B1 blogcsalád



Botka javaslata az egyetlen esély - kár, hogy nem életképes

2017. szeptember 25. - ashwood

18385877_0fdcf3054c09dfeec2a748688caa510f_wm.jpgAz MSZP – saját értékelése szerint – nagyvonalú ajánlatot tett a többi bal-ellenzéki pártnak: közös jelöltek, közös lista, mindenkinek saját frakció. Járhatónak tűnő út, nagy kár, hogy járhatatlan.

Korábban többször is megírtuk: a közvélemény-kutatások adatai szerint a magyar választók elsöprő többsége nem akar a Fideszre, konkrétabban Orbán Viktorra szavazni jövőre. Ez már csak abból is látszik, hogy a kormánypárt 2,1 millió szavazót tud a háta mögött, és ez még akkor is csekély szám, ha a 8 millió választásra jogosultból csak a 6 millió, rendszeresen szavazót vesszük alapul. Vagyis legalább 4 millióan nem szimpatizálnak a Fidesszel. Ha ebből levesszük a Jobbik egymillió voksát, még akkor is egy 3 milliós bázisról beszélhetünk a baloldalon. Ez a tábor azonban minden, csak nem egy, ahogy a zászlója sem az. ezért aztán a fenti 3 millió vagy el sem megy szavazni, vagy széttördeli erejét.

Első ránézésre azonban joggal tűnhet úgy, hogy alapvető céljuk azonos: az Orbán-rezsim leváltása. De tényleg csak első ránézésre. Ha jobban megkaparjuk, gyorsan kiderül: az ellenzékben messze nem mindenki érdekelt a mai rezsim lebontásában.

Az MSZP részéről valójában nagyvonalúságról nem lehet beszélni. Bár a közvélemény-kutatók eldönteni látszanak a nyilvánosság előtt a "ki az erősebb" meccset a baloldalon, a DK az eredménybe láthatóan nem vágyik beletörődni, mindenféle, természetesen nem nyilvános használatra szánt kutatási eredményekre hivatkozva vindikálja magának az első helyet. A szocik most (is) nemes egyszerűséggel elintézték a kérdést: ők diktálnak, vagyis ők a legerősebbek. Botka Gyurcsány-fóbiáját annyira meg tudjuk érteni, hogy magunk is osztozunk benne, de alapvetően respektálható egy párt részéről az az elvárás is, hogy egy közös listán az elnöke is szerepeljen. Látszólag – és talán a valóságban is - patt helyzet, amit vagy fel tudnak oldani, vagy nem. De ez már az első olyan buktató, amin a Botka-terv elvérezni látszik.

Könnyen kijelenthető: a DK és személyesen Gyurcsány Ferenc a legkevésbé sem érdekelt Orbán megdöntésében, főleg úgy, ha azt a szocialisták vezénylik. Nekik fontosabb a bal-harc, hiszen Gyurcsány ebben az országban soha nem kap kormányrudat még egyszer a kezébe. A háttérember szerepét pedig legfeljebb akkor képes ideig-óráig eljátszani, ha a miniszterelnök a felesége lenne - de ez sem egy realisztikus elképzelés.

A szabad szemmel lényegében láthatatlan pártocskák, mint az Együtt, a Párbeszéd és a liberálisok két cél mentén politizálnak: életben maradjanak és ne szakadjanak még tovább. Karácsony Gergely és Fodor Gábor ehhez elegendőnek látja a szocikhoz való dörgölőzést - és talán nem is számolnak rosszul. Saját jogon soha nem kerülnének be a parlamentbe, vagyis 2018 után nagyon hamar végük lenne ezeknek a pártocskáknak. Az MSZP hátán azonban - néhány tízezer szavazatot téve a közösbe - még bemászhatnak a következő ciklusba. És aki időt nyer, életet nyer. Számukra annyira távoli – már ha szorult beléjük realitás – kormányváltó erőként gondolni magukra, hogy megelégszenek a fenti forgatókönyvvel.

Az Együtt, az LMP és a Momentum pedig a legkevésbé sem érdekelt Orbán leváltásában. Nem azért, mert NER-kollaboráns, Orbán-hívő bagázs lennének - csupán politikai arcélüket, egyáltalán: létezésüket egy szivárvány-koalícióban nem lennének képesek megmutatni. Felolvadnának az MSZP baráti ölelésében, amely számukra elviselhetetlen, fojtó szorítást jelent. Polgári ellenállásukat, időről-időre felbukkanó ötleteiket csak az Orbán-rezsim egyre egyértelműbb türelmetlenségével, néha már elnyomásával szemben képesek csak felmutatni. Egy langyos összefogásban a napi teendők, a kormányzati rutin felmorzsolja őket. Tartanak a régi igazságtól: a forradalom felfalja saját gyermekeit. E formációk – Orbánhoz hasonlóan – jelen pillanatban csak ellenzékként képesek működni, így azok is akarnak maradni.

Nem támogatni a szocialisták egyetlen, logikusnak tűnő stratégiáját nem jelenti Orbán támogatását. Csak annyit: sokkal fontosabb számukra saját politikai egzisztenciájuk, mint az ország sorsa.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr5212895316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guvat 2017.09.25. 16:46:35

Ha a tendencia folytatódik, még az sem biztos hogy ő bejut....

morpho 2017.09.25. 16:58:34

ashwood

Ha semmi nem életképes, akkor szerinted mégis mit kéne tenni? Azt elfelejtetted ideírni. Nézni tovább a műsort és sopánkodni? Vagy mit?

LKerekes 2017.09.25. 21:29:39

@morpho:
El kellene gondolkozni. Az sem rossz megoldás.

