B1 blogcsalád



Orbán Viktor reggelente Hunyadi Jánosnak képzeli magát

Nemzetközi sajtószemle

2018. augusztus 15. - Szelestey
  • Tornyosulnak Közép-Európában a gazdasági bajok, Matolcsy megint bűvészkedhet, már ha a nemzetközi pénzpiacok beveszik a mutatványt.
  • Európa csak magára vonja a bajokat Kelet felől, ha bezárkózik és gyáván reszket a saját falai mögött, ahelyett, hogy aktív külpolitikával befolyásolná a válsággócokat a világban.
  • Az EU ugyanúgy kussol az újabb jogsértések ügyében, mint ahogyan azt Magyarország esetében tette, pedig ezzel a saját értékeit viszi vásárra és a kisstílűség csak felbátorítja az autoriter erőket.

Wall Street Journal

wsj.jpg

A török válság megmutatta, hogy mivel a feltörekvő államok, köztük Magyarország adósságának igen jelentős részét vezetik valutában, ez a következő években kibillentheti mostani pályájukról ezeket a gazdaságokat. Az érintett kormányoknak most és 2025 között összesen 2,7 billió dollárnak megfelelő összeget kell visszafizetniük, illetve áthidaló hitelt kell felvenniük rájuk. A gond ott van, hogy a nemzeti fizetőeszköz árfolyama csökken az amerikai dollárhoz képest, ez pedig megnehezíti a kiegyenlítést. Magyarország, Argentína, Lengyelország és Chile esetében a külső tartozások összege meghaladja a GDP felét, és a refinanszírozás már csak azért is nehézségekbe ütközhet, mivel emelkednek a kamatok. Ugyancsak bonyolítja a hitelfelvételt, ha kevesebb külföldi tőke érkezik az országba. Az utóbbi napokban éppen e kilátás miatt gyengült az érintett államok pénze és a most következő évek csak még előnytelenebbek lesznek az adósok számára.

Bloomberg

bloomberg_1.jpg

Kelet- és Közép-Európában kezd alábbhagyni a négy éve kezdődött fellendülés és ez igencsak beárnyékolja a kilátásokat, még akkor is, ha a magyarok, a románok és a szlovákok váratlanul jelentős növekedést értek el a legutolsó negyedévben. Ám a hitelek költségei nőnek, nincs elég munkaerő és lassul az euróövezet, a fő exportpiac. Emiatt máris csak kisebb ütemben fejlődik a két legnagyobb gazdaság, a lengyel és a cseh. Egy varsói szakértő a kockázati tényezők közé sorolja az amerikai kereskedelem-politikát is. Azon kívül bizonytalan, hogy mennyire lesznek keresettek a régióban gyártott autók, illetve elektronikai termékek. Közben az inflációs nyomás miatt Csehország és Románia már magasabb kamatokra kényszerült. A Capital Economics kockázatelemző azt jósolja, hogy a lassulás az idén és jövőre is folytatódni fog, gyengül a hazai kereslet, de a korábbinál kevesebb megrendelés érkezik majd a Nyugat-Európából is, azon kívül kapacitásgondok jelentkeznek és ez mind-mind kedvezőtlenül hat.

Politico

politico_1.jpg

Orbán Viktor láthatólag minden nap azzal kel fel, hogy azt hiszi: ő Hunyadi János, akinek meg kell védenie Európát az iszlámtól, pedig nem a bezárkózás jelenti a megoldást a Keletről érkező kihívások ellen Ezt hangsúlyozza cikkében Bruno Macaes, volt portugál Európa-ügyi miniszter. Mint rámutat, a konzervatív jobboldal az iszlám ellen szervezkedik, mert abban az új, nomád betolakodók, hontalan terroristák és az Európa átvételére készülődő menekültek ösztönzőjét látja. Eközben mindenféle színezetű politikusok falak építésére szólítanak fel. A populisták a hagyományos európai kultúra visszatértébe vetik a reményeiket, ám valamennyien fordítva ülnek a lovon.

