B1 blogcsalád



Macron szerint a nacionalizmus ismét szétszakíthatja Európát

Nemzetközi sajtószemle

2018. november 02. - Szelestey
  • A francia kormány a Salvini-Orbán-találkozóról készült felvétellel győzködi a franciákat, hogy menjenek el szavazni a jövő májusban, hacsak nem akarják, hogy Európa ismét a múlt felé forduljon.
  • Az amerikai energiaügyi miniszter budapesti útja ad nyomatékot annak a washingtoni követelésnek, hogy Magyarország fejezze be a zavaros üzleti ügyeket Oroszországgal, lásd Paksot.
  • Orbán Viktor már szinte totális ellenőrzést gyakorol a sajtó fölött és nagy a veszély, hogy a magyar állapotok az európai demokrácia jövőjét jelzik, viszont a kormány valószínűleg értene abból, ha megvonnák az uniós támogatások egy részét.

Le Figaro

le_figaro.jpg

A francia államfő csak még jobban kiemelte, milyen fontosak a jövő májusi választások, amikor egy lapinterjúban arról beszélt: napjainkban a földrész helyzete igen sokban emlékeztet a két világháború közti időszakra. Mint mondta, Európa megosztott – a félelem, a nacionalizmus visszatérte és a gazdasági válság következményei miatt, így szinte ugyanazt látni, mint az első világháború vége után. Azaz nyakunkon a veszély, hogy a földrészt szétszakítja a nacionalista lepra, valamint a külső hatalmak ármánykodása. Az újság hozzáteszi, hogy a politikus a nyilatkozattal megerősítette: a nacionalista populisták és a haladó erők küzdelmének tekinti az EP-választást. Ezzel egyidőben a francia kormányfői hivatal a közösségi hálón közzétett egy videót, amely mindenkit arra szólít fel, hogy járuljon az urnákhoz következő tavasszal. A felvételen Salvini és Orbán látható és a kísérő szöveg drámai hangon azt kérdezi: „Az egységet vagy a széthúzást akarod-e? Európa 2019 májusában megváltozik, tőled függ, milyen irányban”.   

Reuters

reuters.jpg

A jövő héten Magyarországra és több más közép-, illetve kelet-európai államba is ellátogat az amerikai energiaügyi miniszter, mert azt szeretné, ha a célországok a jövőben az orosz gáz és szén helyett az Egyesült Államoktól vásárolnának energiahordozókat. Perry Budapesten kívül Varsót, Kijevet és Prágát keresi fel és olyan kérdésekről kíván tárgyalni, mint a nukleáris energia, a digitális biztonság, valamint a szén- és földgázexport.  Washington külföldi piacokat keres a szene számára, mert a hazai fogyasztás 1983 óta nem volt ilyen alacsony, miután a hőerőművek egymás után zárnak be az olcsó földgáz miatt. Ukrajna és Lengyelország már belevágott az amerikai üzletbe. A lengyelek cseppfolyósított gáz vesznek, hogy csökkentsék függőségüket az orosz szállításoktól, noha ez esetben az ár magasabb a hosszú szállítás és a lehűtés költségei miatt. (Mint emlékezetes, a minap Washingtonban az illetékes külügyi helyettes államtitkár közvetve azt üzente Magyarországnak, hogy itt az ideje véget vetni a homályos orosz ügyleteknek - a szerk. megj.)

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

A kommentár úgy látja, hogy Európa vizsgázik: vagy még egyszer összekapja magát, vagy szétesik, Merkelnek pedig Macronnal együtt el kell döntenie, mit is akar, még mielőtt végleg lelép a színről. Éppen most 25 éves a Maastrichti Szerződés, amely az unió alapdokumentuma, ám semmi ok sincsen ünnepelni. A földrész olyan állapotban van, hogy ha valaki a nagy időkre akarna emlékezni, akkor azzal éppen az ellenkező irányba, a több nemzetállam, önzés és szabálynélküliség felé löki a dolgokat. Új jelenség ugyanakkor, hogy a magyar, lengyel, olasz és más EU-ellenes populisták sorsdöntőnek állítják be az EP-választásokat, illetve, hogy egyesek a kancellár távozását a Marconhoz fűzött remények túlhangsúlyozásával egyensúlyozzák. Ám ez így együtt igencsak holtpontot jelenthet. De nem okvetlenül.

Merkel feladhatná eddigi óvatosságát, mert a döntő kérdés az, hogy az EU ellent tud-e állni a széthúzó erőknek, vagy azok netán szétverik. Macron erre úgy válaszolt: a mag-Európa felé kell haladni, ami az unió megosztását jelentené. Berlin szeretné megőrizni az egységes szervezetet, de nincs válasza a magyar, lengyel és olasz provokációkra. A gyámoltalan szerződésszegési eljárások nem fognak elriasztani egy Salvinit. Ily módon meg kell kockáztatni, hogy valóban beszél-e a pénz. A német és a francia kormánynak még a választás előtt össze kell szednie az erejét, hogy a költségvetési kidolgozását egyértelműen összekösse a jogállami normák helyreállításával. A magyarok, lengyelek és olaszok érteni fogják a pénz nyelvét és végső soron csakis a jog tartja össze az uniót.

New York Times

new_york_times.jpg

Orbánnak nem tetszett, amit a sajtó le szokott hozni, ezért átvette az ellenőrzést a tömegtájékoztatásban. Ami Magyarországon történt, az árulkodik arról, milyen lesz a demokrácia jövője. Itt egy olyan országról van szó, amelyben inog a demokrácia, és egyre inkább a tekintélyelvűség kerekedik fölül. A miniszterelnök azzal nyerte meg a választást, hogy úgy állította be: az EU és Soros segítségével muzulmán migránsok törnek a magyar nemzetre.  Mostanában azután a média java része csak olyasmit közöl, ami megfelel a miniszterelnök populista programjának. Az Átlátszó úgy becsüli, hogy több mint 500 szerkesztőség van a politikus és barátai kezében, szemben a 2015-ös 23-mal. A legnagyobb sajtómogul az egykori felcsúti gázszerelő. De a Népszabadságot egyszerűen becsukták.

Más esetekben felvásárolták és belülről alakították át a megszerzett orgánumokat. Az Origo pl. napjainkban szinte kizárólag a felfordulást okozó bevándorlókkal és a Soroshoz kapcsolt összeesküvésekkel foglalkozik a szalagcímekben. Ugyanez a helyzet a Lokállal. Az állami hirdetések alapvetőek a szerkesztőségek számára, és ez megkönnyítette a hatalom számára a terjeszkedést. De szakmabeliek szerint a gyors átalakulásban a pénz mellett a félelem is szerepet játszott. Hogy ti. az újságírók féltek a munkájuk elvesztésétől. A Magyar Hang pedig azért tudja nehezen fenntartani magát, mert az emberek nem szeretnék, ha kitudódna, hogy előfizetnek a lapra. De azért a munkatársaknak így is összegyűlik a minimálbérre való. A kormányzati intézmények sajtótájékoztatóira azonban nem engedik be őket, legyen szó akár egy kórházról. A kérdéseikre sem kapnak választ.   

Magyarország azt bizonyítja, hogy bizonyos feltételek megléte esetén csak rosszabbodhatnak a sajtó elleni támadások, a következmény pedig az, hogy az emberek kikapcsolnak. A Pew felmérése szerint a magyar lakosság igencsak hajlik arra, hogy egyáltalán ne figyeljen oda a hazai hírekre.

