B1 blogcsalád



Egy illiberális barátság vége: Magyarország hivatalosan is beintett Olaszországnak

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. augusztus 25. - Szelestey
  • Életünket és vérünket a mostani olasz kormánynak, de menekültet, azt nem kérünk!
  • Éheztetés mint kínzás - a magyar menedékpolitika korszakos találmánya;
  • Az autokraták be vannak rezelve, hogy a liberális rend hívei kiállnak a szabadság védelmében.

Washington Post

washington_post.jpg

Az olasz Külügyminisztérium nyilvánosságra hozta, hogy Magyarország visszautasította a kérést, mármint hogy legalább párat fogadjon be azok közül a menekültek közül, akik a szicíliai partoknál veszteglő hajó fedélzetén vannak. A jelentés hozzáteszi, hogy az olasz belügyi tárca vezetője korábban igencsak dicsérte Budapest kemény álláspontját a migránsok ügyében. Most viszont azt mondta, miután a hajón lévő afrikai menedékkérők 9 nap után éhségsztrájkot kezdtek, mert az olasz hatóságok csak akkor engedélyeznék a kiszállásukat, ha előbb a többi tagállam ígéretet tesz a befogadásukra, nos, Salvini kifejtette, hogy az érintettek azt csinálnak, amit jónak tartanak.  Az olasz kormányfő viszont azt mondta az eredménytelenül végződött tegnapi uniós szakértői tanácskozás után, amelyen 12 állam szakértői hiába próbálkoztak a menekültek elosztásával, hogy a rendszer nem működik, ráadásul képmutatásba torkollik, olyan hatalmas az eltérés a szavak és a tettek között. Pedig itt lett volna a lehetőség, hogy haladást érjenek el a sokat hangoztatott szolidaritás és felelősség kérdésében. (Szíjjártó Péter két napja azzal tért haza Rómából, hogy jó néhány ponton egybeesik a két ország politikája migráns-ügyben - a szerk. megj.)

Az unió úgy reagált a nagyobbik koalíciós erő, az 5 Csillag Mozgalom vezetőjének bejelentésére, hogy ti. Róma nem fizeti be évi 20 milliárd eurós hozzájárulását a közös költségvetésbe, ha Brüsszel nem váltja be ígéretét a menekülthelyzet enyhítésére, hogy az EU szabályok és nem fenyegetések alapján működik. Közben az Európai Parlament konzervatív olasz elnöke úgy foglalt állást, hogy a mostani holtpont nem alakult volna ki, ha főleg a keleti tagok pártolták volna a Dublini-rendszer reformját. Utóbbi lényege, hogy a kérelmeket ott kell elbírálni, ahol a migránsok először a közösség területére léptek.

 

Spiegel

der_spiegel.jpg

Magyar menedékpolitika’2018: elrettentésként kiéheztetni. Így számol be az újság arról, hogy  menedékkérők heteken át nem kaptak enni a tranzitövezetekben és az embertelen gyakorlatot csupán a nyilvános tiltakozás hatására állították le. Polgárjogi aktivisták szerint azonban a hatalom csupán kozmetikai változtatást hajtott végre, hiszen a vonatkozó jogszabály érvényben van, és bármikor újra elrendelhetik a korlátozást. A cikk felidézi, hogy a rendőrök a héten külön engedély híján nem engedték be Iványi Gábort, aki élelmet vitt volna a rászorulóknak, akik ellátását a hatóságok azután szüntették be, hogy negatív döntés született a menedékkérelmük ügyében. Segélyszervezetek kiéheztetésről beszéltek a nyár közepe óta jelentősen megszigorított elbánás kapcsán. Hogy a Bevándorlási Hivatal miért visszakozott a hét közepán átmenetileg, annak okát nem árulták el. A hetilap hiába igyekezett megtudni a magyarázatot.

