B1 blogcsalád



A CEU-tüntetés híre bejárta a világot, újabb pofon a kormánynak

2017. április 10. - Szelestey

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje, 2017. április 10. Hangos lapszemle itt. ap.jpg

New York Times/AP

new_york_times.jpg

Magyarországon az illiberális állam leszámol a nyílt társadalommal, ennek részeként akarják bezárni a Közép-Európai Egyetemet. Orbán Viktor nagy reményeket fűzött ahhoz, hogy az új amerikai vezetés az előzőnél kevésbé bírálja majd a kormányfő erőfeszítéseit a fékek és ellensúlyok felszámolására, a sajtószabadság megfojtására és az állam mindenre kiterjedő ellenőrzésének növelésére. A washingtoni Külügyminisztérium azonban egyértelműen kinyilvánította, hogy a CEU-t mindkét párt támogatja, és hogy a tárca továbbra is szorgalmazza az intézmény függetlenségét, illetve zavartalan működését. Az illetékes helyettes államtitkár éppen ma érkezik Budapestre, hogy magyar illetékesekkel részben az egyetemről tárgyaljon. Lehet persze az is, hogy Orbán meg akarja hívatni magát a Fehér Házba. Továbbá elképzelhető, hogy szívességet tesz Putyinnak, miután a paksi szerződéssel fokozottan függő helyzetbe hozza az országot az oroszoktól.

New York Times/ABCNews/Washington Post/AP

washington_post_1.jpg

A tudósítás szerint 70 ezren vonultak fel, miután úgy ítélik meg, hogy a CEU Orbán Viktor illiberális politikájának célpontja lett. Évek óta nem volt ekkora tüntetés Budapesten. A felvonulók azt sürgették, hogy Áder János ne írja alá a törvényt, amelynek következtében az egyetem bezárhat, illetve távozásra kényszerülhet. Orbán Viktor illiberális állama szemben áll a Soros-féle nyílt társadalom eszményével. A miniszterelnök azt állítja, hogy az üzletember által támogatott civil csoportok, köztük a Transparency International és a Helsinki Bizottság külföldi ügynökök,  amelyek a nemzeti érdekek ellen dolgoznak.  

Guardian/Reuters

reuters.jpg

Hatalmas tiltakozás volt Budapesten, az egyik legnagyobb megmozdulás zajlott le Orbán Viktor 7 éve tartó uralma ellen, miután a frissen elfogadott jogszabály elűzheti az ország egyik legjobb egyetemét. A részvevők számát 70 ezerre becsülték a szervezők, akik közül az egyik, egy német diák úgy nyilatkozott, hogy a hatalom mindenkit el akar hallgattatni, akinek más a véleménye, szabadon gondolkodik, legyen az liberális, illetve baloldali. A kormány szerint a CEU éppen ilyen embereket tömörít. A jelentés ugyancsak megemlíti, hogy a kormány szigorítani kívánja a működési feltételeket az NGO-k számára is, és nem titkolja, hogy azokat veszi elsősorban célba, amelyek Sorostól kapnak pénzt. Orbán Viktor többször is nekiment az üzletembernek, akinek nézetei gyökeresen eltérnek a kormányfő meglátásától, mármint hogy az európai kultúrát létében fenyegeti a migráció és a multikulturalizmus. Erről a már említett német hallgató úgy vélekedik, hogy a hatalom mindig keres valakit, akivel harcolhat, és erre Soros igencsak alkalmasnak tűnik, mivel támogatja a civileket, valamint a CEU-t is.

Bloomberg

bloomberg.jpg

Óriási felvonulást rendeztek Budapesten, miután Orbán Viktor rászállt a Közép-Európai Egyetemre. Az egyik legnagyobb demonstráció zajlott a kormány ellen. A részvevők azt kiáltozták, hogy el kell utasítani a felsőoktatási törvényt, amelyet bírált az Egyesült Államok és Németország is. A magyar vezetés túllépett a korábbi tüntetéseken, hazai és nemzetközi kritikákon, beleértve egy sor uniós és Nato-szövetségest. A kormány tagadja, hogy a jogszabály a CEU ellen irányulna, Orbán azonban rendszeresen vádolja Sorost. 

The Times

the_times_1.jpg

Budapesten 3 éve nem mentek ki ennyien az utcára a kormány ellen. 80 ezren meneteltek, hogy megmentsék a Soros-féle tekintélyes egyetemet. A nem egészen egy hét alatt keresztülhajszolt jogszabály széleskörű külföldi tiltakozást váltott ki, Washingtonból, Brüsszelből és a tudományos világból. Több mint 900 egyetem csatlakozott a petícióhoz, amely a jogszabály érvénytelenítésére szólít fel.