The Times

the_times.jpg

Közép-Európában veszélyben van a sajtószabadság. Erre hívja fel a figyelmet Marius Dragomir, a CEU média tanszékének vezetője, aki szerint a szlovák újságíró meggyilkolása tanúsítja: nem csupán tekintélyelvű rendszerekben fenyegeti veszély a korrupció feltárásán dolgozó oknyomozó riportereket. A szabadság riasztó módon visszaszorul a térségben és erre ékes példa Magyarország. A hatalom 2010 óta átvette a média hatósági irányítását, vazallusokon keresztül uralja a köztévét és –rádiót. Már csak egy pár független szerkesztőség tartja magát, a többség a Fidesz érdekeit szolgálja. A régióról általában véve elmondható, hogy egyre gyakoribb a megfélemlítés, ami drámai módon beszűkítette a teret a szabad sajtó számára. Az itteni vezetőket felbátorítja Trump és Putyin, megvetéssel viszonyulnak a médiához. Korábban az állami felügyeletet a bíráló hangok elfojtására használták. Ám amint azt a magyar példa mutatja, itt olyan tisztogatás megy végbe, ami jó ideje nem fordult elő Európában.

New York Times

new_york_times.jpg

Egyelőre nincs nyilvánvaló összefüggés az új brazil elnök, illetve a nyugati populisták felemelkedése között, de aki kíváncsi a demokrácia jövőjére, annak meglehetősen rejtélyes, ami Németországban, illetve Brazíliában történik. Európában az olyanok, mint Orbán Viktor, vagy az AfD azzal jöttek fel, hogy nekimentek az EU-nak, valamint a bevándorlásnak, ám Bolsonaro egyik témát sem kapta fel. Ő keménykezű kormányzást ígér és a korrupció, továbbá a bűnözés elleni harcot hirdette meg.  Ám a világban tapasztalható populista irányzat a liberális demokráciával együtt járó gyengeségeket és feszültségeket hozza felszínre, sőt, be is döntheti a rendszert. Ilyenkor az emberek visszatérnek a többségi vezetéshez, amelyben ők szemben állnak a többiekkel. Latin-Amerikában ezt már ismerős.

Nagy különbség van aközött, ahogyan a liberális demokráciát tálalják, és ahogyan az működik. Ha ugyanis az intézmények nem tudják betölteni rendeltetésüket, akkor a tömegek elfordulhatnak a bürokratáktól és az elittől. Olyanokat választanak meg, akik azt ígérik, hogy leváltják az addig hatalmon lévő pártokat és személyes tekintélyükkel irányítanak. De sokszor igazából csak az érdekli őket, hogy megszerezzék az uralmat, ahogyan Berlusconi is tette. Természetesen olyankor is előfordulhat ugyanez, amikor a kormányok valami roppant népszerűtlent csinálnak. Pontosan leginkább ez váltotta ki Európában a mostani instabilitást, az eurozóna, illetve a migráció kapcsán. A nép úgy érzi, hogy nem veszik figyelembe az akaratát. Ez pedig megnyitja az utat a ravasz kívülállók számára, akik külföldi érdekeket tesznek felelőssé az előállt helyzetét – ilyenkor Soros sokszor népszerű célpont. Ugyanők nem győzik hajtogatni, hogy a népakaratot hajtják végre. Az unióra különben szintén könnyű rásütni az ellenség bélyegét.

Washington Post

washington_post.jpg

Ha politikusként szavazatokra van szükséged, mondd azt, hogy küszöbön áll a migránsinvázió, Európában ez már bevált. Egy héttel az időközi választások előtt Trump éppen azzal próbálkozik, hogy hatalmas hordának állítsa be azt a pár ezer embert, aki úton van az Egyesült Államok felé, állítólagos ismeretlen közép-keleti figurákkal a soraikban. Emiatt már több mint ötezer katonát vezényeltek ki a mexikói határra, miközben semmi sem bizonyítja, hogy bárki le akarná rohanni az országot, vagy terrorakció készülne. De az elnök módszere jól ismert Európából. A populisták számára ez a legjobb eszköz, hogy nyerjenek az urnáknál. Elég csak azt hirdetni, hogy veszély van, rá kell játszani a félelmekre.

Tessék csak megnézni, mit csinált Orbán Viktor! 2015-ben az országon több százezer menekült haladt, azonban maradni szinte senki sem akart, tekintetbe véve a szociális juttatások színvonalát és az ellenséges közhangulatot. A kormányfő azonban határkerítést emeltetett és a nyugati világban szinte páratlanul kemény migránsellenes jogszabályokat hozott, noha nem létezik az általa emlegetett veszély. És a stratégia bevált, a tömeg bevette, amit a politikus szajkózott. Ugyanakkor a dolog némiképp mókás, mert Magyarországnak külföldi munkáskézre van szüksége és jelenleg nem muzulmánokat igyekszik toborozni a határon túlról. A gazdasági helyzet miatt ugyanis sok magyar emigrált Nyugatra.   Ami pedig Trumpot illeti, sokan már jó ideje gyanítják, hogy az európai forgatókönyvet dobta be.

NZZ

neue_zurcher.jpg

A lap azt állapítja meg a Pew közvélemény kutató intézet legutóbbi adatai alapján, hogy Európai változatlanul keleti, illetve nyugati értékközösségre tagolódik, de érdekes módon napjainkban az olaszok, mintha a Kelethez tartoznának a vallás, a kisebbségek és a melegházasság megítélése alapján. Hiába telt el 30 éve a Vasfüggöny leomlása, illetve 14 év az EU bővítése óta, a két mentalitás továbbra is élesen különbözik. A felmérés során 34 európai államban 56 ezer embert kerestek meg. Keleten a megkérdezettek több mint fele nem volna hajlandó sem muszlimot, sem zsidót befogadni a családjába. A magyarok esetében az elutasítás aránya 21, illetve 57 %, míg a Nyugaton a többség kedvezően fogadná a lehetőséget. Az olaszoknál csupán 43 % válaszolt pozitívan a muzulmán rokonság eshetőségére, így nem véletlen, hogy a populista római kormány álláspontja a migráció ügyében ennyire közel áll a magyar és lengyel elutasítási fronthoz.

A vallási kisebbségek kapcsán nagyjából az a meghatározó, miként határozza meg egy ország a saját nemzeti identitását. Itt is látnivaló az éles kelet-nyugati választó vonal: minél fontosabb a vallás a nemzeti önértelmezésben, annál nagyobb a távolság a másként gondolkodókhoz képest. Nagy az elutasítás Keleten az egyneműek házasságkötésével szemben is, és ez vonatkozik a fiatalabb nemzedékekre is.

Der Standard

der_standard.jpg

Ausztria az unió érdekeivel megy szembe, amikor felmondja az ENSZ migrációs csomagját, hiszen Orbán pozícióit erősíti ily módon.  Vagyis hogy nemzeti döntéssel a lehető legnagyobb nemzetköz hatást éri el. Az, hogy Strache és Kurz követi a magyar példát, csupán arra jó, hogy kicsiny, és általában jelentéktelen államok a földrész kellős közepén a nemzeteken túllépő józan ész elutasításának előőrsei lesznek. Az osztrák kormány elhatározása mögött az húzódik meg, hogy ily módon kívánta értésre adni: részben megtagadja azt az Európát, amely a szabadság, a biztonság és a jog térségeként köti össze a tagállamokat. A migráció ügyében persze 3 éve látni, hogy az EU képtelen közös megoldásra, ami azonban az egyes államok érdekeinek hangsúlyozásából következik.

