B1 blogcsaládSzegénységi bizonyítvány a magyar szociális politikának - Bécsből

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. december 03. - Szelestey
  • Az idegenellenes populizmus könnyen átcsaphat antiszemitizmusba, és igen veszélyes a történelem újraírása is - figyelmeztet a Zsidó Világkongresszus elnöke;
  • Trump tekintélyelvű vezetőkkel cimborál, így elősegíti, hogy azok lebontsák országukban a demokráciát. A lengyel kormány most pl. a sajtószabadságnak ront neki, á la Orbán;
  • Lauder: A magyar kormány antiszemitizmusában nincs semmi új, legfeljebb az, hogy Orbán Netanjahuval takarózik

 

Profil

profil_ujsagcimlap.png

A Zsidó Világkongresszus elnöke aggodalommal figyeli a populizmus és a nacionalizmus előretörését főleg Kelet-Európában, mert az együtt jár az idegenellenességgel, és a harag gyorsan átfordulhat antiszemitizmusba. Ezzel a módszerrel már sok helyen győzni tudtak az ilyen pártok Mint mondta, sikerüket az USÁ-ban megakadályozták a demokratikus intézmények, annál inkább nyomulnak viszont egynémely európai államban. Ennek oka talán az, hogy az itt élő emberek könnyebben lépre mennek a jobbos, populista pártok csábítása nyomán. Az antiszemita előítéletek pedig azért hatnak, mert felnőtt egy új nemzedék, amely már nem tapasztalta meg, mi is az a holokauszt, így nem is gyanítja, hová fajulhatnak a szélsőjobboldali ideológiák. Súlyosbítja a helyzetet az anyagi egyenlőtlenségek fokozódása, és amikor a tovatűnő jólétről van szó, a populisták szívesen teszik a zsidó népet felelősség a gondokért.

Lauder úgy gondolja, hogy az öreg földrészen jelenleg a jobboldali pártok forradalma zajlik, annak minden lehetséges következményével. Ausztriát illetően pedig kétli, hogy Kurz kancellár képes még ellenőrizni a kisebb koalíciós partner FPÖ-t, miután az egyre több területre terjeszti ki a csápjait. Márpedig igen szűk a mezsgye az antiszemitizmus és a demokráciaellenesség között. És a szólásszabadságra hivatkozva a világhálón sem szabad eltűrni a zsidók elleni támadásokat. Európa még nem ismerte fel ezt a veszélyt, és lehet, hogy mire felébred, már késő lesz.

Arra a megjegyzésre, hogy Orbán Viktor egészen nyíltan meglovagolja az antiszemita kliséket a maga politikai céljai számára, lásd a Soros elleni kampányt, az elnök úgy válaszolt, hogy a miniszterelnök ugyanakkor jó kapcsolatokat tart fenn Izraellel. A régi trükköt veti be, hogy ti. egyetlen embert vesz célba. A történelmet ugyanakkor veszélyes újraírni, de nemigen tudni, miként lehetne megállítani az ilyesfajta politizálást. A kormányok nem látják, mit tehetnének a neonácik ellen, pedig így kezdődtek a dolgok egy évszázada is. Nagy baj, hogy sok európai államban nem csinálnak semmit a jelenség ellen. Az interjúalany külön kiemelte, milyen nagy bajnak tekinti a jogállamiság hiányát, és azt, hogy jó pár országban túl gyenge a hatalom, így nem tudja kézben tartani a dolgokat.

 

Guardian

guardian.png

A lap szerint Amerikának választania kell az idősebbik Bush, illetve Trump világképe között, mert a most elhunyt elnök segített megteremteni a békésebb világ politikai infrastruktúráját, mai utódja viszont az autokraták világába vinne vissza bennünket. Az első alatt ért véget a hidegháború, Európa újraegyesült, a világ jó pályára állt rá. De napjainkban éppen ezek az eredmények kerültek veszélybe. A Fehér Ház mai lakója nem egyszerűen a tekintélyelvű politikusok oldalára áll, hanem meggyengíti a demokratikus szövetségeseket. Ezzel párhuzamosan egyre több vezető gondolja úgy, hogy az erő dönti el, kinek van igaza, nem fontos a nemzetközi együttműködés és az emberi jogokat meg kell hagyni a filozófusoknak. Az autokrata büntetlenség erősödő érzetét jól illusztrálta, amilyen barátságosan Putyin  megölelte a szaúdi koronaherceget a G20-as csúcson.

