlanodon belül felrúgod a purdédat, akkor attól nő a presztízsed? azért nem basz nyakon senki, mert nem érdekli a szomszédot, anyádmajma...

Pelso.. 2018.12.05. 05:03:35

@Most hátradőlök az ország 4 évig újra biztonságban: "Óriási presztizs növekedés a kormánynak, országon belül és kivűl. "

Tombol a sötétség.

Gandosz 2018.12.05. 05:51:42

@math0: Ebben a történetben a Ceu a náci, Orbán az, aki be akarja tiltani a náci párt káderképzőjét. Ezért ünnepli hősként a világ normális része.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.05. 05:53:06

@Homyak:

Nézőpont kérdése csak ez. Számomra a legrosszabb diktatúra éppen a liberális demokrácia.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.05. 05:58:45

@ember100:

A nyilt társadalom azért rossz, mert a közösség atomizálódik, elveszti gyökereit.

A liberális demokrácia azért, mert egy törpe kisebbség uralmát jelenti.

A kapitalizmus meg azért, mert az önzés, a kizsákmányolás undorító társadalma.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.05. 06:04:49

@ember100:

A túlóra kérdése bonyolult. Alapvetően nemkívánatos dolog, de mindenképpen a kisebb rossz szabályozni, mint szabályozatlanul hagyni.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.05. 06:09:13

@math0:

Nyitott szemmel járok a világban, sokat olvasok.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.05. 06:10:02

@miketbeszéltek:

Az életszínvonalnak sok köze nincs a politikához, vedd észre.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.05. 06:12:31

@math0:

Nem az elődeink.

A nácizmus próbálkozás volt a liberalizmus ellen, ez tény, de hibés alapokról, így nem lehetett sikeres. Ami pozitív volt a nácikban, azt maga a náci vezetés semmisítette meg még 1934-ban.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.05. 06:13:39

@math0:

A magyarok többsége abszolút baloldali, s utálja a kapitalizmust.

John Brennan 2018.12.05. 06:27:06

@math0: Ezzel elismerted, hogy a Ceut káderképzőnek tartod.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 08:14:02

@Gandosz: Aki nem olyan idióta, görény fasz, mint te, az nem hazudik akkorát, mit te. Orbán a náci. A nácik egyetemeket és tudósokat szoktak elüldözni, könyveket szoktak égetni. Nem az egyetemek a nácik, hanem akik elüldözik őket.

Továbbá nácik azok, és ez a definíciója, akik fajelméleti alapon üldöznek más népeket. Orbán ezt csinálja.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 08:15:04

@balcán maxval bircaman: te tátott szájjal jársz a a faszerdőben, egy elmebeteg idióta autista vagy. te nem tudod felfogni a világot.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 08:16:52

@balcán maxval bircaman: a magyarok többsége kapitalizmust akar, és nem illiberális diktatúrát.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 08:18:14

@balcán maxval bircaman: A kapitalizmust eltörölni 1 párt akarja, 1%-a van. te kis Thürmer Gyula bérenc!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 08:20:51

@Most hátradőlök az ország 4 évig újra biztonságban: "Orbánék megmondták Soroséknak, hogy huzannak a picsába, és dacára az évek óta tartó nemzetközi vernyákolásnak, úgy lett ahogy Orbánék akarták.
Ez komoly nemzetközi politikai GYŐZELEM. "

Hitler is gy kezdte, aztán még annyiszor "győzött", hogy a végén főbe lőtte magát, és benzinnel égették el. Még sírja sincs.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 08:22:05

@Habony Árpád.: ha kussban maradnátok, és a szellemi szinteteknek megfelelően a szőlőt kapálnátok, az lenne a jó az egész országnak.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 08:24:21

@Androsz: "Magyar egyetemektől eddig nem kellett megszoknunk azt, hogy politikai irányvonalak agitátoraként szerepeljenek. "

1956 a Műegyetemről indult, te idióta fasz!

erre nem tudtál válaszolni:

Részletek Kovács Zoltán, Fideszes szóvivő életrajzából, aki rendszeresen pocskondiázza a CEU-t, holott ott végzett, Sorostól sok ösztöndíjat kapott. De odaszarik a saját fészkébe ez a faszfej.