lványi, aki korábban igen szoros kapcsolatban volt Orbánnal és annak családjával, úgy nyilatkozott: sosem gondolta volna, hogy a kormányfő képes éheztetni és ily módon szenvedéseknek kitenni másokat, csak, hogy elérje politikai célját. Pardavi Márta a Helsinki Bizottság társelnöke úgy fogalmaz, hogy itt szándékosan és céltudatosan koplaltattak menekülteket, mert el akarták űzni őket a táborokból. Ám ez felfoghatatlan, keresztényellenes magatartás éppen egy olyan kormány részéről, amely kifejezetten keresztényként határozza meg magát. Az nem ismeretes, hogy a kényszerintézkedés hatására hányan gondolták meg magukat és mentek vissza Szerbiába.

http://www.spiegel.de/politik/ausland/fluechtlinge-in-ungarn-aushungern-zur-abschreckung-a-1224535.html

NZZ

nzz.jpg

Mostanában az erős emberek korát éljük, és az emberarcú, nyugati társadalmak vonzerejét meggyengíti az autokráciák felemelkedése. A liberalizmus azonban nem elmélet, hanem szellemi gerinc – a szabadság hiánya ellen, és éppen ez teszi erőssé. Így foglalja össze véleményét a lap vendégkommentátora, Eduard Kaeser filozófus, aki az idén Svájcban jelentős tudományos elismerést kapott. Mint rámutat, az új jobboldal előszeretettel ostorozza a liberalizmust, lásd Oroszországot, Kínát, Törökországot, vagy éppen Magyarország orbanizálását. Ezek az erők ügyesen kiaknázzák a fennálló rend nehézségeit, hogy különféle, fenyegetésre épülő forgatókönyvekkel a maguk oldalára állítsák a lakosságot. Ehhez sokszor a lehető legeltérőbb elemeket kapcsolják össze, a migrációtól a multikulturalizmuson át a keresztény szokásokig. Az ellenzéket nem sanyargatják, egyszerűen gazdasági büntető intézkedésekkel sújtják. A nyílt társadalom olyan támogatóit, mint Soros, ördögnek állítja be a magyar hivatalos kampány. Orbán rendszerét az adócsökkentések és a gazdasági nacionalizmus keveréke biztosítja be, ez hozza meg számára a nincstelenek, illetve a jómódúak voksát.

A liberalizmus nem írja elő, milyen az ideális társadalom, többféle gondolati iskola létezik benne egymás mellett. De ha a jobboldal napjainkban téves kísérletként utasítja el, erre azt lehet válaszolni, hogy megújulásának forrása éppen az esendősége. Merthogy az elvezet az egyén, a kisebbség, az eltérő vélemények, az ésszerű érvelés, a tények, a demokratikus döntések, bizonyos jogok és értékek tiszteletéig. Az ellenáramlat a modern emberkép megvetésén alapszik. Ám a tekintélyelvű ellenségek titokban félnek az ellenállástól, ami az ellen irányul, ha bármi potenciálisan megfoszt bennünket a szabadságtól. Ezért csak még határozottabban kell kiállni a liberalizmus mellett. (Az írást az Orbán és Erdogan kézfogásáról készült kép illusztrálja.)

https://www.nzz.ch/meinung/das-zeitalter-des-starken-mannes-ueber-den-naiven-liberalismus-ld.1408598

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6114201261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taga20 2018.08.25. 06:57:25

@Quercus a gondolkodó:

te ma má ne igyá ma többet, me így kora reggel olyan hülye vagy, mint a récsöl kibaszott szarospelenkája.

Helga Beauty Salon. 2018.08.25. 07:06:28

Ez valami álhír, hiszen nincsenek is migránsok! A hülye Orbán is felépítette a mi pénzünkből (az én adómból,közpénzből) a kerítést pedig itt sincsenek!
Szerintem a hajón levő afrikaiakat is roma színészek játsszák akiket Orbán bérelt fel hogy tudjon riogatni minket!

taga20 2018.08.25. 07:15:54

@Helga Beauty Salon: ezé kár volt felkelned. fekügy vissza!