BBC

bbc_1.jpg

Sok tízezres tiltakozás volt Budapesten a Soros által támogatott egyetem védelmében.Az eseményen – ellentétben az egy héttel korábbi megmozdulástól – nem csak diákok vettek részt, hanem családok, továbbá középkorúak, illetve idősebbek is. A budapesti tudósító úgy látta, hogy nagyságát tekintve ez még a netadó elleni tüntetést is felülmúlta. A jelenlévők követelték az igen neves CEU megmentését, valamint elutasították, hogy a kormány nyomást gyakoroljon az emberi jogi szervezetekre és a menekülteket támogató csoportokra. A hatalomnak mind az egyetem, mind az NGO-k esetében a liberális felfogással van baja.

Frankfurter Rundschau

frankfurter_1.jpg

Veszélyben érzi magát a kormány tervei miatt a Közép-Európai Egyetem, az este mintegy 80 ezren demontráltak a védelmében. A bírálók szerint a jogszabállyal a hatalom igyekszik kipaterolni az Orbánt gyakran bíráló Soros György-féle CEU-t. Kifogást emelt a törvény ellen Washington és Brüsszel is.

Die Zeit

die_zeit.jpg

Tízezrek álltak ki Budapesten a végveszély által fenyegetett Közép-Európai Egyetem mellett. Az ellentábor azt veti Orbán Viktor szemére, hogy ő és a Fidesz az új jogszabállyal veszélyezteti a tanszabadságot. Megfigyelők egyben úgy értékelik, hogy a kormány a lépéssel Sorosra is csapást próbál mérni, illetve igyekszik megszabadulni a liberális elitegyetem CEU-tól. Az uniós Bizottság vizsgálja az ügyet.

Die Presse

die_presse.jpg

Idehaza és külföldön tiltakozáshullámot váltott ki a felsőoktatási törvény vitatott módosítása, mert amiatt veszélybe került a tekintélyes Közép-Európai Egyetem fennmaradása. Az este a magyar fővárosban 10 ezrek követelték, hogy Áder János ne hagyja jóvá a jogszabályt és így tovább működhessen a CEU. Bécs felajánlotta, hogy költözzön oda az intézmény, de annak vezetői úgy nyilatkoztak, hogy az egyetem nem kíván máshová települni.

Der Standard

der_standard.jpg

Nagy nyomás nehezedik Áder Jánosra, hogy ne írja alá a jogszabályt, amely tönkretenné a CEU-t. Ha az ügy netán az Alkotmánybíróság elé kerülne, ott a Fidesz-hű tagok biztos többséget alkotnak. Ha az elnök ismét a Parlament elé utalja a kérdést, az megint csak lehetővé tenné Orbán Viktor számára, hogy nagyobb arcvesztés nélkül keveredjen ki a történetből, mert ily módon törölni lehetne az egyetem számára kedvezőtlen kitételeket. Közben nem enyhül a nemzetközi tiltakozáshullám. A miniszterelnök tévesen hitte úgy, hogy Trump, aki épp úgy utálja Sorost, mint ő, minden további nélkül tudomásul veszi a CEU bezárását. Az oktatás szabadsága az óceán mindkét partján igen fontos, pártállástól függetlenül.

Le Monde

le_monde.jpg

Fontos tüntetés volt Budapesten a Közép-Európai Egyetem mellett, miután a kormány hadjáratot indított a Soros György által támogatott intézmény ellen. Több tízezren lepték el az utcákat, a CEU hallgatói és tanárai mellett minden korosztály képviselői, akik az egyetem kék színét viselték. Erős a gyanú, hogy a hétfőn elfogadott jogszabály célja a tanintézmény becsukatása, mivel Soros gyűlöletes figura lett a szuverenista Orbán szemében. A tudósítás megjegyzi, hogy a kormányfő 3 éve, a hatalmas demonstráció láttán meghátrált az internetadó kapcsán. A miniszterelnök az utóbbi hónapokban ráerősített az offenzívára az üzletember ellen, akit azzal vádol, hogy pénzeli az ellenzéket.

