B1 blogcsalád



A felcsúti stadion pont olyan hatalmi őrület szüleménye, mint a fáraók által emeltetett piramisok

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. január 13. - Szelestey
  • Az idegengyűlölő politikusok közül kirí Orbán Viktor.
  • Gondban Polt Péter, mert az OLAF vizsgálatot javasol a miniszterelnök vejének volt cége ellen.
  • Robbanásveszélyes a légkör a magyar választások előtt, bár Orbán számára a kétharmad sem kizárt, miközben a magyarok 62%-a nem jól érzi magát idehaza.

New York Times

new_york_times.jpg

Sokakat felháborított, hogy Trump becsmérelt több afrikai országot, ám az unióban is vannak politikusok, akik semmibe veszik a menekültek emberi mivoltát, lásd pl. Orbán Viktort. Ő a maga részéről méregnek nevezete a migránsokat. De nem nyilatkozott különbül a cseh államfő és a lengyel kormánypárt vezetője sem. Az amerikai elnök kijelentésére ily módon Európában leginkább mély csend volt a válasz, leginkább persze Keleten, de semmiképpen sem lehetett a tiltakozás kórusát hallani. Ez a fajta nyelvezet egyre inkább benyomul a politika fő áramába és miután ilyen szavak ezúttal a Fehér Házban hangzottak el, ezt úgy is lehet venni, hogy a rasszizmus most már elfogadott a politikai vitában. A valóság az, hogy a tehetős államokban a bevándorlás kiugróan fontos kérdés lett, nem csupán a jobboldali populisták számára. Sokan félnek, hogy a káosz és erőszak elől menekülő emberek nem tisztelik a fogadó ország értékeit, illetve terrorcselekményeket követnek el.

Gerald Knaus, az Európai Stabilitási Kezdeményezés nevű berlini kutató intézet vezetője attól tart, hogy Trump csak felbátorítja az idegengyűlölő retorikát. De szerinte az a legveszélyesebb, ahogyan az olyan szélsőjobbosok beszélnek a menedékkérőkről, mint Le Pen és Wilders. A xenofób vezetők sorából kiemelkedik Orbán Viktor, aki a válság csúcsán először nekitámadt a migránsoknak, majd kerítést emelt ellenük. Az elején több európai kollégája elhatárolódott tőle, ám később elfogadta a javaslatait, bár a hangvételt nem. A menekültekkel foglalkozó segélyszervezetek szövetségének főtitkára ezt úgy érzékelteti, hogy sok kormány tagadja ugyan, de a gyakorlatban ugyanazt csinálja, mint az USA elnöke. Ő egyébként attól fél, hogy részben Kelet-Európa nyomására korlátozzák majd az unióban a migránsok jogait. Knaus ugyanakkor hibának gondolja, hogy Trump és Orbán nyelvezetét összemosták kevésbé reakciós vezetőknek azzal a törekvésével, hogy jobban ellenőrizzék a külső határokat. Mert aki utóbbit akarja, az attól még nem rasszista.

Wall Street Journal

wsj_logo_jo.jpg

Az unió Csalásellenes Ügyészsége vizsgálatot javasol Orbán Viktor vejének volt cégénél, mert kétéves vizsgálat során 35 megbízásnál állapított meg súlyos szabálytalanságokat. Az OLAF jelentése kellemetlen lehet a miniszterelnök számára, mivel Orbán nyíltan bírálja az EU-t. Továbbá a készülő költségvetés kapcsán több tagállam is sürgeti, hogy a jövőben csak kevesebb pénzt adjanak az olyan partnerek felzárkóztatására, mint Magyarország. Elképzelhető továbbá, hogy Brüsszel visszaköveteli azt a 40 millió eurót, amelyet az Elios által érintett beruházásokra adott a közvilágítás korszerűsítésére 2011-15 között. A jelek szerint a szóban forgó pályázatokat javarészt az Tiborcz-féle vállalkozásra szabták. 39 esetből 16-ban nem is volt más jelentkező. A vállalkozás profitja három év alatt jó 700 millió forinttal ugrott meg. Most a magyar ügyészségnek kell eldöntenie, hogy utánanéz-e a kifogásolt ügyleteknek. Brüsszel egyelőre elemzi az OLAF megállapításait, megvitatja azokat a magyar féllel és utána határoz a lehetséges lépésekről. A Bizottság szóvivője közölte: minden tagállamtól elvárják, hogy tegyen meg mindent a csalások megakadályozására. Orbán maga többször is kijelentette, hogy Magyarország számára nem fontosak az uniós támogatások.

