B1 blogcsalád



Ha Weber elszúrja a magyar kérdést szerdán, rámehetnek a bizottsági elnöki tervei

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. szeptember 10. - Szelestey
  • A Néppártban egyre tarthatatlanabb a Fidesz helyzete, az osztrák kancellár azt mondta, hogy ő minden alkalommal Orbán fejére olvassa a jogsértéseket, a CEU rektora szerint a szerdai szavazás fontos az európai demokrácia, valamint az egyetem jövője szempontjából is.
  • Az európai liberálisok szövetséget ajánlanak a francia elnöknek, hogy lenyomják a populistákat a jövő májusi EP-választáson.
  • Egy oxfordi professzor tényekkel támasztja alá, hogy saját országának gazdasági érdekei ellen dolgozik az a politikus, aki gátolja a bevándorlást.

Spiegel

der_spiegel.jpg

Orbán Viktor szakítópróba elé állítja az Európai Néppártot, és ez egészen odáig megy, hogy a lap úgy tudja: Weber bizottsági elnöki reményei múlhatnak azon, milyen eredményt hoz a szerdai szavazás. A konzervatívok mind inkább lépéskényszerbe kerülnek, hogy végre tisztázzák viszonyukat a magyar kormányfővel. Hogy a Sargentini-jelentés alapján meg lehessen kezdeni a jogállami eljárást Magyarország ellen, ahhoz az EPP sok képviselőjének is támogatnia kell a dokumentum ajánlásait. Itt lép be a képbe, hogy Weber, a jelenlegi frakcióvezető egyrészt számít Orbán támogatására, mármint hogy ő legyen a Néppárt csúcsjelöltje, amikor Juncker utódjáról kell határozni. Másfelől viszont nemigen engedheti meg magának, hogy továbbra is megtűrje a kereszténydemokraták soraiban a Fideszt, hiszen harcot akar folytatni az erősödő populizmus ellen.

Erre az ellentmondásra Macron is nyíltan rámutatott a minap. Megjegyzése sokak tetszésével találkozott a konzervatív táborban, de neki az is célja, hogy bizonyos pártokat átcsábítson magához, miután azok nem értenek egyet a Fidesz néppárti tagságával. Az összezsugorodott EPP jól jönne neki, hogy az En Marche nagyobb szerephez jusson az EP-ben és megakadályozza pl. Weber megválasztását a Bizottság élére. Egy német képviselő azt tapasztalja, hogy a pártcsaládon belül hatalmas a felháborodás Orbán miatt, nap mint nap egyre kevesebben hajlandók kiállni érte. Luxemburgi kollégája, Engel azt közölte, hogy tesz az esetleges frakciófegyelemre, ő mindenképpen megszavazza szerdán a javaslatot. De hogy Néppárt mit javasol a tagoknak, arról csak kedd este lesz döntés, ám nagyon valószínű, hogy nem adnak ki ukázt. Viszont bőven elképzelhető, hogy ezek után felerősödik a vita a konzervatívok közt a Fidesz kizárásáról.  A nagyobbik osztrák kormánypárt delegátusa, Karas ismét felvetette, hogy ha megkezdődik az eljárás, akkor annak idejére fel kellene függeszteni a magyar párt tagságát.

Guardian

guardian.png

A CEU rektora úgy ítéli meg, hogy Európa jövője teljesen bizonytalan, de az egyetem sorsa sokat elárul majd arról, merre tart a politika a földrészen. Ignatieff azt mondta, sokatmondó lesz, miként voksolnak a konzervatív képviselők Magyarország ügyében szerdán Strasbourgban. Merthogy az iskola helyzete kicsiben tükrözi a demokrácia állapotát, ezért számít sokat, milyen álláspontra helyezkednek a Néppárt tagjai.  Mint megállapította, mindig is voltak köztük olyanok, akiknek tetszett Orbán véleménye a migránsokról, de most arról van szó, hogy elfogadják-e, amit a demokráciáról, a tanszabadságról és a szabad sajtóról vall. Ezért jelzi majd az egész földrész kilátásait, hogy mi lesz az egyetemmel.

