B1 blogcsalád



A jobbos populisták számára Magyarország és Lengyelország a példakép

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. szeptember 30. - Szelestey
  • A jobboldali populizmus belülről igyekszik szétrobbantani a liberális demokráciát, ahogyan azt a magyar és a lengyel kormány teszi.
  • Le Pen, Trump, Orbán és Kaczynski számára a tömeges elégedetlenség adja a közös nevezőt.
  • Az osztrák és a luxemburgi miniszterelnök is azt mondja, hogy aki nem akar, az ne szálljon fel az európai gyorsra, de ők ott akarnak lenni a magországok között.

Die Zeit

die_zeit.jpg

A jobboldali Internationálé nem titkolja, hogy mit akar, válaszul a globális fenyegetésekre: belülről szétrobbantani a liberális demokráciát, amelyet tekintélyelvű elnöki rendszerrel váltana fel. Példakép: Magyarország és Lengyelország, a vezért Keleten Putyinnak hívják. De mindenütt virágoznak az autoriter modellek, általános a jobbra tolódás. A választóvonal egykor a Vasfüggöny mentén húzódott a totalitárius, illetve liberális rendszer között, mára áttevődött a liberális társadalmakra. A jobboldal nyíltan hirdeti, hogy célját a dac energiájával akarja elérni. Ehhez szabadjára engedi a gyűlöletet, uszít a muzulmánok, az idegenek, az elitek, a nagy pártok, a genderkutatók és a hazug újságírók ellen. A sötét démonok birodalmában portyázik. Bedobja a rasszista csalit, és boldogan ráharapnak az idegengyűlölők, akik az általuk mélyen megvetett konszenzusos demokráciában szerencsére befogták a szájukat. De ma már a fasizmus sem tabu.

A kutatókat bosszantja, hogy az AfD nem csak a leszakadtakat vonzza, hanem a középosztálynak azt a rétegét is, amely nagy borúlátással tekint a jövőbe, vagy helyzete gyors rosszabbodására számít. És jelenleg nagy űr tátong a kollektív tudatban, hiányzik a szociális fantázia a pozitív jövő elképzeléséhez. Ebbe a vákuumba hatol be a jobboldal. Új félelmeket kelt, illetve kihasználja a meglévő aggályokat („Afrikai hordák rohanják le Európát“). Közben retro-utópiát terjeszt az átláthatóságról, a szent családról, a homogén nemzetről. Összegyűjti a magukra maradt lelkeket és új köteléket ígér a szabadságból és tekintélyelvűségből. A német kultúrára esküszik, amely szerinte szikla a világ viharaiban. A jövő a szemében nem veszély, hanem a büszke múlt megismétlődése.

Az AfD számára az ellenséget a bejáratott pártok és azok multikulti közege jelenti. Hiszen azok a globalizációt, az átalakulást és a népek keveredését szolgálják. Elidegenítették a nemzetet a saját kultúrájától. Ám utóbbi nem tűnhet el, de ahhoz, hogy ez így legyen, a megfelelő politikusokat kell hatalomra juttatni. Csakis a nagy megtisztulás vezet el az öntudatos nép feltámadásához. Rendet kell tenni a demokrácia istállójában. Meg kell szabadulni a kozmopolitáktól, a menekültektől, a nép elárulóitól, hogy utána vissza lehessen adni az országot a nemzetnek. A megtisztulás teóriájában különben semmi új nincs, már a Weimari Köztársaságban hirdették. A lényeg, hogy el kell űzni a félelmet a világból. Az állam a gondolatrendőrség segítségével megszervezi a kötelező világértelmet, mialatt a kapitalizmus zavartalanul halad tovább. A többi – sors. Egyébként a főideológus, Leopold Ziegler annak idején visszavonta tanait, mert rájött, hogy azok a pusztulásba vezetnek.

Time

time_1.jpg

Merkel ismét győzött, ez igaz, de ettől Európában még dühöngenek a populisták. Ez a véleménye a helyzetről az Eurasia Csoport nevű amerikai elemző intézet vezetőjének. Ian Bremmer megállapítja, hogy sokak jóslatával ellentétben a populista hullám nem zúzta szét a földrészen a rendet, de azért még sokan vannak, akik megváltoztatnák a státusz quót. Spanyolország forrong a holnapi katalán népszavazás miatt. A franciáknál a nagy pártok megalázó vereséget szenvedtek, Macron nyerte a választásokat, de az emberek elégedetlenek vele. Nagy-Britanniában a munkásosztály-beli szavazók bizonyították, hogy el tudják utasítani mind az európaiakat, mind a miniszterelnöküket. Az olaszoknál a belpolitikai holtpont miatt jövőre valószínűleg választások lesznek, hatalomra kerülhet az EU-ellenes Öt Csillag Mozgalom.