Orbán Viktor azok közé tartozik, aki elutasítja az emberközpontú együttműködést ezen a területen. Hogy az osztrák csatlakozás után most létrejön-e szakadár mozgalom az unión belül az európai választások előtt, azt hamarosan meglátjuk. Vannak rá jelek. Az FPÖ által hirdetett tétel, hogy ti. Ausztria nem bevándorló ország, ily módon immár a nagypolitika része lett. Ha ezt törvényekben is kifejezésre juttatják, azzal nagyot lépne hátrafelé az osztrák társadalom.

Die Presse

die_presse.jpg

Ausztria kilép az ENSZ készülő migrációs egyezményéből, ám a kommentár szerint a lépés árt az ország hírnevének. Egy kis állam ugyanis rá van szorulva a nemzetközi diplomáciára, arról nem is beszélve a konkrét esetben, hogy külpolitikai szempontokat mérlegelve nem tesz jót az ország érdekeinek, ha Kurz kancellár enged az FPÖ nyomásának, és Orbán, illetve Trump oldalára áll. Vagyis kockáztatja, hogy a jövőben mennyire tekintik megbízható partnernek, hiszen az osztrák diplomaták igen nagyo mértékben járultak hozzá a csomag kidolgozásához. Ráadásul itt egy olyan megállapodásról van szó, amely egyáltalán nem kötelező, hiába hivatkozik Bécs arra, hogy könnyen szokásjoggá válhat mindaz, amit a dokumentum tartalmaz. Szokásjog csak abból lesz, amit az államok tesznek, miközben a szöveg kifejezetten hangsúlyozza, hogy továbbra is az egyes kormányok határozzák meg saját migrációs politikájukat.

És cseppet sem igaz, amit Strache alkancellár lépten-nyomon hangoztat, hogy ti. az okmány emberi jognak nyilvánítaná a migrációt. Hallatlan, hogy a legfelső szinten terjesztenek egy ekkora propaganda hazugságot.  A megállapodás egyébként is csupán jelképes értékű, de láthatólag a belpolitikában pontokat hoz, ha szembeszállnak vele, hiszen az osztrák koalíció migránsellenes programmal nyert a választáson. Mégis teljesen értelmetlen otthagyni egy ilyen egyezséget, mivel az egy jottányit sem változtat a világon.

Le Monde

le_monde.jpg

Magyarországon még mindig téma a Trianoni szerződés: március 15-i beszédében maga Orbán Viktor mutatott ki összefüggést Nagy-Magyarország felbomlása és a migrációs válság között. A miniszterelnök persze gyakran szóba hozza az ország szétszakítását. Egy francia történésznő szerint más közép-európai államok is félnek a nemzethaláltól, illetve a nagyhatalmak áldozatainak tekintik magukat, de csakis a magyar közbeszédben szerepel a békeszerződés egyfolytában. Ugyanez a szakértő mutatta ki, hogy a Trianon valós sérülést okozott a magyarok történelmi tudatában. Ennek megfelelően Clemenceau-t az ország esküdt ellenségének tekintik. A szocializmus elfojtotta ezt az elégedetlenségét, de az a rendszerváltás után bumerángként tért vissza. Kormánybarát történészek és újságírók ráerősítnek a misztifikációra. Nincs megengedve semmilyen tudományos távolságtartás. A nyilvánvaló cél az, hogy nyitva maradjon a seb.  

FT

financial_times.jpg

A kritikusnak az jutott eszébe a Bánk bán, a Magyar Állami Operaház egyhetes new yorki vendégjátékának nyitódarabja kapcsán, hogy a mű nacionalista mondandója egybevág a turnét finanszírozó jobboldali kormány narratívájával. Ha a propaganda üzenni akart az előadással, akkor valószínűleg azt, hogy érthető, ha a nép vágyik a nacionalizmusra, legalábbis abban a formában, ahogyan azt az osztrák uralom alatt született darab bemutatja. Amúgy a produkció igencsak tetszett a szakembernek, aki azt írja, hogy ha a többi is ilyen lesz, akkor az nagyot lendít a társulat nemzetközi hírnevén, miközben felújítják a budapesti Operaházat, hála Orbánnak.  

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3614339269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Európai téridő 2018.11.02. 08:53:06

Kedves Lajos, a sulykolásból, a külföldre exportált balmédiai rinyálások visszaimportált változataiból kevesebb több lett volna. Túladagolás történt.

Tangooo 2018.11.02. 10:15:26

Azért nem röhejes, hogy az a Micron gyerek össze-vissza szarja magát egy kis ország miniszterelnökétől?

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.11.02. 11:27:22

@Tangooo: "össze-vissza szarja magát egy kis ország miniszterelnökétől?"

Egy faszt. Kell neki egy könnyen legyőzhető ellenség. Ugyanaz a taktika, mint amit a geci csinál, mikor nekitámad a legszerencsétlenebb hajléktalanoknak.

taga20 2018.11.02. 11:59:31

@Tangooo: ha egy csöpp geci kerül az EU-nk levesébe, akkor dobhatod ki az egészet a francba.

na ezt akarja többek között elkerülni macron.

és nem fosik a gazdádtól fityeszjobbágy!

Dickon 2018.11.02. 12:15:00

"A jövő héten Magyarországra és több más közép-, illetve kelet-európai államba is ellátogat az amerikai energiaügyi miniszter, mert azt szeretné, ha a célországok a jövőben az orosz gáz és szén helyett az Egyesült Államoktól vásárolnának energiahordozókat. ....
Ukrajna és Lengyelország már belevágott az amerikai üzletbe. A lengyelek cseppfolyósított gáz vesznek, hogy csökkentsék függőségüket az orosz szállításoktól, noha ez esetben az ár magasabb a hosszú szállítás és a lehűtés költségei miatt."

Köszönjük Mr. Perry, de nem élnénk a remek üzleti lehetősséggel.
:)
Talán, ha megtetszene fenyegetni minket, akkor...

"....emlékezetes, a minap Washingtonban az illetékes külügyi helyettes államtitkár közvetve azt üzente Magyarországnak, hogy itt az ideje véget vetni a homályos orosz ügyleteknek..."

...ja, hogy már megtetszett fenyegetni minket. Akkor meggondoljuk.

"Washington külföldi piacokat keres a szene számára, mert a hazai fogyasztás 1983 óta nem volt ilyen alacsony, miután a hőerőművek egymás után zárnak be az olcsó földgáz miatt."

Amúgy nagyon sajnáljuk, hogy nem tudják eladni a szenüket, de kapnánk a pofánkra a környezetvédőktől, a zöldektől, ha vennénk ebből a környezetszennyező energiaforrásból.
:)
Pláne ilyen drágán...
Megírná a B1...meg az Index...

Dickon 2018.11.02. 12:17:51

"Új jelenség ugyanakkor, hogy a magyar, lengyel, olasz és más EU-ellenes populisták sorsdöntőnek állítják be az EP-választásokat..."

Öööö, azt hiszem egy francia politikus, valami Macron nevű is sorsdöntőnek nevezte a jövő májusi EU-s választásokat. Teljesen újszerű...
:)

Dickon 2018.11.02. 12:19:32

"A magyarok, lengyelek és olaszok érteni fogják a pénz nyelvét és végső soron csakis a jog tartja össze az uniót."

:DDDDD

Csak a pénz tartja össze az uniót.

Dickon 2018.11.02. 12:26:13

"Orbánnak nem tetszett, amit a sajtó le szokott hozni, ezért átvette az ellenőrzést a tömegtájékoztatásban...
...Az Átlátszó úgy becsüli, hogy több mint 500 szerkesztőség van a politikus és barátai kezében, szemben a 2015-ös 23-mal."