BAZINGA2 2017.09.25. 22:06:06

Botka már az elején elcseszte. Én leszek a miniszterelnök, álljanak be mögém. Hiába hívják, nem veszi fel a telefont, nem tárgyal, csak utasít. Kezdi kijelölni a posztokat. Mivel egyre jobban kritizálják, mert fogynak az MSZP -re szavazni akarók, és már a pártban is elégedetlenkednek, ajánlatot tesz és felosztja, hogy melyik pártból hány bejutó lehet!? Még szép, hogy nem fogadják el. Mondjuk Fodor elfogadja, mert még életében nem nyert, mindig 10 -n valahány % ot kapott a szavazókörzetében ahol indult, és mindig csak listán jutott be. Az igazság az, hogy senkinek nem tetszik a Botka osztogatása, és nehogy visszanyaljon a fagyi, mert nemhogy miniszterelnök nem lesz, de majd nem lesz még polgármester sem. Két szék közül a földre fog ülni. Eljátszotta az esélyét az arrogáns viselkedésével. Belehet rendezkedni a mostani kormány következő 4 évére!

miért 2017.09.25. 22:56:52

Szerintem pedig a szocik javaslatának az elutasítása lehet az egyetlen esély a maffia leváltására! A fidesznek és a maszopnak egyszerre kell eltűnnie!

Ácsné Éva 2017.09.26. 00:19:59

A végszóban van a lényeg: "...sokkal fontosabb számukra saját politikai egzisztenciájuk, mint az ország sorsa."
Az itt kommentelők csak egyetlen dologról felejtkeznek el, hogy a jelen állás szerint egyedül Botka László az esélyes és alkalmas kihívója Orbán Viktornak.

vrana 2017.09.26. 01:09:47

Amellett tenném le a voksomat, hogy valamennyi nem kormánypárt, - a Jobbik is - közösen fogadjon el egy választási törvénytervezetet, majd bojkott helyett tartson egy "technikai" szavazást, azaz közösen, - a Jobbikkal is, - majd, ha azt megnyerik szavazzák meg az előre lefektetett választási törvényt. Ezután oszlassák fel a parlamentet és írják ki a választásokat.
Valószínű, hogy ezt is megnyerné a Fidesz, koalícióképtelenség esetén.

2017.09.26. 06:59:14

@vrana: Osztán milyen legyen az az 'új' választási törvény? Angol? Francia? Német típusú? Vagy egyedülálló módon a világban nálunk a legkisebb számú szavazatott összegyűjtő párt alakíthasson kormányt? 2010-ben a 'régi' tv alapján rettenetesen elporolt mindenkit a fidesz... aztán átvariálták és megint nyertek. 3párt hajlandó kimozdulni választókért Bp.-ről, Fidesz/Mszp/Jobbik... a többiek lesik a sült galambot és picsognak. Nekem ne mondja senki, hogy a választási törvény akadályozza az ellenzéki pártokat a szavazóbázisuk növelésében. Változtak az arányok lényegesen? Nem... akkor?

2017.09.26. 07:06:54

@miért: "A fidesznek és a maszopnak egyszerre kell eltűnnie!"

Persze... csiribííí-csiribáááá! Kár, hogy a választók ezt nem így gondolják. :)

babbaba 2017.09.26. 07:13:17

A Jobbik az egyetlen esély, és ők még nem loptak meg, A bolsik, meg a Fidesz ezermilliárdokkal. Nem véletlen, hogy gazdaságilag és fizetésben is egyre hátrább kerülünk, még a volt szovjet-megszállta országokhoz képest is, noha a vezetők nyilván ott sem szentemberek, de nem is ezermilliárdokat tesznek el, mint itt.

Pedig a rendszerváltáskor éltanulók voltunk.

babbaba 2017.09.26. 07:17:53

@Dorottya Veres RLDD: A politikai közvélemény-kutatások egy olyan országban, ahol a Fidesz azonnal bosszút áll azokon akik nyíltan ellenszegülnek (lásd például a pedagógussztrájk, vagy Budakeszi momentumos srác), semmit nem érnek,. Az időközik előtt is a mostanihoz hasonló Fidesz fölényt mutattak ki a k-k-k. Mégis mindet simán elvesztették.

Csaba Szikora 2017.09.26. 08:39:06

Lacikám ülj le egyes.Inkább gyűjtsd tovább a Rolexeket.Meg aztán védd meg magad,nehogy kiba'szarintsanak a pógármesteri székből,utána meg a vigyorgóban találd magad.Egy cellában a talpig becsületes ügyvéd skaccal.

2017.09.26. 09:23:08

@babbaba: "Nem véletlen, hogy gazdaságilag és fizetésben is egyre hátrább kerülünk, "

Ezzel együtt mégis mostanában kezdett el úgy észrevehetően emelkedni a reálbér :)
"Pedig a rendszerváltáskor éltanulók voltunk."
Ez is lehet... pl. mi voltunk az egyetlen ország, ami önként és dalolva (Soros bábáskodásától kísérve) a teljes adósságállományunkra vállaltuk a folytatólagos törlesztést, amit agresszív és előkészítetlen privatizációból (kótyavetye) származó bevételből kezdtünk meg. Mindent eladtunk magunk körül és magunk alól.. jó kiindulási alap.
A többi ország meg röhögve leíratta az adósságának felét. Erről ennyit...

2017.09.26. 09:28:30

@babbaba: Majd meglátjuk... amúgy én soha nem állítottam, hogy a fidesz jó... csak annyit, hogy az ellenzék virtuális, megélhetési politikusuk/kalandorok gyülevész hada. Egyszerűen akárhogyan figyelem és hallgatom őket, nem tudom elhinni, hogy az ország és benne az én érdekeim képviseletében tevékenykednének a parlamentben. Egyelőre csak az akadékoskodást, műbalhékat és a saját táborukon belüli marakodást látom. Kicsi a konc, ehhez képest vannak csak sokan. Érzik ezt ők is. Vicces, hogy egyéni jelöltek terén gyakorlatilag láthatatlanok, 2 kivételtől eltekintve Bp. közigazgatási határán kívül mintha nem is létezne számukra az ország.

miért 2017.09.26. 10:35:11

@Dorottya Veres RLDD: A választók alatt vajon kikre gondolhat? Arra a kétharmadra, melyik eddig el sem ment szavazni? Esetleg azokra a droidokra, kik 4-5 ember helyett is szavaznak?

