B1 blogcsalád



Miért nem csap oda Merkel és az Unió Magyarországnak?

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje 2017. augusztus 14.

2017. augusztus 14. - Szelestey

• Az autoriter vezetők kezére játszik, hogy sokan már nem tudják, milyen is az, nem demokráciában élni;

• Felelős európai hozzáállást sürget Merkeltől egy német szociáldemokrata szakértő, mert úgy látja, hogy a közös biztonság kerül veszélybe, miközben az EU-n belül egyre gyengül a szolidaritás.

 montreal_gazette.jpg

Montreal Gazette

Világszerte tért hódít az erős emberek politikája. Míg a nyugat a saját gondjaival van elfoglalva, a despotáknak és diktátoroknak sokkal több eszköz áll a rendelkezésükre saját céljaikra, valóságos rohamot indítottak a demokrácia ellen. Még olyan helyeken is, mint pl. Magyarország, amelyről azt hitték, hogy kitart a demokrácia. A Freedom House tavaly azt állapította meg, hogy a világban 11. éve rosszabbodik a politikai és civil jogok helyzete, vagyis egyre nagyobb a veszélye, hogy a demokrácia, a jogállam és az emberi jogok helyett egyes vezetők és nemzetek szűk érdekei diktálnak majd a világpolitikában, minden jelentős korlát nélkül, noha azok nincsenek tekintettel a béke, a szabadság és a jólét közös előnyeire. A jelentés szerint a többi között Törökországban, Venezuelában és Magyarországon fordultak leginkább rosszabbra az állapotok, ráadásul Orbán Viktor elhallgattatja az elégedetlenséget, hiszen bünteti a külföldi támogatást élvező civil szervezeteket és ördögnek állítja be Soros Györgyöt. Persze nem arról van szó, hogy máris észak-koreai állapotok következtek volna be, de hát Phenjant már rég leírták a demokrácia szempontjából.

Ugyanakkor a fejlett világban az emberek egyre cinikusabban vélekednek a demokrácia fontosságáról, mind kevésbé bíznak abban, hogy bele tudnak szólni a politikába. Így azután fokozottan támogatják a tekintélyelvű alternatívákat. Mert egy sor nemzedék már nem tudja, milyen az, nem demokráciában, mondjuk, a fasizmusban élni. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy az Egyesült Államok már nem áll ki az emberi jogokért, Trump egyenesen dicsér bizonyos erős embereket. Ugyanakkor a budapesti kanadai nagykövet komoly aggályait fejezte ki, amiért a magyar kormány célba vette a CEU-t.

Közben a kutatások azt mutatják, hogy nincs általános vágy az autoriter uralomra, de simán elfogadják a liberális demokrácia meggyengülését olyan emberek, akik nagyra tartják a hagyományt, a hierarchiát és a fennálló helyzetet. Az a vezér, aki éppen ezeket az érzelmeket igyekszik meglovagolni, külső csoportot jelöl meg veszélyforrásként, kelti a félelmet. De szakértők szerint a folyamat megfordítható, az orbáni populizmus is csak a 2. időszakban döntötte be az alkotmányos rendet. Ám hogy a demokrácia megerősödjön, ahhoz alapvető reform kell az oktatásban, rendbe kell tenni a gazdasági egyenlőtlenségeket, és el érni, hogy a nemzet büszke legyen a sokszínűségére. Vagyis forduljon szembe azokkal, akik kirekeszteni akarnak faj vagy vallás alapján. És ebből a szempontból valóságos védőoltásnak számít Trump kétbalkezes kormányzása.

