B1 blogcsalád



Kövér ráduplázott Orbánra: neki az egész finnugor elmélet gyanús

2018. szeptember 08. - nickgrabowszki

Beállt a teljes agyhalál a kormányoldalon. kovilaci.jpg

Miután Orbán miniszterelnök Kirgizisztánból üzente meg, hogy, a magyar 

egy egyedülálló és különös nyelv, amely a türk nyelvekkel áll rokonságban,

azt várta volna az ember, hogy párthívei és csatlósai itthon majd igyekeznek tompítani a bődületes baromság hatását, és arra tesznek utalásokat, hogy ezt csak az ottani füleknek szánta; ergo: nem kell komolyan venni. (Arra persze nem volt esély, hogy egyenesen lehülyézze valaki Orbánt, az megengedhetetlen baklövés lenne egy diktatórikus pártban.)

De nem ez történt. Sőt.  Kövér házelnököt behívták a frissen visszafoglalt Hír Tv-be, hogy magyarázná meg a kormányfő holdkóros zagyvaságát, és Kövér még rátett néhány lapáttal.

Azt mondta, hogy bár ő nem akarja vitatni az egész finnugor elmélet, és nem hiszi, hogy alapvetően felfordult volna az életünk és alapvetően más vágányt járt volna a történelmünk az elmúlt 50-100 évben, ha kiderült volna vagy kiderülne, hogy

mégiscsak türk eredetű nép vagyunk, és a nyelvünk sem finnugor.

De azonnal hozzá is tette, hogy neki ez az

egész finnugor elmélet a genezisétől gyanús, már akkor is ideológiai eszköznek tűnt, amikor a 19. században elfogadták.

És ezzel meg is érkeztünk a szélsőjobboldali ezoterika világába: a finnugor elméletet a Habsburgok (tovább Trefort Ágoston) erőltette rá a magyarokra, hogy eltagadják a dicső múltat. Mert ha ismertté válna, hogy a magyarok a hunok utódai, akkor Európa kénytelen volna átengedni a vezetést a magyaroknak. Az Egyesült Államok meg alázatosan kérné, hogy csatolják Zala megyéhez mint kistérséget.

Az irány erre felé mutat.

A magyar jobboldalon mára mainstreamnek tekinthető a közérkori babona, a felvilágosodás előtti ostobaság.

Magyarországot pillanatnyilag olyan hatalom uralja, amelyikben a miniszterelnök nyíltan tagad bevett nyelvtudományi elméletet, a házelnök meg ideológiának minősít egy egész tudományterületet. Mondjuk mit is várhatnánk annak ismeretében, hogy a miniszterelnök-helyettes a biológia alapját jelentő evolúciót utasítja el, valamint jegybankelnök (és korábban gazdasági miniszter) lehet egy olyan ember, aki a közgazdaság-tudományt tagadja meg nyilvánosan. (Lásd még az unortodoxiát, meg a kis, piros pöttyöket, melyek száma azonban nem lehet 8.)

És nincs egyetlen jobboldali közszereplő sem, aki ezek ellen felemelné a szavát.

kur.jpgKövér a Hírt Tv-ben áltudományos álláspontját azzal indokolta, hogy

  • ő a volt az idei Kurultáj védnöke és díszvendége(!),
  • ahol megtapasztalta, hogy "a tömegekben igény van a másfajta múltértelmezésre, az identitás más rétegeinek feltárására".

Ez tehát a lényeg: a tömegek (a Jobbiktól megörökölt szélsőjobboldali szavazótábor) azt akarja hallani, hogy a magyarok a hunok utódai, tehát azt kell nekik mondani, amit hallani akarnak. Ha megerősödik a vágy, miszerint a 33-szor csavarodó DNS-ük van és a Szíriuszról jönnek, akkor azt. 

Ha ehhez ellenséges ideológiának kell minősíteni és betiltani az asztrofizikát és a genetikát, akkor nyilván meg is teszik. Ahogy tették ezt a menekülteknek enni adni akaró humanizmussal vagy a társadalmi nemek tudományával.

Orbán és Kövér mondásaiból jól látszik, hogy a finnugrizmus tagadása nem kisiklás volt, nem egyszeri alkalom: kezdhetnek aggódni az általános és összehasonlító nyelvészek is, hogy a fideszes ámokfutás költségvetési támogatásuk megvonásához vagy egyenesen a betiltásukhoz fog vezetni.

Az még a jobbik eset lesz, ha - mint az máris várható - csak létrehoznak valami hun-türk-magyar rokonságot kutató intézetet. Pusztán a kiegyensúlyozottság érdekében: hogy a tudományos szférában megfelelő képviselete legyen a nettó ostobaságnak is.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr2414229419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tamask 2018.09.09. 05:40:49

@Vasgepárd: a mai magyarok, Köver efftárs, Orbán vajda és a többi hasonszőrű minimális genetikai örökséget hordoz még a honfoglaló magyaroktól is. Genetikai állományuk elsöprő többsége német (a teljes Dunántúlon és Budapesten döntően német genetikai befolyás van), szláv (ruszin, szlovák, cseh, szerb, ukrán), román, cigány. Nem is beszélve a hunokról, akik még a honfoglaló magyarokkal is csak szegről-végről lehetnek rokonok.
A hunokkal, tatárokkal és közép-ázsiai népekkel a mai oroszok, lengyelek és ukránok sokkal közelebbi vérrokonságban állnak, mint a mai magyarok. Mégis a magyarok verik a mellüket.

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2018.09.09. 06:05:16

libbantak! még a japán-magyar szótárban is több az egyezőség, mint a magyar-fing-ben
nyaljatok fókazsírt és finngjatok nagyokat

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2018.09.09. 06:08:40

@tamask: "felhigította az eredeti génkészletet"
végre egy szakértő xd csak nem kiszel mádámhoz van szerencsénk?

