B1 blogcsalád



Mi az ami eddig rettentően hiányzott a nemzetnek és most megkapjuk?

Konok Péter nem demagóg, pedig száraz a torka

2017. szeptember 15. - jdesi

Marsallbotot vesz a kormány potom 54 millióért, és persze nem akarok demagóg lenni, nem számolom át az árát lélegeztetőgépekre, vagy menekültszállókra, bár nem igazán értem, mitől lenne demagógia, ha például kiszámolom, hogy egy ilyen csicsás rudacs árából hány éhező gyerek lakhatott volna jól (hány lélegeztetőgépet lehetett volna venni, stb.)

marsalbot.jpg

Ez részint számtan, részint józan ész, meg minimális társadalmi tudat. Többségünk azért nem komplett szociopata. Demagógia az, ha stadionokat építünk, büszkén, Gripenekkel-papokkal, nemzetiszín pompomlányokkal avatjuk, folyamatosan a „népért” meg a „nemzetért” rikolt az arcunk, miközben például gyerekek éheznek (szilikózisos betegek fuldokolnak).

Demagógia az, hogy nem adunk segélyt a szegényeknek, mert „úgyis csak piára költik”, a pénzt pedig jacuzzikra, VIP-kórtermekre, puccos palotákra és más hasonlókra költjük. Meg persze piára, mert száraz torokkal nehéz szónokolni. Persze lehet, hogy csak demagóg vagyok, és irigy, mert száraz a torkom.

De most nem erről akartam írni, dugják oda a marsallbotjukat, ahová szerintem való (nem, nem arra gondoltam, hogy minden katona hátizsákjába...). A marsallbot-biznisz indoklásában szerepel egy remek fordulat: „hiánypótló emlék”. Hogy, ugye, azért kell ez a marsallbot, mert ilyen még nincs nekik. Igényük viszont lenne rá. Történész vagyok, érzékeny az emlékekre, de a „hiánypótló emlékről” mégis azt gondolom, inkább pszichológiai kategória: nevéhez illően olyan emlék, ami hiányt pótol: annak az emléke, ami nem történt meg, de milyen marha jó lett volna, ha megtörténik. Pótemlék, mondhatni. „Hiánypótló emlék” lehetne például az a dokumentum, amelyen I. Szulejmán szultán (akit ezek után csak Lúzer Szulejmán néven emlegettek volna a török források) aláírja a feltétel nélküli megadást, miután Mohácsnál parádésan legyőzték a magyar seregek, vállalja, hogy eltakarodik Európából, felveszi a keresztény hitet, és szent remetének áll Máriabesnyőn. Vagy „hiánypótló emlék” lehetne I. Lajos, Kossuth-házi magyar császár és osztrák király koronázási beszéde 1850-ből, amiről az orosz követ számol be a cárnak, megspékelve a figyelmeztetéssel: jó lenne gyorsan szövetséget kötni az új magyar-osztrák szuperhatalommal, mert Anglia és Franciaország már azt tervezi, hogy tagállamként felvételét kéri a Monarchiába. De lehetne „hiánypótló emlék” arról is, hogy a magyarok miként fordultak szembe a náci Németországgal a második világháborúban (könnyű volt nekik, hiszen már az elsőben is a győztes oldalon álltak, így jelentős területeket szereztek Romániától, Lengyelországtól, valamint a Szerb Királyságtól - Ausztriától csak azért nem, mert 1867 után Ausztria bizonyos Franz Deák gubernátor vezetésével Magyarország egyik kormányzósága lett, számos addigi afrikai, latin-amerikai és óceániai magyar gyarmattal, valamint a korábbi Kalifornia állammal együtt), miközben keleti arcvonalán ügyesen feltartóztatja és az Uralig szorítja vissza az előretörő Szovjetuniót. Lehetnének „hiánypótló emlékek” az elmúlt néhány évből is: jóllakott gyerekekről, magyar űrállomásról, gazdasági sikerekről, dús erdőkről, füves parkokról, egy emberi, szolidáris Magyarországról, amelyben élni jó.