Ööö, az Átlátszó azt akarja mondani, hogy 2015 előtt balliberális médiatúlsúly volt? Vagy azt, hogy a kormány több mint 477, Fidesz közeli szerkesztőséget hozott létre 2015 után?
:))

Akinek tv kell vegyen magának! (Medgyessy Péter, Magyarország miniszterelnökének ingyen reklámja a MédiaMarkt kérésére)
:)

taga20 2018.11.02. 12:28:28

@Dickon: te bazdmeg örülnél, ha szétesne az EU, és mindenki egymásnak esne?
eszednél vagy?

Dickon 2018.11.02. 12:31:18

"Nagy különbség van aközött, ahogyan a liberális demokráciát tálalják, és ahogyan az működik. Ha ugyanis az intézmények nem tudják betölteni rendeltetésüket, akkor a tömegek elfordulhatnak a bürokratáktól és az elittől."

:DDDD

Ó igen, és ha valaki ezeket a működésbeli hibákat észreveszi, szóváteszi, esetleg számon kéri, akkor az egy mocskos, nacionalista állat.

Amúgy szeretjük a bürokratákat meg az elitet...de tényleg...
:)

Dickon 2018.11.02. 12:34:46

"Ugyanakkor a dolog némiképp mókás, mert Magyarországnak külföldi munkáskézre van szüksége és jelenleg nem muzulmánokat igyekszik toborozni a határon túlról."

Szemben Nyugat-Európával, ahol valami rejtélyes okból kifolyólag menekülteknek hívják ezeket a békés, dolgos és szakképzett muzulmán munkavállalókat. Érthetetlen....

:))

Dickon 2018.11.02. 12:40:03

"Ausztria az unió érdekeivel megy szembe, amikor felmondja az ENSZ migrációs csomagját, hiszen Orbán pozícióit erősíti ily módon."

Meg az amerikaiak is, meg az ausztrálok is.
:)

"...Kurva ausztrálok! Rühellem azt az országot...vagy kontinenst...vagy akármit! Ott kéne atomot robbantani!" (Ford Fairlane)

:)

Dickon 2018.11.02. 12:52:36

"Egy francia történésznő szerint más közép-európai államok is félnek a nemzethaláltól, illetve a nagyhatalmak áldozatainak tekintik magukat, de csakis a magyar közbeszédben szerepel a békeszerződés egyfolytában. Ugyanez a szakértő mutatta ki, hogy a Trianon valós sérülést okozott a magyarok történelmi tudatában."

Talán azért, mert a szerződés egyik legnagyobb vesztesei vagyunk?
:)

És ehhez mit szól a történész hölgy?

index.hu/kulfold/2018/10/30/romania_es_moldova_egyesuleseert_gyujtenek_alairast/

kunzoo 2018.11.02. 13:00:31

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Óvatosan a jóslatokkal, mert itt a blogon olvastam hogy majd Renzi, Schulz, Merkel eltporja a csútidúcsét. Azóta erősen szopóágon vannak a fentebb említettek.

Dickon 2018.11.02. 13:02:01

"Clemenceau-t az ország esküdt ellenségének tekintik."

Csak egy okot mondjon a drága történészhölgy, és esküszöm, hogy szeretni fogom a jó Georges Benjamint.
:)

"A szocializmus elfojtotta ezt az elégedetlenségét..."

:DDDD
...és még sok más elégedetlenséget.

"Kormánybarát történészek és újságírók ráerősítnek a misztifikációra. Nincs megengedve semmilyen tudományos távolságtartás."

Pláne olyan tudományos távolságtartás nincs megengedve, mely rámutatna a szerződés nyilvánvaló igazságtalanságaira és hibáira.
:)

" A nyilvánvaló cél az, hogy nyitva maradjon a seb. "

Miközben a tudományos távolságtartás rámutatott arra, hogy jobb lenne már kussban maradni.
:)

F1 L M 2018.11.02. 13:10:27

"A francia kormány a Salvini-Orbán-találkozóról készült felvétellel győzködi a franciákat, hogy menjenek el szavazni a jövő májusban, hacsak nem akarják, hogy Európa ismét a múlt felé forduljon."
Pedig az a múlt mennyivel szebb mint a jelen.

F1 L M 2018.11.02. 13:20:00

Nem vagyok állandó olvasója ennek a szarnak, de írhatnátok arról is egy jó hosszú fröcsögős cikket, olyan címmel hogy Merkel az utolsókat rúgja.

alöksz róz 2018.11.02. 13:45:18

"Macron erre úgy válaszolt: a mag-Európa felé kell haladni, ami az unió megosztását jelentené." - szóval ez a macron az unió megosztásáért dolgozik.
és tapsoltok neki, nahát ez a macron haver, ez milyen jól akarja megosztani európát

alöksz róz 2018.11.02. 13:47:04

az meg micsoda pofátlanság már, hogy az ország esküdt ellenségét az ország esküdt ellenségének tekintik, felháborító.

paraszthajszal 2018.11.02. 15:02:32

„Mint emlékezetes, a minap Washingtonban az illetékes külügyi helyettes államtitkár közvetve azt üzente Magyarországnak, hogy itt az ideje véget vetni a homályos orosz ügyleteknek”

Homályos ügylet, vagy csak a szőlő savanyú, mert a drága amerikai LNG a kutyának sem kell.

A rezsicsökkentés alapja, hogy Magyarország attól veszi meg az energiát (vagy az atomerőműveket), aki a legkedvezőbb ajánlatot adja.

Az amerikaiaknak persze kéne a piac, de akkor menjenek lejjebb az árral; mert arra hiába számítanak, hogy a nemzeti kormány majd drágán vásárol náluk.

Persze D-209 vagy El Qró Feri (vagy az SZDSZ-es elvbarátaik) megvennék drágábban is, hogy csontig benyaljanak az amerikaiaknak, de szegény amcsik pechjére a nemzeti kormány a magyar emberek érdekeit nézi!

2018.11.02. 15:02:44

Soros után Trianon a legnagyobb gumicsont, amit dobálnak elénk.

2018.11.02. 15:47:05

@paraszthajszal:

Tévedsz! A lengyel PGNiG az elkövetkező 20 évben 2 millió tonnát vásárol az USA-tól.

2018.11.02. 15:48:51

évente 2 milliót.

taga20 2018.11.02. 15:49:11

@paraszthajszal: megint hazucc, tetves fityeszparaszt!

paraszthajszal 2018.11.02. 15:55:24

@dr. Irén Cunnesburry: Erről tudtam, de egyrészt ugye náluk van tengeri kikötő és LNG-terminál (így felettébb fura lenne, ha ők sem vennék) másrészt még így is csak politikai okokból versenyképes náluk az amerikai csepfolyósított gáz (a lengyelek történelmi okokból tényleg nagyon utálják a ruszkikat). Nálunk még ehhez képest pluszban rakódna rá az árra a magasabb szállítási költség.

A „kutyának sem kell” az előző hozzászólásban úgy értendő, hogy kevesebbet tudnak eladni, mint szeretnének.

@taga20: Mire is gondolsz, lypsykém?

taga20 2018.11.02. 15:57:33

@alöksz róz: te retardált fityeszork, te ma is arra vársz, hogy valaki felmossa veled a padlót?

téged szerintem a fityeszben is kutyába vesznek, me akkora redvás szardarab vagy.

taga20 2018.11.02. 16:02:34

@paraszthajszal: "A rezsicsökkentés alapja, hogy Magyarország attól veszi meg az energiát (vagy az atomerőműveket), aki a legkedvezőbb ajánlatot adja."

például erre gondoltam, jobbágykám.