Trump lépései aláássák az amerikai demokráciát és egy veszedelmesebb világhoz vezetnek. A másik oldalon vannak a demokraták, Merkeltől Trudeau-ig, akik kiállnak azokért az alapvető dolgokért, amelyeknek köszönhetően a Föld ma megnyugtatóbb hely, mint volt. Csakhogy ők immár védekezésre kényszerülnek. A demokrácia felmorzsolódik Magyarországtól kezdve Törökországon és a Fülöp-szigeteken át, Lengyelországig. És amerikai irányítás nélkül a demokráciák nehezen tudnak egyesülni a tekintélyelvű hullám ellen. Szerencsére az Egyesült Államok nem azonos az elnökkel és egyre többen szállnak szembe a politikus diktátori stílusával, nemzetközi nemtörődömségével. A néhai Bush ezzel szemben úgy gondolta, hogy ha az USA az élre áll, az csodás dolgokat hozhat. Olyan világot, amelyben a népek felismerik, hogy felelősséggel tartoznak a békéért és igazságért, ahol az erős tiszteli a gyengét.

 

Die Welt

die_welt.jpg

A varsói kormány a sajtószabadságot fenyegeti, amikor azt hangoztatja, hogy vissza kell állítani a hazai többségi tulajdont a lengyel médiapiacon. Így látja a helyzetet vendégkommentárjában a Gazeta Wyborcza külpolitikai rovatvezetője. Az elemzés rámutat, hogy a nemzeti-konzervatív hatalomnak terhére vannak a független szerkesztőségek, azokat ellenségeinek tekinti. A miniszterelnök nemrégiben kijelentette, hogy a sajtó 80 %-a a PiS ellenfeleinek a kezében van, és heves támadásokat intéz a párt ellen. A hivatalos Varsó számára a képlet egyszerű: berlini vagy washingtoni politikusok nyomást gyakorolnak az érintett, külföldi kézben lévő kiadókra, és már meg is jelennek a Lengyelországot bíráló cikkek. Igaz, az elméletet semmi sem támasztja alá, de hónapok óta mennek a követelések a média visszalengyelesítésére. Vagyis, hogy orosz mintára sajátítsák ki. A külföldi gazdákat pedig ajánlatokkal bombázzák, hogy adják el tulajdonrészüket. Orbán Viktor ezzel a módszerrel tudta kikapcsolni a szabad magyar sajtót.

Ám a képbe belezavart, hogy a varsói amerikai nagykövet védelmébe vett egy tévét, amely ellen a hatalom átfogó támadást indított, meglehetősen átlátszó ürüggyel. A PiS politikusainak elállt a szavuk, mert ezt nem várták ideológiai szövetségesüktől egy liberális orgánum esetében. Álmukban sem gondolták, hogy az amerikaiaknak a sajtószabadság fontosabb bármi másnál, és Trumpnak pl. eszébe nem jutna, hogy a titkosszolgálat ügynökeit küldje nemszeretem újságírók lakására, ahogyan az Lengyelországban történt. Mellesleg a televízió egy amerikai cég tulajdona. Így várható volt a washingtoni reakció, csakhogy a lengyel vezetést oly mértékben eluralta a gyűlölet a független médiával szemben, hogy képes volt kockára tenni még az USÁ-hoz fűződő kapcsolatot is. A diplomata kiállása után persze kénytelen volt visszakozni. De aligha tanult a leckéből. Fontos választások jönnek és egyre nagyobb gondot okoznak a kormányzati botrányokat leleplező sajtómunkások. Erősödik a kísértés, hogy elhallgattassák őket. És nem lehet várni, hogy az amerikai nagykövet majd mindenkit megvéd közülük.

 

Kurier

kurier.jpg

Egyre több kelet-európai hajléktalan keres Bécsben menedéket a téli hideg elől, annál is inkább, mert Magyarország nemrégiben igen szigorú törvényt hozott ellenük. Így várhatóan csak egyre többen lesznek, noha számuk már így is jó megkétszereződött az utóbbi 5-6 évben.  A helyzet miatt külön szállást jelöltek ki az olyanoknak, akiknek nincs tb-jük és nem kaphatnak semmiféle szociális juttatást. A menedéken három hónapig maradhatnak, ezalatt élelmet adnak nekik.

A magyar hatóságok eddig is igen kemények voltak a földönfutókkal, de most még rosszabbra fordultak a dolgok. Akiről két figyelmeztetés után harmadszor is azt állapítják meg, hogy életvitelszerűen tartózkodik az utcán, azt 90 napra becsukják. Ezért sokan már a jogszabály életbe lépte előtt az osztrák fővárosban menekültek. Az egyik otthon vezetője azt mondja, ezek az emberek pontosan tudták, mi vár rájuk odahaza. Amúgy 5 éve Magyarországról érkezik a legtöbb hajléktalan. Jelenleg úgy áll, hogy a melegedőkben már csak minden 4. osztrák, a többiek külföldiek. Nagyon megugrott mostanában a szlovákok aránya is, aminek az az oka, hogy otthon nem sok segítségre számíthatnak, továbbá diszkriminálják a romákat. Egyébiránt egyre több a román is, köztük soknak van háza, de nincs pénze azt fűteni.