2002. június: PhD diploma a CEU-n
1996. október-1999. szeptember: PhD ösztöndíj a CEU-n (”The Political Image of the Habsburg Monarchy in Great Britain, 1749-56”)
1995. június-1996. október: ’Pre-Doctoral Fellowship’ CEU
1994. október-1995. október: Soros/Foreign & Commonwealth Office ösztöndíj, Oxford, (Queen’s College)
1993: kitüntetéses történészdiploma a Kossuth Lajos Tudományegyetem, MA diploma a CEU-n
1992-1993: MA tanulmányok a Közép Európai Egyetemen (CEU, Budapest College, History Department, Kontler László irányítása alatt)

1996-1999: PhD ösztöndíj, CEU, Budapest, History Department
1996-1999: Central European University, History Department, PhD ösztöndíj
1995-1996: Pre-Doctoral Fellowship, CEU
1994-1995: egy éves Soros/Foreign &Commonwalth Office Scholarship, Oxford, The Queen’s College

1992-1993: MA ösztöndíj a Közép Európai Egyetemen (CEU)

www.kormany.hu/hu/a-kormanyszovivo/kovacs-zoltan-eletrajza

rallus 2018.12.05. 08:25:32

Kár lelkesedni, mert az osztrákok majdnem olyan érzékenyen reagálnak az erőviszonyok változására, mint a románok..
Jobb, ha Gyuri bácsi elkezdi kifürkészni a következő helyszínt. Afrikában és Ázsiában még korai, mert 5-6 éven belül nem tud valamennyi ott élő Európába jönni, bármennyire igyekszik az EU.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 08:25:59

@Androsz:

"@Sir Bates dö Hól: "bármely teológiai szak sokkal inkább lehetne »káderképző«, nekem mégsem jutna eszembe soha így minősíteni egyiket sem..."

Pedig igazán helyesen tennéd. "

Akkor az idióta Orbán miért nem az egyházi egyetemeket záratja be?! És te miért nem azért ugrálsz, hogy zárja már be őket?! Azért, mert egy idióta faszfej vagy.

midnightcoder2 2018.12.05. 08:50:14

@balcán maxval bircaman: "Az, hogy agresszívan propagálja a nyilt társadalmat, a liberális demokráciát, a kapitalizmust."

Amit Soros bácsi és a CEU is képvisel az sem nem liberális sem nem demokrata és kapitalizmust is csak nyomokban tartalmaz.

midnightcoder2 2018.12.05. 08:51:23

@rallus: Az mindenesetre érdekes kérdés, hogy vajon a CEU miért egy régi nyugati országba ment mondjuk a szlovákok, románok, csehek vagy lengyelek helyett.

rallus 2018.12.05. 09:39:39

@midnightcoder2:
Régi vicc: mit kell csinálni, ha egy bankár kiugrik az ablakon? Ugorj utána! Ebben üzlet van!

Cycmen 2018.12.05. 10:40:54

@midnightcoder2: "Az, hogy agresszívan propagálja a nyilt társadalmat, a liberális demokráciát, a kapitalizmust."

Amit Soros bácsi és a CEU is képvisel az sem nem liberális sem nem demokrata és kapitalizmust is csak nyomokban tartalmaz.""""...........................................................................................................................................................Vedd már észre, hogy mára senki nem azt propagálja amit névleg képvisel!
Liberális, demokrata, jobboldal, baloldal, mind mind egy behatárolható lefektetett jelentésű fogalom. Na most az eredeti jelentéséhez képest nézd meg, hogy mit tesznek a magukat annak nevező alakulatok.

törppicur 2018.12.05. 11:58:39

@math0: biz'Isten nem értem, amit válaszoltál nekem. Pontosabban azt nem értem, mire válaszoltál.
De ha már Kovács Zoltán, úgy kezded, hogy Közép-Európai Egyetem, az nem lehet, hogy marad Budapesten?

Sir Bates dö Hól 2018.12.05. 13:35:29

@balcán maxval bircaman: "Nézőpont kérdése csak ez. Számomra a legrosszabb diktatúra éppen a liberális demokrácia."
bazme, a liberális és toleráns emberek között is gyűlölködhets és imádhatsz akár egy faszt is istenként, legfeljebb nem állnak szóba veled; ha ez hiányzik, akkor ezt írd le... ettől pont nem nevezhető diktatúrának...

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.05. 13:50:31

@Sir Bates dö Hól:

Mi köze a liberalizmusnak a toleranciához?

Mi köze az antiliberalzmusnak a gyűlölködéshez?