FT

financial_times.jpg

Hat neves amerikai, illetve brit egyetemi tanár levélben sürgeti, hogy Magyarország vizsgálja felül a szándékát és ne csukassa be a CEU-t. A London School of Economics, a Harvard, valamint a University College London érintett tanszékvezetői úgy ítéli meg, hogy a felsőoktatási törvény módosított változata olyan feltételeket ír elő, amelyeket nem lehet teljesíteni. A magyar kormány azt állítja, hogy csupán a szabályozást igyekszik javítani, ám a célpont egyértelműen és szándékosan az ország legkiválóbb egyeteme. Az aláírók szerint a CEU bezáratása nagy károkat okozna az országnak, tragédia volna a térségnek és világszerte csapást jelentene az oktatás szabadsága és függetlensége számára. Ez az első eset a 21. században, hogy egy állam politikai okokból le akarja húzni a redőnyt egy sikeres egyetemnél. Ezért vissza kell vonni az intézkedést. Azon kívül az európai politikusoknak fel kell ismerniük a kérdés horderejét és fel kell lépniük ellene, ideértve annak megvizsgálását, helye van-e a még a Fidesznek az Európai Néppártban.

Die Presse

die_presse.jpg

A kisállamiságtól óv az osztrák katolikus egyház feje, mert nem látja, hogy az országok bármiféle érdemi alternatívát tudnának kínálni az EU-val szemben. Schönborn kifejtette: nem szabad, hogy a nagy USA, Kína és Oroszország árnyékában Európa veszítsen jelentőségéből. A Virágvasárnap alkalmából hangsúlyozta, hogy a menekültkérdést csakis európai keretekben lehet megoldani. Ám azt akadályozza a fokozódó nacionalizmus és populizmus. Minden ország próbál még rettenetesebb lenni. És az osztrák kormány is szívesen szidja Brüsszelt, csak azért, hogy elterelje a hazai gondokról a figyelmet. A főpap arra is kitért, hogy a kvótarendszer igenis ideális eszköz a menekültpolitikában. Afrikát pedig egyfajta Marshall-segéllyel kell megtámogatni, hogy az emberek ott maradjanak. De persze ha a kormányok csupán a következő választásokat figyelik, akkor nem lehet szó hosszú távra szóló stratégiákról. Schönborn ugyanakkor nem tart az iszlámtól, úgy gondolja, hogy annak joga van terjeszteni a nézeteit. Sokkal nagyobb gondot okoz neki viszont a kereszténység gyengélkedése.

New York Times

new_york_times.jpg

A közép-és kelet-európai államok már régóta berzenkednek amiatt, hogy szegény rokonként tekintsenek rájuk az unióban Az sem befolyásolja őket, hogy jó egy évtized elteltével náluk még mindig alacsonyabbak a bérek, virágzik a korrupció és sokkal nyeszlettebbek a közszolgáltatások, mint az oktatás és az egészségügy. De az elégedetlenség most már elérte a hűtőgépet és a konyhaszekrényt is: vezető politikusok a sajtóval együtt arról beszélnek, hogy a térség gyengébb minőségű élelmiszereket kap nyugatról. A hatalomnak kapóra jön, mert a nacionalista hullám amúgy is végigsöpör a kontinensen és ők rá akarnak játszani a régió panaszaira. Ahogy egy prágai szakértő mondja: szeretik ezt a témát, mert rá lehet kenni az idegenekre. Ugyanakkor a vizsgálatok azt támasztják alá, hogy egyes esetekben valóban jelentős az eltérés ugyanannak az árunak minősége között a kontinens két felén. Az érintett államok azon vannak, hogy az egész EU-ban végezzék el az ellenőrzést, mert csak akkor lehet látni hogy mennyire kiterjedt a jelenség. A gyártók és a szakértők szerint a különbségeket a helyi ízlés, továbbá az magyarázza, hogy mindenütt az ott megszokott összetevőket használják, továbbá hogy mások a vásárlói szokások. Csak éppen ez nem nyugtatja meg a kedélyeket.

(Kép: AP)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1012413669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.10. 05:52:06

Valóban jelentős liberális siker ez, sikerült 30-ezres tüntetést produkálni egyetlen ember, Soros érdekeltsége mellett.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.04.10. 08:04:12

Orbánt nem érdekli, ha az ellenséges sajtó bármi negatívat ír róla...