Süddeutsche Zeitung

sdz.png

Robbanásveszélyes légkörben kezdődik a magyar választási hadjárat. Orbán minden eszközzel küzd a középre tartó szélsőséges Jobbik ellen, amelyben viszont most már a baloldal is lehetőséget lát. Az „Aknamezőn” c. tudósítás idézi Vona Gábortól, hogy immár búcsút mondott a szélsőjobbos beállítottságnak és többször is bocsánatot kért a Magyar Gárda romaellenes felvonulásaiért, a zsidók elleni uszításért, vagy amiért a párt egyes tagjai uniós zászlót égettek. Most új választói rétegeket céloz meg, de persze még messze nem mindenki hisz a színeváltozásban. Túl sok még a nyitott kérdés. Orbán Viktor azonban fenyegetésnek tekinti a Jobbikot, ezért mozgósította ellene a Számvevőszéket. Vona úgy tudja, a hatalmas pénzbüntetés kiszabására maga a kormányfő adott utasítást. De a részéről már nincs visszaút, már csak azért sem, mert a szélsőjobbot a Fideszt foglalta el, csak a kormánypárt számára a menekültek jelentik az ellenségképet. A modell azonban hasonló és a jelszavak is ismerősen csengenek. De Vona azt mondja, ő már megváltozott.

Mindenesetre a megosztott balliberális oldalon már vannak szószólói, hogy együtt kell működni a Jobbikkal. Vona szerint közösen valóban meg tudnák buktatni Orbánt, ám a politikában más törvényszerűségek uralkodnak. Hiszen a baloldal teljesen megosztott, az LMP-vel és a Momentummal azonban több esélyt látna az eredményes összefogásra. Mindenesetre a néppártosodás még nem hozta meg a gyümölcsét. A jobboldali hívek átálltak a Fideszhez, baloldali támogatók viszont még nincsenek – mondja Tóth Csaba a Republikon Intézettől. Ezért nem is látja valószínűnek a hatalomváltást. Orbán számára még a kétharmad sem kizárt. De az idő valószínűleg a 39 éves Vonának dolgozik. És hogy legközelebb ismét megpróbálja leváltani a miniszterelnököt, afelől nem hagy kétséget.

Guardian

guardian.jpg

A magyar miniszterelnök évek óta szórja az adófizetők pénzét kedvenc sportágára, a futballra, de lehet, hogy ez lesz a veszte? - kérdezi a témáról írt példátlanul hosszú riportjában a brit liberális lap. A körút a felcsúti stadionban kezdődik, amely a világ egyik legmegdöbbentőbb sportlétesítménye, mert inkább katedrálisra emlékeztet. A parkolóban külön helyek vannak egy sor oligarchának, Csányitól, Garancsin át Mészáros Lőrincig, no, meg persze Orbán Viktornak. A politikus minden más uniós kollégájánál több hatalmat halmozott föl 2010 óta. De nem könnyű kérdezni a stadionépítő őrületről, mert ritkán ad interjút, leszámítva a közrádiót, ahol baráti újságírók szokták kérdezni. A legkönnyebben úgy találkozhatnak vele még az oligarchák is, hogy elmennek egy-egy meccsre a Pancho Arénába. A Transparency International egyik munkatársa azt mondja, igen fontos beruházások sorsa dől el a VIP-páholyban. A Forbes szerint a 33 leggazdagabb magyar közül 7-nek igen szorosak a kormányzati kapcsolatai.

Orbán már uralma birodalmi szakaszába lépett. Kritikus újságokat zárat be, rendőrségi vizsgálattal fenyeget független civil szervezeteket. Vagy ahogy nemrégiben mondta, kormánya Isten kegyelmének kifejeződése. De a felcsúti stadion, ahol körülveszik az udvaroncok, jelképezi abszolút hatalmát. Nem kizárt, hogy egyúttal jelzi: a hatalmi mámorban túllőtt a célon. Az EU már vizsgálódik a kisvasút körül, az Alkotmánybíróság pedig elrendelte, hogy ki kell adni, mennyit költenek a sportra és a stadionokra, vagyis kiderülhet, hogy mibe is kerül a miniszterelnök futballmániája. A foci iránt azonban csekély a tömegérdeklődés, az ellenzék pedig az orbáni gőg megnyilvánulásának tartja a politikus szenvedélyét.