Hagyjuk most Hunyadit, mert a bajokból a kiút csak az lehet, ha a kínai terjeszkedéssel szemben az EU beszáll az infrastruktúra és a gazdaság fejlesztésébe, főként Közép- és Délkelet-Európában. Az orosz dezinformációs kampánnyal szemben pedig az az ellenszer, ha az unió Oroszországba helyezik át a harcot és nem engedi, hogy Moszkva uralja saját polgárainak lelkét, tudatát. A terrorizmussal és a bevándorlással kapcsolatos félelmeket úgy lehet enyhíteni, hogy Brüsszel új, határozott külpolitikát gondol ki, olyat, amely képes érdemben befolyásolni a líbiai és szír polgárháborút. Vagyis nem szabad gyáván visszavonulni a saját határok mögé, hanem el kell indulni a világba. Mert visszaüt, ha az unió megválaszolatlanul hagyja a válságokat és a többi kihívást. A közösség éppen azért lett az utóbbi években a stabilitás terjesztőjéből az instabilitás importőre, mert nem vette elég komolyan saját, korábbi szerepét. Szóval, tessék áttérni aktív külpolitikára!

FT

financial_times.jpg

Az Európai Unió ugyanazt a hibát követi el Szaúd-Arábia és Irán kapcsán, mint amelyeket korábban Magyarország ügyében. Így értékeli a helyzetet Judy Dempsey, a Carnegie Europe kutató intézet elemzője. Merthogy a szervezet csak félszívvel képviseli a saját értékeit. Romániában a tízezrek várják mostanában az EU masszív támogatását a korrupció és a vazallusrendszer ellen, ám Brüsszel vonakodik.  Ugyanez a helyzet Magyarországgal, ahol a civilek vannak a hatalom célkeresztjében. A közösség szégyenletes módon tétlenkedik, az Európai Néppárt pedig nem hajlandó kizárni a Fideszt, mert attól tart, hogy akkor a jövő évi választás után nem ő adhatja a legnagyobb frakciót. Viszont a tekintélyelvű rezsimek támaszt merítenek a pipogyaságból. Ily módon az unió pontosan azokat az értékeket kockáztatja, amelyekre épül.

Az EU az emberi jogok kapcsán kirobbant kanadai-szaúdi viszályban cserbenhagyta saját Nato-szövetségesét. Hallgat, mert a gazdasági érdekeket és a stabilitást az emberi jogok és a jogállam elé helyezi. Ugyanilyen okokból nem szólal meg az Iránban tapasztalható korrupció és jogsértések miatt sem, azon kívül becsukja a szemét, noha Teherán terrorista mozgalmakat pártol, beavatkozik Szíriában és Jemenben és igencsak kérdéses az iszlám állam álláspontja Izrael ügyében. Brüsszel számára csak a nukleáris megállapodás fennmaradása a fontos. De sokkal aktívabban segíthetné az emberi jogi aktivistákat Oroszországban is. A szankciók rendben vannak, de kellene egy hosszú távú stratégia a Putyin utáni időkre.

Die Welt

die_welt.jpg

Kelet-Európában az olyan politikusok alatt, mint Orbán Viktor elszállt a vágy az egységes Európa, a közös értékek iránt, sőt azokat éppen a földrész középső része fenyegeti. Az EU-n belül kialakult az illiberális demokráciák magja, a magyar kormányfővel, illetve Kaczynskival az élen. Ellenséggé nyilvánítottak olyan tudósokat és művészeket, akik nem a nemzeti ideológiát követik. Pedig részben a Felvilágosodás eszméi iránt elkötelezett értelmiségnek volt köszönhető, hogy a rendszerváltás után, az európai egyesülés során nem alakult ki rögtön viszály a nacionalista ideológiák híveivel. De a régióba hamarosan így is visszatért az agresszív nacionalizmus, az antiszemitizmus és az idegenellenesség. A keleti bővítés tűnt a legjobb stratégiának, nehogy Európa megint háborúkba bonyolódjon. Ám ma a jelek szerint 2004-et lehet annak az évnek tekinteni, amikor megkezdődött az unió vége. A V4-ek agresszív módon túltették magukat a szabályokon és a jogon, hogy az uralmon lévő erők hosszú távon bebiztosítsák a hatalmukat. A brüsszeli szankciók mit sem segítenek.

