B1 blogcsalád



Orbán nagy ajándékot ad Merkelnek kettejük találkozója előtt

2018. június 29. - nickgrabowszki

Ami nem fog tetszeni Putyinnak. h145m.jpg

Röviddel azelőtt, hogy a berlini kancellária hivatalosan is bejelentette, jövő csütörtökön fogadja a magyar miniszterelnököt Angela Merkel, a magyarországi honvédelmi minisztérium szerződést írt alá az Airbus nevű német-francia repülőgépgyártó céggel 20 új, többfunkciós katonai helikopter vásárlásáról.

A 2 esemény egybecsengése miatt nehéz elvonatkoztatni a köztük lévő összefüggéstől. Egy katonaieszköz-beszerzéshez nyilvánvalóan a miniszterelnök hozzájárulása (illetve mint azt a 17 évvel ezelőtti Grippen-vásárlás mutatja, egyszemélyi döntése) kell. Orbán Viktor a szerződés aláíratásával azt demonstrálta, hogy kormánya

Európa mellett kötelezi el magát a hárompólusú (Washington-Moszkva-Brüsszel) geopolitikai játszmában.

A honvédelmi tárca hivatalosan azzal indokolta az H145M-es gépek beszerzését, hogy 

a haderőfejlesztés terén régóta napirenden lévő és emellett elengedhetetlenül szükséges képességnövelő tényező a forgószárnyas, azaz a helikopterképesség megújítása. Ennek jegyében került sor a már hadrendben lévő eszközök nagyjavítására, azonban a meglévő Mi-8-as és Mi-17-es szállító helikopterek hamarosan elérik üzemidejük és rendszerben tarthatóságuk végső határidejét. Első körben ezek pótlásáról döntött a tárca az új helikopterek beszerzésével.

Ebben csak az nem igaz, hogy a H145M-ek képesek lennének kiváltani a Mi8/17-családot. Az utóbbiak ugyanis a közepes szállító helikopterek közé tartoznak (30 katonát képesek a fedélzetükre venni), míg az újak könnyűek: csak 9-10 gyalogos szállítására alkalmasak.

Amiből az látszik, hogy a 20 H145M inkább katona- és biztonságpolitikai döntés, mint stratégiai: Orbán Moszkva és Washington között az európai céget választotta.

Az Orbán-kormány 7(!) éve halogatja, hogy mi legyen a sorsa Magyarország forgószárnyas flottájának. Volt szó arról, hogy használt könnyűgépeket vásárol az Egyesült Államoktól (Hueykat), újakat Európából (de akkor még az Augusta Bell gépe tűnt a legesélyesebbnek) vagy újakat oroszoktól.

A nyomás a legerősebb Moszkvából lehetett, mert Orbán egyfelől elhalasztotta az új helikopterek beszerzését, másrészt a már meglévő felújításáról döntött, ami inkább

Putyinhoz közelítette az országot, mint a NATO/euroatlanti vonalhoz.

Az orosz elnök és a magyar miniszterelnök (tavalyig menetrendszerű) találkozóin minden alkalommal felmerült (az atomerőmű-építés, a járműbeszerzések és az uniós kereskedelmi szankciók vétója mellett) a haditechnikai tender is, amin az oroszok is szívesen indultak volna.

Mert szerintük ez pusztán minőségi kérdés volt. Ugyanakkor senki más nem így látta, és alighanem mindenki másnak volt igaza: egy haditechnikai fejlesztés-eszközbeszerzés sokkal inkább (vagy legalább annyira) stratégiai és biztonságpolitikai döntés is, mintsem pusztán technikai jellegű beszerzés, mivel a vásárló utána logisztikailag ki van szolgáltatva az eladónak. (Az orosz érv ez ellen az volt, hogy ez nem releváns, mert úgysem esedékes egy háború a két fél között, de ha ez ilyen könnyen előrelátható volna, eleve nem lenne semmi szükség katonai eszközbeszerzésre.)

Orbánt eddig hintapolitikája (pávatánca) eddigi Moszkvához vitte közelebb: onnan vásárolt oktatógépeket és velük újíttatja fel a magyar Mi8/17 flottát is. A 20 H145M vásárlása viszont az ellenkező (és amúgy hivatalosan szövetséges) oldalra viszi: azzal, hogy tender kiírása nélkül német-francia helikoptereket vásárol az oroszok helyett (és helyére)

Orbán gyakorlatilag orrbavágta Putyint.