Sexual Harassment Panda 2017.09.26. 10:38:35

@Dorottya Veres RLDD: hogy hogy milyen??
Hát olyan, hogy a ballibek nyerhessenek!
Az az "igazságos" választási törvény!

2017.09.26. 10:48:35

@miért: 2014.-ben 61,24% volt a részvétel :) Azé' legyünk őszinték, a franciák 40%-os részvételi arányánál némileg jobb... sajnálom is őket, micsoda diktatúra lehet ott...

Sexual Harassment Panda 2017.09.26. 11:06:51

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: elmagyarázom!
1.,A Fideszen kívül az összes párt összeáll, mint a taknyoszsepi.
2., jól elszámoltatják a Fideszt! (Természetesen csak a Fideszt, a szocikat, szdsz maradékot bem!)
3. Megalkotják az "igazságos" választási törvényt. ( ahol csak ballibek nyerhetnek, mert az az "igazságos".)
4. Utána kiírni a választásokat.

Brix 2017.09.26. 11:09:53

Az lett volna az esélye a baloldalnak, ha időban kiàllnak a migràció ellen. Az egészségügy katasztrófàlis àllapotban van, Matolcsy mesterségesen rontja a pénzt, stb...Lenne téma, de csak egymàssal vannak elfoglalva...

Kivlov 2017.09.26. 11:22:38

"Botka javaslata az egyetlen esély"

Nagyon nem. A sz*r masszírozása, amit csinálnak. Nem egymás szavazatain, meg a parlamenti helyeken kellene marakodni lassan 10 éve.
Hanem érdemi, valós, reális, racionális, eladható és hihető alternatívát kellett volna felépíteni ennyi idő alatt. No, ennek csírája sincs. Ezért cumiztok jövőre is.

DFK 2017.09.26. 11:26:26

@Brix: ha Matolcsy mesterségesen rontja a pénzt, mit csináltak a nagyon demokrata szakértők?

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.26. 11:28:54

A szocik mostani húzása csak a Gyurcsánnyal való izmozást szolgálja. Felajánlják az együttműködést nagy dérrel-dúrral, persze valójában csak úgy ha Gyurcsány nem lesz a listán, pontosan tudva, hogy ebbe a DK úgyse megy bele.
Azt is pontosan tudják, gofy az LMP meg semmilyen körülmények között nem állna össze velük, hisz ez politikai öngyilkosság lene a részükról, de azárt nekik is felajánlják.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.26. 11:31:59

@vrana: Ehhez kétharmaddal kellene nyerniük, ami szinte lehetetlen. Még a kis többség is meglepetés lenne, akkor is,ha képesek lenének közös jelölteket állítani.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.26. 11:34:00

@Sexual Harassment Panda:

Egyszerűbb: Soros kikiáltja az új alkotmányt, majd attól fogva csak az ő általa megnevezett, termászetese teljesen független civilek delegálnak tagokat a parlamentbe.

Jobb is, mert így garantált a demokrácia. Olcsóbb is: nem kell méregdrága választásokkal bajlódni.

igaz_ember 2017.09.26. 11:34:31

Hmmm... szóval olyanokkal kellene levaltani a kormányt, akik saját eddigi politikai vonalukat erőszakoltak meg (Jobbik) vagy azért nem fognak vagy fognak össze vagy utalják vagy nem utalják egymást hogy bekerüljenek a szép házba. Ha ezek a kilátások akkor inkább nézzük a Dallast.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.26. 11:34:57

@vrana: Mellesleg a német választás is csak egyfordulós...

Sexual Harassment Panda 2017.09.26. 11:37:11

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: kevés!
Szerintem még a választójogot is korlátozni kellene, a "buta, vidéki, fehér, keresztény prolik", ( szal akik nem ballibek), ne szavazhassanak!
Természetesen a demokrácia nevében.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.26. 11:39:59

"A Jobbik az egyetlen esély, és ők még nem loptak.."

Hihihihiháháháhááááá.. Janiczák Dávidka ózdi húzásáról nem hallottál?? Hangfelvétel van róla !

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.26. 11:42:50

@Sexual Harassment Panda: A legbiztosabb, legdemokratikusabb, progresszív ,előremutató választási rendszer az lenne, ha a Nagykörúton belüliek szavazata 1000 -szeres szorzóval számítana..:)

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.26. 12:02:58

@Sexual Harassment Panda:

Így igaz. Szerintem diktatúra, hogy bárki csak úgy szavazhat bárkire.

DFK 2017.09.26. 12:12:39

Azt azért elképzelem, hogy 2 kis párttal lesz közös lista, az eredményük meg 14,5 %. Szépen kiesnek a parlamentből...

Erő e-meló 2017.09.26. 12:18:50

Botka is tudja hogy ez nem egy járható út, csak nyilván rászóltak hogy ezt kell most meglépni. Akire így rá lehet szólni, arra rá fognak szólni még egypárszor. Ugyanaz folytatódik tehát, mint ami abbamaradt 2010-ben. Teljesen mindegy milyen programot hirdet egy ilyen kormány, minden lépését kívülről fogják irányítani

Egy kis osztogatás hitelből megengedett a hangulat fokozása céljából, ahogy eddig minden szoci kormány eljátszotta, de semmi több a bennszülötteknek

tonyk 2017.09.26. 12:30:37

Ha valóban kormányt akarnak váltani, egyetlen egy kérdést kell feltenni az ellenzéki pártoknak: "Kormányváltást miden áron?" Aki erre hebeg-habog, de..., belemagyaráz, nem-et mond, az a Fidesz szekerét tolja.