Közben Ausztria az olyan lázadók jó lelkiismerete lett, mint Orbán és Kaczynski, miközben a magyaroknál és a lengyeleknél igazi kulturkampf dúl. Lásd Békés Márton cikkét, amely kulturális tisztogatást sürget.  A retorika megszállott, de csupán a régóta fennálló valóságot tükrözi. Orbán ügyesen variálja a taktikát. A gyűlölt CEU elűzésére a választási kampányban antiszemita felhangokkal tűzdelt jelszavakkal ment neki Soros Györgynek. Ezek a plakátok napjainkra eltűntek, a Nyílt Társadalom Alapítvány Berlinbe költözik, a Közép-Európai Egyetem helyzetét lehetetlenné teszik. De másutt sem jobb a kép, az egykor oly fontos értelmiséget az állam ellenségeként tüntetik fel, sarokba szorítják. Az érintett intézményektől fokozatosan megvonják a hazai támogatást, míg a végén kénytelenek bezárni.

Az EU nagy lehetőséget szalaszt el, amikor nem erősíti meg ezeket a demokratikus „szigeteket”, mert azok továbbra is az egyesült Európa szabadságeszményét testesítik meg. A tudományban ez minden további nélkül lehetséges volna. Csakhogy ezeknek a pénzeknek az elosztását a nemzeti hatóságokra bízzák, ám ezen változtatni kell. Az egyre élesebb kulturális harc láttán roppant lényeges, hogy az unió nagyobb erőfeszítéseket tegyen az illiberális rezsimek ellen a művészetek és a tudomány védelmében. Eljött az idő, hogy Brüsszel bevesse a partizántaktikát. Mert ha a már említett sok demokratikus „enklávé” mellé áll, akkor az hatékony ellenállást eredményezhet az illiberalizmussal szemben.

New York Times/Reuters

reuters.jpg

A hírügynökség a magyar miniszterelnök által bejelentett új korszak, illetve a kilátásba helyezett kulturális változások első konkrét lépésének tartja, hogy a hatalom le akarja állítani a gender tanulmányok oktatását az egyetemeken. Gulyás Gergely megerősítette, hogy a kormánynak ideológiai kifogásai vannak a tárggyal szemben. Magyarázatként a cikk hozzáteszi, hogy a Fidesz hívei a konzervatív értékek hangsúlyozását, illetve azt szeretnék, ha véget érne a balliberális oldal általuk vélt túlsúlya a művészetekben, a tudományban és a tanításban. Már ebbe a sorba illeszkedett bele az MTA döntési jogának megvonása is az állami támogatások felhasználása ügyében. A CEU kétéves mesterprogramjában 44 diák érintett, de még inkább azok, akik csak ezután jelentkeznek a szakra, mert lehet, hogy ők nem kapnak magyar diplomát, hanem csak amerikait. A tudósítás megjegyzi, hogy a kormány a hivatalos ideológia központi elemévé tette Soros György démonizálását.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr4014181905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cycmen 2018.08.15. 07:11:43

"Európa csak magára vonja a bajokat Kelet felől, ha bezárkózik és gyáván reszket a saját falai mögött, ahelyett, hogy aktív külpolitikával befolyásolná a válsággócokat a világban"

Mekkora felismerés! Európát idióták vezetik, szerintem a tevékenységükkel már nagyobb károkat okoztak mint a világháború.

Cycmen 2018.08.15. 07:32:11

" A tudósítás megjegyzi, hogy a kormány a hivatalos ideológia központi elemévé tette Soros György démonizálását."

Soros tervei, céljai közismertek, ő maga sem titkolja. A kormánynak joga és kötelessége is hogy ezeket a tudomásunkra hozza. Amennyiben a tények közlése valakiről démonizálásnak minősül a "hívei" körében, akkor elismerik ezzel hogy valós a félelem!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.15. 07:35:51

Tornyosul a liberálisok baja. Nmem Közép-Európában, hanem egész Európában.