Ezek hasznos emlékek lennének, hiszen Magyarországon nem jó élni, ezért ha lennének ilyen emlékeink, talán némileg pótolhatnák a jó élet hiányát. Persze, nyitott kapukat döngetek: komoly iparág a „

hiánypótló emlékek” gyártása, ott van rögtön a Veritas Úri Történelem-Szabóság (Kollektív történelmek és egyéni múltak igény szerint, megrendelésre. Fazonigazítástól a komplett elkészítésig, rövid határidőre is),

vagy éppen a Nemzeti Emlékezet Központi Bizottsága, meg még egy rakás műhely, ahol a múltat sufnituningolják, és üzemanyagot adnak a hiánypótló emlékezetnek. És a következő lépés, mikor a hiánypótló emlékezés elveszti hiánypótló jellegét: immár magává a történelemmé válik, hiszen a múlt olyan volt, amilyennek lennie kellett. Olyan lett légyen, hogy a szent cél érdekében kissé elgáncsoljuk a nyelvi logikát. Magyarország emlékezetében egy 54 millió forintnyi, marsallbot alakú lyuk tátongott, ezt most befoltozták. Egytízmilliomod részben tulajdonosai lettünk egy marsallbotnak. ((Mikor Janukovics ukrán elnököt a tüntetők kiakolbólították pompás palotájából, meghökkenve nézték arany vécékeféjét. Ilyennek gondolom ezt a marsallbotot is, bár alighanem nem igazán praktikus.)

A jelentések szépen egymásba olvadnak: Magyarországnak nem volt marsallbotja - Magyarországnak lett marsallbotja - Magyarországnak mindig is volt marsallbotja; és saját farkába harap a konstruált múlt színpompás kígyója. Nem is tudom. Akárhogy hányom-vetem magamban a dolgot, pótemlék ide vagy oda, mégis maradt némi hiányérzetem. Majd igyekszem megfeledkezni róla.

 

Konok Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6012830456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lászlóági 2017.09.15. 13:46:40

Mi a fene ez a marsallbot? És mire jó ez ma?

Brodjaga 2017.09.15. 21:51:07

Hogy ő Viktorságának ilyen játéka is legyen. Tudom, ez történetileg nem korrekter

morph on deer 2017.09.15. 22:07:47

@lászlóági:
Azért jó ez ma, mert a környezettudatosságot bizonyítja!
Bizony! Pártnk és kormányunk halad a korral!

Mert - szemben a számtalan hasonló funkcióval rendelkező termékkel - nem kell bele elem..!

dare 2017.09.15. 22:09:08

"dugják oda a marsallbotjukat, ahová szerintem való"
Na...:D
Egyébként tényleg 54 millió?
Nekem is kéne egy.

miért 2017.09.15. 22:13:21

..valaki ismerős megint keresett sok-sok milliót!
Vajon egy igazi trónust valahonnan Afrikából mikor veszünk?

morph on deer 2017.09.15. 22:18:42

Biztosan jól jön a birtok mellé, ha már a "méltóságjelvény" is előkerült, már csak kevés dolog hiányzik!
Jó, tudom, a méltóság az egyik, de hátha az is lesz eladó..!

Egyébként erről van szó:

inforadio.hu/belfold/2017/09/14/igazi_marsallbot_kerult_a_kormany_kezebe/

blaubner 2017.09.15. 22:26:06

Nem vagyok orban fan (enyhen szolva...), de nem ertem a posztot :-((

taga20 2017.09.15. 22:29:38

@blaubner: melyik részét nem érted?

jaegtoer 2017.09.16. 05:15:59

@taga20:

Azt, hogy a nemzeti marsallbot melyik végéről nem érti.

jaegtoer 2017.09.16. 05:20:54

Majd elfelejtetem, több tiszteletet a nemzet marsallbotjának. Egy marsallbot mindig jól jön.

guvat 2017.09.16. 07:11:27

Barom kormány! Ha elismerést akar a ballibektől, akkor adja el sz.rért-hugyért a közműveket külföldieknek, vigye csődbe az országot és hozza vissza az IMF-et! De venni.....