Indriq 2018.09.09. 06:57:03

Amikor közismert lesz, hogy a minielnök cigó, onnantól a hivatalos származásunk indiai lesz :)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.09.09. 07:09:45

@Helga Beauty Salon: " :D :P Háháháháhá!" - Mi a baj? Miért erőlködsz h vidámnak mutatkozzál? Elmúlt az ánusz varráshoz adott fájdalomcsillapító hatása? Direkt kis adagot mondtam a nővérnek, mert unjuk h minden vasárnap reggel veled kell foglalkoznunk az ügyeleten. Kérj Vazelin atyától síkosítót mielőtt mész a szombat esti análpartira @balcán maxval bircaman: -nal!

tamask 2018.09.09. 07:10:34

@Vasgepárd: "Hun, avar régészeti emlékeket viszont már igen, amik meglehetősen emlékeztetnek a honfoglaláskori magyar cuccokra"

Tehat szerinted a nyelvemlékek, közös alapszavak semmit se jelentenek, mert azok nem bizonyítják, hogy genetikai rokonság is lenne a finnugor népek és az ősmagyarok közt. De a földből kiásott úgynevezett "cuccok", tárgyak, szerszámok, régi ötvösök által lószerszámokba vésett motívumok azok teljesen bizonyítják, hogy az ősmagyarok a hunokkal, avarokkal, szkítákkal vérrokonságban álltak. Szerinted...
Mert az ugye kizárt, hogy a nyelvhez, jövevényszavakhoz hasonlóan a kultúrát, művészet és hitvilág elemeit is átvették volna a magyarok ősei más népektől.
Eleve a földműveléshez, lovaglashoz kapcsolódó magyar szavak iráni vagy török eredetűek. Nem lehet, hogy a "cuccok" is azért hasonlóak más népekéhez, mert egymás mellett éltek?

A rokonság megállapítása ma már pofonegyszerű, genetikai vizsgálatokkal lehetséges.

Larrikin 2018.09.09. 07:11:39

@Vasgepárd: neked ezt olyan nagyon azért nem verték a fejedbe, mint látható. A finnugor őshazát kb. 5 ezer éve hagyták el ezek a népek, onnantól gyakorlatilag nem volt kapcsolat a finn és a magyar nyelv között. Az obi ugorokkal is bő 3 ezer éve élhettek eleink (eleink egy része) egy vidéken. A finn és a magyar a nyelvcsalád talán 2 legtávolabbi ága. Így is van kb. 1000 közös szó, ami a prehisztorikus, halász-vadász időszakból származik (pl. mint említetred, csak rosszul, mert nem kezu, hanem - fonetikusan - keszi), a nyelvrokonságot mindemellett nem csak a közös szavak bizonyítják.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.09.09. 07:13:17

@apro_marosan_petergabor: Na végre egy rendes sajtómunkás! Te legalább kierőltettél magadból egy átgondolt seggnyalást.

élveteg 2018.09.09. 07:15:29

Orbán és Kövér mondásaiból jól látszik, hogy a finnugrizmus tagadása nem kisiklás volt, nem egyszeri alkalom............. és a további blabla

Csak grabowsikám nem minden ám a poitika A finnugorizmust lehet erőltetni de egyre több és több hagyományörző rendezvény van Itt Győrben a Szent László napok mára már hatalmas rendezvény ahol nyoma nincs semmiféle finnugorizmusnak Ellenbe van lovaglás ijászat Finnugor hagyományőrző rendezvény meg nincs egysem legalább is én nem hallottam róla hogy valahol is finnugor hagyományőrző napokat tartottak volna Vagy te ismersz ilyet ? És ha van ott mi van és ki ? A finnugorista akadémikusok éneklik a Levan polkát ?

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.09. 07:34:50

@Célkereszt:

Pont türk nyelvekkel, nem tudom. De a kapcsolat az altáji nyelvcsaláddal valószínűnek tűnik.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.09. 07:36:32

@miketbeszéltek:

Mert a magyar tárgyi kultúra huin típusú, nem finnugor típusú. De fajilag is ez van.

Én arra tippelek, hogy a magyarok nyelvcserén mehettek keresztül, s a sok hun szó az eredeti nyelv maradéka, míg a nyelvi szerkezet meg természetesen a felvett ugor hatás.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.09. 07:37:25

@miketbeszéltek:

Cirillnek nemigen lehetett ezzel baja, Istvánnak nyilván igen, politikai okokból.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.09. 07:41:22

@tamask:

Kevered a genetikai rokonságot az identitással.

Nyilván a magyarokhoz fajilag a szlovákok állnak legközelebb, meg több mai közeli nép. Csak rá kell nézni az emberekre, s látható ez.

Viszont identitásbelileg a magyarok saját ősüknke Árpádék népét tekintik, nem a helyi őslakosokat, akkor is, ha a mai magyarok 90 %-a NEM származik Árpádéktól. Ez a magyar konszenzus. Az ok történelmi és nyelvi. Azt mondjuk "bejöttünk Árpáddal", és nem azt, hogy "bejöttek Árpádék".

Kreml propaganda osztály szófiai összekötő 2018.09.09. 07:43:51

@balcán maxval bircaman: Ne nyelvészkedjen itt tovaris! Nem azért fizetjük. A célközönségnek libsizés és homofóbia kell. Kis sorosozás is mehet.

2018.09.09. 08:00:27

@Proud Mary:

"nem mondom, h a saskabaré viccesebb, mert nem, de nagyon egy szinten van vele"

E szerint te is nézed a saskabarét fityiszmajma.
Akkor meg mit ugatsz?

Stenonis 2018.09.09. 08:11:33

@miketbeszéltek:

A genetikai kutatások alapján ázsiai. Viszont volt kb. 10%-ban europid is volt a hun elit között. Szóval az sem lenne túl feltűnő, ha európai vonásai lettek volna.

Azt nem érik a hun-magyar hívők, hogy a puszta társadalma teljesen máshogy működött, mint a mostani nemzetállamok. Ezért nem okozott gondot a kabarok csatlakozása. És sokkal később is simán tudtuk integrálni a kunokat és jászokat. És voltak olyan magyar nyelvet beszélő törzsek is, akik inkább maradtak és nem vándoroltak nyugat felé.

Stenonis 2018.09.09. 08:21:24

@élveteg:

A lovasíjászok azok voltak, akik ellen Szent László harcolt?

Nem túl bonyolult ám a dolog.
A Kárpát-medencét elfoglaló magyar törzsek iszonyatosan kevert csapat volt. Kb. 30-40% lehetett vágott szemű kis sárga, viszont ugyanennyi rész germán, erre jött még kb. 10-10 % török és szláv.

A kultúra az egyértelműen lovas-nomád volt. Ez nem sokat jelent, hiszen ázsiai, török és európai népek is tagjai voltak ennek a kultúrkörnek.

A nyelv meg finnugor. Elég komoly török hatással.