2018.08.15. 07:36:06

Hány éve is vizionáljátok a gazdasági összeomlást Laos? Nyolc? És mi történt azóta? A magyar gazdaság köszöni jól van. Folyamatosan erősödik, az államadósság szerkezete teljesen átalakult, a deviza kitettsége 40%-ra csökkent, a lakosság kezében van az állampapírok több mint 25%-a, ezért folytathat viszonylag laza monetáris pénzügypolitikát az MNB, a külföldi befektetők elismerik az MNB tevékenységét, értékelik, hogy a monetáris tanács évek óta egységesen dönt, nincsenek különvélemények, kibeszélések.
A török líra összeomlása kis mértékben érinti Magyarországot, mert a török válság okai nálunk nem állnak fönn. A magyar gazdaság fundamentumai erősek.
Matolcsy egy nagy koponya, ez kétségtelen. Megmentette az országot a gazdasági összeomlástól, kitakarította a liberális szemetet az MNB-ből, ezzel megerősítette a Nemzeti Bank pozícióit. A Matolcsy-Varga kettős gazdaságfilozófiáját rövidesen egyetemeken fogják tanítani.

Ti meg Laos nyugodtan hisztizzetek tovább, a libbant gazdáitokkal együtt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.15. 07:44:49

@Quercus a gondolkodó:

Nem vagy szakértő, szóval ne szólj bele!

Hallgass a szakértőkre: 6 hónapon belül teljes összeomlás lesz, s pont!

Ezt mondják 2010 nyara óta, s azóta mindigis igazuk volt, minden 6. hónapban minden összeomlott. Te erről csak azért nem tudsz semmit, mert Zorbán cenzúrázza a híreket, s betiltott azóta minden ellenzéki médiát.

2018.08.15. 08:27:11

Civilek? Milyen civilek Laos? Akiket külföldről finanszíroznak, magánszemélyek, kormányok, azok mióta civilek Laos? Azok alkalmazottak, munkavállalók, akik a gazdái érdekeit képviselik. Ja, hogy ti ezt úgy adjátok elő, hogy ezek független magánszemélyek gyülekezete, akik csak jót akarnak az adott ország polgárainak, akik csak meg akarják védeni a polgárokat az általuk demokratikusan megválasztott kormányoktól........hát persze Laos. Mert ti úgy gondoljátok, hogy a nép hülye, és beszopja ezt az ökör liberós mantrát.
Ezek az álcivilek beavatkoznak egy adott ország belügyeibe azért, hogy a gazdáik gazdasági, politikai érdekeit szolgálják. A német alapítványokat kivétel nélkül az állam finanszírozza, beszámolási kötelezettséggel tartoznak a kijelölt kormányzati szervnek, és onnan kapnak utasításokat is.

Kit néztek ti hülyének Laos.

a nagy hohoohooo 2018.08.15. 10:24:23

@Quercus a gondolkodó:" Friss régészeti leletek bizonyítják: nem közvetlenül a gótok támadása, hanem jogvédők és szociális munkások tevékenysége állt a történelmi kataklizma hátterében.Ifjú konzervatív történészhallgatók bukkantak rá Kötcse határában a Felebaráti Szeretet Alapítvány és Alarik gót migránsvezér titkos levelezésére, amelyben az érintett felek Róma elbuktatásában és a frankok pár száz évvel későbbi felemelkedésében egyeztek meg. A külföldről feltehetően borral és kenyérrel támogatott Alapítvány Hadrianus császár falának mielőbbi lebontását is szorgalmazta.
Biztonságpolitikai szakértők szerint tanulnunk kell a múlt hibáiból: a bajok megelőzésének érdekében kívánatos volna a napjainkban is belülről bomlasztó civil aktivisták mielőbbi keresztre feszítése.

Szakértők szerint a bukáshoz az is hozzájárulhatott, hogy engedélyezték a civilek és a jogvédők közti élettársi kapcsolatot."