Diktatúra az, ha nem a népszuverenitás dönt, se a hagyomány.

Sir Bates dö Hól 2018.12.05. 15:40:47

@balcán maxval bircaman: ha nem érted, nem én fogom elmagyarázni, nem vagyok kisállatidomár...

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2018.12.05. 16:36:26

@Sir Bates dö Hól: "ha bármi fogalmad van a társadalomtudományokról, akkor tudod, hogy ott az objektív jelző használata elég vicces"

Persze, hogy tudom, de megpróbáltam udvarias lenni, és megengedően mértéktartó. Igaz, a szociológia sok matekot használ, de még mindig nem látszik képesnek megmérni a megmérhetetlent, viszont a közgazdaság-tudományban olyan felismerésekért adnak Nobel-díjat, amelyekért szerintem úgyszólván elég lett volna megkérdezni egy ravasz francia parasztot vagy török bőrdíszmű-kereskedőt. A filozófia és az objektivitás eleve nem illeszthető össze, de ha ezek művelői azt látják, hogy elfogult vagyok a természettudományok objektív jellege irányában, akkor megsértődhetnek.

Kár, hogy a "barokk-kori reformációs" hasonlatomat nem értetted. Barokk-kori ÉS reformációs egyszerre, bennem ez a hasonlat született meg annak érzékeltetésére, amit ebben a pillanatban a tudományos kutatás tradíciókövetésről jellemezhetőnek éreztem, érdekes keverékként. Visszaemlékezve egy-két gimnáziumi és egyetemi tanárom stílusára is. Hozzátéve, hogy a reformáció nem csak a vallás területére korlátozódott, hanem markáns tudományos irányváltást is megindított. Ha a hasonlat neked nem tetszik, mondd azt, de a gorombáskodás szerintem fölösleges.

Ha kicsit őszintébb véleményt akarok írni a tárgyalt jelenségről, akkor azt mondhatnám, hogy a természettudományok oktatási intézményektől eleve zokon veszem, ha belepofáznak a politikába – nálunk nem is igen szokás –, egy társadalomtudományokra szakosodott egyetem hallgatói persze azt érzik, hogy ők mindent jobban tudnak, mellesleg ők néven is tudják nevezni a politika és a politizáló közélet összes évezredes emberi mocsokságát és hülyeségét. Az, hogy ők harcoskodnak, ősrégi hagyomány, egyébként is még ifjak, hevesek. Az, hogy konkrét politikai párt mögé felsorakozva rendeznek megmozdulásokat, már nem olyan ügyes dolog, de még ifjak, ezért terelhetők. A baj az, hogy egy magát magas nemzetközi rangúnak minősítő egyetem oktatói is konkrét pártpolitikai és hangsúlyozottan, agresszívan kormányellenes agitátorként jelennek meg az ifjak között, annak ellenére, hogy nekik tudniuk illene, hogy a politikai hullámok sokkal rövidebb életűek, mint amekkora rálátással egy társadalomtudománynak rendelkeznie kellene, viszonylagos objektivitást és mértéktartást megcélozva, nos, az már csúnya hiba. És adódik az a közvélekedés, hogy amikor az egyetem alapítója és támogatója egy nagy horderejű, nemzetközileg is nagy felfordulást okozó világjelenségben nyíltan felvállalt szerepében komoly ellentétben áll a jelenlegi magyar kormánnyal, az egyetem hangosan politizáló oktatóinak viselkedésével összecsengve, akkor az oktatók, és az általuk mozgósított ifjak talán nem is puszta tudományos igényú megfontolásból teszik mindezt, hanem a támogatójuk valamilyen iránymutatásának követésével. Egyszerűsítve: az oktatók engedelmeskednek a kormányellenes gazdájuknak, és hozzájuk hasonlóan pártos diákokat képeznek ki. A CEU ezzel itthon kilóg a sorból, és ezért külön figyelmet vonnak magukra. Ezt ők is tudják, és mégis folytatják az agitátorságot. Most erről mit lehet gondolni? Káderképző, ezt mondtam erre, sarkítva, de kifejezve egy függő viszony eredményeként várható és látható folyamat jellegét. Én ezt látom, sokan mások is ezt látják, és csak egy ilyen moth0 féle kretén mondja erre automatikusan, hogy én nyilvánvalóan a Fidesz vagy a kormány megvezetett, ostoba propagandafogyasztója vagyok, ő viszont gondolkodó ember, mindenki más szembe megy a helyes menetiránnyal. A fogalmazásmódomból érezhető, hogy igyekszem távol tartani a szavaimat az elfogultságtól.