A rektor megerősítette, hogy ha az év végéig nem születik meg a teljesen kész szerződés, akkor nekik költözniük kell Bécsbe. Bennfentesek szerint csakis a kormányfőtől függ, hogy a hatalom aláírja-e a megállapodást. Az új amerikai nagykövet az ígéri, hogy szóba hozza az ügyet, amikor a héten találkozik a miniszterelnökkel.

Washington Post/Bloomberg

bloomberg_1.jpg

A populisták leginkább Magyarországon és Lengyelországban szereztek hadállásokat az EU-n belül, de a jelek szerint Brüsszel most visszatámad, miután a két kormány szembemegy a demokrácia bevett normáival. Szerdán Strasbourgban az a tét, hogy induljon-e jogállami eljárás az Orbán-kabinet ellen is. Ám ez csak egy állomás az európai választásokhoz vezető úton. Mindenesetre az EP úgy látja, hogy itt az idő közbelépni, mert meg kell akadályozni a magyar demokratikus rendszer további lebontását. Orbán a 3. győzelem után ugyanis folytatta a hadjáratot az ellenkező vélemények elhallgattatására, ideértve a civileket és az egyetemeket, de újra célba vette az igazságszolgáltatást is. Az unióban a nacionalista retorikával és főleg a bevándorlók elleni fellépéssel ihletet adott a populistáknak.

Szó sincs arról, hogy a Bizottság kipécézte volna. Az EU már okult a magyar példán és tavaly hasonló eljárást kezdeményezett Varsó ellen. Ám az valószínűtlen, hogy a két renitens vezetés elveszítené szavazati jogát a közösségben. Ezzel együtt fontos próbatétel lesz a szerdai szavazás, mert nagy ára van annak, ha valaki politikai páriává válik az EU-ban. De a többiek körében erősödik az a meggyőződés, hogy fel kell készülni a magyar és a lengyel elutasításra is. Ezért vetődött fel, hogy a következő időszakban a közösségi támogatásokat a jogállami elvek betartásától tegyék függővé. Ugyanakkor ha most megkezdődik a 7-es paragrafus alapján az eljárás a magyarok ellen, az figyelmeztetés lehet az összes többi államnak, amely szintén az uniós értékek megszegésén töri a fejét.

Spiegel

der_spiegel.jpg

Az osztrák kancellár megerősítette, hogy a demokrácia és a jogállam ügyében nincs engedmény, és jelezte, hogy ezt minden alkalommal el is mondja Orbán Viktornak, amikor leülnek egymással. Mint ahogy azt is, hogy nem ért egyet a Soros elleni hadjárattal. Kurz cáfolta, hogy a Visegrádi Csoporttal szorosabb viszonyt tartana fent, mint más államokkal. Ugyanakkor nem érti, hogy miért vált ki akkora felzúdulást, amikor a magyar miniszterelnökkel találkozik, hiszen itt két szomszédos állam vezetőiről van szó. Egyúttal fontosnak nevezte, hogy senkit se tekintsenek másodrendű tagnak az unióban. Viszont nem tartja semmire, hogy a szélsőséges olasz belügyminiszter a költségvetési befizetés megtagadásával fenyegetőzik, ha az EU nem segít Rómának a menekültügy megoldásában. Hozzáfűzte azonban, hogy nem szabad magukra hagyni azokat a kormányokat, amelyek éppen nyomás alá kerülnek a migráció miatt. Az eltérő történelmi fejlődés folytán a miniszterelnök kizártnak tartja, hogy Ausztriában olyasmi játszódjon le, mint Chemnitzben.