ÁLCIVILEK KÜLFÖLDI ÜGYNÖK SOROS
Külföldről támogatott civil szervezet szívja a magyarok vérét!
www.n0l.hu/2017/07/02/kulfoldrol-tamogatott-civil-szervezet-szivja-a-magyarok-veret/

Vannak ám nagyon egyszerű, hétköznapi dolgok is, amiket még Pista bácsi a faluvégen is könnyedén el tud dönteni...például, ha valaki hülyének látszik, hülyeségeket beszél és hülyeségeket csinál, akkor nagyon nagyon nagy a valószínűsége, hogy az illető nem megjátssza magát....höhöööö....

István Tamasi 2018.08.15. 10:43:45

Hunyadi János eredeti neve: Szibinyányi jankó.

a nagy hohoohooo 2018.08.15. 11:56:14

@Cycmen: Nem kételkedtem benne egy percig sem, hogy Cycmen orbánseggszolgálatos takonynáci személyében egy nagy gondolkodóhoz van szerencsém.
Ez teljesen biztos, hiszen te is ezt állítod magadról.
Háát mondottam volt:
"Hülyéket és orbánseggszolgálatos mihígmélymagyar takonynácikat nem tanítok ,de veled kivételt teszek mert 2 in-1 ben" hehe.
Félelmetes, milyen szellemi sötétség uralkodik fideszes körökben.
Megint megy az emberek hülyítése.NINCS semmilyen Soros terv, sőt ellenzi a menedékkérők kötelező kvóták alapján történő szétosztását az uniós országok között!
Ezzel szemben az a valóság, hogy olyan van, csak nem úgy, ahogy Orbán Viktor elképzeli.
Soros György két hosszú cikkben fejtette ki javaslatait a menekültkérdésről 2015-ben és 2016-ban, vagyis a Soros-terv létezik.Soros írt egy cikket 2015-ben, miszerint Európának fel kell készülnie arra, hogy évente kb. egymillió menekült fog érkezni - ami egyébként nagyjából meg is felelt a valóságnak, 2015-ben és 2016-ban is nagyjából ennyien érkeztek.
Soros 2016-os eredeti riportjának a linkje.
7 pont. ebből 5 pontot a V4 és Orbán enyhén szólva lenyúlta:. Soros kötelező kvóta ellen beszélt, Dublini III elavultnak tartotta, erős uniós határőrizetről beszélt,táborokat az unión KÍVÜL, Merkel migráns behívását kritizálta stb
Csak neked lefordítom ,nehogy megszakadj azzal az egy híján 20-"ÍKÚ"-al heheee...
Soros
1. pontja: A menekülteket a befogadó országoknak közvetlenül a
frontvonalban levő országokban kialakított központokból kéne
befogadniuk. Ott bírálnák el a kérelmeket, aki pedig nem ezeken a
központokon át érkezik Európába, az elveszítené a jogát a
menekültsátusra. Soros szerint Európának évi háromszázezer menekültet –
tehát nem bevándorlót, hanem üldözöttet – kellene befogadnia, mert ez
már elég nagy szám ahhoz, hogy a menekülők esélyt lássanak kérelmük
pozitív elbírálására, és ne próbáljanak illegálisan eljutni Európába....
EZT MONDTÁK A V4-ek és Orbán SOROS után!

Soros
2. pontja : 2. Európának erős határőrizetre van szüksége!!!!Hogy az 1.
pont működhessen, annak feltétele az európai határok védelme. „Kevés
dolog rémiszti meg jobban a közvéleményt a kaotikus jeleneteknél” – írja
Soros, aki szerint a menekültválság
tavalyi képei nagyban befolyásolták a kérdés európai percepcióját. A
káosz felszámolásának részeként forrásokat kell biztosítani a
görögországi és olaszországi szükségtáborok feljavítására is, emellett
kompetens, összeurópai határőrizeti szervet is létre kell hozni. V4
átvette és Orbán.

Soros 3. pontja: 3. Megfelelő pénzügyi keretrendszert kell teremteni a válság kezelésére
Soros szerint rendkívül rövidlátó döntés volt, hogy 2014-ben a tagállamok
teljes GDP-jének 1,23 százalékában határozták meg az EU költségvetésének
felső limitét. Így a menekültválság
kezelését csak ad hoc pénzügyi támogatásokkal tudják megoldani. Soros
szerint a migrációs válság kezelése évi 30 milliárd euróba kerülhet, de
ez megtérülő befektetés: „A Bertelsmann alapítvány becslése szerint a
schengeni rendszer feladása évi 47-140 milliárd eurónyi GDP-kiesést
okozhat”. A pénzt európai adókból gyűjtené be. Ezt nem vették át.

