B1 blogcsalád



Európában senki sem venné észre, ha Magyarország kiválna az EU-ból

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje  

2018. február 04. - Mr Flynn Rider
  • Kovács Zoltán szerint a magyar gazdaság példát mutat az unió többi tagállamának;
  • A vezető osztrák lap szerint nem ártott volna, ha Kurz kancellár nem huny szemet a magyar bajok fölött, amikor Orbán Viktorral találkozott;
  • A lengyel és izraeli kormány is a maga pecsenyéjét sütögeti a Varsóban hozott ostoba és betarthatatlan Holokauszt-törvény kapcsán. 

kerites_2.jpg
 

the_times.jpg      
                                     
The Times


1. Orbán Viktor valószínűleg győz a választásokon és ez kihatással lesz arra, az unió miként viszonyul hozzá, de a kelet-nyugati kapcsolatokra is. Míg hivatalosan a legtöbb nyugati kormány bírálja, több magas rangú tisztségviselő elismeri, hogy a Kelet teljesítménye és pénzügyi etikája kiállta az idők próbáját. Ahogy mondják, a politikus tényleg egy kicsit tekintélyelvű és populista. De igaza volt a migráció ügyében, intelligens, választásokat nyer, és együtt kell működni vele. Az osztrák kancellár nemrégiben az nyilatkozta, hogy a növekvő feszültség az EU két fele között napjaink egyik legnagyobb kihívása. A megoldást csak úgy találhatják meg, hogy egyenlő félként kezelik a Keletet, nem pedig az, hogy leereszkedően bánnak vele – fűzte hozzá Kurz.
Lengyelország jelenleg kereszttűzben áll a „holokauszt-törvény” miatt. Kaczynski tanácsadói elárulták, hogy tanulmányozták Orbán sikerét és alkalmazzák a magyar módszert. Brüsszel eljárást indított Varsó ellen az igazságügyi reform miatt, de a vita a jelek szerint erősíti a Jog és Igazságosság otthoni pozícióit, ahogyan az a Fidesz esetében is történt. A lengyel Európa-miniszter szerint Brüsszel nem fogja fel, hogy az erőszakos hangnem felháborítja a lengyelek nagy részét. Györkös Péter, a berlini magyar nagykövet úgy látja, hogy minden attól függ, mit csinál Németország. Azaz a gazdasági érdekeit követi-e, vagy netán megadja magát az ésszerűtlenségnek, ahogyan az 1914-ben történt és azután katasztrófába vezette a világot. Ha a migrációs válságból lehet következtetni, akkor a diplomata nem túl derűlátó.

 
2. A Magyarországról keltezett tudósításban a konzervatív lap úgy mutatja be Orbán Viktort, mint a budapesti mumust, aki sietteti Brüsszelben, hogy terítsék ki a kártyákat. Merthogy a tekintélyelvű magyar vezető áll az értékcsata középpontjában az unió keleti és nyugati tagállamai között. Az újságíró ellátogatott a brit tulajdonban lévő Royal Tokaji Pincészetbe, amelynek fideszes magyar vezetője úgy gondolja, hogy a miniszterelnök segített fellendíteni a gazdaságot. Olyasvalakiként jellemzi, akinek – ritka jelenségként a földrészen – van elképzelése. A véleményt osztja  a gazdaság több más szereplője is, aki profitál az érkező nyugati tőkéből.

A kelet-nyugati ellentétek azzal fenyegetnek, hogy semmissé teszik a tagság több mint tízéves pozitívumait és megosztják az EU-t. Az egyik ok Orbán illiberalizmusa. A Brexit után a nyugati nettó befizetők csökkenteni kívánják a lengyeleknek és a magyaroknak juttatandó támogatásokat, éspedig arra hivatkozva, hogy a két kormány átcsúszott a tekintélyelvűségbe, továbbá nem hajlandó megosztani a menekültválság terheit. A Bizottság egyik illetéke ezt úgy érzékelteti, hogy a költségvetési csata vérfürdő lesz. Az alapok visszafogását már most azzal indokolják nyilvánosan, hogy egyes országok megtagadják a liberális értékeket. A keletiek lenyomják a nyugati demokratikus modellt, és duzzadnak az önbizalomtól, amit paradox módon az uniós tagsággal járó gazdasági fejlődés és a politikai stabilitás táplál.