VaradiJanos 2017.09.16. 08:43:50

Én sem értem, hogy minek megvenni egy történelmi relikviát, mikor simán rendezhetnénk az árából kettő momentum-bulit. Szerintem a többi múzeumos szirszart is el kéne cserélni iphonokra, hogy tudják tartani az illedelmesen bekéredzkedő néger atomfizikusok a kapcsolatot az otthon maradt fejenként száz családtagjukkal, mert ha gyengül a kötelék, akkor nehezebb lesz idecsábítani őket környezetbarát volkswageneket gyártani.

VaradiJanos 2017.09.16. 09:57:03

@Measurer:
Igazad van. Szerintem az a párizsi piramismajmoló múzeum is pazarol ám picit.
m.aliexpress.com/price/mona-lisa-pillow_price.html#/

bögöbö 2017.09.16. 10:39:41

guvat: amikor kibasznak minket az EU-ból (ill. megszűnnek a strukturális támogatások) és tényleg csődbe visz minket a szociopata bálványod, akkor is a baloldalra kened az esztelen költekezés okát? :) Nem sokáig táncolhattok már letelepedési kötvény-pénzből, a manyup is rég elfogyott, a piaci hitelek is elkezdtek ketyegni, amit a kedvező kamatozású IMF-hitelek kiváltására vettek fel, nem beszélve a totális csőd Paks II-ről. Arról is nyilván a baloldal tehet majd. :D

Janossz 2017.09.16. 11:48:12

Kellett ez már, mint a falat kenyér!
Jóllehet volt már kalapos királyunk is, de egy rendes formátumos Generalisszimusz csak nem parádézhat sétapálcával!!
Igazából a jogart viselné a bajnokikon Felcsúton a VIP-páholyban, de hát a köztudott szerénysége gátolja, ugyebár.

reparon 2017.09.16. 12:45:16

nem tudom ki hogy van vele, de szerintem ez is a Soros műve! Hogy miért azt nem tudom, de Kósa Lajos elmagyarázza majd!

VaradiJanos 2017.09.16. 13:48:10

@Cycmen: az nem vmi francia találmány az a marsallbot? Akkor nem lehet vele semmi gond hiszen ők intézték a fasiszta erdély kirakását a civil közösségből és macron is megneveli orr bánt és még a haja is szebb mint szíjjártóé és medgyesy meg bajnai is franciázott.

guvat 2017.09.16. 15:53:18

A baloldalra már nem kenhető semmi kívülről,túltelített, megoldották okosban egymás között....

forei · https://picard.hgo.se/~GERVAJ01/Toreky/index.html# 2017.09.16. 18:10:09

nem kell siránkozni, én közgyógyra kaptam és háromlábu :(

Helga Beauty Salon. 2017.09.17. 09:23:20

Tök nívós poszt ez amúgy, mert a parttalan bugyogás közben nem esett szó magáról a konkrét marsallbotról! Mindegy, akit érdekelne ez is és nem kizárólag kormányraröfögni érkezik "mindegymilyenügyben" azok számára elárulom, hogy Habsburg–Lotaringiai József Ágost főherceg egykori tulajdonáról van szó! Az már csak hab a tortán, hogy a magát történésznek nevező poszter elfelejtette nagy acsargásában leütni a magas labdát, miszerint a fent nevezett főméltóság Alccsútdobozon született! Micsoda remek párhuzamra adhatott volna lehetőséget! Hát ennyit a szakértői szennyújságírás jelenkori képviselőiről!
süti beállítások módosítása