B1 blogcsalád



Valami zűr lehet a paksi bővítés körül!

Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértővel Kardos Ernő beszélget

2017. május 17. - B1blog

00455225.jpeg„Ruszkik haza!”- ismét zúg a tömeg a budapesti utcákon, miközben a kutatók aggódva állapítják meg, hogy a térségben Magyarország a legsérülékenyebb az orosz befolyással szemben. Ennek oka a kormány Kreml-barát politikája, az ellenintézkedések hiánya és a magyar sajtó helyzete. Sz. Bíró Zoltán történésszel Kardos Ernő beszélgetett. A történész úgy látja, hogy Oroszország ma nincs abban a helyzetben, hogy az általa gyakorolt önkényuralmat bármely országra ráerőltesse. Ha ez mégis bekövetkezne, azért a társadalom is felelős lenne.

Az orosz önkényuralom ma követendő minta a magyar politika számára, vagy inkább halálos fenyegetés?

Követendő példa semmiképp nem lehet, mert akik az orosz autokráciát eszményítik, tehát a szélsőjobb hívei, nincsenek döntési helyzetben. Persze a kormányzatnak is tetszik Putyin egyik-másik lépése, de szerintem a minták átvételére aligha van mód, mert az európai közösség kivetné magából azt a tagját, amely erre vetemedne.

Oroszország pedig nincs abban a helyzetben – a posztszovjet térséget leszámítva -, hogy az általa gyakorolt önkényuralmat más országra ráerőltesse. Ha az ország vezetői mégis sikerrel fogadtatnák el híveikkel az autokratikus orosz gyakorlatot, akkor azt a társadalom legalább annyira magának is köszönhetné, mint politikusainak.

sz-biro-zoltan-20170324-kd20.jpg

Végül is a magyar kormány ebben mesterkedik, szoros együttműködést folytat az oroszokkal, sok esetben a módszereit is átveszi. Magyarázható ez pusztán a gazdasági racionalitással?

Aligha. Bár kétség kívül riasztó, hogy a magyar vezetés nagy horderejű, nemzetbiztonságot is befolyásoló ügyekben is együttműködik az oroszokkal, de a gazdasági együttműködés önmagában még nem jelenti a hatalomgyakorlás módjának átvételét. Ugyanakkor az is tény, hogy a magyar politikai hatalom alapmintázata máris sok tekintetben hasonlít az oroszra; mindkét rendszer autokratikus - nem diktatúra ugyan -, de önkényuralmi jellegű, leginkább választásos autokráciaként írható le. Hogy az Orbán kormány Brüsszel helyett miért Moszkva felé fordult, az nagyon rejtélyes, az okokról csak feltételezéseink lehetnek. Korábban talán még hihették, hogy a 2008-ig gyorsan növekvő orosz gazdaság felhalmozott tartalékai pénzforrást jelenthetnének Magyarország számára. Reménykedhettek továbbá abban is, hogy a politikai erőt mutató Moszkva barátsága az unió szemében felértékeli Orbánt is, ami illúziókra épülő feltételezés, ezen felül nagyon kockázatos is. 

Ha gazdasági előnye nincs az együttműködésnek, akkor esetleg „hozhat pénzt a konyhára”, ha a magyar kormány próbálja eljátszani kelet-nyugat között a híd szerepét?

Nem hiszem. A mai kommunikációs rendben híd szerepre már rég nincs szükség. A gazdasági szempontok ennél biztosan valóságosabbak lehetnének, Orbán gondolhatja, hogy a tőkeszegény magyar gazdaságba nyugat mellett, keletről is jöhetne fejlesztési forrás. A gond csak az, hogy az orosz gazdaság már az ukrán válság előtt lejtmenetre váltott. Sem rövid-, sem középtávon nincs esély az orosz gazdasági helyzet jelentős javulására. Keleti szomszédunk gazdasága elvesztette korábbi növekedési lendületét és a világgazdasági súlya is egyre kisebb. Ma az orosz gazdaság akkora, mint az amerikai gazdaság elmúlt öt évének növekedése.

szbiro01.jpg

Az is felvetődött, hogy Orbán Viktort – aki a rendszerváltás idején ajtót mutatott az oroszoknak – zsarolhatják, dróton rángathatják Moszkvából. Ennek lehet valóságalapja?

Nézze, számos döntés született az elmúlt években, közte a paksi erőmű bővítése, ami racionális módon nem magyarázható. Pedig ha nincs elfogadható érvrendszere az oroszbarát politikának, akkor kétségtelenül meglódul a fantázia. A találgatások során felmerült valamiféle korrupció gyanúja, esetleg zsarolás lehetősége is. Elvileg ez mind belefér az orosz vezetés harci arzenáljába. De hogy azt valóban bevetették a magyar miniszterelnökkel szemben, azt eddig senki nem bizonyította.

Mindenesetre az oroszoknak sikerül ránk sózni a paksi bővítést, a tervezett erőmű információink szerint a világon a legkevésbé korszerű. Az Oroszországban és Ukrajnában felépült hasonló berendezések komoly működési zavarokkal küzdenek. A hazai lapok erről ritkán írnak, az orosz sajtóban hangot kap mindez?

Igen, a műszaki problémákról beszámolnak az orosz lapok, persze nem a legnagyobb, közszolgálati orgánumok, hanem a nyomtatott ellenzéki újságok, vagy internetes portálok. Vita is kialakult már arról, hogy miközben az Oroszország súlyos gazdasági problémákkal küzd, a szegénység is megnőtt az utóbbi években, miért hitelez más országokat. Amikor a látszólag előnyös hitelt felajánlották, saját gyengeségüket ismerték el, hisz pár év múlva valószínűleg már a kedvező kölcsönnel sem tudták volna eladni a sokak szerint korszerűtlen atomerőművet. Az oroszok tehát mindenekelőtt piacot akartak vásárolni, birtokolni akarták a magyar energetikai piac jelentős részét. Egyébként pedig az orosz vezetés tisztában van az atomerőmű kedvezőtlen műszaki paramétereivel, s azzal is, hogy a globális energiapiac drámai gyorsasággal átalakul, mind a technológiai megoldások, mind az üzleti modellek tekintetében. A világban előtérbe került a nap- és a szélenergia, az úgynevezett megújuló energia egyre nagyobb szerephez jut. Mi viszont épp ellenkező irányba tartunk.

Pár napja Pekingben ismételten a paksi bővítésről tárgyalt Orbán és Putyin, miközben a beruházásról alig jönnek hírek, olyan vélemény is van, hogy áll az előkészítés. Valami baj van?