Orbán 8 év alatt központosította a hatalmat és törleszkedik a Kremlhez, mindkettőért bírálják. Kegyencrendszert alakított ki, a médiát uralma alá hajtotta, a baráti oligarchák pedig hatalmas gazdagságot halmoztak fel. Az idők során Merkel tekintélye megingott, Orbán korlátozó migrációs politikája viszont norma lett az unión belül. De az illiberális demokrácia koncepciója is egyre inkább erőre kap, ahogy a populisták megvetik lábukat az európai parlamentekben és kormányfői hivatalokban. Gottfried Péter, a miniszterelnök EU-tanácsadója fájdalmasnak nevezi Orbán nemzedéke számára, hogy a Nyugat úgy gondolja: a Kelet nem annyira elkötelezett az olyan értékek iránt, mint a sajtószabadság, a szabadság, vagy az egyéni szabadságjogok. Csakhogy ez a generáció a gyakorlatból tudja, mit is jelentenek ezek az értékek. De ettől még szorgalmazza a nemzetállam megerősítését.
Kovács Zoltán szóvivő úgy véli, hogy a gazdasági együttműködés és a közös írott szabályok betartása jelenti az igazi európai értéket, nem pedig a politikai ízlés. Mert lehet, hogy eltérés van a politikai nézetekben, de a német befektetők egyre jönnek. És ha megnézzük az államháztartás hiányát, a költségvetési fegyelmet, a növekedés ütemét, akkor nem Magyarországnak kell szégyenkeznie. Mert ki fogja finanszírozni az olaszok, a spanyolok és végül a franciák gondjait?

guardian.jpg
Guardian


A liberális lap munkatársa ugyancsak a magyar fővárosban próbált utánajárni, vajon az új idegengyűlölők képesek-e átformálni Európát, illetve hogy mit jelent az illiberalizmus keleti terjedése a földrész többi részének. Schmidt Mária szerint a német és az orosz elnyomás magyarázza, hogy Magyarország miért annyira büszke a függetlenségére, és miért annyira gyanakvó az „újgyarmatosító” brüsszeli hozzáállással szemben. Azt mondja, hogy a magyarok meg akarják őrizni a kultúrájukat, nem szeretnék másolni azt, amit a németek vagy a franciák csinálnak. A Terror Házának igazgatónője úgy gondolja, hogy akik 3 éve Budapesten rekedtek, azok nem menekültek, hanem migránsok voltak. Azzal sem ért egyet, hogy a kontinensnek szüksége van munkaerő-utánpótlásra. Arra hivatkozik, hogy a kivándorolt magyarok visszatérnek egy nap, mert nálunk jobb, mint bárhol másutt. Abban pedig nem hisz, hogy az EU-nak birodalommá kell válnia. És nem szereti, ha olyanok oktatják ki, akik csak 1871 után voltak képesek megteremteni a saját nemzetüket. (Erről később azt üzente Schmidt Mária, hogy csak viccnek szánta.)