Nyilván ez hiú ábránd! A mai politikusok egyetlen egy célja az egzisztenciális túlélés, távlati célok nincsenek. Ha csak nem vesszük célnak ez előző mondatot. A Fidesz pedig ellavíroz ennek okán szépen csendben a maga, megvezetett nyugdíjas és egységsugarú rétegével.

2017.09.26. 12:33:33

@Erő e-meló: "Teljesen mindegy milyen programot hirdet egy ilyen kormány, minden lépését kívülről fogják irányítani"

Na, de kik? Civilek?

kakukkboy 2017.09.26. 12:45:22

Ne légy ennyire sírva vigadó!
Ne temesd a még meg sem születettet!

febiha 2017.09.26. 12:46:37

Sajnos egy lefelé mutató, gyorsuló spirálban van az ország. Teljességgel tehetetlen, elképzelések nélküli megélhetési ellenzék, amelyik nagyjából tudja is ezt magáról. Ennek rengeteg jelét adja, s a választások közeledtével ez egyre nyomasztóbb. A NER-főkolomposai (túl sokan éppen nincsenek...) ezt elég jól leveszik (a NER Vezérének választási pánikszövege csak biztonsági porhintés). Ennek megfelelően gyorsítják is a tempót. Egyre gátlástalanabb kifosztás, hatalomkoncentrálás, klientúraépítés. Még gyengébb ellenzék, még gyorsabb tempó, és így tovább... még meddig?

metax 2017.09.26. 12:47:16

"Az Együtt, az LMP és a Momentum pedig a legkevésbé sem érdekelt Orbán leváltásában. Nem azért, mert NER-kollaboráns, Orbán-hívő bagázs lennének..."

Csak NER-kollaboráns (NER kompatibilis) ellenzék tanyázik ma Magyarországon. De hogy miért tekinthető annak, azt a nyilvánvaló és meglehetősen egyszerű tények ellenére a büdös életben nem fogjátok megérteni. Ezzel a gondolkodással képtelenek lesztek rá. Majd még 10-20 év orbánizmus, és 3-4 megrendezett kirakatválasztás után talán...

6.Lenin 2017.09.26. 12:52:38

"Az Együtt, az LMP és a Momentum pedig a legkevésbé sem érdekelt Orbán leváltásában. Nem azért, mert NER-kollaboráns, Orbán-hívő bagázs lennének - csupán politikai arcélüket, egyáltalán: létezésüket egy szivárvány-koalícióban nem lennének képesek megmutatni. Felolvadnának az MSZP baráti ölelésében, amely számukra elviselhetetlen, fojtó szorítást jelent. "

Szerintem az ellenzék racionálisan gondolkodik.
Kormányon megbuknának rövid időn belül, ami egyben a teljes eltűnésükhöz vezetne.
Be kell jutni a Parlamentbe, ott jó pénzért elbohóckodni, tv-kben szerepelgetni, különböző külső-, belső támogatásokból jól eléldegélni.

Semmi felelősség. Kormányozni rengeteg munka felelősség, bukás veszélye stb, ki olyan marha, hogy erre vágyakozzon.

Kritizálni a legkönnyebb, azt még a hülye is tud.
Szerintem.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2017.09.26. 12:57:05

Mar elnézést, de a végkövetkeztetés eleg demagóg! Nem kicsi, nagyon! Hogy a klasszikus szavaival éljek. Mintha csak az mszp által kínált alternatíva lehetne az egyetlen pozitív lehetőség az orszag számára! Ne feledjük el, vegul is nem a partok, hanem a választók döntenek! Az Lmp ey a tobbiek alternatívát kivannak nyújtani a választóknak. Ha a valasztok hasonlóan gondolkodnak majd, mint a posztoló, akkor ugyis az MSZP -t támogatják majd. Ha fontosabb nekik a kulonutas alternatíva, akkor meg ugyis arra voksolnak majd. Nem veletlenul van szavazobazisuk ezeknek a pártoknak. A szavazoikat pedig nem darabra kell mérni, hogy azok majd ugyis arra szavaznak, ahogy vezenyelnek nekik.

commentes nikk 2017.09.26. 13:26:48

Már az elején van egy nagy-nagy hiba:

"Vagyis legalább 4 millióan nem szimpatizálnak a Fidesszel. Ha ebből levesszük a Jobbik egymillió voksát, még akkor is egy 3 milliós bázisról beszélhetünk a baloldalon."

Ez nem egy 3 milliós _bal_oldali bázis, ez legfeljebb a baloldal wishful thinkingje, ennek a nagyrésze okádik a jelenlegi baloldaltól és nem fog szavazni senkire, jó részük meg eleve nem baloldali, csak nincs pártja a jobboldalon. Az ilyen tévképzetek miatt buknak el a baloldali próbálkozások, eleve hibás feltételezésekből indulnak ki. Még hogy 3 milliós baloldali bázis, na persze...

KUHULIN 2017.09.26. 13:31:49

@commentes nikk: Így van. És a "4 millió éhező" sem fog elmenni a Fidesz ellen szavazni.
Egyébként jó lenne tudni, hogy ki a "baloldali pártok" finanszírozói és mennyibe kerülne a megválasztásuk...?

rnz 2017.09.26. 13:48:09

Mint a viccben, amikor az aranyhaltól azt kéri a cigány, hogy haljon meg az összes zsidó, a zsidó azt kéri, hogy halljon meg az összes cigány, a skinhead meg már csak egy kávét kér. Viktor is kikérheti lassan azt a kávét...