Az orosz elnököt leszámítva ez a döntés mindenkinek jó:

  • Orbánnak, aki az egyre erősödő európai nyomással szemben fel tudja mutatni elkötelezettségét,
  • továbbá az ilyenkor szokásos beszerzési költségek is jól jönnek majd feketekasszába (ezt amúgy minden féltől megkapta volna),
  • Merkelnek, aki fel tudja mutatni, hogy táboron belül tudja tartani a magyar autokratát,
  • Trumpnak, mert a beszerzés várhatóan százmilliárdos nagyságrendű költségével is tudja közelíteni a magyar kormány a katonai büdzséjének az amerikai elnök által elvárt GDP-arányos 2 százalékhoz.

Ráadásul - ha elfogadjuk tényként honvédelmi költségvetés további növeléséről szóló kormányzati ígéreteket - lesznek még beszerzések, így az amerikaiak sem esnek el végleg egy nagyszabású katonai üzlettől a magyar kormánnyal.

Azt amúgy sem a magyar honvédelmi tárva közleménye nem tartalmazta, hogy 1. mikor állnának hadrendbe az új helikopterek, 2. mennyibe kerülnek - és ami ezzel összefügg - 3. milyen felszereltséggel érkeznek, ami arra utal, hogy végleges és

részletes megállapodás még nem történt, inkább csak szándéknyilatkozatról van szó,

amivel Orbán az elkötelezettségét akarja mutatni, és azt elérni, hogy egyáltalán asztalhoz üljenek vele az ügyben illetékes döntéshozók.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8414082801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK27 2018.06.29. 20:28:52

az a legszebb, mikor magatokat hazudtoljátok meg alig pár mondaton belül :):):) még, még, sok-sok b1-et mindenkinek, és hajrá a 4/3-ért :)

"Röviddel azelőtt, hogy a berlini kancellária hivatalosan is bejelentette, jövő csütörtökön fogadja a magyar miniszterelnököt Angela Merkel, a magyarországi honvédelmi minisztérium szerződést írt alá az Airbus nevű német-francia repülőgépgyártó céggel 20 új, többfunkciós katonai helikopter vásárlásáról."

"ami arra utal, hogy végleges és részletes megállapodás még nem történt, inkább csak szándéknyilatkozatról van szó,"

2018.06.30. 11:56:34

Ha orosz gépeket vennénk, az lenne a baj. Most, hogy nem orosz gépeket veszünk ez a baj. Nem lehet a kedvedben járni b1.

inreallife 2018.06.30. 12:02:53

teljesen rendben van ez. a grippen elott is meg lett szelloztetve a dolog, akkor az egy jo dontes volt, most is. ha az ellenerteket megint ki tudjak kotni, hogy beruhazasra forditsak, az nagyon nagyon megerne. igaz keveset lehet abbol lopni, de vannak olyan tersegek, gyakorlatilag a 3 meno region kivul mindegyik, ahova raferne egy kis fejlesztes...

martineden 2018.06.30. 12:27:33

,,a grippen elott is meg lett szelloztetve a dolog, akkor az egy jo dontes volt, most is. ha az ellenerteket megint ki tudjak kotni, hogy beruhazasra forditsak, "...aha, jo dontes volt a csuti g.ci szamara.Akkor jott ra mekkorat lehet szakitani kulonosebb kockazat nelkul. Megvette a gripeneket fegyverzet nelkul, (a lenyeg a kenopenz volt, a harckepesseg nem szamitott),A beruhazasrol kotott szerzodes pedig a feledesbe merult.Ha ugy tudod, h nem akkor cafold , fidesztroll.

nts 2018.06.30. 12:40:52

Kicsit úgy érzem magam, mint a meglepett szűzlány az első randin: nem kicsi ez? Mit lehet ezzel kezdeni?

DONÁLD TRAMP 2018.06.30. 13:06:53

"Röviddel azelőtt, hogy a berlini kancellária hivatalosan is bejelentette, jövő csütörtökön fogadja a magyar miniszterelnököt Angela Merkel"

Nem ertem, 8 eve azt harsogja az ellenzek, hogy Orban elszigetelodott paria, akivel KIZAROLAG csak diktatorok allnak szoba.
Most akkor mar Merkel is diktator ??

Mikor lett a menekultekert aggodo HOS liberalisbol DIKTATOR ?????????

putris72 2018.06.30. 13:17:43

Kedves blogger!Mond a baloldali kormányok mit tettek a hadsereg fejlesztéséért? Semmit!