Helga Beauty Salon. 2018.09.09. 08:26:40

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Pahancsolsz kéhlek?
Ha egy homokos túltolja a kannásbort akkor ilyen tréfákra számíthatunk tőle?
Taga 20-nak biztosan tetszeni fog ahogyan megvédted, mert ez az ő világa, máshol ne nagyon lépj fel ezzel a stand-uppal, mert pofán dobnak rohadt paradicsommal nagyon gyorsan. :D Hülye. :P Buzi.

rallus 2018.09.09. 08:26:50

A magyarok igaz barátai, a Habsburgok, a kommunisták és a liberálisok is teljes mellszélességgel a finn-magyar rokonság elkötelezett hívei, tehát az igaz!

midnightcoder2 2018.09.09. 08:27:26

@Vasgepárd: Mondjuk én eleve nem értem, mi ez a nyálcsorgatás a nyelvrokonsággal kapcsolatban. Mondjuk a XIX században lehetett értelme ilyen találgatásoknak, de ma amikor a genetikai kutatások egyértelműen meg tudják mutatni hogy ki honnan jött, a világon semmi értelme ezzel bohóckodni. Igen, csórtunk pár szót a finn csávóktól és csajoktól is, mégsem vagyunk sem finnek, sem indiaiak. Nem mintha amúgy a finnek nem lennének szerintem vállalható rokonság, de szerintem mi pont annyira vagyunk finnek mint egyiptomiak.

Barbaarb 2018.09.09. 08:29:27

Az Orbán és Kövér által képviselt álláspont semmivel sem kevésbé tudományos, mint a finnugor ELMÉLET, de a szerző ügyesen húzza le azzal, hogy összeesküvéselmélettel hozza összefüggésbe.
És még ő minősíti emezeket...

midnightcoder2 2018.09.09. 08:33:53

@Stenonis: "A nyelv meg finnugor. Elég komoly török hatással."
Ezzel az a baj, hogy amennyire én tudom, a finnugorok vadászó-halászó népek voltak. Na most, jön egy rakás lovasnomád, találkozik pár vadászó-halászó törzzsel és átveszi a nyelvét ? Vagy a vadászó-halászó csapatnak tetszik meg annyira a lovasnomád dolog, hogy erre állnak át ? Vagy szimplán találkozott a két csapat, itt-ott keveredtek is, és az átvettek pár szót mint mi a cigányoktól ? Ráadásul elég fontos szavakat, Pl. a csávó az ugye a férfit jelenti, ami azért egy elég ősi szó, legalább olyan régi mint Pl. az íj vagy a nyíl. Persze, ez utóbbit ma már nyilván nem fogjuk lecserélni más nyelvből hozott szavakkal, mert hogy ma már csak kevesen használnak ilyen napi rendszerességgel.

2018.09.09. 08:34:10

"Beállt a teljes agyhalál a kormányoldalon."

Nem gond, ezek képesek lábon kihordani, mint a kétharmados csürhéjük. Bizonyítja elsősorban az a tény, hogy a közismert orbánista troll bagázs már megint lecsapott az írásra, mint tyúk a takonyra (vagy Orbán-troll a libsi farokra).

"Ez tehát a lényeg: a tömegek (a Jobbiktól megörökölt szélsőjobboldali szavazótábor) azt akarja hallani, hogy a magyarok a hunok utódai, tehát azt kell nekik mondani, amit hallani akarnak."

Ez van, amikor egy cigány meg egy debilis kommunista értekezik a magyarok eredetéről.

2018.09.09. 08:41:26

@Ches Desmond: " Mit gondolsz Semjén miért járkál állandóan Finnországba? A vadászat csak ürügy."

Ki fog keresztelkedni és vissza fog térni az ősmagyar vallásra, hogy ő lehessen a nemzeti főtáltos. Ha igény van rá, akkor ezt kell csinálni, ezért készüljetek fel rá, hogy a Bazilika előtti téren óriási jurta áll majd, lófarkas zászlókkal és köcsögdudákkal.

élveteg 2018.09.09. 08:41:47

@Stenonis:

Ugyan mit határoz meg az hogy milyen nyelvel áll rokonságba a magyar ?Semmit Illetve annyit hogy a finnugor nyelvrokonságra egy egész leszármazás elméletet építettek ami nevetséges Minden népnek elöbb volt történelmi emlékezete ,hagyományai mint történetírása A magyar történelmi emlékezet a magyar hagyomány meg semmiféle finn rokonságot nem ismer Sehol ez nem szerepel Arany János azt írta hogy Hunor Magor két daliai két egytestvér Ménrót fia Kölcsey a himnuszban Bendegúznak véréről ír Egyébként meg az úgynevezett genetikai rokonság is egy egetverő baromság pont akkora ha nem nagyobb mint a nyelvrokonságból levezetni bármit is A gének meghatározzák valamit is is egy nép életében? Ugyan mit ? Egyáltalán Vannak genetikailag meghatározott népek? Melyikek ? Ha meg esetleg mégis annyira fontos annyira meghatározóak gének szerepe egy népnél akkor visszont a rasszistáknak igazuk van De a náciknak is igazuk volt akik szerint a vér határoz meg mindent Szóval nem egyszerű dolgok ezek

kopasz barmok mindenhol (törölt) 2018.09.09. 08:43:41

@midnightcoder2: "ma amikor a genetikai kutatások egyértelműen meg tudják mutatni hogy ki honnan jött"

A vezíred a putriból, ahhoz genetika sem kell...

taga20 2018.09.09. 08:49:40

@Helga Beauty Salon: ne szerénykedj cycmen, me nincs mire!

"Helga Beauty Salon 2018.09.07. 08:09:14
@Lilith.Inanna.1:" Ennél szebbet még sosem hallottam"

Na ha a Beverneky elfingik a szétkúrt seggével neked egy menüettet attól a pinád is benedvesedik olyan romantikus!"

Stenonis 2018.09.09. 08:51:33

@midnightcoder2:

Ennyi idő távlatából eléggé nehéz ezt kibogozni. Az alap szavaink finnugor eredetűek. Ezen nem tudunk mit változtatni.

A sztyeppe és a tajga határán sokminden megtörténhet.

Nyelvcserére több példa is van: a dunai bolgárok a török nyelvüket cserélték le szlávra. A számik egy szibériai nyelvet finnugorra.

Kutúra cserére is van példa: a Kínát meghódító mandzsuk (nomád nép) eléggé gyorsan felvette a kínai kultúrát. De a kelet-európai folyókat uraló skandináv varégok is igen gyorsan elszlávosodtak. És mi is egy pogány, lovas-nomád népből letelepült, földművelő keresztény, nyugati kultúrkörbe tartozó nép lettünk.

