B1 blogcsalád



Hiába próbálkoznak a horvátok, Hernádi felül áll minden törvényen

2018. október 24. - Mr Flynn Rider

A MOL vezérigazgatóját sosem fogják kiadni Horvátországnak, egyetlen hátrány érheti: nem nagyon mozdulhat ki Magyarországról.hernadi_zsolt_orban_viktor.jpg

Abszurd jogi hercehurca folyik a MOL vezérigazgatójának és Orbán Viktor oligarchájának ügyében, méghozzá évek óta. Gyakorlatilag a saját hazája fogja lett pár évre egy vesztegetési ügy miatt Hernádi Zsolt. Hernádi azzal hívta ki a horvát politikai elit haragját maga ellen, hogy megszerezte az akkor horvát elnök segítségével a helyi energiaipari vállalat, az INA egy részét. Ez az aktus nyilván fájdalmas pont a horvát politikai elitnek (vagy azért, mert nem kaptak a pénzből, vagy azért, mert nem nekik jutott az eszükbe üzlet). Emiatt ellene és a sztoriban fontos szerepet játszó volt horvát államfő, Ivo Sanader ellen a horvát igazságszolgáltatás eljárást indított. Sanandert hétfőn el is ítélték egy másik, hasonló vesztegetéses ügyben, de folyik még ellene öt másik eljárás is. Ebből az egyik a MOL-INA-történet, amiben Hernádit azzal vádolják, hogy 2008 és 2009 között tízmillió euró kenőpénzt juttatott Ivo Sanadernek azért, hogy a Mol megszerezze az INA horvát olajipari vállalat irányítási jogait. Ebben az ügyben egyébként a per október elején előkészítő szakasszal kezdődött meg a Zágráb megyei bíróságon – Hernádi nélkül, aki egyébként évek óta tagad minden vádat. 

Az abszurd a történetben az, hogy

a magyar igazságszolgáltatás következetesen védi Hernádit szemben az Interpollal és a horvát hatóságokkal.

  • A magyar Központi Nyomozó Főügyészség nemzetközi kapcsolatban kötelességszegésre irányuló vesztegetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el 2011 júliusában, amikor az ügy kirobbant. A főügyészség megállapította, hogy a Mol érdekében és vezetői részéről bűncselekmény nem valósult meg, ezért a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette.
  • A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) más eredményre jutott: 2013-ban vádat emeltek Hernádi Zsolt ellen. A magyar bíróság - a magyar ügyészég korábbi döntésére hivatkozva - megtagadta a horvát ügyészség által kibocsátott európai elfogatóparancs végrehajtását.
  • Bár a horvát miniszterelnököt elítélték az ügyben - Hernádi nélkül -, a horvát alkotmánybíróság 2015 júliusában hatályon kívül helyezte az ítéletet, ami azt is kimondta, hogy a korábbi miniszterelnök kenőpénzt fogadott el az INA-val kapcsolatban.
  • A Mol elnök-vezérigazgatója 2016 októberéig szerepelt az Interpol körözési listáján, de itthon nem fogta el senki, hiszen sem az ügyészség, sem a bíróság nem talált semmit. Akkor az Interpol is levette a listáról, mivel a szervezet elutasította a horvát államnak azt a kérését, hogy újítsák meg az ellene kiadott elfogatóparancsot.
  • A horvátok viszont nem adták fel és a Zágráb megyei bíróság 2016 decemberében az Európai Bírósághoz fordult, amiért Magyarország, Németország és Ausztria nem vette figyelembe a Hernádi Zsolt ellen kiadott horvát elfogatóparancsot.

Sőt, a horvátok idén újra rohamra indultak: egyrészt a Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottsághoz (UNCITRAL), másrészt a magyar hatóságokhoz fordultak, hogy adják ki nekik a MOL vezérigazgatóját. A magyar Fővárosi Törvényszék idén augusztusban újra megtagadta az európai elfogatóparancsot. A magyar törvényszék a döntését változatos indokokat talált ki, hogy kibújjon a felelősség alól:

  1. „Fennáll a veszélye annak, hogy a terhelt átadása esetén sérülne a tisztességes eljáráshoz való joga és nem lenne biztosítható az ügy pártatlan elbírálása”, mindezt azért, mert Hernádi ügyvédjének nem fordították le a periratokat magyarra.
  2. Ebben az ügyben már volt egy eljárás ismeretlen tettes ellen, amiben meghallgatták Hernádi Zsoltot és a magyar hatóságok bűncselekmény hiányában lezárták a nyomozást. (Nyilván, Hernádi nem vallott maga ellen.) Bár az Európai Bíróság kimondta, hogy erre hivatkozni nem lehet.

Mindebből egyértelműen kiviláglik: Hernádi akármit is követett el, a magyar hatóságok körömszakadukig védeni fogják. 

Ilyen az, amikor a jogot felülírja a nemzeti érdek. Hogy Hernádi ügye régen nem jogi-igazságszolgáltatási kérdés, arról a Vecernij List horvát napilap híre tanúskodik, amit a 444 vett észre. Eszerint Orbán Viktor a horvátországi nyaralása alatt tárgyalt a horvát kollégájával a kiadatásról is. 

Hernádi a királyi TV2-nek panaszkodott is egy sort, méltánytalannak érzi, hogy még mindig magyarázkodnia kell az INA-ügy korrupciós vádjai miatt, mert szerinte eddig csak olyan ítéletek születtek az ügyben, amelyek kimondták, hogy nem volt vesztegetés a Mol-INA üzlet nyélbe ütésekor. A MOL-vezér vissza is szúrt a horvátoknak: szerinte valakinek szúrja a szemét, hogy az INA működésének költsége csökkent 300 millió dollárral, azaz ez a pénz „valakinek hiányzik” – fogalmazott.

Aztán belengette, hogy meg is egyezne a horvátokkal: ha a horvát állam visszavásárolná az INA olajvállalatot, a Mol készen áll az eladásra.

Hernádi Zsoltot egyértelműen védi a magyar igazságszolgáltatás: ha Horvátországban elítélik, valószínűleg akkor sem fogják kiadni a horvátoknak. De a jogi hercehurca még jó sokáig folytatódhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9314317907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.10.24. 10:44:44

Hernádi a magyarok Polanski-ja...:)

Ego55 2018.10.24. 13:59:08

A svájci bíróság előtt már elvesztették a pert és egy rakást pénzt a horvátok. Csak a saját bíróságukban bízhatnak?

evilwolf 2018.10.24. 16:29:31

Például ezért is kell az uniós ügyészség.

rallus 2018.10.24. 16:58:40

@evilwolf: Az ízléseteknek és a hagyományaitoknak sokkal jobban megfelelne az egykor oly dicsőséges "Népbíróság"! Különösen ha megint azonnal lehetne akasztani...

evilwolf 2018.10.24. 19:29:23

@rallus: Nem haver. Miért használsz többesszámot? Az én véleményemet írtam le, nem egy szervezet nevében szólaltam meg. Félre vagy vezetve, hagyod, hogy mások irányítsanak téged. Mikor leszel önálló?

rallus 2018.10.25. 07:40:43

@evilwolf: Nagy szellemek, ha találkoznak... Rejtélyes módon Hadházy is véletlenül ezzel próbál felszínen maradni...
Fúziónáljatok!
süti beállítások módosítása