B1 blogcsalád



Gál J. Zoltán távozik és sejteti: Puch alkut kötött Orbánnal

2017. január 30. - Mr Flynn Rider

Távozik a Vasárnapi Hírek főszerkesztője, Gál J. Zoltán. Utolsó főszerkesztői írásában még ütött egyet a Népszava új tulajdonosán.

nepszava.jpg

A távozásának két oka van:

  1. Állítólag összeveszett a Népszava főszerkesztőjével, Németh Péterrel;
  2. Állítólag Puch László, az új tulajdonos az állami hirdetések reményében alkut kötött Orbánnal.

Azért írunk ennyi "állítólagot", mert iszonyatos ködösítés folyik a Népszava-Vasárnapi Hírek fúziója körül. 

December végén derült ki, hogy Puch László, az MSZP volt pénztárnoka megveszi a Geomédia lapcsaládot, köztük a Szabad Földet, a Népszavát és a Vasárnapi Híreket is. Ez utóbbi két lap össze fog olvasni és Németh Pétert nevezik ki főszerkesztőnek.

A Vasárnapi Hírek volt főszerkesztője Gál J. Zoltán, búcsúzásképen azt írta:

„A befektetés azonban üzlet, nem keverendő össze a jótékonysággal. A lapkiadás pedig, miközben a kiadási oldalon bonyolult üzem, a bevételeket tekintve egyszerű: pénzt az olvasók vásárlásaiból, illetve hirdetésekből lehet keresni. Mivel a hirdetési piacra jó ideje rátehénkedett már az állam, nem csoda, hogy a Vasárnapi Hírek – a második legolvasottabb közéleti hetilap – hirdetési bevételei eddig szabad szemmel alig voltak láthatók. A fenntartható működéshez ennek (is) meg kell változnia. Ám ezt a kényszert a kormány saját befolyása növelésére használhatja, a ma létező viszonyok konzerválása érdekében. A kérdés az, talál-e ehhez önös érdekű, pozícióféltő partnereket a másik térfélen. Bár tudom, hogy nem illendő, ezen a ponton mégis magamat idézném, múlt heti írásom néhány sorát: „Mutatkoznak jelei, hogy (Orbán) sokféle – leginkább persze háttérben, titokban megkötött – alkura hajlandónak mutatkozik az ellenzékkel is, na, nem a Jobbikkal, hiszen az a saját szavazótáborát veszélyezteti, hanem a támogatottsági gettóba szorult baloldallal, annak vezető erejével, az MSZP-vel. Erre pedig az adósságcsapdában és mondanivaló-deficitben vergődő szocialisták elvben alkalmasak is, miközben magától értetődő, hogy a változás esélyét csakis ezen alkuk elutasítása kínálja.” Nem mindenki ért velem egyet abban, hogy az alkupolitika teljes elutasítása az egyetlen elvszerű hozzáállás. Akad, akinek éppen az alkupolitika nyújtja a változatlanság védelmét, az kínál pozíciót, ami akár egy (napilapos) főszerkesztőséget is megér. Nekem nem éri meg.”

A lemondó főszerkesztő szerint tehát egyszerű a képlet: Orbán Viktor és Puch László a „viszonyok konzerválásának érdekében” közösen fogják finanszírozni a Népszavát, amely megmarad ugyan ellenzékinek, de nyilván, Orbán kér majd cserébe valamit.

(Hogy Gál J. Zoltán mennyire van jóban/rosszban Németh Péterrel, nem tudhatjuk; a 24.hu információi szerint még üvöltöztek is egymással. Nyilván, félre tudnák tenni az ellentétjeiket, ha Gál J. Zoltánnak is megérné maradni.)

Két fontos körülmény még: 

  • Gál J. Zoltánt egyébként sem az MSZP nem akarja, sem a Fidesz. Tehát nem is maradhatna. Az MSZP azért nem, mert Gyurcsány alatt volt államtitkár. A Fidesz talán sejti, hogy komolyabb, határozottabb ellenfelet finanszírozna, ha a főszerkesztő maradna.
  • A Népszava azért is ennyire fontos, mert ez az egyik utolsó baloldali napilap Magyarországon; a Népszabadság megszűnésével a lap eladásai 50%-kal emelkedtek, de állítólag megint elkezdtek visszaesni.