Olyan érzésem van, hogy ma már a magyar kormány is lassítaná a gigaberuházást, talán időközben rájött, hogy a kedvezményesnek látszó hitel nem annyira kedvezményes, mint ahogyan azt korábban az évszázad üzleteként próbálták a magyar társadalommal elhitetni. Láthattuk, hogy Putyin legutóbbi budapesti látogatásakor megtartott közös sajtótájékoztatón Orbán már fel is vetette a hitelkamatok ügyét. Az orosz elnök nem zárkózott el az újratárgyalás elől, de mintha azt a beruházás teljes hitelezésével kapcsolta volna össze. Úgy tűnik, hogy ezt – nagyon helyesen – nem akarja a magyar kormány. Mindazonáltal az a benyomása az embernek, hogy valami zűr lehet a projekt megvalósulása körül.

A kormány kezében lévő orgánumokban még véletlenül sem beszélnek ezekről a problémákról. Sőt, egyes elemzők szerint nálunk is az orosz érdekeknek megfelelő híreket sugároznak. Ön is ezt érzékeli?

Érzésem szerint a kormány úgy instruálja a kezében lévő médiumok vezetőit, hogy azok mindenképp kerüljék a Moszkva számára kényes ügyeket. Ezért az Oroszországgal kapcsolatos hírek gyakran kontroll nélkül, a Kreml álláspontját tükrözve kerülnek a magyar nézők és olvasók elé. Az is megfigyelhető, hogy előszeretettel hallgatják el a kínos ügyeket, például az európai szélsőjobboldali csoportok moszkvai támogatásáról szóló híreket. A magyar polgár ezekben a kormány által ellenőrzött médiumokban többnyire a valóságtól idegen, idealizált képet kap Oroszországról. Ez nemcsak súlyos felelőtlenség, de méltánytalan is a magyar politikai közösséggel szemben. Teszik mindezt azért, hogy fönntartsák a jó kapcsolatok látszatát. 

Ugyanakkor veszélybe kerültek a nyugati kapcsolatok, hisz megbízható forrásból úgy tudjuk, hogy katonai titkokat a NATO már nem oszt meg a magyar vezetéssel, mert azok továbbadásától fél a szövetség.

Ma már annak lehetőségét sem zárnám ki, hogy nemcsak katonai titkokhoz, vagy egyéb érzékeny információkhoz nem jutnak a magyar illetékesek, de kiemelt jelentőségű politikai ügyekben sem feltétlenül konzultálnak velük. Az unió vezetése nyilván fél attól, hogy a szenzitív adatok és értékelések gyorsan Moszkvába jutnak. Hogy ez a veszély valóban reális-e, azt nem tudom megítélni, de ettől még ez a percepció létezik. És ez nem jó nekünk. 

szbiroz.jpg

Azt tudjuk, hogy az oroszok folyamatosan támogatják az európai szélsőséges szervezeteket, az osztrák Szabadságpárttól, a görög Arany Hajnalig. Az unió szétzilálása miért érdeke Moszkvának?

A történetet onnan érdemes kezdeni, hogy 2014 tavaszát, illetve későnyarát követően – vagyis a Krím annektálása, illetve a maláj gép lelövése utáni hetekben – komoly gazdasági szankciókat léptettek életbe a nyugati hatalmak Oroszország ellen. Moszkva gondjait csak tovább tetézte az olaj világpiaci árának nyárvégi beszakadása. Mindezekre való reagálásként születhetett meg az a döntés, hogy Oroszország a maga eszközeivel megpróbál az európai térségben és az Egyesült Államokban zavart kelteni. Ennek leginkább az lehet a célja, hogy megossza ezeket az országokat, belső helyzetüket egyre kaotikusabbá tegye, sőt ahol erre alkalom nyílik, kormányváltást idézzen elő. Ezért támogatja Moszkva a legkülönfélébb jobb és baloldali szélsőséges csoportokat, mind politikailag, mind anyagilag. Ezek a szervezetek nem egy esetben az orosz befolyásolás eszközeivé váltak.   

A befolyásnyerés talán legdurvább példáját szolgáltatta a 2016-os őszi orosz-hátterű puccskísérlet a frissen megválasztott montenegrói vezetés ellen, amiről a hazai sajtó csak késve és messze nem súlyának megfelelően számolt be. Pedig ez nagyon is fontos lett volna.  Rávilágított volna annak komoly kockázataira, hogy mivel járhat, ha egy ország belbiztonsági szervei és politikai vezetése szemet huny olyan, Moszkvából pénzelt szélsőséges csoportok működése felett, mint amilyen a Györkös István vezette Magyar Nemzeti Arcvonal. A szélsőséges magyar csoport törvényellenes tevékenységére csaknem a montenegrói eseményekkel egy időben derült fény, ám párhuzamot e csoport jelentette kockázatok és a montenegrói puccskísérlet között jószerével senki nem vont. 

A cseh titkosszolgálat két éve azt jelentette, hogy az országban titokzatos erők igyekeznek mesterségesen igényt kelteni az unióból történő kilépésre. Nincs olyan érzése, hogy nálunk a kormány akarja ugyanezt?

Érzésem szerint ez abból a kormányzati politikából vezethető le, amely Magyarországot állandóan „harcban tartja” valakivel szemben. A kiválasztott ellenség az utóbbi időben Soros György mellett az Európai Unió lett. Mindeközben feltűnő az a kontraszt, ahogyan a magyar kormányzat Brüsszel bajszát az ide utalt euro-milliárdok ellenére ráncigálja, miközben szava sincs Moszkva súlyos aggályokat keltő kül- és belpolitikai lépéseivel szemben, noha keletről egy fityinget sem kap az ország.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr4912510501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.18. 09:35:42

@Pipas: "a paksi bővítés letöri majd az árakat"

Igen, mert két atomerőmű fog egyszerre működni, és a felesleges áramot ráöntik a piacra, hogy a hatalmas veszteségeket valamivel csökkentsék. De arra jutottak, hogy kevesek vagyunk, Paks12 csak 75 eurocenttel viszi lejjebb az árakat, és ez a várható 22 Euró/MWh árakhoz képest nem olyan borzasztó sok.

"és ezért bedől az osztrák szélkerékbiznisz."

Nem csak a szélerőművek, hanem minden piaci szereplő szenved attól, ha egy államilag támogatott szereplő elrontja az üzletüket.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.18. 09:38:15

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Mondj EGY lényegi tévedésemet az elbaszott Paks2 projekttel kapcsolatban!

