B1 blogcsalád



Marton László karrierje megbukott, felfüggeszti oktatói munkáját a Színművészetin

2017. október 20. - Mr Flynn Rider

Szexuális zaklatásos-ügy: a vizsgálat lezárásáig nem oktat az intézményben az egykori színházigazgató, de még mindig tagad. marton_laszlo.jpg

Sárosdi Lilla színésznő, csatlakozva a #metoo-kampányhoz, múlt szombaton jelentette be, hogy húsz évvel ezelőtt egy színházigazgató rendező egy barátjával együtt szexuálisan zaklatta. A színésznő akkor még nem említett nevet, de tegnap videót tett közzé, amelyben elárulta, hogy a Vígszínházban rendező és a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanító Marton Lászlóról van szó.

Schilling Árpád, a színésznő férje azzal magyarázta, hogy a felesége azért most állt elő több évtized után a történettel, mert véletlenül egymás után kétszer is találkozott Martonnal, egyszer az utcán, illetve a színházi kritikusok díjátadóján még egyszer. Bár nem is ismerte fel a rendező, de a találkozások felzaklatták. Ez a kétszeres találkozás „jelszerű volt” Schilling szerint, ráadásul mindez „összecsúszott” az Egyesült Államokban ezt megelőzően kibontakozott Harvey Weinstein-botránnyal. 

Marton szerint viszont Sárosdi Lilla állítása minden valóságalapot nélkülöz és „megfelelő lépéseket” helyezett kilátásba.

Aztán mégis felfüggesztette oktatói tevékenységét az egyetemen. Az SZFE is azonnal hárította a felelősséget: azt közölték, hogy "mindaddig, amíg független hatóság nem állapít meg jogsértést, az egyetemnek nincs joga lépni az ügyben".

Tegnap Schilling Árpád, a színésznő férje az ATV-ben is értetlenségének adott az egyetem reakciója kapcsán: azt mondta, nem érti, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora miért „keni el” a történteket és miért nem tesz lépéseket.

"A helyében, ha csak annak a híre felmerülne, hogy fiatal emberekkel visszaélhettek, hermetikusan lezárnám az intézményt, hogy egy független vizsgálat során, jogásszal, szakértővel feltárjuk, mi a helyzet az intézmény falai közt”

– magyarázta.

Ma mégis léptek: Marton hozzájárulásával nyilvánosságra hozták a rektornak címzett levelét, melyben a rendező bejelenti, hogy a vizsgálat lezárulásáig felfüggeszti oktatói tevékenységét az intézményben. 

Tisztelt Rektor Úr!

 

Kijelentem, hogy a személyemmel kapcsolatos állítások valótlanok.

 

Annak érdekében, hogy az általam annyira szeretett növendékek körében semmiféle zavar ne támadjon, a vizsgálatig, amelynek állok elébe, felfüggesztem oktatói tevékenységemet.

 

Tisztelettel,

 

Marton László

 

Budapest, 2017. október 19.

Mint írják, a rektor elfogadta a felfüggesztés bejelentését. 

Marton László karrierjének ebben a feszült médiahangulatban bizonyosan vége. Verebes István próbálta a rendezőt védeni is és nem is, hiszen közeli kollégájáról van szó, de amint egy kicsit kétértelműbb mondatokat mondott, az összes média idézni kezdte őket. A Beszédírók blog máris „temeti” a „bukott” rendezőt és elemzi annak borzalmas kommunikációját.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr313039368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BAZINGA2 2017.10.20. 18:13:07

Mi van ha nem igaz, csak bosszúból állítja a színésznő? Mire várt 20 évig, hogy még egyszer megmutassa? Miért is ült be az autóba? Van pár kérdés. Amúgy a nő, nem nagy szám.

Proud Mary 2017.10.20. 19:24:57

a nő az egyik "színdarabban" miközben két faszinak veri ki azt mondja, h "ez a színészet". szóval eléggé fura a történet.

Pattaya 2017.10.20. 19:31:35

Szerintetek normális dolog, hogy egy hatvanas vénember mutogatja a farkát fiatal nőknek? Sőt, arra kéri őket, hogy orálisan elégítsék ki!? Nektek van édesanyátok, feleségetek, vagy kislányotok? Mert, ha az enyémmel tenné bárki, addig élne!

ulpius66 2017.10.20. 20:15:21

Az egész mögött a Schilling Árpád áll!

