B1 blogcsalád



Ismét felbukkant a gyermekprostitúció Bécsben, minden negyedik magyar

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje, 2017. június 28.

2017. június 28. - Szelestey

- A washingtoni külügyi tárca szerint Magyarország nem lép fel kellő határozottsággal az embercsempészek ellen és nem segíti azok áldozatait;

- Bécsben minden 4. gyerekprostituált magyar;

- A populizmus még saját híveire is a bajt hoz.

gyerekprositutico.jpg



Amerikai Külügyminisztérium/New York Times


Az amerikai Külügyminisztérium egy fokozatot rontott Magyarország besorolásán az embercsempészet elleni küzdelem kapcsán. Vagyis Washington ezután fokozottan figyeli nálunk ez ügyben a fejleményeket, mert úgy ítéli meg, hogy a kormány bár tett lépéseket, de nem teljesíti a minimális követelményeket sem.

A korábbi időszakhoz képest sokkal kevesebb erőfeszítést tesz, hogy visszaszorítsa e bűnözési ágat, amelybe beletartozik a többi közt a rabszolgamunka. Ritkán fordul elő azután, hogy gondoskodnak az áldozatokról, a rendőrség letartóztatott olyan gyerekeket, akiket a tettesek szexre kényszerítettek. Mi több, 12-őt el is ítéltek közülük. Továbbra is jelentős hiányosságok vannak az embercsempész hálózatokkal foglalkozó adatbázisban.

A State Department jelentése megfogalmaz egy sor ajánlást is, hogy miként lehetne javítani a helyzeten, így azt is, hogy az Orbán-kabinet adjon elegendő pénzt azoknak a civil szervezeteknek, amelyek az áldozatok megsegítésével foglalkoznak. Továbbá, hogy a vonatkozó szabályozást hozzák összhangba a nemzetközi joggal. A leginkább veszélyeztetettek közé tartoznak különben mindazok, akik rendkívüli szegénységben élnek, továbbá a gyengén képzett fiatalok, a romák, menedékkérők, és hajléktalan férfiak.

 


Die Presse


Ismét felbukkant a gyermekprostitúció Bécsben, és az érintettek közül minden 4. magyar. A rendőrség 20 fiúról és lányról tud, akik rendszeresen árulják szolgáltatásaikat a Práter környékén. Tavaly ősszel az osztrák rendőrség szétrobbantott egy magyar gyerekkereskedő hálózatot, amely 23 lányt és öt fiút kényszerített arra, hogy a testét áruba bocsássa. A fiatalok ezután egy időre eltűntek, de a jó idő beköszöntével visszatértek a placcra. Az újak között sok a roma, egyesek még 12 évesek sincsenek. Nagy részük igen szegény körülmények között élt Magyarországon, nem végezték el az iskolát, sokszor már meghaltak a szülők. Vagy a fiatalok eleve árvaházban nevelkedtek. A stricik pedig gondosan ügyelnek rájuk, nehogy valami meggondolatlanságot csináljanak, ami árt az üzletnek.


Az interneten a futtatók megtudják, hol kell rendőri ellenőrzésre számítani. Arcról ismerik a rendőröket, de még a hatóságok által használt civil gépkocsik rendszámát is. Viszont ha elkapják őket, nehéz rájuk bizonyítani bármit is. De a gyerekeket azért is nehéz kiszabadítani helyzetükből, mert sokszor egyetlen szót sem tudnak németül. Az árakat cédula segítségével tudatják a kuncsaftokkal. A tarifa 5-20 euró között mozog, az ügyletet egy parkolóban szokták lebonyolítani. Az osztrák rendőrség a magyar kollégák, illetve civil szervezetek segítségével próbál segíteni az áldozatokon. Ebbe beletartozik, hogy akit sikerül kiemelni ebből a közegből, azt Magyarországon különleges létesítményekben helyezik el.

 


Reuters


A Bizottság alelnöke kész ténynek tekinti az uniós együttműködés elmélyítését, és hogy a britek távozása miatt Berlin és Párizs irányítja majd ez évtől a reformokat. Timmermans ugyanakkor reméli, hogy orvosolni lehet a kelet-nyugati ellentéteket

  • a migráció,
  • a jogállam
  • és az EU-támogatások ügyében.