Netuddki. 2017.09.26. 14:02:58

Ez egy fideszes blog? Na, ezért lebzsel itt az összes balfasz tolvajfideszdroid állandóan.

babbaba 2017.09.26. 14:14:53

@Dorottya Veres RLDD: Máshol meg jobban emelkedik folyamatosan és jóval magasabban van mint a mienk. (Csehek, tótok, észtek, lengyelek....)

babbaba 2017.09.26. 14:17:01

@Dorottya Veres RLDD: Sorold az országokat akik röhögve leíratták! És idézd hol írtak róla! De, a Fidesz első kormányzása alatt (mikor még nem loptak annyit) 50%-ra csökkent az államadósság. Most meg nominálisan folyamatosan emelkedik.

konrada 2017.09.26. 14:19:27

@6.Lenin:
Túlságosan cinikus vagy.
...higgyük el, hogy változást akarnak ők is.

De azt most saját erejükből nem tudnák meglépni, a maszoppal összeállva meg esélyük sem lenne arra. (Legalábbis olyan igazira, amilyent szeretnének.) Arra viszont igen, hogy felfalják őket.

...így most próbálják életben maradva megélni azt az időt, amikor a fidesz-mszp váltógazdaság összedől - ez talán már nem túl távoli - és akkor - már kiépült hálózattal, ismertebb arcokkal, gyakorlattal - megerősödni olyan szintre, melyben nem kell magukat feladva valamely párt szatelitjeként felolvadniuk, sőt...

...de persze mind nem nem lehet, csak a legerősebb. ...de amelyik ma feladja magát besorolva valamelyik párt alá, az nem lesz az...

babbaba 2017.09.26. 14:20:51

@EU zászlót mindenhova!: Nem hallottam. De nincs is belőle ügy, sem a rendőrségen, sem az ügyészségen, sem a bíróságon. Nem mindenki bolsi meg kisz-fiú Fideszes.

konrada 2017.09.26. 14:22:08

@babbaba:
...pszt! ...csak ezt a nominálisat nem kellett volna odaírnod, mert nominálisan akkor is emelkedett, viszont a gazdaság - ahogyan most is - annál jobban....

Erő e-meló 2017.09.26. 14:22:44

@Dorottya Veres RLDD:
Olyanok irányítják kívülről az MSZP-t, akik a hazai helyzetet nem ismerik, de nem is nagyon érdekli őket. Hanem inkább a saját elképzelseket akarják érvényesíteni egy elképzelt magar politikai valóságban

Hogy Botka javaslata működésképtelen azt mindenki tudja aki belülről ismeri a hazai politikai viszonyokat, márpedig ő biztosan ismeri. Nyilván nem is azért csinál ilyeneket, hanem hogy megfeleljen a külső elvárásoknak, és legyen alibije amit fel tud mutatni: "látjátok én megpróbáltam, de ezek nem hajlandók együttműködni".

Miután a pártja már jó ideje lélegeztetőgépen van gazdaságilag, nyilván fontos hogy minden utasítást, vagy akár csak sugalmazást is megfogadjon, ami a szponzoroktól érkezik. Nem lehet könnyű így politizálni

babbaba 2017.09.26. 14:24:35

@Dorottya Veres RLDD: Megvan a válasz a habony-médiábnan. Nem kaptál képzést? Soros!

Nem lesz ez így jó, hogy nem vagy ideológiailag felkészülve. Mit szól a Párt? Mit szólnak a Kisz-fiúk akik létrehozták? Leveszted az éhbért is, amiért itt lelkendezel!

babbaba 2017.09.26. 14:27:27

@konrada: A bolsik alatt éppen volt év hogy mindenkit meghaladóan csökkent a gazdasági teljesítmény. Ha jól emlékszem, hat százalékkal.

konrada 2017.09.26. 14:28:17

@babbaba:
...egyébként tényleg nem, csak a lengyelek, de ők sem nevettek.
A többiben gyakorlatilag alig volt - legfeljebb 10-20%pontnyi, így nem is kellett mit leírni, de mivel nem is adósodtak el, nem is volt olyan nyugodt légkör - amit nálunk hitelből fedeztek - hogy a hitelt felvevő állampárt a hatalom-döntés közeli helyzetben maradhasson, és ezzel úgy leírja a privatizációval, majd az ismételt hitelből népszerűséget vásárlással a gazdaságot, hogy a GDP-jük 3-4%-át kelljen a kamatokra évente kifizetniük, azaz ennyivel jobban élénkülhetett a gazdaságuk....

konrada 2017.09.26. 14:29:58

@babbaba:
...s 8 olyan, amikor összességében mindenkinél kevésbé nőtt a gazdaság...

2017.09.26. 14:31:51

@babbaba: :) A lengyelek GDP arányos adóssága 150% körül járt, a miénk 78% körül.. annak ők leíratták a felét. Mi voltunk a két (arányaiban legnagyobb) adóssággal rendelkező ország. A bolgárok és a csehszlovákok is ügyesebbek voltak, bár náluk kisebb összegekről volt szó. Ha akarod kikeresed, menni fog :)
Viszont van itten egy link, ha már az adósságon kattogsz...
www.origo.hu/gazdasag/20161024-allamadossag-csokkentes-eu-elen.html
Emlékeim szerint a Mszp/Szdsz időszakban ez úgy nézett ki, hogy a legdinamikusabban nálunk növekedett egész Eu-ban.