Orbán nagy meglepetésre a felcsúti páholyban fogadta a két angol tudósítót, alighanem azért, mert egyikük nemrégiben könyvet írt a labdarúgásról és annak mottójával a politikus nagyon is egyetértett, hogy ti. a foci a szabadság és közösségi kötelmek fura ötvözete. Mint mondta, ugyanez a mai társadalmak dilemmája is. Mármint hogy miként lehet egyszerre szervezett és szabad. A gyepen ez egyszerűbb, a politikában már kicsit bonyolultabb. Az ő szemében nyilvánvaló az összefüggés a futball, a politika és a nemzet nagysága között. A sport jó a korszerű civilizáció veszélyei ellen. Kifejtette, hogy szerinte a labdarúgás nem az üzlet, hanem a művészet része. Majd felmászott a vendégekkel az építmény tetejére, hogy lássák, milyen művészi a lelátókat fedő héjszerkezet. Elárulta azt is, hogy Felcsúton létre akarja hozni a Puskás Intézetet, múzeummal, oktatási központtal, kiadóval – a népnek.

Felidézte, hogy 1999-ben Clinton éppen akkor kereste a délszláv háború ügyében, amikor Orbán éppen edzésen volt, de ő visszaüzent, hogy hívja, amikor már vége van a gyakorlásnak. És ez így is történt, bár amikor először szóltak neki az amerikai elnök miatt, azt hitte, hogy csak viccelnek. 15 évvel később Clinton tekintélyelvű kapitalistának nevezte a magyar vezetőt, hozzátéve, hogy az ilyen fickók örökre hatalmon akarnak maradni és igyekeznek megszedni magukat. A kormányfő különben elárulta azt is, hogy az akadémia koncepcióját ki akarja terjeszteni a határon túli területekre is, az ottani magyar gyerekek kedvéért. Közben pedig zajlik a stadionépítési program. Az egykori Népstadion pl. nagyjából akkora lesz, mint a Bayern otthona, csak éppen durván négyszer annyiba kerül. A magyar válogatott ugyanakkor kikapott Andorrától, döntetlent játszott a Färoer-szigetekkel, és még az EB-re sem jutott ki.

A térség országai tele vannak a múlt fáraós őrültségeivel. Uralkodók emeltették ezeket a saját emlékművük gyanánt. Lásd Ceusescu stadionját a saját szülőfalujában. Még Orbán belső köreiben is félnek egyesek azonban, hogy a Pancho Aréna is ilyen könnyelműségnek számíthat. De a legnagyobb magyar focirajongó azzal vált el Sohaország kellős közepén a két brit vendégtől, hogy a Parlament épülete azért szebb. Semmi lelkifurdalás nem látszott rajta.

Independent

independent.jpg

Európában a magyarok érzik a legcudarabbul magukat a saját országukban. Az unió felmérése során 62 százalék mondta azt, hogy egyáltalán nem boldog Magyarországon. Ebben a tekintetben még a románok és a bolgárok is megelőznek bennünket, 67, illetve 66 %-kal. A dánoknak viszont semmi bajuk a saját körülményeikkel, ott 99 % adott kedvező választ. Utánuk az írek következnek 98 %-kal, majd a hollandok és a svédek egyaránt 97 %-kal. A közvélemény kutatást egyébként tavaly ősszel végezték, és azt igyekeztek megtudakolni ennek során, hogy az emberek mennyire vannak megelégedve lakhatási és munkafeltételeikkel.