Allesmor Obranna 2018.06.30. 13:34:11

Milyen oktatógépeket vettünk mi az oroszoktól? A Zlinek cseh gyártású gépek.

Alick 2018.06.30. 13:37:47

"mint azt a 17 évvel ezelőtti Grippen-vásárlás mutatja"

Éljen a magyar-svéd közös hadi beszerzési korrupció!

2018.06.30. 13:44:43

A metrókocsik után Putyin gépei nem állnak jól.

Orbán Hazaáruló Viktor 2018.06.30. 14:35:40

@FCUK27: ugye csak játszod, hogy retardált vagy? 4/3???

Orbán Hazaáruló Viktor 2018.06.30. 14:37:47

@putris72: mond, Orban mit tett? 7 éve halogatja, most meg megígérte. Ez már akkor sem igaz, amikor feláll a székből.

Orbán Hazaáruló Viktor 2018.06.30. 14:39:27

@valaki nagyon más: mondta valaki hogy baj? Értő olvasás fogalma megvan?

FCUK27 2018.06.30. 14:51:49

@Orbán Hazaáruló Viktor: megint hétvégi eltáv van a zártosztályon? És jobb elfoglaltságot nem találtál, mint másokat baszogatni?:)

nick papagiorgo 2018.06.30. 15:00:35

Ezek a cikkek amúgy azt igyekszenek láttatni, hogy Orbán egy báb, akinek hol Putyin, hol Merkel, hol Trump, hol istentudjaki rángatja a zsinórjait.Nem hibáztatom a bloggert, a régebbi (főleg szoci) kormányzatok miatt ehhez van szokva.

Tegyük fel, hogy ez egy "normális" világ, ahol azt veszünk, ami jó. (Oké, tudom, Orbán nem egy helikopterpilóta, nyilván a németek többel vesztegették meg, mint az oroszok, pardon, a németek nem vesztegetnek meg senkit, mert azok ilyen tiszta nép, ellentétben az oroszokkal :)

Az"Orbán orrbavágta Putyint" kifejezés is érdekes: csodálnám, ha pl. Putyinnak az tétel lenne, hogy a magyar légierő milyen gépeket vesz Putyin max csodálkozik, hogy van olyan, hogy magyar légierő? És hány géppel rende.lkezik, ujjamon meg tudom számolni? Putyinnak még egy Paks se tétel, ezt azért fogjuk már fel :)

Ennyit arról, hogy ki kicsoda a nagypolitikában :) Orbán ügyesen lavíroz Merkel, Puytin, Erdogan stb. között ezt ismerjük el (mert erre a korábbi kormányfők nem voltak képesek, azok egyre voltak képesek: kiválasztani valakit, és annak a s...ét minden körülmények között nyalni), de azért ne is becsüljük túl a dolgot.

a windows egy szemét 2018.06.30. 15:05:49

A világ így működik. A gerinccel nem rendelkező, méretekkel is kihívásokkal küzdő törpe diktátorok ott nyalnak ahol éppen a segg van. Ha Merkelé akkor annak fekszik neki, ha Putyiné akkor annak, miközben ezerrel szidja a pár nappal korábban még fényesre nyalt másik ülepet. Tanulatlan, buta tahó, többet nem kell várni orbán elvtárstól.

MACISAJT 2018.06.30. 15:15:48

Tisztázzuk kapásból: most akkor panaszkodnak a ballibák ettársai vagy dicsekszenek? Mert az EU csúcs, a francia nagykövet levele és Merkel valamint Trump meghívása óta láthatóan zavar van a ballibák mátrixában...
Most akkor "gonosz a Zorbán diktátor stb. aki kivezeti Magyarországot az EU-ból blabla" vagy mégsem?

Muhaha

taga20 2018.06.30. 15:28:58

ja, imádják a gazdádat, te szerencsétlen jobbágy!:))

coub.com/view/1abmjp

nick papagiorgo 2018.06.30. 15:29:31

a windows egy szemét:
"Tanulatlan, buta tahó, többet nem kell várni orbán elvtárstól."