Amit én a legvalószínűbbnek tartok, az egy ugor nép kultúraváltása. Mert valljuk be lovon állatokat hajtani és letelepült népeket fosztogatni sokkal menőbb, mint erdőben vadászni és halászni. Ha kellően nagy méretű volt a nép, akkor ezt sikerrel meg tudták oldani. Egy közeli, félig letelepült életformát is folytató kis nomád néppel történő élénk kereskedelem és házasodás simán eredményezhette ezt.

kopasz barmok mindenhol (törölt) 2018.09.09. 08:54:02

@Stenonis: "A kultúra az egyértelműen lovas-nomád volt. Ez nem sokat jelent, hiszen ázsiai, török és európai népek is tagjai voltak ennek a kultúrkörnek."

Az életmód volt lovas-nomád, a kultúra az más, de egyébként náluk hiánycikk (ma is).
A kultúra műveltséget jelent, építészetet és ősidőkből fennmaradt írást, mint ennek bizonyítékait. A kínaiak 5 ezer éves civilizációval rendelkeznek, a zsidók is legalább hárommal. Na most ezek a magyar nomádok 5 ezer éve még csak banánt majszoltak a fákon és messziről bambultak a Kínai Nagy Falra. Nem mintha az azóta eltelt időben túl sokat fejlődtek volna. Jó, megtanultak járni két lábon...

Helga Beauty Salon. 2018.09.09. 08:56:13

Ezt az agyfaszt! A mini elnökünk elment egy nyilazós lovaglós dzsemborira és nyilvánvalóan promóciós célból megpendítette a vendéglátók felé a "rokoni" vonalat! Ennyi!
Persze ráröppen a sok liberális degenerált hivatalból ellenfeleskedő ostoba barom az összes tudományoskodó érvével hogy már megint mit mondott az Orbán, de ettől színes a világ! Nyomjátok gyökerek! :DDDDDD

Helga Beauty Salon. 2018.09.09. 09:01:45

@taga20: Jaj Tanga állandóan leleplezed a másik nicknevemet! Naggyon ravasz húzás (tőled csak, mert amúgy szánalmas). Akit érdekel az fejből tudja, más meg nem vágja hogy mi a faszt akarsz mondani, na nem mintha egyéb esetben érthető lennél.
Nyugodj már meg, holnap újra szemétszedés lesz a közmunkán, pihend ki előtte magad!

Stenonis 2018.09.09. 09:01:54

@élveteg:
A népi emlékezet azért eléggé kérdőjeles tud lenni.

A probléma az, hogy népvándorlás kori, magyar írásbeliség nem igen volt. Ha volt is nem maradt fenn.

Ezért már Anonymus és Kézai Simon is eléggé szépen hagyatkozott a képzeletére. És akkor finoman fogalmaztam :)

Kölcsey és Arany ezeket használta fel forrásként.

vergyula 2018.09.09. 09:06:08

@Jakab.gipsz: Ugyan, ABBA? Ki hallgatja még őket?

vergyula 2018.09.09. 09:10:34

Ezek történelmi, nyelvészeti és genetikai szempontból fontos kérdések. Ennyi. Az identitánsunkat nem ez kell, hogy meghatározza. Ha a hunoktól származunk, akkor büszke lehet a magyar, mert a hunok kemények és erősek voltak? Lószart mama! A származás nem érdem, hanem adottság. Büszke a tetteidre lehetsz.

Kunhallmi Agnes 2018.09.09. 09:16:05

"hogy a finnugrizmus tagadása nem kisiklás volt, nem egyszeri alkalom"

A posztolonak sincs igaza, meg a kövernek sem. A magyarság valojában az arabokkal áll rokoni kapcsolatban, ezért kellett volna felsökorlat nélkül beengedni oket, és azonnal bevezetni a sáriat.

miketbeszéltek 2018.09.09. 09:24:03

@balcán maxval bircaman: "Cirillnek nemigen lehetett ezzel baja"
Na ne viccelj...Arra szánták az életüket talán, hogy pogány hagyományörző rendezvényeken ápolják a népek a sámánista hagyományt:-)

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.09. 09:25:33

@miketbeszéltek:

Ez nem egy pogány esemény, vedd észre.

Indriq 2018.09.09. 09:34:47

@Helga Beauty Salon: "A mini elnökünk elment egy nyilazós lovaglós dzsemborira és nyilvánvalóan promóciós célból megpendítette a vendéglátók felé a "rokoni" vonalat! Ennyi!"
Ezzel arra célzol, hogy ahová meghívják, odamegy hazudni egy adagot? :)

Indriq 2018.09.09. 09:36:30

@Stenonis:
"Ezért már Anonymus és Kézai Simon is eléggé szépen hagyatkozott a képzeletére. És akkor finoman fogalmaztam :)"

+1

Larrikin 2018.09.09. 09:37:08

@midnightcoder2: a nyelvészet a nyelvek kapcsolatát tárja fel, mitől lenne bohóckodás? A genetikát meg alighanem túlértékeled. Például a XXI. századi népesség alapján az osztrákok a testvéreink. Ha meg messzire visszatekintünk az időben, akkor Afrikából jöttünk India érintésével, majd eleink nem átallottak a neandervölgyiekkel kokettálni. Azt egy kicsit nehezebb lesz a genetika segítségével rekonstruálni, hogy volt-e magna hungaria, milyen nyelvet beszéltek a lakói, melyik mondabeli törzs honnan származott, egyáltalán melyik létezett valójában, milyen népek, néptöredékek olvadtak be a Kárpát-medence felé vándorló magyarságba, stb. Túl sok tényező, túl sok ismeretlen.

Helga Beauty Salon. 2018.09.09. 09:40:01

@Indriq: Ezzel pont nem céloztam semmire, a célzást a kommentem második felébe rejtettem el, ami arra irányult hogy mekkora idióták vagytok! :D

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2018.09.09. 09:56:51

@Célkereszt: "A finn és a magyar nem hatott egymásra, hanem azonos gyökérűek, mert az alapszókincsük közös"

de nem az. A finn és a magyar nyelv rokonított alapszavai, mint létige, hasonló gyökerűnek feltételezett alapvető szavak sokkal távolabb állnak egymástól, mint a szanszkrit az angoltól és a görögtől. A finnugor elmélet valószínűsíthető, jobban megáll, mint bármely másik, de azonkívül rendkívül semmitmondó, és jó eséllyel soha nem lehet sajnos visszakövetni azokat a kevés ember által beszélt és mára egészen eltűnt nyelveket, amik valamiféle értelmes láncolatot teremtenének a kettő között. Ezért nincs értelme igazából finnugor nyelvcsaládról beszélni, mert egyszerűen nincs elég információ olyan hangváltozásokat, etimológiákat végigkövetni, mint az indoeurópai nyelvek esetében. Tehát van kenőkés, hússzeletelő kés, halaskés, filézőkéz, stb. meg vannak más evőeszközök is, de például a kanálra és a villára is rá lehet rakni dolgokat. Tehát fogjuk rá a modern villágra, hogy az inkább villázott kanál, mint hússzóró villa, mert a fejforma jobb kategorizálási alapnak tűnik.