Mondj EGY légből kapott számomat! És mondd mellé a szerinted helyeset!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.18. 09:40:37

"Magyarország területét itt éri a legtöbb napfény – több mint 2100 óra napsütés –, ezért nevezik Szegedet a „napfény városának”."

hu.wikipedia.org/wiki/Szeged

Szélmalomharcos 2017.05.18. 09:43:22

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Helyesen: minden államilag támogatott piaci szereplő szenved attól, ha egy másik piaci szereplő elrontja az üzletét

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.18. 09:46:05

Ha a fideszesek elhiszik, hogy Pénztáros Lőrinc kemény munkával kereste meg a tavalyi százmilliárdát, akkor miért ne hinnék el, hogy a világ legrágább atomerőműve nyereséges lesz?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.18. 09:47:55

@Szélmalomharcos: A piaci szereplők versenyeznek. A jobbik nyer, a balfék veszít, így megy ez párezer éve. Akkor rontja el valaki a versenyt, ha jogtalan előnyhöz jut.

Szélmalomharcos 2017.05.18. 09:54:30

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
A szélkerék és a hasonlók az Eu-ban támogatást kapnak, tehát pont rájuk illik amit egyébként alap nélkül hozol fel Pakssal szemben

www.welcomeurope.com/european-subsidies-sector-Energy.html

Arcade Macho 2017.05.18. 09:59:25

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: en akkor mindeki neveben elmondanam az ellenvelemenyemet

te egy farok vagy

Arcade Macho 2017.05.18. 10:00:37

@Szélmalomharcos: vigyazzal mert jon majd az okosmosogeppel a vegen amiben 2 napig benthagyja rohadni a kimosott cuccot

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.18. 10:01:52

@Szélmalomharcos: "A szélkerék és a hasonlók az Eu-ban támogatást kapnak"

Igen, nagyon helyesen, mert így tudnak azok rohamosan fejlődni, mi meg majd szépen lekoppintjuk a kidolgozott leggazdaságosabb megoldásokat.

Aztán a támogatást idővel meg is fogják szüntetni, szintén nagyon helyesen.

A veszteséges Paks2-nek ehhez semmi köze, a magyarok idióták, hogy a ruszkik atomerőmű kísérletét szponzorálják.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.18. 10:18:51

@Arcade Macho: "egy farok vagy"

Dolgozz meg rendesen a pénzedért, Kubatov ilyen szarra nem fizet. :))

Mondj olyanokat, hogy Paks2 alaposan átgondolt tervezés eredménye, meg más ordas hazugságokat.

gigabursch 2017.05.18. 11:18:02

Háááát....
Erre a szakértőre egy lyukas tejeszacskót nem bíznék rá.
Köszönjük Emese

n3spr3ss0 2017.05.18. 12:54:21

@Pipas: Úgy látom te is így vagy a hazugság sulykolásával,de hamar megbuktál.

2017.05.18. 13:09:04

Ezek a pénzéhes gazemberek mindegyike nagy ívben leszarja az embereket, mégis az emberek esnek egymásnak miattuk.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.18. 13:18:35

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Rossz adatra emlékeztem. Viszont a 2000 és 3000 között akkor is qrva nagy a különbség.
Különben árnyékban miért más a napsütéses órák száma? Ha nem süt a nap nincs is árnyék! :-))

BaitHrunner 2017.05.18. 13:33:32

"Mindenesetre az oroszoknak sikerül ránk sózni a paksi bővítést, a tervezett erőmű információink szerint a világon a legkevésbé korszerű"
:)
Drága bőccsészúrak, nem lehetne, hogy olyan dolgokba üssétek az orrotokat amihez értetek is?
Portörlés, cipőpucolás, krumplihámozás... ilyesmikre gondolok.
A szakmát meg minden esetben hagyjuk már meg a szakmának, jó?
Előrébb lenne az ország...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.18. 14:28:25

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "a 2000 és 3000 között akkor is qrva nagy a különbség."

Igen, de Dél-Afrika kurva messze is van.

Meg kell nézni, hogy Magyarországhoz képest ezer kilométerrel arrébb mennyivel több a napsütéses órák száma, az eladó hasznával és a transzportálási költséggel megterhelve olcsóbb vagy drágább, mint itt megtermelni. Ha az import olcsóbb, mint a termelés, én támogatom.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2017.05.18. 14:31:57

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Szerinted miért van az, hogy déli fekvésű államok, akik kifejezetten jó helyzetben vannak a napenergia szempontjából, sőt gyakran jó hosszú tengerparttal is rendelkeznek a szélenergia hasznosításához, mégis atomerőműben gondolkodnak. Ezen nem gondolkodtál még el?

DFK 2017.05.18. 14:33:44

Szánalmas bölcsész-nyekergés. Tudnám ajánlani a mekdöncit, mint arra alakalmas munkahelyet.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.18. 14:40:39

@.csentecsa.: "kifejezetten jó helyzetben vannak a napenergia szempontjából, sőt gyakran jó hosszú tengerparttal is rendelkeznek a szélenergia hasznosításához,"

Bulgáriára gondolsz? 600 milliót fizettek az oroszoknak, hogy NE építsenek ott atomerőművet.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2017.05.18. 14:41:56

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Te eleve azzal sem voltál tisztában, hogy a következő 2 évtizedben a hazai hőerőmű park jó részének is lejár az üzemieje.
Valamint azzal sem, hogy Paks I és Paks II csak rövid fog együtt működni, folyamatos hőerőmű kapacitás kiesések mellett:

kep.index.hu/1/0/1482/14820/148201/14820187_3b2df0311908143ddc281f8087031851_wm.jpg

---

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.18. 14:54:41

@.csentecsa.: "Dél-Afrika, Egyesült arab Emírségek, és Japán."

Igen, ezek Magyarországnál mérhetetlenül gazdagabb államok. Mégis pár idióta éppen az EU sereghajtó Magyarországon akarná megépíteni a világ legdrágább atomerőművét.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.18. 14:56:57

@.csentecsa.: "atom_epites_tervezett1"

Igen, jól látható, hogy a világ 190 országából milyen kevés tervezi atomerőmű építését. Sokszor a "tervezi" annyit jelent, hogy aláírt egy szándékbyilatkozatot.

A fele EU országokban nincs atomerőmű.