Ellentétben veled, ugye aki magas vagy, nyalka, és ráadásul okos :) (Gyurcsány elvtárs személyesen? Üdvözlöm itt a blogon... :)
Nem is értem, hogy miért nem téged választanak meg miniszterelnöknek, miért ezt a buta törpét, immáron harmadjára is :)

taga20 2018.06.30. 15:37:56

nick papagiorgo:

gyökér, a soros kihagytad a sorból!:)

nick papagiorgo 2018.06.30. 15:38:03

MACISAJT:
tökmindegy hová vezeti, vagy mit tesz, egy a lényeg, az nem lesz jó :)

Ne dőljünk be az ilyen szirénhangoknak, mint a francia nagykövet, vagy Merkel meghívása.... ezek is igazából a kormányváltást készítik elő, amikor majd jön Karigeri, vagy Márki-Zaj, vagy egyéb más 1 hónapja felfedezett messiás (mert a régiek, balszerencsére kikoptak), aki a kb 30 éve trónoló gonosz törpedúcsét az elnyomott/lázadó tömegek (az a 100-200 fő, akit facebookon sikerült összetoborozni) élén majd megdönti, és elhozza az aranykort :)

nick papagiorgo 2018.06.30. 15:46:33

taga20:
az ő szerepe még nem tisztázott, de hogy a háttérben ő van, az biztos :)

Már Aszimov Izsák (na, az is egy zsidó, látszik is ugye) is írt különféle alapítványokról, megvan az eredeti kézirat, amely szerint a legveszélyesebb a Soros Alapítvány - csak aztán különféle nemzetközi nyomások miatt ezt kihagyták az eredeti műből :)

Anyagaink vannak arról is, hogy Tolkien a "mindent látó Szem"-et eredetileg úgy akarta írni, hogy a "mindent látó S....." , de elhallgattatták őt is :) ezeket csak később, szükség esetén akarjuk nyilvánosságra hozni :)

midnightcoder2 2018.06.30. 15:50:07

@MACISAJT: A ballibáknál most eleve zavar van az erőben. Régebben egyszerű volt a helyzet, volt Izrael, volt az USA, volt az EU és ezekkel szemben volt a magyar jobboldal - most tökmindegy hogy épp ki van az élén akit épp szidni lehet. Most viszont picit bonyolultabb a helyzet, egyik oldalon ott áll az USA, a másikon az EU, de még Izrael sem kimondottan ballibbant mostanság, Pl. a jó Soros bácsit sem szereti.

Persze, valójában a világ mindig is így működött, csak most ez van annyira látványos, hogy elég nehéz figyelmen kívül hagyni.

anyadmajma 2018.06.30. 16:33:26

Hát, az orosz technika ugye nem nagyon NATO-kompatibilis.
És amúgy is, csak hazugság, hogy Airbus helikoptereket veszünk. Csak hogy legalább szóba álljanak velünk. Aztán majd, mind a grippeneknél, egy jól irányzott bejelentéssel megvesszük az orosz gépeket. Mivel ugye egy rendes, NER kompatibilis bolsevik magyar nem érzi jól magát, ha nem Moszkvából rángatják dróton.

retkeslaci 2018.06.30. 17:18:55

Ezzal a helikopterbeszerzéssel aztán jól pofánverte Orbán Vlagyimir Putyint! Nem lennék Putyin helyében most.

Komolyra fordítva a szót: a csehektől szereznek be a magyat honvédeknek újrohampuskát - jól orrba basszák ezzel az amerikai, német, orosz fegyvergyártókat. A Gripeneket a svédektől szerezték be - jól megszopatták ezzel az amerikai, brit-német-olasz és francia repülőgép-gyártókat.
Az új katonai ruházatot hollandiai alapanyagból gyártják - jól megbüntették ezzel az összes többi ország ruhagyártóját.

Nem lehet, hogy egyszerűen a legolcsóbb, legkedvezőbb ajánlatokat fogadták el ezekben az esetekben?
Merkel embereiből, a németekből nem tudom kinézni, hogy megvesztegetnék Orbánékat egy ilyen beszerzés alkalmával. Hisz ők européerek tetőtől talpig.

