B1 blogcsalád



A hollandok nem a kormánypropagandát szopják - köszönik, jól vannak

Nagyon szubjektív élménybeszámoló Hollandiáról

2017. augusztus 25. - ashwood

canal-amsterdam-the-netherlands.jpgKözel két hét Hollandiában, és nincs kétség: a megátalkodott flamandok nem a magyar m1-ből tájékozódnak. A nagykövetség leépítését pedig senki nem fogja észre venni: akkor is impotensek, ha teljes a létszám a külképviseleten.

A nyár elején nyílt alkalmunk közel két hetet eltölteni Hollandiában, egész konkrétan Amszterdamban kaptunk egy kölcsönlakást – úgy élhettünk tehát, mint a helyiek, közelről láthattuk a Nyugat alkonyát, a migránsterrort, a no-go zónákat, az érték-vesztett, széthullott társadalmat - plusz helyi specialitásként a fűtől szétcsapott tömegeket és a legális prostitúció miatt erkölcstelenséget.

Ottlétünk során alkalmunk volt napokon át sétálni, barangolni, céltalanul lődörögni Amszterdamban. Az eredmény - fájós lábaktól eltekintve –: bármerre is kanyarodtunk, bármennyire is eltávolodtunk a belvárostól, egyetlen no-go zónát sem sikerült találni. De még olyan zugot sem a városban, ahol hajnali kettőkor ne éreztük volna magunkat biztonságban. Pedig rendőrt két hét alatt talán kétszer láttunk összesen.

Láttunk viszont színes embereket: a feketétől a fehérig minden bőrszín megjelenik a holland utcákon. Akadnak köztük láthatóan mohamedánok is – mégsem teperi le őket se a köznép, se a közrend őrei. Azt nem tudjuk, nekik mi jár a fejükben, de azt igen, hogy épp úgy dolgoznak a szupermarketek pénztárában, mint a villamoson vagy a múzeumokban. Azt se vettük észre, hogy miattuk kevesebb lett volna a keresztény templom a városban. Magyar, királyi tévén edződött agyunk értetlenül állt a jelenség előtt.

Ahogy azt sem tudtuk észre venni, hogy épp bealkonyult volna a Nyugatnak. Amszterdam pont nem a fogyasztás temploma - néhány utcától eltekintve alig akad a mindennapi élethez szükséges áruk beszerzéséhez kellő bolt. És a kínálatot sem érdemes a magyarhoz hasonlítani. (Igaz, más holland városok bővelkednek az üzletsorokban, plázákban, így nem általánosíthatunk az amszterdami tapasztalatok alapján.) Azt azonban nagyon nehéz lett volna nem észre venni, hogy a tömegközlekedés másodpercnyi pontossággal működik, a várost üzemeltetők kedvesek és megértőek a turisták összes nyűgjével szemben. A határok nagyon világosak a helyes és a helytelen között - ez pedig egyértelműen megkönnyíti mindenki életét.

Hollandia nem véletlenül a liberális demokráciák egyik ikonja: polgárai számára egyértelmű, világos és stabil szabályrendszert állít fel, amelynek keretein belül mindenki úgy törekedhet a boldogságra, ahogy azt a legjobbnak gondolja. A lényeg újra: a szabályok világosak és mindenkire egyformán érvényesek. (Milyen jó Mészáros Lőrincnek és barátainak, hogy nem oda születtek.)

Persze a szabályok nem ismerete még ott sem mentesít a következmények alól. Így volt (bal)szerencsénk találkozhatni a holland ügyintézéssel is - saját hibánkból jelentős összegtől szabadítottak meg bennünket érkezésünk másnapján. Minthogy első nekifutásra eszünk ágában sem volt a számukra is komoly summát kifizetni, magyar szokás szerint az erő pozícióját keresve, azzal fenyegettük meg az amúgy készséges, de a fizetéshez ragaszkodó hivatalnokot, hogy a nagykövetségtől kérünk segítséget! Lesz itt diplomáciai botrány, ha nem hajlik a jó szóra. Nem hajlott - tárcsáztunk. A nagykövetségen készségesen kapcsoltak egy konzult, aki meghallgatva a problémánkat, tippekkel kezdett ellátni minket, mit is mondjunk a hollandusunknak. Ennél egyszerűbbnek véltük, ha a konzul maga kommunikál a hivatalnokkal, így kihangosítva a telefont, a következőkkel szembesültünk:

- a magyar nagykövetség konzulja Hollandiában nem tud hollandul,

- de még az angolt is annyira rosszul beszéli, hogy a hivatalnok többször elmosolyodott a szörnyű makogáson - mi pedig a föld alá süllyedtünk szégyenünkben.