2018.11.02. 16:02:48

@taga20:

Évente 2 millió tonnáról szólnak a hírek.

Dickon 2018.11.02. 16:03:44

@taga20:

Ha 1 köbméter gáz cseppfolyósítva a 600-ad részére zsugorodik és tudjuk, hogy egy köbméter gáz súlya mennyi, akkor ez valószínűleg tévedés...de inkább elírás.
Csak hasonlítási alapként Magyarország gázfogyasztása kb. 10 milliárd köbméter évente. (2016-ban 9,6 milliárd volt)

Ha mégis igaz, akkor baromi rossz üzletet kötöttek a lengyelek.
:)

taga20 2018.11.02. 16:05:12

@paraszthajszal: "A „kutyának sem kell” az előző hozzászólásban úgy értendő, hogy kevesebbet tudnak eladni, mint szeretnének."

ez már a nerszövegértés nálatok, vagy csak össze-visszahazudozol, és utána megmagyarázod?

tudom, nem volt taggyűlés anno.

2018.11.02. 16:07:02

@paraszthajszal:

A rizsa nem érdekel. Csak cáfoltam a "kutyának se kell" állításod.

"Történelmi okokból" mi is utálhatnánk az oroszokat.

taga20 2018.11.02. 16:10:16

@Dickon: haver, elég szép ámokot futottál délelőtt. gratulálok!:)

de erre nem válaszoltál.

te bazdmeg örülnél, ha szétesne az EU, és mindenki egymásnak esne?
eszednél vagy?

taga20 2018.11.02. 16:11:22

@dr. Irén Cunnesburry: miért kéne nekünk utálni a muszkákat?

:)))

2018.11.02. 16:13:47

@Dickon:

)))))))))))))))))))))))))))))))))

Orbán Viktor 2021 végére, 2022-re a Magyarországra importált gáznak már több mint a felét nem az oroszoktól, hanem inkább amerikai forrásból szeretné beszerezni.

www.atv.hu/belfold/20180220-szijjarto-2021-vegetol-amerikai-gazt-vasarolnank-a-lengyelektol

paraszthajszal 2018.11.02. 16:15:06

@dr. Irén Cunnesburry: „A rizsa nem érdekel. Csak cáfoltam a »kutyának se kell« állításod.”

Már magában a cikkben, a Reuters rovatban szerepelt, hogy a „lengyelek cseppfolyósított gáz vesznek, hogy csökkentsék függőségüket az orosz szállításoktól, noha ez esetben az ár magasabb a hosszú szállítás és a lehűtés költségei miatt”.

Én nyilván azt feltételeztem, hogy aki hozzászól a cikkhez, az elolvassa magát a posztot, és az idézet mondat ebben a kontextusban egyértelműen arról szólt, hogy a lengyeleken KÍVÜL senki nem vesz tőlük.

@taga20: Azt tudom, hogy te már egy-egy mondattal is bírkózol, de azért jóindulattal feltételeztem, hogy magát a posztot azért olvastad. Ha ebben tévedtem, mert ez neked már sok volt, akkor bocs.

taga20 2018.11.02. 16:19:07

@paraszthajszal: "bírkózol"

szakadok rajtad nerparaszt:)))

na hazudozzál még fogyatékos!

Dickon 2018.11.02. 16:22:24

@taga20:

:DDDD
Hülye kérdésre miért válaszoljak?

Mivel az uniót a pénz tartja össze, és úgy néz ki, hogy senki sem érdekelt a felbomlásban, nincs miért aggódnod.
Hogy én szeretném-e hogy az EU a levesbe menjen. Nem, de véleményem nem oszt nem szoroz ebben a kérdésben, mert mint írtam, nincs mitől félned, nincs ilyen opció.
Az, hogy eközben politikusok úgy nyilatkoznak, úgy beszélnek, mintha szétbaszni akarnád álmaid szövetségét, az lényegtelen.
Azt hiszem mindenki tanult a britek marhaságából, és most már ők is szívesen visszaszívnák a brexitet. Hát szívni azt fognak...

:)

paraszthajszal 2018.11.02. 16:24:41

@taga20: Örülök, ha jól szórakoztál, bár gyanítom, ebben a kannásbornak vagy a herbálnak nagyobb a szerepe, mint a kommentszekcióban folyó magasröptű társalgásnak.

„például erre gondoltam, jobbágykám”

Miért, szerinted kitől tudnánk olcsóbban venni a gázt, mint a ruszkiktól?

Dickon 2018.11.02. 16:27:27

@dr. Irén Cunnesburry:

:DDDD

Akkor majd jól megírja az Index, meg a B1, hogy azért lett drágább a lakossági gáz, mert a drága cseppfolyós gázt veszik ezek a hülye fideszesek, mert az Orbán be akar nyalni Trumpnak egy találkozó miatt...és mondjanak le, mert nem tudjuk kifizetni...stb...stb...
Te pedig írsz egy remek kommentet, hogy miért volt ez annyira szar üzlet, hogy még a Kongó delta országai is rajtunk röhögnek...pedig nekik még fűteni sem kell.

:)

taga20 2018.11.02. 16:32:38

@Dickon: ":DDDD
Hülye kérdésre miért válaszoljak?"

diki bazdmeg, ezután a mondatod után válaszoltál.
ne legyél má olyan fogyatékos, mint ez a faszparaszt nertársad itt, a hajszál!:)

u.i.: egyébként örülök, hogy nem a ruszki birodalomban képzeled el, ennek a szerencsétlen országunknak a jövőjét.

Dickon 2018.11.02. 16:33:04

@dr. Irén Cunnesburry:

Ja, és :
"....emlékezetes, a minap Washingtonban az illetékes külügyi helyettes államtitkár közvetve azt üzente Magyarországnak, hogy itt az ideje véget vetni a homályos orosz ügyleteknek..."
...azaz itt az ideje, hogy megvegyük azt, amit mondanak, amit adnak....hol írjam alá Mr. Perry...
:)))
Így megy ez, ha egy szövetség tagjai vagyunk. Vannak elvárások és kötelezettségeink...kerül amibe kerül.
:)

2018.11.02. 16:35:26

@paraszthajszal:

Elolvastam a posztot, aztán az ehhez köthető híreket, nemcsak a magyar portálokon. Időigényes, viszont szeretek képben lenni.

Dickon 2018.11.02. 16:40:44

@taga20:

Megsajnáltalak. Egész nap itt ültél, vártad, hogy írok neked én meg nem írtam.
:)

Amúgy, meg nincs ruszki birodalom. Már nincs. És elhiheted, hogy az sem jó, ha fityiszt mutatsz kelet felé és bár anyagilag nem mindig jársz jól, de csak a Nyugattal kereskedsz. Hidd el ha szopóágra kerülsz, legyen ez gazdasági, politikai vagy katonai gebasz, nem biztos, hogy a nyugati nagy testvérek megmentik a segged.
Ha a németeknek, a franciáknak és még sokaknak szabad és érdemes a ruszkikkal üzletelni, akkor nekünk is.

taga20 2018.11.02. 16:51:49

@Dickon: "Megsajnáltalak. Egész nap itt ültél, vártad, hogy írok neked én meg nem írtam.
:)"

sőt, egész októberben:)

"Ha a németeknek, a franciáknak és még sokaknak szabad és érdemes a ruszkikkal üzletelni, akkor nekünk is."

diki bazdmeg, te kevered az üzletelést a faszszopással! szerintem ne mennyé a piacra, me kurvára át fognak baszni! (remélem ismered a viccet!)

a geci úgy csinál, mintha magyarország putyin tartománya lenne.