Nekem teccenek ezek az új helikopterek.
A Mi-8 lehet, hogy több katonát tud szállítank, de ha elavult, minden felújítás ellenére élettartama végére ért, nem szállhat fel már, akkor gyakorlatilag egy katonát se tud szállítani. Amúgy mikor is kellett 30 felfegyverzett katonát helikopterrel szállítani Magyarországon?
Soha.
Békefenntartó műveletekben meg a németek és amerikaiak bábáskodnak a magyar bakák felett, ők transzportáljak őket.
Erre van a NATO, hogy ne kelljen mindenkinek minden képességet csúcsra fejleszteni. A magyaroknak tankjaik se nagyon vannak. Cserébe a németeknek sok van.

retkeslaci 2018.06.30. 17:21:00

Amúgy gázvezeték és energia ügyben a németek is bő nyállal szopják Putyint. Ne tegyünk már úgy, mintha csak a magyarok akatnának jól járni ilyen bizniszekkel.

taga20 2018.06.30. 17:28:03

laci, látom ma az értelmes szoftvert raktád beléd:)

lehet hogy a dajcsok is üzletelnek putyinnal, de nem csinálják azt a műsort, amit a csútigeci művel. úgy csinál ez a rohadék, mintha a szovjetunio része lennék a mai napig.

nemecsekerno_007 2018.06.30. 17:38:34

Orbán és kormánya már annyira sikeres, hogy a "ballib" nem tud vele mit kezdeni. Már csak az elszabott nadrágba tudnak belekötni. Egyébként remélem, hogy valamilyen befektetést is hoz az országba, a patást ismerve tid úgy tárgyalni, hogy jól járjunk. Ellentétben a kollaboráns ellenzékkel.

taga20 2018.06.30. 17:49:42

mi van ernő, szóltak a köszpontből, hogy gyere cumizni, mint ahogy a tetves gazdád a csúcson csinálta?!:)))

Bolshevik 2018.06.30. 17:54:18

Ha ruszki gépeket vennénk, most azon nyígnátok, ha semmilyet, akkor meg azon. Plusz a szokásos mocskolódás meg leszólás. Nulla ötlet, nulla javaslat.

Szánalmas blog, jól mutatja az ellenzék állapotát.

nick papagiorgo 2018.06.30. 17:56:37

Csak hogy értük a nagypolitkát:

"a Dw.com azt írja, hogy Merkelék Magyarországgal, Lengyelországgal, Csehországgal, Belgiummal, Dániával, Észtországgal, Franciaországgal, Finnországgal, Litvániával, Lettországgal, Luxemburggal, Hollandiával, Portugáliával és Svédországgal is megállapodtak Németországból kiutasítandó migránsok befogadásáról. "

Magyarországgal ez kb a következőképp ment:
(Merkel): Viktor hányat fogadtok be?
(Orbán): Egyet se
(Merkel):Oké, megállapodtunk.

Hivatalosan: megállapodás született Németország és Magyarország között, hogy izé....

(ahogy Hofi mondja:a nép ebből megtudja, ami rá tartozik. Semmit).

taga20 2018.06.30. 18:07:56

"Szánalmas blog, jól mutatja az ellenzék állapotát."

akkor mi a kurvaanyádat nyígsz itt fityeszjobbágy?!

Bolshevik 2018.06.30. 18:10:58

Élvezkedek a szánalmasságotokon :D Minden fronton vesztésre álltok, sajnálnálak titeket, de azért nem teszem mert ekkora gecinagy pofával, amivel itt 2010 óta nyomultok, meg is érdemlitek ezt a bukássorozatot.

taga20 2018.06.30. 18:12:33

azé jaffát és faraont sikerült nektek rekteknek ránk szabadítanotok, mi?!

ja és még vagy több ezer kötvényes gengsztert, hogy baszódnátok meg!

Bicepsz Elek77 2018.06.30. 18:13:53

@fireman4:
Teli! Ejszakai? Micsoda igenyek!!!
Mar annak oruljunk ha repulesre alkalmas lesz.....

retkeslaci 2018.06.30. 18:21:37

@taga20: oh, a németek részéről csak az egyik ex-kancellár avászkodott be az orosz gáz óriáscég vezetésébe
Gerhard Schröderről van szó
Ilyen helyezkedésről egy magyar politkus álmodni se merhet

Az orosz városi tömegközlekedési tendereken is csak veletlenül nyernek a német cégek. Nem ám veszteget a Mercedes... Ááá, dehogy! LOL
A Siemens se bukott le már milliószor, hogy veszteget politikusokat.
Ahogy VW se csalt a dízelekkel

A németek velejéig romlott banda, de jól nyomják, csak a zseton számít a végelszámolásnál

elismert felhasználó 2018.06.30. 18:24:49

"...részletes megállapodás még nem történt, inkább csak szándéknyilatkozatról van szó,
amivel Orbán az elkötelezettségét akarja mutatni, és azt elérni, hogy egyáltalán asztalhoz üljenek vele az ügyben illetékes döntéshozók."