New York Times

new_york_times.jpg

Miután Orbán és Salvini Macront jelölte meg fő ellenfélként a jövő évi EP-választáson, az európai liberálisok vezetője közölte, hogy a populisták ellensúlyozására szövetséget ajánl Macronnak. Verhofstadt szerint a küzdelem a nacionalista populisták, illetve az EU hívei között dől majd el. Elképzelése szerint a két fél megtartaná önállóságát, de közösen kampányolna. A cél az, hogy ők alkossák a legerősebb frakciót Strasbourgban, és ily módon tartóztassák fel a populista hullámot. Az En Marche képviselője azonban úgy reagált, hogy ők egyelőre még nem tartanak az összefogásnál. De az biztos, hogy a francia párt is partnereket keres, és vezetőjük legutoljára múlt kedden találkozott a belga politikussal. A tudósítás hozzáteszi, hogy Macron az európai nacionalisták legfőbb ellenfelének tekinti magát és 4 napja felszólította az Európai Néppártot, hogy tisztázza viszonyát a Fidesszel, mert az nem lehet, hogy az egyszerre támogassa Merkelt és Orbánt is.

FT

financial_times.jpg

A globalizáció és a fejlesztés egyik szakértője szerint a bevándorlás alapvető a gazdasági növekedés szempontjából, olyannyira, hogy az USÁ-ban az utóbbi 7 évben a GDP többletének kétharmada éppen a migránsoknak köszönhető. Ian Goldin, az Oxfordi Egyetem professzora épp ezért azt hangsúlyozza saját vizsgálatai alapján, hogy ha valahol gátolják az új munkaerő érkezését, az visszaveti a gazdasági teljesítményt. Ez ennyire egyszerű. Mert pl. ha Nagy-Britanniában majdnem 30 éve lezárták volna a határokat az idegenek előtt, akkor a gazdaság legalább 9 százalékkal  volna kisebb a mostaninál. A németeknél ugyanez a veszteség 6 %-ot tenne ki.

És ezek csak az elsődleges adatok, nem foglalják magukban, hogy a migránsok körében kétszer akkora a valószínűsége, hogy vállalkozást alapítanak, mint a született britek esetében. Azok kívül sikeresebbek is a saját cég élén.  Az Egyesült Államokban az egymilliárd dollárnál többre értékelt, migráns hátterű induló társaságok 40 %-ot tesznek ki a Fortune magazin legmenőbb 500-as vállalati listáján. Ráadásul példájuk további, tehetséges bevándorlókat vonz. Meg kell említeni azt is, hogy sokkal többet fizetnek be a költségvetésbe, mint amennyi állami támogatást kapnak. Csak éppen pozitív szerepüknek ellentmond, hogy mind kedvezőtlenebb a migráció megítélése.  Pl. a magyaroknál és a lengyeleknél, noha errefelé alig-alig vannak migránsok, függetlenül a társadalom elöregedésétől és a munkaerőhiánytól. Londonban a lakosság jó egyharmada idegen, a város mégis sokkal befogadóbb.

De hát bizonyos politikusok a jelenséget meglovagolva igyekeznek befolyáshoz jutni, miközben a gazdasági eredmények cseppet sem jók és terjednek a megszorító intézkedések. A bajokra azonban nem a határok lezárása a válasz, mert az csak lassítja a növekedést, súlyosbítja az egyenlőtlenségeket, aláássa a társadalmi szolidaritást, vagyis lefelé tartó versenyt indít be. Ha itt valaki politikusként keménykedik, az az egész országot sújtja.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9014232001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.10. 08:09:58

A liberális Weber esélytelen.

Helga Beauty Salon. 2018.09.10. 08:40:39

"Egy oxfordi professzor tényekkel támasztja alá, hogy saját országának gazdasági érdekei ellen dolgozik az a politikus, aki gátolja a bevándorlást"

Amíg lószar van veréb is lesz. Már a gazdasági érdeket is vitatnám, mindenesetre új szempontok bemutatása okán megsétáltatnám én azt a professzort a londoni gettóban.

Helga Beauty Salon. 2018.09.10. 08:44:21

"a pártcsaládon belül hatalmas a felháborodás Orbán miatt, "

Naná! Egy zenebohóc családból ne kezdjen senki komolyzenei karrierbe!

