B1 blogcsalád



Karácsony Gergely rögös útja az MSZP-hez

2017. december 29. - jdesi

Valószínűleg az a jó világ, amelyben mindenki helyeslően csettint, amikor egy rokonszenves fiatalember korábbi szakmai karrierjét elhagyva vagy legalábbis felfüggesztve, belevág a politikába.

Nem akkor lesz a politika valóban normális, ha normális emberek intézik?

A most miniszterelnök-jelöltként is bemutatkozó Karácsony Gergely éppen ilyennek tűnik. karacsony_gergely.jpg

Karácsony Fehérgyarmaton született 1975-ben, s egy közeli településen, Nyírtason élt gyerekkorában. Úgy emlékezett vissza, a faluban nekik volt a legnagyobb fóliasátruk és ott neki is rengeteget kellett dolgoznia kertészmérnök szüleivel. Később Debrecenben járt iskolába, és utána jött csak budapesti egyetem. Különösen büszke arra a tudományos munkájára, amelyben arról szólt, hogy a családi történelmi traumák és a generációs szocializációs metszetek hogyan alakítják a magyar politikai tagoltságot.  

Történelmet, szociológiát és politológiát is hallgatott.

Amikor Karácsony Gergely Szilveszter 2009 táján színre lépett az LMP-vel együtt, sokak véleménye szerint az volt az érdemük, hogy új, nagyon is elfogadható szereplőket hoztak a közéletbe.

Karácsony a szocialista-liberális időkben évekig  a Miniszterelnöki Hivatalnak is dolgozott, mint politikai tanácsadó de afő munkahelye aa Medián Közvélemény-kutató Intézet volt.. Főnökei, kollegái már akkor is felettébb tehetségesnek tartották. Annyira, hogy 2007-ben a cég kutatási igazgatója lett. Ráadásul, ki tudhat többet a politikáról, a lehetőségekről, a pártok népszerűségéről mint a gyakorló közvélemény-kutató?

Erős lap volt ez az LMP kezében, amelyet többször sikerült is kijátszani. Amikor a 2010-es választások előtt felharsant, hogy ez a párt esélytelen, úgysem jut be a Parlamentbe, képtelen megugrani az öt százalékos küszöböt, akkor azzal lehetett visszavágni, hogy elnézést, van nekünk egy házi közvélemény-kutatónk, aki csak nem lenne olyan balga, hogy felpattan egy hajóra, amely mindjárt elsüllyed – ha tudja, melyik hajó süllyed mindjárt el?

És tényleg nem süllyedt el. Azaz bejutottak.

Karácsony több felsőfokú oktatási intézményben is tanított. Hallgatói szerették, legalábbis erre engednek következtetni azok a bejegyzések, amelyeket egy a felsőoktatásban működő tanárok értékelésére létrehozott honlapon tettek közzé diákjai. Neve alatt ilyenek olvashatók: „nagyon lendületes, követhető előadásokat tart, érthető és közvetlen stílusban. Érdemes bejárni :)”. Másvalaki annyit tesz hozzá: „szexi”. Azért kritika is akad:

„kész élmény az órája. Már ha beér.”

Tényleg lehetséges, hogy néha elkésik. De talán a lényéből sugárzó kedves lezserség teszi sokak számára szerethetővé. Ne felejtsük el, a pártválasztás annyiban mindenképpen hasonlít a párválasztáshoz, hogy ilyenkor sem a racionális indokok számítanak sokaknak, legalább annyira fontosak az érzelmek.

Persze, ne tegyünk úgy, mintha elméleti ember cseppent volna be hirtelen a politikába. Karácsony 2002 és 2008 között – mint már említettük -a Miniszterelnöki Hivatal koordinációs államtitkárságán dolgozott politikai tanácsadóként – s bár ez már nem a távoli megfigyelő pozíciója, mégsem volt valódi alakítója a politikának. „Az volt a dolgunk, hogy az SZDSZ politikai stratégiáját valamiképpen külső szemlélőként elemezzük, formáljuk” – mondta egy a Beszélőben megjelent interjúban. Az SZDSZ kritikájaként pedig hozzátette: „Elfogadom, hogy a koalíciós kormányzásnak megvannak a maga kényszerei, de szerintem a 2006-os rendőri túlkapások fölötti szemhunyás, vagy a kettős állampolgárság elutasítása ellentmond a liberális elveknek.”