miketbeszéltek 2018.12.05. 16:41:49

@balcán maxval bircaman: "Az életszínvonalnak sok köze nincs a politikához, vedd észre."
Te vedd észre, hogy -ha csak nem tör fel az olaj a kertben,- akkor az a politikai rendszer, amely lehetővé teszi, ösztönzi és jutalmazza a vállalkozást;, az szabadít fel olyan kreativitást, amely létrehozza a fejlődést-az életszínvonalban is.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.05. 16:53:11

@miketbeszéltek:

Ösztönüzhetsz bármit, ha az idegen tőke kilopja az országból a profitot. Soroljak neked olyan országokat, melyek a mérvadó liberális szervezetek szerint tökéletes liberális demokráciák és ezzel együtt jóval a magyar szint alatt vannak?

miketbeszéltek 2018.12.05. 17:25:53

:-) Akkor a legnagyobb kilopók rothadó kapitalizmusában mégis jól élhetnek a dolgozók? (Vagy ragaszkodva kommunizmusból itt maradt világfelfogásodhoz: a proletár munkásosztály?)

Sir Bates dö Hól 2018.12.05. 18:11:54

@Androsz: valóban felesleges a gorombáskodás, ha öncélú, viszont anélkül mindezt leírtad volna?;-)... más a természettudomány vagy műszaki tudomány és más a bölcselet, ezt nem vitathatjuk, én tisztelem a mérnököket, fizikusokat, kémikusokat, etc., de nekem nincs kisebbrendűségi komplexusom velük szemben, miként egyetlen más szakemberrel szemben sem, az az ő szakterülete, ott és akkor ő van a hierarchia csúcsán, ellenben bölcsészeket/jogászokat/történészeket/stb. inkább gondolkodni tanítják (ebből ne azt, hozd ki, hogy erre mások képtelenek!); s sz'tem minden korszakos felfedezés egy idea manifesztálódása...

az elvek melletti kiállást pedig nem gondolom pártpolitikai nyilatkozatnak, ellenben az ügyészség, számvevőszék, köztestületek kézivezérelt pártkatonákkal való feltöltését igen kártékonynak gondolom...

[persze, a barokk csupán egy reakció volt a klérustól (mely az államhatalom részét képezte) a hatalmi monopóliumát támadó reformáció kihívásaira - melyhez inkább a forradalmi innovációs újra való törekvést gondolom jelzőként (bár igaz, hogy az alapokhoz visszatérést hírdetve), míg a barokkal kapcsolatban értem a kényszerű , és emiatt hipokrita, fejlődést, az újítást a status quo megtartásával egyidejűleg, de, mint látjuk, ez önmagában hordozza antaginozmusát is... a természettudomány is a bölcslkedők okán fejlődött]

A Helsinki Bizottság gyilkosok, bűnözők jogait véd 2018.12.05. 19:37:54

A világsajtó is elkezdte pedzegetni, hogy mi a francot is csinál Soros janicsárképzője. Még néhány év, és teljesen megszűnik a Ceu, vagy kiüldözik Bécsből, vagy elhal magától. Amik meg itt maradtak nálunk magyar képzések, az nem tudja fenntartani magát, mert kicsi a diáklétszám. Legfeljebb vegetálnak majd évenként 2-3 diákkal, akinek ösztöndíjat is adnak.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.05. 22:36:18

@balcán maxval bircaman: "Mi köze a liberalizmusnak a toleranciához?"

kérdezd meg az ápolódtól!

mgdé 2018.12.05. 23:45:37

@Cycmen:

Mondd, kedves Helgácska testvér, arról meg tudnál velünk osztani némi infót, hogy az a kib@cott bátor Héjjas testvér pontosan hol is szállt hősiesen szembe a túlerőben támadó megszálló román csapatokkal? Még valahol a Tiszántúlon, a Tiszánál, Bp. határánál, vagy hol is? Nem emlékszem sajnos ...

A szintén példakép-bátor Csapajev elvtárs legalább hősi halált halt.
Dicsőség a hősöknek! :P

Tudod,
"Itt fekszünk, vándor vidd hírül a spártaiaknak:
Megcselekedtük, amit megkövetelt a haza"

Na!