2017.09.26. 14:33:44

@babbaba: vigyázz, kilóg a kapanyél a szádból. Eddig úgy ahogy próbáltál viselkedni, erőltesd meg magad egy kicsit.

babbaba 2017.09.26. 14:38:57

@konrada: Még egy év volt mikor csökkent, meg olyan is volt, mikor a tótok tíz százalék felet nőttek, mi meg egy-kettővel. Ezt is szívták meg. Mikor m a gazdaság a világban, ők akkor is kicsit fejlődtek. Épp mint most a Fidesz,. Csak durvábban. De ma is szinte mindenki előz minket évente is, akinek hasonló volt az indulása. Nem kéne annyit lopni!

6.Lenin 2017.09.26. 14:39:06

@konrada:

Nem vagyok cinikus.
Ismert már néhány éve a lehetősége, hogy miként lehetne egy kormányzóképes alternatíva.
Egy igazán "nagy" ellenfele nincs a Fidesznek. Talán együtt sem képesek megszorongatni, külön semmiképpen.

az MSZP-nek már néhány éve a sok kis fellángolásból ki kellett volna építeni egy nagyobb szövetséget. A többiek induljanak külön.

Talán így könnyebben kialakulhatna, hogy a Fidesz nem képes többséget biztosítani (2002) és a másik oldalon létrejöhetne egy koalíciós kormány (Isten mentse ettől az országot) amely biztosíthatna egy többséget a bukásáig.

Aztán megint dönthetnének a választók, talán most már könnyebben kiszűrve a szélhámosokat.

Az ország megint vesztene néhány évet, de ez a történelemben nem egy nagy vasziszdasz. 1000-et túléltünk, ezt is túlélnénk.

4-5 éve ismert a lehetőség,m nem tudtak megoldást találni (lehetett volna építkezni, nem a Lőrincen köszörülni a fingot), most lehet kapkodni, de minek.

Omoljon össze ez a banda, aztán induljon már el valami. Így soha nem lesz semmi belőle.

2017.09.26. 14:41:35

@Erő e-meló: "Olyanok irányítják kívülről az MSZP-t, akik a hazai helyzetet nem ismerik, de nem is nagyon érdekli őket. Hanem inkább a saját elképzelseket akarják érvényesíteni egy elképzelt magar politikai valóságban"

Ez kb mindig így volt, mondhatnánk, hogy hozzászoktunk már :) A szervilizmus valahogy a baloldalisággal együtt öröklődik. Régen kelet felé tekintettek, Moszkva mindig megmondta a tutit, most felváltva az amerikai nagykövet, a Mutti és a brüsszeli siserehad (na meg a jóságos Róbert Bácsi) mentorálják a pajtásokat. Nem irígylem őket egy pillanatig sem, ennyi főnökkel piszok nehéz lehet az élet.

babbaba 2017.09.26. 14:41:49

@Dorottya Veres RLDD: Biztos. Viszont nem vagyok az átlagos Fideszes (alig maradt diplomás a Fidesz szimpatizánsok közt, nem csoda, azokat nem annyira könnyű hülyére venni), akinek nyolcvanas az IQ_ja. Az enyém véletlenül Mensa tagságra jogosít.

2017.09.26. 14:44:06

@babbaba: Csodálom, hogy a magánynyuddíjpénztári umbuldáról olyan mélyen halgatsz... pedig milyen jó kis léket is ütött anno az államháztartáson. Csak úgy folyt el a pénz a baráti nyögdíjbiztosítók felé.

babbaba 2017.09.26. 14:45:29

@Dorottya Veres RLDD: Idézz legalább cikkeket, hogy elengedték a felét! Meg másnak is elengedtek bármit is!

a bolsiknál is így kezdődött, hogy már csak igenbuta propagandistákat tudtak foglalkoztatni. Gondolom ezért is van központi utasítás mit kell mondani.

Csak hajrá!

konrada 2017.09.26. 14:46:51

@babbaba:
...látom kimaradt az olvasásból: "a GDP-jük 3-4%-át kelljen a kamatokra évente kifizetniük, azaz ennyivel jobban élénkülhetett a gazdaságuk...."

babbaba 2017.09.26. 14:49:31

@Dorottya Veres RLDD: A magánnyugdíjpénztárak tarthatatlanok voltak, tönkrement volna beléjük az ország. Nem mondom meg miért, rágódj rajta!

Az például 100%-ban rendben van, ahogy bántak a dologgal. De tudod okoska, az nem menti a mai szemérmetlen, gátlások nélküli szabadrablást, csak az ostobábbaknál.

konrada 2017.09.26. 14:50:45

@6.Lenin:
Az MSZP semmit ne építsen ki! Ideje, hogy menjen a többi testvérpártja után, hogy ne ők legyenek a mérleg serpenyőben az egyik oldalon, mert addig - ahogyan gondolom te is, én is, és nagyon sokan mások is - nem szavaznak arra, hogy ők ismét vezető szerepet kaphassanak.

...pedig a kisvasutas mutyisok mehetnének már a ....:((

2017.09.26. 14:57:41

@babbaba: " akinek nyolcvanas az IQ_ja. Az enyém véletlenül Mensa tagságra jogosít."

Aha.. véletlenül pont. Akkor azt is tudod, hogy ez a fajta érvelés hol is hibádzik :)
Kenhetitek a hajatokra a hétmérföldes IQ-tokat, ha a népesség IQ szerinti megoszlása nem kedvező számotokra, óbégathattok az elefántcsont tornyaitok hűvös ködös magányából, egymásnak és az oly annyira lenézett népnek, a karaván halad tovább. Persze gondolom, ha a jelenlegi ellenzéki kompánia nyerne, rögvest megugrana az ország átlagos IQ-ja, mindjárt bölcs lenne a nép. Látod, ez a rátarti pökhendi kivagyiság csak egy azok közül a rossz tulajdonságaitok közül, ami taszítja a szavazókat. Ti uralkodni akartok, a nép meg ösztönösen vezetőkre vágyik.

babbaba 2017.09.26. 14:58:34

@konrada: Mondjuk, azért bizonyíthatnád, hogy milyen szerkezetben és ütemezésben fizették a tartozásaikat hozzánk képest! Bemondásra nem nagyon szoktam elhinne ilyen dolgokat.