Ő hajt a Kossuth-díjas Marton László állására!
(gyengébbek kedvéért: a Sárosdi férje a Schilling......)

ulpius66 2017.10.20. 20:19:11

Egyebekben mi motiválta a Sárosdit, hogy most jött elő ezzel a húsz évvel ezelőtti állítólagos szopással......egy most 75 éves elismert rendezővel szemben.....

A MINIMUM AMI ILLIK SÁROSDIRA: ALJADÉK!!!!!!!!

Okos Tóbiás 2017.10.20. 20:42:14

Az "elismert rendező" nagyon olcsón megúszta a dolgot, ha megtörtént. Mit szólt volna, ha egy kis unszolás után leharapja neki. Hogyan magyarázta volna ki a f@rokvesztést?!
Bár, vizelni még tudott volna a helyével.

ulpius66 2017.10.20. 20:53:42

Ezek után mán csak arra lennék kíváncsi, hogy a Sárosdi férje, a Schilling Árpád rendező úr hány színésznőcskét akart megdönteni?

taga20 2017.10.20. 21:22:12

@ulpius66: A MINIMUM AMI ILLIK RÁD TETŰ: ALJADÉK!!!!!!!!

morpho 2017.10.20. 21:32:57

Oda-vissza lehet ezzel karriereket tönkretenni. A bíróságon úgy se fogja tudni bizonyítani Sárosdi, hogy ez megtörtént. Egy állítás fog szemben állni egy tagadással. Azt sem értem, hogy Schilling mit akar az egyetem rektorától? Ha voltak ilyen esetek, (nyilván voltak, naná) azokat se lehet bizonyítani, ha a pasi letagadja. De mi van azokkal a színésznőkkel, akik szabályosan beszopják magukat egy szerepbe? Vagy olyan nincs is? Még csak hasonlóról sem hallottunk...
De ami a legfontosabb. Akár megtörtént ez eset, akár nem, vbalahogy el kéne magyarázni, hogy mi a faszért várt ezzel a csaj 20!!! évet? Ha nincs a Weinstein botrány, akkor örökké hallgat? Ez valahogy nem kerek. A Weinstein ügynél sem értettem, hogy egyszerre egy csomó színésznő előállt a farbával, hogy X éve őt is! De eddig miért nem? Ha valakit megerőszakolnak, vagy ezt megkísérlik, menjen a rendőrségre! De ne húsz év múlva! Ha betörnek a lakásába, azt is csak húsz év múlva jelenti be, amikor már a szomszédhoz is betörtek? Ezt kéne megmagyarázni és minden világos lenne. Így viszont nem az!

taga20 2017.10.20. 21:42:21

@morpho: haver, kicsit értelmesebbnek néztelek eddig, de kissé csalódtam.

csak egy kérdés. a családon belüli erőszak is sokszor hosszú évekig megy, és a sértett nem lép. vajon miért?

vissza a témához.

a te logikád szerint, aki most jön elő a sok évvel ezelőtti sérelmével, az nem kerek?

a te logikád szerint kislacibácsinak még mindig az öltözök körül kéne lebzselnie?

lécci, gondold mégegyszer át!

sZulamith 2017.10.20. 21:55:54

Nem tudnám megmondani, hogy a sok év után is élne bennem a bosszú, vagy igyekeznék elfelejteni. Mindenesetre aki Á-t mond mondjon B-t is, úgy a tisztességes másokra nézve is. A szinésznő megtette, azt gondolom íelyesen tette.

morpho 2017.10.20. 22:06:48

@taga20: Na várjunk egy percet. Én nem foglaltam állást. Én azt írtam, hogy a történet nem kerek. Ezért nem is tudok állást foglalni. Pont hogy nem akarok prejudikálni. Ezzel mi a baj?

morpho 2017.10.20. 22:11:06

@taga20: Ja és Kislacibácsit jogerősen elítélték nemi erőszakért. Ott nem volt miről beszélni. Viszont a sértett egyből felnyomta, az is érthető volt. Egyébként gyűlölöm a nemi erőszakot minden formában, ennél csak a pedofíliát rühellem jobban, de jelenleg ez csak egy gyanúsítás. Érdemes megnézni a Vadászat című dán filmet, hogy mennyire tönkre tud baszni egy embert egy bizonyíthatatlan gyanúsítás!