 

FT

financial_times.jpg

Egy tekintélyes német politológus azt sürgeti, hogy Németország tanúsítson több szolidaritást Európa iránt, mert Merkel rövidlátó politikája veszélyezteti a hosszú távú biztonságot. Gesine Schwan, aki korábban a szociáldemokraták elnökjelöltje volt, hangsúlyozza: a németeknek jóban kell lenniük minden szomszédjukkal, ám a kancellár gazdaságpolitikája bizalmatlanságot ébreszt a partnerek körében. Éppen akkor, amikor egyébként is eltűnőben van az EU-ban a szolidaritás, viszont erősödik az euroszkepticizmus. A Bizottság képtelen érdemi egyetértést elérni olyan kérdésekben, mint a menekültválság, vagy a demokrácia és a jogállam megrendülése Magyarországon, valamint Lengyelországban. Úgy tűnik, hogy az Unió csak az elutasításban tud konszenzusra jutni, lásd a határok lezárását a migránsok előtt, illetve a Brexitet és Trump Amerikáját. Merkel – Macronnal ellentétben – azért nem hajlandó lépéseket tenni a bizalom helyreállítására, mert úgy gondolja, hogy a hazai választók a pénzük megvédését várják el tőle. Pedig már Brandt megmondta, hogy a tartós biztonságot csak úgy lehet elérni, ha jóban vagyunk az ellenfeleinkkel és még inkább a környező államokkal, illetve a szövetségesekkel. Azaz a mostani berlini politika meghozhatja a választási sikert, ám kockáztatja az ország biztonságát egy stabil Európában.

 

 Hangos sajtószemle.

.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7312746988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK10 2017.08.14. 08:09:57

"Orbán Viktor elhallgattatja az elégedetlenséget, hiszen bünteti a külföldi támogatást élvező civil szervezeteket és ördögnek állítja be Soros Györgyöt." - a b1 is példa arra, hogy az elhallgattatás nem igaz. Sorost meg nem kell beállítani, az magától is.

"Ugyanakkor a budapesti kanadai nagykövet komoly aggályait fejezte ki, amiért a magyar kormány célba vette a CEU-t." csak nem a kanadai rektor miatt???

"De szakértők szerint a folyamat megfordítható, az orbáni populizmus is csak a 2. időszakban döntötte be az alkotmányos rendet." a populizmus nem dönt be semmit. alkotmányos rend viszont van, legalábbis ma reggel még az volt.

"A Bizottság képtelen érdemi egyetértést elérni olyan kérdésekben, mint a menekültválság, vagy a demokrácia és a jogállam megrendülése Magyarországon, valamint Lengyelországban." a Bizottságnak ez nem feladata. ők egy végrehajtó szervezet, akárhogy is vergődnek.

Szelestey is öregszik, ez ok, de ennyire?

Komodoi23 2017.08.14. 09:51:06

Miért nem jönnek már a "felszabadító" szovjet csapatok? A hazaárulók szeretnék ha idegenek bántanák a hazájukat.
De olyan idegenek, akik mellesleg évi több mint 4000 milliárd forintot keresnek a magyarokon, tehát nem járnak rosszul:

webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:hd5nNDkpOvsJ:www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/monsz/t130.xls
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/monsz/t130.xls
Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) és bruttó nemzeti jövedelme (GNI), 1995–2013
Év | Bruttó hazai termék | külföldnek fizetett |
----------------------------------------------------------------
2012 | 28,548,800 | 4,639,164 |
2013 | 29,846,259 | 4,172,982 |

Index isis alkaida mind CIA termék 2017.08.14. 14:16:14

Az NSA- spicli Mürkül már így id jól odacsapott 2 millió katonakorú, iszlámista férfi beengedésével és meghívásával.
Természetesen, mindezt amerikai parancsra.

www.thetruthseeker.co.uk/?p=155108

BAZINGA2 2017.08.14. 19:10:53

Szerintem is ideje lenne! Az EU -s pénzből épül minden, a többit szétosztják maguk közt.

a nagy hohoohooo 2017.08.14. 20:20:05

@Komodoi23: Ez olyan:nézegetem magam a tükörben... hm... nem nézek ki teljesen hülyének... és mégis.... ( régen ezt úgy mondtuk, hogy tollas a hátam? Nem? Akkor ne nézzetek madárnak!) Dehát az evolúció.. ,nade ilyen gyorsan gyártja a selejtet?

