B1 blogcsalád



A cíntányérba szorult magyarok Kárpátalján

2018. szeptember 26. - B1blog

 A magyar határnál lévő Kárpátalján ma, aki csak teheti magyarul tanul. A különórákra éppen úgy nagy a túljelentkezés, mint ahogy az ukránok között is divat a gyereket magyar iskolába adni. Persze sok a  vegyesházasság, de az is biztos, akad nem egy olyan „magyar” osztály, ahol a gyerekek jó része nem tud magyarul.

Az ok viszonylag egyszerű. Aki be tudja bizonyítani, hogy valamennyire ért magyarul és rendelkezik magyar felmenőkkel az magyar állampolgársághoz juthat, ami itt nagy kincs.

p1670303.JPG

Több okból is. Leginkább azért, mert a magyar útlevél megnyitja Európa kapuit. Kárpátalja nagy részén jelentős a szegénység, kevés a munkaalkalom, innen valóban tömegek vándorolnak máshová, pénzt, megélhetést keresni.

Magyarországra is jönnek, de igen sokan Lengyelországot vagy Csehországot választják – azt ukrán ismeretében a nyelvi akadályok könnyen leküzdhetők. És mind többen vándorolnak tovább, Nyugat-Európába.

Ráadásul a magyar állam az itteni jövedelmi viszonyokhoz képest bőkezű támogatást ad annak, aki magyar. Pedagógusok vagy családok is kaphatnak pénzt. Van gazdaságélénkítő program, az elmúlt hónapokban szinte az emberek után dobták a kistraktorokat, vitte boldog-boldogtalan – jó lesz az majd valamire alapon. S elég hozzá „csak” magyarnak lenni.

Itt, ahol az évszázadok alatt annyira összekeveredtek a népek, néhány magyar felmenőt könnyű felmutatni, az ország amúgy is a korrupcióra épül, ha mégsem, akkor valamit mindig ki lehet még találni – bár az ilyesmi nem olcsó. De hol van egy letelepedési kötvényárához. A korrupció itt a szegény ember letelepedési kötvénye.

Az utak tele vannak magyar rendszámú autókkal, amelyek persze helyiek tulajdona általában, csak így kevesebb adót kell fizetni. S alig akad olyan magyar, aki ne kérte volna meg a magyar állampolgárságot. (S, hogy ők gyakorlatilag mind Orbánra szavaznak az egy másik történet - de egyszer majd erről is.)

Az ukrán törvények, ahogy most Kárpátalja magyarokkal rokonszenvező kormányzója fogalmazott, de jure nem ismerik el a kettős állampolgárság intézményét, de facto igen.

Praktikusan ez annyit jelent, hogy eddig nagyjából szemet hunytak a felett, hogy az ukrán állampolgárok egy része felvette a magyart is. A népi vélekedés szerint azért, mert a „fejesek” egy nagy csoportja is rájött, hogy ez milyen praktikus ebben a sok szempontból bonyolult – mondhatnánk zavarosnak is – országban.

Így aztán sokan használják mind a két identitásukat, útlevelüket. Kilépnek Ukrajnából, mint ukrán állampolgárok, s belépnek rögtön Magyarországra, s ezzel az Európai Unióba, mint magyarok.

Tulajdonképpen nincs is ezzel semmi baj. Az itt, általában nagyon nehéz körülmények között élő emberek megérdemlik az anyaország támogatását - s arról, hogy ez sokszor inkább tűnik egyszerű szavazatvásárlásnak, nem ők tehetnek.

Csakhogy ez a kivételezett helyzet sok ukrán szemét szúrja. Miért kap többet a szomszéd, csak azért, mert a nagyanyja mondjuk más nyelven beszélt? Az irigységi faktorban, főleg a nélkülözések között élők körében, mindig lehet biztosan számítani.

A másik, hogy időnként nehéz nem észrevenni, hogy „üzletemberek” miként jutnak magyar állampolgársággal együtt finoman szólva is előnyös lehetőségekhez – s ez is sokakat irritál.

Ezzel együtt a rendszer a legutóbbi időkig működött. Abban az országban, ahol az a szabály, hogy a szabályt át kell hágni, ha élni akarsz és a vesztegetés a mindennapok természetes része, ki törődött azzal, hogy jogilag nincs kettős állampolgárság. Legfeljebb ide is oda is csurrantani kell valamit és kész. Ráadásul, a tervet hozni kell, különben a fővadász Semjén a parlamentben hogyan dicsekedhetne el a szarvasbikával, azzal, hogy mennyit nőtt az állampolgárok száma.