A politikus vezeti a jogállami vizsgálatot Lengyelország ügyében, de Brüsszel már jó ideje aggodalmát hangoztatja amiatt is, hogy Magyarországon szintén aláássák a demokráciát. Erről Timmermans azt mondta, hogy a magyarokkal legalább folyik a párbeszéd, de a lengyelekkel még az sem, pedig a vitát dialógus útján lehetne tisztázni. Épp ezért ha Varsó nem tér vissza a tárgyalóasztalhoz, akkor az alelnök ismét az állam- és kormányfők elé viszi az ügyet. Mindazonáltal derűlátó, mert mindkét országban nagyon sokan támogatják az uniót. Lengyelországban 61 %, Magyarországon pedig 47 %. Szerinte a bizalmat úgy lehetne megerősíteni a tagállamok között, ha fokozzák a biztonsági együttműködést és szigorúbban ellenőrzik a külső határokat.

 


FT


Óv a túlzott optimizmustól az erősödő populizmus ügyében a lap egyik legtekintélyesebb elemzője. Martin Wolf ugyanis úgy gondolja, hogy az egyenlőtlenségek az állástalanok nagy számával együtt változatlanul gerjesztik a szavazópolgárok elégedetlenségét. Ez a jelenség érinti a tekintélyelvű közép-európai államokat is. A szakértő szerint populista az, aki két részre osztja a világot: az egyik oldalon van az erényes nép, a másik oldalon viszont főként a korrupt elitek és fenyegető kívülállók. Vagyis azok, akik gátolják „népakarat” érvényesülését, tehát az igazságszolgáltatás, a független sajtó, a bürokrácia, valamint a költségvetési és pénzügyi szabályrendszer. A jobboldali populisták ellenségnek tekintik az idegeneket. Hisznek az állami tulajdonban és gyakran bálványoznak karizmatikus vezetőket.


A gazdasági válság lerombolta a politikai és pénzügyi elitbe vetett hitet és megnyitott az utat a populista hullámnak. Csakhogy a populizmus veszedelmes még a saját híveire nézve is, mert hogy igencsak felelőtlen politikával párosulhat. Lásd Venezuelát. A legrosszabb azonban az, hogy független intézményeket számolhat fel, megrendíti a polgári békét, serkenti az idegengyűlöletet és diktatúrához vezet. A stabil demokráciát nem lehet összeegyeztetni azzal a nézettel, hogy polgártársaink a nép ellenségei lennének. De a populizmus szöges ellentétben áll a jó kormányzással, de magával a demokráciával is. Ugyanakkor nagy akadályai vannak annak, hogy túljussunk a jelenségen. Az egyik, hogy még csak ezután jelentkezik az olyan ostobaságok hatása, mint a Brexit és Trump megválasztása. Továbbá folytatódik a migrációs nyomás. Ha tenni akarunk ellene, akkor szembe kell szállni az egyszerűsítésekkel és hazugságokkal, valamint a jelenséget kiváltó aggályokkal, ahogyan azt Macron tette. Nem kétséges ugyanakkor, hogy az Egyesült Államokban egynémely politikusok éppen azon vannak, hogy csak még tovább fokozzák a nyugtalanságot.

 


Der Standard


Egy neves amerikai történész azt tartja a legveszélyesebbnek a mostani amerikai kormányzatban, hogy Trump teljesen figyelmen kívül hagyja a valóságot. Timothy Snyder, aki főleg a holokauszttal és Közép-, illetve Kelet-Európa történelmével foglalkozik, ebben igen jelentős párhuzamot lát a múlt század 20-as, 30-as éveivel. Az elnök a választási beszédekben alkalmazta az összes trükköt, amit a fasiszták bevetettek. Tehát hogy állandóan ismételte a jelszavakat, úgy állította be, mintha a nép hangja lenne, hogy látványos tömegszórakoztató eseménnyé változtatta a politikai rendezvényeket, ahonnan kihajították a nem kívánatos vendégeket. Ugyanakkor az újdonság, hogy nála, akárcsak Putyinnál, hogy nem számítanak a tények, kizárólag mítoszt akar teremteni, nosztalgiát ébreszteni a múlt iránt. Ezen kívül nárcisztikus és szociopata. Ezen kívül elveti a tanácsokat.
A szakértő ugyanakkor arra emlékeztet, hogy Európában Macron sikere után is megmaradtak a hatalmas gondok. De az jó, hogy az elnöknek van elképzelése a jövőről, hiszen gonosz emberek közben egyfolytában arról beszélnek, hogy a múlt jobb volt. Viszont egész nemzedékek nincsenek tisztában azzal a spanyoloknál, portugáloknál, lengyeleknél vagy a magyaroknál, hogy milyen fiatal a demokráciájuk. A tekintélyelvűséget visszatértét az tette lehetővé, hogy 89 után kizárólag a liberális demokrácia tűnt az egyetlen lehetséges ösvénynek. A világ nem látta meg, hogy veszélyben van a választott út. De hogy ne legyen baj, az embereknek kell a kezükbe venniük a dolgokat.