Az egyik bécsi illetékes úgy érzékelteti a dolgokat, hogy akik jönnek, azok tudják, hogy sokat nem kaphatnak, de Bécsben még emberek lehetnek. És hogy a hatóságok senkit sem hagynak megfagyni az utcán. A főváros hatóságai tisztában vannak azzal, hogy nem tudják megoldani a magyar vagy szlovák szociális gondokat, de azért egy ágyat minden Keletről érkező rászorulónak fenntartanak.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8014414522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.03. 05:42:05

Vannak, akik neonácikról álmodnak. De a valóság más.

LKerekes 2018.12.03. 06:33:30

Ennyi baromságot sorozatban és állandóan, amit ti írtok!
Kész csoda.
És csodálkoztok, hogy egyre kevesebb a szavazótok.

paraszthajszal 2018.12.03. 06:58:29

„Arra a megjegyzésre, hogy Orbán Viktor egészen nyíltan meglovagolja az antiszemita kliséket a maga politikai céljai számára, lásd a Soros elleni kampányt, az elnök úgy válaszolt, hogy a miniszterelnök ugyanakkor jó kapcsolatokat tart fenn Izraellel. A régi trükköt veti be, hogy ti. egyetlen embert vesz célba.”

Ez kemény kérdéseket vet fel Lauder úrék számára. Lauder úrék számára az EGYETLEN bizonyíték a magyar kormány antiszemitizmusára, hogy a kormány Soros György üzelmeit támadja.

Ugyanakkor többek között a jelenlegi izraeli kormányfő, Netanjahu nemcsak Orbán mellett állt ki, hanem ugyanúgy szóvátette Soros izraeli felforgató, romboló tevékenységét:
„Januárban jelentette be az izraeli kormány, hogy elkezdik Afrikába visszadeportálni a főleg szudáni és eritreai bevándorlókat, akik jelenleg Izraelben élnek. A terv ellen kampány indult, amelyet több NGO indított. Köztük olyanok, amelyek kapnak pénzt a New Israel Fundationtől, amelyet Soros György pénzel.
Benjamin Netanyahu, izraeli miniszterelnök ezt kihasználva gyorsan ki is jelentette, hogy az egész deportációt ellenző kampány mögött Soros áll”
ttp://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-blames-Soros-for-Israel-anti-deportation-campaign-540640 > 24.hu/kulfold/2018/02/05/netanyahu-sorost-latja-az-izrael-ellenes-kampany-mogott/

Most akkor Netanjahu is antiszemita?!

Sőt: „Sorosról tudni, hogy bár zsidó, de Izrael- és cionizmus-ellenes. Régóta támogat az országban olyan szervezeteket, amelyek egyszerre küzdenek a jogállamiságért és kritizálják a jobboldali pártokat, köztük a kormányzó Likudot.”
24.hu/kulfold/2018/02/05/netanyahu-sorost-latja-az-izrael-ellenes-kampany-mogott/

Régóta „tudjuk” a magyarországi libsi újságíróktól, hogy aki harcosan anticionista, Izrael-ellenes, az valójában antiszemita. Sőt, ezt a hülyeséget állítólag a 2014-16 közötti francia miniszterelnökkkel, Manuel Vallsszal is megismételtették:
[Valls 2014-ben] „Erős és egyértelmű szavakkal, a francia kormány részéről először nyilvánította ki, hogy a világszerte gyorsan terjedő anticionizmus valójában nem más, mint álságos köntösbe bújtatott, durva, radikális antiszemitizmus.”
tev.hu/az-anticionizmus-valojaban-radikalis-antiszemitizmus/

Ezek szerint valójában maga Soros is antiszemita??!

A 888 leleplező cikke a téma tágabb kontextusáról: 888.hu/article-a-libsik-szerint-izrael-antiszemita

rallus 2018.12.03. 07:08:07

Ezt a Lauder urat vezető szíjon kellett volna vezetgetni a Sukoró ügy miatt Budapesten, de mivel a feddhetetlenek klubjába tartozik, ez fel sem merülhetett... Így könnyű bátornak lenni...

élveteg 2018.12.03. 09:34:58

Akkor Lauder arra valami magyarázatot hogy ugyan miért itt ebben az antiszemita kormányú országban tartják a Makkabi játékokat ? Mazochisták ?