Die Welt

die_welt_1.jpg

A lap úgy látja az új osztrák kancellár párizsi látogatása után, hogy Kurz kulcsszerephez juthat Európában. Pedig Marcon és ő teljesen eltérően vélekednek az EU jövőjéről. A francia elnök európai köztársaságot képzel el, szoros összefogással. Vendége ezzel szemben a jobboldali-nacionalista FPÖ-vel és a Visegrádi Csoporttal az oldalán azon van, hogy a nemzetállamok minél nagyobb jogkört tarthassanak meg. A két megközelítés képes hosszú távon megosztani és megbénítani a földrészt. A vita középpontjában a migráció áll, a Bizottság beperelte az Európai Bíróságnál a magyarokat, a lengyeleket és a cseheket, amiért nem hajlandók menedékkérőket befogadni. Hogy előbbre jusson és új erőre kapjon, Európának magával kell vinnie a V4-eket. Ebben segíthet Kurz, aki Párizsban éppen arról beszélt, hogy Ausztria hidakat építhet a feszültség csökkentésére. Ehhez el kell érnie, hogy a kelet-európaiak elismerjék érdekeik képviselőjeként, a nyugati partnereket ugyanakkor meg kell győznie, hogy nekik is jó, ha közvetít. Ezért hangsúlyozza lépten-nyomon, hogy nem csatlakozik a Brüsszel-ellenes magyar-lengyel fronthoz.

Majd meglátjuk, mennyire tud Európa-barát lenni, amikor a Szabadságpárt a szövetségese. Mindenesetre Kurz Párizsban megerősítette, hogy keményebb uniós hozzáállást vár a menekültkérdésben és a külső határok biztosításában. A nagy viszály a közös migrációs politikában várható, mert ott új rendszert kell kialakítani a menedékkérők elosztására.

Der Standard

der_standard.jpg

A francia elnök azt mondta az osztrák kancellárral lezajlott tárgyalás után, hogy nyílt vitát folytattak az FPÖ-ről, ami a lap szerint azt jelenti, hogy Kurz ez ügyben üres kézzel távozott. De azért a vendéglátó annyit legalább bíztatást adott útravalóul, hogy közölte: az EU-t illetően bízik a vendég EU-politikájában, mert a programja és a törekvése teljes mértékben megfelel az európai értékeknek. Márpedig – tette hozzá – Macron – ez döntő, amikor egyes államok vonakodnak, amivel Magyarországra és Lengyelországra célzott. A dicsérettel próbálta meg megakadályozni, hogy Ausztria a Brüsszel-ellenes magyar és lengyel kormány irányába csússzon. Utána viszont jött vastagon megint a Szabadságpárt, mivel a házigazda azt hangsúlyozta, hogy az egész kontinensen küzd a szélsőjobbos mozgalmak ellen. Kurz így nem is tudott máshogy reagálni, minthogy a szövetséges párt jól szerepelt a választásokon, ez indokolja a koalíciót. Majd ezúttal is azt kérte, hogy a tettein mérjék le az új kormányt. Ez fog történni.

Die Welt

die_welt_1.jpg

A most zajló elnökválasztás kapcsán Kelet-Európa ügyes fejedelmének nevezi az újság a hivatalban lévő cseh államfőt, aki az elemzés szerint okosabb, mint Orbán Viktor vagy Kaczynski. Mindhárman élesen támadják az uniót és Zeman a 3. erős ember a Visegrádi Csoportban, amely ellenpólusnak tekinti magát Macron EU-terveivel, illetve Merkel menekültpolitikájával szemben. Csak éppen a cseh vezető kevésbé exponálja magát a kontinens nyugati felén. Azaz bölcsebb, mint két a másik két főcsővezető, mert tudja, hogy minden kritika dacára országának nagyon nagy szüksége van az unióra. Azon belül is elsősorban a németekre. Így gondosan ügyel arra, hogy elkerüljön minden viszályt Berlinnel.

Jóllehet az alkotmány értelmében szerepe jóformán csak protokolláris, mégis úgy lép fel, mint egy köztársaság uralkodója. Amint mond, az szinte törvénnyel ér fel. A legtöbb cseh számára ő a főnök, hiába van a miniszterelnöknek sokkal nagyobb jogköre. Szíve szerint népszavazást rendezne a kilépésről, de a bentmaradásra voksolna. Merthogy az ország a végén rosszabbul járna, mint Budapest vagy Varsó, hiszen szüksége van az európai exportpiacra. Viszont nagyon is egy követ fúj a keleti partnerekkel a bevándorlás elutasításában, csak éppen Orbántól és Kaczynskitől eltérően nem élezi ki a kérdést. Békésebb náluk, mivel számára fontos a német kapcsolat, a szomszédság és a gazdasági együttműködés miatt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8313570761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gedeon Vinklmann 2018.01.13. 19:58:49

Mi a f@sz...a sárga szöveg kiemelős mondatokat be kell biflázni?

