B1 blogcsalád



Mi áll Mészáros Lőrincék teljesen értelmetlennek tűnő lépése mögött?

2018. május 06. - nickgrabowszki

A hírekkel szemben most nem az történt, hogy tovább gazdagodott: a meglévő tulajdont osztották újra. lororb.jpg

  • Pénteken Mészáros és Mészárosné bejelentették, hogy a több tőzsdei cégben meghatározó tulajdonnal rendelkező Konzum PE Magántőkealap az övék.
  • Szombaton a G7 ebből kikalkulálta, hogy ebből következően a frissen lemondott felcsúti polgi dollárban is milliárdos, és egyúttal Magyarország leggazdagabb embere.

A helyzet az, hogy egyik hír sem okozott meglepetést. Sem az, hogy Mészárosék (illetve akik nevében a vagyon kezelik az ország leggazdagabbjai), se az, hogy Mészárosék állnak a Konzum mögött.

Orbán Viktor jó barátjának, aki a vészterhes ellenzéki időkben is kiállt mellette, 2010-ben még csak egyetlen cége és kb. 100 milliós vagyona volt. Mostanra már 300 milliárd forint van a nevén, azaz megháromezerszerezte a pénzét. Továbbá luxusjacht, tengerparti luxusvillák, magánrepülőgép, etc..

De ezt eddig is tudta, de legalábbis sejtette mindenki, aki az utóbbi 3-5 évet nem egy ürgelyukban, mélyen a föld alatt töltötte. Ennél érdekesebb az, hogy

miért ismerte el Mészáros ezt most már hivatalosan is?

Egy magántőkealap ugyanis a nevéből és a feladatából következően a tulajdonos anonimizálására szolgál. Ez az értelme. Nyilvánosságra hozni egy magántőkealap tulajdonosi struktúráját, az egészen olyan, mintha valaki egy offshore-céget saját nevére vesz. Szokatlan és teljesen értelmetlen.

Csak akkor van értelme, ha a tulajdonosok kiléte bizonyos üzleti körökben eddig is ismert volt (miközben a nyilvánosság számára csak Mészáros volt valószínűsíthető), és a volt felcsúti polgármester nekik üzent a pénteki bejelentéssel.

Mit üzen voltaképpen Mészáros?

Két közlemény volt. Az első egy rendkívüli tájékoztatás a tőzsének, amiben az szerepelt, hogy 

Konzum PE Magántőkealap által kibocsátott befektetési jegyek kizárólagos tulajdonosa Mészáros és Mészárosné.

Nem azt állították tehát, hogy tulajdonuk van benne. Adottnak vették, hogy ezt mindenki tudja. Azt állították, hogy másnak nincs tulajdona. Amiből az következik, hogy ez korábban nem volt ismert, eddig bizonyos körökben azt hihették, hogy mások is vannak a Konzum mögött.

Ugyanerre erősít rá a sajtóközlemény, amelyik szintén a kizárólagosságot emeli ki. Ettől persze ez még sima hazugság is lehetne, nem volna példátlan a NER-ben, mert egy magántőkealap tulajdonosi struktúrájáról semmilyen információink nem lehet, csak amit hajlandó elárulni magáról. Bármit hazudhat tehát. Mészárosék azt állítják,

tulajdonukba kerültek a zártkörű alap befektetési jegyei,

valamint hogy erről az ún. intézményi befektetőket akarják tájékoztatni.

Ebből több dolog következik:

  • eddig nem volt a birtokukban a magántőkealap teljes tulajdonhányada,
  • következésképpen valaki máséban volt a nem tudni mekkora fennmaradó hányad,
  • aki most átengedte azt Mészároséknak (figyelemre méltó, hogy nem azt írják, hogy kivásárolták).

Innen nézve két dolog lehetséges.

1. Az egyik, hogy Mészárosék (vagy a mögöttük állók), kirúgtak valakit a Konzumból, megfosztották a tulajdonától, és akkor ez egy leszámolás kezdete lehet a NER-ben, egy Simicska- és Spéder-szerű történet, egy újabb fejezet a fideszes oligarchaháborúk sorában.

2. A másik opció azt jelentené, hogy nem Mészárosék voltak a Konzum igazi tulajdonosai, nekik csak egy apró, kb. 5-10 százalékos részük volt benne, cserébe azért, hogy a nevüket adják hozzá. A valódi tulajdonost pedig nyilván az Alcsútdoboz, Cinege utca, Nándorfehérvári terem környékén kell keresni. Illetve kellett, mert most átadták Mészároséknak még a fogalom szerint titkos magántőkelalapbeli tulajdonukat is. (Ebbe a szcenárióba sorba amúgy jól illene Mészáros polgármesteri lemondása is: távolítani kellett őt a Fidesztől és Orbántól.)

Ami azt jelentené, hogy akkora a bizalom a stróman iránt, hogy mostantól semmilyen dokumentummal nem igazolható a valódi tulajdonos kiléte. Ez a nagyon szokatlan eljárás azt feltételezné, hogy nem volt más választásuk. Megelőző csapást kellett mérni, mert valaki arra készült, hogy nyilvánosságra hozza a Konzum valódi tulajdonosi szerkezetét. Mostantól ez már nem fenyeget, hiszen az egyik állítás állna szemben a másikkal. 

Az egyik dolog a látszat, egy másik a valóság, egy harmadik, hogy mennyit lehet ebből bizonyítani. Azonban az a rendelkezésre álló információkból is látszik, miszerint nem az történt, hogy Mészáros Lőrinc hirtelen tovább gazdagodott. Most csak

a meglévő tulajdont osztották újra.

  • Vagy ténylegesen, és akkor egy oligarcha kegyvesztetté vált és kiesett a pikszisből, és akkor az egy NER-en belüli háborút jelent.
  • Vagy névlegesen, ami azt jelenti, hogy a valódi hatalom és tulajdonos még a kilétének elrejtésére szolgáló alapból is kivonult. Ami arra utalna, hogy nem látta biztosítottnak a titkosságot, ami azt feltételezi, hogy olyan hatalmakkal szállt szembe, akiknek ez nem jelentene gondot. 

Idővel majd elválik, hogy melyik forgatókönyv lépett életbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr5813895298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taga20 2018.05.06. 17:10:38

rossz a kérdés! ki áll mögötte, így helyes a kérdés!

na ki?

Zoltan Hazafi 2018.05.06. 21:59:59

Az is lehet, hogy semmi nem történt. Ha történt volna, az bizonyára meglátszott volna a papír árfolyamán, ami hektikus mozgásba kezdett volna.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.05.07. 06:11:25

Háááát most még nem tudjuk de majd....
süti beállítások módosítása