B1 blogcsalád



A hármak kontrázni próbálják a 24-eket

Nemzetközi sajtószemle

2017. december 16. - Szelestey
  • Vona Gábor elhatárolódott a Jobbik zsidóellenes múltjától.
  • Ha a magyar, a lengyel és a cseh kormány nem hajlandó kompromisszumra menekültügyben, akkor többségi döntéssel le fogják szavazni.
  • Trump paradox módon többet tesz Európa biztonságáért, mint Obama.

New York Times/Washington Post/AP

Vona Gábor megtagadja a Jobbik antiszemita múltját. A pártelnök azt nyilatkozta a hírügynökségnek, hogy nem térnek vissza az antiszemita kezdetekhez, ideértve, hogy politikusaik korábban gyakran tette antiszemita és rasszista kijelentéseket. A hírügynökségnek adott interjúban megerősítette, hogy azért igyekszik a politikai közép felé, mert szeretné, ha néppárttá válnának és így több szavazót tudnának megnyerni maguknak. Mint mondta, 4 évvel ezelőtt határozta el az irányváltást, amibe beletartozik az is, hogy ha nem sikerül, akkor inkább nem akar elnök lenni. Hangsúlyozta, hogy nem taktikáról van szó, hanem egy belső folyamatról, és innen nem térnek vissza korábbi önmagukhoz. Ennek megfelelően, ha valaki most olyasfajta antiszemita megjegyzéseket tesz, mint egykoron, akkor a legsúlyosabb büntetéssel kell számolnia.

A jelentés megjegyzi, hogy egy-két fronton csupán mérsékelten sikeres a próbálkozás, lásd pl. hogy zsidó szervezetek visszautasították, illetve figyelmen kívül hagyták a Hanuka alkalmából küldött üdvözletet. A bírálók szükségesnek mondják, hogy a Jobbiknak egy s mást még tisztáznia kell, így az Oroszország által nyújtott támogatást. Vona azonban tagadja, hogy ilyet kaptak volna. Ami a közvélemény kutatási adatokat illeti, azokról Vona úgy gondolja, hogy nem tükrözik a párt átalakulását. Szerinte jelentős tartalékra támaszkodhatnak mind a bal-, mind a jobboldalon, továbbá középen és a bizonytalan szavazók között, és ezt a potenciált a maguk javára fordíthatják a választásokon.

Spiegel

Egy magasrangú német tisztségviselő kifejtette: a menekültek igazságos elosztása a reform alapvető eleme, itt nem az a lényeg, hogy leszavazzák a visegrádiakat, de ha másként nem megy, akkor jön a minősített többség. Mindazonáltal Berlinben hangsúlyozzák, hogy konszenzust akarnak. Vagyis Németország változatlanul másként látja a helyzetet, mint Tusk stábja, amely a kármentéssel próbálkozott, miután sokat megélt források szerint európai politikus ritkán akasztotta ki ennyire az állam- és kormányfőket, mint ő, amikor leszólta a kvótarendszert. A keletiek ellenben nem győzték dicsérni Tuskot. Ezek után közölték az elnök emberei, hogy természetesen minden országnak tartania kell magát a kvótahatározathoz, akár egyetértenek azzal, akár nem. Tusk a szisztémát ezzel együtt nem tartja alkalmasnak a válság kezelésére. Így azután lehet, hogy megnézheti magát a jövőben a tagok közötti semleges közvetítőként, miután a németek és mások is úgy értelmezték, hogy állásfoglalása ajándék Magyarországnak, illetve Lengyelországnak, noha azok a mai napig nem tanúsítanak szolidaritást. A csúcson különben Macron ugyan az euróövezet reformjáról akart tárgyalni, ám mindent háttérbe szorított a menekültpolitika, így csak vergődött.