Igenám, de Ukrajnában is közeledik a parlamenti- és az elnökválasztás.

Tudunk országot, ahol a (szélső)jobb a migrációval riogat, s nem is eredménytelenül. Ukrajnában az oroszokkal – ez még részben magyarázható – és a magyarokkal kell ijesztgetni a jónépet.

A magyarokkal, akik biztos visszavennék Kárpátalját és különben is, beszivárognak és állampolgárságot adnak, még a diplomáciai védelmet élvező konzulátuson is. A magyaroknak. Akikkel kivételeznek, akiket támogatnak, az ukránok rovására. Ennek eredményeként az ukrán nyelv- és iskolatörvény mostani szigorításával szinte ellehetetlenítik az anyanyelvi oktatást. A magyar külügyi kormányzat erre persze rázhatja az öklét, közben örülhet a balhénak, mert az jó neki, eredményt ugyan nem ér el, de az meg mit számít Budapesten. A kárpátaljai magyarok csak addig fontosak, míg hozzák a szavazatokat és amíg lehet velük Ukrajnát provokálni. És kész.

Ám most a nemzetközi helyzet fokozódik.  Rászálltak a kettős állampolgárságra is, amivel lehet hergelni az ott erre alkalmas közönséget.

Legutóbb egy rejtett kamerás felvétellel buktatták le a beregszászi konzult, amikor magyar állampolgárságot osztott, abban az országban, ahol jogilag ezt nem lehetne.

Mondhatjuk, hogy a gyakorlat ugye eddig ezt megengedte, meg megérdemlik és különben is, milyen dolog az, hogy minden valószínűség szerinte egy beépített (magyar nemzetiségű?) határőr készítette a titkos felvételt, miközben maga is éppen magyar állampolgárrá vált.

De hát értjük mi folyik itt.  Ami történt az jól jön az ukrán és a magyar hatalomnak is. Képviselőik az igazi győztesek.

Az ukrán jobboldalnak tessék, itt a lehetőség, hogy migrácsozzon, magyarozzon egyet. A magyar (szélső)jobboldali kormánynak pedig micsoda alkalom, hogy fellépjen a magyarok védelmében és ukránozzon és ügyesen nacionalista, revizionista húrokat pengessen. Mert arra van kereslet. Ráadásul mekkora ziccer, hogy az ukránok ellen fellépve kisebb szívességet tegyenek a Gazda (értsd: Putyin) számára.

Ki jár rosszul?

Persze, megint a kárpátaljai magyarok, akik olyanok, mint a levegő a cintányérban. Őket verik össze, hogy szépen csendüljön a dal.

Rosszabbodik a helyzetük, a  megítélésük, az amúgy is nehéz mindennapjaik még reménytelenebbek lesznek.

De kit érdekel mindez Kijevben vagy akár Budapesten, ha ez kell a szélsőjobbos sikerhez?

p1650459.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr814264925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helga Beauty Salon. 2018.09.26. 16:15:58

Ide akarnak jönni a diktatúrába, amikor most vívták ki Soros meg az USA segítségével a demokráciát? Nem tudják mi van itt? Ennyit ér nekik a szabadság?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.26. 17:22:23

S kit érdekel mi szúrja más szemét?

A harmatgyenge kijevi kormány meg érdektelen.

Tangooo 2018.09.26. 19:44:32

Fasizoid rendszer az ukrán, de ez cseppet sem zavarja a nagyon haladó nyugatot.

Nancsibacsi 2018.09.26. 22:14:40

Van egy kárpátaljai magyar ismerősöm, aki magyarabb mint a cikk szerzője, mert ő pl. sose mondaná azt hogy "kevés a munkaalkalom" ahelyett hogy kevés a munkalehetőség. Megszerezte a magyar állampolgárságot, ide költözött, és Magyarországnak termeli a GDP-t (100%-ban bejelentve, banknál informatikus).
Na most volt neki egy magyar cimborája, akinek nem lett meg időben az állampolgársága, így elvitték a háborúba, a frontra, frissen sorozva. 1 hét után haza is hozták - tepsiben.
Asszem igazatok van - ő Orbánra fog szavazni. Ha nekem mentette volna meg az életemet, én is rá szavaznék. Ha semmi más értelmeset nem csinált volna Viktor a kormányzása alatt, csak azt, hogy a magyar állampolgársággal megmentette egy csomó külföldre szakadt magyar gyerek életét - részemről már akkor megkaphatná a koronát, élete végéig. Ugye mekkora hülyeség volt anno 15 millió román bevándorlóval riogatnotok? A saját hülyeségetek levét ihatjátok, ballerek.