@MaxVal BircaMan HJCD: Persze csak Soros érdekeltsége az országban működő egyetlen rangos társadalomtudományokkal foglalkozó egyetem...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.04.10. 09:49:23

@dzsordzs szarosz: A fideSSfasszopó felforgató ügynököknek kicsit még tanulniuk kell a magyar nyelvtant.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.04.10. 15:43:09

@stop operation soros: A fideSSfasszopó felforgató ügynököknek kicsit még tanulniuk kell a magyar nyelvtant.

hümhüm 2017.04.10. 16:15:02

A külföldi tudósítók sem nézték meg a drónfelvételt:
index.hu/video/2017/04/10/ceu_tuntetes_budapest_dron/

Emiatt írnak marhaságokat 70-80 ezer embert emlegetve.
Mondjuk, legfeljebb 20 ezer. Talán....de lehet, hogy annyi sem.
Egy részük meg nem is magyar állampolgár....

HABONYKOMMANDO 2017.04.10. 16:49:34

"A CEU-tüntetés híre bejárta a világot, újabb pofon a kormánynak"

LOFASZT !!
Ez csak megerositi a nemzeti oldalt. Ezt a tamadast is visszafogjuk verni.

Pop40 2017.04.10. 17:01:47

@hümhüm:

Valószínűleg kevered a birkamenetre buszoztatott lengyel haverjaiddal, meg a közpénzből rendelt bértapsolóitokkal.

erol 2017.04.10. 17:04:14

@hümhüm: Ja persze, ha birkamenet lett volna akkor minimum 200 ezer.

Csillagszemű Juhász 2017.04.10. 17:18:59

@HABONYKOMMANDO: "visszafogjuk verni"... te, ott a nemzeti oldalon magyar helyesírást nem oktatnak?

nemecsekerno_007 2017.04.10. 17:44:59

"helye van-e a még a Fidesznek az Európai Néppártban..."

Teszi fel a kérdést a Financial Times.

És ezt nálunk egyesek valami égi jelnek vélik??! Mert még egy blog-ban is leírják, hátha ettől fog a patás Orbán megbukni.

Hát ezt a vak hitet még egy habzó szájú, vérkeresztény is megirígyelhetné :)

És még észre se veszitek?!! Ez lenne a modern, felvilágosult gondolkodás.

Mellesleg kéne 2,5 millió szavazó, akikkel szót kéne érteni. Ennyi kell a patás leváltásához. Bár már a felvetés is rossz. A patás leváltása nem cél, hanem az eszköz.
Ahhoz, hogy eljussunk egy jobb rendszerhez. Persze ehhez nem ártana tudni, hogy konkrétan mi lenne az.

élveteg 2017.04.10. 17:49:56

."A London School of Economics, a Harvard, valamint a University College London érintett tanszékvezetői úgy ítéli meg, hogy a felsőoktatási törvény módosított változata olyan feltételeket ír elő, amelyeket nem lehet teljesíteni."

Ugyan mik lehetnek azok a feltételek amelyeket ,-háttérben a világ egyik leggazdagabb emberével nem lehet teljesíteni ? A rektornak helyből 10 méteres ugrást kell végrehajtani vagy mi? Az meg már megbocsássanak a tisztelt tanszékvezetők de azt ugyan hogy ítélték meg annak idején, hogy olyan törvényt hoztak ami kizárólag a Közép-európai Egyetem-et mentesítette az alapképzés alól Ja hogy arról nem ordibálták tele a világot

hümhüm 2017.04.10. 18:00:17

@Pop40: @erol:
A szóbanforgó terület kb. 16000 m2. Ilyen ritkásan elhelyezkedő emberek nem adnak ki 20000-nél nagyobb létszámot. Pláne, hogy az előbbi terület egy részén nem is állnak, mert támfal meg zöldterület ill.fa. 80000 ember csak Rákay Philip módra jönne ki... (egy m2-en 5-6 ember....ami lehetetlen.)

Stenonis 2017.04.10. 18:27:51

@hümhüm:
Kálmi szerint a Kossuth téren 2 millió ember elfér.

Akkor, testvérek közt is voltak ott vagy másfél millióan.

Stenonis 2017.04.10. 18:33:32

@élveteg:
A magyar kormánynak és az Egyesült Államok kormányának egy elvi támogatási megállapodást kellene aláírniuk.
Probléma a következő.
Az Egyesült Államokban az oktatási kérdések szövetségi állami hatáskörbe tartoznak. Jelen esetben New York államé a hatáskör. Az amerikai szövetségi adminisztrációnak nincs joga semmit sem aláírni, mivel nincs hatásköre az ügyben. Viszont a magyar jogszabály központi kormányzatot ír elő.

Miért nem kért más felsőoktatási intézmény is felmentést az adott kérdéskörben?

2017.04.10. 19:04:14

@Stenonis: Ne erőlködj, úgysem értik meg, hogy milyen egy demokratikus ország (ami már nem vagyunk), mi az az önkormányzatiság (amit itthon a fidesz teljesen felszámolt) és hogyan működik a józan ész (ami nekik nincs).