Az LMP tehát nagy merészen elindult a 2010-es választáson – és bejutott a Parlamentbe. Azt a párttársaknak is el kellett ismerniük, hogy ebben jelentős érdeme volt a kampányfőnöknek, Karácsony Gergelynek. Itt csak azt az akcióját idézzük fel, amikor néhány újságíró kíséretében megjelent az MSZP-székházánál. A helyszínen illendően átadta az LMP választási programját és próbálta elkérni a szocialistákét. Miután egy jó ideig semmit sem nyomtak a kezébe, közölte, hogy nyilván azért nem, mert a szociknak nincs is ilyenük, és fizet annak egy láda sört, aki mégiscsak előás neki valami hasonlót. Az ilyen bulvárgegeket imádja a média. S ma, amikor az MSZP listavezetőjévé vált nyilván elgondolkozik a politikai élet érdekes fordulatain.

Még néhány ilyen ötlet és jött a Parlament. Ott a Lehet Más a Politika hamar szembetalálta magát azzal, hogy tényleg lehet-e más?

Egy ideig az LMP próbált úgy tenni, mintha lehetne. Mintha tudna egyenlő távolságot tartani a Fidesztől és az MSZP-től is.

Ez a törekvés egy kis párt esetében sok szempontból érthető. Nem azonosulhat egyikkel sem túlságosan, mert a végén még nem lesz rá szükség. Időközben viszont egyre világosabb lett, hogy az orbáni rezsim alapvetően alakítja át a magyar közjogi szisztémát, bontja le a fékek és ellensúlyok rendszerét, számolja fel vagy legalábbis jelentősen szűkíti a demokráciát.

Az LMP mint törpe párt ebben a helyzetben túl sokat nem tehet. A viszonyok nem normálisak. Ha ide is, oda is csap, azzal a dolgok jelenlegi logikája szerint a Fidesz malmára hajtja a vizet. Ha csatlakozik az MSZP-hez, könnyen úgy járhat, mint a KDNP a Fidesszel. Ráadásul a kétharmados törvények bebetonozásával, a választójogi törvény Fideszre szabásával meglehetősen nehéz, majdnem teljesen lehetetlen megszabadulni a kormánypártoktól. Ezért vetette fel Karácsony a „technikai koalíció” ötletét. Miután a 2014-es választásokkor nem elég pusztán megverni a Fideszt, hanem ismét kétharmadhoz kell annak jutnia, aki vissza akarja állítani a demokratikus normákat, és ehhez mindenkire szükség van. Ezért vegyék be a Jobbikot is ebbe a technika együttműködésbe – javasolta, akkor, amikor a Jobbik még nagyon nem volt „cuki”.

A „technikai koalíció” nem jelentett volna többet, mint egyesült erővel leváltani a Fideszt. S miután ennek az egyesült ellenzéknek nagy eséllyel megvan a kétharmada, változtassa vissza az alkotmányt, azonnal szavazza meg a demokratikus választójogi törvényt – ne is foglalkozzon semmi mással. Majd oszlassa fel magát ez a parlament, és akkor a demokratikus jogelveknek megfelelő módon tartsák meg az új választást, amelyen természetesen a Jobbik nem indul együtt a demokratikus pártokkal.

Számtanilag érthető az ötlet, egy közvélemény-kutató ügyesen le tudja vezetni néhány összeadással. De mint tudjuk, a politika érzelmi kérdés is. És valóban a Jobbikkal összeállni, ezzel mintegy legitimálni, még ha csak „technikailag” is – ezt nehezen vette be az emberek egy jelentős részének a gyomra.

Az ötlet hamar ad acta került – néhány karaktergyilkosságban otthonosan mozgó kollegája még Jobbik szimpatizánssággal is meggyanúsította miatta Karácsonyt – inkább arról a kétségbeesésről lehetett szó, amely eléri a gyakorlott közvélemény-kutatót, ha ránéz az adatokra. Ez így nem fog menni! Hangsúlyozom, még 2014 előtt járunk.

Pedig Karácsony többször hangoztatta, hogy minden erejével azon lesz, hogy az Orbán-kormánynak távoznia kelljen.