tamask 2018.09.26. 23:21:01

Nyilván a ballib oldal szerint cserben kellene hagyni a kárpátaljai magyarságot, csak hogy az ukránok kedvében járjunk.
Ukrajnát már rég fel kellett volna osztani legalább 3 részre.
Ukrajna olyan nagy foshalom, hogy onnan nézve még Oroszországba is megéri kivándorolni. Meg is teszik sokan. Az ukrán kormány a saját polgáraival is hadban áll, löveti a saját lakosságát is.

tamask 2018.09.26. 23:31:24

Aki azt hiszi, hogy csak az ukrajnai magyarok kapnak idegen állampolgárságot, az nem hallott még arról, hogy az ukrajnai lengyeleknek is osztogatja a lengyel kormány az állampolgárságot. Igaz, a lengyelek sokkal szétszórtabban élnek Ukrajnában és ma már csak alig pár százalék az arányuk Lvov környékén is.

Ukrajna fasiszta kormányát sajnos most még támogatja Amerika. Így azt hiszik mindent megtehetnek.

Sir Bates dö Hól 2018.09.27. 09:20:33

@Nancsibacsi: ez legalább eredeti... attól, hogy valaki felveszi a magyart, még marad ukrán is, sőt ukrajnában csak ukrán marad, de eredeti a történet (az, hogy ezt valaki halálára fűzted fel, istenem, szarban van a gazdád - szolgalelkűnek gazdája van -, a szented, kicsire nem adunk)...

Helga Beauty Salon. 2018.09.27. 09:32:22

@Sir Bates dö Hól: Látom az ügyeletes libsihülye szerepére törsz. Jó úton haladsz, egyre gügyébb bohócságokat írogatsz!

TAURUS 2018.09.27. 09:33:51

Akkor beszéljünk már Izraelből ide települtek magyar ( és izraeli) állampolgárságáról is!
Amit mély titok övez, a statisztikák erről hallgatnak igazán! Mint ahogy az is aggaszt,
ukrajnai magyaroknak adott állampolgárságnál hogy mennyi "nemhiába született"
kapta/kapja meg a magyar állampolgárságot, növelve az eddigi kb. közel három milliónyi paraziták számát!!! Szóval fogunk egyszer egy korrekt tájékoztatást kapni??

Sir Bates dö Hól 2018.09.27. 10:17:14

@Helga Beauty Salon: spermaforrás (te állítod magadról ezt), válassz! "De hát, aki ezt állította, az szemlátomást egy nagyon hülye ember. Láttam a fényképét. Mit cáfoljak rajta?" vagy "a kurva anyádat"... melyik legyen?...

Nancsibacsi 2018.09.27. 10:45:34

@Sir Bates dö Hól: Látom nagyon hülye vagy, de csak pár apóság:
Menj el Csap-ra, és nézd meg hogy az órák milyen időt mutatnak. Azt fogod tapasztalni hogy nem a kijevit, hanem a budapestit. A gyerekek Budapesti idő szerint járnak 8-ra iskolába pl, nem a kijevi alapján. Totál semmi kötődésük nincs ukrajnához.
Nekem nincs "gazdám", de ha arról akarsz beszélgetni, hogy ki van szarban, akkor először nézd meg ezt:
index.hu/belfold/2018/09/27/negyparti_lenne_a_parlament_most_vasarnap/
Még pár hónap, még pár ilyen zseniális írás, és be se juttok...