Gandosz 2018.12.03. 09:56:44

Tisztességesebb dolog lett volna számokkal alátámasztani a Bécsben lévő magyar hajléktalanokról szóló részt. 2 emberről van szó, vagy hatról? A minősítések pedig ("Bécsben még emberek lehetnek") vérlázítóan primitívek.

Gandosz 2018.12.03. 10:09:39

@Gandosz:
Megnéztem a cikket.
"Amúgy 5 éve Magyarországról érkezik a legtöbb hajléktalan."

Hazugság. Három év adatai vannak, mindegyik alapján Románia az első. 2012-ben és 2015-ben Magyarország a második volt, 2017-ben Szlovákia mögött a harmadik helyre szorult.

Cycmen 2018.12.03. 10:53:58

"Az idegenellenes populizmus könnyen átcsaphat antiszemitizmusba, és igen veszélyes a történelem újraírása is - figyelmeztet a Zsidó Világkongresszus elnöke;"

Érdekelne, hogy az elnök úr negatív véleményében országunkról, mennyi szerepet játszik a bűncselekményekben bővelkedő befektetésének megfúrása?

Cycmen 2018.12.03. 11:05:23

"Egyre több kelet-európai hajléktalan keres Bécsben menedéket a téli hideg elől, annál is inkább, mert Magyarország nemrégiben igen szigorú törvényt hozott ellenük. "

Höhö! Ez úgy hangzik mintha kivégző osztag elé állítanák őket, közben meg próbálják beterelni meleg szállóra hogy ne az utcán dögöljenek (meg). Skandalum!
Eleve ennek a libsi jóemberkedő hülyeséghalmaznak is van egy bájos kamufaktora. Elképzelem a magatehetetlen összehugyozott részeg rongyos csövest ahogy felszáll a Wienervalzerre, mert itt báncsák! Reális döntés tőle! Hihetően hangzik!

Dickon 2018.12.03. 11:42:22

Valaki megtudná mutatni, hogy az eredeti cikkben:
kurier.at/chronik/wien/obdachlosigkeit-wien-springt-fuer-oestliche-nachbarstaaten-ein/400341925
hol szerepel ez a mondat:
"Amúgy 5 éve Magyarországról érkezik a legtöbb hajléktalan."

Vagy volna valaki aki az eredeti cikkben szereplő grafikon alapján ezt igazolná?

Cycmen 2018.12.03. 12:00:40

@Dickon: Szigorúan véve mindenki hajléktalanként érkezik, kivéve a lakókocsisokat.

FCUK13 2018.12.03. 12:17:49

@Dickon: ott van az, csak neked szelektív a látásod. ha nem lenne ott, akkor Szelestey elvtárs meg a b1 hazudna, és azt ugye tapasztalatból tudjuk, hogy elképzelhetetlen :)

F1 L M 2018.12.03. 15:37:07

Az a jobbikos libsi szardarab most zsidózott egy kiadósat. Arról is idefoshatnátok valamit.

F1 L M 2018.12.03. 15:40:55

@LKerekes: Csodálom hogy te még veszed a fáradságot és végigolvasod ezt a szennyhalmazt amit ez a szelesti ideokád napról napra. Nekem erre se időm se türelmem.

F1 L M 2018.12.03. 15:46:03

@Dickon: Ne keresd. Az igazság odaát van. :-)

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2018.12.03. 18:46:07

@Dickon:
Az eredeti cikk nettó csúsztatás, aztán még toldottak is rajta. Kiderül belőle, hogy Bécsben feleannyi hajlléktalan férőhely sincs, mint Budapesten (1690 szemben a budapesti közel 4000-rel), de ezt úgy tálalják mintha ők találták volna fel a hajléktalanszállót

A cikk szerint sokaknak egyébként van saját lakásuk pl. Romániában, csak "nem tudják" fűteni. Vagy nem akarják a rokonaikat terhelni. Pedig mindig azt olvasni a libsi sajtóban, mennyire családbarátok a romák ...

Nagy Anita Sv 2018.12.03. 18:48:46

@Gandosz: Igen, a masodik mindenkeppen jobb.......

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2018.12.03. 19:04:25

A Profil interjúja Lauderrel egyébként egész korrektnek mondható, nem így Lauder és a szemlézés. Abból indul ki, hogy az európai zsidók alig 20 %-a érzi biztonságban magát, ami csak fele a korábbinak. A Sorossal egy követ fújó Lauder agya persze nem az iszlám bevándorlásra pattan rá, hanem a szélsőjobbozás árad belőle, akármit kérdez a riporter

Így arra is rákérdeznek, hogy az anticionista antiszemitizmus a baloldalra jellemző, de ugyanazt az egyenszöveget nyomja erre is az elmeszesedett agyú vén trotty hogy szélsőjobb
süti beállítások módosítása