Ó..., az illetékes döntéshozók alig várják, hogy asztalhoz ülhessenek vele, és jó pénzért eladhassák a gépeiket.
:)

morph on deer 2018.06.30. 18:24:54

@anyadmajma:
“egy jól irányzott bejelentéssel megvesszük az orosz gépeket”

Hogy majd legyen mit visszaküldeni “felújításra”, mint a metrókocsikat!

Ez merő előrelátás, hiszen nem valószínű, hogy ez a megoldás működne az Airbusnál, aztán itt állnánk a felújítatlan helikopterekkel, elvtársi segítség nélkül!
Hát hogy nézne az ki, nem igaz?

morph on deer 2018.06.30. 18:29:23

@retkeslaci:
“Ne tegyünk már úgy, mintha csak a magyarok akatnának jól járni ilyen bizniszekkel.”

A különbség mindössze annyi, hogy a németek jól is járnak, nem csak akarnak jól járni.

nick papagiorgo 2018.06.30. 18:34:05

retkeslaci:
az a baj, hogy az emberek azt hiszik, hogy pl. korrupció, az csak nálunk, magyaroknál van, ez afféle hungarikum. Pedig mindenhol máshol is van, csak Te pl. nem éresülsz róla, hogy lebukott (mondjuk) a svéd miniszter, mert azt nem kötik az orrodra, ellentétben azzal, ha Orbán unokaöccsének az unokabátyjának a régi kollégiumi szobatársa vett egy szállodát(még ha legálisan vette is), mert az HÍR, Erős Antónia be is fogja mondani a TV2-ben, és odaküldik a "tényfeltáró riporterüket", aki addig vájkál a sz..ban, amíg elő nem ás valamit - megszólaltja a részeg szomszédot, a semmit sem tudó nagymamát, bármit. Erről kb 10 percen át fognak tudósítani a "véres mészárlás Los angelesben" meg a "megszületett a kispanda" között.

Régebben ez nem így volt. Most meg így van. Erre mondják a műsorszolgáltatók, hogy ez kell a népnek. Nos, nem "kell", de ezt kapják, kb tizenvalahány éve, és egész egszerűen hozzászoktak. Az értelmesebbje meg máshonnan tájékozódik. Az a baj, hogy egyre kevesebb normális hely van, pl. most már az indexről se lehet.... na mindegy.

nick papagiorgo 2018.06.30. 18:36:36

morph on deer: aha, a dízelbotrányban is milyen tisztességesen játszottak, le a kalappal végülis :)

a windows egy szemét 2018.06.30. 18:51:21

nick papagiorgo:

Nem is érted miért? Pont ezért. Mert nem érted mire szavazol mivel belőled nem kunszt hülyét csinálni két kiló krumplival vagy valami gagyi filléres tablettel.

MACISAJT 2018.06.30. 19:28:29

nick papagiorgio "Ne dőljünk be az ilyen szirénhangoknak, mint a francia nagykövet, vagy Merkel meghívása.... ezek is igazából a kormányváltást készítik elő, amikor majd jön Karigeri, vagy Márki-Zaj, vagy egyéb más 1 hónapja felfedezett messiás (mert a régiek, balszerencsére kikoptak), aki a kb 30 éve trónoló gonosz törpedúcsét az elnyomott/lázadó tömegek (az a 100-200 fő, akit facebookon sikerült összetoborozni) élén majd megdönti, és elhozza az aranykort :) "

Kifelejtetted rokker zsótit....Mert mára már oda jutott horn gyula pártja, meg az összes többi, operettnácisoktól...
hogy rokker zsóti a közös jelöltjük...:P

MACISAJT 2018.06.30. 19:39:24

Nagyon úgy tűnik hogy Merkel mutti ég mint a zuglói kabátgyár:

"Hungary and the Czech Republic contradict Merkel

Following reports of the deal, a spokesman for the Hungarian government denied that Budapest has agreed to a migrant repatriation system with Germany.

"No such deal has been reached," Zoltan Kovacs said.

Soon after, Czech Prime Minister Andrej Babis also denied there was a migrant deal with Berlin.