Helga Beauty Salon. 2018.09.27. 11:17:02

@Sir Bates dö Hól: Hát erre nem is kell semmi alázót írnom, köszi hogy égeted magad! :D

Sir Bates dö Hól 2018.09.27. 12:06:27

@Nancsibacsi: jeleztem, hogy eredeti az írásod, főleg egy cselédhez képest... csak nem figyelsz a részleteke... tudod mit? én is megosztok veled egy történetet, velem történt, s ez igaz: barátom, a vajdaságból (ő tényleg magyar, a lánya töri a szerbet, bár elmúlt 18) mondja segítsek neki a honosítási eljárás során. sokasodnak a gondok, előbb-utóbb csak elviszik, inkább moon lenne. ő sem egy grál lovag, mindegy. segítek, ott állunk, eskűtétel, ez a nagy barom ember meg könnyezik. valóban megindító volt, én ott és akkor értettem meg, hogy nekik mit jelent ez. igaz, a több mint száz honosított közül a cca. harminc ukrán csak a nevét értette, magyarul egy szót sem tudott, a csoport vezetője mondta is, minek, már indulunk is németbe, holnapra ki kell érni, vár az építkezés.
sz'al igen, van akinek élete élménye az az igazolvány, de ezt az a félművelt sunyi paraszt nem emiatt erőltette... és igen, kurvára tudja baszni az emberek csőrét, hogy színukránok kapnak magyar ellátást...

Sir Bates dö Hól 2018.09.27. 12:07:02

@Helga Beauty Salon: "De hát, aki ezt állította, az szemlátomást egy nagyon hülye ember. Láttam a fényképét. Mit cáfoljak rajta?"

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.09.27. 12:32:39

@Nancsibacsi:

Ebben erkölcsileg igazad van. Életmentés, magyar útlevél igen, de aki nem itt lakik, az ne szavazzon már itt.

Sir Bates dö Hól 2018.09.27. 12:41:38

@TanNé: gondolod, hogy a magyar honosítás után nem dezertőrként kezelik az ukránok?... ha nem akar bevonulni, átjön a határon, jelzi, hogy menekült, mi elől menekül, senki sem küldi vissza... mint a koviubis migráncs, olyan az a történet...

gigabursch 2018.09.27. 12:47:01

Halkan jegyzem meg, hogy egyébiránt kiváló alkalom lenne ez most ahhoz, hogy Kárpátalja hazatérhessen.
Ukrajna meg egy sosemvolt állam.

@Sir Bates dö Hól:
Tehát színukrán továbbtiplizik magyar állampolgárként mondjuk merkelisztánba (végülis élni kar, meghalni nem, mert egy nyíltan náci-fasiszta retorikát folytató, egyébként szín j+ kormány ül a feje felett és polgárháborúba hajszolná). Akkor mégis milyen magyar ellátást kap? Ja semmilyet. Att adózik, ott él.
Ok. Megbukott a logikád.
Erről ennyit, lapozhatunk.

gigabursch 2018.09.27. 12:50:00

@TAURUS:
háááát, az nem píszi + téma, úgyhogy erről sosem találsz tényeket.

Sir Bates dö Hól 2018.09.27. 12:53:43

@gigabursch: nem ezt írtam, mindegy, majd tanulmányozom a ner-cselédek lógikáját, azt visszatérünk erre... vagy nem... (igen, a földbe döntöttél, megfutamodtam... nektek ingyen adják a pb-palackot?)

fairlane 2018.09.27. 12:56:06

@tamask: Milyen "jó" lenne ennek a foshalomnak egy részét birtokolni! Nekem egy négyzetcentiméter nem kell belőle...

Sir Galahad 2018.09.27. 12:56:48

Nem tudom, az igaz-e, hogy a jelenlegi ukrán kormány tagjai közül is kettős állampolgárok jó néhányan? Mert ha igen, végképp nem értem a pattogásukat.

frikazojd · http://kocs.ma 2018.09.27. 12:58:09

mi lenne ha így 100 év után megpróbálnának beilleszkedni? ha már nem akartak Magyarországra költözni.. tudtommal mi itten nemzetállamot építünk, és európában is nemzetállamokat szeretnénk. De ha ukrajna nemzetállamot épít a saját határain belül, akkor megy a sivalkodás. Fideszes önellentmondás vol. 324534631236.

btw a nemzetállam egy bukott koncepció, kiarólag háborúkhoz vezet.

fairlane 2018.09.27. 12:58:52

@tamask: Az sem ebben a világban él, aki azt hiszi, hogy az Ukrajnában magyar állampolgárságot kapottak többsége valóban magyar. Sajna "okosba" ott is mindent el lehet intézni. Szergej Szergejevicsek tömegei lettek magyar állampolgárok minimális magyar nyelvismerettel.

fairlane 2018.09.27. 13:00:16

@Sir Galahad: Mindig az sivalkodik a legjobban, akinek legtöbb vaj van a fején.

gigabursch 2018.09.27. 13:19:38

@Sir Bates dö Hól:
Ezt te állítottad, nem én.
Én csak azt, hogy a logikád megbukott. De ha földbedöngöltnek érzed magad, ám legyen. Érzed úgy.

gigabursch 2018.09.27. 13:24:59

@frikazojd:
Ezért erőltetik a szentföldön is, ahelyett, hogy békességben élnének egymás mellett...