Az LMP lelkesen alkalmazott látványos politikai akciókat: odaláncolták magukat a KÖZGÉP telephelyére, vagy – tiltakozásul az új alaptörvény miatt – a Parlament kapujához. Kövér László legnagyobb bosszúságára, lassan a mindennapi rutin részévé vált, hogy molinókat feszítettek ki az ülésteremben. Hogy ezek a „greenpeace-es” technikák mennyire hatnak ma, azt csak egy közvélemény-kutató tudná megmondani. Karácsony általában résztvevője volt ezeknek az performanszoknak – egyértelmű, hogy ez is hozzájárult az LMP imázsának alakításához.

A későbbiekben többször kifejtette, hogy az együttműködésnek bármilyen más politikai párttal – ha az a választási részvételre is kiterjed – akkor van értelme, ha ténylegesen nyitnak a jobboldali választók felé. „Az LMP részvételét […] akkor látom legitimnek vagy igazolhatónak egy ilyen típusú együttműködésben, ha az LMP lesz a híd, ami összeköti a magyarországi balközepet a magyarországi jobbközép olyan potenciális szervezeteivel […], akik meg tudják szólítani azokat a szavazókat, akik nélkül egyébként az Orbán-kormányt nem lehet leváltani.” De hiszen Bajnai is így pozícionálta magát az induláskor! Ő lesz az, aki innen is, onnan is képes megnyerni választókat.

Csakhogy az LMP 2009 tájékán épp a Bajnai-kormány ellenzékeként jött létre. S bár láttunk ennél nagyobb fordulatokat is a hazai közéletben, azért némi magyarázatra szorul, ami Karácsonnyal történt, s amely út végén most a szocialistákhoz láncolta magát. . Először Bajnai közvetlen pártszövetségese lett. Karácsony indoklása így hangzott: „az lenne a hitelvesztés, ha nem az ország érdekeinek megfelelően politizálnánk”. Karácsony és társai szerint az ország érdeke az ellenzéki erők összefogása. (mondom, 2014 előtt járunk.) Ám másként gondolta ezt Schiffer András, az LMP alapítója, vezetője és a barátai.

2012 decemberében Karácsony még azt mondta, kizártnak tartja, hogy szakadás következne be a pártjában, vagy az LMP parlamenti frakciójában azt követően, hogy a pártkongresszus után létrehozták a baloldali pártok együttműködését támogató Párbeszéd Magyarországért Platformot. De ez idő tájt már mindenki tisztán látta, hogy a vita, amelyik az LMP-n belül folyik – szétszakítja a pártot. A kérdés csupán az volt, lehet-e külön indulni, vagy létre kell-e hozni egy szélesebb összefogást a demokratikus ellenzék pártjaiból.

Az eredmény közismert. Kivált a Párbeszéd Magyarországért, és csatlakozott a Bajnai-féle alakulathoz. Ez végül megegyezett a közös indulásról a szocialista párttal. Azzal az MSZP-vel, amelyről nem is olyan nagyon rég Karácsony még azt nyilatkozta, hogy valószínűleg programja sincs, hiszen még egy láda sörért sem tudja senki felmutatni.

A történetnek itt még messze nincs vége.

A Párbeszéd is széthasadt, lett belőle Együtt.

Karácsony közben ellenzéki összefogással Zugló polgármestere lett, ahol folyamatosan hadban áll nemcsak fideszes ellenzékével, hanem a hírek szerint szocialista szövetségesével is. Ezzel együtt Zuglóban eddig megúszta a nagyobb botrányt – és így rá tudott fordulni az országos politikára.

Már minden együtt van – talánc sak az a remélt demokratikus összefogás nincs sehol. Kérdés, az éles MSZP-DK harcban felmorzsolódik ő is, a mind szélsőjobbra tolódó orábnir endszer nagy örömére, vagy a legutolsó pillanatban talán sikerül valami a tervezett kérmentésből?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3913531791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dickon 2017.12.29. 11:57:14

Találóbb lett volna ez a cím:

Karácsony Gergely felemelkedése és bukása.