 


New York Times/Washington Post/ABCNews/Reuters


A kormány szerint a tegnap életbe lépett civil törvény az átláthatóságot célozza, ám a bírálók szerint igazából a politikai elégedetlenség elfojtására szolgál. A hírügynökség annak kapcsán szembesítette a véleményeket, hogy az Amnesty International is csatlakozott a polgári engedetlenséghez. Mint ismeretes, mostantól 15 napon belül jelentkezniük kell a bíróságoknál azoknak a civil szervezeteknek, amelyek évente jelentősebb támogatást kapnak külföldről és ez utóbbi tényt minden publikációjukon fel kell tüntetniük. A jelentés hozzáteszi, hogy a jogszabály összefügg az Orbán-Soros-ellentéttel, mivel az üzletember által szorgalmazott nyílt társadalom ütközik az illiberális állammal, amit viszont a kormányfő akar. A Nyílt Társadalom Alapítványok pénzt adnak több olyan NGO-nak, amelyet a hatalom „külföldi ügynöknek” tekint, mert úgy gondolja, az ország érdekei ellen dolgoznak, főként a menekültek jogvédelmének felkarolásával.

Hangos sajtószemle.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr912625321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2017.06.29. 09:10:10

Pont az ellenkezője igaz: megtesznek mindent az embercsempészet visszaszorítására, azonban a bécsi gyermekprostituáltak, 99%- a a kelet-magyarországi, zárt roma közösségből származik, ezért nehéz ezt a problémát felszámolni
A migráció... "kelet-nyugati ellentét van.." - mondja Timmermans. Van egy rossz hírem neki: a zemberek többsége keleten és nyugaton is elutasítja a tömeges, kontroll nélküli, embermilliókat megmozgató illegális népvándorlást! Csak annyi a különbség, hogy keleten még megmaradt a társadalom viszonylag homogénnek, így a balliberális politikusoknak nem kell gesztusokat tenni a szavazók egyre nagyobb százalékát kitevő bevándorlók felé
Egy biztos, a baloldali és liberális politika lejáratta magát Eurpóban, hiszen ezeket az erőket lehet elsősorban okolni a migrációs válság megoldatlansága és az európai biztonsági helyzet drasztikus megromlása miatt. 3 nap alatt 10 ezer ember érkezett Afrikából. Mindenki tudja, ez a helyzet tarthatatlan, ezért kellenének az Orbánhoz hasonló keménykezű vezetők Európának.

ami szabad 2017.06.29. 09:41:13

Q. nagy gáz van ebben az országban, ha a kommentelők szerint, amennyiben roma kölköket adnak- vesznek, és kényszerítenek szexre, akkor az belefér, mert nem magyar. A gyerek, az gyerek, és megilletné az a jog, hogy pl, akkor -és azzal szexeljen, akivel és amikor ő akar, nem pedig amikor és amennyiért a stricije jónak látja! Nem megengedhető az a gyakorlat, hogy az egyre mélyebbre süllyedő szegénység velejárójaként növekvő kiszolgáltatott réteget- legyen az roma vagy nem roma- egyszerűen semmibe vesszük! Arról nem is beszélve, hogy részemről a mindenfajta emberkereskedelemben érintett bűnözői kört a létező legsúlyosabb büntetésre ítélném, mert ennél nagyobb galádságot, mint embereket adni - venni a xxi-sz.- ban nem igen ismerek! Brix: nem ártana alaposabban tájékozódnia . A "keménykezű" vezetők iránti igényét erősen cáfolják az Európában zajló események, ezek orbáni- vágyálmok, és mivel csak itthon isten ez a marha, felcsúti kisvasútat még csak-csak építtethet a mi pénzünkből, de hál'Istennek, Európa országainak zömében érett polgári gondolkodás a jellemző, és nem ez a gyűlölködő, beteg -agy látomásokon alapuló szarkavarás!