De vajon tényleg ekkora összeget visznek ki a külföldi cégek Magyarországról? A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fizetési mérleg statisztikái szerint az igaz, hogy a cégek osztalékként a GDP kevesebb mint 4 százalékát veszik ki osztalékként – a körülbelül 100 milliárd eurós magyar GDP esetében ez bő 4 milliárd eurót jelent –, ugyanakkor az látszik, hogy ennél az összegnél valamivel több uniós forrás érkezik Magyarországra: 5,6 milliárd euró.
hvg.hu/gazdasag/20140912_Amit_a_multik_kivisznek_az_EU_visszaadja

Nagyok, nyomulnak, mindenhol ott vannak. Ők a multik, akik már minden negyedik magyarnak adnak fizetést, az államnak adót, a GDP-nek pedig a hatvan százalékát. Jobb lett volna, ha be sem jönnek? Kiszorították a magyar cégeket? Kizsákmányolják a dolgozóikat? Az MTA egyik közgazdász-kutatója megvizsgálta, mit adtak nekünk a multik.
index.hu/gazdasag/2014/02/03/multik/?fref=gc

„Egy fityinggel sem tartozunk” - Közgazdászok cáfolják Orbánt
www.atv.hu/belfold/20160301-egy-fityinggel-sem-tartozunk-kozgazdaszok-cafoljak-orbant?fref=gc
Mit adtak nekünk az európaiak?
2017, Február 28 - 12:16

Interjút adott Günter Öttinger német uniós biztos, amit a portfolio a szenzációhajhász "Óriási ütőkártyát kapott az Orbán-kormány az EU elleni támadásokhoz" címen hozott le:www.portfolio.hu/users/elofizetes_info.php?t=cikk&i=244733
Azt mondja a jóember, hogy:

"Annak a pénznek a nagy része, amelyet az EU Lengyelországnak ad, visszaáramlik Németországba. A lengyelek úgy költik el a pénzt, hogy megrendelésekkel látják el a német ipart, német gépeket és kamionokat vesznek." Ez eddig akár még igaz is lehet.

"Így tehát a nettó befizető tagállamok, mint például Németország, érdekeltek a strukturális és kohéziós támogatásokban." Ezen azért igencsak lehet vitatkozni.

"Gazdasági perspektívából nézve Németország nem nettó befizető, hanem nettó haszonélvező" Na ez viszont tiszta hülyeség.

Tegyük fel, hogy az összes támogatást, ami a KEU országokba áramlik, arra költünk, hogy abból német gépeket, járműveket, stb. vásároljunk. Gondoljuk végig mi történik: a németek beszednek 100 eurót adó formájában a lakosságuktól. Ezt a 100 eurót nekünk (vagy éppen a lengyeleknek) adják. Mi ebből a 100 euróból német gépeket veszünk, tehát visszaadjuk nekik a 100 eurót. Mi a történet eredménye? A németek ideadtak 100 eurót, amit aztán visszakaptak, tehát "nullában" vannak. Nálunk viszont ingyen itt maradt a sok gép, jármű, mittudomén. Tehát a történetnek ugyanaz a vége: kaptunk ingyen egy csomó mindent. Ennek a felfogásához sok ész nem kell. Ráadásul eleve lehetetlen elkölteni az összes pénzt úgy, hogy abban hazai (magyar/lengyel, egyéb) munkaerő ne vegyen részt, pl. ha infrastruktúrát építünk. Nem is beszélve a közvetlen támogatásokról, amelyek egy az egyben itt maradnak.

Szóval valójában a helyzet így néz ki:

A németek(európaiak) beszednek adóban 100 eurót, amit nekünk adnak. Ebből ellopunk 20-at, az megy offshore-ba. 20-at kiosztanak közvetlen támogatásként, abból vesz a lakosság magyar államkötvényt, ingatlant, befektetési alapot. 30-ért foglalkoztatunk magyar vállalkozókat, akiknek a nyeresége mondjuk 10, a munkabérek kitesznek 10-et, az adók 10-et, ami a magyar államhoz folyik be. És 30-ért veszünk német(európai) gépeket, amiből 10 adóként visszafolyik a német költségvetésbe, 10 megy a vállalkozó profitjába, 10 meg munkabérként kifizetésre kerül Németországban. Tehát a német költségvetés elkölt 100-at, visszakap 10-et, és 20-ból támogatják a saját iparukat, nettóban legjobb esetben is 70 mínuszban vannak. Magyarországon lesz egy csomó új gép, amivel később termelni fogunk, nőnek az állami adók, nőnek a bérek, a vállalkozói profitok, és még a alkotmányos költségekre is jut egy csomó.