Ez a nagy finn-magyar nyelvrokonság.

Európai téridő 2018.09.09. 10:09:35

@balcán maxval bircaman: Kövér úr véleménye is ideológia és politika, ami feltehehően akkor változik majd meg, ha a finnek nemcsak bizonyos nyugat-mucsaröcsögei véleményeket fogadnak el Magyarországgal kapcsolatban.

miketbeszéltek 2018.09.09. 10:26:01

@balcán maxval bircaman: "Ez nem egy pogány esemény, vedd észre."
:-) Római, ortodox, vagy protestáns táltos-szertartásokat tartottak ott?

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.09. 10:28:46

@miketbeszéltek:

Ez folklór alapvetően, nem vallási szertartás.

Helga Beauty Salon. 2018.09.09. 10:38:06

Orbán kifújt egy jó nagy adag taknyot, amire a liberális gyöngytyúkok hatalmas szárnycsattogtatások közepette boldogan ráröppentek, néha egészen távoli faágakról is (lásd a finn nyelvészt) és most boldogan csipegetik!
Nem hiszem el, hogy nem direkt csinálta!

tamask 2018.09.09. 10:39:25

@rallus: "A magyarok igaz barátai, a Habsburgok..."

Ugyanígy a magyarok "barátai" voltak a törökök, ők a mai napig úgy hiszik, hogy a távoli kuzinoknál vendégeskedtek 150 évig és a magyarok boldogan éltek a szultán uralma alatt. És volt akkor is pár fejedelem vagy magyar lázadó, akik a törökkel haverkodtak a Habsburgokkal szemben.
A finnek nem uralkodtak sose a magyarok felett, nem ők kérték, hogy a magyarok nyelvrokonai lehessenek. Ők mégis számontartják a nyelvrokonságot.

A genetika vilagos választ ad arra, hogy honnan jöttek a magyarok. Ma már nem lehet legendákat költeni, mítoszokat gyártani, hamar szembesítik az embert a származásával a genetikai vizsgálatok, amik kb. 99-199 dolláros áron interneten is megrendelhetőek.

@élveteg: Kölcsey, Vörösmarty és Arany körülbelül a sötétben tapogatózott és részt vett a nemzeti mítoszteremtésben
Egyedül a genetika ad ma megcáfolhatatlan bizonyítékot egyes emberek származására. A nyelvészeti kutatások a nyelvrokonságra vonatkozóan adnak adatokat, de pont a nyelvészet is azt mondja, hogy a magyar nyelv kevert eredetű és még rárakódott erre a nyelvújítás is.
A mítoszok, a szkíta vagy hun kapcsolat meg egy vicc. Pont annyira valószínű, mint a románok dáko-román kontinuitás elmélete. Biztos van benne valami, de rettenetesen leegyszerűsítő.

kopasz barmok mindenhol (törölt) 2018.09.09. 10:41:38

@balcán maxval bircaman: Milyen folklór, te istenbarma? Az ottaniaknak lehet, hogy az, de a magyaroknak mitől lenne az? Egyszarű őstulok felvonulás volt olyan szerkóban, amit Szent István liberális kiráyunk földbe döngölt anno (és még ólmot is öntetett azoknak a seggfejeknek a fülébe, akik ezt hordták).
Láttál te magyar folklór fesztivált mostanában, büdösbirka?

Indriq 2018.09.09. 10:52:42

@tamask: jahhh, de azért jó ha nem a mai magyar átlagember génjeit vizsgáljuk, annak SEMMI értelme, valszeg az elmúlt 500 évben teljesen kihaltak a honfoglalók által hozott gének.
Szóval ha valamit az őseinkről akarnánk megtudni, akkor az olyan 1300ig (de inkább korábbról) származó DNS-t szabadna csak megvizsgálni (és még akkoris necces, mert már Istvántól kezdve hívtunk/jöttek népek).

David Bowman 2018.09.09. 11:58:37

És nem csak neki. Vámbérynek is gyanús volt, ő pedig vagy húsz nyelven beszélt.

mgdé 2018.09.09. 12:29:49

@David Bowman:
""...a magyar nyelv eredetében ugor, de a nemzet későbbi érintkezése és történeti átalakulásánál fogva egyformán ugor és török jellemű..." in: Vámbéry Ármin: Magyar és török-tatár szóegyezések. 120. o"

ui.: Innen lehet telefonálni.

Larrikin 2018.09.09. 12:45:58

@Indriq: 'de azért jó ha nem a mai magyar átlagember génjeit vizsgáljuk, annak SEMMI értelme' - ez mondjuk túlzás, helyesebben lehet, hogy nem kell az átlagemberekre koncentrálni. Rengeteg nemesi család eredete visszakövethető a muhi csata előtti időkig. A csak férfi ágon öröklődő dns csoportok legalább a leszármazottak egy részénél vissza kell, hogy vezessenek a honfoglalókig.

Stenonis 2018.09.09. 12:55:57

@rallus:
A Habsburgok legalább kiverték a törököt...

Stenonis 2018.09.09. 12:56:51

@Helga Beauty Salon:
Tévedsz. Orbán három pálinka után elkezdett baromságokat hadoválni.

tamask 2018.09.09. 13:12:25

@Indriq: "valszeg az elmúlt 500 évben teljesen kihaltak a honfoglalók által hozott gének.
Szóval ha valamit az őseinkről akarnánk megtudni, akkor az olyan 1300ig (de inkább korábbról) származó DNS-t szabadna csak megvizsgálni"

Nem érzed az ellentmondást? Ha az elmúlt 500 évben nagyjából lecserélődött a "magyarság" illetve pontosabban a magyarországi lakosság szlávokra, románokra, németekre, cigányokra, zsidókra, a honfoglaló gének kihaltak, akkor az 1300 előtti magyarokhoz semmi közünk vagy csak nagyon kevés. Tehát hiába lenne kimutatható, hogy a tatárjáras előtti magyarok mondjuk nagyobb arányban álltak rokonságban ázsiai népekkel, ha nekünk már hozzájuk is alig van közünk. Tehát ők, az 1300 előtt élt magyarok genetikai értelemben nem az őseink. A mi őseink zömmel a török kiűzése után betelepített emberek.