Dickon 2018.11.02. 17:03:42

@taga20:

:DDD

Csak szólok, hogy a geci csinál úgy, mintha Magyarország az ő kis tulajdona, tartománya lenne. Tehát, ha voltál piacon és úgy adták el neked a töklámpásnak valót, hogy megfelelően faragva távol tartja a gonosz gyarmatépítő, birodalomteremtő politikusokat akkor átbasztak.
Inkább szerezz szavazókat a DK-nak és akkor nem kell úgy felriadnod, hogy Putyin van a garázsban a kismazdád helyett...és persze Orbán is a múlté...
:)

taga20 2018.11.02. 17:05:45

@paraszthajszal: vodkázom drága muzsikom, remélem nincs evvel gondod:)

egyébként, mesélj mi az a herbál!
me látom nagy szagértő lehecc, ahogy olvasom a hülyébbnél hülyébb kommentjeidet.

2018.11.02. 17:12:23

@Dickon:

Maradjunk tényeknél. Lengyelország Świnoujście-ben felépítette az első LNG terminált, épül a lengyel-szlovák gázvezeték, Nagykaposnál állnak az elosztóállomás falai.
Minden bizonnyal ez a két ország profitál majd az amerikai gáz európai kereskedelméből. Magyarország újra kimarad, lemarad.

taga20 2018.11.02. 17:15:42

@Dickon: "Csak szólok, hogy a geci csinál úgy, mintha Magyarország az ő kis tulajdona, tartománya lenne."

diki, nem lesz ebből bajod? pedig szerettem a zenédet:)

ja és a hatos nem olyan kicsi, enézést kérek!:))

paraszthajszal 2018.11.02. 17:20:38

@dr. Irén Cunnesburry: „Magyarország újra kimarad, lemarad.”

Speciel ha ránézel egy térképre, akkor kiderül, hogy nálunk pl. tengeri kikötő az nincs, így LNG-terminál se lesz, a lengyelek mellett még a horvátok jöhettek/jönnek szóba ilyen szempontból. Ahhoz viszont, hogy az infrastruktúrába való beruházás megérje, szükséges az, hogy elegen vegyék azt az amerikai gázt, amihez azért nem ártana, ha nem lenne sokkal drágább az orosznál… (Azt mondjuk lehet tudni, hogy pl. a németek pl. annó az olcsóbb ruszki gázra, az Északi Áramlatra építették az elképzeléseiket.)

@taga20: „vodkázom drága muzsikom, remélem nincs evvel gondod”

Nincs vele nagy gond, mindaddig amíg valaki mértéket tud tartani…

Arra meg nem reagáltál eddig, hogy akkor ki adja a gázt olcsóbban, szóval?

2018.11.02. 17:34:07

@paraszthajszal:

A megállapodás szerint a lengyel cég 20 százalékkal kevesebbet fog fizetni az USA-ból érkező gázért, mint az orosz energiahordozóért.

www.korkep.sk/cikkek/gazdasag/2018/10/19/lengyelorszag-amerikai-cseppfolyositott-gazt-fog-importalni

Dickon 2018.11.02. 17:34:25

@dr. Irén Cunnesburry:

Maradjunk a tényeknél. A tengerparttal, tengeri kikötővel rendelkező országok előnyben vannak. Tény, hogy a szállítás és a kétszeri átalakítás (gázból cseppfolyóssá, cseppfolyósból gázzá) miatt jelenleg az LNG drágább. Ha később, több piaci szereplő belépése után ez az ár csökken és partiba kerül az orosz vezetékes gázzal akkor az általad említettek nyerhetnek. Szomorú tény, hogy a horvát Krk szigetén létesítendő gázkikötő, melyet Magyarország is támogatott volna még sehol sem áll.
Majd az idő eldönti, hogy lemaradtunk vagy kimaradtunk-e.
De eltelhet bármennyi idő egy tény változatlan marad. A cseppfolyós gázt vagy gázzá átalakítva vezetéken, vagy (úristen!!) továbbra is cseppfolyósítva, közúton(úristen!!) kapjuk(amit később átalakítunk), tehet a földrajzi helyzetünk miatt mi mindig is többletköltséggel kell hogy számoljunk.

:)

Dickon 2018.11.02. 17:42:21

@dr. Irén Cunnesburry:

És ebben a 20 százalékos kedvezményben vajon mennyi szerepe van az USA-tól eddig vásárolt haditechnika amerikai nyereségességének.
Hidd el nyugodtan, hogy az amik nem a lengyelek két szép szeméért és Kaczyński mosolyáért adnak valamit "olcsóbban".
:)
És még egy érdekesség. Katar olcsóbban adja a cseppfolyósított gázt, mint az USA. Vajon miért vesznek oly keveset ebből Európában?
Vajon miért...
:)

Dickon 2018.11.02. 17:48:18

@dr. Irén Cunnesburry:

Idézett a cikkből:

"Az évi 2 millió tonnányi LNG cca. 2,6 milliárd köbméter gáznak felel meg, ami a szlovákiai fogyasztás nagyjából felét jelenti."

Ami a magyar fogyasztás kb. harmada.
De vajon ez a 2,6 milliárd köbméter hogyan aránylik a lengyel éves gázfogyasztáshoz, mert csak így kaphatnánk tiszta képet arról, hogy a lengyelek milyen mértékben próbálnak "leszakadni" az orosz gázról.

:)

taga20 2018.11.02. 17:54:28

@Dickon: diki. téged a putyin fizet és leningrádból tolod?

nem értelek! mi ez a kibaszott szputnyik szar, amit ideszarsz?

Dickon 2018.11.02. 17:55:57

@dr. Irén Cunnesburry:

Ilyet már találtam:

"Az éves gázfogyasztás Lengyelországban 15 milliárd köbméterről 17 milliárdra nőtt 2015 és 2017 között."

Ha így nézzük, akkor ez az üzlet a lengyel gázfogyasztás kb. hatodát fedezi. Így csak "kicsit" csökken az a függés...
:)

Dickon 2018.11.02. 18:02:25

@taga20:

Elég sok mindent nem értesz te, de nem tőled várjuk a megváltást. Olyannak szeretünk, amilyen vagy:

coub.com/view/f7n06

:)

2018.11.02. 18:11:12

@Dickon:

Sehol sem említettem a függést. Csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy van igény az amerikai gázra.
Fals információ, hogy ránk tukmálják az LNG-t. Mi kértük 2014-ben.

A “hidegháború emlékét felidéző” ukrajnai válságra hivatkozva nyílt levélben sürgették az amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) európai exportjának engedélyezését az amerikai kongresszus vezetőitől a V4-országok washingtoni nagykövetei.
A John Boehnernek, a képviselőház republikánus elnökének és Harry Reidnek, a szenátusi demokrata többség vezetőjének március 7-én elküldött, közösen aláírt két levélben Szapáry György magyar, Ryszard Schnepf lengyel, Petr Gandalovič cseh és Peter Kmeč szlovák nagykövet hangsúlyozta az Egyesült Államok közép- és kelet-európai szerepvállalásának fontosságát, különösen az energiabiztonság és a megbízható földgáz-ellátás területén.
A V4-nagykövetek rámutattak: azért fordulnak segítségért, mert az általuk képviselt régióban a gázpiaci verseny és az energiabiztonság “létfontosságú aspektusa a nemzetbiztonságnak”, valamint a térség “geostratégiai stabilitásának és függetlenségének”. Ennek kialakulása egyben az Egyesült Államok kulcsfontosságú érdeke is.
felvidek.ma/2014/03/a-v4-orszagok-washingtoni-nagykovetei-az-amerikai-gazexport-engedelyezeset-surgetik/

Dickon 2018.11.02. 18:24:10

@dr. Irén Cunnesburry:

"A V4-nagykövetek rámutattak: azért fordulnak segítségért, mert az általuk képviselt régióban a gázpiaci verseny és az energiabiztonság “létfontosságú aspektusa a nemzetbiztonságnak”, valamint a térség “geostratégiai stabilitásának és függetlenségének”. Ennek kialakulása egyben az Egyesült Államok kulcsfontosságú érdeke is."