Reuters

Egységre szólítottak fel az unió vezetői a brüsszeli csúcsértekezlet végén, mert végső erőfeszítéssel júniusra megállapodást akarnak tető alá hozni a menedékkérők elosztásáról, ha másként nem megy, a vonakodó keleti tagok akaratával szemben, többségi szavazással. A vita az alapokig megrázta a szervezetet, miután a két fél a nehézfegyverzetet is bevetette a késő éjszakába nyúló vitában, mert pontosan tudja, hogy mire számíthat otthon a közvélemény részéről. Merkel úgy nyilatkozott, hogy bizonyos területeken nincs szolidaritás és ez elfogadhatatlan. Kamerák felvették, amint a kancellár éppen az Európai Tanács elnökével beszélgetett és a testbeszéd azt árulta el, hogy elégedetlen Tuskkal, aki előzőleg megosztónak és hatástalannak nevezte a kvótatervet. A lengyel politikus ennek ellenére azt fejtegette a záró sajtótájékoztatón, hogy az áttelepítésekkel nem lehet megoldani az illegális migráció gondját.

Juncker ugyanott kijelentette, hogy nem híve a többségi döntésnek, de lehet, hogy élnek vele. Mégpedig azért, mert több ország is úgy nyilatkozott, hogy felveti azt, ha más eszközökkel nem sikerül előbbre lépni. Ez azonban mélyítené az árkot az EU és a négy közép-európai állam között. Utóbbiak arra figyelmeztettek, hogy az unió saját magát lőné lábon, ha ehhez az eszközhöz folyamodik. Egy magas rangú közösségi diplomata azt közölte, hogy a V4-ek közül megpróbálnak többeket átcsábítani a kvótapártiak táborába.

Die Presse

A magyarok, a lengyelek és a csehek kivonják magukat a menedékpolitika megújításából. Kemény politikai csatározásra kell felkészülni a következő félévben az ügyben, miként lehetne megálljt parancsolni a tömeges bevándorlásnak, és ez várhatóan csak kiélezi a bizalmatlanságot a keleti és nyugati tagok között. Az EU-csúcson bebizonyosodott: 24 ország egyetért abban, hogy itt bizony reformokra van szükség, ideértve egy állandó mechanizmust a migránsok átköltöztetésére. A hármak azonban ellenszegülnek. A brüsszeli vita időnként igencsak indulatos volt, a távozó osztrák kancellár szemtanúk szerint teljesen ki volt. Hogy mi lesz az utód, Kurz véleménye, az teljesen nyitott. Azt már jelezte, hogy a kvótákat ő sem tartja megfelelőnek. Uniós források szerint ugyanakkor az összecsapás arra mindenképpen jó volt, hogy feltárja a választó vonalakat. Ily módon ha júniusig nem sikerült megegyezésre jutni, akkor szükségessé válik, hogy minősített többséggel döntsenek. Juncker azonban az egység mellett kardoskodik.

Bloomberg

Európa nincs felkészülve a következő menekülthullámra, ám miközben a migránsözön enyhül, a politikai válság továbbra is komoly. Viszont ha ismét megindulnak a tömegek, akkor azok könnyedén át tudnak hatolni a felállított gyenge kerítéseken. A kvótarendszer alig-alig működik. Akik elutasítják a menedékkérőt befogadását, azok közül főleg a magyarok, a csehek és a lengyelek kőkemények, és ily módon talán az egyik leglényegesebb árok jött létre az unión belül. Semmivel sem sikerült jobb belátásra téríteni őket, így most a Bizottság perbe fogja mind a hármat. A Visegrádi Csoport ugyan 9 millió eurót ajánlott fel a líbiai partvédelem megerősítésére, de ez csupán töredék ahhoz a 2 milliárdhoz képest, amit az EU költ Afrikában. De persze ez is leginkább arra jó, hogy több pénzük legyen elindulni észak felé azoknak, akik kapnak a pénzből.