@Larrikin: "Rengeteg nemesi család eredete visszakövethető a muhi csata előtti időkig."

Ez nem igaz. A magyar nemesség többször is szinte teljesen lecserélődött. a
Az Árpád-ház kihalása utáni trónviszályok, majd a török idők alatt és után.

Indriq 2018.09.09. 13:21:49

@tamask: nincs itt ellentmondás, ahogy fentebb már többen is említették, származás van biológiai, kultúrális, nyelvi és még sok egyéb aspektus alapján.
Így a génjeink alapján lehetünk akár európaiak is, de a nyelvünk akár a Szíriuszról is :)

Indriq 2018.09.09. 13:31:08

@Larrikin: azért ne legyenek illúzióid, a régi nemesi családoknál megesett, hogy a gyerekáldás reményében az asszonyka félredugott (a lovászfiúval, akinek lehet még disznó génjei is voltak :) )

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.09.09. 14:07:14

@Célkereszt: "Nem gondolod, hogy milyen aljasság identitásunkat beáldozni rövidtávú politikai érdekeknek?"

"Ich bin ein Berliner." Ez nem az identitás beáldozása, ez csak gesztus a vendéglátónak. Ráadásul nem alaptalan, hiszen tényleg sok szálú rokonságunk van a régi türk népekkel. Ahogy látod, itt is sokan vannak, akik a finnugor vonalat tartják tévesnek. Az a furcsa, hogy itt valószínűleg egyszerre van igaza mindenkinek, mert nagyon széles körben kell keresni a ma magyarnak tekintett nép őseredetét. Sajnos egyik sem indoeurópai szál, emiatt mi itt még mindig idegenek vagyunk minden szlávnak, germánnak, latinnak. Hacsak le nem fekszünk nekik, amit viszont én tényleg az identitásunk beáldozásának tekintek.

Larrikin 2018.09.09. 14:10:01

@Indriq: nincsenek illúzióim, sőt, nem tévesztem össze a nemeseket az arisztokratákkal. Sőt, nem a félrelépés az egyetlen lehetséges ok, ami torzítja a várható eredményt.

Célkereszt 2018.09.09. 14:13:20

@Androsz: Itt egy link. Én nekik hiszek. Mégiscsak az ő szakterületük. A finnugor vitát már lefolytatták. És nem a türk vonal nyert. Bár az isztanbuli bazárban több engedmény kaphatsz.

tudomany.hu/

Larrikin 2018.09.09. 14:14:07

@tamask: "Ez nem igaz. A magyar nemesség többször is szinte teljesen lecserélődött. a
Az Árpád-ház kihalása utáni trónviszályok, majd a török idők alatt és után."
Ez sem igaz. Nemesi családok kihaltak, jöttek újak, a szinte teljes lecserélődés viszont egyszerűen nem igaz. Továbbá alighanem kevered a teljes nemességget az arisztokráciával.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.09.09. 14:14:20

@tamask: "Tehát ők, az 1300 előtt élt magyarok genetikai értelemben nem az őseink. A mi őseink zömmel a török kiűzése után betelepített emberek."

A honfoglaló magyarok nyelvét, kultúráját örököltük, és jól mondod, a génjeiket alig. De azért kíváncsi az ember, hogy honnan származnak a kulturális őseink. Tudom, elég paradox.

Célkereszt 2018.09.09. 14:20:45

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Nem annyira igaz, hogy nem magyar betelepűltek. A kiüresedett Alföld kitünő termőföldekkel bevonzotta az erdély, felvidéki magyarokat. Persze a szlovákokat és svábokat is. Ekkor billent meg a az erdélyi magyar-román egyensúly is.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.09.09. 14:21:49

@Androsz: "Vannak, akik szerint a finnugor rokonság teljes egészében légbőlkapott elmélet, a létező kevés bizonyíték ellenére. "

A finnekkel való rokonsága nem hogy bizonyíték nincs, de nyilvánvaló baromság. Nem tudjuk, hogy a honfoglaló magyarok milyen sztyeppei népekkel rokonok, SEMMILYEN adat nem áll rendelkezésre.

A finnugor NYELVrokonságot veheted tényként, annyira alá van tudományosan támasztva.

A népek a nyelveiket kabátként váltogatják, lásd pl. román és bolgár.

Larrikin 2018.09.09. 14:28:45

@tamask: "genetikai értelemben nem az őseink"
Ez sem valószínű, hogy igaz. A betelepítések a kora középkortól a 18. század végéig jellemzően szervezetten zajlottak, komplett falvak, városok, városrészek kialakításával. Amihez aztán évszázadokon át ragaszkodtak a jövevények, mivel a jogrend a betelepültek számára általában különféle kiváltságokat adott. Ennek ellenére a történet vége jobbára az asszimiláció lett. A genetikai állomány tehát nem lecserélődött, inkább folyamatosan frissült. A honfoglalók genetikai értelemben is az őseink (OK, már akinek), csak egyre kisebb részben.

midnightcoder2 2018.09.09. 15:30:58

@Larrikin: Alapvetően attól, hogy igazából semmire nem ad választ. Ok, van pár szavunk ami közös a finnekkel. Vagy legalábbis közös lehetett mielőtt mindkét nyelvben módosult. És ? A törökökkel is van egy rakás közös szavunk. Meg a cigányokkal is. Ettől még nem vagyunk sem törökök, sem cigányok. De még rómaiak sem, pedig szerintem több szót vettünk át a latinból mint a finnektől.

mgdé 2018.09.09. 16:14:56

@midnightcoder2:
Nem finn, hanem ugor, azon belül is egy régóta külön ág, s nem csak egyes - nagyon-nagyon nagy valószínűséggel igen ősi - alapszavak, hanem a nyelv felépítése, szerkezete miatt is.

(De ha már: S mi lesz a szittya (szkíta) örökséggel, ha csak a türk "Ok"?
Ők minden valószínűséggel indoiráni lovasnépek (nyilván akár beolvasztott ilyen-olyan más népekkel, akár pl. ugor is) voltak, s az ő idejükben olyan, hogy "türk" még nem is létezett! A török törzsek kitörése, elterjedése jó félezreddel későbbi.
A köztes időszakban meg még szarmaták (valószínűsített utóélet: -> alánok -> jászok), gótok, hunok ...)

dr. mesterséges színezék 2018.09.09. 16:21:11

Nem is értem, hogy nem tér ki rá a zalaptörvény a nyelv eredetére.
Kérharmaddal...