taga20 2017.10.20. 22:17:24

@morpho: mennem kell aludni, me holnap korán lesz félhat, és mennem kell melózni.

ha úgy jön ki a lépés, a hétvégén még úgyis téma lesz, és vitatkozhatunk erről a témáról.

a végére egy szép lefekvős zene!:)

www.youtube.com/watch?v=j3qIBHStUc0&list=RDj3qIBHStUc0

morpho 2017.10.20. 22:54:09

@taga20: Szép lefekvős.. aha :)

2017.10.20. 23:08:15

@morpho: most anélkül, hogy állást foglalnék a konkrét esetben:
nyilván ezért kell időnként (és ez az időpont önmagában nem indokolhatja a kételkedést a történetben) bátran kiállni és elmondani, másokkal is megtörténhetett, hogy az illető szexálisan zaklatta, és akkor már nem csak egy állítás fog szemben állni egy tagadással, másrészt a nyilvánosságra kerülés nagyobb esélye elég nagy visszatartó erő lehet.
harmadrészt ez hozhat alaptalan vádaskodásokat...

morpho 2017.10.20. 23:34:36

@aleksz róz: Nem gondolnám, hogy én mást gondolnék. A rendelkezésre álló információk alapján történhetett bármi. Viszont bármi is történt azt 20 év távlatából lehetetlen bizonyítani. Még azt is nehéz lesz, hogy aznap egy városban/országban tartózkodtak. Ha rögtön előáll a csaj a farbával, könnyebb lett volna...

2017.10.20. 23:52:52

@morpho: most jelentkezett két másik nő, hogy őket is zaklatta...

2017.10.20. 23:55:19

@aleksz róz: de nagy ész kellett hozzá.

morpho 2017.10.21. 00:19:19

@aleksz róz: Lehet, hogy így volt, én akár ki is nézem a Martonból, de azért azt sem tudom figyelmen kívül hagyni, hogy ha Sárosdi Lilla nem tálal ki, akkor ők sem? Illetve ha ő igen, akkor én is? Akkor erőszakoskodott velem, ha más is elismerte, de ha más nem, akkor én sem? Ezt a logikát még nem tudtam megfejteni...

elismert felhasználó 2017.10.21. 08:59:25

@morpho:

"...ha Sárosdi Lilla nem tálal ki, akkor ők sem? Illetve ha ő igen, akkor én is?"

Ezek a nők félnek, féltek. Nézd a Weinstein esetet. Csak most, hosszú évek után, miközben szinte mindenki tudott róla. Az áldozatok féltek, féltették a karrierjüket, féltek, ha nem tudják bizonyítani igazukat, akkor egy életen át kíséri őket a hamis vád bélyege. És sok nő nem fogja elmondani ezután sem, hisz a közvélemény egy jelentős része hamar elfejeti, hogy ő áldozat és csak az a rész marad meg, hogy XY biztos azért lett híres, felkapott színésznő, mert jól szopott.
A megalázottság, az előítéletek, az együttérzés hiánya, a kiszolgáltatottság és a szégyenérzet is visszatart majd sokakat.

És még valami. Apaként büszke vagy jóképű fiadra, hogy jobbnál jobb csajokkal jár, kéthavonta váltogatja őket és hogy ragadnak rá ezek a kis fruskák. De a lányodat pont ezektől a csajozógépektől félted...hogy csalódik, hogy sérül, hogy kihasználják....stb.

tegnaptuska 2017.10.21. 09:32:57

Én teljesen megdöbbentem, hogy ebben a szakmában ilyenek megtörténhetnek. Mi jöhet még? Az orvosok gyógyítanak? A tanárok tanítanak? Armageddon.

tegnaptuska 2017.10.21. 09:44:32

Segítsetek. Egy nő elmegy kocsikázni két pasival, az egyik megkéri, hogy puszilja meg, ezt a nő visszautasítja. Mi történt ezután?

ulpius66 2017.10.21. 09:50:22

@tegnaptuska:

Holnaptuska!

Ilyen az élet! (Such is life!)