2018.01.14. 09:46:57

"Európában a magyarok érzik a legcudarabbul magukat a saját országukban. Az unió felmérése során 62 százalék mondta azt, hogy egyáltalán nem boldog Magyarországon. Ebben a tekintetben még a románok és a bolgárok is megelőznek bennünket, 67, illetve 66 %-kal." - ezt benézted, papám, ez most pont olyan, mint a 'most még csak egyharmad, de lesz ez még egynegyed, sőt egyötöd is'
így könnyen kibukik a ferdítés, látod?

2018.01.14. 09:52:31

amit mi hazudunk, az hír, amit az ellenfeleink hazudnak, az meg álhír

nemecsekerno_007 2018.01.15. 08:51:39

Annyi esélye van az ellenzéknek a Fidesszel szemben, mint a magyar társadalomnak meg a gazdaságnak a nyugati cégekkel szemben a rendszerváltáskor, meg közvetlen utána. Talán rájönnek, hogy nem volt minden rendben azzal.

bzsoa 2018.01.15. 08:55:41

Lajos legközelebb ha sajtószemlét készítesz legalább olvasd el azt amit beidézel. Az Independent cikke szerint a magyarok 62%-a boldog és elégedett. Az igaz hogy ezzel sereghajtók vagyunk az EU-ban de azért nagyon nem mindegy, hogy a lakosság 62%-a boldog vagy boldogtalan.

élveteg 2018.01.15. 09:01:00

."A xenofób vezetők sorából kiemelkedik Orbán Viktor, aki a válság csúcsán először nekitámadt a migránsoknak, majd kerítést emelt ellenük."

Aztán ugyan miért xenofób? Ezek a migránsok minden létező uniós törvényt megszegve gázoltak át államokon ,határokon

registerz 2018.01.15. 09:01:07

A migránshorda igenis méreg.

1ghost 2018.01.15. 09:17:21

@indekszh ISIS Alkaida mind CIA termék: @élveteg: @nemecsekerno_007: @aleksz róz:

Na mi van te szarházi bérhazudozó orbántroll? Van meló mi? Mindenhonnan csak dől a tolvaj korrupt gazdád mocska. Nem győzöd felnyalni!

Semper Fidelis 2018.01.15. 09:25:54

Nem ártana beszemlézni a román ürge székely zászlós nyilatkozatára adott nyugati válaszokat is, hamár....

6.Lenin 2018.01.15. 09:28:34

Végre!!!!

Tudjuk, hogy miért épültek a piramisok!
Ma érdemes volt felkelni. Több ezer éves rejtély megoldódott.
Fasza.

Cicmen. 2018.01.15. 09:32:04

Stadion, vs. piramisok! Igazad van blogger elkaptad a lényeg tökét, mert azok a rohadt fáraók is inkább lélegeztetőgépekre költöttek volna! Hiába, ennek mér évezredes hagyománya van!

talgaby 2018.01.15. 09:39:41

@élveteg: Mert a xenofób szó szerint azt jelenti, hogy fél/tart/utálja az idegeneket. Függetlenül attól, hogy igaza volt vagy sem, hogy most éppen az ember egyetért vele vagy sem, kerítéssel kívül tartani az idegeneket a xenofóbia szó definíciójának tökéletesen megfelel.
Az más kérdés, hogy a magyar lakosság nagyjának a jelek szerint fogalma sincs arról, hogy egyes idegen szavaknak mi a jelentése, csak hajigálják őket.

dunántúli gyerek 2018.01.15. 10:04:01

Orban megbukott, s gyavan elfutott....

Orban uralkodasanak kb. 6```00adik hetfoje van ma.

Holnap meg a 600adik kedd lesz, mar melegitik Orbannak a helikoptert, amivel gyavan elfuthat, miutan megbukott, ugyi sracok?

dunántúli gyerek 2018.01.15. 10:06:15

@talgaby:" Függetlenül attól, hogy igaza volt vagy sem, hogy most éppen az ember egyetért vele vagy sem, kerítéssel kívül tartani az idegeneket a xenofóbia szó definíciójának tökéletesen megfelel."