BaitHrunner 2017.05.18. 15:02:38

@.csentecsa.:
Nyugodtan tedd hozzá Svédországot is. Kevés ország van a világon amelynek megújulok szempontjából tökéletesebb adottságai vannak mint nekik. Mégsem hajlandóak lemondani az atomenergiáról. Nem véletlenül persze.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2017.05.18. 15:08:26

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Máskor meg az a szöveg, hogy atomerőművet csak az elmaradott országok építenek. Tessék már eldönteni..Mit javasolsz Paks II és a kivezetendő hőmerőmű park helyett? ( Annyiszor lejátszottuk már..)

sírjatok 2017.05.18. 15:12:40

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: a 444 azt is írta, hogy nagy kár hogy továbbmennek a menekültek, nincs köztük terrorista, és mind képzett szakértő emberek.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2017.05.18. 15:13:20

@BaitHrunner: Igen, ők zok ,akik szándéknyilatkozatokat adnak ki, hogy rövidesen csak megújulókat fognak használni, aztán sunyiban mindig meghosszabbítját az atomerőműveik élettartamát.:)

BaitHrunner 2017.05.18. 15:16:07

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"A fele EU országokban nincs atomerőmű."
A másik felében meg van :)

"Igen, jól látható, hogy a világ 190 országából milyen kevés tervezi atomerőmű építését. Sokszor a "tervezi" annyit jelent, hogy aláírt egy szándékbyilatkozatot."
438 reaktorblokk üzemel a világ 31 országában. Atomerőművet nem két évre, és nem két évenként építenek. Az atomerőművek részesedése a világ energiatermelésében nőni fog a jövőben is.
www.aps.org/units/fps/newsletters/201407/global.cfm

sírjatok 2017.05.18. 15:18:26

Egyébként mindig jól szórakozom az ilyen kommentfolyamokon, mert tök jó látni ahogy a reál végzettségűek meg a mérnökök cafrangokra szedik szét ezeket a sötétzöld érveket :D

BaitHrunner 2017.05.18. 15:20:07

@.csentecsa.:
Igen :)
Ezt épp a svéd energiaügyi miniszter nyilatkozta azzal kapcsolatban, hogy nem mondanak le az atomenergiáról, és a leálló blokkok helyett 10 újat építenek majd:
„A cél az, hogy mind rövid, mind hosszú távon, mindig versenyképes áron, stabil és fenntartható módon tudjunk villamos áramot biztosítani”
:)

Janossz 2017.05.18. 15:42:43

@BaitHrunner: Ezt meg te mondtad: "Kevés ország van a világon amelynek megújulok szempontjából tökéletesebb adottságai vannak mint nekik."
Na, ott számolgathatnák a T. Kollégák a napsütéses órák számát októbertől áprilisig...

Veszéjben a lyogállamiság ! 2017.05.18. 15:59:06

@BaitHrunner: A német megújulózás egyik feltétele, hogy ott álljon a francia nukleáris szektor teljes fegyverzetben..

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.18. 16:00:27

@.csentecsa.: "a következő 2 évtizedben a hazai hőerőmű park jó részének is lejár az üzemieje."

Igen. Mindegy, hogy az atomenergia mellett, vagy a megújulők mellett tesszük le a voksunkat, el kell dönteni, hogy a többi szükséges kapacitást fosszilis erőművekkel vagy importtal biztosítjuk.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.18. 16:01:27

@.csentecsa.: "Paks I és Paks II csak rövid fog együtt működni,"

Igen, tíz évig párhuzamosan fognak működni. Drága mulatság, Sok értelmét nem látom.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2017.05.18. 16:01:32

@Janossz: Felteszem a szélenergiára gondolt, tekintve hogy a svédeknek igen hosszú tengerparti szakasz áll a rendelezésre, ráadásul a lakosság jó része is a parthoz viszonylag közel lakik..De mégis kell az a rohadt atom.. Vajon miért?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.18. 16:03:17

@.csentecsa.: "Mit javasolsz Paks II ... helyett? "

Nem vagyunk egy gazdag ország, a fele annyiba kerülő megújulókat pártolom.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.18. 16:07:24

@.csentecsa.: "csak megújulókat fognak használni, aztán sunyiban mindig meghosszabbítját az atomerőműveik élettartamát."

Rühellem az ilyen agyatlan sötétzöldeket. Valószínűleg az atomerőmű élettartam hosszabbítás a létező legolcsóbb befektetés áramtermelésre.

Ugyanakkor az atomerőművek idő előtti bezárása a létező legnagyobb pazarlás. A németek be akarták zárni mindet, aztán győzött a józanész, és hagyják kifutni őket.

BaitHrunner 2017.05.18. 16:08:49

@Janossz:
Az biztos! Nekik mégis talán szerencsésebb volna ha megújulók téren a szél vagy a víz körül kapirgálnának...

BaitHrunner 2017.05.18. 16:13:42

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Annyi csak a bibi, hogy életciklusra vetitve kb. négyszer drágább az az "olcsóbb" megújuló...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.18. 16:21:02

Be kell látni, hogy az atomenergia elavult mára, vannak nála olcsóbb áramtermelési módok. A következő 20 évben a megújulók ára töredékére csökken, erre a kis időre értelmetlen új atomerőművi beruházást csinálni. A régi atomerőműveket ki kell futtatni, és a megújulókat fejleszteni.

Nem csak a termelést, a fogyasztást is meg kel változtatni. Dinamikusan változó áramárak és okos fogyasztók segítségével nagyban lehet a fogyasztást a termeléshez igazítani.

Az energiatakarékosságot, energiahatékonyságot fejleszteni sokkal olcsóbb, mint új erőműveket építeni. A legolcsóbb energia a meg nem termelt energia.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.18. 16:25:01

@BaitHrunner: "életciklusra vetitve kb. négyszer drágább az az "olcsóbb" megújuló... "

Pillanatnyilag. De Paks1 csak 15-20 év múlva áll le.

Paks2-t 5500 USD/kW-nak hazudják, így is a világ legdrágább atomerőműve. (De mindenki tudja, hogy a többszöröse lesz.)

"Installed wind project costs in the U.S. in 2015 averaged roughly $1,690/kW, down 27 percent from peak installed costs back in 2009"

www.aweablog.org/new-report-highlights-bright-low-cost-wind-future/

Évi 5% csökkenéssel 2035-re ez lesz 640 USD/kW. Tehát Paks2 árából 8,6-szor annyi szélerőművet lehet építeni. Ha azt számolom, hogy a szélturbina a kapacitásának 25%-ában dolgozik, még így is kevesebb, mint feleannyiba kerül, mint Paks2. Nem kell hozzá kölcsön, annyit építünk, amennyit akarunk, nem lopják el a politikusok, nem függünk az oroszoktól, hazai munkaerőt és adózást generál, stb., stb...