Egyre több jel utal arra, hogy Orbán magasabb szintre kívánja emelni az illiberális demokráciát, beleértve az állandó támadásokat a liberális szabadságjogok ellen, illetve a muzulmán migránsokkal szembeni megvetést. Ugyanakkor mind több az utánzója és a csodálója az egykori keleti tömbben. Viszont a korlátaira utal, hogy várhatóan egyre több lesz az ütközés Ausztria és Magyarország között. A nacionalista érzelmek felkorbácsolása segít Orbánnak megnyerni a választást, de demográfiai zsákutcába vezetheti az országot. Egy bécsi elemző azt fejtegeti, hogy a politikusnak nincsenek meg a szellemi adottságai, hogy az európai jobboldal vezetője legyen az Amerika utáni időszakban. Az illiberális demokráciához pedig hiányoznak az ideológiai alapok.
Ivan Krasztev, a neves politikai szakértő nem derülátó az unió ügyében, de még rosszabb a véleménye Orbán konzervatív ellenforradalmáról. Mert nem gondolja, hogy vissza lehet állítani a nemzetállamokat, amelyek történelme mindig igen rövid időre szűkül. Ám ez még nem jelenti azt, hogy az EU nem fog szétesni, az ilyesmi – üzemi balesetként – elő szokott fordulni a birodalmaknál. De ott a folyamatról középről indul meg, nem a periféria irányából. Megjegyzi, hogy senki sem venné észre, ha Magyarország kiválna a közösségből. A gond ott lesz, ha a németek elvesztik a türelmüket, hogy kezeljék ezt a zűrzavart.

 die_presse.jpg


Die Presse


1. A vezércikk arra figyelmezteti az osztrák kancellárt, hogy az jó, ha hidat akar építeni az EU nevében Orbán Viktorhoz, ám ez még nem helyettesíti Ausztria számára az uniós stratégiát. Kurz nagyon is gondosan megtervezve az utiprogramot, beiktatása után először Brüsszelt, Párizst és Berlint kereste fel, és csak utána fogadta a magyar miniszterelnököt, aki szívesen megy szembe a brüsszeli áramlattal, ha az segítéségére van a belpolitikában és növeli személyének fontosságát. Ám az osztrák vezető nem szeretné, ha magyar kollégája befogná a lovak elé. Hiszen Ausztria csupán ötödik kerék lenne a V4-ek kocsijában, azzal meg nem megy semmire. Ha figyelmen kívül hagyjuk a migráció kérdését, akkor azt látni, hogy az érdekek igencsak más irányban tendálnak, főleg ha a pénzről van szó. Hiszen Bécs nettó befizető, a visegrádiak ellenben a kedvezményezettek közé tartoznak.


Mégsem helytelen, ha az osztrák kormány hídverőnek ajánlkozik, mielőtt a 2. félévben átveszi az  EU soros elnöki teendőit. Hozzájárulhat ahhoz, hogy leálljon az elidegenedés folyamata a szervezeten belül. Éket vertek az európai családba a kvóták és a fenyegetések, mármint hogy a szolidaritás hiánya esetén ugranak az EU-s támogatások. Emiatt nagy szükség volna okos, arcmentő kompromisszumokra. De minden reálpolitikai visszafogottság mellett is túlzás, hogy Kurz egyetlen bíráló félmondatott sem fogalmazott meg egy olyan vendég esetében, mint Orbán. Hiszen ő odahaza éppen irracionális hadjáratot folytat a nemlétező Soros-terv ellen. Nem szabadna, hogy említés nélkül maradjon ez a bizarr uszítás és a civil szervezetek kétes megrendszabályozása.
Annál is fontosabb lett volna, mert a Szabadságpárt vezetése azt a benyomást keltette, hogy Orbánhoz törleszkedik. Strache elzarándokolt a magyar követségre, majd a sajtótájékoztatón Európa nagy barátjaként méltatta a politikust. Túl nagy megtiszteltetés ez annak a miniszterelnöknek, aki mostanában inkább Oroszország és Kína barátságára pályázik. Az osztrák kormánynak ugyanakkor ki kellene rukkolnia saját kezdeményezésekkel Európa ügyében. A 2. félév már közel van.