Gleccsertetű 2018.09.27. 13:34:19

@frikazojd: nem lepődök meg azon, h mennyire buta vagy.

frikazojd · http://kocs.ma 2018.09.27. 13:36:10

@gigabursch: látod? csak ilyen visszamaradott fasisztoid izék akarnak ilyet.

frikazojd · http://kocs.ma 2018.09.27. 13:36:45

@Gleccsertetű: nem lepődök meg azon, h mennyire leszarom a pofád.

Soha ne tegyel haver a fekete lora 2018.09.27. 13:37:15

BALLIB akit az ukran naciknal is jobban utalnak a hataron tuli magyarok, megmondja mit gondolnak a hataron tuli magyarok...

ha ha ha

Gleccsertetű 2018.09.27. 13:49:12

@frikazojd: jaja, azért reagálsz ilyen idegesen :DDDDD

frikazojd · http://kocs.ma 2018.09.27. 13:52:37

@Gleccsertetű: jaja mert én vagyok ideges, nem egy valósággal szembesített fideszkomcsi :DDDDD

2018.09.27. 14:12:42

@Nancsibacsi: Bocs, hogy ismeretlenül is megszólitalak, de kicsit el vagy tévedve. Mert......hallottam, irod. Nos, tudod, nekem odavalósi volt az édesapám, a nejemnek a még élő családja és a rokonság ott van, arrafelé--Kisvárda, Fényeslitke, Tuzsér, Komoró, Záhony, Aranyosapáti, Tiszaszentmárton --de azt hiszem ennyi elég. Ja és csak tudd, "mondták bácsi" meghalt, valamikor szomszédban lakott !

De én nem hallottam, nekem nem mondták, én látom hogy mi van ott, mi folyik arrafelé. Tudod, ha azt írod, hogy azért jönnek ide át, azért jelentkeztek át--magyar vagy kettős állampolgárnak,mert magyarként jobban boldogulnak a világban, azt elhiszem. Mert ez igy van. És nem ők az egyetlenek, akik igy tettek, csak tudd. Ezt tették a magyar svábok, amikor még volt NSZK--az egyesítés előtt..

Csak egy baj van. Azok a szegény szerencsétlen , vasútnál,vagy tsz-ben , a földeken
vagy az állattenyésztésben dolgozó magyar emberek, akik életüket ledolgozták, alig kapnak valami kis nyugdijat a magyar államtól--attól, aki az ukránoknak bemondásra állapitja meg és adja meg a nyugdijat, azt amiért itt soha semmit--ne értsd félre--de egy szalmaszálat sem tettek arrébb . És akkor csodálkoztok ? Pedig nem kellene, mert az jó kifogás hogy nem tudom igazolni, mert ott háború van. Ez igaz, de az is igaz, amit a nyugdijjal kapcsolatban meséltek neked ?Mert én nem ezt tapasztalom.

Hogy kire szavaztál, az a te dolgod, mint az is hogy kire fogsz. De egy katona, aki esküt tett, aki nem a hazáját, hanem a szülőföldjét védi, az elszökik ? Katonaszökevény ? És ennek kellene elhinni azt amit mond ? Vagy a katonai eskü, náluk semmit nem jelent ?
Nem értem harcol, nem értem lőtték le, hanem a szülőföldjéért és a családjáért ! Tudod, a szovjet katona, ha kellett eladta a fegyverét is, piáért. De a tőrt, amire felesküdött, azt soha nem adta oda semmi kincsért ! Na ennyit a becsületről , a hűségről és az esküről !

De vajon megtudod -e mondani hogy hány ukrajnai magyar nemzetiségű zsoldos harcolt , harcol Afganisztánban, vagy a Közel-Keleten , Szíriában, Irakban, Iránba, Líbiában és mondjuk hányat kapartak be a homokba a Kurdok, a frontvonalban ? Vagy azok is a hazáért harcoltak, a szülőföldet védték ? Ha ott meghalnak, az nem baj ?