Helga Beauty Salon. 2018.08.25. 07:46:35

@taga20: Most kötöm fel magam esküszöm! Pont ezt akartam én is írni! Tudom hogy a világban van valahol egy lelki társam, de hogy az pont te vagy........ Sírok! hüphüp!

max bir ca · http://bircahang.org 2018.08.25. 08:02:42

"A liberalizmus nem írja elő, milyen az ideális társadalom"

Dehogynem. Tessék elolvasni a klasszikus liberális szerzőket.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.08.25. 08:04:30

@Helga Beauty Salon:

A szíriai polgárháborút is Zorbán találta ki, ezzel akarta elterelni a figyelmet egy sokkal nagyobb nemzetközi eseményről, lánya pelenkájáról.

Helga Beauty Salon. 2018.08.25. 08:19:46

@balcán maxval bircaman: A liberálisok egytől egyig fantasztikus elmék, a hülye Orbán nem fogja megtéveszteni őket!

arabok balrol 2018.08.25. 09:32:39

Én mostantól bevezetném, hogy minden külföldi turista kapjon Mo-n egy ingyen gulyást, persze némi propagandával körítve, elmondván nekik az igazságot, miszerint a saját államuk azér nem híja meg a turistákat vagy a honpolgárokat 1 kajára, mert a kaja az illegális bevándorló szaraboknak és más kanibáloknak van fenntartva.

hö hö hö

Tangooo 2018.08.25. 10:16:58

Valami ütősebb kellene. Ez így langyos lekvár. Néhány ötlet: "A magyar határőrök (rendőrök) áramot vezetnek a menedék-kérőkbe, majd szöges ágyon altatják őket."
Reggelire tintalevest adnak papírgaluskával nekik (gyerekkorom ovis vicce), ebédre pedig ami a reggeliből megmaradt, vacsora a fentiek svédasztal rendszerben.

elismert felhasználó 2018.08.25. 12:10:10

"Mostanában az erős emberek korát éljük, és az emberarcú, nyugati társadalmak vonzerejét meggyengíti az autokráciák felemelkedése."

Talán ha az emberarcú nyugati társadalmak a szőnyeg alá söprés és a permanens tagadás helyett megoldanának bizonyos problémákat, akkor nem gyengülne az a vonzerő.

taga20 2018.08.25. 12:11:04

@Helga Beauty Salon: én is sírok. sírjunk együtt!:))

taga20 2018.08.25. 12:12:39

@balcán maxval bircaman: birka, mi van a szád szélén? töröld má le a récsöl kölök szarját a szád széléről, me kibaszott gusztustalan állat vagy így!:)))

taga20 2018.08.25. 12:15:29

@pensament: szerinted ez vicces vot?

egyébként, áruld má el, hogy mi a rendes nicked, ami alatt itt írogatsz nap-nap után!

elismert felhasználó 2018.08.25. 12:18:21

"Ezért csak még határozottabban kell kiállni a liberalizmus mellett."

www.youtube.com/watch?v=Qxy7ByWp27U

taga20 2018.08.25. 12:18:22

@elismert felhasználó: kágébésputyin, a geci, vagy erdogán mi az anyádat oldott meg?

az a baj, hogy nagy pofájú diktátorok, azt hiszik magukról, hogy megoldanak valamit, de csak pusztítást és könnyeket hagynak maguk után.

lásd sztálin, hitler, polpot usw.

elismert felhasználó 2018.08.25. 12:24:44

"Közben az Európai Parlament konzervatív olasz elnöke úgy foglalt állást, hogy a mostani holtpont nem alakult volna ki, ha főleg a keleti tagok pártolták volna a Dublini-rendszer reformját. Utóbbi lényege, hogy a kérelmeket ott kell elbírálni, ahol a migránsok először a közösség területére léptek."