Az eredmény: a nagykövetségtől annyi segítséget kaptunk, hogy inkább gyorsan - persze fizetés után -, megszégyenülve elhagytuk a helyiséget. És akkor még volt kint nagykövet is.

Még egy érdekesség a pokol Amszterdam nevű bugyráról: a technikailag legális – a valódi, törvényi szabályozás annyira bonyolult és rossz, hogy ebbe most ne is menjünk bele - fűfogyasztás eredménye: uniós szinten kiugróan magas a marihuánát kipróbálók aránya a társadalomban, viszont messze az EU átlaga alatt van a rendszeresen füvet szívók száma. Így működik egy felnőtt társadalom: kipróbálom és eldöntöm, hogy kell-e vagy sem. A hollandoknak a jelek szerint nem kell a fű.

Összegezve: a Nyugat köszöni szépen, remekül van. Se a kommunisták szlogenjei, se a Fidesz hazugságai nem változtatnak a valóságon. És nem rettegnek. Sőt, nem is gyűlölködnek. Befogadó, nyílt társadalom, amely bár jelentős problémákkal kűzd, azokról igyekszik nyíltan beszélni, érdemi vitát folytatni - hogy mindenki számára elfogadható megoldást találjanak.

Szijjártó Péter és a magyar kormány ismét bebizonyította: Hollandia jó hely.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr10012778672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LKerekes 2017.08.25. 13:12:10

Azért ennyire nem kellene holland segget nyalni! Cuppogsz , mi?

bumposs213 2017.08.25. 13:42:47

...igen aki nem járt még a Duna túlpartján (se ) annak a cuppogás jut eszébe . Egy hónapot dolgoztunk Amszterdamban , ezalatt a lehető legkevesebbet aludtunk , élveztük a várost éjjel nappal. A füves trafiktól a bolha piacig , a rokker kocsma fantasztikus hangulatáig sok mindent kipróbáltunk . Igen , azt is, a csatorna két partján lévő fülkék lakóit is ....Nem volt a napnak olyan perce amikor ne éreztük volna , hogy mienk ( is ) a város . Rossz angolsággal tíz perc alatt találtunk szállást ,lenyűgözött a rend és a tisztaság , bárkivel beszéltünk , fontosnak érezte , hogy megértsen és segítsen .Betévedtünk egyszer egy szivárványos kocsmába , hamar rájöttünk a tévedésre ez lesírt rólunk , fél perc figyelmet kaptunk és már ittuk is a sörünket semmi gondunk nem volt . Felfogni sem tudtuk a tárolóból ezer (2000 ?) bringa közül hogyan találja meg valaki a sajátját ?? A csatornán élni remek lehet , sok ilyen hajó van . A szabadság érzete a legerősebb érzés ami eszembe jut Amszterdamról....

sinus67 2017.08.25. 14:03:49

@LKerekes:
Egyrészt az első mondatban szerepel, hogy erősen szubjektív a fenti szöveg.
Másrészt mindenki olyan segget nyal, amilyet akar. A cikkben levő leírás, bumposs213 hozzászólása és jónéhány ismerősöm tapasztalata alapján azonban, szubjektíven kijelenthetem, a holland segg tisztább, mint az orosz!
:))))

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2017.08.25. 14:51:33

@cartilago: Nyilván nem a nagykövet vette fel a telefont (egyébként is az adott országban tartózkodó magyarokkal a konzul foglalkozik, valószínáleg egy konzulátusi tisztviselő volt - ez nem menti a nyelvtudás hiányát).

Dinapol 2017.08.25. 18:20:46

Majom FitySS- esek, azt hiszitek hogy az Országlakosága hülye?