Én már elég idős vagyok hogy a mesét ne higgyem el . Annál inkább mivel az én Apám is kiment '56-ban --mert ki kellett mennie. Nem ölt, nem gyilkolt és nem rabolt, és nem sírt, nem nyavukolt és nem könyörgött senkinek, sehol és semmikor. Azt tette amit akkor szerinte kellett, de nem volt hős, és nem kapott sem plecsnyit, sem pedig pénzbeli kárpótlást sem. Pedig 21 évet élt kint , még a családja itt élt, ebben a kis országban .

Édesanyám egyedül nevelt fel, egy keresetből--mert dolgoznia kellett hogy ne haljunk éhen, miközben havonta a rendőrségen kellett jelentkeznünk. Tudod, egy disszidens fiának és feleségének "csodálatos élete" volt ! Soha sehonnan egy fityinget nem kaptunk , de túléltük, igaz Édesanyám már régen meghalt, mint az Apám is. Nem volt apám hős, nem tett semmit és soha nem fogadott el senkitől semmit. De meghalni hazajött !

Nem tagadta meg hazáját, nem más pénzén élt és keményen dolgozott , mert tudod ott nem adták ingyen --bemondásra a segílykét és a nyugdijat ! Táborról, táborra vitték---Ausztria, Olaszország-- és 2 év múlva vitték el az usákok majd a kanadaiakhoz került végleg. Életemben egyszer láttam--amire emlékszem, amikor hazajött és utána rá olyan 2 hónapra meghalt. Én pedig magyar maradtam--Édesanyámmal együtt--és éltünk, sokszor éhesen, sírva, szegényesen , lyukas cipőben járva, hidegben , nagykabátban ülve és hallgattuk a "SZER" rádiót, hogy hátha jön üzenet --a messzi távolból ! Közben "jóízüen" rágcsáltuk a száraz kenyeret.

Bocs, sajnálom az ukránokat, mert ők is emberek. De senkit ne különböztessünk meg sem pozitívan sem negatívan--mert az csak bajt, és ellenszenvet hoz elő. Pláne ha a szavazatukat pénzért adják el, és azok kiabálnak, azok osztják az észt, akiknek ide semmi, de semmi közük nincs ! Az pedig felháborító, hogy saját hazánkban "másodrendű " állampolgárok lettünk !

Gleccsertetű 2018.09.27. 14:24:15

@frikazojd: a valóság 2010 óta jön veled szembe. látszik is rajtad, sok az elütés és a nyelvtani hiba

tamask 2018.09.27. 14:24:59

@fairlane: az valóban probléma, hogy sok ukrán is kapott magyar útlevelet, mert Ukrajna egy korrupt fasiszta maffiaállam, de emiatt talán nem kellene szarban hagyni az ott élő magyarokat.

@frikazojd: A nemzetállam lehet olyan, ahol tiszteletben tartják a kisebbségek jogait. Mint amilyen Magyarország is. Meg lehet soviniszta fasiszta banditaállam, mint Ukrajna. A nacionalizmus nem azonos a sovinizmussal. Ukrajna a sovinizmusban tobzódik, mert maguk se tudják mit kezdjenek azzal, hogy a területén él pár millió ember, akik nem akarnak az országhoz tartozni. Az orosz kisebbségről van szó. És mivel a donyecki, luganszki felkelőkkel szemben tehetetlenek, ezért a békés magyarok ellen intéznek pogromokat, őket üldözik.
Magyarországnak nincs ilyen gondja a kisebbségeivel. És amikor Magyarországon számottevő kisebbségek éltek, akkor is a kor színvonalán példásan bánt velük a Monarchia idején. Volt szlovák, román nyelvű oktatás minden szinten.

Gleccsertetű 2018.09.27. 14:27:47

@jános515: most a te családod sztorija hogyan kapcsolódik ide? a kárpátaljai magyar katona nem tette le az esküt, ha a behívás elől menekült el.

fairlane 2018.09.27. 14:37:21

@tamask: Korrupt is és maffiaállam is. De miért fasiszta?

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.09.27. 14:41:51

@tamask: "a békés magyarok ellen intéznek pogromokat"

A bibsi index ezeket elhallgatta. Mikor voltak ezek a progromok, és hány áldozattal?

Sir Bates dö Hól 2018.09.27. 14:44:57

@fairlane: azért barnul rendesen, bár valóban előrelépés lenne nekik a korporatív rendszer á la Mussolini... (ők voltak a fekete ingesek, a barnák a kefebajszú csapata)

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.09.27. 14:47:00

@fairlane: "miért fasiszta?"