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 06:30:20

@math0:

@math0:

Aki nem náci, az hogy lehet nácizmusban örökös?

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 06:31:47

@math0:

Hagyományos, premodern társadalom.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.06. 10:24:56

@balcán maxval bircaman: az diktatúra volt. költözz valami elmaradott országba, ahol ezt még megtalálod!

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 10:31:14

@math0:

Én biztos nem vagyok az.

A nácizmus kb. azt jelenti: a liberális demokrácia és a kapitalizmus meghaladása nemzeti, faji alapú közösségi értékrend alapján.

Én mint antinacionalista és antirasszista ezt nem tudom sehogy se elfogadni. Ami meg értelmes volt a nácizmusban, azt éppen ők maguk semmisítették meg 1934-ben.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 10:31:56

@math0:

A királyság, a rendi társadalom diktatúra?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.06. 16:31:56

@balcán maxval bircaman: Orbán a politikájában egy nagyon masszív, faji alapú megkülönböztetést alkalmaz. Orbán náci.

ha te nem volnál náci, akkor kizárt lenne, hogy a Fideszre szavazz,a mely náci párt.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 16:35:12

@math0:

Hol a faji megkülöböztetés?

De még ha ez igaz is lenne, az se igazolná a náciságot. A legtöbb rasszista nem náci.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.06. 17:03:01

@balcán maxval bircaman: hát mondjuk néger menekültet vizsgálat nélkül visszadobnak a határon, makedón bűnözőt Orbán be is csempészik. ez faji megkülönböztetés.

vagy muszlim menekültet visszadobnak a határon, keresztény menekültet Orbán maga csempészik az országba. ez mondjuk vallási megkülönböztetés, de ezt is lehet nácizmusnak nevezni. és nem jobb. törvénytelen is.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.06. 17:04:30

@balcán maxval bircaman: a királyságban nincs általános választójog, nincs általános választhatóság jog, sőt, még választás is csak ritkán van, tehát diktatúra. minden szokásosan diktatúrának felsorolt diktatúránál nagyobb diktatúra.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.06. 17:06:10

@balcán maxval bircaman: a királysághoz képest például a szovjet tanácsköztársaság kurvára demokratikus, hiszen bárki jelölhető volt, aki párttag volt, minimum, de néha még nem párttagok is, és általános választójog volt.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 17:09:07

@math0:

Csak hát ez nem igaz. Senkit se fogadnak be vagy utasítanak el csak faji, nemzeti, vallási alapon.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 17:11:00

@math0:

A választás hiánya nem feltétlenül diktatúra.

A premodern társadalmak 95 %.ában nem volt választás, mégis kevés volt közülük diktatúra.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 17:12:15

@math0:

A szovjet rendszerben a Párt vezette az országot, s a választásoknak alig volt jelentőségük.

Kádár alatt is így volt: nem a Parlament döntött, hanem a Párt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.06. 17:18:47

@balcán maxval bircaman: de, Orbán befogadott 2000 keresztényt, továbbá a déli határon vallási és faji alapon dobják vissza a menekülteket

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.06. 17:19:26

@balcán maxval bircaman: a királyságban nincsenek választások, sokkal diktatórikusabb.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.06. 17:20:11

@balcán maxval bircaman: "A választás hiánya nem feltétlenül diktatúra."

de. a diktatúra a demokrácia ellentéte, a demokrácia leglényegesebb eleme a választások.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 17:24:27

@math0:

Mint mondtam, a demokrácia hiánya nem feltlenül a diktatúra.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.06. 18:14:56

@balcán maxval bircaman: de. a magyarok többségének az. a te idiótaságod nem érdekel minket. továbbá a magyarok többségének a demokrácia hiánya nagy rossz. a te egyéni idiótaságod megint nem érdekel minket.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 18:44:13

@math0:

Akkor semmi gond, hiszen Mo-on demokrácia van.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.06. 20:26:22

@balcán maxval bircaman: hazudsz is meg terelsz is. Fideszes görény vagy, megint csak ide jutottál.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.07. 05:37:00

@math0:

Már megint érvek nélkül maradtál...

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.07. 10:27:29

@balcán maxval bircaman: hazudsz. pont, hogy te maradtál érvek nélkül. az utolsó kommented hazugság is volt, és nem is ez volt a kérdés.
süti beállítások módosítása