Addig nem látszik épkézláb végleges megoldás, amíg nem alakul meg a stabil német kormány. De ha létre is jön, nehéz lesz bizonyítania a lakosságnak, hogy a bevándorlás mindent egybevéve hasznos az ország számára. Az EU-nak és polgárainak három dologra volna szükségük, de sürgősen: az egyik, hogy távol tartsák Európától a migránsokat. A másik, hogy gyorsítsák a kérelmek feldolgozását, a harmadik pedig, hogy segítsék hatékonyan beilleszkedni mindazokat, akik menedéket kaptak. Egyelőre egyik cél sem látszik elérhetőnek. Úgy hogy az európai vezetők csak abban reménykedhetnek, hogy egyhamar nem robban fel újra a Közel- és Közép-Kelet.

FAZ

A menekültek megosztják az uniót – mutat rá a kommentár, hozzátéve, hogy az Európai Tanácsa elnöke a magyarok és a lengyelek oldalára áll, ám ez nem tetszik a német kancellárnak. De a többi nyugati vezető is gorombán reagált arra, hogy Tusk – a brüsszeli szokásokhoz képest – meglepő nyíltsággal foglalt állást a kvótarendszer ellen. Merkel azt válaszolta, hogy az EU-ban nem lehetséges a szelektív szolidaritás. Csak éppen miként tudná Németország a szomszédos államokba kényszeríteni a migránsokat, ha azok nem akarnak odamenni. Ha a politika vezérli a menedékkérők elosztását, az többnyire balul szokott kiütni. De egyébként is nem csupán Kelet-Európában talál süket fülekre Berlin, amikor több szolidaritást sürget. Mert pl. hány menekültet vesz át Franciaország, amelynek elnökét Németországban sokan Európa jótevőjeként ünneplik?

Der Standard

Az újság úgy gondolja, hogy a leendő kancellár, aki várhatóan hétfőn esküszik fel, a menekültkérdésben Visegrád felé tereli majd Ausztriát. Kurz máris jelezte, hogy a Merkel és a Macron fémjelezte középről ebben a kérdésben jobbra, a V4-ek irányában kíván elmozdulni. Az előzmény az volt, hogy Tusk kinyilvánította: szerinte kudarcot vallott az elosztási politika. Ez igaz is, ha azt vesszük, hogy a nacionalisták által irányított kelet-európai államok makacsul megtagadják, hogy akár egy pár migránst is átvegyenek. Egyébként más ügyekben nagyon is eltér a véleményük az elnökétől, de most boldogan egyetértenek vele. A legboldogabban azonban éppen Kurz. Szerinte az rendszernek arra kell összpontosítania, minél inkább távoltartsa a földrésztől a menedékkérőket.

Az EU és Olaszország Líbiában lepénzelt különféle fegyveres bandákat, hogy azok ne engedjék tengerre szállni a migránsokat. A következmény, hogy százezrek dekkolnak rettenetes alkalmi táborokban, ahol sokszor kínozzák őket. Csak kicsit humánusabb a helyzet Törökországban, ahol az unió, azaz Merkel Erdogant vesztegette meg. Vagyis ez a fajta külső határvédelem működik. A jelek szerint azonban Kurz mindezt figyelmen kívül hagyja, amikor összeáll Orbánnal és a többiekkel, akik nem hajlandók érdemben hozzájárulni a válság rendezéséhez. Meglátjuk, hogy továbbra is összeszövetkezik-e velük, és mely területeken.

Süddeutsche Zeitung

A lap szerint nagyon sok a kérdőjel a frissen felállt osztrák kormánykoalíció jövője ügyében. Először is a kancellár egy politikai kaméleon, akinél bármikor elképzelhető az irányváltás. Azon kívül olyan szövetségest talált magának, amely kemény ideológiát képvisel. És Kurz elismételheti akár ezerszer is, hogy a kabinet Európa-barát politikát folytat, a Szabadságpárt baráti viszonyt ápol Oroszországgal és szívesen összefog Orbán Viktorral. Ez pedig szakítópróba lehet a kormány, de még Európa számára. Szóval a kancellárnak egyelőre igazolnia kell, hogy igaz, amit a kampányban ígért, hogy ti. jobb idők jönnek Ausztriában, illetve azt is, hogy ami most következik, az nem ront a légkörön az EU-ban. Mindenesetre a jobbratolódás joggal váltott ki aggályokat országon belül és kívül is. Hiszen ezt a koalíciót a menekültpolitika kovácsolta egybe és túlságosan is gyanús a Szabadságpárt sok vezetőjének múltja. De a két párt elég bölcs volt ahhoz, hogy a kormányalakítás során tartózkodjon a populista provokációktól és a győzedelmes határozatoktól.