Vajon sikerült-e feldolgozni a szocialistáknak azt, hogy Gyurcsány Ferenc egy sajtótájékoztatón, ország-világ előtt alázta porig őket? Vajon megemésztették-e már azt, hogy Gyurcsány Ferenc és pártja nem hajlandó támogatni Karácsony Gergelyt?
Vajon tudják-e a szocialisták, hogy a 2018-as választás nagy vesztesei ők lesznek?
Vajon felkészültek-e arra, hogy a bukás után a politikai karrierjüket néhányan csak úgy folytathatják, ha behódolnak és hűségesküt tesznek Fletovicsnak?
:)

BAZINGA2 2017.12.29. 12:46:14

Lassan már annyit variál az MSZP, hogy be sem jutnak a parlamentbe. Kapkodnak össze vissza, kész röhej amit csinálnak. Egy újabb párt tűnik el a politika palettájáról.

Cycmen 2017.12.29. 12:52:33

Mi van fiúk, elmúlt ez a Karácsony is? Ne adja az isten, de ha kormányra kerülnétek akkor havonta váltanátok miniszterelnököt? Mikor repült volna ez a taknyos, két hét múlva?
Akkora demokraták vagytok hogy egy szaros döntést sem tudnátok meghozni, mert valaki mindig megfúrná!
Azért utáljátok Orbánt, mert a rendszerváltás óta kemény kézzel egybetartja a pártját és valljuk be, nagyon sikeresen! Vezetni basszátok meg demokratikusan nem lehet, pláne az általatok értelmezett demokratizmussal a tíz hülye húsz félét akar módszerrel! Nálatok utoljára Horn Gyula volt vezéralkat.

elendem 2017.12.29. 14:22:31

Csak szólok: A Párbeszéd nem szakadt és nem lett belőle Együtt. A Párbeszéd és az Együtt választási szövetségben indult a 2014. évi választásokon, de a választások után a két párt külön-külön folytatta.

Figy L M 1 ideYEeeah 2017.12.29. 17:11:33

Karácsonynak még az anyja se tudja éppen melyik pártban politizál. Ez csak egy politikai haszonleső szélhámos semmi több. Volt egy elv miszerint a 2010 előtti politikusokkal semmilyen együttműködésre nem hajlandó. Na ezt rúgta pofán mikor összeállt a libatolvaj Bajnaival. Most volt egy szövetségük a szintén 0%-os Együttel, amit felrúgott, csak hogy az általa a Fidesznél is jobban utált MSZP miniszterelnök jelöltje lehessen. Fellép az mszp gyülin és arról hadovál valamit, hogy amit nyújtani tud nekik az saját maga. :-D Rá egy napra meg kiderül, hogy púp a hátán ez a jelöltség. (Már látszik hogy káosz az ember. Tökre alkalmatlan.) Mindezek után pedig a sötét idióta kretén mszp-sek megszavazzák miniszterelnökjelöltjüknek. XD Ezeknek teljesen elment az eszük?
Ez a szerencsétlen nyikhaj meg még felajánl egy harmadik helyett a Gyurcsánynak a közös listán. Aki nem mellesleg még belerúg egy utolsót, hogy az aki egy 0%.os pártot nem képes 5%-ra feltornászni, az hogy akar egy országot vezetni.
Egy biztos az LMP csak jól járt azzal hogy annak idején még időben kihullott közülük a férgese.
Eközben az Együtt meg külön. :-D

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.12.29. 17:39:02

Ki tudhat többet a politikáról, a lehetőségekről, a pártok népszerűségéről mint a gyakorló közvélemény-kutató, aki elfogultan torzított eredményeket publikál, hogy hozza a pártszékházban elvárt eredményeket?

Attika77 2017.12.29. 19:11:28

@Dickon: Amíg Fletó apolitikai palettán lesz, a Fidesz nyerni fog. Gyurcsány a 21. század lwgkártékonyabb poltikusa, és a 20. században is befér a top háromba. Mindezt szubjektíven is, de tudományosan elemezve is ☺

Kelly és a szexi dög 2017.12.29. 19:12:11

Ő a Dk embere, átadja Fletónak a maszopot

Scott Tenorman Must Die 2017.12.29. 19:25:12

www.atv.hu/videok/video-20171229-felszamoljak-a-hos-utcai-nyomortelepet

ebből milyen balhé lesz. ki fogad velem abban, h a liberálnácik kinek a pártját fogják fogni? ((((:

berne 2017.12.29. 19:31:59

Azzal, hogy az MSZP - hez kötötte magát, el is intézte politikai karrierjét.

