B1 blogcsalád



Trump rendelete összehozta a zsidó és a muszlim közösségeket Amerikában

2017. február 04. - deluxe info

Donald Trump amerikai elnök január 27-én kiadott elnöki rendelete szerint 90 napig hét muszlim többségű országból senki sem utazhatott be az Egyesül Államokba. A senkibe beleértve azokat az embereket is akik érvényes vízummal, vagy zöldkártyával rendelkeztek. A hét végén azonban  Seattleben James Robart szövetségi  bíró alkotmányellenesnek ítélte meg az elnök rendeletét. Annak ellenére, hogy Trump azzal fenyegetődzött szombaton, valahogyan újra érvénybe lépteti a tiltást, a Reutersnek több légitársaság is megerősítette, hogy mostantól a tiltott országokból is be lehet utazni az USA-ba érvényes vízummal. De lássuk, hogy az elmúlt napokban, amíg hatályban volt az elnöki rendelet milyen hatást váltott ki az amerikai társadalomból, és szervezetekből.

 trump_2.jpg

 

Donald Trumpnak sikerült az ami előtte talán soha senkinek. Az Amerikában lévő összes zsidó felekezet (ortodoxok és neológok, kozrvatívok és reformisták) szinte egyöntetűen álltak ki és fejezték ki tiltakozásukat az elnöki rendelettel szemben. Közös nyilatkozatukban kiemelik, hogy hajdan az Egyesült Államokat éppen ilyen eszmékkel szemben alapították a Mayflowerrel érkező első telepesek. És Amerika ereje annak sokszínűségében rejlik.

 

Mindeközben Gulf Coast városában rejtélyes körülmények között leégett a város egyetlen mecsete.

A város zsidó közössége, a mecset helyreállításának idejére felajánlotta zsinagógáját a muszlim lakosságnak és gyűjtést is szerveztek a károk helyrehozására.

 

Az elnök által kiadott rendelet egyik legsúlyosabb és legártatlanabb érintettjei azok az ösztöndíjasok, akik éppen sanyarú körülményeik elől menekülnének Amerikába és erre tudásukkal szereztek maguknak jogot. Az 1948-ban alapított ASEES ( egyesület szláv,kelet-európai és eurázsiai tanulókért) közleményében kelt ki az elnök említett rendelete ellen, kiemelve, hogy így olyan személyek továbbtanulását és oktatók munkáját lehetetlenítik el, akik egyébként jogszerűen tartózkodhatnának az USA-ban hiszen rendelkeznek vízummal illetve zöldkártyával.

Az AJS (egyesület zsidó tanulmányokért) még arra hívja fel a figyelmet, hogy nem lehet nem észrevenni az 1924-es Coolidge elnök által szignál bevándorlási törvénnyel való hasonlóságokat, és a mostani rendelet a vészkorszak jegyeit hordja magán.

 

Donald Trump rendeletét ugyan egy hét után felfüggesztették, de ez még nem végleges. Mindenesetre tanulságos, hogy egyetlen elnöki aktus egyetlen hét alatt milyen erős reakciókat képes kiváltani az emberekből.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8012182576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.04. 17:10:37

"A város zsidó közössége, a mecset helyreállításának idejére felajánlotta zsinagógáját a muszlim lakosságnak és gyűjtést is szerveztek a károk helyrehozására."

ROTFL

Amerika nagyon elmaradott ország, de mégsincsenek elsöprő többségben a Trump féle parasztok.

Boross Bence 2017.02.04. 22:06:01

"Trump rendeletének kihirdetése óta közel 60 ezer muszlim állampolgár vízumát vontak vissza, és semmisítettek meg fizikailag is." - állítja az Index. (Persze ez is hazugság, hiszen mi az, hogy "muszlim állampolgár"? Nem vallásra vonatkozik a felfüggesztett rendelet, hanem bizonyos országok lakosaira.)

Nekik most újra vízumot kell kérniük, ami eltart egy ideig, ha egyáltalán megkapják valaha.

aluf 2017.02.04. 22:26:59

Arab országokban született izraeli állampolgárokat nem engedik be szülőföldjükre. Ezzel nincs gond?

aluf 2017.02.04. 22:28:35

Vajon Irán miért nem épit szívkórházat rakéták helyett, hogy ne kelljen az USA-ba vinni a beteg gyereket?

TothT 2017.02.05. 01:10:17

Trump-Orbán-Putyin tengely alapozta meg az Új Világrendet.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.05. 01:56:02

@TothT: :)) Na, az be is baszna az új világrendnek. Egy bazárimajom, egy maffiózó és egy sorozatgyilkos. A maffiózó eladta a népét a sorozatgyiklosnak, aki a bazárimajmot megtette elnöknek, hogy leszedje róla a szankciókat.

2017.02.05. 07:34:58

@Boross Bence: A fenyegető hörcsög, fröcsög!

jakirte jak 2017.02.05. 14:57:43

"Az Amerikában lévő összes zsidó felekezet (ortodoxok és neológok, kozrvatívok és reformisták) szinte egyöntetűen álltak ki és fejezték ki tiltakozásukat az elnöki rendelettel szemben. Közös nyilatkozatukban kiemelik, hogy hajdan az Egyesült Államokat éppen ilyen eszmékkel szemben alapították a Mayflowerrel érkező első telepesek."

És hány ortodox, neológ, kozrvatív és reformista zsidó volt azon a bizonyos hajón, hogy ennyire tudják, hogy milyen "eszmékkel szemben" alapítottak új hazát azok a telepesek???
Amúgy is, hogy a francba lehet valamivel "szemben" alapítani egy országot?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.05. 15:01:24

@jakirte jak: "hogy a francba lehet valamivel "szemben" alapítani egy országot?"

A bűnös eszmék hazáját elhagyják, és a saját, gyökeresen eltérő/kizáró eszméik szerint alapítanak.

Chris Lamb 2017.02.05. 21:12:55

@TothT: Trump-Orbán-Putyin tengely alapozta meg az Új Világrendet. Lennének is hatalmas sikolyok a "demokratikus" világban. :))) Egyből emlegetnék a Berlin-Róma-Tokió-t.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.06. 11:54:20

A normális zsidók és a normális zsidók nem egyesültek.

TothT 2017.02.08. 23:53:23

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt: de egyik sem aljas antiszemita, mint amilyen te vagy, te náci köcsög!

TothT 2017.02.08. 23:54:35

@Chris Lamb: Tán ki a "demokratikus világ" tán nem a náci Merkel ???
süti beállítások módosítása