"A fasizmus a radikális, tekintélyuralmi nacionalizmus... A fasiszták az adott nemzet totalitárius állammá történő egységesítésére törekedtek... az élcsapat szerepét betöltő pártra támaszkodva. A fasizmus ellenséges a liberális demokráciával... A fasiszta mozgalmak közös vonásai az állam fontosságának messzemenő hangsúlyozása, az erős vezető iránti rajongás,..."

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fasizmusá

Annyi a javítanivaló ebben, hogy a csúti geci csak álnacionalista, valójában gyűlöli a magyarokat.

Gerardus A. Lodewijk 2018.09.27. 14:59:21

Semmilyen akadálya nincs annak, hogy Ukrajna válaszlépésként felajánlja az ukrán állampolgárságot és az ukrajnai letelepedés lehetőségét a magyar, lengyel stb. állampolgárok egy bizonyos része számára. :)))))

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.27. 15:38:10

@gigabursch:

Milyen magyar ellátást kapnak? Pl. valamit gyerek születése után, iskolákat, óvodákat építetenek , újítanak fel nekik, magyar pénzből működtetik, sportpályákat, tempolomkat építenek magyar pénzből. Közben a magyar iskolák közül nagyon sokra nem jut pénz.
Múlt napokban reklamált egy magyar iskolába járó gyerek hozzátartozója, hogy a gyerekeket nem háztó-házig szállítja a gyűjtő iskola busz, hanem el kell menniük a megállóba. És a vállalkozásoknak juttatott pénzekről még nem is volt szó.

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.27. 16:07:08

@gigabursch: "Ukrajna meg egy sosemvolt állam."

Gyenge a tudásod koma!

1917. végén alakult a független Ukrán Köztársaság, de előtte is volt a területén államnak tekinthető formáció, pl. a Kazár Kaganátus és a Kijevi Nagyfejedelemség.

Ha emlékezetem nem csal az 1500-as évektől a magyarok függetlensége is el volt ásva, egészen 1921-ig. Ráadásul házasság révén már az Árpád ház kihalása után jogot formálhattak a magyar trónra a Habsburgok. Trónfosztásukra még is csak 1921-ben került sor. No, ennyit az önálló vagy nem önálló államról.

Nem kell itten megpúderezni, hogy a fidesz a határon túl élő magyarok érzelmein próbál fogást találni, és azon keresztül kíséreli meg visszaszerezni a trianoni határozattal elveszített területeket. Ez önmagában nem baj, de kérdés, hogy ennek az árát miért az a néhány millió adózó fizesse meg, akik határon belüli magyar állampolgárként itt adóznak? Miért másodrendűek a határon belül élők, kérdezte fentebb valaki. Erre mit tudsz neki mondani?

2018.09.27. 16:36:10

@Gleccsertetű: Úgy kapcsolódik, hogy te kapcsolod össze. Ezek csak tények, mint az hogy mástól-másoktól várják azt, hogy nekik jó legyen. Közben ha elolvasnád, pontosan a másodrendű állampolgárokká lett magyarokért szólok, akiknek a a nyugdija lassan kevesebbet ér, mint az ukránoknak a szavazatokért kiosztott segély és a ledolgozott munkanélkül havonta kiutalt nyugdij. Csak ennyi és nem több .

Gleccsertetű 2018.09.27. 16:49:01

@jános515: én nem kapcsoltam össze sehogy. de köszi a választ, mostmár értem, h miért írtad amit írtál.

gigabursch 2018.09.30. 10:17:17

@látjátok feleim szümtükkel:
Ami azt illeti a hapszbúhok megéltek néhány trónfosztást. Igazán büszke lehet rá ez a karvaly család...

Volt egy (érailag) Szapolyaihoz, volt egy Bethlenhez, volt egy talán Thökölyhez, Volt egy Rákoczikhoz, Volt egy Kossuthoz és végül volt egy Horthyhoz köthetően.
V. László cikrumveniálása (a'la utolsó cserkész) kapcsánis asszem volt egy ilyen aktus, de ebben erősen bizonytalan vagyok.

gigabursch 2018.10.02. 07:30:17

@gigabursch:
S mindez csak a Magyar Szent Korona vonatkozásában.
Mennyi lehetett még az egyéb általuk bitorolt országokban...?!
süti beállítások módosítása