Brix 2017.12.29. 19:47:10

Karácsony egy jó szándékú, értelmes ember, de nem miniszterelnök-jelöltnek való. Ahhoz túlságosan gyenge a karizmája. Azért, annyira jó lesz, hogy az MSZP-t bevigye a parlamentbe , 5-6% -os eredménnyel...

kunzoo 2017.12.29. 20:14:02

@Attika77:
Azt ne feledjük az mszp mint párt erősen visszahúzza a vezetőit. Ha a fidesz is ilyen lenne viktosnak sem lenne könnyű az élet.

2017.12.29. 20:35:55

"Valószínűleg az a jó világ, amelyben mindenki helyeslően csettint, amikor egy rokonszenves fiatalember korábbi szakmai karrierjét elhagyva vagy legalábbis felfüggesztve, belevág a politikába. Nem akkor lesz a politika valóban normális, ha normális emberek intézik?" - na de az mszp-be? normális ember?
szerinted? :D

taga20 2017.12.29. 20:47:54

@aleksz róz: hát szerintem annyi van, mint a fityeszben becsületes!:)))

2017.12.29. 20:56:37

@taga20: a -ba, -be nem ugyanazt jelenti, mint a -ban, -ben
anyázzál inkább, az jobban megy

taga20 2017.12.29. 20:57:59

@aleksz róz: párdon? mi az anyád van?

kószák egyike 2017.12.29. 20:58:26

Eljött a pillanat, hogy vicclapként, kvázi Hírcsárda mellékletként kezdek tekinteni a blogra.

Akkor nézzük. A történet ott kezdődik, hogy az mszp és gyurcsány áldásos tevékenysége lökte az országot orbán király ölébe és alakult kint a mai orbánisztán. Ferinek és az egész szegfűs brigádnak inkább szépen hátra kellene lépni. Fecónak föltenni a kezét, hogy "bocs elkúrtuk ezt is! Miattam van az egész felismertem megosztó személyiség vagyok az ország érdekében elengedem a hatalom vágyamat és visszavonulok, éhen nem halok talán!"

Az mszp meg szépen tűnjön el a történelem süllyesztőjébe ahova való. Amíg ez nem történik meg esély sincs az orbáni őrület megszűnésének.

És basszák meg összebútorozni fodor gáborral meg 0% liberális párttal??? Azt hittem Karácsonynak több esze van. Nincs.

2017.12.29. 22:15:56

teljesen igazatok van.
miután az az 5-600000 magyar ember aki dolgozni akar és szabadon élni, elhagyta az országot, a maradék lopásból, mutyiból megélőnek meg tökéletesen megfelel még kb 40 évig ondó és maffia kormánya!
nem kell ide sem karácsony gergely, sem más párt.
látom az itt hozzászólók nagy része is ebben érdekelt.

2017.12.29. 23:01:43

@taga20: nem megy normális ember az mszp-be.

taga20 2017.12.29. 23:03:26

@aleksz róz: a fityesz-ben, csak bűnözők vannak!

Jakab.gipsz 2017.12.29. 23:14:59

@vitéz Beverneky: Mit szeretnél?

Sorosisztánt, Hellerisztánt? Mesélj!

2017.12.29. 23:16:01

@taga20: azt nem tudhatod.
azt viszont tényleg nehéz elképzelni, hogy maradhatna tisztességes ember a fidesz tagja, hogy tudná összerakni magában

taga20 2017.12.29. 23:17:22

@Jakab.gipsz: te bazdmeg putyinisztánt szeretnél, amikor kihúzod a fejed a gazdád, a geci seggéből!

taga20 2017.12.29. 23:19:20

@aleksz róz: na végre egy lépés a jó úton, nem vagy menthetetlen!

kószák egyike 2017.12.29. 23:22:37

@kószák egyike: Ilyet szerintem ép elméjű ember nem gondol. A fenét nem kell más párt! Nyakig vagyunk a szarban ami a jogállamot és a demokráciát illeti. A szabad vállalkozásokról és a piacgazdaságról ne is beszéljünk. Akinek van egy csepp esze látja mi megy ebben az országban. Ha azt akarjuk, hogy annak is teremjen babér aki nem okosabb mint cukkenberg bizony kellenek a pártok.