Puch László vezetésével az Átlátszó szerint is a klasszikus 30-70-es leosztásban fogják finanszírozni a lapot.

(Ha emlékeznek, Dávid Ibolya annak idején azt állította, hogy minden nagyobb beruházásnál az ellenzék és a kormány leosztja egymás között a piacot és a részesedést.)

Az Átlátszó szerint az alku a következő:

„Az MSZP-ben idegenkedtek attól, hogy a pártot utóbb kettészakító Gyurcsány Ferenc kormányának volt államtitkára, Gál J. Zoltán vezesse az összevont kiadót. A Fideszben pedig markánsan ellenzéki, például a tavaly októberben bedarált Népszabadsághoz hasonló lapot nem látnának szívesen. Valamilyen, minél alacsonyabb impakttal rendelkező kiadvány ugyanakkor pompás lenne: igazolná a NER demokratikus mivoltát, egyszersmind remek felület a Jobbik elleni hadviselésre is.

Azt az új kiadói vezetéssel erősen bennfentes forrástól hallottuk a minap, hogy az még elfogadható tárgyalási alap, ha a Népszava inkább véleményeket, elemzéseket közölne, tényfeltáró anyagokat kevesebbet.”

Az igazi tragédia nem is az, hogy politikusok a háttérben alkukat kötnek egymással, hanem az, hogy Magyarországon nem lehet színvonalas, független újságírást megvalósítani – ahol tényleg olyanok a körülmények, ahogy Gál J. Zoltán megírta:

"ennek az újságnak elvei vannak, de pártja nincs".

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9512168044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hellistvan 2017.01.30. 11:11:16

Amit a Népszavával és a Vasárnapi Hírekkel csinálnak, még aljasabb, mint amit a Népszabadsággal tettek. A Népszabadság bezárásával ugyanis lemondtak az olvasóiról is. A fenti lapok olvasóit azonban meg akarják tartani úgy, hogy manipulált, fékezett habzású "ellenzékiséget" generálnak.
Az MSZP pedig alig várja, hogy az erőviszonyok szerencsés (magyarul szerencsétlen) alakulása révén akár koalíciós partnerként is bebújjon Orbán seggébe.

Ballib cenzúrázók réme 22 2017.01.30. 13:49:17

Azért ez nem semmi.

A Hitgyüliről és az ATV-ről akarjátok elhitetni, meg a Vasárnapi Újságról, hogy az valójában a Fidesz szekerét tolja ?

Meg a Puch Laciról, aki már orn idején is az MSZP piszkos pénzeit mosta ?

Mert akárhányszor olvasom el a cikket, egy Fideszes száll nem sok, annyi sincs feltüntetve benne.
Persze ahogy az első hozzászólást olvashatjuk, bérrettegni ettől még lehet.

József Fórián 2017.01.30. 15:36:06

@Ballib cenzúrázók réme 22: Elég szegényes a fantáziád. Olvasd el néha a Népszavát, és látni fogod, hogy Gál J.-nek igaza van." Őfelsége ellenzéke" lesz csupán ....

toportyánzsóti 2017.01.30. 18:13:10

@Ballib cenzúrázók réme 22: Miket hordasz össze bérgeci?Hogy van bőr a képeden emberek közé menni?

Nemfajtalan srác 2017.01.30. 18:36:30

"Erre pedig az adósságcsapdában és mondanivaló-deficitben vergődő szocialisták elvben alkalmasak is, miközben magától értetődő, hogy a változás esélyét csakis ezen alkuk elutasítása kínálja" mondá Gáljé

Ha ennyire nagyon képesek a "változásra" a szocik, akkor mér nem változtak meg? Orbán kötelezi őket a hülyeségeikre?