"This alarming news is complete nonsense," he said. "Germany did not approach us, and in this moment I would not ratify such an agreement."

morph on deer 2018.06.30. 19:59:58

@nick papagiorgo:
“milyen tisztességesen játszottak”

Ha te mondod..!
Mert én ilyet még véletlenül se, és nem csak azért, mert nem használok dízelt.
De a “jóljáráshoz” nem biztos, hogy elengedhetetlen, ahogy látom.

nick papagiorgo 2018.06.30. 20:12:31

a windows egy szemét:

igen hát én pl tipikusan az az ember vagyok (olvasd vissza a hozzászólásaimat, ha akarod), akiből két kiló krumpilval hülyét lehet csinálni :)

Mindig örülök, amikor ilyen szellemi óriásokkal találkozom, akik leiskoláznak :)

Igazából annyi a különbség kettőnk között, hogy az egyikünknek igaza van, a másiknak meg nem. Meg az egyik nyert két kiló krumplit :)

Larry Silverstein 2018.06.30. 20:27:35

Onnantól kezdve, hogy ide nem telepítenek migriket, és zárt táborokban bírálják el a migriket, Magyarországnak Merkel túlélése tulajdonképpen érdeke.

Audianer 2018.06.30. 22:13:06

Bakker, aki a rendszeresítése után még több év elteltével is két p-vel írja a GRIPEN-t az a témát illetően még az amatőrnél is amatőrebb. Minek áll neki valaki szakkomentárt posztolni ha még alapvető kifejezésekkel sincs tisztában?!

morph on deer 2018.06.30. 22:32:18

@Audianer:
”két p-vel írja a GRIPEN-t ”

Hát épp azért! Az a múlt idő jele, ha fáj a torkod. :)

trtr 2018.07.01. 01:02:12

Ez kontraproduktív amit csináltok.
Nem igaz, hogy nem látjátok. :) Orbánnak semmi félnivalója nincs amíg ezt csináljátok. Persze ha ő fizeti az egészet, akkor megértem.

apro_marosan_petergabor 2018.07.01. 06:04:05

Grabowski, szeretnél okoskodni, de ahhoz ész kellene, meg hozzáértés - egyik sincs.
Össze-vissza okoskodsz, de ez csak erőlködés. Oroszoknál javítttatja a helikoptereket... hát hol a retekben, ha már orosz gyártmányuak? Amíg nincsenek újak, addig is szüksége van a seregnek, koptekekre, S nem onnan vett újakat... A Gripeneket sem onnan vette... (akkor is orrba verter Putint... hihetetlenül ostobák vagytok...:) Vegyétek észre, lassan lecseréli a magyar fegyvereket oroszról nyugatira, úgy , hogy minél több hazai gyártás generálódjon (ez bizony áttételesen a Gripennél is megvalósult), a kézifegyvereknél már elindult, itt pedig korszerű ezsközöket vett, amelyek lehet, hogy amerikai fegyvecsomagokat kapnak, mint a Gripenek - szintén a korszerűség, ütőképesség jegyében. Nem MIG21-eket újjítgat fel, Izraellel - mert szerencsére a magyar hadmérnökök jók, s tudják, mit érdemes megvenni. Nem a zsebpénz mozgatja, mint benneteket,mikor a világ legdrágább metróját(M4) s legdrágább autópályáját (Kecskemét-Szeged) építettétek (Demszky, Kóka, Csillag - SZDSZ- MSZP kooperációban)
OV tud politizálni, a FIDESZ-KDNP pedig tele van fiatal, jó szakemberekkel, s nem zsigerből politizál, mint ti, ávós és komcsi gyerekek.
Jó lenne, ha tanulnátok valamit tőle, hogy hogyan kell egy közép-európai országnak politizálni, magyar érdekekeket védenie(elfelejteni az internacionalizmust és nem lecserélni kozmopolitizálásra) - bár remélem nem lesz rá szükség,mert az emberek nem engednek titeket kormányrúdhoz. 89 óta csak kárt okoztatok, de sajnos sokat. A baj - s ez minden mozdulatotokból látszik - semmit sem tanultatok. Pedi rátok férne nagyon.

Galebeb 2018.07.01. 06:09:11

Azt nem lehet tudni, hogy ezen gépek miért is kellenek? Ekkora mennyiséget és ezt a típust mire fogják használni?