kószák egyike 2017.12.29. 23:23:08

@vitéz Beverneky: Ilyet szerintem ép elméjű ember nem gondol. A fenét nem kell más párt! Nyakig vagyunk a szarban ami a jogállamot és a demokráciát illeti. A szabad vállalkozásokról és a piacgazdaságról ne is beszéljünk. Akinek van egy csepp esze látja mi megy ebben az országban. Ha azt akarjuk, hogy annak is teremjen babér aki nem okosabb mint cukkenberg bizony kellenek a pártok.

2017.12.29. 23:23:51

@taga20: olyan szintű a fanatizmusotok, hogy el se bírjátok képzelni, hogy van élet a fanatizmuson kívül is.

taga20 2017.12.29. 23:33:15

@aleksz róz: mongya egy gecifanatikus!:))

na lépek aludni!

2017.12.29. 23:34:17

@taga20: és rögtön igazolod is az állítást, ügyes vagy.

bkkzol 2017.12.30. 00:27:06

Lehet, hogy nem rossz ember ez a Karácsony, de nem politikusnak való. Gyenge és átgondolatlan idealista.
Pl. a feltétel nélküli alapjövedelemmel vagy adja a lovat a városlageti "cigánytábor" lakóinak...

Fekete Gyor Andras 2017.12.30. 00:51:16

" Karácsony Gergely rögös útja az MSZP-hez "

Elso olvasatra ROHOGOS - et olvastam.
Miutan az egesz orszag az mszp uj "faszomba a miniszterelnokseggel" miniszterelnokjeloltjen rohogot .

eßemfaßom meg áll 2017.12.30. 10:12:28

szép pálya ez az mszp-től az mszp-ig

eßemfaßom meg áll 2017.12.30. 10:17:01

@elendem: ne zavard már össze a szerzőt a valósággal

eßemfaßom meg áll 2017.12.30. 10:18:48

@vitéz Beverneky: mindig is csodáltam az mszprajongók ékesszólását. Elolvasva a kommentedet megkívántam, hogy az mszpre szavazzak, hiszen olyan jó lenne ha elvbarátomnak tarthatnálak.

eßemfaßom meg áll 2017.12.30. 10:20:46

@Brix: ha értelmes lenne nem állna be az mszp jelöltének.

2017.12.30. 10:23:52

@Jakab.gipsz:
mondom igazatok van!
de amikor elfogy a zúniós péz, és a vajdátoknak még mindig nem elég a stadion akkor titeket is munkára kell fogjon és akkor ti fogjátok megbuktatni!!!

2017.12.30. 10:25:37

@kószák egyike:
szarkazmusról hallottál-e ecsém???
olvasd el még egyszer és próbáld újra értelmezni amit írtam.

nemecsekerno_007 2017.12.30. 10:42:31

Az ellenzék egyre inkább a Fekete Lovagra kezd hasonlítani.

- Egyezzünk ki egy döntetlenbe...

:)

na4 2017.12.30. 10:48:55

Aki összeáll a leninista, sztálinista, rákosista vöröskomcsi balos csürhével, az megérdemli a sorsát. Az ugyanolyan, mint ők. Összenő, ami összetartozik.

Andy73 2017.12.30. 10:53:06

"Ha csatlakozik az MSZP-hez, könnyen úgy járhat, mint a KDNP a Fidesszel."

Ja, a végén még miniszterelnök-helyettes lesz, mint Semjén. Meg egy olyan frakciója lehet, amelyik több minisztert és államtitkárt ad a kormányba.
Ja, vagy mégsem. Ahhoz először nyerni kellene a baloldali formációjának.

Jakab.gipsz 2017.12.30. 10:55:13

@taga20:

Te pedig húzd ki a fejedet Soros-Heller fenekéből, és mosd meg a szádat, nem ezek a 1/2 eszűek csinálják a tudományt.

Karácsonyból pedig akkor lesz jó politikus, ha ezektől az elmeháborodott lelketlen, ateista zsidó filozófusoktól távol tartja magát.