Szóval a sztorinak a vége az, hogy pont ott tartunk mint eddig: A Marshall-segély óta ilyen pénzosztás nem volt Európában, Magyarország történelmében meg ekkora külső, viszonzatlan tőkebeáramlásra még soha nem került sor, és az EU-s pénzek tartják életben lassan 10 éve a gazdaságot, azok nélkül mind a gazdasági növekedés, mind a megtakarítások, mind az államadósság teljesen más pályán lenne. Ez tehát nem egy óriási ütőkártya, hanem egy marhaság.

Azért mindig jót lehet röhögni ezeken a hozzáértésmentes hozzászólásokon...
A gazdasági kérdéseket hagyjuk (igen, több jön be EU-s támogatásból, mint amennyi kimegy osztalékba stb.), azok bonyolultak, de aki nem teljesen agyamputált, az jól emlékszik arra, hogy az EU-csatlakozás feltételeinek a nagy részét az első Orbán-kormány tárgyalta végig (1998 tavaszától 2002 őszéig tartottak a tárgyalások, azaz csak az utolsó pár hónap jutott Medgyessynek .
Maradj orbán seggében, ott jó meleg van és nem kell gondolkozni. A mesékben meg jó hinni.

a nagy hohoohooo 2017.08.14. 22:57:06

@FCUK10: " alkotmányos rend viszont van, legalábbis ma reggel még az volt."
Heheheee...ez olyan:nézegetem magam a tükörben... hm... nem nézek ki teljesen hülyének... és mégis...elég szelektív a bértroll emlékezeted ,
Pölö elképzelem, ahogy George the Soros otthon ül és töri a fejét, hogy 87 évesen mi a fäszt vegyen még meg magának arra a pár hónapra vagy évre, hiszen Brüsszel plusz az egész világ pipa, és akkor beugrik neki, hogy egy bizottság milyen jól mutatna még a portfólióban és a magyar kormányt is cukkolhatja vele egy picit....
"Magyarország Kormánya tudomásul veszi a Parlamenti Közgyűlés határozatát, amely a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosításáról szóló jogszabály és a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat Velencei Bizottság általi véleményezését kezdeményezi. (...) Magyarország Kormánya fontosnak tartja a Velencei Bizottsággal való együttműködést."
(Igazságügyi Minisztérium, 2017. április 28.)