2017.09.26. 14:59:55

@babbaba: "Nem mondom meg miért, rágódj rajta!"
Dehogy rágódok, pontosan tudom, csak szemléltetésül hoztam fel a nagyszerű mszp/szdsz gazdálkodásra. Aki arra képes volt, az mindenre képes most is...Tudták mivel jár (ha nem, az nagyobb baj) és mégis erőltették. Meg is lett az eredménye, de addigra már vették a kalapjukat.

2017.09.26. 15:01:54

@babbaba: Én nyugodt vagyok, addig egészen biztosan, amíg ti távol vagytok a hatalomtól. Idegeskedésre inkább nektek lesz okotok, mert jön az újabb 4 szűk esztendő.

6.Lenin 2017.09.26. 15:04:31

@konrada:

Igaz, de én az MSZP alatt a másik oldal legerősebb alakulatát értettem.

Az emberek többsége a régi rendszerek szerint jobb-, és baloldali + ezek átmenetei mindkét oldalon.

Akkor vegyük úgy, hogy van a jobboldalon egy olyan szövetség, amely képes egy nagyobb részét lefedni a saját oldalának. ezért is nincs ezen az oldalon annyi kis mitugrász.

A másik oldalon nincs olyan karizma, aki képes lenne integrálni a sok mitugrászt egy komolyan is vehető szövetségbe. Ennek lenne értelme.

Az MSZP szavazóit nem lehet leváltani, de lehetne nekik mást ígérni, amihez talán a többiek is csatlakozhatnának, akár úgy is, hogy alapszervezetként megőrizhetnék a saját arcukat is. ez csak megegyezés kérdése.

A mai viszonyok közt (a világ újrafelosztásra tett kísérletek , nagyhatalmi helyezkedések) nem lehet sokszereplős koalícióknak szórakozni. Nagyon könnyel bukhatnak. Majd meglátjuk mire is megy Németország is. Valószínűleg veszít majd a "nagyságából". egy kis ország se ugrabugrálhat hol ide-hol oda.
Erős, határozott kormány lehet csak nyerő hosszútávon. Baszakodni nem egy nyerő pozíció.

Felőlem mehet(ne) mindenki, ha van helyette jobb, de az hol van?

babbaba 2017.09.26. 15:05:51

@Dorottya Veres RLDD: Nem úgy tűnik. A Jobbik nyer és máris benn leszünk, a kisz-fiúk helyett. Bár még csak Jobbikos se vagyok, de rájuk szavazok. Nekem túlél puhák, de nincs más, nekik van esélyük a KISz titkárok bandáját megállítani.

Ha eddig az egyszerű agyaddal mást hittél volna!

2017.09.26. 15:11:44

@babbaba: "
A hitelező kormányokat tömörítő Párizsi Klub 1991-ben elengedte Lengyelország 30 milliárd dolláros, államokkal szembeni adósságának felét, majd 1994-ben az ország magánhitelezőit tömörítő Londoni Klub a feléjük fennálló 14 milliárdos adósság 7,4 milliárd dolláros részének visszafizetésétől tekintett el. Búvópatakként itthon is időnként előkerül a kérdés: miért nem választottuk a lengyel utat?"
Nekünk meg volt valami 22mrd $-nyi, de egy centet nem hagynak nálunk...rend a lelke mindennek.
Tardos Márton, Surányi György, Csillag István, Szalkai István és Rabár György,Tar Pál és Osváth György jól letárgyalták, miközben Soros György egyfajta 'moderátorként' mindent megtett , hogy rendben menjenek a dolgok. Áldott legyen a neve. Ha tehetném, rögtön vinnék egy kavicsot a sírjára.

2017.09.26. 15:13:27

@babbaba: A Jobbik??? Szerinted az EU, meg a 'Szabad Világ' meddig tűrné meg Vonáékat ? Ne viccelődj már... még valaki feljelent a Mensanal, hogy úgy csented az IQ-d felét...

konrada 2017.09.26. 15:21:43

@babbaba:
Akkor olvass utána.
...tudom - annak kell bizonyítani, aki állít - de az axióma - közismert tény - hogy Magyarország a legeladósdottabb kelet-európai ország volt a lengyelek után, így míg a többeiknek elég volt kinőni a rendszerváltáskor fennálló adósságaikat, majd szinten tartani, addig nekünk a gazdasági visszaeséssel csak a kamatok miatt spirálba kerülve nőtt az adóságunk...

...de ezt valóban, hosszabb guglizással tudnám prezentálni, így inkább a mensás iq-dal inkább hidd el azt, hogy azonos szintről indultunk, csak a zorbán....

2017.09.26. 15:27:39

24.hu/fn/gazdasag/2010/09/24/miert_is_fizetjuk_allamadossagot/

Valahol mostanában olvastam egy Bod Péter Ákos interjú-féleséget, ott is valami hasonlót pedzegettek, hogy a jelenlegi globális gazdaságpolitikába bele van kódolva a downward spiral menti zuhanás.. dugóhúzóba kerültünk. Hogy most ez cél, vagy hiba... nem tudni..

ben2 2017.09.26. 15:28:33

@Dorottya Veres RLDD:

Szerintem nem zavarná őket a Jobbik, amíg a kottájukból játsszana. A szlovákok is náculhattak kedvükre, rendszeresen megvédték őket a haladó baloldali elvtársaik az EU-ban. Vonának csak be kellene vennie néhány kisebb SZDSZ utódpártot a kormányzásba, lepasszolni nekik némi fejlesztési forrást, azzal megvehetné kilóra a ballib médiát, ahogy anno Horn Gyula tette.
Csak hosszabb távon lenne bukó a szisztéma, mert a Jobbik szavazóbázisa szépen kimasírozna mögülük, a beígért európai bérszinvonal csak nem akarna elérni hozzánk. A most vérgőzösen tolvajozó egybites fórumhuszároknak pedig napi szinten kellene mentegetniük a mundért, hogy miért jár az állítólag feddhetetlen haverjaiknak könyékig a kezük a húsosfazékban.