2017.12.30. 11:00:20

@na4:
ne bántsd a fideszt, ha nem engedi be a migráncsokat és már egy fehér ember sem lesz az országban, majd munkára fogja a vajdájuk szavazótáborát is.
nyugodj meg lesz elég stadion!

2017.12.30. 12:38:35

Egy kérdés: ha a baloldal 7 év alatt nem tudott kiállítani egy karizmatikus vezetőt és mögé egy csapatot, akkor hogy fognak ezek egy országot irányítani?

Mi lesz, ha megnyerik a választásokat, és kell egy névsor a miniszterekről és államtitkárokról? Indul egy évekig tartó marakodás a pozíciókért? Vagy mi? Arra már gondolni sem merek, milyen kidolgozottságú rövid- és középtávú tervei lehetnek egy szocilista(-liberális) jelöltnek, úgy ha 2-3 havonta cserélődnek a nevek a kalapban... Szerezzük meg a hatalmat, 'oszt majd lesz valahogy... :)

rockjano 2017.12.30. 12:45:30

Nekem kifejezetten szimpatikus Karácsony és abszolúlt támogatom a lépését. Az MSZP-nek pont a sok belső széthízás miatt nagyon jó egy külső ember... a magam részéről most döntöttem el hogy mégis rájuk fogok szavazni (pedig liberálisként már a jobbik is felmerült :-)

Én nagyon szeretem a racionális földön járó döntéseket. Ez az volt. Persze jó az Együtt, Juhász is rendben van, de mindenki tisztában van az erőviszonyokkal.

Persze tudom hogy nem lesz ő miniszterelnök de itt nem is arról van szó hanem arról hogy hogyan tovább ellenzék.

rockjano 2017.12.30. 12:47:25

@European citizen: nem fognak semmilyen országot irányítani ezt mindannyian tudjuk. Ők is. Sajnos valóban nagyon nehezen megy a dolog. A Fidesz úgy találta ezt ki pontosan hogy nagyon nehezen menjen.

Az ellenzék vagy összefog vagy felzabálják egymást és most egyikre sem képesek ez a baj.

2017.12.30. 13:08:47

@rockjano: El kell hozni az egyéni körzeteket. Ebben az új rendszerben annak van nagy súlya, nem a listának. Ráadásul nem is kell 50% +1 -et elhozni, aki a legtöbbet kapja, azé a körzet.

Tudjuk, hogy mennyire népszerűtlen a kormány. Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy az ellenzék ilyen helyzetben nem képes darabra több szavazatot szerezni az egyéni körzetekben... Az előző választási rendszerben sokkal nehezebb volt többséget szerezni, hiába voltak népszerűek a párt helyi képviselői egyéniben: a Fidesz úgy nem tudott fordítani 2006-ban, hogy rengeteg egyénit elhozott. Ha az ellenzék most ezt utána tudná csinálni hasonló arányban, akkor arányaiban több mandátuma lenne, mint amit 2006-ban elhozott így a Fidesz. És mégsem. Hihetetlen... :S

6.Lenin 2017.12.30. 13:40:04

@rockjano:

"Persze tudom hogy nem lesz ő miniszterelnök de itt nem is arról van szó hanem arról hogy hogyan tovább ellenzék. "

2006 őszétől , lefelé.

Mit nem lehet ezen észrevenni?
Érthetetlen.

Jakab.gipsz 2017.12.30. 13:44:54

@vitéz Beverneky:

Nyugi, előbb utóbb tégedet is munkába és igába hajtunk és akkor nyugi lesz.

VaradiJanos 2017.12.30. 14:06:09

@Jakab.gipsz: tanga nem tudja kihúzni a fejét heller seggéből, mert kitagadná a családja

VaradiJanos 2017.12.30. 14:09:45

@Jakab.gipsz: munkába őt? Az igencsak antiszemitizmus. Hát mit képzelsz te? Kiválasztódott, te pedig ezt nem tartod tiszteletben?

Nzoltan 2018.01.01. 09:03:18

Karácsony megy a levesbe. Nem csak a nagypolitikában, hanem a kerületben is. Ez van, ha valaki szélkakas lesz.

Griska 2018.01.02. 00:20:53

@European citizen: Mintha ez a FIDESZ háza táján nem fordulna elő... :)
süti beállítások módosítása