Pyrrhus 2017.08.25. 19:31:49

"valószínáleg egy konzulátusi tisztviselő volt - ez nem menti a nyelvtudás hiányát"
Magyarországon a nyelvtudás nem a külföldi nyelvek ismeretét jelzi, hanem, hogy melyik seggeket nyalja.

Alex Kadar 2017.08.25. 20:58:33

Hogy is mondta a böszme???"El lehet menni." :)

Európai téridő 2017.08.25. 21:07:07

Hamuierdőkém, a hülye cím miatt írtad meg ezt az útibeszámolót?

Pop40 2017.08.26. 02:07:01

A fideszes söpredék műbalhéival fölösleges foglalkozni, egyetlen célt szolgálnak, hogy a retardált szavazóikat egyben tudják tartani a választásokig.

Rég rájöttek már Habonyék, hogy az a másfél millió agyhalott majom imádja a "Már megint támadják Magyarországot, de a fidesz megint jól megvéd minket"-lemezt.

kekex 2017.08.26. 07:12:38

@Alex Kadar:
A "böszme" ezt a vállalkozóknak mondta - és mint tényt szögezte le, viszont azóta egy Don-kanyanyi magánembert vesztettünk Orbánbasi alatt! Te nyahibálós (lásd: Gíyurcsány a hibás, meg az EM8 év (melyik?)

kekex 2017.08.26. 07:18:52

@Pop40:
előző bocs: Don-kanyaRnyi
másrészt kikérem magamnak, hogy Magyarországgal vagy a magyar emberekkel azonosítsa magát Orbán és bandája! ENGEM nem sért a QURMÁNYT támadó szöveg.
Nagyrészt ugyanis egyetértek vele. Szájjalártó meg nem nyivákolna ennyire feltünően, ha nem érezné igazinak a holland nagykövet megállapítását. Valóban ellenségkép és "nyomják Krahácsot" életérzés fenntartásával, meg a mumussal tartják egyben az nekik hivőket. A felnöttrek meg már kinüttek az ilyesmiből.

Európai téridő 2017.08.26. 09:12:08

Dehogynem, csak ők a narancsos,de piros-fehér-kéket. Egyáltalán, megalakult-e már ott, végre-valahára a kormány?

montroyal ( CAN qc) 2017.08.26. 19:20:38

@Alex Kadar: nézd mar meg a folytatast csak ennyi maradt meg de a folytatasban eppen az ellenkezojet mondja hogy DE.. akkor mi lesz .. egyik legnagyobb eltorzitasa egy mondanivalonak ..

Laszlonnagy403 2017.08.26. 20:00:20

Hát azért a hollandoknal sincs kolbászbol a kerítés.soroljam az adokat amiket fizetni kell a letfenttartasodhoz.keztenem .jovedelemado 32 tol 42 szazalekig .auto utan a sujtol fuggöen (nekem astram van 38€ havonta ) az autom biztositasa 42 € havi betegbiztositas kotelezo 99€ ami termeszetesen nem fedezi a fogorvost csak ha plusz dijat fizetsz ja es van onreszed amit fizetned kell az orvosi ellataskor
Ezt nem fedezi a tb-d .parkolas a haz elott 138€ felevre benzin 1.56€ ja es termeszeteswn az alberlet egy szoba 500-800 €HA lakast akarsz azt inkabb nem irom akkor te fizeted a viz villany gaz internet es komunalis ado.ugyhogy ha valaki ugy erzi hogy itt minden ubergasza az kicsit teved. En hollandokkal dolgozom es ok sem valami happyk. Ja es a tolarenciaukro annyit hogy a masodik legnagyobb partjuk a PVV ami szelsojobbnak szamit .szep estet .

Laszlonnagy403 2017.08.26. 20:04:53

@bumposs213: a bringakat konnyü megyalalni.tapasztalatbol mondom

odysszeusz 2017.08.26. 22:11:27

@bumposs213: Beszélheccc a magoroknak!! A puzdra a hátukra nőtt és ezer év alatt sem szabadultak meg tőle...még fejben sem. A lányunk Londonban él...kinn szülte a gyerekét,
a barátom szintén Londonban él...angol nyugdíj. Ez az ország "elsötétítésben" él...de már régen nincs bombázás.
süti beállítások módosítása