Nana, hisz nincs hataratkelo meg repter ugyi

konrada 2018.01.15. 10:14:56

@talgaby:
Van-e a házadnál kerítés, ajtódon zár?

...mert ha igen, te is xenofób vagy. ...legalábbis önnön definiciód szerint.;)

konrada 2018.01.15. 10:17:20

@talgaby:
Van-e a házadnál kerítés, vagy az ajtódon zár?

...mert ha igen, akkor te is xenofób vagy.
...legalábbis önnön definicód szerint.;)

2018.01.15. 10:34:38

@1ghost: van bizony! irigykedsz, mi? és annyi pénzt kapunk ezért, hogy beszarsz. hajjaj.
a sok frappáns választ írók meg havonta bónuszt kapnak. én úgy tele vagyok már a kommentelésből, hogy még a cigit is húszezresbe tekerem.
tudom én, mi fáj neked... hogy nekem nem kell egész este 1 deci bor mellett száraz szájjal üldögélni a romkocsmában, mint neked.

Cicmen. 2018.01.15. 10:36:06

@talgaby: "Az más kérdés, hogy a magyar lakosság nagyjának a jelek szerint fogalma sincs arról, hogy egyes idegen szavaknak mi a jelentése, csak hajigálják őket."

Fogalma sincs, mert alapból hülye ugye? A kedves libsik vezették be a xenofób szót a szokásos ködös címkézési szokásukhoz híven! Ha a magyar megfelelőjét az idegengyűlölőt használnák az túl direkt rágalom lenne ugyebár! A kerítés mióta xenofóbia? Bárki jelentkezhet a határátkelőn magát igazolva belépésre tudtommal! Ja, hogy papírok nélkül, "mi a fasz közöd van hozzá hogy hova megyek" felkiáltással nem lehet átgázolni az országon?

dunántúli gyerek 2018.01.15. 11:00:09

Ha meglesz a 2/3 akkor 50ezresre bovitik a felcsuti stadiont

a kisvasut meg ay Adriara kozlekedik majd ..... mar alig varom, h fog ezen szornyulkodni a Guardian es a NYTimes, ezert Orbanra szavazok

europa legugyesebb TROLjara

Duplaxiii 2018.01.15. 12:05:01

Remek kis írás...
Hogy mi a lényege? Na az most sem fog kiderülni.
Arra jó, hogy rengeteg embernek felbssza az agyát és csökkentse a választási aktivitását.
Tudod poszter, amit összeszedtél az mind igaz, pontosabban az adott lapok szerintiekm amt te válogatsz össze, te "stilizálod".
Tehát igaz.
De felsleges!
Ezek az írások soha nem növelik a választási aktivitást, egytelen passzívat nem mozdítsz meg a 60%-ból, a fideszesekre nem hat, az ellenzék meg nem lesz erősebb.
Ezzel ellenkező hatást érsze el, például engem mégjobban megerősítsz abban, hogy az ellenzéki oldal pontosan ugyanolyn, mint a másik és ugyanazok a céljai vannak: ne nőjön a választási részvétel.
Szerinted érdekel valakit, ha egy külföldi lapban megjelenik olyan, amit itt mi sokmillióan sok éve tudunk?
Tényleg! Mi ezzel acélod? A csúti egyik gúgyneve a Ramszes... Számít, ha mondjuk Mongóliában ezt idézi egy ottani lap?
Ez sajnos az idő parazlása és látható, az ellenzéknek semmi célja, terve és szakértelme sincs.
Albán légierő, ökölrázás.
És belecsúszunk a választásba, a csúti megint 2/3 és elkezdheti a végső levadászásokat.
A 80-as években legalább volt szamizdat, volt stratégia, voltak minőségi ellenzékiek.
Ma, amikor már a Szabad Európa sem kell, az interneten hasíthatna az egész, az ellenzék semmit sem tesz, hiszen a magyarok, a magyar társadalom nekik is csak egy x a szavazólapon, amivel lehet merítgetni a kondérból.