Közben pedig jönnek a migránsok és ez nem segít a Visegrádi Csoportnak, amely senkit sem fogad be. Brüsszel azzal fenyeget, hogy visszafogja a pénzügyi támogatást, ha nem engedelmeskednek, de ez csak még jobban felpaprikázhatja az itteni közvéleményt. A média a karizmatikus populistákra összpontosít, Le Penre, Wildersre, Grillora, Orbánra, noha a nagy történetet a tömegek jelentik, amelyek összegyűlnek a tüntetéseken. Igazi változást akarnak a saját országukban és Európában is. Egészen addig, amíg csak meg nem kapják.

Reuters

reuters.jpg

Az Oxfordi Egyetem Reuters Újságíró Tanszékének társalapítója úgy értékeli, hogy Európában nagyobb sebességre kapcsol a harc a nacionalisták ellen. Pedig John Lloyd szerint úgy áll, hogy korai volt a megkönnyebbülés a holland és a francia ultrák veresége láttán. A kontinens csatatér marad, ráadásul a demokratikus világban gyakran az Egyesült Államok adja meg a hangot, amely már nem a nagyobb nyitottságot és együttműködést hirdeti, hanem azt, hogy Amerika mindenekelőtt. Az öreg földrészen a nacionalisták szembeszállnak a szövetségi Európa távlati gondolatával. A bevándorlás továbbra is a kezükre játszik. A német szélsőjobbos AfD köszönettel vette a határnyitást és a 3. helyen benavigált a törvényhozásba. Közép-Európában a visegrádiak nem kérnek a menekültekből.

Macron ugyanakkor nem hajlandó kompromisszumra a nacionalistákkal a szuverén, egyesült és demokratikus Európa érdekében. Csakhogy a másik oldal meggyengíti Merkelt, aki egyensúlyozni próbál a belpolitikában, ahelyett, hogy átvenné a francia államfő eurooptimizmusát. Vagyis Európában meghatározó áramlat marad a nacionalizmus, amely igyekszik létrehozni vagy megerősíteni a nemzetállamot a valós vagy nem létező ellenségekkel szemben. Mindkét fél nyert már ütközeteket, a háború folytatódik.

Guardian

guardian.jpg

Németországot is utolérte a legtöbb európai állam sorsa: erősödik a szélsőjobb, ellenben haldoklik a szociáldemokrácia. Pedig a németeknél 70 éven át hiába próbálkoztak a nácik. Kitartott a közép, vagyis a CDU és az SPD. De az AfD-vel – két nemzedékkel a 3. Birodalom bukása után – a németeknek van egy jobboldali, populista pártjuk. Csakhogy az Alternatíva nem fér bele a klasszikus jobb-bal-keretbe, ideológiailag keverék. Az ilyen erők számára a nyugtalanság és a tiltakozás jelenti a közös nevezőt, lásd pl. Le Pent, Trumpot, és természetesen Magyarországot és Lengyelországot, amelyet tekintélyelvű populisták irányítanak. Az indulat lenyomja a politikai programot, az emberek úgy érzik: elárulták és elhagyták őket. Ám az érzelmek mögött a lényeg a középpártok meredek zuhanása. És ezen belül különösen rosszul áll a szociáldemokraták szénája. Az egyetlen kivétel Nagy-Britannia, de ott a Munkáspárt népszerűsége inkább a May-ellenességből fakad.

A hanyatlás legfőbb oka, hogy zsugorodik a munkásosztály. Aránya az egykori 35 %-kal szemben jelenleg 15 % a nyugaton. Vagyis a reformista baloldal mögül kiesik a felvevő bázis. Nem lehet már támaszkodni az állam újraelosztó szerepére sem. A szakmunkások annyit keresnek, hogy már a legfelső adósávba esnek. Vagyis a szegényebbek megsegítésére szánt újabb adóterhek éppen őket sújtják. De persze az AfD 13 %-át úgy is lehet nézni, hogy 83 % a bejáratott demokratikus pártokra voksolt. Ez sokkal biztatóbb, mint az amerikai, holland vagy francia választási eredmény, és akkor még nem beszéltünk Magyarországról és Lengyelországról.

Die Welt

die_welt_1.jpg

A digitalizálás lett volna a fő téma a tallini uniós csúcson, ám váratlanul előtérbe került a menekültválság, mert egy jobboldali észt párt tucatnyi híve a tanácskozás színhelye előtt kifütyülte a német kancellárt a sorompók felnyitása miatt. Ugyanakkor nagy feltűnést keltett, amit Orbán Viktor az őcsényieknek üzent. Hiszen rábólintott arra, hogy a helyiek részben erőszakkal tiltakoztak külföldi gyerekek ottani üdültetése ellen, noha azok már menekültstátuszt kaptak. A konzervatív lap megjegyzi, hogy a miniszterelnök két éve kampányt folytat a migránsok ellen és ez ügyben vitába keveredett az unióval is.