Janossz 2017.04.10. 20:24:17

@Pop40:"... a birkamenetre buszoztatott lengyel haverjaiddal,"
Az is nagy kamu volt egyszer habzó szájjal káromkodott a közvetítésben egy jóasszony, lengyel zászlóval a kezében-magyarul. Ócska színjáték: Lám, külföldi támogatóink is vannak....Innen Fehérgyarmatról.

fidesz maszop dk egykutya 2017.04.10. 20:43:26

@stop operation soros: "elvtárs" ezt márt tegnap linkelted a másik nickedről, akkor is mondtam, hogy a gépelési hibákon kívül valami hiteleset is összehozhattatok volna ott árpiéknál.

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.04.10. 20:55:25

A CEU tüntetés típikus példája hogyan bérrettegnek a ballibek mesterfokon a semmin.

Senki nem akar bezárni ugyanis semmilyen egyetemet.

Nem is lesz bezárva ezokból semmi.

Mára a ballibek már nem is titkolják, hogy nem az egyetemről van szó, hanem a hatalomba kerüléséről az elkúróknak.

lippsi e vagy? 2017.04.10. 21:10:18

Ezek után nem lesz könnyű feladat lekommunikálni, hogy a törvény hatályba lépett, de mégse kell kivonulnia a KEE-nek. Továbbá Soros civilhadserege is végezheti az aknamunkát tovább, egy apró Trademark megjelenítésével

Kamuhírek garmadája

lippsi e vagy? 2017.04.10. 21:12:56

@Legeslegalja:
Minden ilyen tüntetésnek ugyanaz a koreográfiája: vonulás az üres Parlamenthez. Olyan érzés lehet utána visszavonulni a lippsinek, mint Hitlernek Moszkva alól: Donnerwetter, már csak egy hajszál hiányzott ...

Ranó Matyi 2017.04.10. 21:14:22

ezeknek biztos nincsen munkája

lippsi e vagy? 2017.04.10. 21:22:50

@Online Távmunkás:
"Orbánt nem érdekli, ha az ellenséges sajtó bármi negatívat ír róla..."

Dehogynem, ez adja a bizonyságot arról, hogy jól teszi a dolgát. Hová jutna, ha elkezdenék dícsérni mint Heller Ágnes a Zázit?

Ahogy Lenin mondá: ha dícsérni kezd az ellenséged, akkor legelőször is azt vizsgáld meg, hol hibáztál

lippsi e vagy? 2017.04.10. 21:30:16

"Hoyt Yee, the Deputy Assistant Secretary for European and Eurasian Affairs, will be in Budapest on Monday"

Egy ötödrangú aktaiktatót ideküldenek tourist class jeggyel,, kb. ennyi az egésznek a jelentősége

lippsi e vagy? 2017.04.10. 21:37:01

""We don't want to resort to violence, but you can't stop us," one protester said through a megaphone."

Vagyis hogy nem akarnak a tüntetők erőszakot, csak akkor ha a rendőrök meg akarják állítani a Fidesz székház elleni rohamukat

Ez pontos tükörképe annak, ahogy az illegális migránsokat bemutatják. Igaz hogy ők törnek át erőszakkal a határzáron, de mégis őket jeleníti meg a lipppsi sajtő a brutális magyar rendőrségi erőszak áldozataiként

igazi hős 2017.04.10. 23:27:23

Miközben azok, akik még nem fásultak bele teljesen és izgulnak, hogy Áder aláírja-e, a valóban fontos törvény a kereskedőkről visszhang nélkül át fog menni. Lehet, hogy kicsit igazítanak rajta, de a lényeges két részen nem fognak: rohadt nagy adót vetnek ki az átlagnál sikeresebb üzletekre (azaz közvetve ránk, akik merészelünk nem CBA-ban vásárolni) és korlátozzák a reklámköltéseket, azaz a nem kormányközeli újságok, tévék, rádiók bevételei jócskán megcsappannak. (A TV2 és a Habony lapok kedvéért lesz még pár konzultációs és hasonló kampány, azzal Rogán szomszédja is jól jár.) Ahogy Rejtő írta: A sivatagban nem kell senkit megölni, elég elvenni a vizét. Ha ez a törvény így átmegy, a választásokra már nem lesz nem haveri média Magyarországon. Putyin mosolya őszinte: a tanítvány méltó a mesterhez.
süti beállítások módosítása