B1 blogcsaládOrbáni úton Trump - mutatjuk a következményeket

2018. június 20. - ashwood

screen_shot_2017-05-25_at_20_00_18.pngOrbán Viktor számára nincs is nagyobb elégtétel, minthogy a világ vezető hatalmának feje láthatóan kéz a kézben halad vele az útján. Nacionalizmus, befelé fordulás, bevándorló-ellenesség. Ez a politikai nyíl egyenesen vezet az USA leszakadásához.

Bár a hőn áhított, személyes találkozó mindeddig nem jött össze a két elvtárs között, Orbánnak már az is bőséges elégtétel, hogy egyetlen európai vezetőként imádott Trumpja jól láthatóan épp azon az úton halad, amelyen ő is. (Tegyük hozzá: a hazai nyilvánosság és demokratikus közbeszéd leépítését épp amerikai pajtásától tanulta el a magyar miniszterelnök.) Trump állítólagos Amerika-imádata – amely zömmel zászlóölelgetésekben merül ki – kezdi megmutatni az eredményét.

Tekintsünk most el attól az egyszerű ténytől, hogy Trump valóban az az idióta, akinek elsőre is tűnt, és vegyük úgy, hogy minden törekvését képes valóra váltani. (Szerencsére ez egy erős hipotézis - még saját pártja is ellen dolgozik a legtöbb esetben, így az elnöknek marad a Twitter-kormányzás.)

Az amerikai elnök jelenleg - ha épp az észak-koreai diktátor körülrajongása mellett másra is marad ideje – meglévő szövetségeseit igyekszik elmarni maga mellől. Az állítólag az USA érdekét szolgáló gazdasági patriotizmus, egyszerűbben: a megkezdett vámháború eredményét nem különösebben nehéz megjósolni. Ha Trump büntetővámokat vet ki például Kínára, akkor Kína nem fog habozni büntetővámokat kivetni az USA-ra. A sor persze folytatható: Kanada, Japán, az EU tagállamai – mindre ugyan ez a sors vár. Ahogy részükről is Amerikára.

Mi lesz ennek az eredménye? Trump beváltja a gazdasági patriotizmusra vonatkozó ígéretét. Németország elveszti – de legalábbis nagyrészt elveszti – legfontosabb autópiacát. (Ennek a levét Berlin mellett Magyarország fogja csak igazán meginni: sem győri Audikat, sem kecskeméti Mercedeseket nem vásárolnak majd a tengeren túl.) A gépkocsik iránti igény nem csökken az USA-ban, így joggal reméli az elnök, hogy a hazai gyártás erősödik majd fel. Csakhogy:

– ha az USA-ban nem lehet majd külföldi autót venni elérhető áron, akkor ugyan ez vár az amerikai  kocsikra a világ más részein,

– a piacvesztés áremelkedést eredményez odahaza,

– a vámháború miatt Kína, a világ legnagyobb alumínium-exportőre kétszer is meggondolja, hova szállítsa a nyersanyagot,

– az amerikai autógyárak pedig leállnak a kínai beszállítóik nélkül.

Sok sikert, Mr. Trump.

A másik, orbáni mánia a migránsokkal elleni hadjárat. Erre csupán egyetlen, a Trump-adminisztrációból származó példát hozunk. (Az, hogy az elnök saját feleség, illetve saját pártjának prominensei is náci tempónak minősítik az elfogott, illegális határátlépő családok szétszakítását - amelyet az elnök továbbra is pompás megoldásnak gondol -, érdemben nem is elemezzük. Ez önmagáért beszél.)

Röviden: Trump kiutasítana az USA-ból minden, illegálisan ott tartózkodó migránst. Ehhez minden jogalapja megvan - ezért nevezik ezeket az embereket illegális migránsnak.

Azonban: Sonny Perdue, Atlanta egykori republikánus kormányzója, ma Trump agrárminisztere épp az elnöke ellen dolgozik. Mindent megtenne azért, hogy az országban jelenleg tartózkodó illegális migránsok helyzetét legalizálja. És ebből titkot sem csinál. Megőrült? Vagy Trump nem hallja saját miniszterét twitterezés közben? Bár az utóbbira nem tudjuk a választ, az biztos, hogy Perdue nem bolond. Viszont tisztában van azzal, hogy ma az amerikai mezőgazdaságban foglalkoztatottak kétharmada illegális bevándorló. És a farmerek még így is állandó munkaerőhiányról számolnak be.

Az egyenlet nem különösebben bonyolult: ha kivonjuk az USA mezőgazdaságából az illegális bevándorlókat, akkor marad a nulla. Az összeomlás. Ugyanis senki nem lesz, aki betakarítsa a kukoricát. Ha mégis akadna igazi, fehér, keresztény amerikai, aki elvállalná ezt a munkát, az annyi fizetést kérne, hogy a hamar kukoricamentes diétán találná magát a kontinens – kizárólag az árak alapján. Farmok százezreit tenné tönkre Trump, a legnagyobb patriotizmus jelszavával.