Teljesen nyilvánvalóan a "színésznőcskék" Bajor Gizitől Blaha Lújzán át a Sárosdi Csilláig mind-mind könnyűvérű leányzók voltak.....ez egy ilyen szakma.

Sárosdi Csilla is nyilvánvalóan több tucat pasit leszopott, illetve számolatlannal dugott....EZ NEM BŰN!!! SŐT EGÉSZSÉGÉRE!

De ne jöjjön mán nekem azzal, hogy húsz éve a Martont NEM AKARTA LESZOPNI, EZÉRT NEM KAPOTT SZEREPEKET!!!

Behaton 2017.10.21. 09:53:59

@tegnaptuska: Én teljesen megdöbbentem, hogy ezek szerint te elfogadod és természetesnek tartod azt, hogy ebben a szakmában a rendező és a producer levarrja és megcidáztatja a színésznőket a szerepért, a munkalehetőségért.
Csak remélni tudom, hogy lányod, feleséged, anyukád és nővéred nem színésznő, hanem...

ulpius66 2017.10.21. 09:56:41

Számomra mindig az egyik legellenszenvesebb, legundorítóbb "celeb" a Verebes István volt... soha semmiben nem értettem vele egyet!

DE!!!!

Amit most a Sárosdi "MŰVÉSZNŐRŐL" elmondott... annak minden szavával egyetértek!!!

Behaton 2017.10.21. 10:02:48

@ulpius66:

"A színésznő mindent meg akar csinálni, hogy játsszon. És ezzel vissza lehet élni - mondta Verebes István, aki szerint jó, ha beszélünk a ragadozókról, csak ne nevesítsük meg. Verebes elmondása szerint jó, hogy a színésznő felhívta erre a dologra a figyelmet - még akkor is, ha a szakmában erről már régóta tudtak -, de azzal, hogy megnevezett valakit, az egész "összeborzolódott"."

Melyik rész érdemelte ki az egyetértésedet?

-Ne nevesítsük az elkövetőt?
-Bezséljünk a ragadozókról?
-Erről a szakmában már régen tudtak?
-?

tegnaptuska 2017.10.21. 10:03:15

@Behaton: Dehogy fogadom el, egész életemben szent célként lebegett előttem, hogy küzdhessek a művészvilág visszásságai ellen. Igen, egy álszent pöcs vagyok, fantasztikus erkölcsi magaslatokban.

Philip F. Queeg 2017.10.21. 10:21:57

Az ilyen Weinstein és Marton félék ezeket a nőket nem kaphatnák meg, ha nem lennének pozícióban, ha nem élhetnének vissza hatalmukkal. Ezek a puhapöcsök így pótolják be azt ami az életben "önerőből", saját vonzerő, tehetség és kisugárzás hiányában nem volt lehetséges. Szánalmas erőlködés ez a részükről és mint a példa mutatja, bele is bukhatnak rendesen. Kicsit sem sajnálom őket.

morpho 2017.10.21. 10:43:53

@elismert felhasználó: A pasik mind rosszak, a nők mind jók? Nem túlzás ez egy kicsit?

taga20 2017.10.21. 23:47:12

@morpho: haver, megint a fasz énedet toltad ide.

senki sem beszélt olyanról, amiről te dumálsz:)

morpho 2017.10.22. 02:53:02

@taga20: Most tudnék neked tartani egy kiselőadást a nemek társadalmi megítéléséről és ennek társadalmi hatásairól Magyarországon, de szerintem mind a ketten jobban járunk, ha ezt nem teszem :)

indeksz ISIS Al Qaeda mind CIA projekt 2017.10.22. 09:21:26

Ez az egész sémit "művészek" belügye.
Majd Netanjahu vagy a Rabbijuk rendet vág

Lady Scarlett 2017.10.25. 18:08:14

@morpho: a gond nem ez. A gond az, hogy a Weinstein es Marton felek nem ismerik fel, hogy kinek kellene elohozakodni a pervez ajanlataikkal. Mindenki tudja hogy vannak olyan kis imfoman torkosborzok akinek mindenhez van gyomruk. Na ezeknek kell elovenni a branert es csattogosra szopatni oket. Az altalanositast meg otthon hagyni es nem feltetelezni minden kezdo szinesznorol, hogy barmire kepes egy nyulfarknyi mellekszerepert (se).
süti beállítások módosítása