The Times

Trump tényleg nyughatatlan, tudatlan fatuskó, de elnökként többet tett Európáért, mind sokat dicsért elődje, Obama. De rossz bizonyítványt állítottak ki róla Párizsban, Brüsszelben, Berlinben és másutt, ahol a hagyományos, liberális bölcsesség van hatalmon. Viszont ha tovább megyünk kelet felé, ott más képet alkotnak róla. Budapest és Varsó számára remek hír volt a politikus megválasztása. Merthogy többé nem számít tabunak a migránsokkal szembeni ellenségesség, a protekcionizmus, a politikai hagyományok elvetése. Az olyan konok vezetők, mint Orbán vagy Kaczynski, most azzal érvelhetnek, hogy csupán ugyanezt teszik, mint a szabad világ első embere.

De akik nem szeretik Trump politikáját, még azok is hálásak, amiért kormányzata segít megvédeni őket a Kremllel szemben. Lásd a balti köztársaságokat. Az Oroszország miatti amerikai aggodalmak arra késztették Európát, hogy vegye komolyan a saját biztonságát. A mostani washingtoni felfogás ez ügyben teljesen más, mint az előd idején, amikor is a tengerentúli illetékesek sokszor lesöpörték az asztalról az aggodalmakat. A korábbi vezetés ellenezte a Moszkvával szembeni szankciókat is. Persze Trump sem fogja fel, mennyire fontos az Egyesült Államok számára Európa védelme. De még rosszabb, hogy nem érti: meg kell nyerni az elméket és a szíveket. Miatta nehezebb azzal érvelni, hogy a Nyugat a jót testesíti meg a világban. Ha úgy érzi, hogy a vizsgálat sarokba szorítja az orosz kapcsolat miatt, még arra is képes lehet, hogy megpróbálja felrúgni az alkotmányt, és hogy háborúba sodorja a világot. De ez megint csak arra indítja Európát, hogy figyeljen oda a biztonságára.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr10013504675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Európai téridő 2017.12.16. 11:05:29

Most konszenzusos, vagy minősített többséges ez a kvótáról szóló szavazás ? Nem mindegy.

Helga Beauty Salon. 2017.12.16. 12:03:04

"Vona Gábor elhatárolódott a Jobbik zsidóellenes múltjától."

Tudjuk. Meg néhány zsidó is elhatárolódott saját Vona ellenes múltjától.
Egyszer viccből azt írtam hogy eljön még az idő amikor Vona ünnepélyesen körülmetélteti magát a gárdamellényes Köves Slomoval, de nem gondoltam volna hogy ilyen közel kerülünk a lehetőséghez!

Laciii 2017.12.17. 10:02:43

"Elrontottad" a kiemelést, segítek: "Az EU-nak és polgárainak három dologra volna szükségük, de sürgősen: az egyik, hogy távol tartsák Európától a migránsokat. A másik, hogy gyorsítsák a kérelmek feldolgozását, a harmadik pedig, hogy segítsék hatékonyan beilleszkedni mindazokat, akik menedéket kaptak. Egyelőre egyik cél sem látszik elérhetőnek."