Ellenzéki Tüntető 2018.09.10. 10:05:18

"Egy oxfordi professzor tényekkel támasztja alá, hogy saját országának gazdasági érdekei ellen dolgozik az a politikus, aki gátolja a bevándorlást"

Ez esetben érthetetlen, miért akarják szétosztani a migriket. A hasonlóan értékes aranyat, ritkaföldfémeket, olajat, gázt, területet, technológiát, képzett embereket egyik ország sem akarja így ilyen önzetlen módon szétosztani. Csak valahogy a migriket. Mágikus.

2018.09.10. 12:07:41

@Ellenzéki Tüntető: Érdekes megközelítés! Tetszik.

Egyébként... hétfő dél van és se államcsőd, se népfelkelés, se kizárás a Föld bolygóról... eftársak..több lelkesedést!

György Csaba Nagy 2018.09.10. 12:19:31

@Ellenzéki Tüntető: Gyanaxom, csak játszod az értetlent. Az ökörgázlói prof bizonyára jobban elmélyedt a témában.
1. Piszok sokan vannak, egy vagy akár pár ország munkaerőpiaca rövid idő alatt nem tudja felvenni a tömeget. Ez nem fedi el a lényeget: értéket az emberi munka termel.
2. Amíg nem tanulják meg a nyelvet és valamicske szakmai alapokat, nem állíthatók munkába, tehát emésztik a pénzt, nem termelik. (Ha rosszul irányítják a beillesztést, akkor persze később is, de ez nem ősi átok).

2018.09.10. 12:26:56

@György Csaba Nagy: "Ez nem fedi el a lényeget: értéket az emberi munka termel."

Ez igaz..már amennyire.. de ettől még nem lesz minden ember értékes.

"Amíg nem tanulják meg a nyelvet és valamicske szakmai alapokat,"
Ja! Vagy úgy! Tehát, ha beledöntünk időt, pénzt, miegyebet..akkor eccer biztosan lesz elég dógozó a piacon. Vagy nem :( Nekem úgy tűnik, a nagy német ipari vállalatok valójában a költségek externalizálását erőltetik. Mivel ez a németek szemét is kezdi csípni (ahogyan az Energiawende is..) úgy igyekszenek a többi, fennhatóságuk alá tartozó ország felé porlasztani a költségek minél nagyobb hányadát.

György Csaba Nagy 2018.09.10. 13:04:48

@Womb Raider: Ez a folyamat óvatosan pesszimista olvasata. A jövőbe egyikünk sem lát, csak sejtheti, mint macska az esőt. Amit biztosra vehetünk: értéket csak és kizárólag az emberi munka termel, nincs "már amennyire". A németek elég jó szervezők, és adott a katarzis, amiből kiutat kell találniuk. Meglátjuk, mire jutnak vele, a problémakezelés kezdeti naivságait kell leküzdeni. Az Energiewendével egész jól boldogulnak, megvan hozzá a műszaki tudás és pénz. A költségporlasztási szándékot részükről nem látom, az olaszok, görögök és törökök inkább. Sztem a németek megszokták, hogy időnként pénzt kell dobniuk a gödörbe, exportpiacaik életben tartásáért.

alöksz róz 2018.09.11. 00:55:42

mi ez, megpróbálnak nyomást gyakorolni? :D :D

az a baj, hogy orbánnál nagyobb spanja nem nagyon van a német iparnak. németországban a képzett, itthon az olcsó és kiszolgáltatottabb munkaerővel és különféle kedvezményekkel és támogatásokkal segít.
mit gondoltál, majd megbuktatják? mert amúgy mit gondolsz, mi változna úgy összeségében?

(már azon kívül, hogy a dolgozó magyaroktól elvennének egy kis pénzt és az ingyenélőknek adnák? ehehehe, ennyiben össze is lehet foglalni a különbséget, pont ennyi kell a kétharmadhoz, milyen egyszerű, ki hitte volna, mi?)
süti beállítások módosítása