Utána is egyre olcsóbb lesz, míg Paks2-vel beszorulunk egy elavult, 20-30-40-50-60-70 éves technológiába.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.18. 16:30:22

Nem biztos, hogy az elmúlt 30 év trendje, a szélenergia évi 5%-os olcsósodása változatlan marad a következő 20 évben. Lehet, hogy kevesebb, lehet, hogy több lesz. Azt viszont csak az őrült fideszesek képzelhetik, hogy a tudomány és technika fejlődése a következő 70 évre leáll. A mostani szélturbinák, napelemek helyett más, sokkal olcsóbb megújuló áramtermelési módokat is fel fognak találni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.18. 16:36:22

Üvegház és naperőmű szerelemgyereke:
www.solaripedia.com/13/371/5043/solar_updraft_tower_glass_roof_manzanares_spain.html

Egy magas cső aljába egy szélturbinát raknak, és a fóliasátor alatt felmelegedett levegő a csövön feláramolva meghajtja a turbinát.

Termeljük meg a paradicsommal együtt a főzéshez szükséges áramot is!

sőőtnagyonis 2017.05.18. 16:39:09

Az oroszokkal együtt működik a nyugat. Tudományos, és technikai és technológiai téren egyaránt. fölösleges a nemzetet azon föl terhelni az orosz lobbioval, mint ami szükséges. azért, hogy a szervezett lopást és a törvénytelenségeket elpusmogják, nem lehet megengedni egy lépést sem nekik a függetlenségünket, még fegyveres harc árán is védenünk kell, nem pedig felkínálni mint egy kitartott ribanc! Orbán ezt teszi velünk, mert egy szar korrupt hazaáruló.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2017.05.18. 16:46:30

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ha képes vagy értelmezni a grafikont, láthatod, hogy nem a teljes időszara adódik össze a két teljes kapacitás. Ezenkívül többször leírtam, hogy folyamatosan fogak leállni a hőerőművek.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2017.05.18. 16:50:10

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: De valamit el kell kezdeni építeni a következő évtizedekben kieső kb. 4000 MW helyére. Jelenleg az atomerőmű a legjobb választás ellátás biztonsági szempontból. Még akkor is meg kellene építeni, ha egyébként nem lenne megtérülő berüházás.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2017.05.18. 16:53:42

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Magyarországon nem megfelelő a szél sebessége , ahhoz hogy értelmes legyen szélerőműveket építeni. ez nem az Északi. tenger partvidéke. Természetvédelmi szempontból is előnytelen, hisz zavarja a madarakat. Ráadásul a tájat is elrondítja..

Veszéjben a lyogállamiság ! 2017.05.18. 16:57:11

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Honnan veszed, hogy az ennyivel olcsóbb lenne? Különösen, hogy se a szél se a napenergia szempontjából nem vagyunk megfelelő szélességi körön ahhoz, hogy ezekből stabilan 2400 MW-nyi teljesítmény legyen kinyerhető.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.18. 16:58:07

@.csentecsa.: Paks2 a létező legdrágább választás áramtermelésre.

Magyarország akkor se törekedett önellátásra, mikor sokkal gazdagabb volt. Egyszerűen nincsenek meg az adottságaink, hogy energiatermelő nagyhatyalom legyünk. Most, hogy az EU legszegényebb országa lettünk, az önellátás még értelmetlenebb cél lenne. Ha sok elégetni való pénzünk van, akkor inkább az oktatásra költsük. 25 év múlva a leggazdagabb országok közé kerülünk, és rá se pillantva, röhögve fizetjük ki az áramszámlát.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.18. 17:04:56

@.csentecsa.: "A szlovákok meg a csehek is atomenergiában gondolodnak "

Egymilliárd légy nem tévedhet, egyél szart! :))

Paks2 nem egy atomerőmű. A VILÁG LEGRÁGÁBB atomerőműve. A tetejébe a fidesz a felét ellopja. A szlovákok meg a csehek szerencséje, hogy ott a maffia nem foglalta el az államot.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2017.05.18. 17:06:24

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Az, hogy a szükségletek harmadát egy atomerőművel állítjuk elő nem jelenti azt hogy "energiatermelő nagyhatalom lennénk". Emellett bőven marad még hely más energiatermelő módszereknek és az importnak, egy egészséges energiaportfólióban.
Az meg egy minden alátámasztás nélküli bs, hogy hogy az atomenergia a legdrágább módszer. Akkor mégis miért építenek atomerőműveket a világ számos -nap és szélenergiával bőségesen ellátott- részén?? Direkt szivatják magukat?? Direkt drágábban akarják előállítani ugyanazt az energiamennyiséget?? Zavart érzek az erőben..:)

Janossz 2017.05.18. 17:07:27

@.csentecsa.: "...előnytelen, hisz zavarja a madarakat. "
Főleg a Jómadarakat zavaros, titkos üzleteik bonyolításában.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.18. 17:09:34

@.csentecsa.: "az atomenergia a legdrágább módszer."

Ki mondott ilyen fasságot?

gigabursch 2017.05.18. 18:01:07

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Az elképzelés jó és ötletes (nekem is tetszetős), de sajnos nálam okosabb mérnökök kiszámolták hogy optimális közegben (pl. Szahara) sem működik kellő hatásfokkal...
cestlavie...

Arcade Macho 2017.05.18. 18:15:34

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Nem csak a termelést, a fogyasztást is meg kel változtatni. Dinamikusan változó áramárak és okos fogyasztók segítségével nagyban lehet a fogyasztást a termeléshez igazítani."

dinamikusan valtozo aramarak == panelban ejjel fogjak bekapcsolni a mosogepet
okos fogyasztok == szamitogep / olvasolampa akkor kapcsol ki amikor megjon az ukaz
okos fogyasztok2 == mosogep akkor mos amikor akar, a foszer hazamegy beallitja a mosast es akkor az okosmosogep kozli vele, hogy masnap delutan 2kor fog mosni, de az is lehet hogy feluton leall, es belerohad az egesz

mar csak egy kardinalis kerdes maradt: farok -e a cziczuka: es a valasz: IGEN!!!

Veszéjben a lyogállamiság ! 2017.05.18. 18:20:11

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Először is a légy nem eszik szart. Másrészt ha légy lennék biztos nem hagynám figyelmen kívül, hogy mit csinál a többi légy..:)

"Paks2 nem egy atomerőmű. A VILÁG LEGRÁGÁBB atomerőműve. " Ezt mégis hogyan hoztad ki? Milyen összahasonlító elemzéseket végeztél ezügyben? Tény, hogy biztonsági szempontból az egyik legfejlettebb típus..