2. A volt német pénzügyminiszter úgy gondolja, hogy az uniónak egyértelműen állást kellene foglalnia a magyar és lengyel változások ügyében. Peer Steinbrück hangsúlyozta, hogy az értékeket nem csupán az ünnepi beszédekben kellene hangsúlyozni, azokat át kell ültetni a gyakorlatba. Már pedig azzal nem fér össze, ha valahol nem szavatolják a függetlenséget az igazságszolgáltatás, a sajtó, a kutatás és az oktatás számára. A fellépéssel Brüsszel egyúttal támogatná azt a sok magyart és lengyelt, aki az EU pártján áll. Arra a megjegyzésre, hogy Orbán Viktor szívesen látott vendég a CSU-nál, valamint az új osztrák kormánynál is, a politikus úgy válaszolt, hogy mindkét részről jelezni kellene a vendégnek, hogy ami Magyarországon történik, azt nem lehet összeegyeztetni az uniós értékekkel és szolidaritással.
 
financial_times.jpg
FT


Egy olasz professzor vitába száll a lap közelmúltban megjelent hosszú elemzésével, amely azt tartalmazta, hogy Orbán Viktor sikere a politikus mérhetetlen hatalomvágyával függ össze. Az olvasói levél, amelynek feladója Kelet-Piedmonti Egyetem egyik oktatója, úgy véli, hogy itt érdemes volna azt is taglalni, mekkora felelősség terheli a történtekért az előző, balliberális kormányokat. Hiszen a magyar miniszterelnök is csak olyan, mint annyi más politikustársa. Az ő jelleme nem magyarázza meg, hogy az ellenzék miért nem képes hatékony alternatívaként megjelenni. Lehet, hogy az okokat kutatva ki kellett volna térni Gyurcsány Ferenc szerepére. És ez már átvezet egy szélesebb problémára, hogy ti. a populista hatalmak gyenge teljesítménye ellenére miért nem tudják visszaszerezni a tömegek támogatását a térségben a liberális mozgalmak. Nyugati elemzők ezt gyakran sötét erők, a nacionalizmus és a populizmus mesterkedésének tudják be, mármint hogy becsapják a polgárokat. Ez persze kényelmes módja annak, hogy figyelmen kívül hagyják a rendszerváltás utáni első két évtized örökségét, amit jól illusztrál az őszödi beszéd.

wp.jpg
Washington Post


Ann Applebaum ostobának és végrehajthatatlannak nevezi az új lengyel törvényt, amelynek értelmében 3 évi börtönnel sújthatnak mindenkit, aki egykori lengyel haláltáborokról beszél. A kitűnő történész és politikai elemző hozzáteszi, hogy ráadásul a jogszabály csak még inkább előtérbe hozza azt, amit a mostani, hozzá nem értő és rosszindulatú kormány el akart titkolni, mármint hogy a lengyeleket igenis terheli felelősség Auschwitzért és a többi lágerért. Mert voltak köztük olyanok, akik rettenetes dolgokat műveltek a zsidókkal a háborúban és azután, mint ahogy akadtak olyan lengyelek, akik ugyanakkor hőstetteket hajtottak végre.

A most elrendelt szankció groteszk és nevetséges, mert amióta megszületett, többet lehet olvasni a lengyel haláltáborokról, mint előtte bármikor. Ám ez egy cseppet sem érdekli a pluralizmus-ellenes PiS-t, mert annak célja nem az országról alkotott külföldi kép javítása.  Ez a hatalom nem törődik azzal, hogy mennyire elszigetelődik az ország, vagy válik gúny tárgyává. Éppen ellenkezőleg: a nemzetközi bírálatok segítenek megszilárdítani a „hazafiak” támogatását a rágalmakkal és az „árulókkal” szemben.

Nem kétséges, hogy az izraeli vezetés is a maga céljaira aknázza ki ezt az apró, gusztustalan  ellentétet. Netanyahut nem zavarta az Orbán-kabinet hosszú és alaposan kistafírozott kampánya Soros György ellen, a hozzátartozó antiszemita felhanggal együtt. Most az izraeli vezető is esélyt kapott, hogy odahaza tömörítse saját táborát. A múltról sokkal könnyebb állást foglalni, mint a bonyolult jelennel foglalkozni. De azt látni, hogy amint távolodnak az egykori, rémületes emlékek, úgy váltja fel őket a történelem könnyű kézzel manipulált, képregény változata.  