:DDDD
Zseniális! Most már értem, hogy az USA-t miért zavarja és dühíti az összes tervezett, az energiaellátást és energiabiztonságot szolgáló, és Ukrajnát elkerülő, orosz gázvezetékek híre.

taga20 2018.11.02. 18:34:47

@Dickon: "Zseniális! Most már értem, hogy az USA-t miért zavarja és dühíti az összes tervezett, az energiaellátást és energiabiztonságot szolgáló, és Ukrajnát elkerülő, orosz gázvezetékek híre."

te zseniális ruszkiügynök, zseniális ahogy itt szopod fel putyint!

abban mi az energiabiztonságot szolgáló dolog, ha mindenhonnan a retek ruszkiktól függünk?

2018.11.02. 18:35:26

@Dickon:

Úgy látom, nem ment át az infó. Nem a csúnya Amerika akarja ránk tukmálni az egyesek szerint piszok drága gázt, hanem mi kértük.
Önként.

2018.11.02. 18:36:45

@taga20:

gyógypedezz tovább, én meguntam. :)))

Dickon 2018.11.02. 18:45:54

@taga20:

:DDD
Mi a "biztonságos" abban, ha amerikai kérésre ahol csak tudunk betartunk a ruszkiknak?

@dr. Irén Cunnesburry:

Idézetek a posztból:
"A jövő héten Magyarországra és több más közép-, illetve kelet-európai államba is ellátogat az amerikai energiaügyi miniszter, mert azt szeretné, ha a célországok a jövőben az orosz gáz és szén helyett az Egyesült Államoktól vásárolnának energiahordozókat."

"Mint emlékezetes, a minap Washingtonban az illetékes külügyi helyettes államtitkár közvetve azt üzente Magyarországnak, hogy itt az ideje véget vetni a homályos orosz ügyleteknek..."

:)

2018.11.02. 19:04:56

@taga20:

Nyitottunk az intézetben egy külön osztályt a rögeszmés és tévképzetben szenvedő betegeknek, de az utóbbi időben túlterheltek vagyunk, mivel az alapvető szövegértési műveletek elsajátítását is oktatnunk kell.

taga20 2018.11.02. 19:09:36

@dr. Irén Cunnesburry: az élet nem habostorta, ahogy virágevtárs mondta anno:)

zenét bírod? nesze, me az élet gyönyörű?!:))

www.youtube.com/watch?v=jMMUgnf2E9c

taga20 2018.11.02. 19:24:58

@Dickon: mi a biztonságos abban, hogy a geci egy évben kéccer lecidázza a kágébéstrógert? hol itthon, hol neki ott hon?

diki, te akkora retek faszszopó ruszkitroll vagy, hogy csak úgy izzik körülötted a polóniumoscsája:)))

Sir Bates dö Hól 2018.11.02. 20:23:26

Nem értem, mire fel az óbégatás a francia sajtó körül? Ezt Franciaországban olvassák, meg még aki érti. Ja, hogy nem mindenben felel meg a valóságnak? Miért, a magyar propaganda soha nem állít valótlant? Ez van, ki szelet vet, vihart arat. Moon a többségnek fogalma sincs froról, itt pedig mindent tudnak moról: valami bolgárok élnek ott, és oroszul beszélnek, s olyanok, mint a románok.
Orbán Brüsszellel riogat, Macron pedig a keleti kannibál nacionalistákkal, akik mellé odaállt a francia jobboldal, meg a távozó angolok és Le Pen.
Ki is mondta először, hogy nem kell a liberális pc?

Sir Bates dö Hól 2018.11.02. 20:38:17

@alöksz róz: árpád-házi szittyamagyar! tényleg nem tudsz olvasni?... ki mondta a mondat első felét és ki a másodikat? frankón csak tőmondatokkal lehet veled kommunikálni? :-DDD

mindent a szádba veszel, ami vajnál keményebb?...

Sir Bates dö Hól 2018.11.02. 20:47:22

@Dickon: de nem így, mert ez nem üzletelés... egyébként az oroszokkal lehet jó kapcsolatot kialakítani, csak arra kell vigyázni, hogy ne menj le kutyába, mert akkor máris szábáka leszel, ellenben, ha karakánul erőt mutatsz, akkor minden oké (sokszor jóval korrektebbek, mint a nyugat, de mi már szábáká kategória vagyunk)

Sir Bates dö Hól 2018.11.02. 20:58:23

@dr. Irén Cunnesburry: nem értelek most, szerintem @Dickon: mindent értett, csak komplexen szemléli a szituációt: mo nem a világ közepe, ha nem egy kontinentális útkereszteződésben feküdne, pont leszarná mindenki...

2018.11.02. 21:32:14

@Sir Bates dö Hól:

Lehet.
Én nem firtattam sem az oroszoktól való függést, sem az USA indítékait.

Csak a téves infókat akartam cáfolni.

1. Az LNG-t nem tukmálja senki ránk, 2014-ben a V4 diplomatái kérelmezték az amerikai kongresszusnál.
2. Van igény rá, lásd Lengyelország és Szlovákia példáját.

Szégyen, hogy a magyarországi sajtó nem tájékoztat tényszerűen erről sem.

taga20 2018.11.02. 22:33:53

@dr. Irén Cunnesburry:
"Szégyen, hogy a magyarországi sajtó nem tájékoztat tényszerűen erről sem."

melyik magyarországi sajtó? és mi az az erről sem?

dr. Irén Cunnesburry (törölt) 2018.11.02. 22:41:28

@taga20:

A délutáni témáról.

taga20 2018.11.02. 22:49:28

@dr. Irén Cunnesburry: konkrétan? me ez így elég fityeszes részedről!

miről nem tájékoztat a magyar sajtó normális fele?

dr. Irén Cunnesburry (törölt) 2018.11.02. 23:09:55

@taga20:

Az orosz kamuportálok és a kormányközelieken kívül egyedül a portfólio.hu / talán ez is az utóbbiakhoz tartozik, nem tudom/ adott hírt 2018 őszén a lengyelek amerikai gázvásárlásáról.

alöksz róz 2018.11.02. 23:40:37

@Sir Bates dö Hól: pontosan tudom, ki melyik részét mondta.
kontextust vágod mi az? guglizd ki, aztán kicsit tágítsad :D
ha nem érted, szívesen elmagyarázom most az egyszer, legyen kivel beszélgetned

Sir Bates dö Hól 2018.11.03. 00:54:10

@alöksz róz: kiscsillagom, nem nekem van problémám a kontextussal, miként azt mindketten tudjuk (én látom, hogy te folyamatosan negligálod, te pedig kénytelen voltál tudomásul venni, hogy e téren teljesíthetetlen kihívásokkal szembesülsz, miután többször is belevertem az orrod), de jól nyomod, kár, hogy magad nem tudod becsapni, a többiek meg vagy követik vagy nem... komolyan, neked egy zárt csoportban kellene ügyködnöd, de minél alacsonyabb intellektussal rendelkezők körében, ott meglenne a sikerélményed... puszit küldjek vagy anélkül is le tudsz hozni egy száraz lepedős alvást?)