Alternatíva 2018.09.09. 16:29:47

Orbán beteg ember. Mellette fajtája szégyene, közönséges bűnöző. Tolvaj és korrupt. A pénzért mindenre hajlandó, én azt gondolom, hogy elkapta már a politikai nemi betegésget, rossz arcú kurva lett. Tegye már meg valaki az EU irányító szervéből, hogy eltakarítja ezt az embert az Országházból, az országból, Európából. Vigye magával a türk rokonságát, családját, haverjait. Addig menjen, amíg élve megteheti. Az idő beborul hamarosan és elsöpri a beteges rendszerét, az tuti. Melyik lenne a jobb? Hallani róla Szibériából, vagy hallgatni a híreket, hogy megdöglött. Ez utóbbi kedvesebb lenne.

Flathead 2018.09.09. 17:38:46

A tudósok kutatásai, vizsgálatai alapján.. és nem pedig hazudozó újságírók és műveletlen követőik szerint, az Árpád-házi királyok genetikailag 77,14%-ban türk származásúak:

mttmuzeum.blog.hu/2018/08/29/az_arpad-haz_eredete_iii_bela_kiraly_csontjainak_tanusaga

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.09.09. 17:42:01

@Flathead: "az Árpád-házi királyok genetikailag 77,14%-ban türk származásúak"

:))

Annyira geci vagy, miattad félrenyeltem a csirkecombot.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2018.09.09. 18:45:17

Kövér az elmúttízévben már olyan átéléssel adja a csörgősipkás bohócot, hogy kezdem azt hinni, élvezi.

gemini62 2018.09.09. 19:03:09

1/ Ideje lenne megindítani a CEU helyett a főiskolai szintű sámánképzést!!!
2/ Volt egyszer egy kiugrott papnövendék, aki később átképezte magát tömeggyilkosnak, egy alkalommal írt egy "tudományos" dolgozatot a Nyelvtudományról.

Négyes_ 2018.09.09. 20:21:50

Kövér már sokszor levizsgázott történelemből. Múltkor a hidegháborút nevezte 3. világháborúnak. :-)

Trónkövetelő 2018.09.09. 21:28:07

@élveteg: Lovasíjászat Győrben? Mióta lehet? 15-20 éve? Ez ám a hagyomány! Ennél még a bakonyi indiánok is régebbiek.

Larrikin 2018.09.10. 00:49:10

@midnightcoder2: csak hogy értsd, a finn a funnugor összetételben nem a finn nyelvet jelöli, hanem a finn (angolul Finnic) nyelvcsaládot. Az ugor sem a magyar nyelvet jelöli álruhában, hanem az ugor nyelvcsaládot. A mi tesóink az obi ugorok, akikkel kapcsolatban a nyelvrokonság finoman szólva nem csak néhány hasonló szóban merül ki. Ráadásul a régészet is magyarázná a magyarok és obi ugorok bő 3000 évvel ezelőtti különválását, bár arra nincs bizonyíték, hogy ez a népcsoport a magyar lett volna.

tamask 2018.09.10. 04:39:20

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: a nyelvújítás előtti magyar nyelvet aligha értené meg egy mai magyar
Meg a mai csangó magyarok nyelvét is alig értjük.
A ma ismert magyar kultúra nagy része a felvilágosodás kora után lett összefércelve. A nyelvújítás, reformkor, majd a 19. századi költők, írók munkája.
Eleve tudományos területen a nyelvújítás előtt magyarul nem nagyon lehetett labdába rúgni, csak latinul. És akkoriban egy latinul író ember nem a magyar kultúra és tudomány alakja volt, hanem egy európai kultúra képviselője. És minél korábbra megyünk vissza a középkorban, annál inkább egy nemzetek nélküli, feudális Európában vagyunk. Ahol simán latinul folyt minden a közigazgatásban, legalábbis az írásbeliséget tekintve, mesterek külföldön tanultak, az értelmiség külföldi egyetemeken hallgatott jogot és teológiát. A magyarság meg nem nemzetet jelölt, hanem a magyar király uralma alatt élő népeket.

tamask 2018.09.10. 04:56:13

@midnightcoder2: nem pár szavunk közös a finnekkel, hanem sokkal mélyebb strukturális hasonlóság van a magyar és a többi finnugor nyelv között. Perszehogy a 300 éve átvett német vagy latin eredetű jövevényszavak sokkal jobban megőrizték a formájukat, jobban hasonlítanak az eredeti német és latin szavakhoz. De nem vett át a magyarság a latin deklinációkat, a német ragozást.
A felszínt se kaparhatja, aki csak a finnekkel közös szavakon lovagol. Mellesleg pont a finn-permi és az obi-ugor nyelvek váltak el egymástól a legrégebben, a finn és a magyar nép ősei valamikor az uráli ősnyelv idején éltek egy közösségben. A finn és a magyar a családon belül a két talán legtávolabbi rokon és a legkorábbi elválás miatt nem érthetőek kölcsönösen.
A magyar és a finn nem úgy rokon, mint a norvég és a dán vagy a lengyel és a román és az olasz. Sokkal korábban váltak külön az őseik és földrajzilag sokkal jobban elkülönültek, nem volt kölcsönhatás köztük több ezer éve és a magyarra azóta rengeteg nyelv hatott.

tamask 2018.09.10. 05:05:49

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: a honfoglaló magyarok kultúrája már a kereszténység magyarokra erőltetése után pár száz évvel is legendák homályába veszett. Ezért költöttek mindenféle mondákat a krónikások. Mert volt valami emlék, ami közszájon forgott, de nem maradt fenn egységesen a honfoglalók kultúrája. És a nyelve se.
Se a genetikájuk.
A magyar népet rengeteg hatás érte már a honfoglalás előtt is, aztán utána pár száz évenként jött egy mindent elsöprő háború, tatár, török, betelepítések.
A magyar tudat az fennmaradt, csak mindig új tartalommal töltötték meg.
Egy 11. századi magyart nem értenél meg, ő nem tudná, hogy miről beszélsz, ha magyar nemzetről ugatsz neki.

Én inkább úgy mondanám, hogy a honfoglaló magyarokkal van a mai magyaroknak mítikus kapcsolata és egyértelműen akkor alakult a magyar állam, a magyarság tudatában az van, hogy mi az ő államukat örököltük, ez a kapocs. A kultúra szinte teljesen átalakult, nyelv rengeteget változott, a genetikánk is a betelepítések miatt. A mai magyar nyelv az ősmagyarok nyelvéből fejlődött ki. Ennyi.

apro_marosan_petergabor 2018.09.11. 06:39:42

@Célkereszt: Milyen alap szókincs? Néhány szó? Néhány szó nem lehet alap szókincs.