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7513631918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.02.04. 09:01:44

Az izraeliek gyűlölik Sorost. Akkor ők is antiszemiták lennének?

taga20 2018.02.04. 10:02:23

@Colonel H. Stinkmeaner: én plö utálom ezt a görény weinsteint, és filoszemita vagyok.

na erre varrjál gombot!:)

kunzoo 2018.02.04. 10:29:26

..."A Brexit után a nyugati nettó befizetők csökkenteni kívánják a lengyeleknek és a magyaroknak juttatandó támogatásokat, éspedig arra hivatkozva, hogy a két kormány átcsúszott a tekintélyelvűségbe, továbbá nem hajlandó megosztani a menekültválság terheit."

tehát a kevesebb pénz nem azért kevesebb mert kiesett egy nettó befizető, hanem mert blaaa blaaa blaaa. Hiszen ha maradna ez a támogatási szint akkor a megmaradóknak kellene többet befizetni. Erre senki sem hajlandó. Ehelyett jönnek ezzel a kamu szöveggel.

kunzoo 2018.02.04. 10:30:27

@Colonel H. Stinkmeaner:
Szegedi Csanád is megjárta ezt az utat:))

taga20 2018.02.04. 10:31:42

@kunzoo: neked muszáj csinálnod a hülyét?

mit nem értesz, te szerencsétlen?

kunzoo 2018.02.04. 11:29:33

@taga20:
Az elosztandó pénz kevesebb lesz hisz a britek kiválnak. Tehát illiberalizmustól, szolidaritástól, menekültkvótától függetlenül kevesebb pénzt kapnak majd a kedvezményezettek hisz kevesebb lesz a pénz amit eloszthatnak. A britek pénze kiesik. A nettó befizetők nem hajlandóak kiegészíteni a hiányzó részt. A matek miatt lesz kevesebb nem a politika miatt.

kunzoo 2018.02.04. 11:33:47

@taga20:
Ráadásul ha nincs megegyezés az új költségvetésről (2020) akkor marad a régi költségvetés a megegyezésig de abból hiányzik Nagy Britannia pénze. Tehát kevesebb támogatást kap Magyarország, Lengyelország, Bulgária és mindenki.

morpho 2018.02.04. 11:40:39

@kunzoo: "A Brexit után a nyugati nettó befizetők csökkenteni kívánják a lengyeleknek és a magyaroknak juttatandó támogatásokat"
Nem a britek, mert ők már nem lesznek nettó befizetők. Itt azokról az országokról van szó, akik EU tagok maradnak. Figyelj konkrét példa: Hollandia eddig fizetett kétszázat, de mostantól csak 170-et fog. Megvan? Milyen brit kiválás, milyen elosztandó pénz? Miről beszélsz?

kunzoo 2018.02.04. 14:07:13

@morpho: Persze hogy nem a britek. De az uniós költségvetésből hiányozni fog a britek pénze. Kevesebbet lehet elosztani. Ezért is írják hogy a brexit után. Most még nincs brexit, csak egy szavazás volt róla hogy el kell indítani a folyamatot. Ha ők elmennek (még ez sem biztos) akkor kevesebb lesz a pénz.
Hollandia nem dönthet úgy csak úgy magától hogy mostantól kevesebbet ad mert erre a közös költségvetés kötelezi. Ha nincs megegyezés az új költségvetésről akkor amíg nincs új addig neki ugyanannyit kell befizetni a kasszába. Ráadásul a nettó befizetőkhöz is áramlik vissza pénz (pl. agrártámogatások, ebben a franciák viszik el a legtöbb pénzt) tehát ha kevesebb a befizetés akkor kevesebb kifizetés jön vissza.

Magyarország is fizet be pénzeket a költségvetésbe csak többet kapunk vissza. (talán)
Ha elindul ez a verseny, hogy ki nem rak bele a kasszába akkor az hamar kiürül.