Cicmen. 2018.01.15. 12:11:08

@Duplaxiii:" A 80-as években legalább volt szamizdat, volt stratégia, voltak minőségi ellenzékiek."

Mármint a Kádárt balról bíráló maoista, szamizdatos ellenzékre célzol akikből az SZDSZ lett?

morph on deer 2018.01.15. 12:31:46

@élveteg:
“Aztán ugyan miért xenofób? Ezek a migránsok minden létező uniós törvényt megszegve gázoltak át államokon ,határokon”

Ez minek mond ellent?
Csak mert két különböző dologról van szó. Ráadásul orbán kifejezetten “muszlm invázióról” beszél, ami ugye nem minden menekülőt fed le, de végeredményét tekintve ugyanaz vár a keresztény kurdra mint a shia irakira, - azaz egyaránt félni kell tőle, mert “más”.

morph on deer 2018.01.15. 12:36:48

@Cicmen.:
“azok a rohadt fáraók is inkább lélegeztetőgépekre költöttek volna”

De erre rá is csesztek: egy sem él már!
Szóval van remény! :))

$pi$ 2018.01.15. 12:42:45

@morph on deer: "áadásul orbán kifejezetten “muszlm invázióról” beszél"

Mikor beszélt Orbán muszlim invázióról?

konrada 2018.01.15. 12:43:17

@morph on deer:
Nem, de tudjuk hogy kik voltak.
...ellentétben azon előző-későbbi kollégáikkal, akik a koruk lélegeztető-gépeire költöttek inkább...

...ez persze nem dicséret, csak jellemzése az utókornak, hogy arra emlékeznek csak, akik maradandót alkottak...

morph on deer 2018.01.15. 12:54:12

@$pi$:
Legutóbb kb egy hete, de többször is megtette már. Igaz, a “muzulmán” szót használta, de a különbséget nem fogod érezni. :)

www.napi.hu/magyar_gazdasag/orban_beszolt_a_nemeteknek_es_muzulman_invazios_eroket_vizionalt.654406.html/amp

morph on deer 2018.01.15. 12:58:30

@6.Lenin:
“Több ezer éves rejtély megoldódott.”

Számomra azért az még mindig rejtély, hogy hogyan tudtak focizni azokon a ferde, háromszögletű pályákon..!
De már az is lejtett, szóval nincs semmi új! ;)

morph on deer 2018.01.15. 13:00:47

@konrada:
“arra emlékeznek csak, akik maradandót alkottak...”

Ilyen szempontból viszont jó hír, hogy a felcsúti stadion jórészt fából épült. :)

jolaca 2018.01.15. 13:42:11

A fáraók átlag hány éves korukban foglalták el végleges helyüket? Csak érdekelne, mire lehet számítani a felcsúti stadion esetében...

talgaby 2018.01.15. 13:52:29

@Cicmen.: Nem hülye, csak egyszerűen idegen szavak nem épültek be annyira az átlagos szókincsbe, hisz a legtöbbre van magyar kifejezés is. Elvégre nemhiába létezik évtizedek óta az Idegen szavak és kifejezések szótára, ami ezeket gyűjti. A cikkfordításban is lehetett volna az „idegengyűlölő” szó „xenofób” helyett, de manapság a fordítók inkább az idegen szavakat részesítik előnyben, mert ott kevesebbet kell gondolkodni gépelés közben.

Persze ilyen egyszerű nyelvtani kérdésbe is állandóan politikát látni kissé szánalmas, de a blog.hu-n már megszoktam, hogy alig akad ember, akiben lenne önmérséklet és higgadtság.

konrada 2018.01.15. 14:01:41

@talgaby:
...meg tán ha értik is mit jelent a szó, akkor nehéz lenne elmagyarázni, hogy aki kerítést, ajtózárat használ, az ebből fakadóan idegengyűlölő.... ;))

Cicmen. 2018.01.15. 14:29:00

@talgaby: Persze ilyen egyszerű nyelvtani kérdésbe is állandóan politikát látni kissé szánalmas, de a blog.hu-n már megszoktam, hogy alig akad ember, akiben lenne önmérséklet és higgadtság.

A választ tenmagad adtad meg! A bloghu politikai blog, itt politikát látni nem oktalanság!
Szánalmas ezenokból nem lehetek!
süti beállítások módosítása