" A tetejébe a fidesz a felét ellopja." Tehát akkor ne épüljön semmi ebben az országban, mert a gonosz Fidesz a felét ellpoja. Vas logika.

" A szlovákok meg a csehek szerencséje, hogy ott a maffia nem foglalta el az államot."

Ennyire járatos vagy a két ország belpolitikájában? Egyébként a cseheknél konkrétan lehetett hallani arról, hogy komoly korrupciós vádak fogalmazódtak meg a vezetéssel szemben..

Veszéjben a lyogállamiság ! 2017.05.18. 18:23:04

@gigabursch: Volt pár éve egy elmebeteg valamelyik fórumon, aki a wc-kre akart áramfejlesztőket szerelni..

gigabursch 2017.05.18. 18:24:18

Azért tetszik a cikk indítása, de tegyük helyre a legelső mondatot

"„Ruszkik haza!”- ismét zúg a tömeg a budapesti utcákon, miközben a kutatók aggódva állapítják meg, hogy a..." ...a zúgó tömeg nincs 30 fő.

Így kell kérem hazudozni...

Nya...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.18. 18:36:04

@.csentecsa.: "A VILÁG LEGRÁGÁBB atomerőműve. " Ezt mégis hogyan hoztad ki?"

Osztottam, szoroztam: 5500 USD/kW

"ne épüljön semmi ebben az országban, mert a gonosz Fidesz a felét ellpoja."

Például a megújulókat magáncégek építenék, onnan nehezebben lop a geci oroszbérenc.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2017.05.18. 19:16:12

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Kicsit bővebben. És az összahasonlítás más hasonló műszaki színvonalú atomerőművekkel sem ártana..

"Például a megújulókat magáncégek építenék, onnan nehezebben lop a geci oroszbérenc."

Ó persze, mert a nagy multik arról híresek, hogy nem kennek meg állami, önkormányzati vezetőket, hogy jó magas beruháézási költséggel szerződjenek (lásd 4-es metró).
Te most jöttél le a falvédőről..??

BaitHrunner 2017.05.18. 19:37:15

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Soha nem érted meg... :)
Még egyszer elmagyarázom:
Legyen a legdrágább atom 5500 USD/kW.
A szélkereked meg 1600-1800.
Huuu... Olcsóbb... :)
Akkor nézzük tovább:
A rendelkezésre állása trágya. Tavalyi adat Németországból, hogy 4x beépített kapacitás is kevesebbet termelt mint az atom.
Ugye, már így sem eri meg... (egyszer)
Az atom üzemideje kb. háromszorosa.
Az már 12x. (másodszor)
Tehát durván 5-6szoros áron ott tartasz, hogy van egy olyan rendszered amiből négy-öt naponta jön áram. Mert ugye a szél sem fuj mindig, pláne nem úgy, hogy az áramtermelés szempontjából ideális legyen. (harmadszor)

Konklúzió:
Be vagy hülyítve az 5500 meg az 1600-1800-as árakkal, de fogalmad nincs mi van mögötte, mitől fog szikrázni a malac orra a falban. Értemtem én, hogy okosnak akarsz látszani, de könyörgöm, ne eröltesd már ami nem megy...

nol.hu/velemeny/az-atomenergia-ara-1572955

BaitHrunner 2017.05.18. 19:47:17

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Be kell látni, hogy az atomenergia elavult mára, vannak nála olcsóbb áramtermelési módok."
Nem kell belátni semmit, fasorban sincs használható alternatíva.
Térjünk vissza rá 50 év múlva.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.18. 19:56:24

@BaitHrunner: "Legyen a legdrágább atom 5500 USD/kW.
A szélkereked meg 1600-1800."

Paks2 ennek a többszöröse lesz, de beszéljünk csak ennyiről a példa kevéért.

1600 ma a szélkerék, 20 év múlva, mikor Paks1 leáll, 600. Keveset fúj a szél, négyszer annyit kell építeni, lesz 2400. A megújuló nyert.

"A rendelkezésre állása trágya."

Igen, se a megújuló, se az atom nem akkor és annyit termel, amennyire és amikor szükség van. Kell mellé mondjuk gázerőmű. Döntetlen.

"Az atom üzemideje kb. háromszorosa."

70 évre bebetonoztál egy elavult technikát, míg a megújulót, ha újra építed, akkor olcsóbb lesz, és hatékonyabb, stb.

Megújulót nem kell utána százezer évig őrizni.

Az atom sokkal veszélyesebb, ezért költségesebb. Nézd meg, hogy egy biztosító mennyire biztosítaná a szélkereket és az atomot, MWh-ra vetítve. Nagyságrendekkel lesz drágább az atom. Egy baleset az építési költség sokszorosa lehet. Az emberhalál nem érdekel, többen halnak meg az utakon.

Konklúzió: nincs olyan érv, ami Paks2 felé mutatna, a megújuló nyer a legtöbb szempontból, néhány szempontból meg egál.

Harcos atompárti lennék, ha a megújuló nem lenne lehengerlően olcsóbb, és a gazdaságra nem lenne ilyen pozitív hatással. Meg valahogy tetszenek a szélkerekek a tájban. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.18. 19:58:29

@Szélmalomharcos: ""a magyarok idióták"
Te aztán már csak tudod "

Igen, nyitott szemmel jérok, de elég szétnézi itt a bloghun is, a narancskullancsok elrémisztő idióták.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.18. 20:05:12

@.csentecsa.: "jó magas beruházási költséggel szerződjenek (lásd 4-es metró)."

A németek harmadik éve megtendereztetnek minden napelemes beruházást. Azt vállalja az állam, hogy 10 évig adott áron átveszi az áramot. A befektetők abban versenyeznek, hogy melyik vállal olcsób átvételi árat. 2015: 92 Euró/MWh, 2017: 65 Euró/MWh. Mutyi kizárva.

Persze, ha Símacska 37 euróját kidobják, mert túl olcsó, és Pénztáros 150 euróját fogadják el, akkor megette a fene az egészet.

Arcade Macho 2017.05.18. 20:21:16

@.csentecsa.: "Tény, hogy biztonsági szempontból az egyik legfejlettebb típus.."

ne faradj...
cziczuka elohozza hogy a fukusimai na meg a csernobili is mernokileg kiemelkedobb volt
mert pl. a takaritono nalunk Pakson 2szer eltorte a labat
sajnalom de ezt en tenyleg komolyan mondom :(((

Veszéjben a lyogállamiság ! 2017.05.18. 20:25:44

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ezer sebből vérzik az okoskodásod. Már ott, hogy hasraütésszerűen kijelölsz egy jövőbeli árat. Milyen alapon? Valamint egyszerűen nem számolsz azzal, hogy az atomerőmű hasznos élettartama jóval hosszabb.