Soros 4. pontja: 4. Egységes rendben kell elbírálni a menekültkérelmeket
Soros szerint a mostani rendszer, a Dublin III felett eljárt az idő. A
dublini rendszer szerint a menekültkérelmeket abban az EU-tagállamban
kell elbírálnia a helyi hatóságoknak, ahol
egy menedékkérő először az EU területére lépett. És minden felelősség
is azé az országé. Ehelyett Soros szerint egységes rendszer kell, ahol
nem nemzeti, hanem EU-s szervezetek döntenek a menekültkérelmekről, így
azok elbírálása nem a nemzetállamokon múlna, cserébe a felelősség sem
csupán rájuk hárulna a menekültekért.V4 és Orbán átvették,

Soros 5. pontja 5. Egyetértésen alapuló összeurópai rendszert kell kidolgozni a menekültek elhelyezésére
Enélkül az előző pont nem is működhetne. Soros szerint a jelenlegi kötelező
kvótarendszer kontraproduktív: jelentős ellenállást vált ki több tagorsszágban
is, amelyeket rákényszerítenek olyan menekültek befogadására, akiknek
amúgy eszükben se volna azokba az országokba menni. Ehelyett önkéntes
alapon kell működtetni a rendszert, hogy a menekültek is oda
kerülhessenek, ahova mennének is, és szívesen is lássák őket. NEM KELL
KÖTELEZŐ KVÓTA, Átvette Orbán és a V4-ek.

6. pontaj:6. Az EU-nak és a nemzetközi közösségnek sokkal bőkezűbben
kéne támogatnia a konfliktusövezetekkel szomszédos befogadó államokat
Soros szerint ezekben az országokban a töredékét is elég lenne elkölteni annak, amit most az EU a saját határain tervez elkölteni menekültközpontokra. Soros ugyanakkor bírálja azt az
európai ötletet, ami a gazdasági segélyek utalását a menekültek és
vándorlók feltartásához kötné: ez egyrészt szembemegy a segélyezés alapgondolatával, másrészt értelmetlen is, mert pont ezekből a
segélyekből lehetne javítani azon a helyzeten, ami a vándorlás alapvető kiváltó oka. Átvették és ez lett Törökország.

Cycmen 2018.08.15. 12:08:13

@a nagy hohoohooo: Nagyszerű! Soros egy amerikai zsidrák spekuláns, akinek semmi joga beleszólni az életünkbe. Elmehetsz a jóanyádba a Sorosoddal együtt! Ennyi. :P

István Tamasi 2018.08.15. 12:49:57

@Cycmen:
Persze. Hiszen ez a nem egészen 10 milliós ország fújja a passzátszelet is a 7 milliárdos Földön, ugye?

Cycmen 2018.08.15. 12:59:20

@István Tamasi: Persze! Egy vén amerikai buzi mondja meg, hogy mi történjen Európában ugye?
Az ország, meg teljes joggal fújhatja a passzátszelet a saját területén, ezt nevezik önrendelkezésnek. Nem emlékszem, hogy bármilyen formában beavatkoztunk volna más államok ügyeibe. Te is elmehetsz a jóanyádba a Sorosoddal együtt!

István Tamasi 2018.08.15. 13:13:54

@Cycmen:
Elmondanád miféle önrendelkezése van egy ekkoka országnak egy pici cycmogáson kívül?

Cycmen 2018.08.15. 13:22:27

@István Tamasi: Te ilyen csicska típus vagy akit arrébb lehet lökni az útból? Önérzet, büszkeség nyomokban sem lelhető fel bennetek ballibekben, szerencse hogy nem a fajtád kormányoz.

a nagy hohoohooo 2018.08.15. 13:25:39

@Cycmen: Ja,elméletileg az sem zárható ki, hogy a pap akinek krumpli volt a seggében valóban a pulpitust, vagy mit takarította mezíttelenül, mikor megcsúszott és a pulpituson felejtett, gondolom ebédre odakészített krumpli, belecsúszott a seggébe.
Piszok nagy pech....hehee...