Die Presse

die_presse.jpg

Az osztrák kancellár ismét élesen bírálta Magyarországot, mert az szerinte az uniótól kapott milliárdokból tisztességtelen adóversenyt folytat. Kern az észt fővárosban, az EU-csúcskonferencia alkalmából kifejtette, hogy a 9%-os vállalati nyereségadót csak kifogásolni lehet, mert nem járja, hogy az adókulcsot az európai, illetve osztrák polgárok pénzéből támogassák meg. Sürgette, hogy az integrációt elmélyíteni kívánó államok gyakoroljanak nyomást az Orbán-kormányra. A továbbiakban arról beszélt, hogy Ausztria csatlakozni kíván a mag-országokhoz a francia elnök által vázolt európai átalakulás keretében. Mert az nem lehet, hogy az EU csak a biztonsággal és a határok lezárásával törődjön. Ha mindenki csakis nemzeti alapon próbálja megoldani a gondokat, akkor odalesznek a nyugati társadalmi vívmányok. Ki kell használni az együttműködés energiáit. Szerinte az élcsapathoz 7-8 állam csatlakozhat, francia vezetéssel, de itt Németország is szóhoz juthat.

Kurier

kurier.jpg

A luxemburgi miniszterelnök támogatja a francia államfő elképzelését, hogy Európa a jövőben eltérő sebességgel haladjon tovább. Bettel Tallinban fejtette ki véleményét, miszerint közös politikára van szükség a biztonság, a migráció, a menedékügyek, és a belső piac területén. Az arra hajlandó államok nem várhatnak folyton a leglassabbakra. De most már nem szavak kellenek, hanem tettek. A politikus ugyanakkor bírálta, hogy Juncker ki akarja terjeszteni az euróövezetet. Schengent pedig csak akkor tartja kibővíthetőnek, ha Románia és Bulgária gondoskodik a külső határok hatékony védelméről. Azzal ugyanakkor nem ért egyet, hogy az uniós pénzek megvonásával büntessék meg Magyarországot és Franciaországot, amiért azok nem tartják be az EU-jogot. Mint mondta, ez a legeslegutolsó eszköz, mert hatása egy bombáéval érne fel. Bettel sajnálatosnak nevezte, hogy egyre többen felülnek az álhíreknek, mert ez gerjeszti a populizmust.

Die Welt

die_welt_1.jpg

Az egyre több menekült miatt Dánia a rendőrök és a területvédelmi erők tartalékosai mellett tegnap óta katonákat is kivezényelt a német határra. A hadsereg 160 tagja egyelőre 3 hónapig lesz a térségben és inkább mélységi ellenőrzést végez, a nagy kompkikötőbe nem megy be. De ők vigyáznak zsidó intézményekre, valamint a koppenhágai izraeli nagykövetségre is. A szomszédos Schleswig-Holstein miniszterelnöke úgy nyilatkozott, hogy a legnagyobb baj nem a katonákkal, hanem önmagában a határőrizettel van. Mint a dán kormányfőnek kifejtette, nem volna üdvös, ha ebből rendszer lenne, mert Európában nyitott határok kellenek. Ugyanakkor a jobboldali dán populisták azt követelik, hogy állítsanak fel kerítést a 68 kilométeres határ teljes hosszában. A Néppártot meggyőzte a magyar-szerb határon tett látogatás, noha az újság szerint az ottani kerítés kivételes és vitatott. A párt képviselője mindenesetre azt állítja, hogy ilyen módon 95 %-kal csökkenne a menedékkérők száma.

NZZ

neue_zurcher.jpg

A lap a zürichi filmfesztivál tapasztalatai alapján úgy látja, hogy a magyar filmgyártás virágzik, az alkotók kellő kreativitással szétfeszítik a politikai kereteket, miközben egyre nagyobb az elnyomás, de azért ennek is vannak korlátai. Mindenesetre a mustrán bemutatott válogatás arról árulkodik, hogy az iparág főszereplői újra felfedezték elsősorban a zsidó és fekete humort. Ez meglepő lehet egy olyan országban, amelyben Sorost államellenségnek állítja be a hivatalos propaganda, szaporodnak a támadások a média ellen, a légkör mérgezett. De ugyanilyen arányban nő az ellenállás Orbán, illetve a sajtó és a művészek megregulázása ellen. Persze a magyar filmiparban jóformán mindig ellentétes erők hatottak. A hidegháború tetőpontján, a 60-as években olyan rendezők voltak meghatározóak, mint Jancsó és Szabó István. Napjainkban pedig jelentkezik egy vonulat, amely ideológiailag láthatóan független a Filmalap feltételeitől. A támogatás kétélű fegyver, mert itt lehetővé tesz, ott akadályoz.