"Szerintem az derült ki, hogy Soros György által pénzelt emberek a Velencei Bizottságban is szép számmal vannak, és meg kell találni a jogi magyarázatot."
(Kósa Lajos, 2017. augusztus 13.)
Négy hónap? A NER-időszámításban az se számít, múlt héten mit mondtak.
Nagyon szórakoztató ez a Lajos!Már bele sem merek gondolni,ha valahol ahol várakozom,valaki megkérdezné ki a "Soros"?mert már ciki!
Soros felvásárolta a Velencei Bizottságot, Mészáros meg a balatonit. Egy-egy.
Agyrém, hogy már csak ennyire balfasz kommunikációra futja a kormány részéről.
Mit mondott az ilyesmiről a Puskás Ferenc Stadion Időarányos Kivitelezését Nyomon Követő Bizottság elnöke?
„Senki sem lépheti át a saját árnyékát. Ha egy politikus nem tartja magát korábban kimondott gondolataihoz, s mindig csak a pillanatnyi népszerűségre gondol, eltávolodik egykori önmagától, akkor előbb-utóbb erkölcsileg megsemmisül, kiürül, és zörögni kezd, mint a mákgubó ősszel, ha fújja a szél.”
Höhöö..erről jut eszembe nemis tudtam, hogy ilyen költői ez a Gyurcsány.Ez szép. Orbánnak ugyan szólt e már?
Most nem azért, de ha a Soros Magyarország ellen dolgozik, akkor megvette a kormányt.
Ha nem hülye, ezt csinálta, olcsóbb is mint az egész világot lefizetni.
Most már mindent értek!...
Soros György azóta eladta a magyar kormányt....höhöö..
Ki volt az a hülye, aki megvette?
Ne hagyjuk, hogy Velence nevessen a végén!
Könyörgöm süllyesszük el!
De ne bántsuk ezt a szerencsétlen,túlértelmes huszi-tuszilalit. Annak idején Simicska kijelentette ,hogy mindenk jobboldlinak alkotmányos joga hülyének lenni. Ez a szerencsétlenlali csak él az alkotmányos jogával,úristen de egyszerű robot vagy:soros... soros... soros... bip bip...azt röhögöm rajtad,rajtatok szellemi sötét orbánseggszolgálatos mihígmélymagyar söpredéknél ,hogy amíg Orbán a hatalom megtartása érdekében elő nem vette a soros"kártyát"ti asse tudtátok eszik e vagy isszák a Sorost..heheee...
"Soros 1991-ben a Figyelőnek egyenesen arról beszélt, hogy nem is rejtem véka alá, hogy én eszmeileg a Fidesszel szimpatizálok. Tény, hogy a Soros Alapítványnak is szerepe van e tehetséges, fiatal politikusgárda kinevelődésében. Én őket tartom a jövő ígéretének.?
"Orbán Viktor 1988 áprilisától a Soros Alapítvány pénzéből gründolt Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa volt, 1989 szeptemberétől pedig az alapítvány ösztöndíjával az oxfordi Pembroke College-ben az angol liberális filozófia történetét tanulmányozta. Soros-ösztöndíjjal tanult az Oxfordi Egyetemen 1986?87-ben Szájer József, a Fidesz EP-képviselője. Németh Zsolt volt külügyi államtitkár 1988?89-ben ugyancsak ösztöndíjasként politikaelméletet hallgatott az oxfordi St. Antony's College-ban.
Schmidt Mária, Orbán korábbi főtanácsadója, a Terror Háza igazgatója hároméves kutatási ösztöndíjat nyert a Soros Alapítványtól a magyar zsidóság XX. századi történelmének tanulmányozására ­1985-ben.
Kövér László mostani parlamenti házelnök 1987?1988 között kutathatta Soros-ösztöndíjjal a közép-európai társadalmi mozgalmakat. ­Deutsch Tamás a részben Magyarországon, részben Angliában működő, kifejezetten a Fidesz és az SZDSZ ifjú reménységei számára szervezett hat hónapos ?menedzseriskola? hallgatója volt 1989-ben. Kovács Zoltán kormányszóvivő 1994 és 1995 között Soros-ösztöndíjjal Oxfordban a The Queen's College-ban tanult. "
Tudjátok... most hogy ezt olvasom, komolyan kezdem utálni Sorost hehee..
Addig volt liberális Orbán, amíg szüksége volt Soros pénzére,ba+!
Soros nevethet.
A saját pénzén.
Közben Orbán meg röhög a markába.
A mi pénzünkön.
Kb. így áll a helyzet.

FCUK10 2017.08.14. 23:03:22

@a nagy hohoohooo: idáig jutottam: Négy hónap? A NER-időszámításban az se számít, múlt héten mit mondtak.

Te hol láttál az első nyilatkozatban olyat, hogy el is fogadjuk? Te kő alatt élsz?:)

a nagy hohoohooo 2017.08.15. 05:50:04

@FCUK10: Hábameg kurva sötét vagy:"Az elefánt kérdezi a tevétől:
- Miért a hátadon hordod a melleidet?
- Hmm, furcsa kérdés annak a szájából, akinek a pénisze az arcán lóg."
süti beállítások módosítása