Cycmen 2018.08.15. 13:37:53

@a nagy hohoohooo: Miért van olyan érzésem hogy te hülye vagy? :D

2018.08.15. 15:09:27

@Cycmen:

Te elolvasod, amit ez az agyatlan barom ír?

Cycmen 2018.08.15. 15:19:15

@Quercus a gondolkodó: Nem szoktam, mert terjengős és tartalmatlan meg közönséges is. Átfutottam nagyjából.

István Tamasi 2018.08.15. 15:23:58

@Cycmen: Tehát az a hatalmas nemzetthy önérzet fújja az árvalányhajas passzátszelet.
De még mindig nem válaszoltál mekkora önrendelkezése van ennek - az elmigrált 800 ezer után megmaradt - a 8 milliós országnak?

2018.08.15. 15:27:23

@István Tamasi:

Amennyit kiharcol magának. Be lehet persze költözni szarusgyurka, vagy mertkel mutti, vagy Brüsszel seggébe is, ahogy a libbantak csinálták. Eredményes megoldás volt.

2018.08.15. 15:32:53

Nos, csak hogy a tudatlanság és a sötétség nehogy elboritsa egyes sorosgyurkó által pénzelt és azon a pénzen nevelkedett liberális "elméket " , itt van egy kis történelem. Ha nehéz is elismerni, ám az nem változtat azon, hogy egyesek tudása, mélyen a sötétség határa alatt van ! További jó okoskodást !

Tehát a történelmi tények :
Hunyadi Mátyás apja Hunyadi János, eredeti neve Szibinyáni Jánk, egy havasalföldi nemes család sarja volt. Birtokait, és ezzel a Hunyadi nevet Zsigmond királytól kapta. Mátyás ezek alapján valószínűleg egy előkelő román család leszármazottja lehetett.

Ha valakinek van mondanivalója, netán valamit pontatlanul idéztem, akkor kéretik kijavitani ! Anyázni nem ajánlatos, mert fehér ember nem felejt ! Tehát kéretik normális keretek között vitatkozni, mert sosem lehet tudni hogy hol és mikor sül el a kapanyél !

2018.08.15. 15:33:13

@István Tamasi:

És akkor egy kérdés. Mekkora önrendelkezése van a 20 milliós Romániának, ahonnan a lakosság egyötöde már kitántorgott? Mekkora önrendelkezése van a 2.8 millió lakosú Litvániának, ahonnan a lakosság 15%-a kitántorgott?

Hallgatlak.

Cycmen 2018.08.15. 15:49:54

@jános515: Tehát kéretik normális keretek között vitatkozni, mert sosem lehet tudni hogy hol és mikor sül el a kapanyél !

Miről kéne vitatkozni? A blogger keverte bele Hunyadit, erre a Tamási nevű ortopéd célozgatott a köztudott román eredetre. Az anyját Szilágyi Erzsébetnek hívták, tehát legalább ugyanolyan mértékben régi magyar nemesi család sarja is, túrj elő mindent ha már töriórát tartasz! :P

2018.08.15. 15:50:36

@jános515:

Libbantéknál a történelmet utólag írják. Egy liberós "újságíró" sem veszi magának a fáradságot, hogy tényekkel bajlódjon. A mai libbant újságírás arról szól, hogy valamelyik 8 osztályosnak véleménye van, aztán azt hírként közli.

2018.08.15. 16:10:03

@Cycmen: Bocs, de miről is vitatkozol ? Szilágyi Erzsébetről, aki Hunyadi "Mátyás király " édesanyja, volt vagy pedig hunyadi Jánosról, akit egykoron vitézsége miatt kapta a "hunyadi " előnevet, amit aztán később használt is .
De bocs, mi az hogy ortopéd ? Miért cimkézel ? Ezzel azt hiszed hogy okosabb vagy vagy netán erősebb ? Ne haragudj, vitatkozni érvekkel kell és lehet , mert a cimkézés, a másik gyalázása nem biztos hogy eredményre vezet. De hidd el, nem éri meg cimkézni, mert túl kicsi ez az ország ahhoz hogy előbb-utóbb valahol, valamikor egyik-másik emberrel összetalálkozz ! Hidd el nekem .