Andy Vajnával Orbán Viktor nagy halat fogott, hiszen a Filmalap főnöke a 80-as, 90-es években a vezető hollywood-i producerek közé tartozott. Jelenlegi feladatkörében is sikeres, a magyar filmek egy sor díjat hoztak el mostanában. Azon kívül a legnagyobb amerikai stúdiók jönnek forgatni. A bevételek az elmúlt években megkétszereződtek, az ágazat kereken 10 ezer embert foglalkoztat. Ám Vajna szerepe vitatott. Mint Orbán annyi más bizalmasát, őt is az a gyanú veszi körül, hogy a haveri kapitalizmusból hasznot húz. Monopóliuma van a kaszinókra. Hitelből megvette a TV2-őt, amely azóta feltűnően kormánybarát lett. Bírálók ebben azt látják, hogy a miniszterelnök igyekszik ellenőrzése alá vonni a médiát és az összes hatalmi ágat.

Der Standard

der_standard.jpg

Az alsó-ausztriai színház után a Stájer Művészeti Fesztivál, valamint Ausztria első számú társulata, a Burgtheater is kiállt Schilling Árpád mellett, miután Németh Szilárd azzal vádolta meg a rendezőt, hogy az potenciálisan államellenes cselekményeket készít elő és így veszélyes az országra nézve. A tiltakozó nyilatkozat rámutat, hogy az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának alelnöke újabb, fájdalmas csúcspontot produkált az olyan személyek és szervezetek megbélyegzésében, akik és amelyek szemben állnak az Orbán-rezsimmel. Idetartozik, hogy a hatalom súlyosan megsérti a jogállamot, mert igyekszik aláásni és elnémítani a kulturális, illetve szellemi életet. Az aláírók veszélyben látják a szabad civil társadalmat Magyarországon. Schilling decemberben ősbemutatót tart St. Pöltenben. Grácban a múlt ősszel vendégszerepelt, jelenleg pedig a bécsi Akademietheaterben azt vizsgálja a darabja, hogy az orbáni politika miként jutott el Európa széléről a kontinens szívébe. Hogyan válhat szalonképessé a radikalizálódés és a nacionalizmus, a menekültválsággal a háttérben. A rendező dolgozott már a Burgtheaterben is.

Reuters

reuters.jpg

Miután Magyarország közeli viszonyt ápol Moszkvával, Orbán Viktor pénzt ad az orosz ortodox egyház magyar ágának, amely összesen 2365 hívet számlál. A 2,4 milliárd forintból templomokat építenek, illetve hoznak rendbe, pl. Hévízen. A gesztust elemzők úgy tekintik, hogy a kormányfő el akarja nyerni Putyin jóindulatát. Krekó Péter, a Political Capital igazgatója ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, mekkora befolyást gyakorol a magyar vezetésre Oroszország. Hogy a két állam összeszűri a levet, az nyugtalanító más uniós tagok számára, ahol az állítólagos orosz beavatkozás ellensúlyozására hivatalokat állítottak fel. Magyarország közben a Kreml-ellenes szankciók feloldásán ügyködik. Az ortodox egyház megtámogatásáról Szíjjártó Péter úgy nyilatkozott, hogy minden vallás képviselőivel szorosan együttműködnek. Csak éppen a többiek összesen 11 milliárdhoz jutnak az idén. Rácz András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanársegéde úgy ítéli meg, hogy a magyar fél gazdasági előnyökre törekszik a kétoldalú kapcsolatokban, az oroszokat viszont stratégiai és politikai megfontolások mozgatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr2712912761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Európai téridő 2017.09.30. 10:32:39

Még mindig nem esett le, hogy ez a populistázás mennyire feltűnően elvtárs-szerű?

tegnaptuska 2017.09.30. 10:36:55

@Európai téridő: Az mit jelent? Hogy elvtárs-szerű? Nem elvtárs-szerűen hogyan mondjuk?

morpho 2017.09.30. 12:54:46

@tegnaptuska: Popu-listázás. Ez a nem elvtárs szerű :)

Európai téridő 2017.10.01. 08:33:54

@morpho: Gyerek vagy még, nem éltél az elvtársvilágban. Kérdezde meg felmenőidet.

api99 2017.10.01. 17:13:26

Populistárs
Jó megszólítás lenne...
Nem félek tőle, hogy kötelező lesz :D
süti beállítások módosítása