Milyen kár – ugye? –, hogy nem hagyják neki.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1214059990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hilda kisfia 2018.06.20. 15:21:05

Nem értem ezt a kényszeres libsi "mindent felcímkézést".
Nincs semmiféle Orbáni út, illetve amit annak neveztek az a józan ész útja. Rohadt furcsa látvány lehet liberális szemmel azt elhiszem, de csak ennyi, semmi több.
Gyengültök libsik! Nem kicsit, nagyon! :D Hamarosan mindannyian elkígyóztok.

Hilda kisfia 2018.06.20. 15:24:35

Az egyenlet nem különösebben bonyolult: ha kivonjuk az USA mezőgazdaságából az illegális bevándorlókat, akkor marad a nulla. Az összeomlás.

Ismerős mondat, csak bőgatyával meg barackpálinkával hallottam. Vonjátok, csak már látnám!

LKerekes 2018.06.20. 17:02:25

Milyen jó, hogy nem Amerikában élek. Már kezdem sajnálni őket.
Na küldhetek majd csomagot a rokonoknak Clevland-be.

Tamáspatrik 2018.06.20. 22:10:21

A kukorica betakarítása kombájnnal történik, ez nem jó példa. A kukorica vetőmagtermesztésében vannak kézi műveletek és pl. a zöldségtermesztésben vagy a gyümölcstermesztésben sokkal inkább.
Az USA egyes részein pl. Kaliforniában már a legtöbb műveletet képesek automatizálni, akár még az eperszedést is fotocellás robot végzi az üvegházban. Viszont ezt még nem minden farmer engedheti meg magának, főként a dél-keleti államokban és a "mély-délen" kell sok kézi munkaerő.
Kiderülhet egyébként, hogy takarító személyzethez még több bevándorló kell, és ha őket elküldenék, akkor az USA-t megenné a kosz...

Bolshevik 2018.06.21. 00:01:28

" ha épp az észak-koreai diktátor körülrajongása mellett másra is marad ideje"

Lol baszod, egy éve még attól kellett rettegni hogy júj a warmonger trump mindjárt kirobbant egy atomháborút, most meg azon kell vonyítani hogy böee hogy mer bratyizni Kimmel.

TCrown 2018.06.21. 00:38:13

"Mindegy mi van, de magyarázzuk bele, hogy szar, és utáljuk őket!!" - ha így folytatjátok, Trumpot is és Orbánt is megválasztják legközelebb is.
Mondjuk tőlem mehet. :)

frikazojd · http://kocs.ma 2018.06.21. 01:03:45

@TCrown: igen mert egy vérbeli kommunista vagy, ávósók fattya :)

Csepp a tengeriben · http://www.vasalobolt.hu 2018.06.21. 06:21:32

Mindennek ára van igy ennek is meglesz

midnightcoder3 2018.06.21. 07:38:38

Szerintem Trumpék azért kiszámolták a kis ujjacskáikon, hogy mi a jó az ő autóiparuknak, ez aránylag egyszerű művelet, ennyi autó jön be, ennyi megy ki, ha az utóbbi értéke kisebb mint az előzőé akkor buktunk. Alumíniumot pedig elég sokan árulnak a kínaiakon kívül is. A nagyobb gond szerintem inkább az lesz, hogy a kicsi kínaiak már elég sok dolgot gyártanak, amit az amcsik nem. Ergo, a vége csak az lesz, hogy el kell menni a kicsi kínaikhoz megvenni a chipeket. Arról nem is szólva, hogy egy rakás értékes nyersanyag van csak a kínaiak kezében.

midnightcoder3 2018.06.21. 07:40:01

Trump amúgy persze tényleg egy idióta, de messze nem annyira mint amennyire a baloldali sajtó láttatja.

frikazojd · http://kocs.ma 2018.06.21. 08:46:51

@midnightcoder3: legyen. de nem is egy hős, humánus és tévedhetetlen példakép mint amennyire a náci sajtó láttatja.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.06.21. 08:48:06

@Hilda kisfia:

"Nincs semmiféle Orbáni út, illetve amit annak neveztek az a józan ész útja. "

Ez pontosan így van. A nacionalizmus és hazaszeretet a nemzetek fennmaradásának egyetlen lehetséges eszköze.
A kommunisták nem véletlenül próbálták meg írmagját is kiirtani annak idején, és ezt teszik ma is.
(Soros a szélbalos exkomcsikat, vagy újkomcsikat támogatja szerte a világban)

A bevándorlás ellenesség meg egész egyszerűen hazugság. Ez nem bevándorlás, hanem honfoglalás.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.06.21. 09:27:35