]{udarauszkasz 2017.06.29. 10:10:53

@ami szabad: sajnos ny-Europaban sem mindenhol az erett gondolkodas jellemzo. A Szabadsagpart 50% koruli eredmenyekkel szamol az oszi valasztasokon. Es ne felejtsuk: annakidejen a nacik is egy kis partkent kezdtek,aztan ripszropsz langba boritottak a fel vilagot.
Egyebkent! 2 anyanyelvvel nottem fel,ha kell forditok, viszont eros a gyanum,hogy ezek a gyerekek magyarul se tudnak rendesen,sok valami magyar-cigany kevereknyelvet beszel.

Brix 2017.06.29. 10:26:54

@ami szabad: Nem arról van szó, hogy a romák nem számítanak, hanem arról, hogy a bűnüldözés nehezebben tudja ezeket az ügyeket feltárni, mivel egy viszonylag zárt társadalomról van szó
Szerintem a keménykezű politika a járható út most Európának. Más kérdés, hogy nyugaton olyan mennyiségű bevándorló van már szavazati joggal , hogy a gazdasági elittel összefogva az ilyen Macron-féléket hatalomba emelik...Mindez persze csak egy epiződ a jelenlegi politikia folyamatokban. Nincs más út, mint visszatérni a józan , racionális , konzervatív politikához. A szélsőliberális vágyálmok megbuktak, hiszen úgy akarnak jogokat adni másoknak, hogy jogokat vesznek el másoktól...

P. J. Fry 2017.06.29. 10:39:36

"De a gyerekeket azért is nehéz kiszabadítani helyzetükből, mert sokszor egyetlen szót sem tudnak németül. "

Hát ez tényleg nagyon súlyos, jogos, hogy a rendőrség nem tud semmit csinálni. Mit is tehetnének? Gondolkozzunk... gondolkozzunk...

odamondó 2017.06.29. 10:54:31

Még láttam a cenzúrázatlan kommenteket. Nincs rendben a dolog, de attól mert valakinek van magyar papírja nem lesz magyar. Vagy szerintetek a letelepedési kötvényesek most hirtelen mind magyarok lettek?

NBarbieReloaded 2017.06.29. 11:08:40

Miert kell megint letagadni a nyilvanvalo tenyt meg PC-skedni?

"Bécsben minden 4. gyerekprostituált magyar;"

Igen, magyar cigany. Ahol a gyermekkoruak szexelesenek amugy is nagy hagyomanya van. Apuka, nagybacsi, fiuteso felprobalja 8 evesen, aztan mehet is osztrakba vagy nemetbe prostinak.
Ugyan mit tehetne ez ellen a magyar allam? Allitson rendort minden cigany gyerek melle?

0100101 2017.06.29. 12:49:04

jaj ezekkel a cigányokkal csak a baj van ...

0100101 2017.06.29. 12:51:15

@ami szabad: szerintem a gyerek még ne szexeljen, legyen akár cigány, magyar, zsidó, vagy reptílián..

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.29. 13:40:43

Kádárizmusban nem prostik voltak, hanem csak elháltak a fiatal cigány lányok. Látjátok feleim, még sincs elég gyerek.;D

Egyébként meg mi a gond Bécsben?
Szólni kell a fidesznek, hogy küldjenek néhány nagyplakátot amin az áll, hogy Magyarország jobban teljesít.

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.29. 13:43:02

@odamondó: "Vagy szerintetek a letelepedési kötvényesek most hirtelen mind magyarok lettek?"

Szín tiszták.

ami szabad 2017.06.29. 13:46:52

@0100101: Igazad van. Mentségemre szóljon, hogy én a gyereket úgy 18-20 éves korig értem, és ott azért az önkéntes szex már jócskán belefér. :) E tekintetben én a gyereket nem a jogi definíció szerint hanem az agyi érettség alapján értettem, bár ez más számára, tényleg nem tudható.

DFK 2017.06.29. 15:51:54

Én azt nem értem, ki képes szexelni egy gyerekkel?

odamondó 2017.06.29. 23:16:38

@DFK: josef fritzl például ha már Ausztria. Meg volt a fickó aki elrabolta a csajt és ugyanígy a garázsban tartotta. Nem emlékszem nevére. Az is Ausztria.

]{udarauszkasz 2017.06.30. 06:49:02

@odamondó: annak a nevere en sem emlekszem. Nem az amstetteni rem volt?

odamondó 2017.06.30. 10:38:10

@]{udarauszkasz: amstetteni rém az a josef.

Közben megvan: Natascha Kampusch

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.30. 22:20:59

@Brix:

A világ nem csak migrációról szól, más témák is vannak, ez téged nem zavar? Talán neked jó, ha a kemény kezű diktátorok a töködet szorongatják a saját hazádban?
süti beállítások módosítása