Bolshevik 2017.12.17. 15:12:57

"Az EU és Olaszország Líbiában lepénzelt különféle fegyveres bandákat, hogy azok ne engedjék tengerre szállni a migránsokat. A következmény, hogy százezrek dekkolnak rettenetes alkalmi táborokban, ahol sokszor kínozzák őket. Csak kicsit humánusabb a helyzet Törökországban, ahol az unió, azaz Merkel Erdogant vesztegette meg. Vagyis ez a fajta külső határvédelem működik. "

Fantasztikus bazdmeg, hogy a "pénzeljünk le bűnözőket és diktátorokat, hogy szögesdróttal tartsák tőlünk távol a migriket" az egy haladó européer dolog, de a "védjük meg a határainkat" meg undorító fasiszta agyrém.

A világ vezető gazdasági hatalma retteg megvédeni saját határait, nehogy erőszakot kelljen alkalmaznia, ezért tízszer erőszakosabb alakoknak fizet, hogy védjék azok.

Álszentség a köbön. Bazdmeg mintha mindig nyitva akarnám hagyni az ajtómat, hogy elmondhassam, nálam mindenki szívesen látott vendég, de közben fizetnék a környék verőembereinek meg csöveseinek, hogy igazából senkit ne engedjenek oda.

Brix 2017.12.17. 16:15:02

Az álszent, farizesus , nyugat-európai politika, az évtizedes múltra visszatekintő kulturális marxista- liberális gondolkodás hatására alakult ki. Félnek a való világ realitásainek megfelelően cselekedni, inkább a libsi dogmáknak és soha nem működő globális emberjogi törvényeknek akarják alávetni a társadalom érdekeit. A kvóta rendszer egy tipikusan olyan ötlet , amely soha nem fog működni és soha nem fogja elfogadni egyetlen józanul gondolkodó kormány sem...
Ha megfigyeljük a nyugat-európai politika változását, azt látjuk , hogy mindenhol az orbáni utat kezdik el követni a migráció kérdésében. Ott ahol embermilliók vannak,- pl Németország, vagy Olaszország -mert képtelenek voltak évtizedek óta megoldani az illegális migráció problémáját, küzdjenek meg az elhibázott politikájuk következményeivel és ne próbálják szétteríteni a problémát..
Az illegális migrációt tudja kezelni Izrael, Ausztrália , USA, csak az EU nem, köszönhetően szánalmas vezetésének, Merkelnek, Junckernek és társainak...

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.12.17. 17:21:03

A Soros féle külföldi ballib médiaúthenger belekezdett a Jobbik reklámozásába, kimosdatásába, és elfogadottságának megágyazásába.

Nem nehéz a dolguk, hisz agayatéan olvasói elött épp ők járatták le a Jobbikot.
MIért érdekelné a gondolkodásra képtelen törzsközönséget, hogy az ellenkezőjét kell ma gondolni róluk ?!

Csuti Ördögüző 2017.12.17. 17:24:39

ha ez a párt sidóellenes ellenes, akkor eleve nem szavaznék rá

dare 2017.12.17. 17:55:10

@Brix: Az álszent politika sok embert zavar már mostanra, de érdemi beszédet még mindig nem sikerült kieszközölni fontos kérdésekben.

-Ha a kockázatokat is figyelembe vesszük a bevándorlás kapcsán, nem lehetne nagyobb kontrollt bevezetni, és nem itt kezelni problémát, hanem még a schengeni határon kívül?

-fasiszta, náci, kirekesztő politikát nem támogatunk az Eu- belül.

-Ezek felvonulások a meleg büszkeség napján, nem sértik-e jobban a melegek elfogadásáért zajló küzdelmeket, és nem válik az egész kontraproduktívvá sok ember szemében?

-fasiszta, náci, homofób, kirekesztő politikát nem támogatunk az Eu-n belül.

-Iskolázatlan, a mindennapi történésekből jószerivel egy kukkot nem értő honfitársaink megvezetése ellen nem tudnánk tenni valamit, nem a szavazati jogot megvonva tőlük (mivel rájuk épül a bal-jobb politika :DDD), de egy teszt kitöltésével talán lehetne őket ösztönözni arra, hogy megismerjék a körzetükben induló jelölteket?