1ghost 2017.09.26. 15:29:22

@Dorottya Veres RLDD:

Te segghülye bérhazudozó orbántroll!

Azt hiszed, ha női nevet viselő nicken hazudozol nem ismernek fel? Messziről bűzlesz te gerinctelen orbánbérenc, ugyanezeket a baromságokat már húsz másik nicken is behazudtad, lám még ahhoz is hülye vagy, hogy legalább a kötőszavakat megváltoztasd.

2017.09.26. 15:36:01

@1ghost: Konkretizálnád, mivel is nem értesz egyet?

Kukubenko 2017.09.26. 15:46:08

Csodálatos ez az eszetlen erőlködés az ún. demokratikus ellenzék részéről. Fiktorunk a térdét csapkodja a röhögéstől.

ben2 2017.09.26. 15:47:54

@Dorottya Veres RLDD:

Nem kell komolyan venned, valószínűleg megint besurrant a főorvosúr irodájába és ilyenkor addig hányja az epét a neten, amíg ki nem rángatják az ápolók.
Szegénynek az a fixációja, hogy a neten minden hozzászóló valójában maga Habony Árpád különböző nickek mögé bújva.

sas70 2017.09.26. 15:49:35

@BAZINGA2: Botkának az a kényszerképzete, hogy ő vezeti a legnagyobb ellenzéki pártot, ettől kezdve senki nem alkalmasabb a teljes ellenzék vezetőjének, mint ő. A probléma, hogy ezt a választók nem teljesen gondolják így. Ahelyett, hogy szépen elkezdte volna építgetni az imázsát, úgy csinált mint elefánt a porcelán boltban, most meg kezd rájönni, hogy ez rohadtul nem működött. Most meg persze kapálózik, hogy azért mégis valamire jutni kellene, mert különben újra a fidesz nyer.

sas70 2017.09.26. 16:18:46

@konrada: Na ez nagy marhaság, mert az államháztartás kamatkiadásai és a GDP növekedés között nincs ekvivalens összefüggés.
Az persze egy másik kérdés, hogy ha kevesebb a kamatkiadás, más dolgokra lehet költeni a pénzt, aminek aztán lehet hatása a növekedésre, de ez más kiadási tételekre is igaz.

2017.09.26. 16:19:14

@ben2: Na igen... ilyet is láttunk már... aztán a farok csóválná a kutyát. (De hogy miért mindig ugyanaz a farok...)

2017.09.26. 16:23:57

@sas70: Igen, de a kamatfizetés kényszer, míg más esetekben van mérlegelési lehetőség. Belénk sulykolták, hogy az adósság törlesztése mindennél előbb való.

sas70 2017.09.26. 16:37:10

@Dorottya Veres RLDD: A nyugdíjfizetés is kényszer, meg az egészségügyi ellátás, oktatás... stb. is, mert elég sokan fellázadnának, ha egyik sem lenne. Na és persze az államkötvény tulajdonosok is, ha nem kapnának kamatot.
Csak ne mossuk össze a szezont, a faszommal, mert nem ugyan az a dolog.

2017.09.26. 16:37:23

@sas70: " Ahelyett, hogy szépen elkezdte volna építgetni az imázsát, úgy csinált mint elefánt a porcelán boltban, most meg kezd rájönni, hogy ez rohadtul nem működött. "

Nem tudom, kikből állhatott a "Fizessenek a gazdagok!" szlogent megalkotó agytröszt, de nem vagyok benne biztos, hogy minden hátsó szándéktól mentesen adták ennek a bumburnyáknak a szájába. Nálam ez volt a legeslegutolsó csepp a pohárban, innetől már nehéz lesz meggyőznie, hogy az érdekeim képviseletét rá kellene biznom erre a társaságra.

2017.09.26. 16:43:51

@sas70: Ebben igazad vagyon,de én olyanról már halottam, nem is annyira nagyon régen, hogy az adósságtörlesztésnek alávetni szándékozták a szociális ellátórendszert... fordítva nem jellemző.Viszont az is igaz, hogy a gazdaság/az államháztartás kiadásai nem csak a felsorolt pár tételből állanak és lehet, néha egy kissé rugalmasabb törlesztéskezelés kritikus helyzetekben nagyobb mozgásteret és hatékonyabb beavatkozási lehetőséget adna az aktuális kormány kezébe. Tudom, akik a pórázt tartják még a szájkosarat sem merik levenni, nem , hogy a nyakörvet... az aranytojást tojó tyúk harap és még hajlamos is lehet átrepülni a sövényen..

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.26. 18:14:18

@babbaba: Gondolom mert csak a retek hiradót azért nem nézed, azért nem. A felvételen egyértelműen hallható, hogy a 40 misivel drágább ajánlat elfogadást erőlteti.
Vajon miért?

ulpius66 2017.09.26. 20:19:35

S. Vúd!

Csak halkan kérdem......nagyon finoman!

Nem félsz, hogy az ilyen cikkek miatt kibasznak a begy blogból?

1ghost 2017.09.26. 21:37:50

@ulpius66:

Na mi van te tetves orbánbérenc? Előkaptad tizedik nickedet is te seggnyaló? Nem csoda, hogy be vagytok szarva, már takarítják a cellátokat.
süti beállítások módosítása