Ja, tehát az elbírálási folyamat befejezéséig ott kell ellátni, elhelyezni a migránst, ahol belépett. Vagyis Görögországban, Olaszországban, Spanyolországban, Bulgáriában....
Baszki, a németek, a svédek, a hollandok de örültek volna ennek.

elismert felhasználó 2018.08.25. 12:30:29

@taga20: A helyes, helyénvaló kérdés az lenne, hogy az emberarcú, progresszív és hatalmas intellektuális fölény birtokában lévő liberális vezetők mit nem oldottak meg, hogy a szavazók önként hajtották elvetemült diktátorok igájába a fejüket...
Ha megvan a válasz, akkor megvan az is, hogy miként válthatók le ezek a diktátorok.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2018.08.25. 15:36:21

@elismert felhasználó: Örültek volna, ha betartották volna. A görögök egyébként felmentést kaptak a gazdasági helyzetük miatt. A reform viszont nem ez lett volna, hanem egy szolidaritás alapú tehermegosztás. Ami eredetileg Magyarországot (miután szintén "frontállam", mentesítette volna. De a magyar kormány a dezertálás mellett döntött (a "közlegelő" példa értelmében). Most éppen mindenki dezertálni próbál, és lassanként rájönnek, hogy akkor ez nem működik. Közben persze érdekes, hogy párszáz emberből lesz világraszóló balhé, amikor Orbán háromszázezret utaztatott át az országon regizstráció nélkül. @Helga Beauty Salon: hány menekült érkezett 2017-ben a 2015-öshöz képest? Itt egy jó kis magyarázat, hogy ne bután halj meg: 24.hu/kulfold/2018/08/23/menekultek-mar-szinte-nincsenek-de-a-valsagnak-igy-sosem-lesz-vege/

T.Jani 2018.08.25. 15:47:47

Mondjuk én azt nem értem hogy kerülnek Olaszországba Migránsok, hiszen Orbán azt mondja hogy mi védjük az EU határait.
Valaki meri azt állítani hogy Orbán hazudik és mégsem védjük a határokat, vagy Olaszország nem az EU tagja??

F1 L M 2018.08.25. 15:57:26

@taga20: Imádott Merkel anyád egyre többet találkozik Putyinnal. Úristen mi lesz Merkelből! Ő is diktátor lesz! Sőt mi több, Merkel kijelentette, " hogy hasznos lehet egy német-orosz-francia-török csúcstalálkozó." Na bazd! Makaróni elnök is bemocskolódott diktátor lesz! Addig szopd őt amíg ez nem történik meg. Milyen európa lesz ez baszod? Ha majd diktátorok uralkodnak nyugaton is? Kezdhetsz rettegni.
index.hu/kulfold/2018/08/17/merkel_es_putyin_olyan_joban_van_hogy_tegezik_is_egymast/

taga20 2018.08.25. 17:50:06

@F1 L M: efegyelem, te szoktad érteni, amiket idehánysz?

a geci gazdád és kágébésputyin gazdája, olyan, mint a tojás és a héja.

te kivered a faszod arra, hogy a fityeszmaffia feje leszopja az orosz medvét negyedévenként?

kibaszott muzsik, nyúljál má a récselféle szaros pelenkádba!

mi az isten folyik ebben az országban? a geci?

leapyear 2018.08.25. 18:18:30

Most csak néhányat. Aztán megint néhányat…

Egyébként meg nem kellene a menekült szót használni az illegális gazdasági bevándorlókra.

Vagy vezessük be az önkéntes libtard adót és abból az önkéntes befizetésekből majd eltartjuk őket. Akik kívánják, tartsák is el. (Ez nem vonatkozik természetesen a tényleges menekültekre).

taga20 2018.08.25. 18:48:50

@leapyear: kérdezd meg jézust te ördög fajzat!

F1 L M 2018.08.26. 19:13:38

@taga20: Látszik hogy felületes megfigyelő vagy. Ezért felhívom a figyelmed, hogy az F és az 1 közt nincs szóköz.
Az orosz medvét meg már leszopta mertkel meg lefogja szopni makaróni is, meg Erdogant is leszopják, meg az egész nyugat szopni fog és remélem Putyin fogja mozgatni a szálakat egész Európában. :-D És az egész liberális nyugati szarhalom behódol neki.

Tangooo 2018.08.27. 10:45:32

@taga20: te egyáltalán ne kelj fel!
süti beállítások módosítása