"Igen, se a megújuló, se az atom nem akkor és annyit termel, amennyire és amikor szükség van. Kell mellé mondjuk gázerőmű. Döntetlen."

Nem igaz Az atomerőmű stabilan előre kiszámíthatóan képes leadni a teljesítményt (Paks II esetében 2400 MW ,ami valamivel kevesebb mint az ország mélyvölgyi fogyasztáása). Ráadásul üzemanyaga évekre előre készletezhető.
Míg a szél vagy napenergia kiszámíthatatlan. Vegyük csak az idei telet. Január elejétől február közepéig ólmosszürke felhőzár és szélcsend volt . Sokra mentél volna a megújulóiddal. A fosszilis készletek pedig egyáltalán nem biztos, hogy 20-30 év múlva rendelkezésre állnak megfelelő mennyiségben. Ráadásul kis időre készletezhetők előre. Itt is az atom nyer..

Valamint az örök kérdés, amivel nem tudsz mit kezdeni: miért szivatják magukat atomerőmű építéssel napsütés és/vagy tengerpart tekintetében nálunk jóval kedvezőbb helyzetben lévő országok, ha valóbban olcsóbb megújulóval előállítani ugyanazt az energiamennyiséget?

Veszéjben a lyogállamiság ! 2017.05.18. 20:33:36

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Vajon Japán miért nem folyamodik ehhez a módszerhez? Nekik aztán van tengerpartjuk. Az egész ország egy nagy tengerpart, és a lakosság is közel él a parti részekhez. És napsütés dolgában is eléggé frankón álnak, tekintve, hogy nagyjából a közel-kelettel vannak azonos szélességi körön.Miért továbbra is az atomenergia??
Lehet hogy azért , mert nem fanatikus, dogmatikus gondolkodású, erős zöld befolyástól szenvedő politikusok vezetik.
Sajnos a németek minden kártékony hülyeséget 200%-on csináltak. A nácizmust, majd a kommunizmust. Most épp a megújulós hülyeséget.

BaitHrunner 2017.05.18. 20:34:53

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Ne butáskodj már! Égeted magad mindenhol a légbőlkapott számaiddal...
Arra vagy csak jó példa, hogy miért nem szabad Paks II-ről népszavazást tartani.

BaitHrunner 2017.05.18. 20:43:00

@.csentecsa.:
Ne foglalkozz vele! Minden atomos cikknél előadja a hülyeségeit. Mérnökök, szakik, a témában jártas emberek kb. ezerszer magyarázták már el neki miért butaság amit mond. Nem érdekli.
Tökéletes peldája annak amikor szakmai dolgokról nem szakemberek próbálnak dönteni. Jobb hely lenne az ország az ilyenek nélkül.
Valami vörösorrú kommunista lehet, komoly pártállami múlttal. Meg van neki mondva mit kell mondani, és attól nem tágít.
Adatok, tények, számok...?
Nem fontos... :)

Arcade Macho 2017.05.18. 20:57:19

@.csentecsa.: figyeljel mar
a szelkereknek lemegy az ara mert a sved acel lesz a kovetkezo dompingaru
na meg ekszponencialis erted?
lemegy az ara, mint allat, lassan mar a szelkerek gyarto fog penzt adni azert hogy felszereld :)))

BaitHrunner 2017.05.18. 21:18:56

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
1600 ma a szélkerék, 20 év múlva, mikor "Paks1 leáll, 600. Keveset fúj a szél, négyszer annyit kell építeni, lesz 2400. A megújuló nyert."
Teee... :)))
Aztán ezt hogy matekoztad ki?
Látod, ezért írom, hogy lövésed nincs...
Mitől lenne majd 600? Ha igazad lenne, akkor ma 3 Ft-ért tudnál új autót venni...
Na, akkor a lényeg: Bejött az új iparág, megnőtt a volumen, csúcson a termelés. Nagyon sok mérnök, nagyon sok órát dolgozott azon, hogy a lehető legjobb anyagokból az elérhető legjobb technologiával gyártsák őket, nagy mennyiségben. Ugyanis így a leggazdaságosabb.
Ha akkora szaki lennél tudnád, hogy megfelelő széljárás esetén a szélkerekeid jelenleg már tudják az elméleti maximális hatásfokuk 80%-át.
Nyilván várható még javulás, ez nem is kérdés, de 1600-1800-ról 600-ra... :)))
Ezt rajtad kívül nem sok mindenkinek lehet beadni.
Ja... És ugye még mindig ott tartunk, hogy nagyon leegyszerüsítve a dolgot a szélkerekeid csak mindem negyedik-ötödik napon adnak áramot. Mi lesz a maradék három-négy napon? Jah... Hát az van, hogy fel kell építened még egy erőművet ami addig termel amíg a szélkerék áll.
Akkor ez megint kapufa...

chrisred 2017.05.19. 05:33:55

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Például a megújulókat magáncégek építenék, onnan nehezebben lop a geci oroszbérenc."

A finneknél az atomerőművet is magáncégek építik, na, ők nem érdekeltek a magas költségekben. Húzni is kezdték a szájukat, ahogy kezdtek emelkedni az építési költségek, ezért a Roszatom is kénytelen volt beszállni pénzzel a konzorciumba, hogy el ne veszítse ezt az üzletet. Csak a magyar adófizetőket szopatják államközi hitelből fedezett "mindegy mennyibe kerül, csak épüljön meg" állami projekttel.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2017.05.19. 10:03:41

@chrisred: Mit rendeztetek volna itt, ha az oroszok részesedést kapnak Paks-2-ben ,ember?? Lett volna itt Putyinbérencezés, oroszfüggőség, meg hasonlók. A nyuszi meg a sapka jól ismert esetével állunk szemben ismét.
(A finneknél bizonyos cégek kiszálltak a beruházásból. A helyükre lépett be a Roszatom egyébként..)

Arcade Macho 2017.05.19. 10:30:11

@.csentecsa.: 2 lehetoseg lett volna
1., felvenni hitelt es megcsinaltatni a ruszkikkal, ez tortenik most
2., "eladni" a ruszkiknak azt a teruletet csinaljanak ottan amit akarnak, es piaci alapon megvenni az aramot, ekkor lett volna az amit mondasz

nekem a masodikkal se lett volna bajom amugy...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 11:13:35

@BaitHrunner: "ma 3 Ft-ért tudnál új autót venni..."