@Quercus a gondolkodó: Ha nekem szántad a cimkézést, akkor tévedtél. A történelmet utólag sohasem írják, csak hogy tudd. Mert azt ami megtörtént, ami a múlt, ami egykor valóság volt--netán kitaláció--na az mára már történelem. Ja és hagy homályositsalak fel nem vagyok sem libbant, sem liberális, csak ember, aki megpróbál normális emberi módon vitatkozni érvelni és nem anyázni nem cimkézni. Mert most akkor az a libbant aki ide ír tényeket és nem érzelmi "hazafyas" valótlanságokat, vagy az a libbant, akit egykor sorosgyurkó fizetett le és tartott el az udvartartásában, és nevelte őket amerikai mintára liberálisoknak. Szerinted ?

István Tamasi 2018.08.15. 16:14:28

@Quercus a gondolkodó: Ismételten megkérdem: Mekkora önrendelkezést tud kiharcolni magának egy globalizálódott 7 milliárd lakosú világban 8 millió árvalányhajas nemzetthy?
Egyébként itt most nem Romániáról és/vagy Litvániáról szól a társalgás. Nyilván nekik is meg vannak az elborult agyú nemzetthyeik.

István Tamasi 2018.08.15. 16:16:09

@Quercus a gondolkodó:
A rendszerváltás óta ismert az a mondás, hogy szomorú jövőnket ismerjük, tudjuk mi vár ránk, de a múltunk teljesen bizonytalan, mert folyton átírják.

Cycmen 2018.08.15. 16:40:29

@jános515: Bár a címben szerepel, de nem Hunyadiról szól a poszt, úgyhogy én kiszállnék a témából . Azzal együtt add elő nyugodtam ami tőled telik, itt mindenkinek terem valamiféle babér, a mentális állapotától függetlenül. :D Lehet hogy az ügyeletes hülye szerepe vár rád (én ezt valószínűsítem) lehet hogy valami más. :P

2018.08.15. 16:47:50

@István Tamasi:

A válasz ugyan az. Amennyit ki tud harcolni magának.

István Tamasi 2018.08.15. 16:52:36

@Quercus a gondolkodó:
Pontosan ez a kérdés amire nem ad konkrét választ /a kérdést olvassa el 16:14:28-kor írt bejegyzésemben/. Még mindig várom a konkrét választ.

2018.08.15. 17:10:08

@István Tamasi:

És pontosan milyen mértékegységben kéred a választ? Konkrét meghatározást kérek.

Toportyán Zsóti 2018.08.16. 09:56:35

@Quercus a gondolkodó: Érdekel valakit hogy hibbant vagyol a világhíres tolvaj gazdáddal egyetembent?Gondolkodjá má kicsit.

István Tamasi 2018.08.16. 09:57:36

@Quercus a gondolkodó:
Lehet például az országok GDP-jének egymáshoz viszonyított arányában, vagy az országok hozzájárulása a világ új értékéhez mértékében.

2018.08.16. 12:22:00

@Cycmen: Ha szépen megkérlek, akkor légy olyan kedves és azt nevezd hülyének, aki otthon az asztalra rakja a kaját, amikor eszel.
Mert igen bátor vagy, itt a neten, arc nélkül. De tudod, kicsi ez az ország, hogy véletlenül ne találkozzunk ! És ami késik, az előbb utóbb eljön. Mint a tejesember--időben !

Európai téridő 2018.08.18. 15:07:30

A hunyadizó portugál vadbarom elmehet a pixába! Ők csak ne ugassanak, ők is elmentek amerikázni, ahelyett, hogy a török hódoltság felszabadítására jöttek volna segítségül a Hunyadiak idején, annak az európai szolidaritásnak a nevében, amelyet a brüsszeliták mostanában kérnek rajtunk számon. Az a bizonyos kölcsön kenyér, ugyebár...
süti beállítások módosítása