Ha Németország vígan üzletel Kínával(legnagyobb luxusautó piaca) és Oroszországgal (északi áramlat gázvezeték) akkor miért is vetné a szemünkre ugyanezt?

BAZINGA2 2018.02.04. 14:41:20

Miért vennék észre? Egyelőre csak hozzuk a pénzt kifelé, jóformán a legtöbbet.

FCUK18 2018.02.04. 14:58:32

Ha senki nem venné észre, hogy kilépünk, akkor nincs baj, a senkibe a magyarok is beletartoznak, úgyhogy akkor ki kell lépni.

taga20 2018.02.04. 15:09:55

@FCUK18: fákk, azé az a pár csilliárd ami lefolyik a gazdád zsebébe, azé az hiányozni nektek.

úgy hogy ne pofázz faszságokat!

FCUK18 2018.02.04. 16:08:52

@taga20: épp a heten volt valami francia szakértő, aki megírta, hogy ráfizetés nekünk az EU. Én nem olvastam, de lehet valami igaza, ha a balos blogok halálra hallgatják és nem kötnek bele:) tudod, sokat elmond, ha pl itt a b1-en hazudnak valamiről, de az is, ha csak hallgatás van;)

rallus 2018.02.04. 19:06:39

Orbánék alattomosak, mert a Magyarországról szóló EU vitákat élőben közvetítik itthon. Ebből aztán a nézők tisztán látják, hogy milyen emberek és milyen indokokkal támadnak bennünket. Niedermüllerék hazafias hozzáállásáról nem is beszélve.
Így aztán nem csoda, ha nő a Fidesz előnye...

2018.02.04. 20:09:58

@rallus: késett a körlevél?

Európai téridő 2018.02.04. 20:48:57

1. "migránsokkal szembeni megvetést" - miután az országba bejutni óhajtó migránsok döntő többsége muszlim, és az 1400-1500-as években az először támadó, majd hódító mohamedán alias muszlim törökökkel bőséges tapasztalataink vannak, valami egészen másról van szó, nevezzük mondjuk félelemnek.
2."Egy bécsi elemző azt fejtegeti, hogy a politikusnak nincsenek meg a szellemi adottságai, hogy az európai jobboldal vezetője legyen az Amerika utáni időszakban. Az illiberális demokráciához pedig hiányoznak az ideológiai alapok." - kis ország vezetőjeként kellő előrelátással rá tud játszani a "nagyok" által elkövetett kapitális melléfogásokra. Nem patetikus pózok, hanem előre gondolkodás, fifika kell ide. A többnyire álszent és túlfényezett ideológiák pedig pláne nem kellenek, mert felelőtlenül veszélyesek, átgondolatlanság, még inkább nem túl szimpatikus, korrekt hátsó gondolatok miatt.

Európai téridő 2018.02.04. 20:50:58

@rallus: Nem alattomosak, de kihasználják a "nagyok" ilyen fajta melléfogásait is. És a szabad sajtó magyarországi létezését is igazolják ezek a közvetítések. Lukács Györggyel szólva: ez is a realizmus diadala.

Pyrrhus 2018.02.04. 23:50:34

Nem, de egy zsidó is gyűlöli a másikat, ha az többre vitte, gazdagabb nála.

Lamlam 2018.02.04. 23:56:04

@kunzoo:
Pedig kézenfekvő , hogy a távozó Britek miatt kevesebb lesz a zsé . Így minden olyan országnak mint mi vagyunk kevesebb jut . A nettó befizetők miért is tegyenek többet a közösbe ?

Toportyán Zsóti 2018.02.06. 08:49:12

0,1% kiválása nem gond,komoly anyagozó lett a g csuti pocakmutyi,ha azt hiszi neki lehet bomlasztani az uniót,kínai és kgb érdekeket képviselni brüsszelben.
süti beállítások módosítása