Valahogy így van. Egy Ford T-model annyiba került, mint most egy modern uató, csak ez háromszor gyorsabb, tízszer erősebb, százszor biztonságosabb, ezerszer megbízhatóbb.

Nézd meg, mennyi volt egy repülőjegy az ötvenes években, és mennyi most egy fapados jegy. 1987-ben annyi forintért vettem egy repólőjegyet, mint ma, csak a forint ma a századát éri.

chrisred 2017.05.19. 17:18:12

@.csentecsa.: Bárki bármit rendezett volna, ha a projekt nem érint közpénzt, nyugodtan le lehetett volna állítani azzal, hogy mi közöd hozzá?

Veszéjben a lyogállamiság ! 2017.05.19. 23:00:22

@chrisred: Ó persze "Putyintól függ a hazai áramellátás", "orosz gyarmat lettünk", meg hasonlók lettek volna. Ha egy kurva beruházási hitelkeret kapcsán az megy ami megy a ballibsi sajtóban, akkor nyugodtan emeld néhgyzetre, és megkapot azoat a reakciókat, ami egy orosz erőmű részesedés kapcsán lenne.
Egyébént nem gondolkodtál még el azon, hogy az áramtermelő kapacitások jó része vajon miért állami beruházáskét létesül világszerte..?

chrisred 2017.05.20. 06:49:56

@.csentecsa.: Világszerte? Dehogynem, sőt, nagyjából tudom is az okát, hogy például a Kínai Népköztársaságban, Észak-Koreában vagy az Iráni Iszlám Államban miért állami beruházásként épülnek. Nagyjából azért, amiért Paks1 is állami beruházásként jött létre. Na persze még az ilyen országokban sem mindig pályáztatás nélkül, és eléggé valószínűtlen, hogy egy másik állam által nyújtott hitelből. Ez akkor valamilyen beismerésféle?

Veszéjben a lyogállamiság ! 2017.05.20. 11:28:00

@chrisred: Az, hogy magánberuházó építi egyáltalán nem biztosíték arra, hogy nem szállnak el a költségek. Elég csak a másik finn atomerőműre, az olkilutoira gondolni, amit a TVO nevű finn konzurcium építtetett a francia Averával, mégis brutálisan túl lettek lépve az előzetesen várt költségek.
Egyébként meg, még ha igazad is lenne, és valóban olcsóbb lenne a társadalom számára a magánberuházós erőmű építés, akkor is ott van az, hogy a cég nyereségét is meg kell majd fizetni az áramárakban, hisz ők profitot akarnak, ezért építik..

chrisred 2017.05.21. 08:23:49

@.csentecsa.: 1. Ha a magánbefektető elszáll a költségekkel, az ő pénztárcája bánja, és nem az adófizetőké.
2. "a cég nyereségét is meg kell majd fizetni az áramárakban": Ez is a magáncég kockázata, hogy képes-e olyan áron piacra dobni az áramot, hogy átvegyék tőle az áramot, és még nyereséget is termeljen. Állami beruházásból állami cég számára épített erőmű esetén ezek nem szempontok, mert ha áron alul adja, és veszteségesen működik, az adófizetők pénzéből ki lehet pótolni a veszteséget. Ha meg a piaci árnál magasabban akarja forgalmazni, hogy behozza a beruházás költségeit, akkor az állam akár jogi szabályozással is monopolhelyzetet teremthet neki, hogy az országon belül mindenki kénytelen legyen az ő általa termelt áramot átvenni.

Arcade Macho 2017.05.21. 15:03:41

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: te majom

mennyi volt anno egy kerekpar, tudod ami ugyanazt tudja mint a mai?
es ma mennyi?
3 HUFba kerul?

agyfastz kapok ettol hogy a logaritmikusat ugy szorzod hogy a belathato kozeljovoben meg eppen hangyafasznyival csokkenjen

Veszéjben a lyogállamiság ! 2017.05.21. 19:25:18

@chrisred: Lehet ezer évig ragozni, de ha magánbefektető létesít erőművet, akkor ő bizony hasznot akar látni, ami látszani fog az energiaárakban.
A különböző multi céges-kormányzati összefonódásokról nem is beszélve, mert az ugye ismert, hogy az energiamultiknak milyen érdekérvényesítő képessége van a politika világában.
Az energiatermelésnek, illetve szolgáltatásnak non profit tevékenységnek kell lennie, hisz a villany víz és a gáz alapvető létszükséglet.
Kötelezni kellene az állami energiacégeket is, hogy esetleges nyereségüket az egészségügyi kasszába fizessék be.

chrisred 2017.05.21. 19:37:36

@.csentecsa.: A magam részéről teljes mértékben egyetértek, és ebből a logikából kiindulva ellenzem, hogy olyan országokat preferáljunk, amelyek a gazdaságukat az energiahordozók exportjára alapozzák.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2017.05.21. 21:54:09

@chrisred: Ennek mi köze ahhoz amit fentebb írtam? Az orosz energetikai cégek zömmel állami cégek, vagyis bevételük ororszország bevétele.

chrisred 2017.05.22. 04:58:34

@.csentecsa.: Ennek a külvilág szempontjából semmi jelentősége nincsen, mert ezek a cégek az exportált energiahordozókból befolyó bevételt ugyanúgy maximalizálni akarják, mintha magáncégek lennének. Akárcsak az OPEC államok.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2017.05.22. 10:45:15

@chrisred: Ha Magyarországnak lennének saját kitermelhető készletei, nem támogatnám az orosz importot. De nincsenek. Mint ahogy atomerőművet sem tudunk építeni..

chrisred 2017.05.23. 04:57:17

@.csentecsa.: Jó, de ezzel elkanyarodtál az eredeti felvetésedtől, miszerint a létfenntartást biztosító energiahordozókhoz való hozzáférés alapvető és általános emberi jog. Ebből kiindulva sem cégeknek, sem államoknak nincs joga a kiaknázás és a forgalmazás költségein felül plusz nyereséghez. Erre írtam, hogy ne is létezzenek olyan országok, amelyek a gazdaságukat az energiahordozók exportjára alapozzák, hiszen mindkettőnk véleménye szerint ennek nullszaldós tevékenységnek kellene lennie.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2017.05.23. 11:41:55

@chrisred: Nem általános emberi jog, de a társadalom szempontjából hasznosabb, ha minél kevesebb magánhaszon van rajta.
Magyarország kormányának nincs ráhatása arra, hogy az oroszok hasznot tesznek ez olaj és gáz exportjukra, arra viszont van, hogy itthon ne legyen rajta magánhaszon..
süti beállítások módosítása