@Tamáspatrik: " ... Viszont ezt még nem minden farmer engedheti meg magának, főként a dél-keleti államokban és a "mély-délen" kell sok kézi munkaerő.
Kiderülhet egyébként, hogy takarító személyzethez még több bevándorló kell, és ha őket elküldenék, akkor az USA-t megenné a kosz... "

Valamit azért elfelejtettél, a munkaerőhiány az ami a robotizálást leginkább ösztönzi. Minél nagyobb mondjuk a takarító robotok iránti kereslet, annál többet fognak belőlük gyártani, így egyre olcsóbb lesz. Ugyanez érvényes a preciziós gazdálkodásra is... Ha ezzel a mesterségesen gerjesztett nyomással sikerül meglépni az automatizációs feladatot, akkor az nagy gáz lesz a kétkezi munkásoknak.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=5bCQIquRECA&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3yDv-MfzwAS7CsmV5Msm_J6V6ieh 2018.06.21. 15:30:36

Azért ha belegondolunk az amerikai autók elsőszámú piaca az Egyesült Államok. Az európai amerikai autó értékesítések csökkenése nem fogja olyan nagyon megrázni az USA autógyárakat. Bezzeh ha az Audi, BMW, Mercedes nem tud majd az USÁ-ba exportálni az lényegesen nagyobb hatással lesz Európa, köztük Magyarország, gazdaságára.

Tamáspatrik 2018.06.21. 22:04:05

@Magánvéleményem: Ja, ja, hosszabb távon ez a tendencia érvényesül, csak rövidebb távon lehet gáz a munkaerőhiány.

czerka 2018.06.22. 03:27:29

Amerika elnöke merészeli az amerikaiak érdekeit nézni. Felháborító!

Kína exportálni fog alumíniumot továbbra is. Az, hogy kész autókra védővám jön, nem jelenti, hogy minden kereskedelem leáll.

Kanada teljesen súlytalan nemzetközi gazdasági kapcsolatokban, gyakorlatilag amerikai cégek tartják életben a kanadai gazdaságot, ami beszállítóként kapcsolódik be a termelésbe Minden zöldség-gyümölcs, élelmiszer Amerikából érkezik Kanadába. Kanada eddig ennek csak az előnyeit élvezte, most majd visszavesznek a költekezésből.
A német ipari tőke leuralta Európát. Erről az index is cikkezett már, még az index cikke is kifejtette, miért roppant káros a brutális német túlsúly az európai gazdaságban, minden más ország gazdaságát megöli ez a német vízfej, miközben a németek irányítják Európát, a britek inkább kivonultak (Brexit). Szép és jó első pillantásra, hogy a német ipar ontja az exportcikkeket, de a kereskedelmi deficit a partnereiknél komoly gondokat okoz. A dél-európai országok válsága is részben a nyereszkedő német bankóriásoknak és ipar konszerneknek köszönhető.
Amerika nem akar a németek zsebét tömők sorába beállni. Igazuk van.
A német gazdaság sokkal többet exportál, mint amennyit importál. Ezt egy laikus jó dolognak tarthatná, de a világgazdaságban ilyen egyensúlytalanság brutális következményekkel járhat. Válságok a perifériákon, elszegényedés, eladósodás a német bankok felé. A németek pedig a hatalmi túlsúlyukat Európában arra akarják felhasználni, hogy Kelet-Európára rákényszerítsék az iszlámista és fekete-afrikai migránsok tízmillióit. Ugyanis a németek Kelet-Európát a gyarmatuknak tekintik, ahol lakosságcserét hajtanának végre. Kalergi-terv.

czerka 2018.06.22. 03:36:38

@Hilda kisfia: California, Oregon, Washington, Michigan, Wisconsin államokban olyan gépesítés van már cseresznyetermesztésben, hogy sok ezer fa leszüreteléséhez elég 3-4 ember és pár nap.

Kukorica, búza, egyéb gabonák esetén sok ezer hektárt egyetlen ember művel meg ma már.
Az amerikai mezőzagdaság függ a migrik munkájától, de erre is van megoldás: legális vendégmunka. Ja, hogy azután adózni is kell...

Valamint meg kell szüntetni azt a szabályt, ami szerint az amerikai földön született gyerek automatikusan amerikai állampolgár lesz. Rengeteg mexikói senkiházi ahogy átjut Amerikába, kifos magából egy kölyköt (anchor baby).

A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel 2018.06.22. 10:43:33

@czerka: "Kína exportálni fog alumíniumot továbbra is. Az, hogy kész autókra védővám jön, nem jelenti, hogy minden kereskedelem leáll."

Ez a vámháború óriási károkat okoz. persze, az amerikai gazdaságnak ez csak egy bolhacsípés. A magyar gazdaság viszont belerokkan, hogy a geci szétlopja az országot. Pedig az csak pármilliárd dollár évente.