A régi bolsi gárda háttérbe vonulásával meg is volt az esély, aztán látjuk mi lett belőle. Butaliba Kunkalmi Ági a minden hájjal megkent Lendvai Ildikó helyett, egymással már évek óta marakodó vezérjelöltek a még alkoholos befolyás alatt is náluk egy klasszissal jobb Horn Gyula helyett

A Maszop a saját levében főtt meg, nem kell Orbánt idekeverni

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.30. 21:04:27

@Nemfajtalan srác: "minden hájjal megkent Lendvai Ildikó"

Az simán egy gonosz nő. Mi abban a hájjalkent?

ulpius66 2017.01.30. 21:37:07

Hogy ez a patás millen agyafúrt!

Nem a Népszavát, a Vasárnapi Híreket, és a Szabadföldet vette meg, hanem a Puch Lacit.

Lehet, hogy a Puch elvtárs megvétele olcsóbb volt........meg a lóláb sem lóg ki annyira...

metax 2017.01.30. 22:41:29

Őfelsége ellenzéke, őfelsége ellenzéki lapja.

Nemfajtalan srác 2017.01.30. 23:47:39

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt:
Jópár évig ő volt a Maszop boszorkája, de ügyesen csinálta. Amióta visszavonult nincs aki kicserélje a pelenát, oszt a saját kakiljukban ülnek

MACISAJT 2017.01.31. 08:19:47

"Ha emlékeznek, Dávid Ibolya annak idején azt állította, hogy minden nagyobb beruházásnál az ellenzék és a kormány leosztja egymás között a piacot és a részesedést.)"

Emlékszem. Mégpedig pechedre pontosan emlékszem.
Kezdetben volt egy mong-györgy-féle "oknyomozó" könyv.

Mong Attila és György Bence Milliárdok mágusai c. könyvéből idézem: „Számos politikussal folytatott háttérbeszélgetésben merült föl… hogy a két nagy párt mögött álló gazdasági érdekcsoportok… 2000–2001-ben paktumot kötöttek, amely szerint az építkezések költségét szándékosan felültervezik, a megmaradó pénz pedig a két nagy érdekcsoport között oszlik meg 70–30 százalékos arányban. A nevezetes paktum létére közvetlen bizonyíték nincs, a politikusok környezetében azonban szinte tényként kezelik… Az útépítő szakmában… a lapokat előre leosztják, a munkálatokban résztvevő szakemberek csak a sapkájukat cserélik le, egyszer vegyépszeres, máskor betonutas jelzéssel dolgoznak.”

Ja hogy név nélkül, bizonyíték nélkül, legendáriumként.
(és nem mellesleg puch és a mára ballib megmentővé avanzsált simicska mint gyanúsítottak...)

Eltelt egy év. És jött a kampány.
dávid ibolyka stábja végső kétségbeesésében elővette a mong-györgy könyv legendáját és arra építette fel a kampányát.,

Mára már úgy kéne emlékeznünk hogy ő állította....:P

MACISAJT 2017.01.31. 08:28:22

@hellistvan:

Ne tessék hörögni, hell eftárs:P
Miközben azt látni hogy a simicsek által mozgatott zazrivecz irányváltása miatt nagykoalíciót követelnek a ballibák, és maholnap szegedi chanad a külügyminiszter-jelöltjük lesz, a hitgyülis ATV , két sas józsi között két eseményt közvetítettek a hétvégén egyenesben: a prédikátor vidám vasárnapját és a jobbik kongresszusát..:P

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.31. 13:00:17

@Nemfajtalan srác: "ügyesen csinálta"

Gondolod? Mindig felállt hátamon a szőr, ha megláttam a tévében.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.31. 13:02:29

@MACISAJT: "bizonyíték nélkül, legendáriumként."

Arra sincs bizonyíték, hogy mészaros tavaly 140 milliárd közpénztől szabadította meg az államot.

Nemfajtalan srác 2017.01.31. 13:18:35

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt:
Lendvai egy profi xarkeverő volt, ezek meg a saját lábukat kakilják le. Egyik undorító, a másik meg szánalmas. A szavazóiknak meg mindegy, csak a szoci a nevében ott legyen
süti beállítások módosítása