Ménár Atya 2018.07.01. 08:13:05

Galebeb
Te tényleg ennyire naiv ,vagy, vagy csak játszod a hülyét?
Az ország 2/3-át elvették trianonban , mert az idióták lefegyverezték a magyar hadsereget.
A maradék 1/3-ra azért illene vigyázni nem?
A legnagyobb butaság azt gondolni, valami liberális zöld eszme mentén, hogy itt most már béke és szeretet lesz örök időkre.
Hát ez kb addig tart, amíg más érdekek nem játszanak.
Elég a szövetséges románokra gondolni az első vhban.
Kb egy pillanat alatt az ellenségeink lettek, cserébe erdélyért.
Szóval ez a mennyiség inkább kevés, nem hogy sok.
Nézd meg svájcot, a béke szigete, semleges ország stb....
Még hitler sem merte megtámadni őket.
Gyakorlatilag minden férfi katona, jól felszereltek, és mozgosíthatóak.
Ez kellene nálunk is.
Sajnos ez leépült.
Van egy kis létszámú ,gyengén felszerelt seregünk, kiképzetlen utánpótlással.
Nem is értem miért nem figyelünk erre.

Jomunkasember 2018.07.01. 08:54:02

Elég furcsa, de sok mindent megmagyaráz, hogy a kormány gyámolítóinak milyen elképzelései vannak az újságírásról.
Lehet, hogy sokaknak már szokatlan, hogy egy cikk csak objektíven tájékoztat és nem szájbarág. De ez lenne a normális. A szerző leírta, hogy mi történt, és az interpretációban is csak addig ment el a szerző amíg az a témához tartozik. Attól, hogy egy politikai témájú cikkben nem jelennek meg a kormány propaganda paneljei, még nem jelenti azt, hogy a Fideszt támadná.
Nem dicsérte, nem szidta a döntést, csak elmondta a tényeket. A következtetek levonását az olvasóra bízta.

midnightcoder2 2018.07.01. 10:04:05

@Ménár Atya: Azért Hitler bácsi ha nagyon akarta volna simán szarrá veri Svájcot. De nem akarta, neki is szüksége volt bankra. A II világháború egyetlen igazi nyertese épp Svájc volt. Ráadásul a haditechnika azért picit változott a II világháború óta, ahogy sok minden más is a világban. Ma nem annyira a szomszédoktól kell tartani.

Ménár Atya 2018.07.01. 10:17:31

midnightcoder2

Akarta, csak elgondolkodott, hogy mekkora vesztesége lenne, és letett róla.
Mivel tudta, hogy svájc jól képzett hadsereggel, gyakorlatilag minden férfi azonnal bevethető a mai napig amúgy. És mind ezt órákon belül produkálják.
Ezért úgy döntött, jobb nem kísérletezni, túl nagy a veszteség lehetősége.
Abban igazad van, hogy változott a haditechnika.
Csak elfelejted, hogy épp svájc ,aki lépést is tart vele.
A legjobban a szomszédoktól kell tartani, szerintem erre volt már kb 1000 év tanuló időnk.
A legjobb módszer a rettenetes nyílméregbéka módszer, lehet, hogy apró, de rikító színes ami azt mondja, megpróbálhatsz megenni, de akkor te is beledöglesz , és nem is eszik meg, na kb ilyennek kellene lennünk.

István Torma 2018.07.01. 10:33:14

Egyrészt ezeket szerintem városnéző, határellenőrző gépnek lehet használni, esetleg árvíznél, erdőtűznél felderítő gépnek. A hatalmas, szemmel láthatóan nem golyóálló ablakok alkalmasak háborús helyzetben? Radargomba sincs a tetején?!

Fajanko 2018.07.01. 10:36:21

Ezek a gépek sorosista migráncsüldözéshez kellenek, az oroszoknak nincs ilyen kis gépük, onnan a nagyokat fogjuk venni majd, s mindenki elégedett. Ilyen egyszerű ez.

BiG74 Bodri 2018.07.01. 11:00:51

Veszünk húsz db gépet, egen. Nato kompatibiliset, eu bratyi pénzzel. Most hol a baj? Putyin majd húsz apró többfunkciós helitől dob hátast, mikor neki ott van paks2, meg a kisduce fütyije az íróasztal többfunkciós satujában.

Radargomba nincs a tetején, mert a megfelelő spórákat még nem fejlesztették ki hozzá. A hatalmas ablakok meg szarok, kurva sokat kell majd takarítani, hogy szépen csillogjanak. Valamennyire biztos golyóállóak is, bár a pilóta a golyóit inkább az ülésen tartsa, mondjuk komolyabb csőves légvédelem, vagy légvédelmi rakéta ellen nincs üveg, max urna.

Emmett Brown 2018.07.01. 11:23:37

Én csak azt nem tudom, hogy az olaszokat most szeressük-e vagy sem. Valaki felhomályosítana ezzel kapcsolatban?
süti beállítások módosítása