David Bowman 2018.09.11. 20:43:19

@tamask: Hol van egy obi ugor sír? Bármi? Szkíta van.

Gandosz 2018.09.13. 11:48:55

@tamask: A magyar népet sokkal kisebb hatás érte (etnikai keveredés) mint a többi európai népet általában, amelyeknek még az etnigenezise is sokkal újabb kori. Mióta van francia vagy német vagy angol? Magyarországon Nem volt asszimiláció. Minimális volt a 19 századtól. Ezt máig nyögjük, főleg a kazárokat.

Gandosz 2018.09.13. 11:51:19

@tamask: Egy 11. Századi magyar megérthető nekem. Ő nem értene a kulturális változások miatt engem, persze azért még igy is sokmindent értene.

Gandosz 2018.09.13. 11:59:08

@Stenonis: Nem a Habsburgok verték ki a törököket. 1683-ban Alsó Ausztria lakosságának kb negyede pusztult el Bécs ostroma miatt. Ez meg a megváltozott hadászat ösztönözte a török elleni szövetséges támadást.

Tatzelwurm 2018.10.14. 22:12:36

@Vasgepárd: "halszagú Mikulások"... Látom te is egy igazi kisbalkáni vérproli vagy aki a külvilágot rosszindulatú sztereotípiákból ismeri, és nagy valószínűséggel a Kárpát-medence területén kívül a büdös életebén nem járt máshol.

Amúgy a dél-Uráli Bolsije Tiganiban az ősmagyar nők még finnugor ékszereket hordtak :) , persze ezt ne úgy képzeld el hogy óriási lazacot kezükben hordó mikulásos fülbevalókat találtunk.

"Van vagy 10 hasonló hangzású szó, ami alapján megpróbálják összeerőltetni ezt a két nyelvet, más semmi. Kéz-kezu és társai, mindenkinek a fejébe verték az iskolában. Mit bizonyít ez? Legfeljebb azt, hogy a két nép nem lakott túl messze egymástól ahhoz, hogy jövevényszavakat vegyenek át egymástól akár harmadik népek közvetítésével, mint manapság az angoloktól, németektől tesszük. Ezt a 10 szót leszámìtva baromira nem is hasonlít a két nyelv semmiben."

Nem csak 10 szó van te abszolút vadbarom, és ezek egy kicsit túl alapok ahhoz, hogy egyszerűen csak "átvettük" volna őket:

en.wiktionary.org/wiki/Category:Hungarian_terms_derived_from_Proto-Uralic

en.wiktionary.org/wiki/Category:Hungarian_terms_derived_from_Proto-Finno-Ugric

en.wiktionary.org/wiki/Category:Hungarian_terms_derived_from_Proto-Ugric

ízelítő:

- él
- van, vala-, volt
- megy, menni
- ad alatt
- kéz
- fasz
- fos
- alatt, alá
- fel
- le

Tatzelwurm 2018.10.14. 22:28:03

@David Bowman: www.nyest.hu/renhirek/osmagyarok-nyugat-sziberiaban

A szargatkai kultúra nagyon nagy valószínűséggel a még nem teljesen szétvált ugorsághoz köthető, a mai obi-ugorok azért nem hasonlítanak ránk mert először a tatárjárás alatt asszimilálódtak a déli-ugorok és Julianus keleti magyarjai, ettől egyre északabbra szorultak, ahol az éghajlat már nem volt annyira alkalmas a sztyeppi nagyállattartó életmódra, a nyenyecek (obi-ugor foklórban "por") asszimilálták őket. Később pedig Jermák Tyimofejevics Szibériai hódításai után felaprózódtak az obi-ugor fejedelemségek/hercegségek.

finnugor.elte.hu/tortenelem/Egyesnepek/Obi/obi.htm

Tatzelwurm 2018.10.14. 22:39:55

@Flathead: Az R1a haplocsoport mióta Türk?

www.eupedia.com/europe/Haplogroup_R1a_Y-DNA.shtml

A Q haplocsoportot tartjuk az igazi "őstörök" haplocsoportnak (már amennyire beszélhetünk etnikai vonatkozású haplocsoportokról), ugyanis Göktürk temetkezésekben nagyon magas frekvenciában fordult elő Q.

www.eupedia.com/europe/Haplogroup_Q_Y-DNA.shtml

Tatzelwurm 2018.10.14. 22:46:38

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Lófaszt örököltünk Kurultájt, maga a neve (ami egyébként mongol eredetű és "gyűlést" jelent) nem jelent semmit sem magyarul. 2008 óta van "Kurultáj" és annyi köze az egész eseménynek a honfoglaló magyarokhoz mint Decebálnak Ceausescuhoz.

Valamelyik Kurultájos egyébként időközben eltudná nekem mondani hogy mi fasz közünk van a csecsenekhez és az Észak-Ciprusi törökökhöz?

Tatzelwurm 2018.10.14. 22:56:58

@Androsz:

"Ich bin ein Berliner =/= "Amerikaner sind Deutsche"

"Ahogy látod, itt is sokan vannak, akik a finnugor vonalat tartják tévesnek."

És közben abban is hihetnének hogy a magyar nyelv a Sirius csillagrendszerből származik.

@MIÉRT NINCS : Bocsi, a "kultúrájukat" véletlenül "kurultájuknak" olvastam, nekem is kezd agyamra menni a dolog lassan, inkább lefekszek. :)

Tatzelwurm 2018.10.14. 23:05:56

@midnightcoder2:

Akkor ezek a cigány eredetű, többnyire tolvajnyelvben és szlengben használt kölcsönszavainkkal egyenértékű finnugor szavak teljesen felcserélték az eredeti sumér vagy mit tudom én milyen eredeti lovasnomád szókészletünk. Meghát vadászó-halászó népből sosem lehet lovas nomád, ez örök szabály! Kurva ironikus mert a mongolok, tunguzok, etnogenezise pont hogy úgy folyt le.

Tatzelwurm 2018.10.14. 23:18:32

@Barbaarb: Einstein relativitásELMÉLETE is csupán egy ELMÉLET, vagyis a logikádat követve nem lehet tudományosnak nevezni mert egy csupa nagy betűs ELMÉLET.

@csókolom a Miniszterelnök Úr kezit: Neeeem, neem, nem jól csinálod! Most nem japánok vagyunk, hanem türkök. Fektess be egy kecskére mert az majd kell a szeretkezéshez és később a szittya focihoz, a buszkasihoz. Az iszlám hitre való áttérés is nagyon jól befektetés lenne jövőre tekintve!
süti beállítások módosítása