Sir Bates dö Hól 2018.11.03. 01:13:59

@dr. Irén Cunnesburry: nem, az amik, mint mindenki más is, baromira el akarja adni az lng-jét, azt, hogy ne tukmálnák boldog-boldogtalanra azért nem mondanám... ha nem lenne szüksége az életben maradáshoz az oxigénra, egy amerikai levegőt is csak üzlet reményében venne... de ezzel nincs gond, a moszkovita birodalom is azt akarja, csak ők nem hollywood csillogását adják mellé, hanem a baltaarcú szilovikokat, akik azért még mindig a kozákok kifinomultságával rendelkeznek... sz'al inkább sam bácsi, ő mégis csak messzebb van...

(azért a magyar külpolitikai sajtó a csúcson mégis csak a kádár-kor végén volt, csak akkor meg nem írhatták meg a valót... de moon nem sok embert érdekel a külvilág... maximum a "hová menjünk nyaralni?" szintig...)

dr. Irén Cunnesburry (törölt) 2018.11.03. 02:09:23

@Sir Bates dö Hól:

Nincsenek illúzióim sem az amerikaikkal, sem az oroszokkal szemben. Talán a néhai cink.hu-n Gazda A. írásai alapján lehetett normálisan tájékozódni. A kommentszekció útmutatása pedig aranyat ért.

alöksz róz 2018.11.03. 10:23:42

@Sir Bates dö Hól: nekem semmi problémám nincs a kontextussal, te viszont tátott szájjal ugrottál vele egyszer-kétszer a faszra :D
például az árpád-házzal.
emiatt vagy morcos. némi 'reálműveltséggel' javítható lett volna ez a kis defekted amúgy.

de fogadd meg a saját tanácsodat, ez csak egy netes fórum, ne görcsölj rá nagyon, ki nem szarja le, ha faszra vetődtél a dumával, úgyis mindig ezt csinálod, meg úgyse érdekelsz senkit.

Sir Bates dö Hól 2018.11.03. 12:06:44

@alöksz róz: legalább nálad működik az önszuggesztió, egyszer leírtad, hogy árpád sarja vagy, hát leírtad, nem szégyen az, nem is dicsőség, téged a saját tetteid minősítenek, mint mindenkit... fiatal vagy még és bohó, túlzásokba esel, de ez nem gond, csak tanulj a már megélt tapasztalatokból!... ha meg tovább akarsz udvarolni, akkor írj mindig a legújabb poszt alá, mert flörtölni nem fogok visszajárni, van elég hódolóm...

Sir Bates dö Hól 2018.11.03. 12:10:36

@dr. Irén Cunnesburry: régebben jók voltak a kki írásai, a grotius, kül-világ, nemzet és biztonság, de aztán minden szellemi műhelyt szétvert, elfoglalt a ner... így maradnak a foreign policy, foreign affaires, jane's, meg a többi idegennyelvű folyóirat, csak az azért fárasztóbb egy kicsit...

alöksz róz 2018.11.03. 12:20:44

@Sir Bates dö Hól: á, én sose nem írtam le, csak te szopattad magad a kontextusoddal :D

azt viszont könnyen le lehetett vágni, hogy gettóban laksz. ezért sértődtél meg... meg hogy szépen megmutattam, milyen gagyin érveltél az ahmed szomszédoddal

a nagy hohoohooo 2018.11.04. 07:22:15

@Dickon: Már szinte élvezem ahogy egy seggbuta orbánseggszolgálatos újra és újra feldobja saját szarát ,oszt a vezérimádattól bambán tátott szájjal alááll..heheee.
Medgyessy: akinek tévé kell, vegyen magának.

MTI
2002.08.31. 15:50
Kapcsolódók (3)
Izé Philippel a Szabadság téren
A végén a virágot televízió elé szórták, a lapokból pedig blokád alá vették a tőzsdepalotát.
Temették a sajtószabadságot
Mintegy tízezren lehetnek azok a polgári kör tagok és szimpatizánsok, akik a Magyar Televízió épülete előtt tiltakoznak a "sajtószabadság megsértése" ellen.
Jobboldali örökzöld: hányan vagyunk?
A jobboldali szervezeteknek különösen a Kossuth téri "kétmilliós" tüntetés óta van bajuk azzal, hogy a "baloldali" sajtó hogyan számolja a tüntetőket.
Nem ért egyet Orbán Viktor volt kormányfővel a miniszterelnök, mivel Medgyessy szerint elég egy közszolgálati televízió és nincsen szükség külön jobboldali, külön baloldali adóra. Medgyessy Péter kijelentette: akinek saját tévére van szüksége, az vegyen magának egyet.
Azt gondolom, egy ország van és nem kettő, ebből következően úgy vélem: egy versenyképes, korrektül tájékoztató közszolgálati médium kell hogy legyen, amelynek a műsorkészítéséből a politika kivonul - jelentette ki szombaton Battonyán egy sajtótájékoztatón Medgyessy Péter.

A miniszterelnök újságírói kérdésre kommentálta Orbán Viktor volt miniszterelnök pénteki beszédét, amelyben arról szólt, hogy véleménye szerint új médiatörvényre van szükség, amely két egyenrangú csatornára osztja a Magyar Televíziót. Már nem elég, hogy csak egy, szocialista legyen, szükség van egy polgári és nemzeti értékek alapján álló televízióra is - közölte elképzeléseiről Orbán Viktor.

Vállalni illik a múltat

Medgyessy Péter kijelentését úgy folytatta: akinek saját tévére van szüksége, az vegyen magának egyet. A Mécs-bizottság tevékenységének megítélését firtató kérdéssel kapcsolatban leszögezte, hogy szerinte a közvéleményt nem túlságosan foglalkoztatja sem az ő, sem a volt miniszterek múltja. A legtisztességesebb dolognak a miniszterelnök azt tartaná, ha valakinek ilyen múltja volt, az vállalja el. Látható, az egész ügy a jobboldal számára kontraproduktívvá vált - vélekedett Medgyessy Péter.

"Forduljon a politika az emberek felé"

Kifejtése szerint részben azért lett az, mert az embereket a téma nem érdekli. Másfelől bebizonyosodott, az elmúlt rendszer sajnos sok olyan elemet tartalmazott, amelyről mindenkinek az a véleménye, hogy rossz volt. Ennek következtében a ma jobboldalivá vált politikusok ugyanúgy érintve vannak, mint a baloldali politikusok. Azt szeretném, ha végre a politika tényleg az emberek felé fordulna, s észrevenné, a polgárok azért választották meg őket, hogy az ő dolgaikkal foglalkozzanak, ne egymással - mondta a kormányfő.
index.hu/belfold/mp0831/
Aztán gyere máskor is hehee...jó röhögni a teféle tanulatlan säggbuta orbánszärcsimbókokon hehee.....ahogy feldobod a saját ostoba szärod höhöö....oszt a vezérimádattól bambán tátott szájjal aládzsavelsz ...hihiii....
Mindig mondom :inkább szidják az embert mint az ostoba butasága miatt kiröhögjék hehee...brhühüü....

Gandosz 2018.11.04. 15:48:58

Orbán totálisan ellenőrzi a sajtót? Aki ilyet leír, azt nem lehet komolyan venni.

Gandosz 2018.11.04. 15:50:21

@a nagy hohoohooo: kik az oebánseggszolgálatosok? Akik rühellik a tahóságodat?
süti beállítások módosítása