-fasiszta, náci, kirekesztő politikát nem támogatunk az Eu-n belül.

-Nem lehetne tenni valamit a leszakadó térségekben zajló bűnözések ellen, amit az esetek többségében nevezzük nevén a gyereket, de a cigány honfitársaink követnek el?

-fasiszta, náci, kirekesztő politikát nem támogatunk az Eu- belül.

-Ha szóba kerül az emberek vallása, az nem válhatna elfogadottá az unión belül, és nem lehetne megszüntetni a vallások felszámolása elleni harcot, mivel lassan szégyenné válik mások szemében, ha valaki vallásosnak mondja magát?

-Senki nem harcol a vallások ellen, aki így látja az fasiszta, náci, és kirekesztő politikát folytat, amit nem támogatunk az Eu-n belül.

-Ezt csak így hallkan, de a nemzetközi nagytőke biztos nem okoz semmi komolyabb bajt az ország gazdaságában, ennek biztos csak pozitív hozadéka lehet?

-Burkolt zsidózás? fasiszta, náci, kirekesztő politikát nem támogatunk az Eu-n belül.

És a legnagyobb álszentség.
-Ha a demokrácia alapelvei és intézményrendszere ennyire fontos az Eu-n belül, akkor miért tűrik el ha egy tagjuk leépíti a fékek és ellensúlyok rendszerét, és nyíltan hirdetve illiberális politikát folytat?

-Ugyan már, senki nem rekeszt ki senkit.
Minden jó úgy, ahogy van.

Innen már nagyon közel van a bizonyos konzultáció, ami az Eu-n belüli tagságunkat feszegeti, nem 1-2 éven belül ugyan, de ha valami váratlan dolog történik, még az is előfordulhat.
2020 után vajon tesz majd kísérletet erre Orbán?

guvat 2017.12.17. 18:19:46

Ha a V-4-ek bejelentenék, hogy további cseszegetés esetén kilépnek az EU-ból, Junckerék azonnal összesz.rnák magukat!

libsi nóta bárki unja 2017.12.17. 18:56:35

@Legeslegalja:
Miközben folyik Vona átpozícionálása, Orbánt akarják beöltöztetni a sötét antiszemita gazfickó szerepébe. Nem számít hogy életében nem volt antiszemita megnyilvánulása, mindig jó kapcsolatot keresett a jobboldali zsidó vezetőkkel, sőt újabban még a ballerekkel is, ha a mainstream média úgy akarja, a boszorkányból angyalt tud csinálni vagy fordítva

libsi nóta bárki unja 2017.12.17. 19:05:28

@guvat:
Jó vezetők egyik kezében ott a korbács a másikban a cukor, de az EU vezetői annyira hülyék, hogy csak egyetlen eszközt ismernek. Azt viszont felváltva hol jutalomként, hol meg büntetésként akarják eladni

Az angolok számára jutalom volt a kilépés lehetősége, nekünk büntetés lenne. Pár éve még jutalom volt ha bevezethette valaki az eurót, most már nyíltan használják ugyanezt fenyegetésként

Netuddki. 2017.12.17. 19:49:33

A Jobbiknak nincs helye a szélsőjobb oldalon. A nemzetiszocialista fidesz ugyanis lefoglalta magának. Nyíltan ugyan nem zsidóznak, csak burkoltan. Cigányozni meg azért nem cigányoznak mert egy csomó roma van a pártban, élén az orbánnal.

Alick 2017.12.17. 20:48:21

@Netuddki.: Négy fal között talán megy a zsidózás, de stratégiailag csontig benyalnak, főleg a jobber zsidóknak. Azokkal anno Horthy is puszipajtás volt.

Csuti Ördögüző 2017.12.17. 21:09:22

@Alick: Nem is szavaznék olyanra, aki nem zsidózik minimum stikában. Milyen ember már az olyan?
süti beállítások módosítása